Reizen brengt je tot de essentie - Backpackblog.nl

Reizen brengt je tot de essentie

Nu de wereld al een hele tijd in de greep van corona en lockdowns is, besef ik me meer en meer wat voor speciaal iets reizen eigenlijk is. Want als je iets wat normaal lijkt ineens niet meer kunt doen, dan voel je pas echt wat je mist.

Het is niet voor niets dat reizen wat mij betreft een privilege is. Om meerdere redenen trouwens.

Gelukkig zit ik in Spanje en heb ik redelijk wat natuur om me heen. Een voorbeeldje:

Dit is bij mij om de hoek – zó mooi

Maar de afgelopen weken merkte ik dat ik mezelf wat aan het verliezen was. Een voorbeeld is het investeren in cryptocurrencies en continu de koersen checken op m’n telefoon.

Het kijken naar je telefoonscherm wordt dan een soort automatisme, en als je het even niet doet geven je hersens aan dat je iets mist.

Je gaat ermee naar bed en staat er vervolgens weer mee op.

Vermoeiend, letterlijk vermoeiend.

Waar ben je dan eigenlijk mee bezig?

Zo nu en dan denk ik dan terug aan de tijd waarin we nog Nokia’s 3310’s hadden en af en toe eens een sms’je stuurden of een onschuldig spelletje Snake speelden.

Nostalgie misschien, maar toch.

Tegenwoordig zijn er zoveel prikkels van buitenaf. Prikkels die voor een ‘vol’ hoofd zorgen. Prikkels die helemaal niet nodig zijn. En gelukkig heb je daarin vaak zelf de keuze, al is die niet altijd even gemakkelijk.

Of ik maak me druk over een project waar ik mee bezig ben en of het technisch allemaal wel gaat lukken. Dit terwijl ik van mezelf best wel weet dat het goed zal komen, alleen soms fuckt je mind gewoon met je en lijkt er simpelweg altijd ‘iets’ te moeten zijn om je druk over te maken.

Anyway, zulk soort dingen leiden je af van wat eigenlijk echt belangrijk is in het leven: de essentie.

Als ik terugdenk aan momenten tijdens mijn reizen dan voel ik me, zeker nu in deze tijd, een rijk mens. Voorbeelden zijn het bovenop de top staan van Moun Rinjani met een wolkenzee voor mijn neus, slapen in een bamboetent in de heuvels van Bajawa, het ontdekken van de prachtige omgeving rond Lake Benmore waarbij ik af en toen dat typische wow-gevoel kreeg, het snorkelen bij Koh Lipe of bijvoorbeeld het verblijf met m’n moeder in Kanciana Village op Bali, waar ik op het balkon sliep met de geluiden van de jungle om me heen.

Zo kan ik nog heel veel meer dingen opnoemen.

Het zijn allemaal momenten die je als reiziger koestert. Momenten die je tot de essentie laten komen van wat echt belangrijk is. Ja, het gaat vaak om relatief kleine dingen, maar in het normale leven is het vaak juist zo lastig om deze kleine dingen te zien. Je gaat je te veel bezighouden met zaken die er eigenlijk niet toe doen, en vergeet op die manier waar het eigenlijk om draait.

Dit is in ieder geval wat ik soms ervaar.

En het is goed om daar zo nu en dan eventjes bij stil te staan. Jezelf te realiseren dat je misschien een andere afslag moet nemen.

Vandaag ben ik bijvoorbeeld naar de top van de plaatselijke berg gefietst en onderweg een paar keer gestopt om van de schitterende uitzichten te genieten. Op die momenten krijg ik weer even datzelfde gevoel wat ik juist zo mis als ik met allerlei randzaken bezig ben. Dat fijne gevoel wat zo belangrijk is.

Hier was ik vanmiddag – dit is wat mij zo’n fijn gevoel geeft

Natuurlijk, ook op reis is het heus niet altijd geweldig. Echter, wanneer je gaat reizen doe je simpelweg veel ervaringen op. Ze laten je voelen dat je leeft. En juist zulke ervaringen die je tot de kern laten komen zijn zo ontzettend waardevol.

In tijden van reflectie zoals deze ben ik in ieder geval dankbaar dat ik al zoveel mooie dingen heb mogen meemaken.

Dus, of het nou die ene bergbeklimming is, het avondje rond het kampvuur op het strand waarbij je nieuwe mensen leert kennen, die wow-ervaring tijdens het duiken of het hiken door de jungle – reizen laat je op een simpele manier zien wat er daadwerkelijk toe doet in het leven.

Of zoals een anonieme persoon ooit al zei: “Travel is the only thing you buy that makes you richer.”

Robbert
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
2 Antwoorden
 1. Avatar
  Sjoerd

  Hoi Robbert,

  al sinds een paar jaar kijk ik af en toe op jouw website om jouw artikelen te lezen. Persoonlijk vind ik vooral dit soort artikelen het boeiendst. Het leven zoals jij dat leeft is echt uniek! Dank voor het delen van je ervaringen. Ik vind het inspirerend om er kennis van te nemen, als ik eigenlijk druk aan het werk zou moeten zijn (bijvoorbeeld vandaag op blue monday :)). Ook vermoed ik dat ik niet de enige ben die juist vooral geïnteresseerd is om jouw meer persoonlijke verhalen te lezen. Misschien eens overwegen om een autobiografie te schrijven over jouw keuzes, motivaties, twijfels en struggles omlijnd met de mooiste anekdotes van je reizen te schrijven? Ik denk echt dat dat zeer lezenswaardig en inspirerend kan zijn voor veel mensen. Wat jij doet is echt heel tof, extreem moedig en en bijzonder; veel mensen dromen ervan maar durven niet. Het beste!

  Groet,
  Sjoerd

  1. Robbert
   Robbert

   Hey Sjoerd,

   Bedankt voor je bericht en fijn dat je het leuke stukjes vindt.

   Hmm, tof idee. Ik zou daar eens over na kunnen denken, thanks 🙂 .

   Groet, Robbert

Laat een reactie achter