8 leuke tips voor het kleurrijke stadje Aveiro

Het ‘VenetiĂ« van Portugal’, dit is hoe het Portugese plaatsje Aveiro bekendstaat. Wanneer ik zulke dingen hoor, ben ik van tevoren echter altijd een beetje sceptisch. Vaker wel dan niet zijn het nogal eens marketingtrucs om een bepaalde bestemming op de kaart te zetten, zo is mijn ervaring tenminste.

En, toen ik aankwam in Aveiro had ik eigenlijk al meteen zoiets van: leuk hoor de kanalen met de gekleurde bootjes, al houdt daar de vergelijking met het Italiaanse gondelstadje wat mij betreft wel een beetje op.

Een andere iets wat toeristen naar Aveiro trekt zijn de pittoreske gekleurde huisjes die vlakbij het strand staan. Je kent ze misschien wel van foto’s? Mooi om even gezien te hebben, al blijken ze vooral een trekpleister waar mensen kort stoppen voor een Instagram-foto om daarna snel weer verder te gaan.

Is Aveiro daarmee een plek die je misschien beter overslaat?

Nee, zeker niet. Want er is veel meer te beleven dan enkel en alleen een boottochtje maken op de kanalen. Het knusse stadje heeft veel meer te bieden met haar kleurrijke gebouwen, mooie architectuur, keramische straatkunst, goede eetzaken en de vele geplaveide straatjes om doorheen te slenteren. In de buurt ligt bovendien een wijds strand om ultiem te chillen.

Lees even verder om alles te weten te komen over Aveiro, van bezienswaardigheden tot bijzondere tips om te overnachten.

 

1. Ontdek de pittoreske en artistieke old town

Een van de straatjes in het Centro HistĂ³rico

Het historische centrum van Aveiro is een prachtig stukje van de stad met een hoop fraaie gebouwen die versierd zijn met keramische tegeltjes -zoals Casa de Santa Zita-, gekleurde huisjes die voor een vrolijke sfeer zorgen, geplaveide straatjes vol met art nouveau-architectuur en gezellige pleinen om wat te eten en te drinken. Een voorbeeld van art nouveau is het blauwe gebouw in Rua Dr. Barbosa de MagalhĂ£es en uiteraard het Museu de Arte Nova.

Over keramische tegeltjes gesproken, je ziet ze in overvloed als je door het centrum van Aveiro wandelt. Van fascinerende muurschilderingen die voornamelijk te maken hebben met de visserij en de zoutproductie, tot aan de typische blauw-witte tegeltjes die je op vele gebouwen en woningen kunt bewonderen.

In Rua dos Combatentes da Grande Guerra vind je artistieke winkels, biologische zaakjes -een aanrader is Rota das Cores- en een stukje verder heb je het compleet roze gekleurde M Bakery Aveiro zitten waar je heerlijke desserts hebt.

Het plein met de Church of Aveiro’s Mercy is trouwens ook een leuke plek om even te stoppen. Je hebt er een gezellig terras en op de wanden kan je indrukwekkende street-art ‘Mural CerĂ¡mico’ bekijken. Toen ik er was stond bovendien de jacaranda in bloei, een schitterende boom met paarse blaadjes.

Aan de andere kant van het kanaal ligt het drukkere gedeelte van Aveiro waar je vooral eetzaakjes, terrasjes -kijk eens bij Praça 14 de Julho- en dergelijke vindt. Ook is hier de Igreja Paroquial de Nossa Senhora da GlĂ³ria, een kerk die bij veel toeristen op het must-see-lijstje staat. Tips voor eten en drinken deel ik verderop met je.

Mocht je nog willen shoppen, dan kan je een stukje verderop terecht bij het Forum Aveiro, een overdekt winkelcentrum met bekende merkwinkels. Verder wordt er dagelijks -behalve zondag- de Mercado Coletivo Aveiro gehouden, een kleine markt waar je verse producten kunt inslaan.

 

2. Vaar in een traditionele ‘molicero’ door de kanalen

Een molicero in hartje Aveiro

Dwars door het hart van het historische centrum lopen diverse kanalen waarin vrolijk gekleurde houten boten -‘moliceros’- dobberen. En indien je wilt kan je een tochtje maken in zo’n boot, het is de populairste activiteit in Aveiro. Rond het kanaal in de stad vind je zat stands van touroperators waar je een trip kunt boeken. Een andere mogelijkheid is om het via Get Your Guide te regelen.

Qua routes heb je trouwens verschillende opties. Zo is er een korte tocht door de stad, maar er zijn ook tours die je naar de omliggende lagunes brengen.

Wat ik alleen al zei, een boot-trip zoals deze is erg toeristisch en mij trekken zulk soort uitjes nooit zo. Wat je als alternatief kunt doen is een fiets huren en op die manier Aveiro en haar omgeving verkennen. Er zijn zelfs gratis fietsen te krijgen, BUGA is het bedrijf wat dit verzorgt. Zorg dat je je paspoort of identiteitskaart bij je hebt en je krijgt er zo een mee. Ben je meer van de mountainbikes, dan huur dan een mountainbike bij een van de fietszaakjes in het centrum.

 

3. Ga flamingo’s bekijken in de Ria de Aveiro Lagoons

Lopen langs de palmbomen bij Rio de Aveiro

Vlakbij de universiteit, even buiten het centrum van Aveiro, liggen de Ria de Aveiro-lagunes waar je flamingo’s kunt bekijken. Het is grappig om te zien hoe ze met elkaar bakkeleien en te luisteren naar de bijzondere geluiden die ze maken.

Paralel aan de lagune is overigens is een mooie weg aangelegd met van die mooie dikke palmbomen om lekker te wandelen.

 

4. Geniet van ijskoffie, pastel de nata, seafood en ‘ovos moles’

IJskoffie en pastel de nata bij Porta do Cafe Aveiro

Koffie is zo’n beetje het belangrijkste drankje dat er in Portugal te krijgen is, gelet op de grote hoeveelheden espresso die de gemiddelde Portugees dagelijks naar binnen slurpt.

Ben jij ook een liefhebber en vind je het leuk om speciale koffiezaakjes te ontdekken? Dan raad ik je aan om naar Porta do Café te gaan, wat half verborgen ligt in een smal steegje.

Behalve de standaardkoffie bieden ze tevens biologische varianten aan die minder zwaar geroosterd zijn en echt heerlijk smaken. Zelf ben ik telkens voor de Nicaragua-variant met ijs gegaan.

Gecombineerd met een verse ‘pastel de nata’, je weet wel hĂ©t gebakje van Portugal gevuld met zoete pudding, kan je dag in Aveiro eigenlijk niet beter beginnen đŸ˜‰ .

Verwacht hier overigens geen koffie met allerlei fancy smaakjes, want zoals het bord buiten al zegt: “No vanilla, no caramel, no bullshit!

đŸ˜€

Heb je honger gekregen? Voor superlekkere seafood is het visrestaurant Cais do Pescado een absolute aanrader om een hapje te gaan eten. Of ga voor een unieke ervaring en probeer oesters bij Ostraveiro, een restaurantje op een eiland in de Ria de Aveiro. Ben je meer van de vegan food ga dan naar het Raiz – O Vegetariano do Bairro, waarvan de muren uitbundig versierd zijn met keramische tegeltjes.

En dan tot slot wil ik ‘ovos de moles’ noemen. Dit is de zoete specialiteit van Aveiro gemaakt van eigeel en suiker. Ze zijn mierzoet, dus als je geen zoetekauw bent zou ik er lekker vanaf blijven đŸ˜‰ . Een goede bakkerij om deze delicatesse te proberen is M1882 – Ovos Moles de Aveiro.

 

5. Verkwik jezelf in een zoutbad

Wist je dat Aveiro een van de bekendste ambachtelijke zoutproducenten van Portugal is?

Waar veel mensen niet bij stilstaan is dat het meeste zout tegenwoordig bewerkt is en daarmee z’n genezende kracht verliest. Koop eens wat echt, biologisch kwaliteitszout in Aveiro en voed je lichaam met kwaliteitsspul in plaats van geraffineerde troep. Sorry als dat wat hard klinkt, maar goede voeding is belangrijk đŸ™‚ .

Verder kan je naar de zoutmeren gaan bij Salinas de Aveiro of SalinĂ¡rio Cale do Oiro en een bezoekje brengen aan het Ecomuseu Marinha da Troncalhada.

Maar een echte aanrader om jezelf op te frissen en je lichaam te verzorgen is een bezoekje brengen aan een van de zout-spa’s die Aveiro rijk is. Je voelt je daarna helemaal opgeleefd. Je kent het gevoel wel als je in de zee hebt gezwommen denk ik. Je kunt bijvoorbeeld een zoutbad nemen bij het al genoemde SalinĂ¡rio Cale do Oiro.

 

6. Bezoek het uitgestrekte strand van Costa Nova

Het uitgestrekte Praia da Costa Nova

Als de hitte je teveel wordt of je simpelweg wilt relaxen, ga dan een dagje naar Praia da Costa Nova. Dit is een prachtig uitgestrekt strand met zeer fijn zand en een boardwalk die langs de duinen loopt.

Je hebt er bovendien enkele strandtenten om seafood te eten en je dag in stijl af te sluiten met een Portugees wijntje terwijl de zon ondergaat.

Altijd leuk als je deze hippie-bus tegenkomt đŸ™‚

Je zou misschien denken dat het strand hier hĂ©t ding is om te zien, maar niets is minder waar. Het gros van de toeristen komt namelijk naar Costa Nova om een foto te maken van de pittoreske gekleurde houten huisjes. Daarvoor raad ik je aan om richting Avenida JosĂ© EstevĂ£o te gaan.

 

7. Relax in de stadsparken

Een mooi stukje in het Parque Dom Pedro Infante

Vlakbij het oude centrum ligt het moderne Parque de Santo AntĂ³nio -of in het Engels het St. Anthony Park- waar je even lekker op een van de stukken gras kunt neerploffen om te relaxen.

Aan de overkant van de straat vind je het traditionelere Parque Dom Pedro Infante met boogbruggen, een grote vijver, gezellige zitplaatsjes in de schaduw en zuilen met kronkelende bomen. Persoonlijk vind ik dit het mooiere park van de twee, al kan je in het St. Anthony Park fijner in het gras liggen. Het is dus maar net wat je zoekt.

Er is een metalen brug die beide parken met elkaar verbindt.

 

8. Slaap bij Swara Slow Living, een bijzondere accommodatie

Mijn lekkerste ontbijt van Portugal đŸ™‚

In het begin had ik het toch even over een bijzondere accommodatie?

Kijk, je kunt natuurlijk voor een hostel of hotel in het centrum kiezen, alleen als je iets speciaals zoekt dan adviseer ik je om het anders aan te pakken.

Zelf ben ik terechtgekomen bij Swara Slow Living, een homestay gerund door de lieve vrouw Sandy waar je -zoals de naam al zegt- een tempootje lager gaat. Gezondheid, spiritualiteit en connectie zijn de drie woorden waarmee ik deze plek zou willen omschrijven.

Er is een fijne tuin waarin groenten verbouwd worden, diverse fruitbomen staan en kippen rondlopen. Pluk een sinaasappel van de boom, ga in de hangmat liggen en geniet van de rust die deze plek je te bieden heeft.

Sandy bereid iedere ochtend een ander maal voor je, waarbij ik op een van de dagen echt het lekkerste ontbijt tijdens mijn 5 maanden durende reis door Portugal opheb. Pannenkoekjes gemaakt van havermout, banaan, kaneel en allerlei andere verse ingrediënten, afgemaakt met vers fruit. Nu snapte ik ineens wat men bedoelt als er gezegd wordt hoe belangrijk het is dat een kok passie voor z’n vak heeft.

Het enige wat ik minder vond was de haan die bij de kippen stond. Het welbekende schelle gekraai deed me weer even aan Bali denken. De voor mij minder fijne kant dan đŸ˜‰ . Al het andere maakte voor mij echter zoveel goed dat ik die haan op de koop toenam.

Zo heb ik bijvoorbeeld ook een aantal diepe gesprekken gevoerd met zowel Sandy als de medewerker Hugo, iets wat niet bepaald standaard is wanneer je ergens verblijft. Het was erg bijzonder.

Boek je toch liever iets in het centrum van Aveiro? Kijk dan hier voor alle accommodaties.

 

Hoe kom je in Aveiro?

Zelf ben ik met de bus van Nazaré naar Aveiro gegaan, een rit die 1 uur en 3 kwartier duurt. Andere opties zijn om de bus te pakken vanuit Porto (1 uur reistijd) of Lissabon (3 uur reistijd).

Verder is het goed om te weten dat er een treinstation is in Aveiro. Er zijn goede verbindingen met onder andere Lissabon (2 uur reistijd) en Porto (1 uur reistijd). Zo ben ik zelf met de trein naar Porto gegaan.

Haal het maximale uit je reis door Portugal

Ga jij binnenkort naar Portugal? Ben je op zoek naar een leuke route? En heb jij geen zin om van alles uit te moeten zoeken, zowel voor als tijdens je reis?

Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Portugal halen?

Dan heb ik iets moois voor je đŸ™‚ .

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Portugal ontwikkeld. Je krijgt er bovendien een bonus bij met 50 insider-tips voor Portugal.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Bekende maar ook geheime plekjes.
Leuke eetzaakjes.
Insider-tips waar je Ă©cht wat aan hebt.

Backpackgids Portugal

Dit is de ultieme gids voor reizigers die naar het mooie Portugal gaan. Of je nou gaat backpacken, roadtrippen of lekker vakantie wilt gaan vieren; met de handige tips en veelzijdige routes die ik je geef, heb je alles wat je nodig hebt voor een onvergetelijke reis.

Je krijgt er ook nog een bonusgids met 50 insider-tips bij. En ik beloof je: het zijn niet zomaar tips, maar Ă©cht waardevolle tips waar je wat aan hebt.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw