De Shwedagon Pagoda: een van de mooiste tempels die ik heb gezien

Veel mensen vragen mij om adviezen over Myanmar, wat mag er nou echt niet ontbreken bij een bezoek aan dit mooie, authentieke land? Bezienswaardigheden en plekken die mij dan direct te binnen schieten, zijn Bagan, Ngwe Saung Beach, het Inle Lake maar ook zeker de indrukwekkende Shwedagon Pagoda.

De laatstgenoemde is voor mij persoonlijk een van de mooiste tempels die ik in mijn leven heb gezien. Dit in tegenstelling tot de Batu Caves in Kuala Lumpur trouwens. Als je eens wat anders wilt dan het bekende Angkor Wat of Bagan, ga dan zeker kijken bij dit prachtige bouwwerk van bijna 100 meter hoog en bestaande uit liefst 50.000(!) kilo puur bladgoud.

Deze tempel zou met haar 2.600 jaar de oudste pagode ter wereld zijn, al is niet helemaal duidelijk wanneer men precies begonnen is met het bouwen ervan. Op het complex is trouwens meer dan alleen de Shwedagon Pagoda . Zo vind je er tientallen kleinere pagodes, tempels, prachtige muurschilderingen en (gouden) Boeddhabeelden.

Boeddhas Myanmar
Behalve de Shwedagon Pagoda, kom je dit soort beelden veel tegen op het complex

In dit artikel vertel ik je mijn verhaal, hoe ik in Myanmar terecht ben gekomen en uiteindelijk bij de indrukwekkende gouden tempel, de Shwedagon Pagoda. Ook geef ik je actuele informatie over hoe het er anno 2016 voorstaat bij deze stupa.

 

Van Bangkok naar Yangon

Mijn eerste bezoek aan Myanmar was in 2011, eigenlijk nog net in de periode voordat het land populair begon te worden bij backpackers en vakantiegangers. Niet zo gek, Birma had immers net de poorten geopend voor toeristen.

Samen met een Nederlands reisgenootje besloten we om een reis voor twee weken naar Myanmar te boeken, waarbij we vanuit Bangkok naar Yangon zouden vliegen. Het grappig was, dat dit totaal ongepland was. Ik was namelijk net aan een trip door Azië begonnen en had niet bepaald verwacht dat ik twee weken later al in Birma zou zitten.

Maar laten juist dit soort spontane acties reizen zo leuk maken ☺ .

De visumaanvraag deden we bij de ambassade van Myanmar die in Bangkok zit. Kosten: 1.260 Baht, zo’n €32. Dit is nog steeds zo overigens. Na een paar dagen konden we ons visum ophalen en waren we klaar om te gaan.

Er gingen nog twee andere backpackers met ons mee: één jongen uit Canada en een meisje uit Nieuw-Zeeland. We boekten een ticket en enkele dagen daarop stapten we op het vliegtuig (AirAsia). Krap anderhalf uur later waren we geland op onbekend terrein: Yangon in Myanmar.

We hadden verder geen enige planning en vertrokken zonder voorbereiding; het was ons niet helemaal duidelijk wat Birma ons allemaal te bieden had. Zodoende gingen we op onderzoek uit, en kwamen we al vrij snel terecht bij de grootste en meest heilige tempel van heel Myanmar: de Shwedagon Pagoda. Het mooie was, dat ze ligt in de stad waar we op dat moment net waren aangekomen: Yangon.

 

De Shwedagon Pagoda: mijn ervaring + tips & tricks

De Shwedagon Pagoda, kan het mooier?

De dag daarna namen we vanuit het centrum van Yangon een taxi naar de tempel van Shwedagon Pagoda.

Goed om te weten: de tempel ligt in het Pagoda Road in het Dagon Township. Neem net als wij een taxi, dit is het makkelijkst en bovendien niet duur. Zeker als je met meerdere personen bent.

Taxi’s in Yangon hanteren een minimumprijs van 1.500 Kyat (€1). Meer dan €8 zal de rit naar de pagode in ieder geval niet kosten.

Eenmaal aangekomen, bleek meteen dat ik me niet goed had voorbereid. Ik droeg namelijk een zwembroek met een voetbalshirt van Argentinië. De broek bedekte mijn knieën niet, waardoor ik het complex niet mocht betreden.

Achteraf dacht ik: hoe had ik zo stom kunnen zijn? Immers, deze tempel is het belangrijkste Boeddhistische bouwwerk van heel Myanmar. Natuurlijk moet je dan je knieën even bedekken. Maar goed, dit soort fouten maken we allemaal een keer ☺ .

Goed om te weten: het hele complex ligt op een heuvel. Je kunt zowel met trappen als met de lift naar boven. Wij kozen voor de trap.

Gelukkig was er nog een optie voor me: ik kon bij de ingang een sarong huren. Deze wikkelde ik vervolgens om m’n middel, waardoor ik in een soort lange rok kwam te lopen. Dit voelde wat onwennig, maar een alternatief had ik natuurlijk niet. Prima dus!

Tip: als je geen kleding wilt huren, zorg dan dat je jezelf aan de voorschriften houdt. Dat wil zeggen: knieën niet bloot en een shirt met mouwen. Korte mouwen zijn toegestaan al worden lange meer gerespecteerd.

Bij de entree wordt overigens ook gevraagd om je schoenen uit te doen, je kunt ze daar op een rekje zetten. Dit is dan ook wat wij deden. Echter, aangezien het complex best groot is, adviseer ik je om ze bij je te houden. Tenzij je slippers hebt waar je geen waarde aan hecht. Handig is bijvoorbeeld om een kleine rugzak mee te nemen of ze te bewaren in een plastic tasje dat je bij de entree kunt kopen.

Tip: ga wat later op de middag zodat je niet in de brandende zon staat. Wij zijn namelijk midden op de dag gegaan, wat werkelijk bloedheet was. Zeker het lopen op de hete tegels was niet altijd een pretje. Gelukkig konden we zo nu en dan verkoeling vinden in een van de omringende tempeltjes op het plein (‘the terrace’).
Locals-Myanmar
Deze mevrouw kwam ik tegen in een tempeltje (op de achtergrond biddende locals)

Een ander voordeel is, dat je zo de zonsondergang bij de tempel mee kunt maken. Als het begint te schemeren, wordt het bouwwerk prachtig verlicht. Dit is erg indrukwekkend om te zien, ook vanuit het stadscentrum.

Goed om te weten: de tempel is -op twee dagen per jaar na- iedere dag geopend tussen 04.00 uur en 22.00 uur. De toegang tot het complex is $8, te betalen bij de ingang.

Voordat we bij de pagode uitkwamen, liepen we eerst door allerlei zijweggetjes waarbij we locals hebben zien mediteren, bidden, water over Boeddha’s zien gieten en kleine offertjes (zoals bloemen) zien brengen.

Het begieten met water wordt door de lokale inwoners gedaan om Boeddha te eren, zo werd ons verteld.

Ook is er een zeer bijzondere boom: de 150 jaar oude ‘Bodhi Tree’. Hierover wordt gezegd dat ze voortkomt uit een opnieuw geplant stukje van de boom waaronder Boeddha verlichting heeft gevonden. En inderdaad, ik moet zeggen dat de boom zeker iets magisch heeft.

Bodhi Tree
De Bodhi Tree

Uiteindelijk kom je uit bij het plein waar je de gigantische gouden toren van de Shwedagon Pagoda ziet. Het goud gecombineerd met de felblauwe lucht maakt het tot een zeer fraai aanzicht.

Wat ik buitend de tempel zo leuk vond aan deze dag, is dat je veel locals hun geloof ziet uitoefenen en dat ze behoorlijk assertief zijn. Zo ben ik meerdere keren aangesproken, al had dat misschien meer met mijn vreemde kleding te maken dan met de assertiviteit van de personen in kwestie 😉 .

Goed om te weten: het is me opgevallen dat je hier meer locals dan toeristen ziet lopen. Dat het complex ook is ingericht op toerisme, blijkt echter uit de twee pinautomaten die je er vindt. Daarbij is er op sommige plekken Wi-Fi en bij een aantal tempels hangen zelfs QR-codes die je met je smartphone kunt scannen voor verdere informatie.

Hier en daar zie je in het rood geklede monniken lopen en als je wilt kun je met hen of andere locals op de foto of een gesprekje voeren. Dit is wat ik deed, ik sprak met een wat oudere man die een soort toverstaf bij zich had. Hij zag eruit als een soort ‘magiër’. Zo vertelde hij me meer over ‘de negen wonderen van Shwedagon Pagoda’, onder andere de ‘Tawagu Wish-Fulfilling Buddha’. Verder moest hij lachen om de kleding die ik aanhad: de sarong waarover ik je eerder vertelde.

Monniken-Myanmar
Deze monniken zag ik per toeval voorbijlopen
Goed om te weten: je kunt een gids -vaak studenten met goede kennis- nemen voor meer achtergrondinformatie, maar op het terrein zelf lopen zat locals die jou graag meer over dit heiligdom vertellen. De kosten voor een gids bedragen $10 en zo’n tour duurt anderhalf tot twee uur.

Waar de meeste backpackers naar Bagan gaan om tempels in Myanmar te zien, wil ik je aanraden om de Shwedagon Pagoda niet over te slaan. Ze vormt niet voor niets hét Boeddhistische symbool van het land. De schoonheid van deze pagode is zo uniek, het zou zonde zijn als je ‘m mist!

 

Ben jij al eens bij de Shwedagon Pagoda geweest?

Haal het maximale uit je reis en steun mij

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk verschillende toffe backpackgidsen geschreven.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Naast dat je er zelf wat aan hebt, help je ook mij een stukje door zo’n gids te kopen. Thanks daarvoor 🙂 !

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw