6 indrukwekkende dingen om te doen op het paradijs Ilha Grande (+ tips)

Ilha Grande is een tropisch eiland voor de kust van Rio de Janeiro. Dit kleine paradijsje omringd door turquoise water is bezaaid met witte zandstranden, slingerpaden en weelderige jungle. En het grote pluspunt: verharde wegen vind je er niet en er rijden geen auto’s.

De naam ‘Ilha Grande’ pretendeert overigens min of meer dat het een groot eiland is, in werkelijkheid is ze echter slechts 193 km² groot. Grappig is dan weer dat er meer dan 100 stranden te vinden zijn. Toch komt de naam niet helemaal uit de lucht vallen, want vergeleken met de eilanden in de omgeving is Ilha Grande inderdaad groot.

Oh trouwens, verwacht je hier enkel en alleen op het strand te kunnen hangen, dan heb je het helemaal mis. Zo is er bijvoorbeeld ook genoeg te beleven voor natuur- en wandelliefhebbers, er zijn namelijk zestien verschillen trails om te lopen, veelal dwars door de ongerepte wildernis. Let tijdens het hiken goed op, je hebt namelijk kans op het zien van exotische vogels, aapjes en andere bijzondere dieren.

Voor velen is Ilha Grande een absoluut hoogtepunt tijdens het backpacken door Brazilië. Laat deze prachtige plek dus niet aan je voorbijgaan.

Wel is het een behoorlijk populaire bestemming, met name voor locals die er hun vakantie of weekenden komen vieren. Hoe je de drukte ontwijkt en maximaal zult genieten, zal ik verderop allemaal bespreken.

In deze gids ga ik je alles vertellen wat je wilt weten over Ilha Grande. Van de mooie bezienswaardigheden en indrukwekkende dingen om te doen tot aan fijne eettentjes en leuke accommodaties om te verblijven.

Activiteiten en bezienswaardigheden op Ilha Grande

Wat kun je zoal doen en beleven op Ilha Grande? In dit gedeelte deel ik de meest indrukwekkende bezienswaardigheden en activiteiten met je.

 

Ontdek de paradijselijke stranden

Uiteraard begin ik met de schitterende stranden van het eiland, waarschijnlijk de belangrijkste reden waarom je naar Ilha Grande wilt komen.

Lopes Mendes Beach is zo’n beetje het bekendste strand van Ilha Grande en wandelend of per boot te bereiken. Vanuit het plaatsje Vila Do Abraão, waarover ik meer vertel in het gedeelte over accommodaties, is het ongeveer 2 uur lopen om er te komen. Met de boot ben je slechts enkele minuten onderweg, al moet je daarna nog wel een minuut of twintig wandelen. Als je wilt kan je er trouwens ook surfen.

Dichterbij Vila Do Abraão, op slechts een half uurtje lopen door de jungle, ligt Abraaozinho Beach. Je hebt er tevens wat eetgelegenheden.

Een rustiger maar zeker niet minder mooi alternatief dan Lopes Mendes is het afgelegen Dois Rios Beach. Dit prachtige strand is alleen te bereiken via een 8 kilometer lange wandeling vanuit Vila Do Abraão, en juist die moeite willen veel mensen niet nemen. Ik raad je aan om het wel te doen, je loopt door dichte jungle en met een beetje geluk spot je onderweg zelfs nog apen. Eenmaal bij het strand zal je het ultieme bounty-gevoel hebben. Voor de weg terug kan het zo zijn dat er een watertaxi is, al valt hier van tevoren weinig over te zeggen.

Verder is Aventureiro Beach een aanrader, en met name omdat je hier de legendarische palmboom vindt, die een hoogst opmerkelijke vorm met een hoek van 90 graden heeft. Het is juist deze palmboom die veel toeristen naar het strand trekt, dagelijks meren er heel wat bootjes aan. 3,5e kilometer wandelen is een avontuurlijkere mogelijkheid, start in dit geval vanuit Proveta. Leuk is om er te overnachten op de camping en ’s ochtends wakker te worden met de opkomende zon. Aangezien er dan niemand is, voelt het er allemaal extra magisch.

De laatste plek die ik noem is een waar paradijs: Praia de Parnaioca. Het is absoluut een van de beste stranden van Ilha Grande. Dé belangrijkste reden hiervoor is de afgelegen ligging, je moet zo’n 3 uur hiken om er te komen of de boot pakken. Tof is bovendien dat er vlakbij een aantal campings zijn, bijvoorbeeld Camping Marta Parnaioca waar je wakker wordt met het uitzicht op de heldere zee. Het kan slechter.

 

Maak een boottochtje en bezoek onder andere Lagao del Azul

Wat je absoluut moet doen als je op Ilha Grande bent is een tour boeken en met een bootje naar de mooiere stranden van het eiland te varen. Snorkelsetjes nemen ze voor je mee en die ga je zeker kunnen gebruiken 🙂 . Vermijd wel de weekenden trouwens, anders zullen er veel te veel toeristen zijn, wat de ervaring een stuk minder indrukwekkend zal maken.

Een plaats waar eigenlijk altijd wel een stop wordt gemaakt is Lagoa del Azul, een serene baai met transparant water dat perfect is om te snorkelen. De kans op het zien van schildpadden, zeepaardjes en zelfs dolfijnen is hier behoorlijk groot.

Nog een plek waar je zult aanmeren is Lagoa Verde, een paradijs op aarde. Ook hier is snorkelen erg indrukwekkend met de vele vissen die om je heen zwemmen.

Daarna vaar je door richting Praia Saco do Ceu om een hapje te eten. Vaak krijg je verse vis van de barbecue die de touroperator heeft meegenomen. Overigens is dit niet het mooiste strand, al is het er wel heerlijk rustig en de ideale spot om even een break te nemen.

Praia do Amor is een klein en schattig strandje met helderblauw water, veel tours sluiten hier de middag in stijl af.

Ben je op zoek naar een betrouwbare en goed bekend staande touroperator? Boats Big Island (LIG) een aanrader om je trip te boeken.

 

Geniet van het uitzicht bij Pico do Papagaio

Parrot Peak

Wanneer je nog een leuke -en behoorlijke- wandeling wilt maken, loop dan naar de Pico do Papagaio, het uitkijkpunt dat ook bekendstaat als ‘Parrot Peak’. Vanuit Abraão volg je de Trilha do Bico Do Papagaio en ben je ongeveer 3,5 uur onderweg. Maar geloof me, de inspanningen die je hebt gedaan zullen ruimschoots beloond worden als je bovenaan de top staat.

Veel mensen kiezen ervoor om erheen te gaan om de zonsopkomst te bekijken, al zal je dan wel om 2 uur uit je nest moeten. Die keuze laat ik aan jou 😉 . Als je hiervoor kiest, is het aan te raden om een tour te boeken omdat het pad niet altijd even duidelijk is in de donkerte.

 

Bezoek de griezelige Candido Mendes-gevangenis

Je zou het zo 1,2,3 misschien niet verwachten, maar op Ilha Grande is een verlaten gevangenis waar men vroeger de beruchtste Braziliaanse criminelen achter slot en grendel zette. Een van de sappige verhalen die hier rondgaat is over de drugsbaron Escadinho, die op miraculeuze wijze wist te ontsnappen.

Candido Mendes Prison werd in 1994 gesloten en tegelijkertijd werden de gedetineerden verplaatst naar andere gevangenissen in het land. Het bizarre is dat een van de gevangenen na z’n vrijlating in de inmiddels opengestelde gevangenis bleef wonen.

Zoals voor zoveel plekken op Ilha Grande geldt zal je ook om bij de Candido Mendes-gevangenis te komen een eindje moeten wandelen. Vanuit Abraão loop je zo’n 2 uur en onderweg is tevens de Piscina dos Soldados de moeite om gezien te hebben. Dit is een zwembad waarin de mensen zich wasten voor ze de gevangenis ingingen.

 

Check de prachtige Cachoeira da Feiticeira Waterfall

De grootste waterval van Ilha Grande is Cachoeira de Feiticeira, die je via een wandeling van een uur door het oerwoud bereikt. Vrij vertaald betekent het overigens ‘heksenwaterval’. Spannend hè 😉 ? Onderweg kom je verder nog langs een paar mooie uitkijkpunten. Eenmaal bij de waterval kun je lekker verkoelen en onder het stortende water gaan staan.

Vlakbij ligt trouwens ook het adembenemende Praia da Feiticeira, heksenstrand dus. Je kunt er tevens met de boot komen en daarvandaan naar de waterval hiken.

 

Ga duiken

Tot slot is duiken iets wat veel backpackers naar Ilha Grande trekt. Zowel ervaren duikers als mensen die hun brevet willen halen. De vele eilandjes in de archipel maken het namelijk een zeer geliefde duikspot waar een hoop te bewonderen valt.

Bekende duikplekken in de omgeving zijn Gruta do Acaia, Ilha das Palmas en Ilha de Jorge Grego.

Verwacht overigens geen kleurrijke koraalriffen, die heb je in deze regio nou eenmaal niet zoveel. Toch is het onderwaterleven zeer divers en boeiend. Zo kom je bij gespleten rotsformaties, grotten en bijzondere wezens als schildpadden en zeepaardjes. Er kunnen bovendien meerdere scheepswrakken van honderden jaren oud bezocht worden.

Twee organisatie die ik je aanraad zijn Dive & Cia en het Elite Dive Center, zij zitten beide in Vila Do Abraão.

 

Welke zaakjes raad ik je aan qua eten en drinken?

De tips die ik hieronder voor je heb zijn allemaal zaakjes die in Vila Do Abraão liggen, het belangrijkste dorpje op Ilha Grande. Houd wel rekening met hogere prijzen dan op het vasteland, al is dit vrijwel altijd het geval op eilanden.

Hoe lekker is het dan om verse seafood te eten als je op een eiland zit? Twee echte aanraders hiervoor zijn Restaurante Dom Mario en Restaurante Canoas Ilha Grande.

Qua ontbijt vind ik het zelf altijd heerlijk om de dag te beginnen met een açai bowl –leuk weetje: de açai-bes komt uit Brazilië- of een goede kom met havermout, fruit, noten, cacao en zaden. Houd jij hier ook van? Nou, dan ik heb goed nieuws voor je: op Ilha Grande barst het van de tentjes waar je zulke gezondheidsbommen kunt eten, bijvoorbeeld bij Tapioca Ilha Grande en Gurisa.

Bij Gurisa hebben ze bovendien heerlijke guacamole en lekkere pokebowls, zowel vegetarisch, veganistisch en met vlees of vis.

Voor goede (ijs)koffie raad ik je aan om naar Atelie Cafeteria, datzelfde Gurisa of Cama & Cafe Pe na Areia te gaan.

 

Hoe zit het met transport op Ilha Grande?

Er zijn geen verharde wegen en geen auto’s op Ilha Grande. Je doet het meeste te voet of kunt gebruikmaken van de boot-taxi’s. Handig is om Vila do Abraã als uitvalsbasis te gebruiken.

 

Waar kan je je tours en activiteiten boeken?

Op het eiland zal je vooral hiken en zal je geen tour hoeven boeken. Tenzij je als gezegd s’ nachts naar Pico do Papagaio dan is het wel handig om een gids in de hand te nemen. Hiervoor zijn bedrijfjes genoeg in Vila Do Abraão. De touroperators voor het duiken  en de boottocht die ik adviseer vind je in de tips hierboven.

Een andere mogelijkheid is om je uitstapjes alvast online te boeken via Get Your Guide.

 

Hoeveel dagen raad ik je aan op Ilha Grande?

De perfecte tijd om op Ilha Grande te verblijven is 4 dagen. Op die manier zul je de echte vibe van het eiland voelen en heb je voldoende tijd om hikes te maken, de stranden te bezoeken en een boottochtje te maken.

Heb je alle tijd? Dan kan je hier uiteraard makkelijk een week langer blijven, je voelt dit uiteindelijk zelf wel aan.

 

Waar op Ilha Grande raad ik je aan om te overnachten?

Het gros van de backpackers verblijft in het dorpje Vila Do Abraão, daarom zullen de meeste accommodaties die ik noem daar te vinden zijn.

Overnacht je het liefst in een hostel en ontmoet je graag andere backpackers? Dan heb ik drie leuke aanraders voor je: het Buganvile Hostel, Hostel Refúgio en Hostel Blue Lagoon. Daarnaast is kamperen bij Raio de Sol Pousada & Camping een vette ervaring als je graag eens backtobasics gaat.

Een sfeervol hotel met prima kamers is Pousada Pedacinho de Céu. Luxe chalets met verbluffende uitzichten heb je bij Asalem.

Bij Praia de Aracatiba is Pousada Convés – Ilha Grande een gave fijne plek om een aantal dagen te vertoeven. En dit zeg ik niet zonder reden: vanaf je balkon zie je schildpadden en dolfijnen in het water zwemmen.

 

Kan je pinnen op Ilha Grande?

Er is inmiddels een pinautomaat op Ilha Grande, al is die vaak leeg en de opnamekosten zijn behoorlijk hoog. Met creditcard betalen gaat je ook bijna nergens lukken, zorg daarom voor voldoende cash en boek je accommodatie zoveel mogelijk online.

 

Wat is de beste reistijd voor Ilha Grande?

Ilha Grande is eigenlijk het hele jaar door wel te bezoeken. De temperatuur zal normaal gesproken altijd minimaal een graad of 25 zijn, helemaal super dus.

December tot en met februari zijn de drukste maanden en kan je misschien beter mijden. In deze maanden regent het trouwens ook het meest, al blijken het in de praktijk vooral kort maar krachtige junglebuien. Ga je wel tijdens deze maanden, boek je accommodatie dan het best op voorhand.

September en oktober en maart tot en met mei is een betere periode indien je de drukte graag ontwijkt ontwijken en tegelijkertijd mooi weer wilt.

De winter loopt van juni tot en met augustus, het is dan ietsje koeler en is officieel het laagseizoen.

 

Hoe kom je op Ilha Grande?

Goed om te weten is dat je Ilha grande vanuit drie plekken kunt bereiken: Mangaratiba dat het dichtstbij Rio de Janeiro ligt, Conceição de Jacareí wat het dichtstbij Ilha Grande ligt en waar de meeste boten vertrekken en Angra dos Reis, dat het dichtstbij São Paulo ligt.

Hoelang ben je met de bus naar de bovenstaande havens onderweg vanuit Rio de Janeiro en São Paulo, en hoelang naar Ilha Grande?

  • Mangaratiba: Rio de Janeiro (2 uur) en maximaal 1,5 uur met de boot naar Ilha Grande.
  • Conceição de Jacareí: Rio de Janeiro (2,5 uur) en 15 minuten naar Ilha Grande.
  • Angra dos Reis: Rio de Janeiro (3 uur), São Paulo (7 uur) en tussen de 1 uur en 10 minuten en 1,5 uur naar Ilha Grande.

Ben je in Paraty en wil je naar Ilha Grande? Pak dan de bus naar Angra Dos Reis (ongeveer 2 uur reistijd) en stap daar op de boot.

Waar kan je je vervoer regelen? Tickets koop je eenvoudig online via Bookaway.

Haal het maximale uit je reis door Zuid-Amerika

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Zuid-Amerika halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere experts heb ik namelijk Backpackgids Zuid-Amerika ontwikkeld.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gids vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Klik op de knop hieronder en bekijk snel de speciale aanbieding.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw