Cascais: een bruisende badplaats vlakbij Lissabon

Een kilometer of 30 ten westen van Lissabon ligt de leuke en onder de Portugese rich and famous geliefde badplaats Cascais. Relaxen op het strand, wandelen door het Centro Historico met haar kleurrijke en met bloemen versierde steegjes, street-art om te bewonderen, een boottochtje maken gedurende de zonsondergang; het zijn allemaal aanraders om hier te doen.

En wat dacht je van een vers gevangen stukje vis of andere seafood eten terwijl je geniet van het uitzicht op de zee? Of een weekje intensief trainen tijdens een surfkamp? Of helemaal tot rust komen en een yoga-retraite volgen?

Ja, deze hotspot in Portugal heeft je van alles te bieden. En dan ligt het wereldberoemde Sintra ook nog eens om de hoek.

Weet wel dat Cascais de laatste jaren een behoorlijk toeristische bestemming is geworden, met name in de weekenden wordt het er druk. Het is dus niet meer het authentieke vissersplaatsje wat het ooit geweest is. Voor levendigheid en gezelligheid zit je hier echter helemaal goed. Je zou het qua populariteit kunnen vergelijken met het surfplaatsje Nazaré en het evengoed hippe Vila Nova de Milfontes.

Als je in de hoofdstad bent en zin hebt in een dagje strand, kan je er eenvoudig komen met de trein. En wanneer je wat langer de tijd hebt, is het natuurlijk ook lekker om er een paar daagjes te blijven plakken en Cascais beter te leren kennen.

Heb jij plannen om naar het altijd levendige Cascais te gaan? Lees deze gids dan door, want ik vertel je alles over de bezienswaardigheden, leuke eettentjes en fijne plekjes om te slapen.

Het historische centrum

Een pleintje in het oude gedeelte van Cascais

Zoals voor zoveel Portugese plaatsjes het geval is, is ook de old town van Cascais een ware publiekstrekker.

In dit sfeervolle oude centrum van Cascais kan je lekker ronddwalen door plantenrijke smalle steegjes met schattige huisjes, eeuwenoude panden met prachtige ‘azulejos’ bekijken, binnenlopen in een trendy boetiekwinkel of een authentieke wijnshop, fraaie muurschilderingen aanschouwen of simpelweg een espresso drinken met een romige ‘pastel de nata’ erbij, op een van de vele terrassen.

Een tip die ik voor je heb is om vroeg op te staan om zo de vele toeristen te ontwijken. Je ziet dan locals een krantje lezen terwijl ze sippen van hun koffie en het stadje langzaam tot leven komen.

 

Het Marechal Carmona Park

Wil je na het slenteren door de oude binnenstad even uitrusten in de natuur? Dit kun je doen in het Marechal Carmona Park, de pittoreske en rustgevende stadstuin van Cascais.

Er is een eetzaak met terrasjes en uitzicht op een vijver met eenden en schildpadden, en af en toe zie je ook kippen, hanen en pauwen langslopen.

 

Cascais Marina

De haven van Cascais

Grenzend aan het stadspark ligt Cascais Marina, de haven van Cascais. Het is de moeite om hier eventjes een kijkje te nemen.

Behalve boten en gezelligheid vind je er een fort uit de 15e eeuw dat destijds bescherming bood tegen aanvallen van piraten. Inmiddels is dit bouwwerk omgebouwd tot een van de meest luxe hotels van de badplaats: Pestana Cidadela Cascais.

Verder heb je er de Santa Marta Lighthouse met een klein museum en een tof uitzicht op de aanliggende baai.

 

De stranden van Cascais

Praia da Rainha, op een rustige doordeweekse morgen

Het is toch vooral Ă©Ă©n ding waarvoor mensen de stad ontvluchten en naar Cascais komen: chillen op de goudgele stranden die je in het centrum vindt. Zwemmen zal overigens lang altijd aanvoelen als een warm bad, want het water van de Atlantische Oceaan kan ijs- en ijskoud zijn.

Hieronder beschrijf de belangrijkste stranden van Cascais.

 

Praia da Ribeira de Cascais

Vlakbij het treinstation van Cascais ligt Praia da Ribeira de Cascais, met rustig water dat ideaal is om een plons te nemen of om te suppen. Je loopt er in luttele minuten heen als je aangekomen bent met de trein. Er zijn een hoop restaurants, bars en strandtentjes om op een terrasje te zitten.

 

Praia da Rainha

Een ander druk en gezellig strand is het kleine Praia da Rainha, dat eveneens middenin de stad ligt en omringd is met rotsen en enkele grotten. Ook hier heb je allerlei leuke strandtentjes om wat te eten en te drinken en een cocktailbar om je favoriete mix te bestellen. Caipirinha, iemand?

 

Praia da ConceiĂ§Ă£o

Het derde bekende strand van Cascais is Praia da ConceiĂ§Ă£o. Net als Rainha Beach en Praia da Ribeira de Cascais is het hier normaal gesproken vrij druk met dagjesmensen die uit Lissabon komen. Voor de liefhebbers zijn er strandbedjes met parasols te huur.

 

Praia da Ursa

Mocht je op zoek zijn naar een wat spectaculairder strand, dan adviseer ik je om richting Ursa Beach, oftewel Praia da Ursa, te rijden. Je hebt dan dus wel een auto nodig. Deze ruige baai die omgeven is door gekartelde kliffen doet denken aan de Algarve en is op z’n mooist wanneer de zon ondergaat.

Je kunt Ursa Beach ook bezoeken als je in Sintra bent trouwens. Vanuit zowel Cascais en Sintra is het ongeveer 17 kilometer rijden.

Op 20 minuten wandelen van Ursa Beach ligt Cabo da Roca, het meest westelijke puntje van het Europese vasteland.

 

Surfen

Jaja, ook surfen is een dingetje rond Cascais. Je kunt voor 20 euro per dag een plank huren en zelf de Atlantische Oceaan op gaan, of lessen volgen bij een surfschool, waarbij ook een surfkamp mogelijk is. Twee aanraders zijn Surf Cascais en Angels Surf School.

Goede surfspots in de omgeving zijn Carcavelos, SĂ£o Pedro do Estoril, Guincho, Praia Pequena en Praia Grande.

 

Yoga

Ben je juist meer van de rust in jezelf vinden en doe je graag aan yoga? Of ben je die stijfheid in je lichaam helemaal zat? In Cascais vind je een boel yoga-scholen, waarvan sommige hun lessen op het strand houden. Dit doen The Salty Pelican Yoga & Surf Retreat en YogaEmotion bijvoorbeeld. Maar het kan nog gekker, want Sup com Alma doet zelfs aan yoga op een SUP.

Ook als je nooit eerder yoga hebt beoefend kan dit trouwens iets voor je zijn. Volg een of enkele lessen en je zult merken of het -en welke vorm- bij je past.

 

Hiken naar Boca do Inferno

De ruige omgeving bij Boca do Inferno

Behalve relaxen, luieren en surfen is er ook nog een leuke hike om te doen vanuit het centrum van Cascais. Een wandeling van zo’n 2 kilometer langs de kliffen brengt je bij Boca do Inferno, wat letterlijk ‘Mond van de Hel’ betekent.

Ooit was dit een zeegrot die geleidelijk aan is ingestort, vandaag de dag is er een enorme kloof zichtbaar waar het water met grof geweld doorheen komt gestormd.

Een aanrader is om erheen te gaan tijdens de zonsondergang, de uitzichten zijn dan namelijk extra mooi. Helemaal als de lucht oranje-rood kleurt nadat de zon achter de horizon is verdwenen.

 

Een boottochtje tijdens de zonsondergang

De laatste activiteit die ik voor je heb is de sunset cruise, oftewel een boottocht terwijl de zon ondergaat. Zo zie je Cascais vanaf het water, wat weer voor een heel ander gevoel zorgt.

Je komt onder andere langs het fort, mooie landhuizen, Boca do Inferno en ziet ook het casino van Cascais liggen. Tijdens het varen zullen er af en toe zeemeeuwen op de boot landen om te kijken of er nog iets te snacken valt.

Deze tour boek je via Get Your Guide.

 

Waar in Cascais kan je lekker eten en drinken?

Zwarte rijst met garnalen of een Hawaiiaanse pokebowl, lijkt dat je wat? Dit en meer heb je bij LOCAL Cascais.

Of laat je verrassen bij Tanah Vegan, met hun heerlijke veganistische opties. Zij hebben bijvoorbeeld knapperige zoete-aardappelchips en erg goede brownies.

Zoek je een lokaal tentje waar je goedkoop maar tegelijkertijd wel lekkere gerechten hebt, kijk dan eens bij Paulinha. De kabeljauw en inktvis zijn hier aanraders.

Een bakje koffie met wat zoets erbij haal je bij CafĂ© Aconchego de Cascais, CafĂ© PĂ©rola of CafĂ© BĂºzios.

Tot slot mag het eten van een lekker ijsje niet ontbreken tijdens je bezoek aan Cascais. Ga hiervoor naar Gelados Santini of Gelataria Tchipepa.

 

Waar in Cascais raad ik je aan om te overnachten?

Kies je niet voor een dagtrip vanuit Lissabon maar blijf je liever een of meerdere nachtjes in Cascais slapen, dan heb je genoeg fijne accommodaties om uit te kiezen, in allerlei prijsklassen.

Een erg gaaf guesthouse is bijvoorbeeld LEGASEA – Cascais Guesthouse, dat zowel privékamers als dorms heeft.

Als solobackpacker ben je waarschijnlijk op zoek naar een bed in een hostel, zodat je niet teveel geld kwijt bent en je daarnaast andere reizigers kunt ontmoeten. Twee aanraders naast het guesthouse dat ik hierboven noemde zijn het Nice Way Cascais Hostel & Surf Camp en het Ljmonade Hostel.

Heb je behoefte aan een comfortabel en tegelijkertijd niet te duur hotel? Check dan Luna House, dat volledig gerenoveerd is en bovendien co-work-plekken heeft.

Is je budget ietsje ruimer en slaap je graag in een boetiekhotel, dan is BCascais – Boutique House echt een aanrader om een paar dagen te verblijven.

Een luxe verblijf vind je bij Hotel Cascais Miragem Health & Spa en het Onyria Quinta da Marinha Hotel.

 

Hoe kom je in Cascais?

Een fotogeniek stukje Cascais met verderop de Santa Marta Lighthouse

Vanuit Lissabon ben je 40 minuten onderweg met de trein en ze rijden continu. Easy peasy dus. Je kan er tevens vanuit Sintra komen, de reistijd is een half uur met de bus. Heb je weinig tijd en wil je veel zien? Kies dan deze dagtrip waarbij je zowel Sintra als Cascais bezoekt vanuit de hoofdstad.

Overigens doen een hoop mensen een dagtrip naar Sintra vanuit Cascais. Dat zou je dus ook nog kunnen overwegen wanneer je wat langer is Cascais blijft.

Wat trouwens een andere aanrader is, is om een auto te huren en zo zelf de omgeving te verkennen en bijvoorbeeld naar Praia da Ursa te rijden. Je kunt op die manier bovendien makkelijk Sintra bezoeken.

 

Op zoek naar een leuke route door Portugal?

Tijdens mijn reis van 6 maanden door Portugal heb ik de mooiste plekjes en unieke tips voor je verzameld, naderhand heb ik deze gebundeld in Backpackgids Portugal.

Zoek je nog een avontuurlijke route door dit prachtige land of wil je gewoonweg meer weten over geheime en bijzondere bestemmingen die ik bezocht? En wil je geen gedoe hebben met je reisplanning en snel op pad kunnen? Of ben je van plan de ultieme roadtrip door Portugal te maken? Dan is de gids iets voor jou.

 

Meer lezen over Portugal?

Heeft dit artikel je enthousiast gemaakt om meer te lezen over (mijn avonturen) in Portugal? Alle artikelen over Portugal met een heleboel tips en ervaringen vind je hier.

Haal het maximale uit je reis door Portugal

Ga jij binnenkort naar Portugal? Ben je op zoek naar een leuke route? En heb jij geen zin om van alles uit te moeten zoeken, zowel voor als tijdens je reis?

Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Portugal halen?

Dan heb ik iets moois voor je đŸ™‚ .

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Portugal ontwikkeld. Je krijgt er bovendien een bonus bij met 50 insider-tips voor Portugal.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Bekende maar ook geheime plekjes.
Leuke eetzaakjes.
Insider-tips waar je Ă©cht wat aan hebt.

Backpackgids Portugal

Dit is de ultieme gids voor reizigers die naar het mooie Portugal gaan. Of je nou gaat backpacken, roadtrippen of lekker vakantie wilt gaan vieren; met de handige tips en veelzijdige routes die ik je geef, heb je alles wat je nodig hebt voor een onvergetelijke reis.

Je krijgt er ook nog een bonusgids met 50 insider-tips bij. En ik beloof je: het zijn niet zomaar tips, maar Ă©cht waardevolle tips waar je wat aan hebt.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw