Waarom ik de Batu Caves niet aanraad

De Batu Caves in Kuala Lumpur, je hebt van andere mensen vast gehoord dat dit een must-do is als je in de hoofdstad van Maleisië bent.

Wat mij betreft is deze attractie best een teleurstellende ‘highlight’ en niet perse een aanrader om naartoe te gaan. Misschien leuk om even gezien te hebben, maar om hier speciaal een dagdeel voor in te plannen?

In dit artikel leg je uit waarom de Batu Caves voor mij persoonlijk niet zo’n boeiende activiteit was.

 

De Batu Caves: wat is het precies?

Batu-Caves-tempel
Eén van de tempeltjes in de grot | Credits: Achilli Family | Journeys, Flickr

Krap 15 kilometer van Kuala Lumpur liggen de Batu Caves, een aantal verschillende kalkstenen grotten. De meest bezochte grot is de ‘Temple Cave’ en is 400 meter lang en 100 meter hoog. Binnenin vind je een aantal Hindoetempels.

Als je bent aangekomen bij de Batu Caves, dan valt meteen één ding op: het gigantische gouden beeld dat aan het begin van de trap staat. Het standbeeld is van Lord Murugan -een god uit India die staat voor ‘de overwinning’- en liefst 42 meter hoog.

Aangezien de grot 100 meter hoog is, ga je eerst met een enorme trap naar de ingang. Om precies te zijn loop je over 272 treden voordat je boven bent aangekomen.

Deze trap was voor mij, samen met het standbeeld van Lord Murugan, het hoogtepunt van ons bezoek aan de grot. Dus niet de tempels en de binnenkant, daar waar we eigenlijk voor gekomen waren.

Wat ik buiten de grotten leuk vond, waren alle aapjes die naar ons (mij en Zack – een Canadese reisgenoot) toekwamen. Als was het soms best een beetje eng, aangezien ze het op ons eten gemunt hadden. Iedere bezoeker die iets van voedsel bij zich had, werd met grote snelheid benaderd door de beesten. Het mooie was dat sommigen een babyaapje aan hun buik hadden hangen.

Ik voelde me dus niet altijd even veilig. De enige oplossing was dan ook om het fruit voor me uit te gooien. In ieder geval niet vasthouden. Ik weet het, je kunt ze beter niet voeren, maar in dit geval kon ik eigenlijk weinig anders doen.

Tip: als je de trap oploopt, zorg dan dat je niets in je handen hebt wat afgepakt kan worden. Geloof me, de aapjes zijn vliegensvlug.

Maar dan ben je boven, en kom je uit waar je in eerste instantie voor gekomen was: de binnenkant van de grot en de bijbehorende tempeltjes. Dit is dus wat mij persoonlijk zo is tegengevallen. De grot zelf was leuk om even te zien, maar de tempels waren verre van bijzonder. Alleen het einde na de tweede trap was ‘best’ mooi met het naar binnen vallende zonlicht. Maar goed, ik had er echt wel meer van verwacht.

Binnen heb je alles in een minuut of 10 eigenlijk wel gezien.

Zorg in ieder geval dat je voor de weg terug naar beneden niets in je handen hebt, want deze ‘onschuldige’ aapjes zullen als aasgieren op je afkomen rennen om je spullen af te komen pakken.

 

Maar… Er is meer

Behalve de Temple Cave, kun je ook nog naar de nabijgelegen Dark Cave gaan. Deze is wat mij betreft een stuk indrukwekkender. De entree is met RM35 (€7,50) voor lokale begrippen vrij fors, maar zeker de moeite. Tevens is een gids inbegrepen, dus zo duur is het ook weer niet 🙂 . Juist deze gids maakt de rondleiding erg waardevol.

Binnen in de grot is het letterlijk zwarter dan zwart. Tijdens de tour die zo’n 45 minuten duurt, krijg je van de gids achtergrondinformatie over de dieren die er leven en hoe de vorm van de grot tot stand gekomen is.

Leuk om te weten is dat hier veel vleermuizen, slangen en één van de zeldzaamste spinnen ter wereld (de valdeurspin) leven. Wees niet bang: de beestjes en insecten zul je tijdens de wandeling niet of nauwelijks tegenkomen, op slapende vleermuizen na dan.

Let wel op dat je hier geen gebruikmaakt van een flitscamera, aangezien dit niet prettig is voor de dieren, met name voor de vleermuizen, die aan het slapen zijn. Wel krijg je bij binnenkomst een zaklamp, maar deze mag je niet richting het plafond laten schijnen.

 

Al met al…

De activiteit waarvoor je hier naartoe komt, de Batu Caves, is wat mij betreft het minst interessant. Het gigantische gouden standbeeld is de moeite waard, de aapjes zijn leuk en de Dark Cave is best indrukwekkend. Maar de Temple Cave zelf: teleurstellend.

Je verwacht op voorhand niet binnen 10 minuten alles wel gezien te hebben, maar dit bleek wel zo te zijn. De ‘tempels’ voelen niet aan als speciale bouwwerken. Helemaal niet als je daarvoor al naar Angkor Wat bent geweest, de Shwedagon Pagoda of diverse mooie tempels in Thailand hebt gezien.

Moet je hiernaartoe gaan om het ‘maar gezien te hebben’? Als je alle tijd hebt, kan dit natuurlijk geen kwaad. Maar als je in een wat strakker tijdschema zit, zou ik persoonlijk voor andere activiteiten kiezen. Waarom zou je 45 minuten gaan reizen als je de binnenkant van de grot in minder dan een kwartier hebt gezien? Als perse wilt gaan, ga dan in ieder geval ook naar de Dark Cave.

Toegegeven, misschien heb ik er ook gewoon teveel van verwacht. De Batu Caves wordt door veel andere backpackers namelijk bestempeld als een must-go als je in Kuala Lumpur bent.

Batu Caves bezoeken: praktische info

Wil je één van deze grotten gaan bezoeken, dan is heb ik hieronder nog een aantal handige tips voor je:

Hoe kom je bij de Batu Caves? Je kunt, net als ik en mijn reisgenootje, de bus nemen vanaf busstation Pudu. De bussen die je kunt pakken, zijn 70 en 349. De rit duurt 45 minuten. Ook kun je vanaf KL Sentral de metro nemen naar het metrostation van Batu Caves. Je loopt vervolgens in vijf minuten naar de plek waar je moet zijn. Voor zowel de bus als metro betaal je voor een retourtje ongeveer €1. Tot slot kun je ook een taxi nemen, reken dan op RM30-RM40 (maximaal €8,50).

Wanneer is de grot open? Iedere dag van 07.00 uur tot 21.00 uur.

Wat kost het? De entree van de Batu Caves is gratis. Voor de Dark Cave betaal je RM35 (€7,50).

Hoe zit het met de kleding? Hier worden geen specifieke eisen aan gesteld. Wel is het netjes om een shirt met lange mouwen aan te trekken en je knieën te bedekken.

Zijn er activiteiten? Ja, zo wordt er ieder jaar in januari of februari het Thaipusam-feest gehouden. Er komen dan heel veel Hindoes (meer dan één miljoen(!)) naar de grot om te vasten, te feesten en offers te brengen. Schrik niet: er wordt hierbij aan ‘zelfkastijding’ gedaan: er worden bij diverse Hindoes haken door de rug gedaan, vervolgens worden ze vastgemaakt aan een houten frame.

Ga jij backpacken in Azië?

Backpackgids-Azie-bannerDan ga ik je graag helpen 🙂 . Samen met een team van Azië-kenners heb ik Backpackgids Azië ontwikkeld. De missie is duidelijk: zorgen dat jouw reis een groot succes wordt.

Onder meer de volgende issues komen aan bod:

Hoe stippel ik een route uit? Welke route(s) kan ik volgen? We geven je er meer dan 70.
Hoe kan ik kosten besparen en toch maximaal genieten?
Hoe blijf ik veilig en gezond tijdens mijn reis?
Waar moet ik als backpacker zijn?
Welke cruciale dingen mag ik niet vergeten voor ik vertrek?
Welke accommodatie past bij mij?

Wil jij meer weten over het grootste Nederlandstalige backpackpakket voor Azië-reizigers?

Arrow

Naar de aanbieding!

 

Ik ben benieuwd: wat vind jij van de Batu Caves?

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
6 Antwoorden
 1. Liss

  Ja, ik geef je gelijk! Ik vond de binnenkant van de grot niet interessant maar het grote beeld was mooi om te zien. De aapjes die rondliepen vond ik misschien nog wel het leukste van de Batu Caves. Jammer dat ik niet van de Dark Cave afwist.

  Leuke blog heb je trouwens. Hem ‘m net ontdekt 🙂 ik ga meer lezen om inspiratie op te doen voor een volgende reis.

   1. Herro Wijnholds

    Als vervoer zou je ook kunnen kiezen voor Grab. Mijn ervaring is dat dit veel goedkoper en zeker betrouwbaarder is dan de reguliere taxi. Je kunt daarvoor een app downloaden en werkt perfect.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw