9 indrukwekkende dingen om te doen in Medellín (+ tips)

Ooit was Medellín een ronduit gevaarlijke stad waar dagelijks verschillende moorden gepleegd werden, tegenwoordig is het een van de populairste trekpleisters van Colombia geworden. In de laatste jaren is het aantal bezoekers met liefst 70% gestegen en dit heeft zo z’n redenen.

In ‘de stad van de eeuwige lente’, de bijnaam van Medellín, vind je coole street-art, funky openluchtcafés, veel parken, viewpoints, tal van gezellige bars en eetzaakjes en flink wat bruisende straten. Je komt er in aanraking met het typische Colombiaanse leven en er is een leuke mix van locals, digital nomads, backpackers en expats die er wonen.

Als je Medellín wilt bezoeken tijdens je backpackreis door Colombia, lees dan deze gids door. Ik vertel je alles over de bezienswaardigheden, gave dingen om te doen en heb nog een hoop tips voor je op het gebied van eetzaakjes, accommodaties en hoe je er komt.

Activiteiten en bezienswaardigheden in Medellín

Er is zat te beleven in Medellín, ondanks dat het een vrij kleine stad is. In het gedeelte hieronder noem ik negen dingen die je niet gemist wilt hebben tijdens je verblijf.

 

Ontdek de stad met een Free Walking Tour

Favela’s in de heuvels rond Medellín

Denk hierbij niet meteen aan een saaie wandeling waarbij je achter een gids aanhobbelt die stoffige verhalen vertelt. De tours die ik je aanraad zijn namelijk verre van saai.

Een leuke club om mee op pad te gaan is Free Walking Tour Medellín en tijdens de tocht wordt je van alles verteld over de donkere dagen van de stad waarin drugsbaronnen de macht in handen hadden, tot aan de innovatieve bestemming die Medellín vandaag de dag is geworden.

Een andere organisatie is Real City Walking Tours, waarbij je met een local op avontuur gaat. Dit is zo’n beetje de populairste wandeltocht door Medellín dus van tevoren een plekje reserveren is wel zo handig. Ook deze excursie is helemaal gratis trouwens.

Heb je interesse in Pablo Escobar en de vele drugs- en geweldproblemen die Colombia diepe littekens heeft bezorgd? Dan is het aan te raden om een Pablo Escobar Tour te doen.

 

Maar ga ook zelf op pad en check El Poblado

Als je toch besluit om geen tour te doen kan je natuurlijk altijd zelf aan de wandel gaan. Al raad ik je dat sowieso aan. Medellín is omringd met bergen en de vele parken maken het heerlijk om rond te struinen.

Enkele aanraders zijn Parque Arvi, Parque El Salado, Parque Lleras en Parque de la Presidenta. Rond Park Lleras heb je bars om wat te drinken en clubs om ’s avonds op stap te gaan.

Stop verder bij Plaza Botero waar je allerlei opmerkelijke standbeelden hebt om te bekijken. Ertegenover ligt bovendien het Antioquia Museum, mocht je cultuur willen snuiven.

Indien je van botanische tuinen houdt is Jardín Botánico de Medellín nog een aanrader om heen te gaan. Het is een fijne spot middenin de stad om te ontsnappen aan de drukte in het centrum.

De plek waar je de meeste backpackers tegenkomt is trouwens El Poblado, hier vind je tevens de al genoemde parken Parque de la Presidenta en Park Lleras. In deze gezellige wijk heb je hipstercafés, leuke eettentjes, een uitbundig buitenleven en al met een hele fijne sfeer. Bovendien barst het er van de hostels, waarover ik je verderop in het gedeelte over accommodatie meer vertel.

 

Pak de kabelbaan naar Parque Arvi

Parque Arvi besprak ik hierboven al eventjes, en een leuke activiteit is om hier met de kabelbaan naartoe te gaan. In dit bosrijke park kun je relaxen, mooie wandelingen maken, fietsen en zelfs paardrijden.

Tijdens het ritje met de kabelbaan kom je trouwens ook nog langs enkele sloppenwijken en word je getrakteerd op gave uitzichten.

 

Maak kennis met het beruchte Comuna 13

Comuna 13 was ooit de gevaarlijkste wijk van Medellín en zelfs wereldwijd had het deze reputatie. Er werden drugsdeals gesloten, iedere dag mensen vermoord, er waren verschillende gangs actief en de normale mens durfde hier begrijpelijkerwijs niet te komen. Inmiddels, jaren later, heeft dit stadsdeel een complete metamorfose ondergaan. Het is een kleurrijke plek vol straatkunst en gezelligheid geworden, die toeristen uit alle hoeken van de wereld aantrekt.

Je kunt er zelf heengaan, al is het zeker een aanrader om met een lokale gids de wijk te bezoeken. Zo kom je echt alle ins en outs te weten en beland je op de meest indrukwekkende plekken. Zippy Tour Comuna 13 is een bedrijf dat erg vette tours organiseert in deze wijk.

 

Bezoek het schilderachtige Pueblito Paisa

Een korte wandeling vanuit het centrum brengt je bij een replica van een traditioneel Antioquiaans dorp, gelegen op de Nutibara Hill. De naam ervan is Pueblito Paisa en ze werd gebouwd in 1978. Dit is gedaan om mensen wat te vertellen over de vroegere tradities en architectuur van de Antioquia, een van de regio’s in Colombia waarvan Medellín de hoofdstad is.

Wandel over de geplaveide straatjes, bekijk de fraaie kerk en doe een hapje of drankje terwijl je kunt genieten van het uitzicht op de stad. Als je wilt kan je er bovendien een workoutje doen, er is namelijk een openlucht-fitness om aan je conditie en je spierkracht te werken.

 

Ga een avondje op kroegentocht

Medellín is niet alleen overdag een bruisende stad. En ik zal het je sterker vertellen, in de nachtelijke uurtjes -met name op vrijdag en zaterdag- is het er stiekempjes misschien nog wel leuker.

Als je in bent voor een avondje stappen, dan is de Pub Crawl Paisia iets wat ik je absoluut aanraad. Je leert op deze manier bovendien snel andere avonturiers kennen en tijdens deze kroegentocht word je naar de toffere bars van Medellín gebracht. Reken er wel op dat je de volgende dag met koppijn opstaat, al hoort dit er een beetje bij natuurlijk 😉 .

 

Ga paragliden boven de stad

De ligging in de bergen maakt Medellín een perfecte plek om je hoogtevrees op de proef te stellen. En daarmee bedoel ik niet wandelend maar zwevend. Paragliden is hier een erg populaire activiteit, je ziet de stad zo vanuit een compleet ander perspectief.

Een bedrijf wat spectaculaire tours aanbiedt is bijvoorbeeld Paragliding Medellin.

 

Doe een trip naar Guatapé

Als je er een dagje op uit wilt is Guatapé een echte aanrader om heen te gaan. Dit kleurrijke dorp, op 2 uur rijden van Medellín, ligt aan de rand van een uitgestrekt meer –Laguna de Guatapé– en je kunt er mooie wandelingen door de natuur maken. Of maak een tocht over het meer.

In Guatapé zelf heb je Piedra Del Penol, een granieten berg van 2.135 meter hoog, gelegen in de Andes. Je klimt zo’n 740 treden omhoog en eenmaal boven heb je een tof uitzicht op de eerdergenoemde lagune.

Je kunt een middagje naar Guatapé gaan, maar als je de tijd hebt zou ik sowieso een of enkele dagen blijven. Het is namelijk een gezellige en mooie plek waar 1 dag eigenlijk te kort voor is. Een andere optie is om tijdens je reis door Colombia Guatapé na -of voor- Medellín te bezoeken.

 

Maak een dagtrip naar Jericó

Op 3 uur rijden van  en middenin de Andes ligt het authentieke plaatsje Jericó. Ze is bekend vanwege de vele kleurrijke huisjes en de nabijgelegen koffieplantages.

Leuk is om hier met de kabelbaan naar het viewpoint te gaan en daar te genieten van een panoramisch uitzicht op het stadje en de omringende bergen.

 

Welke zaakjes raad ik je aan qua eten en drinken?

De tips die ik hieronder noem zijn allemaal in El Poblado, de wijk die ik je eerder in dit artikel al even aanraadde.

Een lokaal tentje om voor een leuk prijsje te tafelen is Alambique. Behalve het lekkere eten is er een gezellige binnentuin en veel sfeer met livemuziek.

Een ander zaakje dat ik je aanraad is Sambombi Bistró Local. Toegegeven, ze hebben er niet veel gerecht op de kaart staan, maar wat ze aanbieden is zeer goed. Probeer bijvoorbeeld eens de rauwe garnalen of de gebakken rijst.

Ook wanneer je op zoek bent naar vegan food of gewoonweg vegetarische gerechten heb je in El Poblado zat mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan het Dharma Vegan Resto & Cafe, Vegan & Veggie en Helecho Vegan Sushi.

Als we het over Medellín hebben mag koffie natuurlijk niet ontbreken. Het is een van Colombia’s bekendste producten namelijk en in de regio liggen tig koffieplantages. Voor een heerlijk bakkie raad ik je aan om naar Urbania Café, Hija Mía Coffee en Pergamino Cafe te gaan. Echter, er zijn nog veel meer goede koffietentjes, ga dus vooral ook zelf op onderzoek uit 🙂 .

 

Hoe zit het met transport in Medellín?

De metro is een makkelijke manier om je te verplaatsen in Medellín en het is bovendien goedkoop. Wanneer je het plan hebt om wat langer in Medellín te blijven, raad ik je aan om een ​​Cívica-kaart (metrokaart) te kopen. Voor een korter verblijf heeft dit niet zoveel zin.

Verder is er de kabelbaan -Metrocable- die je op verschillende plekken brengt.

In de stad rijden trouwens ook lokale busjes -‘colectivos’-, al is de metro een stuk efficiënter om gebruik van te maken. Meestal staat het verkeer helemaal vast, waardoor je lang onderweg bent met de bus.

Tot slot zijn er fietsen -EnCicla- die je een uur gratis mee kunt krijgen. Hiervoor heb je overigens wel de al genoemde Cívica-kaart nodig en moet je nog wat administratieve dingen regelen. Eerlijk gezegd is het best wat moeite en zal je genoeg wandelend kunnen doen en in andere gevallen de metro pakken.

 

Waar kan je je tours en activiteiten boeken?

Veel dingen in Medellín kun je eenvoudig op eigen houtje ondernemen. De wandelingen die ik genoemd heb kan je regelen via de organisaties die ik je heb aanbevolen.

Ook is het altijd aan te raden om een kijkje te nemen op Get Your Guide, zij bieden heel wat leuke tours en activiteiten aan.

 

Hoeveel dagen raad ik je aan in Medellín?

Medellín is een plek waar je makkelijk een week of langer kunt blijven, al snap ik dat je als backpacker misschien niet alle tijd van de wereld hebt. In dit geval raad ik je aan om tenminste 3 dagen uit te trekken om de stad en haar omgeving te verkennen.

 

Waar in Medellín raad ik je aan om te overnachten?

El Poblado is als gezegd een leuke wijk om te verblijven, je vindt er een boel gezellige hostels waar je andere reizigers zult ontmoeten. Aanraders zijn het Los Patios Hostel, Rango Hostel Boutique, het Medellín Vibes Hostel en het La Familia Hostal.

Behalve hostels kun je natuurlijk ook een hotelletje boeken. Het chille is dat je in Medellín heel wat goedkope hotels met fijne kamers hebt. Twee plekken die ik je kan aanbevelen zijn 574 Hotel en Poblado Park. Een tof guesthouse met prima kamers is ADN Algo de Nosotros.

Als je een wat luxer hotel zoekt dan is Marquee Medellín een aanrader om heen te gaan.

Mocht je nou meer behoefte hebben aan rust, dan is Envigado een plek die waarschijnlijk beter bij je past dan El Poblado.

 

Wat is de beste reistijd voor Medellín?

Medellín is het hele jaar door te bezoeken. Zoals ik al zei wordt ze ook wel de stad van de eeuwige lente genoemd, waarmee bedoeld wordt dat de temperatuur er eigenlijk altijd erg aangenaam is. Om precies te zijn ligt deze doorgaans tussen de 16°C en 25°C.

Wel is het extra gaaf om naar Medellín te gaan tijdens de kerstperiode, alles is dan namelijk feestelijk verlicht en er zijn kerstmarkten en festivals die het extra gezellig maken.

Of ga in augustus tijdens het bloemenfestival -Feria de Las Flores- en ben getuige van de beroemde bloemenparade die dan gehouden wordt. Mensen uit heel het land komen in deze tijd naar Medellín, het is daarom aan te raden om je accommodatie tijdig te boeken.

 

Hoe kom je in Medellín?

De luchthaven van de stad is Medellín Jose Maria Cordova International Airport en je kunt er via diverse steden naartoe vliegen. Vanuit Bogotá ben je 1 uur onderweg, vanuit Cartagena ook 1 uur en vanuit Pereira bij Salento slechts 40 minuten.

Een andere mogelijkheid is reizen met de bus. Er vertrekken dagelijks bussen in meerdere steden en dorpjes, denk bijvoorbeeld aan Bogotá (zo’n 9 uur reistijd), Salento (zo’n 6 uur reistijd), Cartagena (zo’n 13 uur reistijd), Guatapé (zo’n 2 uur reistijd) en Santa Marta (zo’n 16 uur reistijd).

Je vervoer regel je eenvoudig via Bookaway.

Haal het maximale uit je reis door Zuid-Amerika

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Zuid-Amerika halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere experts heb ik namelijk Backpackgids Zuid-Amerika ontwikkeld.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gids vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Klik op de knop hieronder en bekijk snel de speciale aanbieding.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw