Vila Nova de Milfontes: een populair kustplaatsje in de Alentejo

In de prachtige Alentejo-regio ligt Vila Nova de Milfontes, een historisch stadje dat omringd wordt door de Mira-rivier en de Atlantische Oceaan.

Het is een populaire bestemming onder zowel reizigers als (lokale) vakantiegangers, aangezien je er simpelweg alles hebt wat de meeste mensen zoeken. Een pittoresk oud centrum met smalle steegjes en kleurrijke huisjes, pleintjes die volstaan met terrassen, goede eetzaakjes, fijne stranden en de weelderige natuur van het Costa Vicentina Natural Park.

Meerdere Portugezen hadden me verteld dat het een plaats is waar ik echt eventjes moest stoppen tijdens m’n avontuur richting het noorden. Dit heb ik dan ook gedaan. Want wie hebben er betere tips dan de locals?

Als jij door Portugal aan het reizen bent en je zoekt nog een levendige strandbestemming waar van alles te beleven is, dan is Vila Nova de Milfontes een bestemming om in je reis op te nemen. Het is echter geen plek als bijvoorbeeld Lagos waar elke dag weer wat anders te zien valt. Wat dat betreft is het eerder een stadje voor een of enkele dagen. In dit artikel vertel ik je er alles over.

 

Het sfeervolle oude centrum

Straatjes met kleurrijke huisjes

Wanneer je Villa Nova de Milfontes inwandelt kom je via de hoofdstraat in het oude centrum terecht. Je loopt over geplaveide straatjes met gekleurde stadshuisjes, op iedere hoek is wel een café of eetzaakje te vinden en hier en daar zie je een Zuid-Europese oldtimer staan die je dat typische mediterraanse gevoel geven.

Gezelligheid met de vele terrasjes

Het is heerlijk om in alle rust op een van de terrasjes je dag te beginnen met een koffie en een verse ‘pastel de nata’, het fameuze gebakje van Portugal. Zelf heb ik dit gedaan bij Mercado da freguesia de Vila Nova de Milfontes, om daarna het stadje spontaan te gaan verkennen. Het pleintje met de eettentjes CĂ¡ P’Ramim en Stress Free is ook erg gezellig trouwens, je ziet het op de foto hierboven.

Mocht je zin hebben in een lekker vers ijsje, ga dan naar Mabi. Deze hippe bakkerij heeft bovendien superlekkere taartjes en goede koffie.

 

Het SĂ£o Clemente Fort

Het fort dat is overwoekerd met planten

In het oude gedeelte ligt het SĂ£o Clemente Fort, een fort dat in 1599 is gebouwd om de inwoners te beschermen tegen aanvallen van piraten uit Noord-Afrika. Vanwege de ligging aan de kust, was Vila Nova de Milfontes tussen de 16e en de 18e eeuw namelijk nogal eens het doelwit van piratenaanvallen.

Later heeft het fort als hotel gediend, maar tegenwoordig is het privé-bezit geworden en niet meer toegankelijk.

Dit is het gave uitzicht naast het fort

Qua bouwwerk hoef je er trouwens niet heel veel van te verwachten, maar de setting op een heuvel in een klein parkje aan het heldere water maakt het zeker de moeite om er eventjes een kijkje te nemen.

 

Praia da Franquia

Praia da Franquia, de gouden baai van Vila Nova de Milfontes

Vanaf het fort loop je in een paar seconden naar Praia da Franquia, het hoofdstrand van Vila Nova de Milfontes. Ik was er op de zaterdag voor Pasen en het was er behoorlijk druk. Ik zou dit strand willen omschrijven als gezellige spot waar vooral families en vrienden bijeenkomen om te chillen. Het water is er heel kalm, wat het ideaal maakt om te zwemmen.

Je kunt er bovendien activiteiten doen zoals kajakken, suppen of een boottochtje maken. Loop ook helemaal door naar de verderop gelegen heuvel, daar heb je een tof uitzicht op de baai en het stadje. Verder is het bijzonder om te zien dat hier de Mira-rivier uitmondt in de zee.

Als je een wat ruiger en rustiger strand zoekt, kan je beter een stukje doorlopen naar Praia do Carreiro da Fazenda. Daarover vertel ik je verderop meer.

 

Praia do Farol

De opgestapelde stenen bij Praia do Farol zorgen voor een bijzonder sfeertje

Wanneer je richting het meest zuidelijke puntje wandelt, kom je terecht bij een rotonde met in het midden het Arcanjo Statue. Een soort boze schreeuwende man waarvan ik de betekenis niet weet.

Je kunt hier afzakken naar Praia do Farol waar het sfeervolle strandbarretje A Choupana ligt. Als je zin in seafood hebt raad ik je aan om hier wat te eten. Vergeleken met Praia da Franquia zijn er hier overigens veel meer golven en voelt het er vrij ongerept.

Een stukje verder is iets opmerkelijks te zien. Het barst er namelijk van de zogeheten steenmannetjes, op elkaar gestapelde stenen waarvan niemand weet hoe dit ooit begonnen is en wat de achterliggende betekenis is. Mysterieus đŸ˜€ .

 

Praia do Carreiro da Fazenda

Praia do Carreiro da Fazenda is het ruigste stukje strand in het stadje

Vanaf Praia do Farol kan je een lekkere wandeling door de glooiende zandduinen maken, waarna je het ruige Praia do Carreiro da Fazenda ziet liggen.

Ondanks dat dit strand vlakbij het centrum ligt, is het er meestal vrij rustig, en daarmee ideaal om te relaxen en een boekje te lezen. Zwemmen is hier gezien de vele steentjes in de branding en in het water helaas niet erg prettig.

 

Surfen in Vila Nova de Milfontes

Praia do MalhĂ£o is de spot waar je moet zijn om te surfen. Dit strand ligt 7 kilometer buiten Vila Nova de Milfontes. Ook als niet-surfer is het leuk om naar MalhĂ£o te gaan trouwens. Zo is het een uitermate goede plek om te genieten van de zonsondergang.

Een andere surfspot is Praia das Furnas, al is dit met name een surfstrand voor beginners aangezien het water er relatief kalm is.

Of kies voor het meer afgelegen Praia dos Aivados. Deze baai is geschikt voor surfers van ieder level.

In Milfontes zelf zitten diverse surfscholen waar je lessen kunt nemen. Surfmilfontes is een aanrader.

 

De Fisherman’s Trail

Vila Nova de Milfontes is ook een stop tijdens de 226,5e kilometer lange Fisherman’s Trail, de hike die van Porto Covo naar Lagos (of andersom) loopt.

Indien je zuidwaarts gaat, heb je net het eerste gedeelte vanuit Porto Covo erop zitten. Je volgende stop is het Alentejo-dorpje Almograve. Onderweg kom je onder andere langs Praia do Brejo Largo, door velen bestempeld als een van de mooiere stranden in de Costa Vicentina-regio.

 

Hoe kom je in Vila Nova de Milfontes?

Deze klassieke Renault 4 zie je in Nederland nauwelijks nog, maar in Vila Nova de Milfontes passen ze perfect in het straatbeeld

Vanuit Odeceixe kan je met de bus naar Vila Nova de Milfontes gaan. Je bent dan ongeveer een uurtje onderweg. Je kunt tevens in Aljezur op de bus stappen, de reistijd is dan zo’n 1 uur en 10 minuten.

Vertrek je in Lissabon? Dan duurt de trip krap 3,5 uur.

 

Waar in Vila Nova de Milfontes raad ik je aan om te overnachten?

Vila Nova de Milfontes is prima als dagtrip te bezoeken als je bijvoorbeeld in Odeceixe of Aljezur verblijft, je kan er dan namelijk makkelijk met de bus komen. Of als je een auto hebt en ergens anders in de buurt zit, zelf ben ik er bijvoorbeeld vanuit het dorpje Amoreiras heengegaan met de camping-eigenaresse die me spontaan uitnodigde đŸ™‚ .

Blijf je liever wat langer in Vila Nova de Milfontes, dan is het Pirata Hostel Milfontes een prima plek om te overnachten en andere backpackers te ontmoeten. Een tof guesthouse in het centrum is het Raminhos Guest House.

Heb je een auto en verblijf je graag in een boerderij middenin de natuur met dieren om je heen? Ga dan naar Quinta PedagĂ³gica da Samoqueirinha.

Zoek je juist luxe en comfort, dan raad ik je aan om een kamer te boeken bij Tres Marias.

Haal het maximale uit je reis door Portugal

Ga jij binnenkort naar Portugal? Ben je op zoek naar een leuke route? En heb jij geen zin om van alles uit te moeten zoeken, zowel voor als tijdens je reis?

Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Portugal halen?

Dan heb ik iets moois voor je đŸ™‚ .

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Portugal ontwikkeld. Je krijgt er bovendien een bonus bij met 50 insider-tips voor Portugal.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Bekende maar ook geheime plekjes.
Leuke eetzaakjes.
Insider-tips waar je Ă©cht wat aan hebt.

Backpackgids Portugal

Dit is de ultieme gids voor reizigers die naar het mooie Portugal gaan. Of je nou gaat backpacken, roadtrippen of lekker vakantie wilt gaan vieren; met de handige tips en veelzijdige routes die ik je geef, heb je alles wat je nodig hebt voor een onvergetelijke reis.

Je krijgt er ook nog een bonusgids met 50 insider-tips bij. En ik beloof je: het zijn niet zomaar tips, maar Ă©cht waardevolle tips waar je wat aan hebt.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw