Cape Tribulation: een plek waar de jungle en oceaan samenkomen

In het noorden van Queensland ligt het plaatsje Cape Tribulation middenin een prachtig ongerepte jungle. Het is een unieke plek op deze wereld, aangezien het (maximaal) 180 miljoen jaar oude regenwoud hier samenkomt met parelwitte stranden. Om het concreter te maken: er kruisen hier 2 plaatsen van de UNESCO Werelderfgoedlijst: het Great Barrier Reef en de Daintree Rainforest.

Het is trouwens een heerlijke bestemming als je de relatieve drukte van de Australische oostkust wilt verruilen voor een rustigere omgeving. In dit gehuchtje, want ja dat is het, wonen namelijk nog geen 400 mensen.

Ben jij toe aan avontuur en heb je zin om een van de oudste regenwouden op deze aarde te gaan bezoeken? Wil je off the beaten path gaan? Dan zijn het Daintree National Park en Cape Tribulation bestemmingen die je vandaag nog op je bucketlist zou moeten zetten 🙂 .

Enkele feitjes over Cape Tribulation

Voordat ik overga tot de bezienswaardigheden die je in Cape Tribulation en omgeving vindt, bespreek ik kort enkele interessante feitjes:

  • Cape Tribulation ligt, als enige plek ter wereld, tussen twee plekken die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan: het Great Barrier Reef en de Daintree Rainforest.
  • Letterlijk betekent het ‘Kaap Tegenspoed’, een naam die James Cook in 1770 gaf nadat hij hier vast kwam te zitten met z’n schip.
  • Ze behoort tot Queensland en ligt zo’n 110 kilometer te noorden van Cairns.
  • Er wonen slechts een paar 100 mensen in Cape Tribulation, 330 om precies te zijn.
  • De oorspronkelijke bewoners zijn de Kuku Yalanji people die de plek ‘Kurangee’ noemde. Letterlijk vertaald betekent dit ‘place of many cassowaries’. In Nederland noemen we ‘cassowaries’ trouwens ‘kasuarissen’, dit zijn grote, snelle en vleugelloze vogels.
  • Cape Tribulation ligt in de Daintree Rainforest, het oudste regenwoud ter wereld. Ze wordt geschat op maximaal 180 miljoen jaar!

 

Bezienswaardigheden en activiteiten in Cape Tribulation

Wat is er te doen in Cape Tribulation? Welke activiteiten en bezienswaardigheden vind je zoals in de omgeving? In dit gedeelte deel ik mijn best tips met je.

 

1. Ga kajakken op zee

Het gebied is ideaal om met een kajak te gaan verkennen. Zeekajakken biedt je de mogelijkheid om de prachtige omgeving vanuit een ander perspectief te zien. En wat te denken van het Great Barrier Reef, dit staat natuurlijk garant voor de mooiste koralen en een zeer divers en kleurrijk onderwaterleven.

Denk aan schildpadden, zee-egels, dolfijnen en zeekoeien. In de maanden juli en augustus kun je zelfs walvissen spotten. Onderweg peddel je over het heldere water langs rotsen, mangroves en als je verstandig bent, maak je even een stop bij het pittoreske Cape Tribulation Beach (hierover meer in puntje 9.

Een organisatie die ik je kan aanbevelen, is Reef Coast Kayak Co. Op dit moment bieden ze tours aan van 2,5 en 3,5 uur. Ook kun je voor het ultieme avontuur gaan door een jungletrekking erbij te doen.

Oh trouwens, wees niet bang of terughoudend als je nog nooit heb gekajakt. Immers, eens moet de eerste keer zijn 🙂 . Daarbij krijg je een kennismaking en handige veiligheidsinstructies voor je vertrekt. Wat houdt jou nog tegen om dit avontuur aan te gaan?

 

2. Doe de Nightwalk

Er is natuurlijk meer dan kajakken. Wat te denken van het gigantische regenwoud waar je té gekke wandelingen door de ongerepte natuur kunt maken. Een aanrader is de zogenaamde Night Walk waarbij je samen met een tourgroepje inclusief gids door de jungle gaat hiken. Zo kom je meer te weten over de ‘donkere kant’ van Cape Tribulation.

Juist in de nacht is het erg bijzonder om deze trekking te doen. Het is dan namelijk helemaal stil, de heldere lucht puilt uit van de sterren en je hebt de kans om verschillende unieke nachtdieren te spotten. Dit alles zorgt voor een unieke sfeer waar je maar beter getuige van kunt zijn 🙂 .

Benieuwd wat voor dieren je onderweg zoals tegen kan gaan komen? Twee bijzondere hagedissen: de Boyd’s hoekkopagame en de Australische wateragame. Maar ook slangen, verschillende vogelsoorten, spinnen, kikkers en natuurlijk krokodillen.

Dergelijke tochten duren 1,5 tot 2,5 uur. Reken niet op uitgestippelde paden of boardwalks. Je gaat kennis maken met de echte jungle!

 

3. Junglesurfen op grote hoogte

Jungle-surfen-Daintree
Junglesurfen: iets voor jou? | Credits: jtriefen, Flickr

Kabelbanen dwars door het tropische regenwoud. Om precies te zijn vijf. Als je op zoek bent naar spanning en een adrenalinekick, raad ik je deze activiteit aan. Onderweg kun je bij verschillende platforms stoppen om de jungle én het Groot Barrièrerif te zien vanuit vogelperspectief.

Bij de verschillende platformen word je tevens bijgepraat door gidsen die jou graag meer vertellen over de Daintree Rainforest. Om het nog mooier te maken: je maakt gebruik van een uniek vliegsysteem waardoor het mogelijk is om zonder vast te houden ondersteboven te ‘vliegen’.

Een organisatie die zulke tours aanbiedt is Jungle Surfing Canopy Tours. Het surfen duurt ongeveer 2 uurtjes en is een erg leuke activiteit als je zin heb in wat avontuur. Zeker als de zon ondergaat, is dit een geweldige ervaring. De dieren in het oerwoud komen dan helemaal tot leven.

 

4. Bezoek het Daintree Discovery Centre

Letterlijk in het hartje van de Daintree Rainforest, en op zo’n 10 kilometer ten noorden van de Daintree River, staat het Discovery Centre. Een must-see als je in Cape Tribulation bent. Je komt hier alle ins en outs te weten over dit bijzondere regenwoud.

De leukste bezigheid is het beklimmen van de 23 meter hogen toren, de Canopy Tower. Eenmaal boven, kun je vanuit de toren genieten van een prachtig uitzicht over de groene bossen en Mclean’s Creek. Met een beetje geluk zie je hier zelfs een casuarius (een vleugelloze vogel) naar verkoeling zoeken. Onderweg kom je langs 4 platforms, elk op een ander niveau.

Je hebt verder de mogelijkheid om naar het Display Centre te gaan waar informatieve films worden getoond over het regenwoud en de bijbehorende dieren. Ook kun je een zelfstandige audiotour doen waarbij je meer te weten komt over hoe Aboriginals hier in het verleden hebben geleefd.

 

5. Cruise over de Daintree River

Doe een tour over de Daintree-rivier en ga op zoek naar de gevaarlijke zoutwaterkrokodillen die hier in de omgeving leven. De kans hierop is trouwens vrij groot. De organisatie Daintree River Cruises zegt dat ze in 98% van de trips worden gezien. Als je een vogelliefhebber bent, let dan onderweg goed op. Je ziet namelijk diverse soorten in de bomen zitten en rondvliegen.

Deze cruise duurt ongeveer 1 uur en is bovendien leuk om te doen als je meer achtergrondinformatie over het hele gebied wilt krijgen. Wat mij betreft een aanrader om als een van de eerste activiteiten te boeken als je in het regenwoud bent. Een organisatie die ik je kan aanbevelen, is Bruce Belcher’s Daintree River Cruises.

 

6. Ga Duiken of snorkelen bij het Great Barrier Reef

Grote kans dat je zo’n schildpad tegenkomt | Credits: pauljill, Flickr

Vanuit Cape Tribulation kun je een tour boeken naar een van de mooiste riffen ter wereld: het Groot Barrièrerif. Zoals je zult begrijpen, kun je hier uitermate goed duiken snorkelen.

Als je een trip doet met Ocean Safari, ga je naar twee verschillende snorkel-locaties: Mackay en Undine. Onderwater kijk je letterlijk je ogen uit: zeeschildpadden, nemovisjes, zeesterren, haaien en allerlei spectaculair gekleurde koralen. Werkelijk alles wat je als snorkelaar wilt zien, ga je op deze dag tegenkomen. De groep waarmee je gaat, bestaat uit maximaal 25 man. De gidsen zijn trouwens super enthousiast en vertellen onderweg boeiende verhalen.

Het startpunt van de trip is trouwens Cape Tribulation Beach. Op 400 meter van het strand vind je tevens een Jungle Lodge waar je in het regenwoud kunt kamperen. Ook is het Turtle Rock Cafe waar je heerlijke lokale koffie hebt en bovendien lekkere burgers, cakes en wraps kunt eten. Maar ook superlekkere smoothies.

 

7. Beklim Mount Sorrow

Ben je naar Cape Tribulation gekomen voor boswandelingen, dan is de Mount Sorrow Hike er eentje die je zeker moet doen. Deze tocht duurt ongeveer een dag (of wat korter). In een paar uur heb je de top van de berg bereikt, boven kun je even lekker rustig bijkomen en genieten van het mooie uitzicht over de natuur.

Mount Sorrow is overigens nog geen 700 meter hoog, maar omdat het uitgestippelde pad onderweg verschillende keren omhoog en omlaag gaat, leg je in de praktijk een langere afstand af.

Je kunt deze wandeling zelfstandig doen, wel raad ik je aan om voor 10.00 uur te vertrekken om de regen voor te zijn en te zorgen dat je voor het donker terug bent. Het kan dan namelijk nogal glibberig worden. In combinatie met de vele bloedzuigers is dit niet bepaald prettig. Draag verder goede wandelschoenen en neem voldoende water mee. Ook eten is aan te raden om mee te brengen, zodat je boven kunt picknicken. Onderaan de helling vind je trouwens een café waar je ook terechtkunt voor wat lekkers.

 

8. Verkoel in Mason’s Waterhole

Deze heerlijke waterpoel ligt beneden het gelijknamige Mason’s Cafe. Om er te komen, moet je jezelf eerst langs enkele bomen en struiken zien te wurmen, maar een beetje avontuur is niet erg toch?

Eenmaal aangekomen, kom je bij een prachtig natuurlijk zwembad. Bovendien hangt er een aantal trouwen waarmee je over het water kunt sliden.

Behalve baantjes trekken, is dit tevens een goede spot om verschillende vissoorten en schildpadden in het wild te spotten. Ga ook zeker naar het eerder genoemde Mason’s Cafe om een kangoeroeburger te proberen. Sterker nog, je hebt hier zelfs kamelen- en krokodillenvlees.

 

9. Bezoek de stranden

Cape-Kimberley-Beach

Je hoeft niet perse naar de Whitsundays voor ongerepte stranden, dat zeg ik je alvast 😉 . Ook Cape Tribulation heeft je wat dat betreft een hoop te bieden.

Eerder heb ik Cape Tribulation Beach en Myall Beach al genoemd. Dit zijn 2 prachtige stranden die het bezoeken meer dan waard zijn. Via een aangelegde track kun je van het ene strand naar het andere lopen. Ik bespreek ze hieronder nog even kort:

Cape Tribulation Beach is een strand dat nagenoeg vrij is van wind aangezien ze begrensd wordt door het bergachtige groene landschap. Het water is hier echt kristalhelder, ik zou bijna zeggen dat ze je uitnodigt om zo snel mogelijk een duik te nemen. Dit is dan ook iets dat ik je wil aanbevelen. Het is niet zonder reden dat ik ze al noemde in mijn artikel over de 28 mooiste stranden in Australië.

Een klein nadeeltje is dat het hier best toeristisch kan worden, aangezien er overdag regelmatig bussen stoppen die vanuit Cairns en Port Douglas komen. Echter, er zijn altijd wel rustige plekjes te vinden. Verder heb je er de Cape Trib Beach House waar je kunt overnachten of wat kunt eten en drinken.

Dan Myall Beach, hier is onder andere een boardwalk (de Dubuji Boardwalk, 1,5e kilometer) waarbij je dwars door het regenwoud en de mangroves gaat lopen. Dit is trouwens ook het strand waar je toeristen op paarden ziet rijden. Let op dat er koraalrif aan het strand grenst waarmee je jezelf lelijk kunt bezeren. Ik raad je aan om verder zuidwaarts te lopen naar PK’s Jungle Village, hier is het een stukje aangenamer om het water in te gaan.

Maar dit zijn niet de enige strandjes die je in de omgeving vindt, ik noem er daarom nog een aantal.

Emmagen Beach is waarschijnlijk het meest afgezonderde strand dat je hier in de regio gaat vinden. Ideaal als je op zoek bent naar rust. Ze ligt trouwens een paar kilometer ten noorden van Cape Tribulation Beach.

Verder Coconut Beach, waar -hoe kan het ook anders- talloze kokosnootbomen groeien. Weet wel dat het hier doorgaans best druk kan zijn. Vlakbij het strand ligt een enorm koraal. Pas op bij het dichtbij liggende Myall Creek voor krokodillen.

Ook Thornton Beach is de moeite waard. Je hebt hier een café (Cafe on Sea) waar je kunt genieten van uitzicht op zee. Op het zuidelijke gedeelte van het strand ligt Coober Creek, ga hier zeker niet zwemmen aangezien hier krokodillen leven.

Het meest lange strand is zonder twijfel Cape Kimberley Beach. De zandvlakte van zo’n 3,5e kilometer is dan ook uitermate geschikt om een wandeling te maken of om overheen te joggen. Een andere aanrader is om een kajak te huren en naar het nabijgelegen (2 kilometer vanaf de kust) Snapper Island te peddelen.

Tot slot Noah Beach, hier is tevens een camping aanwezig. Let wel op dat er tussen Noah Beach North en Noah Beach South een kreek (‘creek’) aanwezig is waar krokodillen voorkomen.

 

Backpacken in Cape Tribulation: extra tips

Tot slot van dit artikel heb ik nog wat praktische tips voor je. Denk aan dingen als de beste reistijd, accommodaties en leuke plekjes om te eten en drinken.

 

Wat is de beste reistijd voor Cape Tribulation?

De beste maanden om Cape Tribulation te bezoeken, zijn augustus tot en met begin november. De winter is dan net voorbij, de temperaturen zijn aangenaam en er is in deze periode weinig kans op regen. Probeer eind november tot en met mei te vermijden, aangezien er dan (grote) kans is op kubuskwallen (‘box jellyfish’).

 

Waar kun je je tours en activiteiten boeken?

In dit artikel heb ik al diverse lokale bedrijfjes genoemd waar je je uitstapjes kunt boeken. Je kunt dit echter ook alvast online doen via bijvoorbeeld Get Your Guide.

 

Waar in Cape Tribulation raad ik je aan om te overnachten?

In Cape Tribulation heb je verschillende lodges voor backpackers, al is het aanbod beperkt. Je kunt terecht bij PK’s Jungle Village en de Ferntree Rainforest Lodge.

Gaver is wat mij betreft om te kamperen in de jungle. Dit kan onder meer bij het eerdergenoemde PK’s Jungle Village en bij de Cape Tribulation Camping dat bij Myall Beach ligt. Ideaal als je een roadtrip doet en je eigen kampeerspullen bij je hebt. Houd wel rekening met een buitje, je bent natuurlijk wel in een tropisch regenwoud.

Of kies voor een comfortabele accommodatie in het regenwoud, bijvoorbeeld bij Daintree Deep Forest Lodge en de Daintree Wilderness Lodge.

Wat trouwens ook vet is, is om aan het strand te verblijven bij het al even genoemde. Cape Trib Beach House.

 

Welke plekjes in Cape Tribulation zijn leuk qua eten en drinken?

Behalve de suggesties die ik eerder in het artikel heb gedaan, is er nog een aantal spots die ik je niet wil onthouden. Allereerst de Daintree Ice Cream Company waar je heerlijke ijsjes kunt eten gemaakt van fruit uit het regenwoud. Zeker proberen!

Een andere aanrader is het WHET Cafe Bar Restaurant waar je versgemalen Daintree-koffie kunt drinken en verder kan genieten van een lekkere cake of ambachtelijke chocoladepudding. Als natuurliefhebber kom je hier niets tekort: het terras ligt namelijk middenin het regenwoud. Tot slot wil ik je nog zeggen dat het personeel erg gastvrij is. Ga zeker eens kijken 🙂 .

 

Hoe kom je in Cape Tribulation?

Als je een camper of auto hebt, dan wil ik je aanraden om een roadtrip te maken van Port Douglas naar Cape Tribulation. Ook kun je dit traject met de bus afleggen. Een andere optie is om vanuit Cairns te rijden of een bus nemen.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw