Kakadu National Park: de ultieme gids voor dit natuurwonder

Lees jij ook graag avonturenboeken zoals Into the Wild, Wild en Into Thin Air? Wil je net als de dappere personen uit die verhalen de ongerepte natuur intrekken, alleen dan in het noorden van Australië?

Zet Kakadu National Park dan maar vast op je lijstje. Want hey, dit gaat een spannend avontuur worden zeg. Een avontuur door de wildernis waarover je nog jarenlang zult napraten.

Laat ik beginnen met je te vertellen dat Australië de meeste nationale parken ter wereld telt en het Kakadu National Park er daar een van is. Het is zonder twijfel een van de ruigste en meest veelzijdige natuurgebieden van het land.

Dit natuurwalhalla ligt geïsoleerd in het Northern Territory in de Outback, de reusachtige woestijn Down Under. De landschappen worden gedomineerd door okerrode kliffen, kolkende watervallen, rotsen met mysterieuze Aboriginalkunst, waterbronnen, savannes en mangroves. Dit alles omgeven door onuitputtelijke wildgroei.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over de avontuurlijke roatrips, boottochten en hikes die op je liggen te wachten.

Wees overigens niet verbaasd wanneer er plots een griezelige zoutwaterkrokodil uit een rivier opduikt… Yep, ook deze genadeloze jagers leven hier.

Ondanks dat je daar de rillingen van zult krijgen, is Kakadu een regelrecht paradijs voor avonturiers. Het is niet voor niets dat wereldberoemde zenders als National Geographic en Discovery Channel er al meerdere sensationele documentaires hebben gefilmd.

Enne, zeg nou zelf… Een beetje spanning hoort er bij toch 😉 ?

Lees deze handige gids door als je van plan bent om Kakadu National Park te bezoeken. Ik vertel je namelijk alles wat je moet weten, inclusief de bezienswaardigheden, een route om te volgen, tips voor vervoer plus een hoop praktische info.

Over Kakadu National Park

Een loerende krokodil…

Het op de UNESCO Werelderfgoedlijst vermelde Kakadu is groot. Om het nog duidelijker te maken: Immens, met de hoofdletter i. Het park heeft namelijk een oppervlakte van ongeveer 20.000 vierkante kilometer. Het is daarmee het grootste nationale park van heel Australië. Om je een beeld te geven: dit is ongeveer de helft van heel Nederland. Kun jij het je voorstellen?

Verder kent het ‘Wonder van Australië’ vele soorten flora en fauna. Hieronder meer dan 2.000 plantensoorten en 120 reptielen. Bovendien is deze plek met bijna 300 verschillende soorten vogels een walhalla voor vogelspotters.

Interessant is verder dat Kakadu al meer dan 50.000 jaar door Aboriginals wordt bewoond. Hierdoor vind je door het hele gebied tekens die terug te leiden zijn naar deze inheemse bevolkingsgroep. Denk aan rotskunst en borden met boeiende achtergrondinformatie. Het gaafste is echter dat je direct met ze in contact kunt komen. Ze vertellen je eeuwenoude verhalen terwijl je samen geniet van een traditionele maaltijd, die rechtstreeks uit het oerwoud komt.

 

Zelf rijden of een tour?

Een van de vele soorten vegetaties in het Kakadu National Park

Het is goed om te weten dat het nationale park op zo’n 150 kilometer van Darwin ligt. Ik raad je daarom aan om in deze stad een auto te kopen of te huren en eventueel met een aantal andere backpackers op verkenning te gaan. Op deze manier kun je de kosten splitten, wisselen van bestuurder en ben je niet gebonden aan (veel te) dure tours. Daarbij kun je zo je eigen tempo bepalen, off the beaten track gaan en stoppen waar je wilt. Ideaal dus!

Tip: huur bij voorkeur een 4WD -een jeep of terreinwagen-, aangezien je anders tot bepaalde gedeeltes van het park geen toegang zult hebben. Het gaat hier om de meer afgelegen gebieden, de hoofdweg is volledig 2WD-toegankelijk. Maar laten nou juist de onverharde wegen je op de specialere plekjes brengen.

Indien je een georganiseerde tour wilt doen is een meerdaagse excursie het vetst, zo dompel je jezelf écht onder in de magie die het gebied te bieden heeft. 3 dagen heb je wat mij betreft zeker nodig. En ja, een tour heeft ook weer z’n voordelen. Het grote pluspunt van een georganiseerde trip ten opzichte van zelf rijden, is dat je een goed geïnformeerde gids bij je hebt die indrukwekkende verhalen te vertellen heeft. Verder krijg je meer de kans om de natuur om je heen te kunnen spotten, omdat je niet bezig bent met het besturen van een wagen. Wil je liever 1 dag de boel verkennen. Niet getreurd, ook dan kun je genoeg moois zien!

Toch wil ik je gezien de eerdergenoemde voordelen aanraden om met wat andere lui een 4×4 te huren en op eigen houtje te gaan . Zeker indien een van jullie ervaring heeft met het rijden in een terreinwagen. Je kunt altijd nog een kleinere tour doen in het park zelf, met een gids erbij.

In Kakadu National Park heb je diverse mogelijkheden om te overnachten. Bij nagenoeg alle tussenstops die ik in dit artikel voor je beschrijf, heb je namelijk parken, campings en lodges. Meer over slaapplekken in het Kakadu National Park vind je verderop in deze gids.

 

Een route langs de mooiste bezienswaardigheden

Kakadu is ruig!

Het hangt er vanaf waar in Kakadu jij je trip gaat beginnen, maar voor het gemak ga ik ervan uit dat je het park vanuit het westen komt binnenrijden vanuit de Arnhem Highway. Dit is in ieder geval het meest gebruikelijk.

Ik raad je aan om langs het Bowali Visitor Centre te rijden om wat algemene informatie in te winnen over het park. Dit toeristenpunt is een handige plek om je trip door Kakadu te plannen. Er zijn verschillende medewerkers aanwezig die je meer kunnen vertellen en je graag wegwijs maken in het Kakadu-doolhof.

Vervolgens kom je in het bekendste dorp van Kakadu: Jabiru. Hier vind je basisbenodigdheden als een supermarkt, accommodaties en een bank om geld te pinnen. Overnachten, zoals kamperen, doe je onder andere bij het Anbinik Kakadu Resort. Het fijne is dat je gratis toegang krijgt tot het zwembad in Jaburi, gelegen op een paar minuten rijden. In Jabiru heb je bovendien de mogelijkheid om een scenic flight te doen. Je regelt het bij de The Scenic Flight Company.

Daarnaast is Mamukala Billabong een must-do als je in de omgeving van Jabiru bent. Hier zal je tal van speciale vogels en planten tegenkomen. Je hebt er diverse platforms en mooie wandelparcours om af te leggen. Tevens kun je met de boot de rivier op gaan, waarna je prachtige watervogels langs ziet komen.

Indien je een plek zoekt om je dag af te sluiten met een wandeling of even tot rust wilt komen, mis dan Lake Jabiru niet. Naast chillen en rondlopen kun je er lekker barbecueën, met uitzicht op het meer en de ondergaande zon. Ga er trouwens niet zwemmen, er zijn namelijk krokodillen aanwezig. Je zou het maar meemaken zeg…

Goed om te weten: vanaf dit punt kun je zowel richting het noorden als het zuiden van Kakadu rijden. Ik bespreek eerst het noordelijke gedeelte van het park en tot slot de bezienswaardigheden die je in het midden en zuiden vindt. Je kunt zelf beslissen welk gedeelte je het eerst pakt. Persoonlijk adviseer ik je om te beginnen in het noorden om vervolgens langzaam af te zakken richting het zuiden.

1. Het noorden van Kakadu National Park

Ubirr Aboriginal Art
Aboriginal Art bij Ubirr

Vanuit Jabiru is het handig om door te rijden naar de noordelijk gelegen rotsformatie Ubirr, om rotsschilderingen van Aboriginals te bekijken. Niet alleen bekijken overigens, de parkrangers zullen je gave achtergrondverhalen vertellen gedurende de wandeling.

Je vraagt je misschien af: waarom naar Ubirr als er ook rotskunst te bewonderen is bij Nourlangie?. Het antwoord is simpel: de rotstekeningen verschillen nogal. Zo vind je in Ubirr talloze creaties die voornamelijk over het dierenrijk gaan.

Verder is er hier een opmerkelijke tekening van een man die een pijp rookt, terwijl hij met zijn handen in z’n zakken zit. Niet zo vreemd zou je denken. Maar het verhaal wordt opvallender als ik je vertel dat deze man bestraald wordt met röntgen terwijl hij z’n kleren nog aan heeft. Ga erheen en kom het echte verhaal te weten 😉 .

Bij Ubirr is de zonsondergang trouwens overweldigend. Je moet hiervoor zijn bij de Nadab Lookout. Hier zal je tevens beloond worden met unieke groene uitzichten over Arnhem Land met rotsen, rivieren en gekleurde bossen. Ze wordt door sommigen zelfs de mooiste zonsondergang van heel Australië genoemd.

Voor een kopje koffie rijd je na Ubirr direct door richting de Ubirr Border Store dat letterlijk in de middle of nowhere ligt. Met een beetje geluk is er een Aboriginalsessie bezig, waarbij schilderingen worden gemaakt en verhalen worden verteld over eeuwenoude tradities. Je kunt hier zelfs de inheemse kunst kopen, al is het tamelijk prijzig.

Vanuit de Border Store is het leuk om een avontuurlijke hike te maken, de Manngarre Walk. Deze wandeling duurt een half uurtje, en met een beetje geluk kom je onderweg verschillende dieren tegen. Onder meer krokodillen en een heleboel vogelsoorten. Doe wel even navraag bij het Bowali Visitor Center of de trail open is.

In het gebied bij the Border Store, de East Alligator-regio, heb je tot slot nog een wandeling om je dag in alle ontspanning mee te eindigen. Of te beginnen natuurlijk, wat jij wilt 🙂 . De hike heet de Bardedjilidji Walk en is vrij eenvoudig, 2,5e kilometer lang en start bij Cahills Crossing. Onderweg kom je langs verbazingwekkende rotsformaties en zo nu en dan zullen bepaalde dieren zich laten zien, waaronder -wederom- krokodillen. Neem verder een kijkje in de grotten die in het verleden als schuilplaats voor de Aboriginals hebben gediend.

Rijd vervolgens terug naar Jabiru om even tot rust te komen. Vanuit daar kun je de ochtend erop verder trekken richting het midden en zuiden.

 

2. Het midden van Kakadu National Park

Een boottochtje mag niet ontbreken

Ten zuiden van Jabiru vind je een belangrijke bezienswaardigheid van het nationale park: Nourlangie Rock. Dé plek waar je moet zijn als je geïnteresseerd bent in de duizenden jaren oude rock art van de Aboriginals. De meest bekende rotstekening is ’the Lighting Man’, lokaal ook wel ‘Namarrgon’ genoemd. Het zou een van onze voorouders zijn die landschap en leven gecreëerd heeft. Bij Nourlangie kun je tevens gebruikmaken van gratis rondleidingen die door de lokale rangers worden georganiseerd.

Veel van de rangers in het park zijn overigens Aboriginals en spreken de lokale taal ‘Gagadju’. Leuk om te weten is dat het Kakadu National Park naar deze taal vernoemd is.

De rotsschilderingen zijn erg indrukwekkend, de verhalen die er achter schuilgaan nog meer. Behalve de Aboriginalkunst is het een perfecte spot voor het bijwonen van een dromerige zonsondergang vanaf de Nawurlandja Lookout. Hiervoor moet je wel eerst een klim doen van 600 meter, maar de uitzichten die volgen maken deze korte tocht meer dan waard. Wel zeg ik er direct bij dat het ondergaan van de zon minder indrukwekkend is vergeleken met het eerder besproken Ubirr. Al weet je het natuurlijk nooit, iedere dag is anders.

Tip: als je meer wilt weten over Aboriginals, is het leuk om een ‘bushtucker-cursus’ te volgen. Hierbij kom je meer te weten over het traditionele voedsel van deze mensen. Denk hierbij aan slangen, soorten fruit, knollen en, jawel, larven. Het ‘leuke’ aan deze cursus is dat je zelf ook de ‘proef’ op de som mag nemen, zowel voor wat betreft het verzamelen als het eten van deze lekkernijen 😉 .

Nog leuker is om een nachtsafari met de Aboriginals te doen. Hierbij ga je boswandelingen maken, eten verzamelen en maak je kennis met de lokale gebruiken en gewoonten. Zo leer je met speren en boemerangs werpen en het instrument ‘didgeridoo’ bespelen. En dat samen met andere Aboriginals, kan het gaver?

Neem na Nourlangie en één of meerdere nachtjes kamperen even een kijkje bij de Mirrai Lookout, waar je een pittoresk 360-graden-uitzicht hebt over Kakadu. Ik raad je wel aan om dit in de ochtend of aan het eind van de middag te doen, als het wat minder warm is.

Ben je door het park aan het karren met een 4WD, maak dan sowieso een uitstapje naar de Jim Jim Falls en de Twin Falls Gorge. Watervallen met duizelingwekkende hoogtes van meer dan 150 meter. Je hebt hier tevens de kans om te kamperen in prachtige afgelegen gebieden.

De Jim Jim Falls, is volgens velen de meest spectaculaire waterval van heel het nationale park. In ieder geval de populairste. Het is ongeveer 1 kilometer wandelen vooraleer je uitkomt bij een weelderige waterbron omgeven door onwerkelijke rotsformaties. En je raadt het al: de waterval mondt uit in de bron waar jij een verfrissende duik in gaat nemen.

De torenhoge Jim Jim Falls

Vanuit de Jim Jim Falls raad ik je aan om door te gaan richting de Twin Falls Gorge. Hier zie je een gespleten waterval van een torenhoge rotswand in een diepe poel kletteren. Een van de grotere uitdagingen die Kakadu je te bieden heeft is om er naar de top te hiken. Ik kan je alleen maar aanraden om het avontuur aan te gaan, want boven (zo’n 3 kilometer lopen) mag je zwemmen, terwijl dit beneden niet is toegestaan door de aanwezigheid van gevaarlijke zoutwaterkrokodillen. Als je ietsje verderloopt, kom je meerdere natuurlijke poeltjes en onaangetaste natuur tegen.

Nogmaals: zonder terreinwagen heb je geen toegang tot deze twee trekpleisters. Daarbij zijn beide watervallen enkel te bereiken in de droge maanden april tot en met september.

Na de watervallen is het tijd om cultuur te snuiven bij het Warradjan Cultural Centre waar een heleboel te zien valt. Op de vele displays vind je veel handige en waardevolle info over het leven van de Aboriginals. Het is trouwens een ideale tussenstop als het warmer begint te worden, binnen is het qua temperatuur namelijk lekker chill. Neem zeker een kijkje bij de culturele kalender van Kakadu waarop zes seizoenen van het nationale park staan beschreven. Die bespreek ik verderop in het gedeelte over de beste reistijd ook nog overigens.

In ditzelfde gedeelte is de Yellow Water Cruise een belevenis die je gedaan moet hebben. Doe deze tocht wel vroeg in de ochtend als het nog donker is, zo rond de klok van zeven. Je ziet dan al varend de zon opkomen en hoort letterlijk de natuur ontwaken.

Tijdens deze speurtocht door het moeras krijg je een hoop achtergrondinformatie van de gidsen en vrijwel alle dieren te zien die in het park leven. Oftewel: krokodillen, vogels, slangen, buffels, varanen, schildpadden en veel meer moois. Onderweg legt een gids uit wat je precies ziet en worden verhalen verteld die je een duidelijk beeld geven van de omgeving.

Het kan zomaar gebeuren dat je een zoutwaterkrokodil in alle rust in de zon ziet relaxen. En schrik niet, deze joekels van beesten kunnen makkelijk 5 meter(!) lang zijn.

Tip: in Cooinda kun je overnachten in de Cooinda Lodge. Je hebt hier mogelijkheden om te kamperen, je camper neer te zetten of een kamer te reserveren.

3. Het zuiden van Kakadu National Park

Kijk goed om je heen voor kleurrijke vogels

Opgefrist? Ga dan verder richting Mary River en maak gedurende je trip een aantal interessante stops, die ik hieronder bespreek.

Te beginnen met Maguk Gorge. Dit meertje gelegen tussen rotsen staat ook bekend als Barramundi Gorge, en ligt net als de Gunlom Falls in het zuiden van Kakadu National Park.

Om hier te komen heb je eveneens een terreinwagen nodig. Zwem alleen in de gedeeltes waar staat aangegeven dat het veilig is. Intussen weet je wel waarom. Stop niet bij de eerste waterpoel, maar loop tot de watervallen en ga het échte avontuur aan! Zwemmen in het kristalheldere water is behalve verfrissend bijna sprookjesachtig te noemen.

Verder kun je de waterval bij Gunlom Plunge Pool gaan bekijken en in de daar gelegen poeltjes zwemmen. Om er te komen is een jeep of terreinwagen aan te bevelen. Als je de ietwat zware tocht naar de top hebt voltooid, word je beloond met schilderachtige waterbronnen die je helemaal voor jezelf hebt.

Het is de ideale plek om jezelf op te frissen. Bovendien is het uitzicht op de bergen niet bepaald alledaags. Ondanks dat de Gunlom Falls een toeristische trekpleister is, zal je hier altijd wel een rustig plekje kunnen vinden, zeker als je naar het hoogste punt sluipt.

Vervolgens trek je verder naar het mooie Koolpin Gorge, ook wel Jarrangbarnmi genoemd. Althans, als je niet vies bent van een klein avontuurtje.

Let op: om toegang te krijgen, heb je een speciale vergunning nodig die je op voorhand dient te regelen. Het aanvragen van de vergunning regel je via de Australische overheid.

Het nodig hebben van een vergunning zorgt ervoor dat het grote merendeel van de bezoekers een van de mooiere plekken van Kakadu niet ziet. Ze wordt niet voor niets ‘Kakadu’s best kept secret’ genoemd. Als je bij de eerste drie waterbronnen bent geweest, banjer dan verder door de wildernis en je komt er nog tig tegen.

Tip: dit gebied is groot, ik raad je aan om hier minimaal 2 dagen te blijven om de omgeving goed te kunnen verkennen. Overnachten kan op de Koolpin Gorge Campground.

Zo, dit was de planning van je avontuur door het Kakadu National Park. Wedden dat je het supervet gaat hebben? Nu door naar de praktische tips.

 

Welke dagtrips zijn er zoal?

Vanuit Darwin worden tal van dagtrips naar Kakadu National Park georganiseerd. Het boeken van zo’n tour is de ideale oplossing als je in je uppie bent en graag andere avonturiers leert kennen.

Een veel geboekte excursie is deze. Je komt van alles te weten over de Aboriginals, gaat op ontdekking in het inheemse bos en zult een cruise over de East Alligator River maken. En zoals de naam al doet vermoeden: hier leven inderdaad krokodillen.

Nog een leuke dagtrip is deze. Hierbij ligt de nadruk vooral op cultuur en alles wat met de Aboriginals te maken heeft. Daarnaast is het maken van een boottocht op de Jumping Croc Cruise een gave toevoeging om te doen.

Ten slotte is deze tour een aanrader. Je krijgt te zien hoe de traditionele Limilngan-bewoners hier al duizenden jaren hun leven leiden, en verder staan Ubirr en het Fogg Dam Conservation Centre op het programma.

 

Waar in het Kakadu National Park raad ik je aan om te overnachten?

Buiten de slaapplekken die ik eerder al noemde, heb ik nog een aantal tips voor je qua lodges en guesthouses. Als er een mogelijkheid is om online te boeken via Booking.com, heb ik de link voor je toegevoegd.

Weet wel dat het er helaas behoorlijk aan de prijs is, kamperen -soms zelfs gratis- is in die zin een betere optie om te overwegen indien je low-budget reist. Sowieso is kamperen gangbaar, aangezien er slechts een handjevol lodges in Kakadu aanwezig is.

In Jabiru is de Aurora Lodge een prima stek om een nachtje te blijven. Ook heb je hier het Mercure Kakadu Crocodile Hotel. Een stukje zuidelijker biedt de Cooinda Lodge uitstekende kamers.

De Hawk Dreaming Wilderness Lodge in de buurt van Cannon Hill is een toffe spot om te glampen in de ongerepte natuur.

Voor de rest vind je alle campings van het nationale park op deze website.

 

Hoeveel dagen raad ik je aan om te blijven in het Kakadu National Park?

Een schilderachtige zonsondergang vergezeld door een zwerm vogels

Voor de bovenstaande route raad ik je in ieder geval een dag of drie aan. Korter is wat mij betreft zonde, aangezien je dan gehaast aan het reizen bent. Dus ook in het geval dat je een georganiseerde tour boekt: doe een meerdaagse trip.

Als je maar een paar dagen tot je beschikking hebt, plan dan niet teveel activiteiten in. Om van de ene naar de andere bezienswaardigheid te komen, ben je vaak al een uur of langer onderweg. Je kunt beter iets minder zien dan dat je 2 dagen volpropt met autorijden. Kies in dit geval bijvoorbeeld om alleen het zuiden, midden of noorden van Kakadu te zien.

Heb je slechts 1 dag om Kakadu te verkennen? In dat geval zou ik lekker een tour boeken, omdat je zo op een efficiënte manier te werk gaat. Daarmee bedoel ik: ze laten je in relatief weinig tijd zoveel als mogelijk zien en beleven. Check de dagtours die ik hierboven heb aangeraden.

 

Is er vervoer in het Kakadu National Park?

Nope, zelfs geen taxi’s. Je zult zodoende zelf een auto moeten fixen of een tour moeten boeken.

 

Is een terreinwagen verplicht?

Je hoeft als gezegd niet persé een 4×4 te hebben om Kakadu te verkennen, al kun je dan bepaalde plekken niet bereiken. Denk aan West Alligator Head in het noorden en Twin Falls, Jim Jim Falls, Maguk en Jarrangbarnmi in het zuiden.

Voel je je echter niet comfortabel bij een 4×4? De activiteiten die enkel met een terreinwagen toegankelijk zijn, kan je ook bezoeken door korte tripjes te boeken in het park zelf.

 

Waar huur je een auto?

Discover Cars is een aanrader als je een goedkope en betrouwbare huurauto nodig hebt. Je kunt tijdens het zoeken filteren op 4WD, mocht je een voertuig zoeken met vierwielaandrijving.

Ga overigens goed na of de verhuurder toelaat dat je op onverharde wegen rijdt, voorbeelden daarvan zijn Gunlom, Two Mile Hole, Kubara en Yurmikmik.

 

Kun je tanken in het Kakadu National Park?

Yep, dit kan bij het  Aurora Kakadu Resort, Puma Jabiru en Gagadju Lodge Cooinda. Het tankstation Wirnwirnmila Mary River Roadhouse is sinds de corona-periode gesloten.

Reken wel op hoge prijzen, gooi je dank daarom sowieso vol in Darwin, mocht je daar verblijven.

 

Zijn er restaurants in het Kakadu National Park?

In het nationale park vind je een aantal restaurants om een hapje te eten, veelal behorende tot de lodges. Al adviseer ik je om zelf het een en ander mee te brengen (zie het volgende kopje). Je wilt immers niet in de problemen komen en waarschijnlijk niet teveel geld spenderen aan uiteten gaan.

Als je graag Thais eet, ga dan sowieso naar het Anbinik Restaurant. Verder zijn er de Barra Bar and Bistro, Escarpment Restaurant and Bar en de Kakadu Lodge waar je terechtkunt.

En voor de exotische eters onder ons: probeer de authentieke bushtucker food eens. Als je durft tenminste 😉 .

 

Wat raad ik je aan om mee te nemen?

Zeker gedurende de zonsondergang en bij de diverse bronnen zul je er irritant veel last van muggen ondervinden. Bereid je erop voor en neem insectenspray mee.

Breng verder voldoende drinkwater en eten mee. De wandelingen kunnen soms lang zijn en je hebt lang niet altijd shops om iets te kopen.

In Jabiru is overigens een supermarkt om wat dingen in te slaan: de Village Grocer Kakadu. Al zou ik het meeste meebrengen vanuit de bewoonde wereld, je bent dan goedkoper uit.

 

Hoe zit het met zoutwaterkrokodillen?

Als er gevaar van zoutwaterkrokodillen dreigt, staat dit op bordjes aangegeven. Houd je aan de aanwijzingen, want er zijn al meerdere mensen aangevallen door deze dieren.

Niettemin blijft het spannend, de eerste keer kopje onder gaan in een van de poelen. Immers, je weet dat ze nooit heel ver weg zijn. Toch zal je de stap een keer moeten wagen. Want kletsnat van het zweet wil je natuurlijk maar een ding: het water in plonzen.

 

Heb je een gids nodig?

Nee, maar maak in elk geval wel een praatje met de verschillende rangers die je door het park en op de diverse toeristenpunten vindt. Het zou zonde zijn als je de verhalen achter de bezienswaardigheden en de gebieden niet komt te weten. Hier ligt tientallen duizenden jaren historie.

Sommige inheemse gidsen bieden gratis gesprekken, wandelingen en culturele activiteiten aan.

 

Vrijwilligerswerk

Als je het leuk vindt om een steentje bij te dragen aan het natuurbehoud in Kakadu, dan kun je met vele andere backpackers vrijwilligerswerk verrichten. Bekijk hiervoor deze website

 

Wat kost de entree?

Aboriginal-kunst (goed kijken 🙂 )

De entree tot het nationale park kost je 25 AUD. Met deze pass heb je 14 opeenvolgende dagen toegang tot het park. Je hebt negen verschillende punten om het ticket te kopen.

 

Wat is de beste reistijd voor het Kakadu National Park?

Je hebt verschillende seizoenen waarin je Kakadu National Park kunt bezoeken. Maar wat is nu de beste reisperiode om naar deze indrukwekkende plek te gaan? De meest populaire maanden zijn mei tot en met oktober. Het is dan droogseizoen.

In Juni, juli en augustus is het ietsje koeler, maar net zo goed prima om je bezoek te plannen.

Het natte seizoen loopt van november tot en met mei. In deze periode zijn verschillende wegen gesloten door het slechte weer.

Kakadu’s oorspronkelijke bewoners hebben het echter gedetailleerder aangepakt en het gebied verdeeld in zes seizoenen, in plaats van slechts een droge en een natte periode. Ik noem ze hieronder:

  • Kudjewk: loopt van december tot en met maart. De temperaturen lopen uiteen van 24°C tot 34°C. Het is moesson met veel regen en storm. Beter vermijden dus.
  • Bangkerreng: valt in april. De meest heftige regen is verdwenen, je ziet het seizoen letterlijk keren. De gemiddelde temperatuur is 24°C tot 34°C.
  • Yekke: is van mei tot en met medio juni. Met 21°C tot 33°C is het ietsje koeler, maar nog altijd benauwd.
  • Wurrkeng: loopt van mid-juni tot mid-augustus. Dit is volgens de Aboriginals het koude seizoen, temperaturen schommelen tussen de 17°C en 32°C.
  • Kurrung: deze drogere periode valt van half augustus tot half oktober. Verwacht temperaturen van 23°C tot 37°C.
  • Kunumeleng: loopt van half augustus tot eind december. Dit is het pre-storm-seizoen, met talrijke fikse buien aan het eind van de middag. Het wordt behoorlijk benauwd en temperaturen tikken wederom maximaal 37°C aan.

 

Hoe kom je in het Kakadu National Park?

Vanuit Darwin rijd je in zo’n 3 uur naar Jabiru over de Arnhem Highway. Darwin bereik je per vliegtuig via steden als Sydney (4 uur en 15 minuten reistijd), Melbourne (4,5 uur reistijd) en Perth (3,5 uur reistijd).

Vertrek je in Katherine, dan moet je eveneens op ongeveer 3 uur reistijd rekenen.

Verder is de iconische Red Center Way die in Alice Springs start een gave roadtrip om te maken. Het is een dikke 1.300 kilometer, je zult er dus wel de tijd voor nodig hebben.

Of maak het nog bonter en vertrek met een degelijke wagen in Perth om langs de prachtige westkust te rijden. Dit 4.500 kilometer lange avontuur brengt je via onder meer Coral Bay, Broome, Kununurra en Katherine in Kakadu National Park.

 

Ben jij al wel eens in het Kakadu National Park geweest?

Haal het maximale uit je reis door Australië

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Australië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Australië ontwikkeld. En als je naast Australië ook nog naar Nieuw-Zeeland gaat, dan is Backpackgids Nieuw-Zeeland ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Australië

Ga jij binnenkort Down Under? Dan is deze klassieker onder de backpackgidsen een must om te hebben. Klik op de knop hieronder.

Backpackgids Nieuw-Zeeland

Ik kan kort zijn: deze gids moet je gewoon hebben als je naar Nieuw-Zeeland gaat. Klik op de onderstaande knop.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
4 Antwoorden
  1. Jeroen

    Hi Robbert!

    Samen met 2 andere mensen zouden we graag een 4×4 huren voor 6 dagen vanuit Darwin en dan Kakadu en Arnhem land bezoeken.
    Denk je dat we genoeg hebben aan 6 dagen? En hoe zit het met Arnhem Land, waar kun je het beste heen rijden vanuit Kakadu?
    Alvast bedankt!

    Groetjes
    Jeroen

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Jeroen,

      Dat kan zeker, je kunt dan een bepaald gedeelte pakken.

      Vanuit Kakadu kun je bijvoorbeeld naar West Arnhem Land rijden, en bijvoorbeeld beginnen bij Injalak Hill.

      Groet, Robbert

  2. John Roesler

    Hi Robbert,
    Wij zijn van plan om midden januari voor een week naar Kakadu te gaan en daar een 4WD te huren. Wat is jou idee over deze periode en is het dan echt niet mogelijk om de JimJim Falls en Twin Falls te bezoeken?

    Alvast bedankt

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw