Hiken in de indrukwekkende vallei bij Mount Cook

De Hooker Valley Track is zonder twijfel een van de meest populaire hikes die je in Nieuw-Zeeland kunt doen. Je loopt dwars door een goudgele vallei met voor je het uitzicht op de hoogste berg van het land: Mount Cook.

Het ruige landschap bestaande uit besneeuwde bergtoppen, pittoreske hangbruggen, stromend gletsjerwater en wonderschone meren zorgt ervoor dat het een ervaring wordt om nooit meer te vergeten.

In dit artikel vertel ik je er van alles over, deel ik mijn ervaringen en geef ik wat tips.

 

Slapen bij Lake Pukaki

Mocht je nou vanuit Twizel komen, dan kan ik je aanraden om een nachtje te verblijven op het Lake Pukaki Reserve.

Een heerlijke Camping pal aan het gelijknamige meer, met daaraan grenzend een rij van bergen die half met sneeuw bedekt zijn. En het mooie is: de camping in deze schilderachtige setting is helemaal gratis.

Lake Pukaki Reserve

Laat je niet afschrikken door berichten dat je camper of auto self contained moet zijn. Ja officieel is dit misschien zo, maar de camping heeft meerdere toiletten en ik heb zat anderen gezien die -net als ik- niet-self contained waren.

Ik kan nog maar een ding zeggen: parkeer je auto aan het meer of in de heuvels en geniet van al het moois om je heen.

Indien je in een andere accommodatie rond Lake Pukaki wil verblijven, dan raad ik je aan om Booking.com te raadplegen.

 

De prachtige weg naar Mount Cook

Nadat ik uit m’n slaap ontwaakte in mijn tot camper omgebouwde auto, genoot ik nog eventjes van de omgeving. Een omgeving die eigenlijk te mooi is om werkelijk te kunnen geloven wat je ziet. Ik pakte er een geïmproviseerd ontbijtje bij bestaande uit brood met pindakaas en wat fruit, en werd langzaamaan helemaal wakker.

In tegenstelling tot de grauwige dag ervoor kleurde de lucht strakblauw. Ideaal om erop uit te gaan dus. Rond half 10 ben ik ingestapt om aan de ongeveer 50 kilometer lange trip naar Mount Cook Village te beginnen.

Sommige autoritjes kunnen je slaap in de ogen bezorgen, maar die naar Mount Cook is een van de mooiere die ik heb gereden. Onderweg zal je waarschijnlijk de auto meerdere keren stilzetten om foto’s te maken van datgene waarop je allemaal wordt getrakteerd.

Mount Cook

Het zijn met name het uitzicht op het glinsterende Lake Pukaki en de besneeuwde bergen van het Aoraki Mount Cook National Park, die deze korte roadtrip tot een belevenis op zich maken.

Toen ik later hoorde dat in deze regio verschillende scenes van The Hobbit en Lord of the Rings werden gefilmd, snapte ik vrijwel meteen waarom.

Even voor jouw info: Mount Cook telt drie pieken, waarvan High Peak de hoogste is. En in het nationale park zijn in totaal 19 bergen hoger dan 3.000 meter.

De roadtrip brengt je steeds dichterbij Mount Cook, tot je in het gelijknamige dorpje terechtkomt. Een dorpje van niks trouwens. Enkele eetzaken, wat hotels en een informatiepunt is alles wat je er zo’n beetje vindt. Het gaat hier dan ook om de wandelingen, niet om de voorzieningen.

 

Lekker opstarten in het Old Mountaineer’s Cafe

Je kunt direct parkeren op de White Horse Hill Campsite en daar beginnen aan de Hooker Valley Track, al is het misschien een beter plan om eerst even op te warmen met een lekkere koffie en een cake. Of misschien heb je zin in een hamburger?

Een café dat ik je kan aanraden is het Old Mountaineer’s Cafe. Ga bij het raam zitten en geniet van de vallei die je naast je ziet liggen. Als je vervolgens op krachten bent gekomen, stap je de auto in en rijd je naar de White Horse Hill Campsite. Daar begint de Hooker Valley Track.

 

De Hooker Valley Track

Om kwart voor twaalf begon ik aan de hike die heen en terug ongeveer 10 kilometer lang is. Via een steentjesweg kwam ik uit bij een viewdeck waar je een schitterend uitzicht hebt. Je kijkt recht op de kleurrijke vallei, de grillige toppen van Mount Cook en het felle gletsjerwater van de Hooker River dat dwars door het heuvellandschap snijdt.

Hooker-Valley-Track-uitzicht

Daarna belandde ik bij een hangbrug, waar er later nog twee van zouden volgen. En die zijn nodig ook, gletsjerwater blokkeert soms namelijk de weg.

Het steentjespad heeft dan inmiddels plaatsgemaakt voor een houten steiger, het moment waarop ik besloot om te gaan hardlopen. Niet altijd even gemakkelijk, omdat het op sommige punten best wel druk was. Echter, over het algemeen viel de drukte me heel erg mee. Zeker aangezien de Hooker Valley Track zo’n bekende wandeling is.

Hooker-Valley-Track-hangbrug-2

Na de derde en laatste hangbrug te zijn overgestoken, bracht een kleine klim me bij het eindpunt, of naja het omkeerpunt, van de track. Ik was inmiddels aangekomen bij het Hooker Lake, met vlakbij de 3.724 meter hoge Mount Cook. Indrukwekkend.

Hooker-Lake-Mount-Cook

Na een welverdiend rustmomentje ben ik teruggegaan naar de camping, daar waar het allemaal begon. Onderweg moest ik een aantal keren stoppen. Niet zozeer door m’n conditie, maar vanwege het onwerkelijke landschap om me heen.

Hooker-Valley-Track-uitzicht-3
Hooker-Valley-Track-uitzicht-2

De wandeling is overigens helemaal niet zwaar en zou normaal gesproken rond de 3 tot 4 uur moeten duren. Heen heb ik er een uur over gedaan, terug -veelal hardlopend- een half uur.

 

Andere hikes in het nationale park

De Hooker Valley Track is veruit de meest bekende hike om te doen in het Aoraki Mount Cook National Park. Andere wandelingen zijn de Kea Point Track, de Red Tarns Track en de Governors Bush Walk.

Mount Cook is trouwens ook te beklimmen, al staat deze meerdaagse klim als een van de zwaarste ter wereld bekend. Een track die afgelegd kan worden is de Upper Copland Valley Track. Veel ervaring is hierbij vereist.

Voor meer informatie over hikes en beklimmingen adviseer ik je om naar het Visitor Center te gaan.

 

Overnachten rond Mount Cook

Zoals ik al zei is er de White Horse Hill Campsite en heb je in het dorp diverse hotels om te verblijven. Ikzelf ben na de wandeling richting het Glentanner Holiday Park gereden, wat zo’n 12 kilometer verderop ligt. Een erg fijne en vooral rustige camping middenin de bossen.

De accommodaties in Mount Cook Village kun je op Booking.com bekijken.

 

Doe vooraf je inkopen

In Mount Cook Village is geen supermarkt, neem dus eten en drinken mee voordat je erheen gaat. Bij het Mt Cook Lodge and Motel kun je wat basisbenodigdheden kopen, maar verwacht hier niet al te veel van. Zeker als je op de White Horse Hill Campsite verblijft, zal je genoeg inkopen gedaan moeten hebben.

Dit kan bijvoorbeeld in Twizel of rond Lake Tekapo, afhankelijk van welke richting je komt. In het Glentanner Holiday Park is een restaurant waar je terechtkunt.

Ga jij backpacken in Nieuw-Zeeland?

Backpackgids-Zuid-Amerika-bannerLees dan even verder, want ik heb een onwijs toffe backpackgids gemaakt. Het is een prachtige guide vol met avontuurlijke routes, insider-tips en inspiratie.

Onder meer de volgende dingen komen aan bod:

Cruciale informatie voor je vertrekt, maar ook voor als je aankomt.
De mooiste plekjes van het land, zowel bekendere als off the beaten track.
Per bestemming de leukste accommodaties; van campings in de wildernis tot aan gezellige hostels.
Veelzijdige routes, inclusief routekaartjes en per bestemming tips over de verblijfsduur.
Adviezen voor transport, het benodigde budget en suggesties om geld te besparen.
Een checklist om lichtgewicht op pad te kunnen gaan.

En nog 56 bonustips om alles uit je reis te halen…

Wil jij meer weten over het meest complete en actuele Nederlandstalige backpackpakket voor Nieuw-Zeeland-avonturiers?

Arrow

Naar de aanbieding!

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw