Lake Benmore: een van mijn favoriete plekjes in Nieuw-Zeeland

Wil je een schitterend groengekleurd meer zien wat omringd wordt door bergen en dennenbomen, zonder dat je andere mensen tegenkomt? Dan is Lake Benmore écht een plek waar je geweest moet zijn. Het landschap is er zo schilderachtig mooi dat je je ogen nauwelijks gelooft.

Zoals ik al aangaf, zal je er weinig tot geen andere mensen tegenkomen. Eigenlijk had niemand die ik sprak gehoord van deze plek, het was dan ook een local die me aanraadde om erheen te gaan.

En ik ben blij dit gedaan te hebben, want Lake Benmore is voor mij een van de mooiste spots geweest die ik in Nieuw-Zeeland heb bezocht. In dit artikel ga ik je er wat meer over vertellen.

 

De Benmore Dam

In tegenstelling tot Lake Benmore is de Benmore Dam een vrij bekende bezienswaardigheid om te bezoeken als je ergens rond Omarama bent. Het is de grootste aardedam van Nieuw-Zeeland en ik denk dat dit de reden is waarom het mensen zo aantrekt. In ieder geval niet het uiterlijk, wat eerder afschrikkend vergeleken met de in de o zo mooie omgeving waarin je terechtkomt.

Ik reed er eigenlijk per toeval langs, aangezien de dam vlakbij de plek ligt waar ik voor kwam, Lake Benmore. Even daarvoor reed ik langs bomen die prachtig geel en oranje kleurden en vlakbij de dam zag ik ook nog een kudde schapen staan. Nieuw-Zeeland heeft het allemaal 😉 .

 

Een indrukwekkende wandeling over de Benmore Peninsula Track

Het begin van de track is eerlijk gezegd niet heel bijzonder. Je loopt door een bos wat je ook in Nederland zou kunnen vinden. Toch wordt het al snel spectaculairder.

Zo zag ik de typische rode paddenstoelen met witte stippen, zoals je ze uit het Sprookjesbos van de Efteling kent.

Lake-Benmore-Track-paddenstoel

Langs het wandelpad zie je soms immens beboste rotsen opduiken, iets wat je niet zo snel zou verwachten in een bos. Het lijken soms net ruïnes die je tegenkomt.

Echter, dit is allemaal nog niets bij wat zou volgen…

Na ongeveer een kwartier wandelen (naja vooral hardlopen eigenlijk), kwam ik bij een werkelijk overweldigend uitkijkpunt terecht. Het was ook meteen de eerste keer toen ik Lake Benmore daadwerkelijk zag liggen, met daaromheen bergen die bijna getekend leken zo perfect. En op de heuvel waar ik liep, stonden verder allemaal dennenbomen die het totaalplaatje nagenoeg perfect maakten.

Hoe kan het dat hier geen mensen zijn? is wat ik me afvroeg. Tegelijkertijd was ik er ook erg blij om. Rust is namelijk iets wat perfect bij deze plaats past.

 


Het verbluffende uitzicht vanaf de Benmore Islands Lookout

Net toen ik dacht richting de parkeerplaats te lopen, zag ik ineens een bordje staan met daarop ‘Benmore Islands Lookout’. De richting was duidelijk, de tijdsduur niet. Maar goed, ik zou wel gek zijn als ik die kant niet op zou gaan toch?

Waar ik dacht het mooiste van de dag al gezien te hebben, bleek het uitzicht vanaf deze viewpoint zelfs nog mooier te zijn. Met name omdat je vanaf de top een 360°-uitzicht hebt over het hele gebied, waaronder de Benmore-eilanden. 

Lake Benmore uitzicht 1

Lake Benmore uitzicht 2

Bovenaan de heuvel keek ik om me heen naar de schoonheid van de natuur. Realiserende dat dit wel heel erg bijzonder was. Met een supergoed gevoel liep ik daarna terug naar de auto.

 

Hoelang duurt de wandeling?

Bij aankomst kun je op het bordje zien dat er ongeveer 1,5 uur staat voor de tocht. Je hoeft dus geen uren te hiken, zoals bij veel wandelingen in Nieuw-Zeeland wel het geval is. Ikzelf heb er slechts een uur over gedaan, ik wisselde hardlopen af met stilstaan en genieten. Mensen ben ik niet tegengekomen.

 

Omarama als perfecte uitvalsbasis

Als je een gratis kampeerplaats zoekt om de nacht door te brengen voordat je naar Lake Benmore gaat, kan ik je de Ahuriri Bridge Campsite in Omarama aanbevelen. Een grote camping waar je altijd wel een plekje vindt. Het enige nadeel zijn de erg stinkende toiletten, maar hé, je betaalt dan ook niks.

Ik heb er prima geslapen en kwam er terecht na een reis vanuit Roxburgh en Alexandra.

Onderweg-naar-Omarama
Dit is een van de redenen waarom een roatrip door Nieuw-Zeeland zo gaaf is – onderweg naar Omarama

Vanaf de camping ben je in ongeveer een half uurtje bij Lake Benmore. Het is bovendien een ideale stop om te maken wanneer je verder wilt gaan naar Mount Cook.

Indien je ergens anders in Omarama wilt verblijven, kijk dan eventjes op Booking.com.

 

Verder reizen naar Lake Ohau en slapen op een unieke plek

Van Lake Benmore kun je ervoor kiezen om noordelijker te reizen richting Lake Ohau en Mount Cook. Ik ben via Omarama naar Lake Ohau gereden, waar ik in een van de vetste accommodaties heb geslapen die ik ooit heb gezien, The Menards. Een soort garage met daarin een drumstel, speakers, een microfoon om te karaoken, een platenspeler met tig platen, een dartboard, een oude Nintendo waarop je Mario kunt spelen en ook nog een klein keukentje.

The-Menards-Lake-Ohau
Het ietwat chaotische maar tegelijkertijd artistieke The Menards

Het is alsof je terug in de tijd gaat. Samen met de andere backpackers die er waren, was dit een geweldige ervaring. En niet alleen vanwege de dingen die ik hierboven noemde, maar ook door de wat mysterieuze, afgelegen ligging van het huisje.

Ga jij backpacken in Nieuw-Zeeland?

Backpackgids-Zuid-Amerika-bannerLees dan even verder, want ik heb een onwijs toffe backpackgids gemaakt. Het is een prachtige guide vol met avontuurlijke routes, insider-tips en inspiratie.

Onder meer de volgende dingen komen aan bod:

Cruciale informatie voor je vertrekt, maar ook voor als je aankomt.
De mooiste plekjes van het land, zowel bekendere als off the beaten track.
Per bestemming de leukste accommodaties; van campings in de wildernis tot aan gezellige hostels.
Veelzijdige routes, inclusief routekaartjes en per bestemming tips over de verblijfsduur.
Adviezen voor transport, het benodigde budget en suggesties om geld te besparen.
Een checklist om lichtgewicht op pad te kunnen gaan.

En nog 56 bonustips om alles uit je reis te halen…

Wil jij meer weten over het meest complete en actuele Nederlandstalige backpackpakket voor Nieuw-Zeeland-avonturiers?

Arrow

Naar de aanbieding!

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw