Kakadu National Park: een natuurlijk wonder in Australië

Het Kakadu National Park is zonder twijfel een van de meest bijzondere natuurparken die je in Australië vindt. Ze ligt in de Northern Territory en bestaat uit vele rode kliffen, watervallen, rotsen met Aboriginalkunst, waterbronnen en prachtige ongerepte natuur. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de avontuurlijke rij- en wandelmogelijkheden die je in dit grote natuurgebied tegen gaat komen.

Ik zeg “grote natuurgebied”, omdat ‘groot’ het woord is dat bij Kakadu past. Het park heeft namelijk een oppervlakte van ongeveer 20.000 vierkante kilometer. Om je een beeld te geven: dit is ongeveer de helft(!) van heel Nederland. Kun jij het je voorstellen?

Verder kent dit ‘wonder van Australië’ vele soorten flora en fauna. Hieronder meer dan 2.000 plantensoorten en 120 reptielen. Bovendien is deze plek met bijna 300 verschillende soorten vogels een waar vogelspot-paradijs.

Verbaast het jou nog dat dit nationale park op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat?

 

Wat je in dit artikel gaat vinden

Zelf rijden of een tour?
Een avontuurlijke route door Kakadu National Park
Extra tips voor Kakadu National Park

 

Zelf rijden of een tour?

Het is goed om te weten dat het nationale park op zo’n 150 kilometer van Darwin ligt. Ik raad je daarom aan om in deze stad een auto te kopen of te huren en bijvoorbeeld met een aantal andere backpackers het gebied te gaan verkennen. Op deze manier kun je de kosten splitten, wisselen van bestuurder en ben je niet gebonden aan (veel te) dure tours. Daarbij kun je zo je eigen tempo bepalen, off the beaten track gaan en stoppen waar je wilt. Ideaal dus!

Tip: huur bij voorkeur een 4WD (in andere woorden een jeep of terreinwagen), aangezien je anders tot bepaalde gedeeltes van het park geen toegang zult hebben. Het gaat hier om de meer afgelegen gebieden, de hoofdweg is volledig 2WD-toegankelijk. Maar laten nou juist de zijweggetjes erg speciaal zijn 😉 .

Als je een georganiseerde tour wilt doen, dan raad ik je af om er eentje van één dag te boeken. Dit is echt (veel) te kort. Minimaal drie dagen heb je wat mij betreft zeker nodig. En ja, een tour heeft ook weer z’n voordelen. Het grote pluspunt van een georganiseerde trip ten opzichte van zelf rijden, is dat je een goed geïnformeerde gids bij je hebt die indrukwekkende verhalen te vertellen heeft. Verder krijg je meer de kans om de natuur om je heen te kunnen spotten, omdat je niet belast bent met het besturen van een auto.

Toch wil ik je, gezien de eerder genoemde voordelen, aanraden om met een aantal andere backpackers een jeep te huren en zelf het avontuur aan te gaan 🙂 . Zeker als een van jullie ervaring heeft met het rijden in een terreinwagen. Je kunt altijd nog een kleinere tour doen in het park zelf, met een gids erbij.

Ter informatie: in Kakadu National Park heb je diverse mogelijkheden om te overnachten. Bij nagenoeg alle tussenstops die ik in dit artikel voor je beschrijf, heb je namelijk parken of ‘campgrounds’.

Wat is er nou avontuurlijker dan in een afgelegen gebied je tent op te zetten en in de wildernis te slapen? Neem een tent mee en klaar ben je! Tevens heb je ook verschillende lodges waar je kunt verblijven. Verderop in dit artikel, bespreek ik er een aantal voor je.

Kakadu is zonder te overdrijven een écht natuurparadijs waar je zo ongeveer de best mogelijke wandelingen en boot-tochten door het oerwoud kunt maken die je jezelf maar kunt voorstellen. Het is niet voor niets dat wereldberoemde zenders als National Geographic en Discovery Channel hier al meerdere boswandelingen hebben gefilmd. Behalve dit alles, is er nog zoveel meer te beleven. Daarover ga ik je in dit artikel meer vertellen.

In het vervolg van dit verhaal beschrijf ik een route door het Kakadu National Park en geef ik je verschillende tips zodat jij alles uit dit avontuur gaat halen wat erin zit.

 

Kakadu National Park: een route vol avontuur

Het hangt er even vanaf waar in Kakadu jij je trip gaat beginnen, maar voor het gemak ga ik er even vanuit dat je het park vanuit het westen komt binnenrijden vanuit de Arnhem Highway. Hieronder een kaartje van het gebied om je een beetje een indruk te geven waar je jezelf bevindt:

Kakadu National Park kaart
Kaartje Kakadu National Park (via Parksaustralia.gov.au)

Ik raad je aan om langs het Bowali Visitor Centre te rijden om wat algemene informatie in te winnen over het park. Dit toeristenpunt is een handige plek om je trip door Kakadu te plannen. Er zijn verschillende medewerkers aanwezig die je meer kunnen vertellen en je graag wegwijs maken door het park.

Vervolgens kom je in het bekendste dorp van Kakadu: Jabiru. Hier vind je basisbenodigdheden als een supermarkt, accommodaties en een bank om geld af te halen. Overnachten, zoals kamperen, kun je doen bij het Anbinik Kakadu Resort. Het fijne is dat je gratis toegang krijgt tot het zwembad in Jaburi, dat op een paar minuten rijden ligt.

Daarnaast is ook Mamukala Billabong een must-do als je in de omgeving van Jabiru bent. Het is een buitengewoon goede plek om de vele vogel- en plantensoorten van Kakadu te kunnen spotten. Je hebt diverse platforms en mooie wandelparcours om af te leggen. Tevens kun je hier een tour over de rivier doen, waarbij je prachtige watervogels langs ziet komen.

Als je een plek zoekt om je dag af te sluiten met een wandeling of even tot rust wilt komen, dan is Lake Jabiru wat mij betreft een spot waar je goed terechtkunt. Overigens kun je hier goed barbecueën, en dat met uitzicht over het meer en de ondergaande zon. Ga hier trouwens niet zwemmen, er zijn namelijk krokodillen aanwezig.

Ter informatie: vanaf dit punt kun je zowel richting het noorden als het zuiden van Kakadu rijden. Ik bespreek eerst het het noordelijke gedeelte van het park en tot slot diverse bezienswaardigheden die je in het midden en zuiden vindt. Je kunt zelf beslissen welk gedeelte je het eerst pakt. Persoonlijk adviseer ik je om eerst het noorden te zien en daarna langzaam af te zakken richting het zuiden.

1. Het noorden van Kakadu National Park

Ubirr Aboriginal Art
Aboriginal Art bij Ubirr

Vanuit Jabiru, kun je verdergaan naar de noordelijk gelegen rotsformatie Ubirr om rotsschilderingen van Aboriginals te bekijken. Niet alleen bekijken overigens, de parkrangers zullen je indrukwekkende achtergrondverhalen vertellen gedurende de wandeling.

Je vraagt je misschien af, “Waarom naar Ubirr als er ook Rock Art is bij Nourlangie?”. Het antwoord is simpel: de rotstekeningen zijn anders. Bij Ubirr vind je talloze creaties die voornamelijk over het dierenrijk gaan.

Ook vind je hier een opmerkelijke tekening van een man die een pijp rookt terwijl hij met zijn handen in z’n zakken zit. Niet zo vreemd zou je denken. Maar het verhaal wordt opvallender als ik je vertel dat deze man bestraald wordt met röntgen terwijl hij z’n kleren nog aan heeft. Ga erheen en kom het echte verhaal te weten 😉 .

Bij Ubirr is de zonsondergang trouwens overweldigend. Je moet hiervoor zijn bij de Nadab Lookout. Hier kun je tevens genieten van unieke groene uitzichten over Arnhem Land met rotsen, rivieren en gekleurde bossen. Ze wordt door sommigen zelfs de mooiste zonsondergang van heel Australië genoemd.

Voor de beste Thaise curries en zeer goede koffie, ga je na Ubirr direct door richting the Border Store dat letterlijk in de middle of nowhere ligt. Met een beetje geluk is er een Aboriginalsessie bezig, waarbij schilderingen worden gemaakt en verhalen worden verteld over eeuwenoude tradities.

Vanuit de Border Store kun je nog een avontuurlijke hike doen, de Manngarre Walk. Deze wandeling duurt een half uurtje en als je geluk hebt, kom je onderweg verschillende dieren tegen. Onder meer krokodillen en vele vogelsoorten. Doe wel even navraag bij het Bowali Visitor Center of de trail open is voor het maken van een wandeling.

In het gebied bij the Border Store, de East Alligator-regio, heb je tot slot nog een leuke wandeling om je dag in alle ontspanning mee te eindigen. Of te beginnen natuurlijk, wat jij wilt 😉 . De hike heet de Bardedjilidji Walk, is vrij eenvoudig, tweeënhalve kilometer en start bij ‘Cahills Crossing’. Onderweg kom je langs verbazingwekkende rotsformaties en veel wildlife. Neem verder een kijkje in de grotten die in het verleden als schuilplaats voor de Aboriginals zouden hebben gediend.

Rijd vervolgens terug naar Jahiru om even tot rust te komen. Vanuit daar kun je bijvoorbeeld de volgende dag doorgaan in de zuidelijke richting.

 

2. Het midden van Kakadu National Park

Nourlangie Rock Kakadu National Park
Nourlangie Rock | Credits: BMR & MAM, Flickr

Ten zuiden van Jabiru vind je een belangrijke bezienswaardigheid van het nationale park: Nourlangie Rock. Dé plek waar je moet zijn als je geïnteresseerd bent in de duizenden jaren oude ‘rock art’ van de Aboriginals. De meest bekende rotstekening is ’the Lighting Man’, lokaal ook wel ‘Namarrgon’ genoemd. Het zou een van onze voorouders zijn die landschap en leven gecreëerd heeft. Bij Nourlangie kun je tevens gebruikmaken van gratis rondleidingen die door de lokale rangers worden georganiseerd.

Veel van de rangers in het park zijn overigens Aboriginals en spreken de lokale taal ‘Gagadju’. Leuk om te weten is dat het Kakadu National Park naar deze taal vernoemd is.

De rotsschilderingen zijn erg indrukwekkend, de verhalen die er achter schuilgaan nog meer. Behalve de Aboriginalkunst is het een perfecte spot voor het bijwonen van een dromerige zonsondergang vanaf de Nawurlandja Lookout. Hiervoor moet je wel eerst een klim doen van 600 meter, maar de uitzichten waar je vervolgens van kunt genieten, maken deze korte tocht meer dan waard. Wel zeg ik er direct bij de de het ondergaan van de zon minder indrukwekkend is vergeleken met het eerder besproken Ubirr.

Tip: als je meer wilt weten over Aboriginals, is het leuk om een ‘bushtucker-cursus’ te volgen. Hierbij kom je meer te weten over het traditionele voedsel van deze mensen. Denk hierbij aan slangen, soorten fruit, knollen en, jawel, larven. Het ‘leuke’ aan deze cursus is dat je zelf ook de ‘proef’ op de som mag nemen, zowel voor wat betreft het verzamelen als het eten van deze lekkernijen 😉 .

Nog leuker is om een nachtsafari met de Aboriginals te doen. Hierbij ga je boswandelingen maken, eten verzamelen en maak je kennis met de lokale gebruiken en gewoonten. Zo leer je met speren en boemerangs werpen en het instrument ‘didgeridoo’ bespelen. En dat samen met andere Aboriginals, kan het gaver?

Neem na Nourlangie en één of meerdere nachtjes kamperen even een kijkje bij de Mirrai Lookout, waar je een pittoresk 360-graden-uitzicht hebt over Kakadu. Ik raad je wel aan om dit in de ochtend of aan het eind van de middag te doen, als het wat minder warm is.

Ben je door het park aan het cruisen met een 4WD, dan wil ik je adviseren om vervolgens een uitstapje te maken naar de Jim Jim Falls en de Twin Falls. Watervallen van wel meer dan 200 meter hoog. Je hebt hier tevens mogelijkheden om te kamperen in prachtige afgelegen gebieden.

De Jim Jim Falls, wellicht de meest spectaculaire waterval van heel het nationale park. In ieder geval de meest populaire. Het is ongeveer één kilometer wandelen voordat je uitkomt bij een weelderige waterbron omgeven door imposant roodgekleurde rotsformaties. En je raadt het al: de waterval mondt uit in de bron waar jij verkoeling kunt gaan zoeken.

Vanuit de Jim Jim Falls raad ik je aan om door te gaan naar de Twin Falls. Behalve een boot-trip naar de watervallen, kun je er ook voor kiezen om naar de top te lopen. Een van de grotere uitdagingen die Kakadu je te bieden heeft. Ik kan je alleen maar aanraden dit te doen, want aan de top (zo’n drie kilometer lopen) mag je wel zwemmen, waar dit beneden niet is toegestaan gezien de aanwezigheid van gevaarlijke zoutwaterkrokodillen. Als je nog even verder loopt, kom je meerdere natuurlijke waterbronnen en onaangetaste natuur tegen.

Nogmaals: zonder 4WD heb je geen toegang tot deze twee prachtige plekken. Daarbij zijn beide watervallen enkel te bereiken in het droge seizoen, dat van april tot en met september loopt.

Na de watervallen, is het tijd voor een stukje cultuur bij het Warradjan Cultural Centre waar heel veel te zien valt. Op de vele displays vind je veel handige en waardevolle achtergrondinformatie over het leven van de Aboriginals. Het is trouwens een ideale tussenstop als het warmer begint te worden, binnen is het qua temperatuur namelijk erg aangenaam. Neem zeker een kijkje bij de culturele kalender van Kakadu waarop zes seizoenen van het nationale park staan beschreven.

In ditzelfde gedeelte kun je de Yellow Water Cruise te gaan doen. Doe deze tocht wel vroeg in de ochtend (zo rond 06.45 uur) als het nog donker is, je ziet dan al varend de zon opkomen en hoort letterlijk de natuur ontwaken.

Tijdens deze bootvaart door het moeras, krijg je veel achtergrondinformatie van de gidsen en krijg je eigenlijk alle dieren te zien die in het park leven. Dat betekent dus krokodillen, veel vogels, slangen, buffels, varanen, schildpadden en nog veel meer moois. Onderweg legt een gids uit wat je precies ziet en worden verhalen verteld die bij het landschap horen.

Het kan zomaar zijn dat je een zoutwaterkrokodil in alle rust van de zon ziet liggen genieten. En schrik niet, deze joekels van beesten kunnen makkelijk vijf meter(!) lang zijn.

Tip: in Cooinda kun je overnachten in de Gagudju Lodge. Je hebt hier mogelijkheden om te kamperen, je kamper neer te zetten of een kamer te reserveren.

3. Het zuiden van Kakadu National Park

Opgefrist? Ga dan verder richting Mary River waarbij je onderweg nog een aantal interessante stops kunt maken.

Te beginnen met Maguk Gorge. Dit meertje gelegen tussen rotsen staat ook bekend als Barramundi Gorge en ligt net als de Gunlom Falls in het zuiden van Kakadu National Park.

Om hier te komen heb je trouwens ook een 4WD nodig. Zwem alleen in de gedeeltes waar staat aangegeven dat het veilig is. Stop niet bij de eerste waterpool, maar loop tot de watervallen en ga het échte avontuur aan! Zwemmen in het kristalheldere water is behalve verfrissend bijna sensationeel te noemen.

Verder kun je de waterval bij Gunlom Plunge Pool gaan bekijken en in de bijbehorende pools zwemmen. Om er te komen, is een 4WD aan te bevelen. Als je de ietwat zware tocht naar de top hebt gedaan, word je beloond met prachtige natuurlijk waterbronnen waar nauwelijks toeristen komen.

Gunlom Plunge Pool
Het uitzicht vanuit de Gunlom Plunge Pool | Credits: kevinmatthews, Flickr

Het is de ideale plek om jezelf weer even op te frissen. Het uitzicht over de bergen is ronduit geweldig. Ondanks dat de Gunlom Falls een toeristische trekpleister is, zal je hier altijd wel een rustig plekje kunnen vinden, zeker als je naar het hoogste punt loopt.

Vervolgens trek je verder naar het mooie Koolpin Gorge, ook wel Jarrangbarnmi genoemd. Althans, als je van wat avontuur houdt 😉 .

Let op: om toegang te krijgen, heb je een speciale vergunning nodig die je op voorhand dient te regelen. Het aanvragen van de vergunning kun je doen via de Australische overheid.

Het nodige hebben van een vergunning, zorgt ervoor dat het grote merendeel van de parkbezoekers een van de mooiere plekken van Kakadu niet eens te zien krijgt. Ze wordt niet voor niets ‘Kakadu’s best kept secret’ genoemd. Als je bij de eerste drie waterbronnen bent geweest, loop dan even verder ‘de wildernis’ in en je komt er nog vele tegen.

Tip: dit gebied is groot, ik raad je aan om hier minimaal twee dagen te blijven om de omgeving goed te kunnen verkennen. Overnachten kan bij het Koolpin Gorge Campground.

Kakadu National Park bezoeken: extra tips

Beste reistijd Kakadu National Park. Je hebt verschillende seizoenen waarin je Kakadu National Park kunt bezoeken. Maar wat is nu de beste reisperiode om naar deze indrukwekkende plek te gaan? De meest populaire maanden zijn mei tot en met september. Het is dan tevens droogseizoen. Juni, juli en augustus zijn wat koeler, en zeker aan te raden. Het natte seizoen loopt van oktober tot en met april. In deze periode zijn verschillende wegen gesloten door het slechte weer.

Reserveer voldoende tijd. Voor de bovenstaande route raad ik je in ieder geval een dag of zeven aan. Korter dan drie dagen is wat mij betreft zonde, aangezien je dan gehaast aan het reizen bent. Dus ook in het geval dat je een georganiseerde tour boekt: doe een meerdaagse trip.

Als je maar een paar dagen tot je beschikking hebt, plan dan niet teveel activiteiten in. Om van de ene naar de andere bezienswaardigheid te komen, ben je vaak al een uur of langer onderweg. Je kunt beter iets minder zien dan dat je twee dagen volpropt met autorijden. Kies in dit geval bijvoorbeeld om alleen het zuiden, midden of noorden van Kakadu te zien.

Je hoeft geen 4WD te huren. De activiteiten die enkel met een terreinwagen toegankelijk zijn, kun je ook bezoeken door korte tripjes te boeken in het park zelf.

Neem insectensprays mee. Zeker bij de zonsondergang en bij de diverse waterbronnen kunnen er erg veel muggen zijn. Bereid je hier op voor.

Let op de waarschuwingsborden. Als er gevaar van zoutwaterkrokodillen dreigt, staat dit op bordjes aangegeven. Houd je aan de aanwijzingen, want er zijn al meerdere mensen aangevallen door deze dieren.

Laat je informeren. Dit kun je doen door te spreken met de verschillende rangers die je door het park en in de diverse toeristenpunten vindt. Het zou zonde zijn als je de verhalen achter de bezienswaardigheden niet komt te weten. Veel gidsen zijn gratis!

Doe een ‘scenic flight. Zo zie je Kakadu vanuit een helicopterperspectief. Dergelijke vliegtripjes kun je doen vanaf de kleine vliegbasis die in Jabiru ligt. Dit is helemaal aan te raden als je in het natte seizoen in Kakadu bent, wanneer veel wegen gesloten zijn.

Hoe te bereiken? Vanuit Darwin rijd je er in ongeveer anderhalf uur heen over de Arnhem Highway.

Neem voldoende drinkwater en eten mee. De wandelingen kunnen soms lang zijn en er zijn lang niet altijd faciliteiten beschikbaar om iets te kopen.

Tanken is mogelijk. Dit kan bij het Kakadu Resort (South Alligator), Jabiru, Cooinda en de Mary River Roadhouse.

 De entreeprijs is $25. Met deze pass heb je 14 opeenvolgende dagen toegang tot het park. Je hebt negen verschillende punten waar je dit ticket kunt kopen.

Ga werken als vrijwilliger. Als je het leuk vindt om een steentje bij te dragen aan het natuurbehoud in Kakadu, dan kun je met vele andere backpackers vrijwilligers werk verrichten. Bekijk hiervoor de website conservationvolunteers.com.au. 

Ga jij backpacken door Australië?

Banner-Backpackgids-Australie-nieuwCheck dan de Australië-gidsen die ik samen met een aantal andere backpack-experts heb ontwikkeld. Hierin geven we je onder meer:

Oneindig veel routes die naar wens zijn aan te passen.
Tips & tricks op het gebied van accommodatie, budget, gezondheid en nog vele andere thema’s.
Concrete inzichten wat je kunt met je budget en beschikbare tijd.
Stappenplannen die al je vragen wegnemen.
Een ontwerp waar je “U” tegen zegt 😉 .

Wil jij meer weten over onze Australië-gidsen?

Arrow

Naar de aanbieding!

 

Ben jij al wel eens in het Kakadu National Park geweest?

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
4 Antwoorden
  1. Jeroen

    Hi Robbert!

    Samen met 2 andere mensen zouden we graag een 4×4 huren voor 6 dagen vanuit Darwin en dan Kakadu en Arnhem land bezoeken.
    Denk je dat we genoeg hebben aan 6 dagen? En hoe zit het met Arnhem Land, waar kun je het beste heen rijden vanuit Kakadu?
    Alvast bedankt!

    Groetjes
    Jeroen

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Jeroen,

      Dat kan zeker, je kunt dan een bepaald gedeelte pakken.

      Vanuit Kakadu kun je bijvoorbeeld naar West Arnhem Land rijden, en bijvoorbeeld beginnen bij Injalak Hill.

      Groet, Robbert

  2. John Roesler

    Hi Robbert,
    Wij zijn van plan om midden januari voor een week naar Kakadu te gaan en daar een 4WD te huren. Wat is jou idee over deze periode en is het dan echt niet mogelijk om de JimJim Falls en Twin Falls te bezoeken?

    Alvast bedankt

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw