8 indrukwekkende dingen om te doen in het kleurrijke Salento (+ tips)

Gelegen op 1.895 meter hoogte in de glooiende heuvels van ‘Eje Cafetero’, het belangrijkste koffiegebied van Colombia, ligt het mooie stadje Salento. De witte huisjes met hun felgekleurde deuren en balkons en de vele schilderachtige cafés zorgen voor een erg leuke sfeer. En op de groene velden die Salento omringen groeien ’s werelds hoogste waspalmbomen, ze kunnen liefst 60 meter hoog worden en je kent ze misschien wel van foto’s.

Eenmaal in Salento zal je al snel merken dat het leven er een versnelling lager gaat dan je in de bekende Colombiaanse steden gewend bent. Locals zitten rustig te sippen aan hun koffie en beginnen zo in alle rust aan hun dag. Heerlijk toch?

Ja, Salento is echt een superfijne bestemming om als backpacker heen te gaan. Al zeg ik er meteen bij dat het geen party-bestemming is. Je komt er vooral naartoe om de fijne sfeer te proeven en om de overweldigende natuur in de nabije omgeving te ontdekken.

In deze gids zal ik je alles over Salento vertellen, van bezienswaardigheden en activiteiten die je er kunt doen tot aan handige tips voor accommodaties, toffe eetzaakjes en hoe je er kunt komen.

Activiteiten en bezienswaardigheden in Salento

Voor een relatief klein stadje als Salento vallen er een hoop avonturen te beleven. Vooral als je van wandelen en natuur houdt zal je je er prima vermaken. En wanneer je snel tevreden bent is het simpelweg rondstruinen door de sfeervolle straten en daarna een goede koffiezaak bezoeken net zo goed heerlijk om te doen. Op de vraag of het er veilig is kan ik volmondig ja antwoorden trouwens.

Lees even verder, want in het gedeelte hieronder vertel ik je wat je zoal kunt doen in Salento.

 

Ga hiken in de Cocoravallei (Valle de Cocora)

Valle de Cocora

In het Los Nevados National Park ligt de wereldberoemde Cocoravallei met de hoogste waspalmbomen die er op onze aardbol te vinden zijn. Als gezegd kunnen ze liefst 60 meter worden.

Een aanrader is om de Cocora Valley Loop te hiken, waarbij je een stop maakt bij Casa de los Colibris in Reserva Natural Acaime om kolibries te spotten. Deze wandeling duurt ongeveer 5 uur. Er is tevens een kortere variant, waarbij je 1,5 uur aan het lopen bent.

Wandelen in deze prachtige vallei met duizenden van deze torenhoge bomen is overigens een van de populairste dingen om te doen in Colombia, wees er daarom op voorbereid dat je niet alleen zult zijn.

Om er te komen pak je in Salento een jeep -‘willy’- die je een half uur later afzet bij de vallei. Ga zo vroeg mogelijk om de drukte enigszins te ontwijken en een zo groot mogelijke kans op goed weer te hebben.

 

Maar ontdek ook andere delen van het Los Nevados National Park

Het Los Nevados National Park heeft behalve de Cocora Valley nog veel meer te bieden, van eendaagse trekkings tot meerdaagse avonturen. In dit omvangrijke natuurgebied zijn bijvoorbeeld vier vulkanen, warmwaterbronnen, watervallen en meerdere fotogenieke lagunes te vinden.

Zo heb je de mogelijkheid om de Nevado de Tolima (5.216 meter) te beklimmen, een van de torenhoge pieken in de Andes die bedekt wordt door een enorme gletsjer. Of maak een trektocht naar het Parama-ecosysteem. Een andere optie is de dagtrip naar de 5.321 meter hoge Nevado del Ruiz. Of ga voor de vierdaagse excursie om Paramillo Quindio, Nevado del Tolima of Nevado Santa Isabel te verkennen.

 

Loop naar de Santa Rita Waterfall

Zo’n 5 kilometer van Salento ligt de Santa Rita-waterval, en de kans is groot dat je deze magische plek helemaal voor jezelf hebt.

Leuk is om er vanuit het stadje heen te wandelen en naderhand jezelf onder te dompelen in het verfrissende water. Het is namelijk een van de weinig spots rond Salento waar je kunt verkoelen. En met name in de droge periode is een lekkere plons nemen wel zo fijn.

Je kunt ook de bus nemen, stap in dit geval uit in het plaatsje Boquia. Daarvandaan is het 1,5e kilometer lopen naar de ingang van de waterval.

 

Kom alles te weten over koffie, de trots van Salento

Ik vertelde je al wat over koffieboerderijen in het stukje over Minca, maar Salento is qua koffie echt het summum. Dus mocht een koffietour je wat stoffig in de oren klinken, geef het dan in ieder geval de kans als je in Salento bent. Ik weet zeker dat je het vet zult vinden.

Het is aan te raden om een tour te boeken en daarbij een plantage te bezoeken. Zo kom je alles te weten over de verschillende soorten, zal je zelf een koffieplant in de aarde zetten en kan je een bakkie proeven, en zo aan den lijve ondervinden hoe lekker de koffie in deze regio is.

Zo’n tour kan je eenvoudig boeken bij het hostel of hotel waar je verblijft, ze werken namelijk nogal eens samen met verschillende koffieboerderijen in de omgeving van Salento. Of je pakt een jeep naar een finca in de buurt en regelt ter plekke een rondleiding. Drie aanraders zijn Finca Momota Coffee Tour Salento, Don Eduardo en Finca El Ocaso Salento. Een tour duurt ongeveer 2 uurtjes.

 

Wandel naar het viewpoint bij Alto de La Cruz (en Mirador de Salento!)

De kleurrijke hoofdstraat van Salento -Calle Real- brengt je bij een trap die je in 5 minuten naar de top van Alto de la Cruz leidt. Vanaf dit viewpoint heb je een mooi uitzicht op het stadje en de omringende vallei.

Ik adviseer je om ’s ochtends vroeg te gaan omdat de kans op helder weer dan het grootst is. Als het meezit zie je dan zelfs de besneeuwde toppen van de Andes liggen. Een andere optie is om in de avond te gaan tijdens de zonsondergang, het zal er dan alleen wel een stuk drukker zijn.

Vlakbij is trouwens nog een ander uitkijkpunt dat maar weinig andere mensen kennen: Mirador de Salento. Sla boven linksaf en je loopt er zo naartoe. Je kijkt daar uit op de volledige vallei, zoals op de foto hierboven te zien is.

 

Speel een potje ’tejo’, een bekend Colombiaans spel

Tejo in het kort:

Drink een pilsje en gooi stenen naar een metalen ring die bekleed is met explosieve pakjes buskruit. Doe je dit goed, dan zal de boel ontploffen.

Het is een typisch Colombiaans spelletje waar de locals in Salento van houden. Je proeft zo dus ook meteen wat van de lokale cultuur.

Waar kan je dit spelletje spelen?

Los Amigos is hier een bekende plek voor. Of vraag op de straten naar ​​’cancha de tejo’ en men zal je de beste tips geven.

 

Ga paardrijden in de vallei

Als je nog eens iets totaal anders wilt doen, is het dan misschien iets om paard te gaan rijden in de weelderige natuur van Salento en omstreken?

Je vertrekt in het centrum en belandt al vrij snel in de met palmbomen bezaaide vallei. Het is niet enkel en alleen ontspannen, want je zult een aantal snelstromende rivier moeten trotseren. Verder kom je bij diverse mysterieuze tunnels van honderd jaar oud en een schitterende waterval.

Deze activiteit kan je boeken bij de accommodatie waar je verblijft of bij een tourbedrijfje in het centrum.

 

Doe een dagtrip naar Filandia

Op 45 minuten rijden vanuit Salento en verstopt in de diepgroene valleien ligt het pittoreske plaatsje Filandia. Filandia zelf is een walhalla voor foodies en koffieliefhebbers.

Al mag je ook zeker de omgeving niet vergeten, zo liggen er meerdere prachtige watervallen om naartoe te hiken. De Doble Cascada Waterfall is een half uur lopen en absoluut een aanrader om gezien te hebben. Of ga op avontuur in het Barbas Bremen Nature Reserve.

 

Welke zaakjes raad ik je aan qua eten en drinken?

Zoals gezegd heet de hoofdstraat van Salento ‘Calle Real’ en je hebt er een boel restaurants, cafés en boetiekwinkels. Dit is het meest levendige deel van de stad en wanneer je de gezelligheid op wilt zoeken zal je hier moeten zijn. Al is het net zo goed aan te raden om buiten de drukte te zoeken naar de meer lokale plekjes.

Om je te helpen een keuze te maken uit de eetzaakjes in en rond deze straat heb ik hieronder een aantal tips voor je.

Een authentiek Colombiaans eettentje is EL RINCON DE LUCI. De gerechten zijn er recht-toe-recht-aan, vrij eenvoudig en zonder hype, maar echt superlekker. En goedkoop, daar houden wij backpackers natuurlijk van 😉 .

Wil je graag eens de Venezolaanse keuken proberen? Dan is Cumana Bistro Food een must om heen te gaan. Ze hebben ook tig vegetarische opties om uit te kiezen.

Daarover gesproken, voor lekkere vegetarische en vegan food heb ik twee goede tips voor je: Coco Bowl en El Opuesto de Salento. Bij de laatstgenoemde plek raad ik je de bonenburger aan. Bij Coco Bowl maken ze bovendien heerlijke en gezonde ontbijtjes.

Iets dat veel wordt gegeten in Salento is ’trout’ oftewel forrel. Zaakjes die hier bekend om staan zijn Donde Laurita en La Fonda de los Arrieros.

Tot slot mogen aanraders op het gebied van koffie natuurlijk niet ontbreken wanneer we het over Salento hebben. De zaakjes die je als koffiejunk geweldig zult vinden zijn Café Jesús Martín, Café Quindío, Eclipse Coffee Salento en Café Don Matias. Koop ook meteen even een zak koffiebonen voor thuis of als cadeautje voor iemand die je wilt verrassen.

 

Hoe zit het met transport in Salento?

Klein maar fijn, zo zou je Salento in een notendop kunnen omschrijven. Alles is hier makkelijk te voet te doen, en om naar de Cocora-vallei te gaan kan je een jeep -willy- pakken. Deze willy’s vertrekken bij Plaza de Bolívar vanaf een uur of zeven ’s ochtends, en gaan om het half uur als ze vol zitten. Je betaalt 4.000 COP per rit.

Op datzelfde Plaza de Bolívar is in de weekenden trouwens een leuke markt.

 

Waar kan je je tours en activiteiten boeken?

In principe kan je bijna alles op eigen houtje ondernemen en hoef je enkel voor de koffieboerderij een tour te boeken. Dit kan je als gezegd bij je accommodatie of bij een koffieboerderij zelf regelen.

Een andere optie is om je tour alvast online te boeken via Get Your Guide.

 

Hoeveel dagen raad ik je aan in Salento?

Om alles uit je verblijf in Salento te halen raad ik je aan om er tenminste 3 volle dagen naartoe te gaan. Waarschijnlijk zal je je er makkelijk wekenlang kunnen vermaken, maar ik snap dat je deze tijd waarschijnlijk niet hebt.

 

Waar in Salento raad ik je aan om te overnachten?

Qua hostels heb je in Salento heel wat keuze. Zo is het Coffee Tree Boutique Hostel een leuke plek om een paar nachtjes te verblijven. Twee andere aanraders zijn Hostal Tralala Salento en Hostal y Camping Los Girasoles. Zoals de naam van de laatste plek al zegt verhuren ze daar bovendien tenten, wat een toffe ervaring is.

Een fijn hotel is het Beta Hotel, dat behalve comfortabele kamers ook een erg lekker ontbijt voor je verzorgt in de gezellige tuin die ze hebben. Of slaap in een prachtige traditionele woning omgeven door groen bij Terrazas de Salento.

En lijkt het je vet om middenin de Cocora-vallei te overnachten? Dan is Reserva Guadalajara – Cocora Valley een accommodatie die aan al je wensen voldoet. De eigenaar Diego is trouwens erg aardig en laat je graag meer van de regio zien. En zeg nou zelf: wat is er beter dan met een local op pad te gaan die de beste insider-tips voor je heeft?

Luxe kamperen, is dat je ding? Dit is mogelijk bij Glamping Lumbre, vanuit je comfortabele tent kijk je uit op de bergen. Er zijn slechtere manieren om wakker te worden dacht ik zo. Een ander vet iets: je zit op steenworpafstand van de Cascadas de Cocora.

 

Kan je pinnen in Salento?

Pinnen is geen probleem in Salento, op het centrale plein -Plaza de Bolívar- zijn namelijk vier geldautomaten te vinden.

 

Wat is de beste reistijd voor Salento?

Door de ligging in de bergen kan het weer nogal wisselvallig zijn in Salento. Het regent er in ieder geval vrij vaak, met name later in de avond en ’s nachts, en daarom is de droge periode de beste tijd naar Salento af te reizen. Deze loopt van december tot en met februari en van juli tot en met september.

 

Hoe kom je in Salento?

Salento heeft geen luchthaven al ligt Pereira Airport (PEI) op slechts 27 kilometer van het stadje af.

De meeste backpackers kiezen er echter voor om met de bus naar Salento te reizen. Dit is bijvoorbeeld mogelijk vanuit Bogota, je pakt dan een bus naar Armenia (7 uur reistijd) waar je met de minibus verdergaat richting Salento (1 uur reistijd).

Een andere optie is om de bus te nemen vanuit Medellín, wederom reis je via Armenia. De reistijd is 5 uur plus 1 uur met de minibus.

Tot slot vertrekken er bussen in de studentenstad Manizales. Je bent dan 3,5 uur onderweg om in Salento te komen.

Je vervoer regel je eenvoudig via Bookaway.

Haal het maximale uit je reis door Zuid-Amerika

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Zuid-Amerika halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere experts heb ik namelijk Backpackgids Zuid-Amerika ontwikkeld.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gids vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Klik op de knop hieronder en bekijk snel de speciale aanbieding.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw