Odeceixe: een schattig plaatsje in de Algarve

Even ten noorden van Aljezur ligt het slaperige dorpje Odeceixe. Alleen al vanwege de mooie naam was ik nieuwsgierig geworden. Na de vele positieve verhalen die ik erover had gehoord, en het simpele feit dat ik weinig zin had om lang te reizen, besloot ik dan ook om erheen te gaan.

Hoe spreek je ‘Odeceixe’ in godsnaam uit, vroeg ik mezelf af. Mijn toch redelijke taalgevoel zat er in deze in ieder geval helemaal naast. Je zegt zoiets als: “Oh” “de” “see” “zje”.

Het is een klein en pittoresk plaatsje gelegen in een groene vallei, met geplaveide paadjes, witte huisjes met rode daken en een prachtig surfstrand.

Vanuit de vallei waar de Ribeira de Seixe stroomt en waar koeien in het gras grazen, klim je via de steile kronkelstraatjes naar boven en kom je bij de iconische Moinho de Odeceixe. Vanaf het houten platform heb je een panoramisch uitzicht op de indrukwekkende omgeving.

Odeceixe is zo’n plek in Portugal waar alles nog authentiek voelt, een plek die charme heeft. Er zijn geen grote supermarkten, fancy hotels of travel agencies die tours organiseren. Niks van dat. Je komt hier om het échte Portugese leven te ervaren.

In dit artikel neem ik je mee naar deze fijne bestemming, en vertel ik je over mijn ervaringen en wat er allemaal te doen is.

Het gezellige dorpsplein

Als je Odeceixe binnen komt lopen, wandel je door de typische mediterraanse straatjes, waarna je uitkomt bij het gezellige dorpsplein met terrasjes en een opvallend groen restaurant dat bekendstaat als Casa Verde.

Het pleintje van Odeceixe is een fijne plek om je dag te beginnen

Het is leuk om op een van de terrasjes een koffie te drinken en wat lekkers te eten, bijvoorbeeld bij het populaire Bohemian Antique Guesthouse. Je hebt er heerlijke acai bowls.

 

Wandelen naar Moinho de Odeceixe

Nadat je hebt ontbeten raad ik je aan om een wandeling door het schattige dorp te maken. Leuk is om eerst een stukje door de vallei te lopen, in het groene landschap en langs de vredig grazende bruine koeien.

Daarna keer je om of loop je via de hoofdweg terug naar het centrum, om de weg naar boven in te zetten. Dit kan op allerlei manieren, waardoor je telkens weer nieuwe dingen tegenkomt. Soms dacht ik op een trap te lopen die naar iemands voordeur leidde, maar dan bleek het toch een trap te zijn die me uiteindelijk helemaal bovenaan bracht.

Ik zeg je wel alvast dat het behoorlijk steil is, je zal dus een beetje moeten puffen voor je op de top bent 😉 .

Je ziet er de klassieke molen van Odeceixe staan, waar je een prachtig uitzicht op de witte huisjes en de vallei hebt.

Het is een aanrader om er de zonsondergang te bekijken. Als de zon eenmaal onder is, is de molen bovendien verlicht wat voor een gaaf sfeertje zorgt.

Bij de molen, en op wel meerdere plekken trouwens, staat een plant waaraan het fruit ‘nísperero’ groeit, een soort gele bolletjes. Erg lekker, probeer het eens zou ik zeggen 🙂 .

Moinho de Odeceixe, de eyecatcher van Odeceixe

Wanneer je het wel gezien hebt, wandel dan verder omhoog door de fotogenieke straten die aan beide kanten huisjes hebben in allerlei verschillende kleuren. Veel daarvan horen worden verhuurd als accommodatie, bijvoorbeeld door Casa do Moinho.

Om jezelf te belonen na de behoorlijke klim, pak je een lekker taartje met een koffie bij Malhadais. Dit is een Portugese bakkerij met een authentiek sfeertje. Mijn favoriet is hier de amandeltaart, samen met een lekker espressootje uiteraard 😀 .

Een stukje verderop is trouwes nog een kleine supermarkt met de ietwat complexe naam ‘Talho e Minimercado Evangelista Oliveira’. Ideaal als je wat inkopen wilt doen en bijvoorbeeld van plan bent te koken.

 

Het mooie strand Praia de Odeceixe

Het enorm diepe strand van Odeceixe

Ruim 3 kilometer van het centrum ligt Praia de Odeceixe, een 330 meter lang strand in de vorm van een hoefijzer. Bijzonder is hier dat de Ribeira de Seixe rond het strand stroomt en uitmondt in de oceaan.

Aan de ene kant grenzen gigantische kliffen en aan de andere kant rijst een rots uit het water omhoog, die aan een haaienvin doet denken. De zwartgrijze rotsformaties op het strand bestaan uit allemaal dunne laagjes, en deden me terugdenken aan de Pancake Rocks in Nieuw-Zeeland.

De ‘pannenkoekrots’

De baai is trouwens ook bekend onder de naam ‘Odeceixe Mar Beach’ en is vooral populair bij surfers en lokale dagjesmensen. Het is niet de beste zee om te zwemmen, gezien de heftige golven en de sterke stroming. Veiliger is om dit te doen in de rivier die langs het strand stroomt. Het is er meestal vrij rustig, toen ik er was heb ik slechts een handjevol mensen gezien.

Wat echt een aanrader is, is om seafood te gaan eten bij Restaurante Dorita, een eetzaak die op de heuvel boven het strand te vinden is. Samen met Sophie, een meisje dat ik heb leren kennen tijdens de huachuma-ceremonie in Aljezur, heb ik gegrilde inktvis en een stoofpotje met tonijn, schelpjes, aardappels, broccoli, tomaat en knoflook op. Serieus, dit was echt superlekker. En nog voor een zacht prijsje ook.

Seafood met sea view 🙂

Tof is verder om een kajak te huren de rivier op te gaan of te gaan suppen. Je kunt hiervoor terecht bij de surfshop Water Element. Bij hen kan je bovendien surflessen volgen.

Ten zuiden van Odeceixe Beach ligt verder nog Praia das Adegas, dat bij eb over het strand te bereiken is en tussen twee rotsen ingeklemd ligt. Maar let op: primair is het een naaktstrand, al komen er ook toeristen met zwemkleding. Als er al mensen zijn, want het is er doorgaans erg rustig.

 

Hiken in de buurt van Odeceixe

Odeceixe is een van de stadjes die je bezoekt tijdens het lopen van de 226,5e kilometer lange Fisherman’s Trail, die van Porto Covo naar Lagos loopt. In de hostels waar ik verbleef ben ik een hoop mensen tegengekomen die onderweg waren.

Ook jij kunt deze hike doen, al kan je er tevens voor kiezen om vanuit Odeceixe een of meerdere (dag)wandelingen te maken die tot het hiking-netwerk van de Rota Vicentina horen.

Zo is er de Odeceixe Loop Walk (13,1 kilometer; 3,5 uur) die je langs kliftoppen en uigtestrekte boerenlanden brengt. Verder is het leuk om langs de rivier naar het strand van Odeceixe te lopen (ongeveer 3,5e kilometer), wat een deel van de Odeceixe Loop Walk is.

 

Hoe kom je in Odeceixe?

Typische Portugese sferen

Zelf ben ik met de bus van Aljezur naar Odeceixe gereisd. Dit ritje duurt slechts 20 minuten. Grappig is dat je ergens op de weg wordt afgezet en je totaal niet het idee hebt in een dorpje te zijn. Vanaf daar loop je echter naar beneden en wandel je binnen enkele minuten Odeceixe in. Je kan tevens in Lagos opstappen, je bent dan ongeveer 3 kwartier onderweg.

Diezelfde bus rijdt overigens helemaal door tot Lissabon en stopt onderweg op plaatsen als São Teotónio, Odemira en Santiago do Cacém.

Een andere optie is om de bus te pakken in Vila Nova de Milfontes, de reistijd is zo’n 55 minuten.

 

Waar in Odeceixe raad ik je aan om te overnachten?

Vida Pura is ideaal als je van rust en natuur houdt

Goed om te weten is dat Odeceixe vrij klein is en het aanbod van accommodaties beperkt. Ik was er in april, laagseizoen dus, en zelfs toen waren er niet heel veel plekken beschikbaar. Zeker wanneer je in het hoogseizoen gaat, kan het daarom aan te raden zijn om je accommodatie tijdig vast te leggen.

Zelf heb ik in twee hostels geslapen: Hostel Seixe (in een privékamer), genoemd naar de plaatselijke rivier en het karakteristieke Bohemian Antique Guesthouse (in een slaapzaal). In beide accommodaties heb ik goed kunnen rusten, zelfs in de dorm bij het Bohemian Antique Guesthouse. Normaal gesproken heb ik vaak moeite met slapen in een slaapzaal, maar hier was het lekker rustig. Door de gasten en door het feit dat je maximaal met vier mensen bent.

Zoek je wat meer comfort? Sophie, het meisje waarover ik al even sprak, verbleef bij Vida Pura Apartments. Echt een supermooie plek middenin de natuur waar je helemaal tot rust komt. Je verblijft tussen de glooiende heuvels en in de graslanden voor je zie je ezeltjes lopen. Ze hebben tevens een guesthouse en verhuren een paar caravans. Je hebt echter wel een auto nodig, want het ligt 4 kilometer buiten het centrum. De onverharde weg ernaartoe zit vol kuilen en hobbels, dan weet je dat alvast haha. Voor het huren van een auto adviseer ik je om te kijken op Discover Cars.

Een fijne spot vlakbij de molen en meer centraal gelegen dan Vida Pura Apartments, is het al besproken Casa do Moinho. Zij hebben bovendien een zwembad en een lekker inbegrepen ontbijtje.

Zit je liever in een modern en licht huis middenin het centrum? Dan is het Modern Beautiful House een perfecte plek om te verblijven.

Haal het maximale uit je reis door Portugal

Ga jij binnenkort naar Portugal? Ben je op zoek naar een leuke route? En heb jij geen zin om van alles uit te moeten zoeken, zowel voor als tijdens je reis?

Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Portugal halen?

Dan heb ik iets moois voor je 🙂 .

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Portugal ontwikkeld. Je krijgt er bovendien een bonus bij met 50 insider-tips voor Portugal.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Bekende maar ook geheime plekjes.
Leuke eetzaakjes.
Insider-tips waar je écht wat aan hebt.

Backpackgids Portugal

Dit is de ultieme gids voor reizigers die naar het mooie Portugal gaan. Of je nou gaat backpacken, roadtrippen of lekker vakantie wilt gaan vieren; met de handige tips en veelzijdige routes die ik je geef, heb je alles wat je nodig hebt voor een onvergetelijke reis.

Je krijgt er ook nog een bonusgids met 50 insider-tips bij. En ik beloof je: het zijn niet zomaar tips, maar écht waardevolle tips waar je wat aan hebt.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw