De alternatieve gids voor een geweldige tijd in Lissabon

Lissabon, het is de prachtige hoofdstad van Portugal. Kronkelende straatjes, huisjes met keramische tegeltjes, creatieve street-art, uitzicht op de oceaan, de vele stadsparken en natuurlijk het heerlijke eten maken het een geweldige bestemming om te zijn.

Toen ik er net was aangekomen ben ik lekker richting m’n hotel gaan wandelen.

Naja lekker is misschien wat overdreven, want het ging om 4,5e kilometer in de loeihete zon met een vrij zware backpack op m’n rug, en nog een tas met wat spullen in mijn hand.

Anyway, het begon al meteen bijzonder.

Ik had namelijk slechts €1,30 cash en in het bakkerijtje waar ik binnenliep kon je enkel met cash betalen. Maar ik wilde dus een espresso en een pastel de nata, het typische gebakje van Portugal.

Omdat ik te weinig contant geld had, besloot ik dan maar voor een espresso te gaan.

Toen ik terugkwam van de wc zag ik echter dat er zowel een espresso als een pastel de nata op mijn tafeltje stonden.

Liep er opeens een vrouwtje naar me toe dat de pastel de nata voor me had gekocht. Om me welkom te heten in de hoofdstad.

Hoe lief is dat 🙂 ?

De dag erop keek ik op wat blogs om een indruk te krijgen van wat er zoal te beleven valt. Ik kwam er al vrij snel achter dat in vrijwel alle artikelen dezelfde highlights genoemd worden, zoals je wel vaker ziet.

Vervolgens ben ik naar een paar van die plekken gegaan, bijvoorbeeld het Mosteiro dos Jerónimos, Elevador de Santa Justa en de populaire Time Out Market. Overal was het enorm druk en ik kon moeilijk begrijpen wat daar de lol van is. Bij de Elevador de Santa Justa stonden ik denk wel 40 mensen waarvan de meesten foto’s aan het maken waren. En bij het Mosteiro dos Jerónimos stond een rij van hier tot Tokio en kwamen bussen- op en afrijden.

Rua Cavaleiros, een van de vele mooie straatjes in Lissabon

En natuurlijk zijn het mooie en historische plekken – al vind ik de Elevador de Santa Justa helemaal niet mooi, maar goed. Alleen, als er zóveel mensen rondlopen, wat is er dan eigenlijk leuk aan? Levert het dan nog wel de ervaring op waar je op hoopte?

Ieder z’n ding hoor, daar niet van…

Ik realiseerde me echter eens te meer dat dit niet mijn manier van reizen is, en m’n artikel over Lissabon bovendien wel heel erg voorspelbaar zou worden wanneer ik enkel de geijkte spots af zou gaan. Daarom besloot ik het anders te doen en de stad op een manier te verkennen waar ik wel gelukkig van word. Op een originele manier, waarbij ook voldoende ruimte is om spontane plekjes te ontdekken. Verder heb ik aan de medewerkers van het hotel gevraagd naar insider-tips, zoals lokale zaakjes om te eten.

Op deze ‘vrije’ manier heb ik een superleuke tijd gehad en dingen gedaan die het gros van de toeristen waarschijnlijk niet doet.

Dus, als jij Lissabon graag op een andere manier wilt beleven dan enkel en alleen het zien van de (drukke) standaardplekken, lees dan zeker eventjes deze alternatieve gids door. Het is een mix van bekende en onbekende spots, waarbij je de grote massa grotendeels zult ontwijken.

Wat zijn de bekende bezienswaardigheden in Lissabon?

Om te beginnen geef ik je een overzicht van de bekendste en meest populaire bezienswaardigheden die je in Lissabon vindt. Dit zijn over het algemeen plaatsen waar veel mensen op afkomen en die je -door de drukte- flink wat energie kunnen kosten. Desalniettemin zijn het absoluut mooie plekken, vaak met een historische waarde en schitterende architectuur.

Maak voor jezelf de keuze welke van deze bezienswaardigheden je wilt zien en gebruik je overige tijd om op een impulsieve manier de stad te ontdekken. Dat is in ieder geval wat ik je aanraad 🙂 .

 

Mosteiro dos Jerónimos

Het schitterende Mosteiro dos Jeronimos is een van de populairste bezienswaardigheden van Lissabon

Het Mosteiro dos Jerónimos is een prachtig klooster in gotische stijl, behorende tot het werelderfgoed van UNESCO. Houd er rekening mee dat je soms een uur in de rij staat en 10 euro entree betaalt om binnen te komen.

De Santa Maria de Belem Church ligt hier overigens ook en kan je gratis inlopen.

 

Elevador de Santa Justa

De eeuwenoude Elevador de Santa Justa is een lift die je in het centrum van Lissabon vindt. Je kunt er een ritje in maken en zo van een leuk uitzicht op de stad genieten. Je kan echter ook via de andere kant de trap oplopen en zo gratis op het uitkijkplatform komen.

Oh, en als je foto’s van de lift ziet zonder mensen: vergeet het maar. Telkens als ik er langsliep was het helemaal volgepakt.

 

Praça do Comércio

Praça do Comércio is een bruisend plein waar van alles gebeurt – loop je door de boogopening dan kom je in het winkelgedeelte van Lissabon

Praça do Comércio is het bekendste plein van Lissabon, gelegen aan de rivierkant. Hier komen locals en toeristen bijeen om rond te kijken, foto’s te maken of gewoonweg een praatje te maken. Het uitzicht op de gigantische marmeren zuilen en de grote boogopening is een foto waard.

De indrukwekkende colonnade van Praça do Comércio

Loop ook zeker even door de colonnade, behalve de schitterende bouwstijl kan je er namelijk afkoelen in de schaduw. Wel zo fijn kan ik je zeggen 🙂 .

 

Castelo de São Jorge

Dit is het bekendste kasteel van Lissabon, liggend op een heuvel vanaf waar je een panoramisch uitzicht op de stad hebt.

Een van de medewerksters van het hotel zei echter tegen me: “Ik raad het je niet aan, het is druk en je betaalt met name om duiven te zien lopen.” Haha 😀 .

 

Park Bar

Een rooftop-bar op een parkeergarage. Klinkt vet hè? Inmiddels is deze plek helaas behoorlijk gehyped en zou ik eerder voor een alternatief kiezen.

 

Torre de Belém

Torre de Belém

De toren van Belém is een pittoresk 16e eeuws bouwwerk dat uit het water omhoog rijst. Er komen echter zeer veel mensen op af, waardoor het naar mijn mening lastig is om er echt van te genieten.

Je kunt voor €6 tevens naar binnengaan, al is dit niet echt de moeite waard vind ik. De trappen zijn namelijk nogal smal en met de drukte duurt het gevoelsmatig een eeuwigheid om naar boven en weer naar beneden te komen. En met de vele (gratis) viewpoints die je in Lissabon hebt, hoef je het voor het uitzicht ook niet te doen.

Mocht je even willen uitrusten, plof dan neer onder een boom in het zachte gras van Jardim da Torre de Belém.

 

Tram 28

De populaire Tram 28

De iconische gele Tram 28 brengt je langs de hoogtepunten van de stad. Nadeel: mensen wachten soms serieus een uur voor ze er een ritje in kunnen maken. Dan is de lol er wel af toch?

Je kunt denk ik beter de route die de tram aflegt te voet doen, veel ontspannener. Of ga later op de avond, dan is het doorgaans een stuk rustiger.

 

Time Out Market

De Time Out Market, de meest toeristische eetplek van Lissabon

Deze markt is dé plek die vrijwel overal aangeraden wordt om wat te gaan eten. Het gevolg daarvan is dat het er simpelweg bizar druk is en de prijzen er vrij hoog liggen. Ik liep naar binnen en wilde zo snel mogelijk weer weg, en ben toen letterlijk uit gaan puffen in het chille parkje wat ernaast ligt.

Je kunt er een kijkje nemen hoor, maar ik raad je aan om lekker ergens anders te gaan eten, bijvoorbeeld bij de meer lokale Mercado de Campo de Ourique.

 

Mijn persoonlijke en veelal alternatieve tips voor Lissabon

Alright, vanaf hier deel ik de leukste dingen die ik in Lissabon heb gedaan. Het zijn veelal onbekende plekjes of activiteiten die niet bepaald standaard zijn.

 

Wandel door de fotogenieke straatjes van Alfama

Het typische straatbeeld in Alfama

Op steenworpafstand van Rossio, het gedeelte waar ik verbleef, ligt de fotogenieke wijk Alfama. Hier ga je naartoe als je houdt van smalle steegjes met geplaveide straten, lokale winkels, weidse uitzichten en simpelweg een gezellige sfeer.

De voormalige rosse buurt kwam als een van de weinige stadsdelen ongeschonden uit de aardbeving, die Lissabon in 1755 grotendeels verwoestte. Hierdoor is de authenticiteit van Alfama volledig intact gebleven, en juist die authenticiteit is wat Alfama zo fijn maakt.

Twee indrukwekkende bouwwerken om te stoppen zijn de Lisbon Cathedral en de Church of Santa Engrácia. Bij de laatstgenoemde liggen Portugese beroemdheden begraven, bijvoorbeeld de legendarische voetballer Eusébio.

De imposante Church of Santa Engrácia

Bereid je wel voor op stijve hamstrings en kuiten, want de straatjes zijn nogal steil en je loopt zo’n beetje de hele tijd omhoog als je in Alfama bent. Tussendoor kan je altijd even een pauze nemen natuurlijk, bij een ‘pastelaria’ -bakkerij-, een uitkijkpunt of in een parkje. Zelf deed ik dit bij Pastelaria Costa Azul, daartegenover heb je tevens een pleintje met bankjes om te zitten.

Let ook op je enkels, want je verzwikt ze vrij gemakkelijk door de geplaveide straatjes met kinderkopjes. Helemaal als het nat en glad is.

’s Avonds kan je trouwens kennismaken met ‘fado‘, traditionele Portugese volksmuziek die geboren werd in Alfama. Een aanrader is om een optreden te bekijken bij Parreirinha de Alfama.

 

Vind jouw favoriete uitkijkpunt

Het mooie uitzicht bij Jardim Julio de Castilho

Panoramische uitkijkpunten, Lissabon heeft er heel wat. Ze worden ook wel ‘Miradouros’ genoemd en het is aan jou om je favoriet uit te kiezen. Als je ergens een bordje met ‘Miradouro’ ziet, volg dat dan en laat je verrassen.

Bekende spots zijn Miradouro de Santa Catarina, Elevador de Santa Justa, Largo das Portas do Sol, Basílica da Estrela en Miradouro de Santa Luzia.

Ergens las ik dat Miradouro de São Pedro de Alcântara een van de mooiere uitkijkpunten zou moeten zijn, maar ik vond het eerlijk gezegd een beetje tegenvallen.

Diezelfde dag ben ik richting Alfama gelopen en kwam ik per toeval uit bij Jardim Julio de Castilho, met uitzicht op de Panteão Nacional, witte huisjes en de oceaan. Het mooiste vergezicht wat ik in Lissabon heb gehad denk ik zo. Nog een aanrader in Alfama is dit viewpoint zonder officiële naam.

Miradouro da Graça is een andere plek waar ik spontaan belandde. Behalve het viewpoint en een gezellig terrasje vind je hier het Convento da Graça, een oud klooster met indrukwekkende betegelde muren. Het verlaten gedeelte erachter met de binnentuin voelt ietwat spookachtig aan, wat het een gaaf tintje geeft.

Best een beetje spooky toch?

Zo zie je maar dat je op de bonnefooi vaak bij de boeiendste plekjes uitkomt 🙂 .

 

Ga op zoek naar indrukwekkende street-art

Een knap staaltje werk van Vhils

Vind jij street-art ook zo tof? Als dit zo is zal je je in Lissabon goed vermaken. Op veel plekken kan je namelijk creatieve straatkunst bewonderen, zoals van Vhils die er een van de bekendere artiesten is. Je kunt denken aan graffiti, schilderingen maar bijvoorbeeld ook hele kunstwerken die van afval gemaakt zijn.

Bij Elevador da Glória kan je een tram bekijken die volledig bespoten is met graffiti en in de steile straat zelf vind je ook heel wat graffiti op de muren. Maar om nou te zeggen dat het mooi is? Hm nee, wat mij betreft niet eigenlijk. Al zitten er wel mooie stukjes bij.

De graffiti-tram van Elevador da Glória

Een andere spot is vlakbij de Lisbon Cathedral waar je de heuvel op kunt lopen om allerlei soorten straatkunst te zien.

De echte kunstwerken vind je echter vooral verspreid door heel de stad. Bij de LX Factory bijvoorbeeld, de grote wasbeer in Belém als je naar de Torre de Belém wandelt en Vhils & Shepard Fairey even ten oosten van Alfama.

De ‘Big Racoon’ in Belém

Ben je ronduit geobsedeerd door street-art?

Dan is het zeker aan te raden om een van deze tours te doen die je in relatief korte tijd bij allerlei fascinerende kunstwerken brengen. Je kunt zelfs met een tuk-tuk op pad gaan.

 

Bewonder huizen met ‘azulejos’

Bijna overal in Lissabon vind je huisjes en gebouwen met prachtige ‘azulejos’, keramische tegeltjes die stammen uit de tijd van de Moren, die het vakwerk van de Perzen geleerd hadden. Nadat de Portugezen in 1415 Ceuta in Marokko overnamen, begon men de tegeltjes zelf te produceren. Zo werd een nieuwe stijl bestaande uit Arabische en Romeinse invloeden geboren.

Ze zorgen voor een artistiek sfeertje en doen je telkens weer versteld staan hoe mooi het is. Het maakt ronddwalen door de stad een feest op zich.

Wat overigens ook nog een aanrader is, is om binnen te stappen bij Casa do Alentejo. Je hebt er een artistieke binnenplaats met keramische tegeltjes. Het is de ideale plek om even aan de stadsdrukte te ontsnappen, ik was er helemaal alleen.

De serene en erg mooie binnenplaats bij Casa do Alentejo

In het Museu Nacional do Azulejo, een voormalig klooster, vind je een rijke collectie Portugese tegeltjes. De eyecatcher van het museum is een groot stadsbeeld van Lissabon, gemaakt van 1.300 blauwe en witte tegels.

 

Bekende museums in Lissabon

“In Lissabon heeft men voor bijna alles een museum,” zei de een van de hotelmedewerksters tegen me. Museums voor elektriciteit, tegeltjes, geld en kostuums zijn enkele bijzondere voorbeelden. Er is met Hospital de Bonecas zelfs een museum/ziekenhuis voor poppen.

Nu ga ik het niet te lang hebben over musea, ik wil je namelijk niet in slaap laten sussen 😀 . Toch wil ik er een paar bespreken.

Denk bijvoorbeeld aan het MAAT waar je hypermoderne kunstwerken tegenkomt.

Verder is het Calouste Gulbenkian Museum met schilderijen uit alle uithoeken van de wereld. De omringende tuin is trouwens ook de moeite waard.

Tot slot kan je naar het Berardo Collectie Museum gaan, waar je kunst uit de 20e en 21e eeuw kunt bewonderen.

 

Doe een drankje in Jardins da Avenida da Liberdade

Jardins da Avenida da Liberdade, een oase van rust middenin het centrum

Stel je voor: een fancy winkelstraat met middenin een uitgestrekt voetpad, met langs beide kanten schuin hangende bomen. Met een beetje verbeelding is het bijna alsof je door een bos loopt, maar dan in de stad. Bij Avenida da Liberdade heb je met Jardins da Avenida da Liberdade precies zo’n plek die ik beschrijf.

Het is echt een hele fijne omgeving om te wandelen, op een bankje te zitten of een drankje te drinken op een van de terrasjes. Zo nu en dan staan er aan het begin van de avond dj’s te draaien bij de terrasjes, wat het extra gezellig maakt.

Wanneer je de Jardins da Avenida da Liberdade helemaal uitloopt, beland je vanzelf bij de rotonde die aan het later te noemen Parque Eduardo VII grenst.

 

Check out het hipsterachtige LX Factory

Deze geweldige hippiebus staat bij de ingang van de LX Factory

Toegegeven, de LX Factory is zeker geen onbekende spot in Lissabon, al is ze desondanks zeker een bezoekje waard als je van een wat alternatievere setting houdt. Dit voormalige industrieterrein is gerenoveerd tot een plaatsje waar mensen hun creatieve uitspattingen kunnen tonen.

Het barst er van de leuke cafés met terrasjes, straatkunst en bijzondere winkeltjes. En met bijzondere winkeltjes bedoel ik bijvoorbeeld Ler Devagar, een coole boekstore die -denk ik- zelfs boeit als je niks met lezen hebt.

Ler Devagar, een opzienbarende boekenwinkel

Qua street-art is de reusachtige bij die aan de muur kleeft een kunstwerk wat je gezien wilt hebben. Het is gemaakt van afgedankte voorwerpen.

Mocht je nog een lokale lekkernij willen proberen, ga dan naar Casa Portuguesa do Pastel de Bacalhau waar je pastei met kabeljauw kunt eten. Wel moet ik zeggen dat het er vrij prijzig is, je kan deze snack ook buiten de LX Factory bij een ander tentje bestellen.

 

Zoek een calisthenics-park en ga sporten met locals

Dit is het calisthenics-parkje in Parque Eduardo VII

Reizen en fit blijven is voor nogal wat mensen een lastige combinatie. Maar wat als ik je zeg dat dit helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn, en het zelfs gratis is?

Zelf sport ik vrij veel en ga ik vaak op zoek naar parkjes met rekken om pull-ups enzo te kunnen doen. Google hiervoor op de term ‘calisthenics park near me’ en je krijgt de resultaten op een blaadje gepresenteerd.

Het vette is dat je op deze manier locals -en soms wat toeristen- ontmoet die net als jij van een workoutje houden. Ik vind het in ieder geval altijd een leuke ervaring en zorg er op deze manier bovendien voor dat ik fit blijf.

In Lissabon lagen er twee van zulke parkjes op loopafstand van mijn hotel: Parque Eduardo VII en Campo dos Mártires da Pátria. Bij de laatstgenoemde liepen tevens kippen en hanen rond haha.

 

Verkoel in een van de stadsparken

Bovenaan bij Miradouro Parque Eduardo VII heb je een observatiedeck met dit toffe uitzicht

In heel de stad vind je parken in allerlei soorten en maten. Gezien de hitte in Lissabon is het fijn om af en toe even af te koelen in de schaduw.

Een favoriet van me is het al genoemde Parque Eduardo VII met zowel wandel-, rust- als sportmogelijkheden. Ze hebben er bovendien een deels overkapte botanische tuin -Estufa Fria- met een vijver en diverse exotische planten.

Estufa Fria, de botanische tuin in Parque Eduardo VII

Verder ben ik al wandelend bij heel wat parkjes uitgekomen en dit is ook wat ik jou wil aanraden. Ga lopen en kom zo bij de leukste plekjes uit. Soms word je dan verrast door bomen met felle blaadjes.

Sprookjesachtige sferen in Jardim 9 de Abril

Wat denk je bijvoorbeeld van de bovenstaande bijna Japanse setting in Jardim 9 de Abril?

Een ander tuintje waar ik samen met een amandel-etende duif heb gechild is Jardim do Torel. Je hebt er vanaf het bankje een mooi uitzicht op de heuvels met witte huisjes.

Op zoek naar levendigheid? Dan is Jardim Dom Luis bij de Time Out Market een fijne spot. Behalve relaxen in het gras is er namelijk ook een bar met ligstoelen waar mensen bijeenkomen om wat te drinken.

 

Neem een kijkje bij Garbags Graça, een wel heel bijzonder winkeltje

Op een dag was ik wat aan het rondstruinen door Lissabon en zag ik ineens het zaakje Garbags Graça. Ze maken allerlei creatieve tasjes, portemonnees, notitieboekjes en andere dingetjes van diverse afvalmaterialen, zoals banners, verpakkingen en zulk soort shit.

De tasjes die ik heb gezien zagen er echt gaaf uit, bijvoorbeeld met een print van M&M’s en eentje waarop street-art te zien was.

Een supervet concept vind ik zelf. Wel is het allemaal vrij prijzig moet ik zeggen, al kan ik me voorstellen dat er een hoop werk inzit. Bovendien is het ook wat waard om bij te dragen aan de duurzame doelen die deze toko heeft. Gewoonweg een kijkje nemen in de winkel is al een leuke ervaring trouwens.

 

Ga eten bij een lokaal restaurantje

Esquina da Fé, een karakteristiek Portugees restaurantje

Het barst in Lissabon van de eetzaakjes, waardoor het lastig kan zijn om een keuze te maken. Al zeg ik je alvast dat je keuze niet zo snel verkeerd zal uitpakken, want bijna overal kan je een lekker hapje eten.

Wat ik zelf leuk vind is om buiten de drukke pleinen en terrasjes op zoek te gaan naar alternatieve, lokale plekjes om zo de échte Portugese sfeer te ervaren.

Op die manier ben ik uitgekomen bij het schattige kleine tentje Restaurante Esquina Da Fé. Het leek net of de boel gesloten was, alleen verrassend genoeg bleek de deur open en kon ik naar binnen. De eigenaar spreekt geen Engels, er staan wat donkere tafels, flessen wijn en uiteraard staat de tv aan. Typisch Portugees 🙂 .

Ik bestelde een gebakken tonijnsteak met champignonsaus, verse friet en wat groenten. En mmm, dit smaakte echt goed. De prijs? €10,50!

Nu wil ik niet zeggen dat je persé naar deze eettent moet hoor, maar het is wel leuk om wat te gaan eten in zo’n soort zaakje. Andere lokale aanraders in het centrum zijn bijvoorbeeld A Provinciana, O Mondego en O Marques. Of ga een sandwich eten bij de A Torre Sandwich Bar in Belém.

Oh en trouwens: je krijgt meestal een plankje met brood, kaas en wat smeersels bij je gerecht (check het bakje op de foto hierboven). Zie het als een voorgerecht. Je betaalt er alleen wel voor, dus als je liever niet teveel uitgeeft kan je het plankje beter links laten liggen.

 

Proef een heerlijke Pastel de Nata in Belém

Manteigaria, het rustige alternatief voor Pastéis de Belém

Belém is het stadsgedeelte waar toeristen naartoe gaan om het Mosteiro dos Jerónimos en de Torre de Belém te bezichtigen. Vaak sluit men deze bezoekjes af met het eten van een Pastéis de Belém bij de gelijknamige bakkerij.

Ik wandelde door de straat en zag dat er een lange rij met verwachtingsvolle toeristen stond. Meteen kreeg ik het gevoel om het anders te willen aanpakken, en dus liep ik door.

En alsof het zo moest zijn…

Schuin tegenover ligt Manteigaria, een bakkerij waar ik slechts een paar mensen op het terras telde. Ik bestelde er direct een pastel de nata met een espresso, en wow wat was het lekker zeg. Zonder overdrijven de beste pastel de nata die ik gegeten heb in Portugal. Niet zo vreemd overigens, want ze maken de gebakjes vers voor je neus. Beter kan niet.

Over espresso gesproken: ik ben langs twee te gekke koffiezaakjes geweest waar je als koffiesnob helemaal gelukkig van wordt. Dit waren Fabrica Coffee Roasters en Hello, Kristof. Allebei hebben ze hun eigen unieke sfeer en je kunt er eventjes bijkomen van je wandeling door de stad.

 

Hoe zit het met transport in Lissabon?

Je hebt tig mogelijkheden om je in de stad te verplaatsen. Zelf heb ik bijna alles lopend gedaan, en ben ik een keertje op de bus naar Belém gestapt bij Praça da Figueira. Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van de tram.

Wat je verder veel ziet zijn de elektrische steps die je op nagenoeg iedere hoek van de straat vindt, aangeboden door verschillende bedrijven. Je downloadt de bijbehorende app en vervolgens ben je klaar om te gaan. Let a.u.b. wel een beetje op, want ik zag iemand flink op z’n plaat gaan. Sommige van de aanbieders hebben trouwens ook fietsen te huur.

Tot slot kan je altijd nog een Uber boeken om van A naar B te komen.

 

De Lisboa Card

Wanneer je in korte tijd veel dingen wilt zien en doen is het handig om de Lisboa Card te kopen, aangezien je op die manier geld bespaart.

Je hebt de kaart voor 24, 48 of 72 uur en kunt op die manier gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer. Bovendien zitten veel bezienswaardigheden inbegrepen.

 

Op welk trein- of busstation stap je uit in Lissabon?

Dit is de vraag die ik mezelf vooraf stelde, want er zijn meerdere treinstations en geen enkele daarvan ligt direct in het centrum. Het bleek dat ik in Sete Rios uit moest stappen, wat trouwens ook de plek is waar je aankomt of vertrekt indien je met een Rede Expressos-bus reist.

Daar kan je vervolgens verdergaan met de metro naar bijvoorbeeld Rossio of Terreiro do Paço bij Alfama. Zelf ben ik naar Rossio gelopen en onderweg heb ik wat gegeten bij een pastelaria. De afstand is ongeveer 4,5e kilometer.

 

Hoe kom je vanaf Lisbon Airport in het centrum?

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je met het vliegtuig naar Lissabon reist, je komt dan aan op Lisbon Portela Airport. Daar heb je verschillende opties om naar het centrum te komen.

Wanneer je de metro neemt, stap dan in de Aeroporto – Saldanha-metro en je bent in ongeveer 20 minuten in het centrum van Lissabon. Je kunt bovendien de metro pakken naar het station Gare do Oriente om daar de trein te nemen richting iedere willekeurige plek in de stad.

Verder rijden er reguliere en shuttle-bussen die ‘Aerobus’ heten.

En uiteraard heb je de taxi als optie, dit is een stukje duurder maar met 10 tot 15 euro niet buitensporig.

Je kunt voorafgaand aan je reis ook alvast je luchthaven-transfer online boeken, dan hoef je bij aankomst niks meer uit te zoeken.

 

Waar in Lissabon raad ik je aan om te overnachten?

Zelf heb ik in het hart van Lissabon in Hotel Gat Rossio geslapen. De bedden zijn er lekker zacht, het is er rustig en wat ik erg waardeerde was het behulpzame en aardige personeel. En nog iets: het ontbijt is simpelweg fantastisch.

Er zijn slechtere manieren om wakker te worden 😉

Cakejes, chocoladebroodjes, pastel de nata, croissantjes, verse broodjes; als bourgondiër kom je hier niets tekort. Maar ook voor de meer bewuste eter is er voldoende, denk bijvoorbeeld aan yoghurt met zaden, pitten, fruit en honing. Verder is het nice dat ze bonenkoffie en versgeperste sapjes hebben. Helemaal super.

Is je budget ietsje ruimer dan is het luxere Lisboa Carmo Hotel echt heerlijk om een paar daagjes te boeken. Dit hotel ligt net als Gat Rossio pal in het centrum van Lissabon.

Of heb je liever je eigen appartementje? Check dan het erg goed beoordeelde Otília Apartamentos.

Ben je juist op zoek naar een hostel in het centrum, dan is het Home Lisbon Hostel een leuke plek om heen te gaan. Ik ben er een aantal keren langsgelopen en het zag er hip en gezellig uit. Verder is het Yes Lisbon Hostel een geliefde stek onder backpackers.

 

Welke bestemming kan je na Lissabon bezoeken?

Het betoverende Quinta da Regaleira in Sintra

Sintra is een bergstadje dat je in 40 minuten met de trein bereikt vanuit het Rossio Station. Je hebt er talloze ‘quintas’, dit zijn grote landhuizen met indrukwekkende tuinen. Verder staat het UNESCO-plaatsje bekend om haar pittoreske kastelen en kleurrijke, koepelvormige paleizen.

In tegenstelling tot wat je bijna overal leest raad ik je aan om meerdere dagen naar Sintra te gaan en deze mooie bestemming niet slechts als dagtrip te bezoeken. Op deze manier kun je alles in een rustig tempo bekijken, in plaats van dat je in een middag de must-sees af probeert te werken met duizenden toeristen om je heen.

Heb je hier echter geen tijd voor, dan kan je uiteraard wel voor een daguitstapje kiezen. In dit geval is het wellicht raadzaam om deze tour te boeken zodat je de betere plekjes te zien krijgt. Je sluit de dag af in de leuke badplaats Cascais.

Een andere optie is om de bus richting het noorden te pakken naar het gezellige surfplaatsje Nazaré, dit duurt ongeveer 1 uur en 45 minuten.

Of pak de trein zuidwaarts naar Odemira-Amoreiras (2 uur reistijd) om op deze unieke camping te verblijven.

Haal het maximale uit je reis door Portugal

Ga jij binnenkort naar Portugal? Ben je op zoek naar een leuke route? En heb jij geen zin om van alles uit te moeten zoeken, zowel voor als tijdens je reis?

Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Portugal halen?

Dan heb ik iets moois voor je 🙂 .

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Portugal ontwikkeld. Je krijgt er bovendien een bonus bij met 50 insider-tips voor Portugal.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Bekende maar ook geheime plekjes.
Leuke eetzaakjes.
Insider-tips waar je écht wat aan hebt.

Backpackgids Portugal

Dit is de ultieme gids voor reizigers die naar het mooie Portugal gaan. Of je nou gaat backpacken, roadtrippen of lekker vakantie wilt gaan vieren; met de handige tips en veelzijdige routes die ik je geef, heb je alles wat je nodig hebt voor een onvergetelijke reis.

Je krijgt er ook nog een bonusgids met 50 insider-tips bij. En ik beloof je: het zijn niet zomaar tips, maar écht waardevolle tips waar je wat aan hebt.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
2 Antwoorden

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw