9 indrukwekkende dingen om te doen in Paraty (+ tips)

Het koloniale Paraty is een van de mooiste stadjes van Brazilië. Bij aankomst zal je merken dat het leven er een paar tempo’s lager gaat dan in hectische steden als Rio de Janeiro en São Paulo. De geplaveide knusse straatjes met witgekalkte huisjes in het historische centrum doen denken aan Portugal en maken het een feest om rond te struinen.

De charme van het stadje trekt naast allerlei soorten reizigers vooral kunstzinnige types aan, creatievelingen die naar Paraty komen om inspiratie op te doen. Er zijn dan ook een hoop galerieën waar werken van lokale kunstenaars te bewonderen zijn.

Enne, mocht je denken dat ik overdrijf, dan overtuigt de benoeming tot werelderfgoed door UNESCO in 2019 je misschien. Al ben ik hier niet om je te overtuigen en moet je het vooral zelf gaan ervaren denk ik 🙂 .

Behalve het pittoreske centrum is Paraty omringd met dichte jungle, prachtige stranden, flink wat watervallen, heldere lagunes en steile, beboste bergen.

Je hebt er dus werkelijk alles wat je je kunt wensen als reiziger: avontuur, natuur en een heerlijk sfeervol stadje om te verblijven.

Indien jij Paraty op je lijstje hebt staan om te bezoeken lees deze gids dan zeker even door. Ik vertel je van alles over de bezienswaardigheden, indrukwekkende dingen die je er kan doen en verder heb ik handige tips voor je op het gebied van accommodaties, eten en drinken en hoe je er komt.

Activiteiten en bezienswaardigheden in Paraty

Wat is er te doen in Paraty? Onlangs sprak ik met een Braziliaanse vriendin van me die in Rio woont, en me nog een aantal goede tips heeft gegeven. Hieronder kom je alles te weten.

 

Wandel door het Centro Histórico

Het historische UNESCO-centrum is als gezegd een heerlijke gebied om een paar uur doorheen te slenteren. Je vindt er Portugese koloniale straten met witte huisjes waarvan de deuren en kozijnen frisse, felle kleuren hebben, houten balkons waar planten overheen woekeren en rustgevende binnenplaatsen om te relaxen.

Verder staan er schitterende herenhuizen met lokale winkels, kunstgaleries, leuke eettentjes, toffe koffiezaken en gezellige Braziliaanse bars om een drankje te doen. Wel is het er behoorlijk prijzig, zeker wanneer je dit vergelijkt met de rest van Brazilië.

Het fijne is trouwens dat er geen auto’s rijden in de oude binnenstad. Ook zal je er geen types tegenkomen die iets van je willen. Het enige waar je wel voor op moet passen zijn de ongelijke kasseien waarover je loopt, als je niet uitkijkt verzwik je er vrij gemakkelijk je enkel namelijk.

Aan de rand ligt de oude vissershaven van Paraty. Neem plaats op een bankje en zie hoe lokale vissers hun vangsten van de dag binnen te zien brengen. Leuk om te weten: ooit was dit de belangrijkste haven van Brazilië. Een aanrader is om vanuit hier een boottochtje te doen en zo naar de verlaten strandjes in de omgeving te varen. Daarover vertel ik je verderop meer.

Een typische bezienswaardigheid in het oude gedeelte is de Igreja de Santa Rita, de oudste kerk van het stadje die gebouwd werd in 1722 door bevrijde slaven uit Afrika. Binnen vind je een museum en op het plein worden regelmatig kleine evenementen gehouden.

 

Ontdek de stranden

Als je het wel gezien hebt in het fotogenieke centrum, dan is het tijd om naar de mooie stranden in de omgeving te gaan om lekker af te koelen. Kilometers gouden zandbanken met kristalheldere wateren wachten op je.

Het dichtstbij ligt Praia do Pontal, al is dit niet de meest paradijselijke plek die ik bespreek. Wel kan je er wat eten in een van de strandtenten, iets wat veel locals doen .

Zoek je een mooier strand, dan is het nabijgelegen Jabaquara Beach een betere keuze. Een andere aanrader is Praia da barra do Corumbê.

Dit zijn overigens de enige stranden op loopafstand van het centrum, om de plekken die ik hieronder noem te bezoeken zal je een boottrip moeten boeken, of er zelf heenrijden met de auto of het openbaar vervoer.

Zo is is Praia do Cão Morto een heerlijke plek met op de achtergrond bergen en tropisch regenwoud. Dit strand ligt op zo’n 30 kilometer ten noorden van Paraty en je kan er met de auto en bus komen. Vanaf hier heb je bovendien de mogelijkheid om de boot pakken naar Ilha do Pelado.

Praia da Lula is een andere bounty-spot, al is ze lastiger te bereiken dan Praia do Cão Morto. Je kunt deze plek enkel per boot bereiken, iets wat je in de haven van Paraty regelt of in het centrum indien je een tour boekt.

Wat tot slot erg gaaf is, is om de bus te pakken naar het junglepad dat naar het pittoreske Praia do Sono leidt. Via een wandeling van 1,5 uur door de rimboe kom je uit op een prachtig goud kleurende baai. Je ziet er hierboven een foto van.

 

Ga eilandhoppen

Het water op gaan is nooit verkeerd natuurlijk, dus wat denk je ervan om een dagje te eilandhoppen, snorkelen en verse seafood te eten op een van de exotische stranden? In de nabijheid van Paraty liggen meer dan 60 eilanden, er is dus genoeg om te ontdekken.

Typische plekken die bezocht worden tijdens de tours zijn Praia da Lula, Praia de Santa Rita en Praia Vermelha. Daarnaast zwem je in een heldere lagune en zal er op meerdere plaatsen gestopt worden om te snorkelen.

Om zo’n trip te regelen ga je naar de haven en spreek je een booteigenaar aan. Of maak het jezelf gemakkelijker en boek direct via je accommodatie of een tour agency in het stadje.

 

Geniet van het uitzicht bij het fjord van Saco do Mamangua

Een prachtig uitzicht heb je bij Saco do Mamangua, het enige fjord in Brazilië. Turquoise water, wit zand en begroeide bergen domineren het landschap waarop je uitkijkt.

Het is alleen een behoorlijke expeditie om er te komen, al is het wel een gaaf avontuur. Je pakt de bus naar Paraty Mirim, een trip van ongeveer 3 kwartier. Daar hike je in 1,5 uur naar het viewpoint met het fraaie uitzicht op de fjorden en de oceaan. In plaats van de hike kan je ook kiezen voor een boottocht.

Een andere mogelijkheid is het boeken van een tour in Paraty en er vanuit daar heen te varen. In dat geval zal je tevens stoppen bij Praia do Engenho, Praia do Costa en Praia do Cruzeiro, stuk voor stuk pareltjes van stranden.

 

Kajak door weelderige mangroves van Jabaquara

Hou je net als ik van een beetje lichamelijke uitdaging en je in de natuur de begeven? Dan is kajakken naar de mangrovebossen en de verlaten stranden supervet om te doen.

Op een minuut of twintig lopen van het oude centrum ligt Jabaquara, hier kan je een kajak huren en het water van de Paraty Bay op gaan. Vlakbij het strand ligt een magrovebos dat je enkel en alleen over water kunt bereiken. Behalve de mooie natuur leeft er van alles, dus houd je ogen en oren open. Met een beetje geluk spot je tropische vogels.

Een stukje verderop ligt de verlaten baai Saquinho do Corumbê. Neem je snorkelsetje mee, want onder water valt genoeg te zien.

Er worden trouwens ook kajak-tours aangeboden vanuit Paraty. Je komt dan bij de meer exclusievere plekjes uit. Twee organisaties die zulke trips organiseren zijn Kayak Paraty en Paraty Explorer.

 

Ga hiken in het Serra de Bocaina National Park

Rondom Paraty ligt bijna betoverende natuur die uitermate geschikt is om te hiken. De perfecte plek hiervoor is het uitgestrekte Serra de Bocaina National Park, dat grotendeels uit dichte jungle, met bos bedekte bergen, ruige watervallen en diepe valleien bestaat.

Je kunt er meerdere dagwandelingen maken of jezelf uitdagen en de drie- tot vierdaagse Trilha do Ouro te lopen. Ook zijn er extreme activiteiten te doen zoals rotsklimmen.

Om bij het nationale park te komen kan je de bus pakken, een fiets huren of zelf rijden met de auto.

 

Bezoek de watervallen

In de jungle die Paraty omringd zijn heel wat mooie watervallen te vinden. Een populaire spot is Cachoeira do Tobogã waar je van een natuurlijke glijbaan over de rots gaat en uiteindelijk terechtkomt in het diepe bad. Het is dus geen typische waterval zoals je zou denken.

Leuk is om een mountainbike te huren en zo zelf de omgeving te verkennen. Rijd richting het dorpje Penha. Er gaan ook bussen naartoe trouwens, de reistijd is 20 minuten.

Ben je meer van de fotogenieke watervallen die van metershoog naar beneden kletteren? Een waterval die bovendien niet toeristisch is? Dan de Cachoeira Saco Bravo een plek die ik je aanraad. Je zult wel 1,5 uur moeten wandelen om er te komen, maar eenmaal daar kan je onder het stortende water gaan staan en genieten van de indrukwekkende natuur en de stilte.

Tot slot zijn de Cruet Waterfalls gaaf om bezocht te hebben. De kleine maar krachtige waterval ligt verscholen in de bossen en heeft een magisch tintje. Via een korte wandeling vanuit Ponta Negra dompel je jezelf onder in het water, en zal je je helemaal een met de natuur voelen.

 

Ga naar het hippiedorpje Trindade

Houd jij ook zo van laidback-dorpjes waar zo’n typische hippie-vibe hangt? Van die dorpjes die je gevoelsmatig in terug in de tijd doen stappen? Op ongeveer 25 kilometer van Paraty ligt Trindade, een dorp wat precies aan die beschrijving voldoet.

Je hebt er een gezellig centrum met leuke eettentjes, en gemiddeld genomen is het er allemaal een stuk goedkoper dan in Paraty. Het indrukwekkendste zijn hier echter de wandelpaden door het oerwoud die je naar stranden, natuurlijke poelen, watervallen en nog meer verrassende plekjes brengen.

 

Ga duiken

Als jij een duiker bent of graag je brevet wilt halen, dan is de Paraty-regio de ultieme bestemming om dit te doen. Je hebt er namelijk duikspots van absolute wereldklasse, onder andere rond Ilha dos Meros met schollen, roggen en schildpadden, een Jezusbeeld en een gezonken vliegtuig.

Een goede organisatie om mee op pad te gaan is Gil Divers. Gil, de vriendelijke eigenaar, is bovendien fair; als de weercondities niet optimaal zijn geeft hij dit aan en krijg je netjes je geld terug.

 

Welke zaakjes raad ik je aan qua eten en drinken?

Een goed Braziliaans tentje met snacks, tussendoortjes, hamburgers of simpelweg iets als een krachtige bouillon is Restaurante Borogodó Paraty.

Mocht je iets helemaal anders willen proberen, ga dan voor de Turkse keuken bij Istanbul Paraty. In dit kleine en zeer sfeervolle restaurant koken ze lekkere kruidige gerechten.

Daarnaast heb je qua vegetarisch en vegan food zat opties om uit te kiezen in Paraty. Zo zijn The Vegan and the Jagar, Restaurante Vinicius Paraty en Restaurante Babilonia Paraty alledrie echte aanraders om een gezond hapje te eten.

Braziliaanse koffie is iets waar je waarschijnlijk ook wel oren naar hebt. Als je graag koffie sipt natuurlijk 😉 . Want je weet ongetwijfeld dat Brazilië een van ’s werelds bekendste koffieproducenten is. Zelf vind ik ijskoffies altijd heerlijk als ik in het warme buitenland ben. Drie leuke koffietentjes die ik aanraad zijn Montañita Cafés Especiais, Café Café Paraty en Café do Shopping. Probeer bij Café Café Paraty zeker eens de cold brew cappuccino.

En als je van een glaasje houdt, dan moet je absoluut ‘cachaça’ drinken, een sterke drank gemaakt van gefermenteerd suikerrietsap. Dit is het belangrijkste ingrediënt van de caipirinha, Brazilië’s beroemde cocktail. En juist in Paraty wordt de betere cachaça gemaakt.

 

Hoe zit het met transport in Paraty?

Zoals ik al even aangaf rijden er in het oude centrum van Paraty geen auto’s. Alles is er vrij compact en je kunt de boel prima lopend verkennen.

Om in de omgeving te komen kan je gebruikmaken van de bus, een huurauto of op de boot stappen. Een aanrader is om een mountainbike te huren en zo zelf op ontdekking te gaan. Dit is bijvoorbeeld mogelijk bij Sou + Bike Paraty. Zij bieden bovendien leuke tours aan. Het is tevens mogelijk om een scooter of auto te huren.

 

Waar kan je je tours en activiteiten boeken?

Boottochten zoals eilandhoppen kan je in het centrum regelen bij een van de touroperators die ik in deze gids heb genoemd. Of je spreekt een booteigenaar aan in de haven.

Een andere optie is om het aanbod op Get Your Guide te bekijken en alvast wat online te boeken.

 

Hoeveel dagen raad ik je aan in Paraty?

Als je haastig reist zou je voor 2 dagen kunnen gaan, al adviseer ik je om lekker de tijd te nemen en een nacht of 4 te boeken. Op die manier heb je rustig de tijd om behalve Paraty zelf ook de omgeving te verkennen.

 

Waar in Paraty raad ik je aan om te overnachten?

Een aantal leuke hostels om te slapen en andere backpackers te leren kennen zijn Che Lagarto Paraty, het Maracujá Hostel en het Livina Hostel.

Een te gek hostel dat die Braziliaanse vriendin van me aanraadde waarover ik het in het begin had, is het Remo Hostel wat middenin de jungle van de Atlantic Forest ligt, zo’n 17 kilometer buiten Paraty. Dit is een foto genomen vanaf het balkon:

Vanuit het hostel kan je een aantal lange, mooie hikes maken, onder andere naar Praia do Sono en Trindade, twee plekken die ik al even genoemd heb.

Mocht je van backtobasics houden dan is kamperen bij Camping Conforto Ypê Branco aan het strand van Jabaquara een gave ervaring.

Fijne kamers en een zwembad om te chillen heb je bij Villas De Paraty. Of ga voor het luxere Pouso Vivenda da Mata.

En wanneer je liever net buiten het drukke centrum in de natuur verblijft, is Chalés Internacionall een heerlijke plek om een paar dagen (of langer 🙂 ) te verblijven.

 

Wat is de beste reistijd voor Paraty?

Het relaxte is dus dat je Paraty het hele jaar door kunt bezoeken. Wel wordt het in de zomermaanden -december tot en met februari- erg warm en bovendien zeer druk, vooral omdat het carnavalsseizoen dan valt. De prijzen van accommodaties stijgen en het kan er door de drukte allemaal wat toeristisch aanvoelen.

Ik zou daarom zelf kiezen om in de lente -die van september tot en met oktober loopt- te komen of tijdens de herfstmaanden in april tot en met juni.

 

Hoe kom je in Paraty?

De dichtstbijzijnde internationale luchthaven in de buurt van Paraty is in Rio de Janeiro.

Paraty ligt zo’n beetje halverwege tussen Rio de Janeiro en São Paulo. Vanuit Rio ben je zo’n 4 tot 5 uur onderweg met de bus en vanuit São Paulo 6 tot 7 uur.

Nog een optie is om vanaf Ilha Grande naar Paraty te reizen. Pak je boot naar Angra dos Reis (zo’n 45 minuten reistijd) en reis vervolgens verder met de bus (zo’n 2 uur reistijd).

Waar kan je je vervoer regelen? Tickets koop je eenvoudig online via Bookaway.

Haal het maximale uit je reis door Zuid-Amerika

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Zuid-Amerika halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere experts heb ik namelijk Backpackgids Zuid-Amerika ontwikkeld.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gids vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Klik op de knop hieronder en bekijk snel de speciale aanbieding.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw