Nazaré: een levendig surfplaatsje in Portugal

Na 5 dagen in Lissabon te zijn geweest zette ik mijn reis voort richting het noorden van Portugal. Ik besloot om een stop te maken in Nazaré. Het kustplaatsje is beroemd vanwege ’s werelds hoogste golven die surfers over de hele wereld aantrekken. Maar ook als je niet van surfen houdt is Nazaré een leuke bestemming om op te nemen in je reis door Portugal.

Wel zeg ik daar direct bij dat het een steeds populairder wordende bestemming is, dus als je niet van levendigheid houdt kan je Nazaré wellicht beter overslaan. Ooit was het een slaperig vissersplaatsje, maar dit is echt verleden tijd. Al schijnt het er in de winter en herfst wel vrij rustig te zijn.

Zelf ben ik eerlijk gezegd meer van de wat minder toeristische plekjes, al heb ik me er prima vermaakt. Bovendien verbleef ik in een accommodatie even buiten Nazaré, waar het juist heel erg relaxed was. Als je dan overdag in de drukte bent en ’s avonds lekker je rust kan pakken is dat natuurlijk helemaal prima.

Wat is er zoal te beleven in Nazaré? En wil je meer weten over de unieke accommodatie waar ik heb geslapen? Je leest het allemaal in deze gids.

 

Praia de Nazaré

Het goudkleurige Praia de Nazaré

Het hoofdstrand van Nazaré is het 1,5e kilometer lange Praia de Nazaré, wat aan de noordkant begrensd wordt door grote kliffen waar je met een kabelbaan omhoog kunt gaan voor een tof uitzicht. Daarover later meer.

Wat me opviel toen ik over het strand liep is dat het zand vrij grof is qua textuur. Het gaf een bepaalde prikkeling aan m’n voeten waardoor ik het gevoel kreeg te moeten plassen. Maar dit kan aan mij liggen hoor 😉 .

Een stukje verderop zie je kleurrijke houten vissersbootjes liggen, die symbool staan voor de visserij die Nazaré zo kenmerkt. Ze zorgen voor een vrolijk sfeertje.

Vrolijk gekleurde vissersboten op Nazaré Beach

Verder staan er hier en daar rekken waarop vis wordt gedroogd. Tevens is beach soccer hier populair, zo wordt er jaarlijks de Euro Winners Cup georganiseerd. Toen ik er was werd er toevallig net een tribune opgebouwd voor een voetbal-event op het strand.

Behalve het strand heb je aan de overkant een gezellige boulevard om overheen te wandelen. Je vindt er vele restaurantjes, cafeetjes, bakkerijtjes en winkeltjes om een kijkje te nemen. Loop ook zeker even een zijstraatje in om zo bij minder toeristische en goedkopere tentjes uit te komen.

Of je ziet een hond die aan het wachten is bij de kapper

Zo belandde ik bij de bakkerij Pão Quente waar ik een heerlijke appel-kaneeltaart met espresso opheb.

Even buiten het centrum ligt Pederneira Belvedere, een ‘miradouro’ vanwaar je een leuk uitzicht op het lager gelegen deel van Nazaré met het strand en de witte huisjes met de oranjerode daken hebt.

 

De ‘accommodatie-vrouwtjes’ van Nazaré

Een van de ‘accommodatie-vrouwtjes’ op de boulevard van Nazaré

Wat ik misschien nog wel de leukste ervaring vond waren de oude vrouwtjes die zittend onder een paraplu aan toeristen vragen of ze een accommodatie nodig hebben. Ze bieden doorgaans een of meerdere kamers in hun huis aan die je tegen een zacht prijsje kan huren.

Ik heb ze met name zien zitten op de boulevard langs Praia de Nazaré, al kwam ik ook een vrouwtje tegen voor de Mercado Municipal de Nazaré. Ze vroeg “Chambre?” met een Frans-achtige uitspraak, waarop ik lachend “No, thank you” zei.

Het schijnt typisch voor Nazaré te zijn en ik heb het nergens anders in Portugal gezien. Het geeft je dat fijne lokale gevoel, al vraag ik me af of ze veel gasten weten binnen te hengelen. Tegenwoordig boeken de meeste mensen hun accommodatie al van te voren natuurlijk. Aan de andere kant: als het ze niets zou brengen zouden ze er niet zitten natuurlijk.

 

De Nazaré Funicular

Het uitzicht vanaf het punt waar de kabelbaan aankomt

De Nazaré Funicular is een kabelbaan die de twee belangrijke gedeeltes van Nazaré met elkaar verbindt: het gedeelte beneden rond Praia de Nazaré en Sítio, het gedeelte wat je bovenop de noordelijke klif vindt.

Ze vertrekt ieder kwartier en geeft je tijdens de klim heel wat mooie vergezichten om van te genieten. Uiteindelijk ga je 318 meter omhoog en stap je uit in Sítio. In dit gedeelte heb je enkele viewpoints, waaronder Mirador del Suberco en de onder Instagrammers geliefde schommel Baloiço da Ladeira. Een stukje naar beneden ligt een gezellig pleintje met eetzaakjes en het Maria-heiligdom Sanctuary of Our Lady. Je kunt vervolgens doorlopen richting Praia do Norte, hét surfstrand van deze regio.

Het pleintje van Sítio

Overigens kun je ook lopend of fietsen in Sítio komen. Zelf ben ik bijvoorbeeld met de mountainbike gegaan. Je maakt dan een klein ommetje. Ga je te voet, dan kan je over de ‘Ladeira do Sítio’ lopen, een speciaal aangelegd pad dat dwars door de heuvels loopt.

 

Praia do Norte en de ‘big waves’

Het ruige Praia do Norte gezien vanaf het pleintje bij Forte de São Miguel Arcanjo

Wanneer je doorloopt naar Praia do Norte zie je een enorme doorgang waarop te lezen valt: “Welcome to the biggest waves in the world.” Je bent hier dus niet op zomaar een plek.

Nu was ik er in mei en vond ik het eerlijk gezegd wel meevallen. Verder zag ik er precies nul surfers. Huh? Nazaré en vooral Praia do Norte staan toch bekend als surfplekken bij uitstek?

Het bleek echter dat het surfseizoen van oktober tot en met maart loopt. De hoge golven, van soms wel 30(!) meter, zijn er van begin november tot en met eind februari, in de Portugese winter dus. Er komen dan surfers uit de hele wereld naar Nazaré en jaarlijks wordt er de Nazaré Tow Challenge gehouden.

Onderweg naar Praia do Norte heb je diverse spots om een toffe foto van het strand te maken. Eventueel kan je voor een euro binnenlopen bij Forte de São Miguel Arcanjo.

 

Het indrukwekkende Mosteiro de Alcobaça

Het gotische klooster van Alcobaça

Mocht je interesse hebben in gotische architectuur, dan is een uitstapje naar het 15 kilometer verderop gelegen Alcobaça aan te raden. Op het centrale plein heb je daar het ronduit schitterende Mosteiro de Alcobaça, officieel het grootste klooster van Portugal en behorende tot het werelderfgoed van UNESCO. Er is tevens een kerk die indrukwekkend en decoratief versierd is.

Ga na je bezoek eventjes zitten op het terras van Pastelaria Alcôa om te genieten van een vers jus, een shot espresso en een overheerlijk gebakje, bijvoorbeeld een ‘pastel de nata’ of een chocoladebol. Tegelijkertijd kijk je uit op het klooster.

 

Mooie stranden in de buurt van Nazaré

Als je een roadtrip aan het maken bent raad ik je zeker aan om een stukje richting het noorden te rijden. De Costa de Prata, oftewel de Zilverkust, heeft namelijk een heleboel prachtige stranden. Binnen een straal van 14 kilometer liggen meerdere, veelal rustige stranden die de moeite waard zijn. Het is bovendien een leuk uitstapje als je het even gehad hebt met de hectiek van Nazaré. Wel is het water er echt behoorlijk wild, waardoor zwemmen gevaarlijk kan zijn.

Allereerst is er het mooie Praia da Légua, een kilometerslang zandstrand waar je maar weinig andere mensen zult tegenkomen. Er is een strandtent om wat te eten en drinken.

Een stukje verderop ligt Praia de Vale Furado, dat vanwege de kalkstenen kliffen een beetje aan Lagos in de Algarve doet denken. Het zand is er fijn en door de kliffen is het er vrijwel altijd windvrij. Ik ben er geweest op een doordeweekse dag in mei en het leek wel te spoken zo rustig was het er. Boven zijn een cafeetje en een eetzaak om een hapje en een drankje te doen, een aanrader tijdens de zonsondergang.

Het onstuimige Praia de Vale Furado

Het volgende strand waar je langskomt is Praia de Paredes da Vitória, de plek met de meeste reuring. Zelf ben ik hier een weekje verbleven in het Beach Apartment SolMar. Vanuit het appartementje zie je de zee liggen en hoor je het meditatieve geluid van de altijd aanwezige golven. Je hebt er meerdere strandbars, een goed visrestaurant en een kleine shop om wat basics te kopen. Ik was er in mei en er waren toen bijna geen mensen.

Op een doordeweekse dag zijn er nauwelijks mensen op Praia de Paredes da Vitória

In de zomermaanden is deze baai echter vrij populair onder locals en zal het er met name in de weekenden druk zijn. Als je bijvoorbeeld een stelletje bent en een rustig plekje zoekt voor met z’n tweetjes, is het een aanrader om hier een paar dagen te verblijven.

Achter de heuvel bij Praia de Paredes da Vitória ligt Praia de Polvoeira, en vanaf de kliffen en de boardwalk heb je een gaaf uitzicht op dit uitgestrekte zandstrand.

Praia da Polvoeira 🙂

Je kunt de auto instappen en verder rijden, je komt dan bij nog een aantal fraaie stranden uit. Maar ik kan moeilijk heel de kustlijn gaan bespreken zoals je begrijpt 😉 .

 

Slapen in een bijzondere accommodatie

Vet toch?

Kijk, je kan natuurlijk kiezen om in een hotelletje of hostel in het centrum van Nazaré te verblijven. Helemaal prima hoor, maar als je eens een keer wat anders wilt en graag in de natuur bent, dan raad ik je aan om naar Quinta das Cantigas nabij Alcobaça te gaan. Ik heb er 5 hele fijne dagen gehad.

Deze ‘quinta’ wordt gerund door de Nederlanders Maurice en Sandra en ze hebben unieke accommodaties zoals een omgebouwde Ford-oldtimer-camper, cottages en een glamp-gedeelte. ’s Ochtends word je wakker met het geluid van de vogeltjes en kan je op je eigen terrasje een ontbijtje eten. Daarnaast lopen er onder andere vijf superschattige geitjes die maar al te blij zijn om jou te zien en enthousiast op je afkomen om geaaid te worden.

Ik vind dit dus helemaal geweldig he 😀

Je zult alleen wel een auto moeten hebben om er te komen, anders wordt het een lastig verhaal. Nazaré ligt krap 20 kilometer ervandaan. Voor het huren van een auto is Discover Cars een aanrader.

Voor accommodaties in Nazaré zelf kan je hier een kijkje nemen.

 

Eten in een authentiek tentje

Nazaré barst van de eetzaakjes al zijn de meeste daarvan voornamelijk gericht op toeristen en daarom niet zo authentiek en vrij prijzig voor Portugese begrippen. De kwaliteit is echter zeer goed. Het is dus maar net wat je zoekt. Bijna overal kan je in ieder geval superlekkere seafood krijgen.

Wil je liever in een lokaal Portugees tentje eten, dan raad ik je aan om naar A Baca te gaan. Een tip die ik je alvast geef: let niet teveel op hoe het er in eerste instantie uitziet en laat je verrassen 🙂 .

Twee andere aanraders zijn Restaurante Mili en Modern Tavern Zé d’Avó in Sítio.

 

Zoek je wat actie en avontuur?

Als je graag eens wat anders doet dan wandelen, fietsen of chillen op het strand dan kan je deze vette buggy-tour boeken. Je crost langs de kust op afwisselen verharde en onverharde wegen en onderweg kom je langs de ruige kustlijn van West-Portugal.

Een andere tip die ik voor je heb is om te gaan jetskiën over de hoge golven van Praia de Nazaré. Deze tour kan je hier regelen.

 

Hoe kom je in Nazaré?

Nazaré is een ideale plek om te stoppen als je onderweg bent van Lissabon naar Porto. Vanuit Lissabon ben je 1 uur en 40 minuten aan het reizen als je de bus pakt.

Wanneer je andersom reist, kan je in Porto op de bus stappen naar Nazaré. Deze rit duurt 2 uur en 45 minuten. Tussendoor is het leuk om een paar dagen in Aveiro (1 uur en 45 minuten reistijd) te stoppen.

Haal het maximale uit je reis door Portugal

Ga jij binnenkort naar Portugal? Ben je op zoek naar een leuke route? En heb jij geen zin om van alles uit te moeten zoeken, zowel voor als tijdens je reis?

Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Portugal halen?

Dan heb ik iets moois voor je 🙂 .

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Portugal ontwikkeld. Je krijgt er bovendien een bonus bij met 50 insider-tips voor Portugal.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Bekende maar ook geheime plekjes.
Leuke eetzaakjes.
Insider-tips waar je écht wat aan hebt.

Backpackgids Portugal

Dit is de ultieme gids voor reizigers die naar het mooie Portugal gaan. Of je nou gaat backpacken, roadtrippen of lekker vakantie wilt gaan vieren; met de handige tips en veelzijdige routes die ik je geef, heb je alles wat je nodig hebt voor een onvergetelijke reis.

Je krijgt er ook nog een bonusgids met 50 insider-tips bij. En ik beloof je: het zijn niet zomaar tips, maar écht waardevolle tips waar je wat aan hebt.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw