8 dingen die ik heb geleerd van eenzaamheid op reis

Eenzaam, we zijn het allemaal wel eens denk ik. Maar hoe ga je er nou mee om op reis?

Ik denk dat het best wel van belang is om een artikel aan dit onderwerp te wijden, aangezien je hier -net als veel andere reizigers- waarschijnlijk mee te maken zult krijgen. Helemaal als je solo gaat backpacken en geen vertrouwde mensen om je heen hebt waarop je kunt terugvallen.

Aangezien ik al redelijk wat ervaring heb met soloreizen en de eenzame periodes die hier af en toe bij komen kijken, noem ik in dit artikel 8 verschillende dingen die ik ervan heb geleerd.

 

1. Loslaten kan lastig zijn

Stel dat je een poosje met iemand samen hebt gereisd. Je kunt dan op het punt komen dat je het gevoel hebt alleen verder te willen of wellicht heeft je reismaatje plannen om zelf door te trekken.

Het moment dat je vervolgens afscheid van elkaar neemt, vind ik persoonlijk best wel lastig. Zeker de leegte die je daarna kunt voelen. Maar dit hoort er nou eenmaal bij. In mijn geval is het vaak een kwestie van een paar dagen wennen aan de nieuwe situatie.

En eerlijk, deze eenzaamheid hoeft zo slecht nog niet te zijn.

Je hebt op deze momenten de tijd voor jezelf om na te denken, je dagboek bij te werken en dat soort dingen. Langzaamaan zal je merken dat de leegte minder wordt en dat je zin hebt om verder te gaan. Althans, dat is meestal hoe het bij mij gaat.

 

2. Je bent niet de enige

Want echt, iedere backpacker voelt zich wel eens eenzaam en ligt troosteloos in zijn of haar bed te denken aan vrienden, kennissen, familie of wat dan ook. Je kunt simpelweg niet altijd goed in je vel zitten.

Juist het feit dat je weet dat anderen zich zo nu en dan ook heel erg eenzaam kunnen voelen, kan het gevoelsmatig allemaal een stukje dragelijker maken. Doordat jij niet de enige bent, voel jij je misschien net even wat minder depri.

Laat je in ieder geval niet verblinden door social media. Mensen delen het liefst leuke gebeurtenissen, de mindere kanten van het leven laat je over het algemeen niet graag aan Jan en alleman zien. Deze gevoelens zijn er echt wel, alleen krijg je er doorgaans pas over te horen als je iemand echt leert kennen.

En onthoud: er is heus niets mis met je als jij jezelf zo voelt. Soms zit je vol positieve energie en soms gaat het even wat minder. Dit hoort bij het leven.

 

3. Het is goed om je gevoelens uit te spreken

Maar je kunt ze ook opschrijven.

Dit heb ik bijvoorbeeld gedaan toen ik me best wel eenzaam voelde op de Perhentians. Mijn reisgenootje was vanwege het overlijden van z’n opa terug naar Nederland gegaan. Het gevolg was dat ik met een ietwat leeg gevoel achterbleef.

Wat heb ik eraan gedaan?

Ik hield een dagboekje bij en daar ben ik mijn gevoelens in gaan opschrijven. Dit hielp me best wel, aangezien ik na een poosje het idee had zelf verder te kunnen naar de volgende bestemming. De eenzaamheid was in ieder geval een stuk minder en er was positieve energie voor teruggekomen.

Buiten m’n emoties op papier te zetten, belde ik regelmatig met m’n vader en moeder om over de situatie te spreken. Ik kon m’n ei kwijt en zij motiveerden me om niet té negatief te denken maar tevens de mooie dingen te blijven zien. Ook hier heb ik veel aan gehad. Het zorgde ervoor dat ik net even anders naar de werkelijkheid keek.

 

4. Ook in gezelschap kun je eenzaam zijn

Het is een misvatting om te denken dat jij jezelf met anderen om je heen per definitie niet alleen zal voelen.

Waarom zeg ik dit? Omdat ik dit zelf heb meegemaakt.

Dit had ik bijvoorbeeld in Laos op Don Det, aangezien de mensen met wie ik omging hele andere interesses bleken te hebben. Zij wilden iedere dag aan de drank, terwijl ik me meer focuste op gezonder leven en boeken lezen over het Boeddhisme.

Ik deed daarom steeds meer dingen alleen. Als je dan op een geven moment weinig meer kunt delen, kan dit uiteindelijk tot eenzaamheid leiden.

Eenzaamheid hangt voor mij samen met zoveel meer dan enkel het feit of je wel of geen mensen om je heen hebt. Ik voel me doorgaans prima als ik alleen ben en bijvoorbeeld over Khao San Road in Bangkok loop. Zo heb ik alle vrijheid om te stoppen waar ik wil. Ook thuis kan ik mezelf prima vermaken trouwens.

Het hangt er vanaf hoe je als persoon bent. Ben jij iemand die altijd in sociale gezelschappen moet verkeren om happy te zijn? Dan ga jij je misschien sneller eenzaam voelen als je alleen bent, dan bij mij het geval is. Als dit zo is, hoop ik dat deze reis jou meer innerlijke rust geeft, zodat je gaat ervaren dat je ook zonder mensen om je heen niet eenzaam hoeft te zijn.

 

5. Beweging kan helpen

Sporten op reis
Je kunt je net als ik optrekken aan een boom – ook dat is beweging 🙂

Zelf kies ik er, net als thuis, altijd voor om te gaan hardlopen vaak in combinatie met oefeningen. Ik weet namelijk wat voor prettig gevoel me dit naderhand oplevert. Zo ook op reis. Zeker als ik bij een strand ben of als er een stadsparkje in de buurt is, ben ik altijd wel in voor een workoutje.

Ook als ik me eenzaam voel dus. Misschien juist op deze momenten. Eenmaal terug zijn dit soort gevoelens vaak helemaal verdwenen en heb ik allerlei ideeën en inspiratie over wat komen gaat. Ook al ben je nog alleen, je voelt je (waarschijnlijk) stukken beter. Ik kan het je echt aanraden! 

Oh trouwens, het hoeft niet perse om sporten te gaan. Tevens een simpel wandelingetje door de stad of de natuur doet je vaak goed.

 

6. Het relativeren van eenzaamheid kan lastig zijn

In El Nido (Filipijnen) heb ik ruim een week behoorlijk ziek op bed gelegen. Ik kon alleen maar liggen en had geen kracht om een wandeling te maken of zo. Verder waren mijn reisgenootjes al een tijdje weg om hun reis voort te zetten.

Dit alles zorgde ervoor dat ik me behoorlijk eenzaam voelde. Ik verlangde naar huis, naar de vertrouwde mensen om me heen. De zin om te reizen was verdwenen.

Uiteindelijk heeft dit ertoe geleid dat ik m’n reis, vrijwel direct nadat ik beter werd, heb afgebroken. Achteraf heb ik wel eens gedacht dat ik misschien wat meer de tijd had moeten nemen om deze mindere periode te relativeren, zodat ik alsnog m’n reis door had kunnen zetten.

 

7. Eenzaamheid kan ook een eyeopener zijn

Een van de redenen dat je op reis bent gegaan, is waarschijnlijk om even afstand te nemen van het drukke leventje thuis. Je bent vertrokken om jezelf even on hold te zetten en te ontstressen.

Juist op deze momenten kun je jezelf sneller alleen voelen, omdat je de rust hebt om over van alles na te denken. Wees hier niet bang voor, want je komt er al snel achter dat dit soort breaks heel menselijk zijn en dat er meer in het leven is dan ‘rennen’ en ‘ontwikkeling’.

Even helemaal ‘stilstaan’ en de bijbehorende eenzaamheid kunnen je wat dat betreft goede inzichten geven.

 

8. De kans is groot dat morgen alles beter is

Waar je vandaag misschien enigszins verloren en verdrietig in bed ligt, sta je de volgende dag waarschijnlijk veel beter op. Gevoelens binnen laten komen -en dus niet wegstoppen- is goed voor je en zorgt daarna vaak voor opluchting.

Maar nogmaals: geef jezelf de ruimte om je eenzaam te voelen en probeer niet steeds te ‘vluchten’, bijvoorbeeld door continu in gezelschap te verkeren. De gevoelens zitten er en het is denk ik goed om ze zo nu en dan de ruimte te geven om er te zijn.

Vandaag heb je nergens zin in, maar morgen heb je ineens weer inspiratie en energie om leuke dingen te gaan doen, ook al ben je misschien alleen.

 

Ben jij op dit moment op reis en voel jij je eenzaam? Dan hoop ik dat je jezelf na het lezen van dit artikel weer wat beter voelt…

Haal het maximale uit je reis en steun mij

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk verschillende toffe backpackgidsen geschreven.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Naast dat je er zelf wat aan hebt, help je ook mij een stukje door zo’n gids te kopen. Thanks daarvoor 🙂 !

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
5 Antwoorden
 1. Rob van Oort

  Hee Robbert,

  Op je lijst van dingen die je meeneemt op reis staat 5-10 pasfoto’s. Ik vroeg me af waar je die dan voor nodig hebt.

  Toffe site trouwens man! Ik ga in oktober 4 maanden backpacken in thailand, vietnam, Indonesie en japan. En omdat het de eerste keer word twijfelde ik op het begin wel erg, ben niet z’n allemans vriend dus vroeg me af of ik wel makkelijk met andere backpackers overweg kon. Ik ben nou 19 jaar en ga namelijk in me eentje. Maar naar een paar sites te hebben bezocht heb ik er toch wel vertrouwen in, ik kan in het dagelijk leven ook heel makkelijk alleen mezelf vermaken. Ik heb ook het stuk van je gelezen over eenzaam zijn op reis, dit gaf me ook weer een bevestiging dat ik er niet bang voor hoef te zijn om me alleen te voelen, maar dat vrijwel iedereen dit een keer heeft op reis.

  Bedankt voor het maken van deze site! Veel mensen hebben hier veel aan.

  Gr Rob

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Rob,

   Thanks voor je berichtje!

   Mooi dat je de stap durft te zetten…

   Die pasfoto’s kunnen van pas komen voor bijvoorbeeld een visum. Je kunt ze natuurlijk ook lokaal laten maken, maar als je er een paar hebt zou ik die meenemen.

   Als er nog wat is, hoor ik het graag.

 2. dewereldiswauw

  Hoi Robbert,

  Volgend jaar wil ik een aantal maanden gaan backpacken, maar ik twijfel behoorlijk tussen alleen gaan of samen met iemand (ik heb twee personen, die beide te staan springen om mee te gaan). Waarom zou jij alleen reizen nou toch aanraden, naast dat het persoonlijke groei oplevert? Ik heb al twee gewerkt en gewoond in het buitenland (in m’n uppie), dus die persoonlijke groei heb ik al heel erg gemerkt afgelopen jaren, en dat zou voor mij niet echt meer een reden zijn om alleen te gaan.

  Heb jij nog andere redenen waarom je alleen reizen zou aanraden? Als ik alle blogs hier zo lees, word ik namelijk juist minder enthousiast over alleen reizen haha 😉

  Alvast bedankt!

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Janna,

   De belangrijkste reden waarom ik alleen reizen zo fijn vind, is de vrijheid die je hebt. Geen verantwoording afleggen of overeenstemming bereiken, gewoon doen wat jou uitkomt. Bovendien kom je zo sneller met anderen in contact, bijvoorbeeld locals die je de leukste plekjes laten zien. Dit maak ik nu mee in Semarang dat op Java ligt. Echt een superleuke ervaring.

   En nog iets is dat alleen zijn voor mij geen straf is. Vermaken doe ik mezelf toch wel. En als je behoefte hebt aan gezelschap, is dat doorgaans zo gevonden.

   Sinds dat ik voor de eerste keer alleen ben gegaan, heb ik me verbaasd hoe leuk ik het vond. Lange reizen doe ik alleen nog maar in m’n uppie, gewoon omdat het zo goed bevalt.

   Groet,

   Robbert

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw