Zo, het is tijd om naar Faro te gaan. Mijn volgende bestemming in de Algarve.
Ik trek de loodzware rode poort dicht en wikkel het dikke ijzeren cijferhangslot eromheen. Dan besef ik me dat de laatste 1,5e maanden in Portugal voorbij gevlogen waren. De tijd op de camping was over het algemeen erg fijn, met heel wat boeiende en uiteenlopende personen die ik heb leren kennen. Toch voel ik evengoed iets anders te willen. Avontuur, ontdekken, nieuwe ervaringen opdoen.
En dus heb ik een paar dagen eerder besloten om verder te reizen.
Via het zanderige en met steentjes bezaaide pad loop ik voor de laatste keer langs de immer blaffende honden. De blikken zijn nog altijd alsof ze me levend in stukken willen verslinden. Ondertussen neem ik een hap van een verse sinaasappel en pluk ik een handjevol amandelen uit de bomen, die ik nadien met een grote steen kraak. Het maakt deze plek zo fijn, het feit dat je dingen uit de natuur kunt eten.
Ongeveer 10 minuten later plof ik m’n tas neer in het bushokje. Of naja tassen, want mijn 30-liter backpack blijkt net te klein voor alles wat ik bij me heb.
Een half uurtje later komt de bus aan, en nadat de chauffeur gebaard dat ik m’n mondmasker op moet zetten, rijden we weg en verdwijnt de camping uit het zicht. Zwaar, maar tegelijkertijd beseffende dat er nieuwe avonturen gaan volgen.
Ach, wellicht kom ik hier ooit nog eens terug, who knows?
Na 1,5e maand op een hippiecamping in de natuur geweest te zijn ben ik doorgereisd naar Faro, de stad waar mijn reis in de Algarve begon. En dit is voor de meeste toeristen het geval, want in Faro ligt de internationale luchthaven van de Algarve.
Het is overigens geen typische bestemming voor backpackers, al geldt dat voor zoveel plekken in Europa. Europa is nou eenmaal geen Azië, Zuid-Amerika, Nieuw-Zeeland of Australië. Desondanks is het een leuk plaatsje om een paar dagen te verblijven. Verwacht echter geen Lagos of zoiets, daar is simpelweg van alles een beetje meer. Niettemin is het in Faro wel ietsje authentieker, als ik op mijn eigen ervaringen afga tenminste.
Hoe dan ook, de kans is groot dat ook jij zult neerstrijken in Faro bij je bezoek aan de Algarve. In deze gids vind je alles wat je over het stadje wilt (en moet) weten. Ik bespreek de bezienswaardigheden, leuke eettentjes, fijne accommodaties en een hoop praktische tips. Lees daarom lekker even verder.
Over Faro
Het charmante Faro ligt in het zuiden van de Algarve in het gelijknamige district, daartoe behoren tevens plaatsen als Conceição de Faro, Estoi en Montenegro. Ooit bouwden de Romeinen er een haven, en in 1756 werd ze tot hoofdstad benoemd van Portugals meest zuidelijke provincie. Die haven is nog altijd een van de typische trekpleisters van de stad.
In het historisch centrum is een heleboel te zien uit de tijd van de christelijke en de moorse overheersing. Rondom stikt het van de smalle klinkerstraatjes, veelal aangekleed met kleurige bloemen en fraaie street-art. Ook zit je hier helemaal op je plek om een middagje lekker te winkelen en naderhand een hapje te eten in een authentiek Portugees restaurantje. Daarna een avondje stappen? Kan allemaal!
Eventjes buiten Faro staat de University of the Algarve. Je zult zodoende redelijk wat studenten tegen het lijf lopen wanneer je er bent. Geeft een leuk sfeertje!
Faro zelf ligt overigens niet direct aan de kust, daarvoor moet je enkele kilometers verderop zijn. Behalve een strand is er eveneens de internationale luchthaven van de Algarve te vinden. Daarmee is Faro de officiële toegangspoort tot dit magische stuk van Portugal.
Van natuur naar stad: een confronterend gevoel
Na zo lang in de natuur geweest te zijn, vond ik het wel weer eens lekker om wat plekken te gaan bekijken. Echter, toen ik aankwam in Faro werd ik eerlijk gezegd een beetje droevig.
Geen velden met fruitbomen meer, geen amandelen meer plukken uit de bloesembomen, geen ongerepte wandelpaden, zoveel ‘serieus’ ogende mensen, overal auto’s – zelfs in kleine zijstraatjes, geen lieve hond die met me aan de wandel gaat; gewoon een compleet andere vibe. Hoewel ik dit natuurlijk van tevoren kon ik weten, komen zulke dingen simpelweg soms onverwacht hard binnen.
Bovendien was ik plots weer helemaal alleen en valt afscheid nemen me bijna altijd zwaar.
Aan de andere kant wist ik net zo goed dat het gewoonweg even wennen zou zijn. Daar hield ik me dan maar aan vast. Gelukkig had ik het de dagen erna een stuk beter naar m’n zin.
Na wat rondgestruind te hebben zat ik op een terrasje van een koffie te genieten en kwam ik ineens Shaun tegen, een Engelse gast die ik op de camping had ontmoet. We praatten over de overgang van de camping naar de stad, en dat dit haast surrealistisch aanvoelde.
Activiteiten en bezienswaardigheden in Faro
Wat is er te doen in Faro? Zijn er bepaalde bezienswaardigheden die je niet gemist wilt hebben?
Hieronder vertel ik het je.
Ervaar een oase van rust bij Lemon Tree Stray
De accommodatie waar ik ben verbleven is Lemon Tree Stay, een Bed & Breakfast die ik je kan aanbevelen als je van gemoedelijkheid en design houdt én tegelijkertijd middenin het centrum wilt zitten.
Het concept ‘lemon’ komt direct terug bij de ingang van de B&B. De deur is namelijk knalgeel. Wanneer je die openslaat kom je in een toffe tuin met citroenbomen en mooie planten terecht. De hond des huizes, Panda, komt vervolgens graag even bij je op schoot zitten om je welkom te heten. Echt een geweldig beest 😀 .
De eigenaar van deze toko is Vasco, en aan de inrichting te zien kan je merken dat hij architect is. Iedere kamer heeft z’n eigen design en concept. Zo sliep ik in een kamer met een stoere, industriële look.
Al met al vond ik het een heerlijke plek, vooral door de rust en de vele planten bij het gezellige terras waar je ’s ochtends je dag begint met een lekker ontbijtje.
Struin door pittoreske Portugese straatjes
Zoals de meeste mensen doen als ze zijn aangekomen, ben ook ik begonnen met een wandeling door de stad. Naja, stad is een groot woord, het is eerder een dorpje. Zo voelt het er in ieder geval.
In het centrum vind je de typische geplaveide straatjes met bars, bakkerijen, koffiezaken en fraaie klassieke woningen met Franse balkons. Een van de bekendere is Rua Conselheiro Bivar dat je op de foto hieronder ziet.
Grenzend aan het centrale plein ligt Marina del Faro, de haven met vele boten en een promenade om overheen te wandelen. Hierover verderop meer.
Al slenterend door het centrum zal zo je zo nu en dan tevens straatwanden en gevels beklad met straatkunst tegenkomen. De ene nog opzienbarender dan de andere. Soms denk je haast dat de kunstenaars in een psychedelische trip zaten toen ze hun creaties uitten. Vraag me trouwens niet naar de verhalen erachter, want zo diep ben ik er niet ingedoken 😉 .
Bewonder het Palacio Belmarço
In datzelfde centrum van Faro ligt het wonderlijke Palacio Belmarço, waarin onder meer de gelijknamige Portugese ondernemer opgroeide.
Het paleis werd in 1912 gebouwd en zal vanwege de architectuur en de vanille en babyblauwe tinten onmiddellijk je aandacht trekken. Het is net een of ander sprookjesgebouw, zo’n plek waar je als kind van droomt.
Neem een kijkje in het historische centrum
Op loopafstand heb je het historische centrum –Cidade Velha– van Faro, dat wordt omzoomd door de oude stadsmuren. Wandel langs fraaie witte kerkjes, huisjes en sinaasappelbomen. Alles ademt hier sereniteit, commerciële zaken vind je er niet.
Je kunt verder een kijkje nemen in de Faro Cathedral (Sé Catedral de Faro). Van de buitenkant ziet het er allemaal vrij sober uit, maar binnen is alles rijkelijk versierd. Zo heb je er allerlei prachtige kappelletjes uit de 13e eeuw en zijn de wanden versierd met azulejo’s (de karakteristieke Portugese tegeltjes), houtwerk en bladgoud. Loop daarna naar boven en geniet van het mooie uitzicht.
Daar vlakbij ligt Arco da Vila, een stukje Italiaanse neoclassicisme van het erfgoed van de Algarve. Binnen is een poort die stamt uit de tijd van de Moren, die diende als toegangspoort voor de mensen die Faro vanaf zee bereikten. Arco da Vila wordt beschouwd als een van de best bewaarde Arabische overblijfselen uit het verleden.
Museumliefhebbers kunnen nog een bezoekje brengen aan het Municipal Museum of Faro. Je vindt hier een coole verzameling van Arabische, Romeinse en moderne kunst. Ook is er een fraaie tuin om tot rust te komen.
Zie meer dan duizend schedels in Capela Dos Ossos
Ja, je leest het goed. In de Chapel of Bones liggen meer dan duizend beenderen en schedels van karmelieten-monniken. Deze mensen dienden de stad in vroegere tijden. Of naja liggen, de wanden en het plafond zijn ermee bedekt. De skeletten werden in 1816 opgegraven omdat de begraafplaatsen van Faro overvol waren.
Luguber? Misschien. Maar absoluut ook interessant.
Het is een van de talrijke botten-kapellen van Portugal. Het zal je eens te meer doen beseffen hoe nietig wij als mensen eigenijk zijn. Da’s trouwens ook de boodschap die ze je er willen meegeven: de vergankelijkheid van het leven.
De kapel is onderdeel van de Igreja da Ordem Terceira de Nossa Senhora do Monte do Carmo, kortweg Igreja do Carmo. En die is ronduit verbluffend. Pak deze witgekalkte barokke kerk meteen even mee wanneer je er toch bent.
Spring op de fiets naar Praia de Faro

Wat ik vet vond om te doen was het uitstapje naar Praia de Faro, oftewel het strand van Faro. Je vindt deze zandbank op een kilometer of acht van het centrum, en daarmee is het prima met de fiets te doen. Die kan je bij je hotel of guesthouse meestal wel huren, dit is dan ook wat ik bij mijn B&B heb gedaan.
Onderweg reed ik langs het hardloopgedeelte waar ik tijdens mijn vrij bizarre wandeltocht van zo’n 20 kilometer richting de camping bij Olhão ook overheen gelopen was. Nu voelde ik me alleen een stuk beter haha.
Bij het Ibis Hotel sloeg ik linksaf waarna ik langs de wijk Montenegro kwam. Veel nieuwbouw, verder niet zo spannend. Daarna fietste ik over wat onverharde wegen, en zag ik links van me de luchthaven van Faro. Lachen om hier even naast te fietsen. Het geeft maar weer aan hoe compact dit stadje is.
Het laatste stuk gaat over een houten steiger en uiteindelijk beland je dan bij het best wel mooie strand van Faro. Ik zeg best wel mooi, aangezien ik niet van overdrijven houd, en tijdens m’n reizen al tig stranden heb gezien. Ik ben meteen even het water ingegaan om m’n hoofd en haren met zout water in te smeren. Het is altijd zo’n fijn gevoel.
Wat verder nog bijzonder was, is dat ik wederom Shaun van de camping tegenkwam. Kon dit nog toeval zijn? We spraken over yoga, plantmedicijnen en spiritualiteit en een beetje over voetbal. Voor mij voelde dit als zo’n typische ontmoeting die zo had moeten zijn. Zeker omdat het de tweede keer in 2 dagen was.
Trouwens, indien je wilt leren surfen, dan heb je een paar schooltjes waar je lessen kan volgen. Een aanrader is Surf Club Faro.
Behalve fietsen kan je ervoor kiezen om de bus te pakken. Je neemt dan de bus die naar de airport gaat, die zet je vlak voor het strand af.
Koop bijzonder artistieke blikjes vis
Ingeblikt vis, maar dan anders. Zo mag je de visblikjes in Faro wel noemen. Ze ogen als een mini-kunstwerk en zijn gevuld met sardientjes, kreeft, garnalen, tonijn, forel, inktvis en tig andere zeedieren.
Je vindt ze in tal van kleine shops en kruidenierszaken in het centrum. Een winkel die zich er specifiek op richt is Comur, maar bereid je daar voor op stevige prijzen. Wat dacht je van 50 euri’s voor een blikje kreeft?
Anyway, het is nog eens iets anders dan een nietszeggend blikje van John West. Trouwens ook tof om als souvenir aan iemand te geven.
Bekijk de zonsondergang in Marina del Faro
Wat je zeker moet doen als je in Faro bent is de zonsondergang bekijken vanuit Marina del Faro, de jachthaven van Faro. Je kunt daar helemaal doorlopen, oversteken bij het spoor en de steiger oplopen om te genieten van het schouwspel.
Er hangt tevens een leuke sfeer, want veel locals komen hier bijeen om met een hapje, drankje en soms een jointje de avond in te luiden.
Op de dag dat ik ging zag het er schilderachtig uit, zoals je op de bovenstaande foto kunt zien.
Overdag is het er trouwens net zo goed een gezellige boel. Het plein in de haven is bezaaid met terrasjes, restaurants en shops. Zak onderuit op een stoel met een wijntje, pilsje of wat je ook maar wilt en geniet van de warme Portugese sfeer. Een geliefde fotospot hier is het I Love Faro Sign.
Stap terug in de tijd bij de Roman Ruins of Milreu
Een kilometer of tien van Faro liggen de ruïnes van Milreu, die tot het werelderfgoed van UNESCO behoren. In een heel ver verleden was de Romeinse opgraving een kolossale villa gewijd aan water. Symbool daarvoor zijn de talloze visschilderingen op de muren.
Goed onderhouden is het er allerminst, verwacht dus geen gelikt plaatje of zo. Zo zal je merken dat de bordjes veelal onleesbaar zijn.
Er is eveneens een museum om dieper in de geschiedenis van deze villa te duiken. Daar zie je onder meer de restanten van vismozaïeken.
Om er te komen pak je de bus van Faro naar Estoi of de auto.
Maak een uitstapje naar Ria Formosa en Ilha Deserta
Als je zin hebt om een eiland te bezoeken, raad ik je aan om met de boot naar Ilha Deserta te gaan. Dit is een 7 kilometer lange zandbank die tevens bekendstaat als ‘Baretta Island’ en je kan er lekker chillen en seafood eten bij het enige aanwezige -en vrij dure- restaurant.
Het wordt er over het algemeen redelijk druk, want ook dagjesmensen uit Olhão komen naar Ilha Deserta. Ga je sec voor strand, dan kan je wat mij betreft net zo goed naar Praia de Faro gaan. Wil je er echter een dagje uit, dan is dit een gave trip om te doen.
Boten vertrekken vanaf de steiger vlakbij het historische centrum, en je bent ongeveer 45 minuten onderweg met de ferry. Er gaan tevens snellere boten. Meer rond het midden bij de haven heb je commerciële touroperators die dagtripjes aanbieden.
Leuk is bovendien om met een catamaran naar een aantal van Ria de Formosa-eilanden te gaan, waarvan Ilha Deserta er een is. Je kunt die trip trouwens ook online boeken via Get Your Guide.
Tours in Faro
Heel veel tours worden er niet aangeboden in Faro, behalve dan die naar de naburige eilanden van het Ria Formosa National Park.
Wil je een gegidste stadswandeling doen? Reserveer dan hier je plekje.
Zoals gezegd is Get Your Guide een aanrader om je tours in Faro online te regelen. Hieronder vind je de zes populairste:
Waar in Faro kan je lekker eten en drinken?
Een van de typische dingen om te doen in Faro is een lekker hapje tapas eten. Drie tentjes die ik je aanraad zijn A Venda, Portas de São Pedro en het kleine maar sfeervolle Los Locos.
Dan heb ik nog een tip gekregen van Marcel en Sofi, een stelletje dat ik in de B&B heb ontmoet. Ze vertelden me dat je de scampi’s bij Restaurante Julias écht niet mag missen. Het is er wel wat prijziger, maar zoals Marcel zei: “Het beste gerecht in Faro hebben we bij Julia’s gegeten, je krijgt er ook Afrikaanse rijst bij. En ik zeg dit niet zomaar; ik heb ervaring in meerdere Michelin-restaurants.”
Zoek je wat goedkopers maar in een typisch Portugese setting? En houd je van vis? Ga dan naar Cantinho da Ronha. Het ziet er dan misschien niet spectaculair uit, maar het eten is er echt heerlijk.
Hoe zit het met koffie en ontbijt in Faro? Check daarvoor Baixacaffé, Ponto Expresso en Croissant’ria. Voor een bizar lekkere Açaí-bowl moet je zijn bij Oakberry Açaí. Twee andere aanraders voor vitaminebommetjes zijn Restaurante Fresh Mix en GRIZZO. Bij de eerstgenoemde hebben ze trouwens ook flinterdunne crêpes met Nutella.
Overigens, we blijven backpackers hè! En dus kan je altijd effe naar de supermarkt lopen en daar wat spullen inslaan. Auchan en Pingo Doce zijn twee bekende supermarkten in het centrum.
Hoe zit het met het nachtleven in Faro?
Zodra de avond over Faro valt openen bars, pubs en clubs hun deuren en is het uitgaan geblazen. Indien je daar trek in hebt natuurlijk.
Zo is er de populaire Prestige Dance Club om je tot in de vroege uurtjes te vermaken.
Ben je meer van de cocktailbars en lekker loungen? Bij Varandas Bar maken ze serieus goede cocktails en kun je heerlijk chillen. Ook de Palimpsestu art bar is wat dat betreft een aanrader.
Zoek je een coole tent om met zonsondergang een drankje te doen? Check dan LAB Terrace.
Of gewoon lekker een pint bier drinken in een authentieke pub? Daarvoor is Piper’s Irish Pub perfect.
Een gezellige club bij het strand is Havanna Club.
Je kunt ook altijd even polsen in je hostel of ze daar weten wat er die avond te beleven valt.
Ik waarschuw je vast: een maat die me kwam opzoeken in Lagos lag na een avondje stappen in Faro de dag erna voor pampus op bed en moest gedwongen een dagje later komen. De kater kan je kiezelhard te grazen nemen.
Waar in Faro raad ik je aan om te overnachten?
Je kunt Faro grofweg opdelen in drie delen: het centrum, het strand en het vliegveld. Voor al deze gebieden heb ik een aantal leuke slaapplekken voor je op een rijtje gezet. Daarnaast sluit ik af met een écht unieke spot om te verblijven, 10 kilometer buiten Faro.
Mijn advies: heb je de keuze, dan zou ik lekker voor het centrum gaan.
Accommodaties in het centrum
Zoals gezegd sliep ik in de B&B Lemon Tree Stay, een onwijs fijne plek in een natuurlijke setting waar je volkomen tot rust kunt komen. Je krijgt hier het ultieme vakantiegevoel.
Maar wellicht dat je alleen reist en liever in een hostel overnacht om andere backpackers te ontmoeten en op je budget te letten. In dit geval heb je een aantal goede opties, aanraders zijn het Tilia Hostel en Hostellicious.
Aan guesthouses is evenmin een gebrek trouwens. Bij Inn Faro – Casa Amarela bieden ze bovendien eenpersoonskamers aan. Handig (en voordelig) indien je in je uppie reist.
Voor hotels kun je terecht bij het goed bekendstaande Roots Hotel of het luxere 3HB Faro.
Of wat dacht je van een eigen appartement met twee slaapkamers in hartje Faro? Kijk daarvoor bij Downtown Villa. Een andere aanrader met moderne kamers en een klein keukentje is Faro Guest Apartments.
Accommodaties bij het vliegveld
Indien je een vroege vlucht vanuit Faro hebt, is het fijn om je accommodatie op loopafstand van de airport te hebben. Hetzelfde geldt als je laat aankomt en geen zin meer hebt om een taxi naar het centrum te pakken. In die situatie bevond ik me.
Toen ik landde in Faro sliep ik de eerste nacht in het Blife Sun Hostel, op 1,5e kilometer van de airport. Geen aanrader wat mij betreft, aangezien het er zeer rumoerig was en niet schoon. Wel erg goedkoop. Bij Walk in Hostel Faro Airport betaal je meer, al krijg je daar net zo goed meer comfort voor terug.
Een uitstekend guesthouse is het Ria Formosa Guest House. Een andere prima keuze is Rooms Heart Apartment.
Als je een wat ruimer budget hebt, raad ik je aan om een Airbnb of hotel te boeken. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan Pine House.
Accommodaties bij het strand
Op 3 kilometer van de airport ligt het strand Praia de Faro en daar heb je het toffe Wax Hostel liggen.
Verblijf je daar liever in een compleet uitgerust appartement? Dan is BLife Vistaya private apartment top.
Uniek overnachten
Wil je iets unieks beleven en even buiten Faro verblijven? Dan moet je echt een paar nachtjes boeken in Palácio de Estoi, een voormalig paleis uit de 19e eeuw, volledig in rococo-stijl en omringd door weelderige Versaille-tuinen.
Deze roze eyecatcher dient vandaag de dag als ‘pousada’, je zou het een erfgoedhotel kunnen noemen.
Ga je er niet logeren? Neem er dan tenminste een kijkje. Want Palácio de Estoi is een bezienswaardigheid op zich. Ze ligt op 10 kilometer ten noorden van Faro.
Hoelang raad ik je aan om in Faro te bijven?
In Faro is niet persé héél veel te beleven, zo eerlijk wil ik wel met je zijn. Desondanks is het vanwege de fijne sfeer eigenlijk nooit saai. Om het gros van de bezienswaardigheden te zien en een dag(deel) op het strand door te brengen, adviseer ik je minimaal 2 dagen aan voor je bezoek aan Faro.
Hoelang ik zelf in Faro ben blijven plakken? 3 volle dagen. Plus die ene dag bij aankomst, al ben ik toen onmiddellijk doorgegaan richting de hippiecamping nabij Olhão. En, zoals ik eerder al liet doorschemeren, helemaal te voet haha! Was een avontuur op zich kan ik je vertellen.
Hoe zit het met transport in Faro?
Faro is compact en vrijwel alles in en rond het centrum is te voet te doen. Veel accommodaties verhuren bovendien (eenvoudige) fietsen voor prima prijzen. Soms mag je ze zelfs gratis meepakken. Voor betere kwaliteit raad ik je aan bij een fietsverhuurder binnen te wippen. Een goeie verhuurder is Algarve Cycling, al hoef je bij hen niet op spotprijsjes te rekenen. Een mountainbike kost je al rap 40 euro per dag namelijk, en een normale stadsfiets 30 euro. Die is dan wel van topkwaliteit trouwens. Goedkoper is het bij 2wheels4rent. Zij verhuren stadsfietsen en mountainbikes vanaf 10 euro per dag. Leuk is, als gezegd, om op de fiets te springen en zelf naar het strand te trappen.
Ook kan je gebruikmaken van elektrische steppen, die via een deelsysteem werken. Je ziet ze vrijwel op iedere hoek van de straat staan, met name van het merk LINK. Sommige spots verhuren ze bovendien voor een dag, denk aan prijzen van 19 euro.
Behalve de stepjes zie je de laatste tijd vrij veel (elektrische) scooters in Faro. Een elektrische scooter kost om en nabij de 55 euro per dag, en een 50cc-variant 20 euro. Een aanrader om eens te kijken is het reeds genoemde 2wheels4rent.
Om naar het strand van Faro te komen kun je er evengoed voor kiezen om de bus te pakken. De lijnen 14 en 16 rijden die kant op. Het ritje duurt ongeveer 20 minuten en kost je 2,30 euro. Zorg dat je cash bij je hebt, of regel een prepaidkaart bij het busstation.
Verder heb je de mogelijkheid om vanuit de haven een boot te nemen naar naburige eilandjes. Een daarvan is Faro Island. Een enkeltje kost 2,30 euro en een retour 3,90 euro.
Een boel mensen huren een auto bij aankomst op de luchthaven. Die is in principe overbodig voor het centrale deel van Faro, maar absoluut handig om de omgeving te verkennen. Een goede en goedkope auto huur je bij Discover Cars.
Uiteraard zijn er ook taxi’s beschikbaar. Het starttarief bedraagt 3,25 euro en daarna betaal je 1 euro voor iedere kilometer.
Goed om te weten dat er een treinstration is, al zal je die uitsluitend gebruiken om richting andere bestemmingen te reizen. Denk aan Lagos in het westen en Tavira of Olhão in het oosten.
Wat is de beste reistijd voor Faro?
In het kort genomen kun je Faro het gehele jaar door wel bezoeken.
Het hoogseizoen in Faro valt in juli en augustus. In die maanden zal je er dan ook de meeste toeristen vinden. De temperaturen schommelen tussen de 25°C en 30°C.
Behoefte aan meer rust en toch redelijke zekerheid op volop zon? Ga dan voor april, mei, september of oktober. Met het zonnetje erbij is het dan gevoelsmatig al gauw 20°C. Heerlijk dus!
Lekker weer is het eigenlijk bijna altijd wel, al kan het in de wintermaanden tamelijk onvoorspelbaar zijn en er valt dan heus wel eens een bui. Wanneer de zon weg is, zal het bovendien best frisjes worden. 10°C bijvoorbeeld.
Zelf was ik zowel in januari als februari in Faro en heb toen echter telkens heerlijk weer gehad. Bovendien hing er een gemoedelijke sfeer, mede omdat er relatief weinig toeristen te bekennen waren. Oftewel: sluit de wintermaanden zeker niet bij voorbaat uit.
Hoe kom je in Faro?
Faro heeft als gezegd een luchthaven -Faro Airport- met internationale verbindingen. Wat de meeste mensen doen is er een auto huren en een paar daagjes in Faro blijven.
Wil je weten waar je (gratis) kunt parkeren in Faro-centrum? Hier en hier is het gratis. Pal aan de haven (hier) kan je je wagen voor 0,50 euro neerzetten, het is de populairste parkeergelegenheid van de stad. Bij het strand kun je hier gratis terecht.
Je kan vanaf de luchthaven ook de bus of taxi naar het centrum pakken, dat ligt zo’n 8 kilometer verderop. Voor de taxi ben je tussen de 11 en 13 euro kwijt en een kwartier onderweg, voor de bus geldt een tarief van 2,25 euro en de rit duurt 20 minuten.
In Faro heb je zowel bussen als treinen die je naar andere bestemmingen in de Algarve kunnen brengen. Zelf nam ik de trein naar Lagos, een reis van 1 uur en 3 kwartier. Het bus- en treinstation liggen vlakbij elkaar, op loopafstand van de haven. Treinkaartjes kan je halen bij het loket en betalen met pinpas, bustickets koop je in de bus en betaal je met contant geld. Je kunt tevens online terecht op Bookaway.
Waarheen na Faro?
Je kunt net als ik naar Lagos gaan, eventueel met een tussenstop in Albufeira. Lagos is trouwens het eindpunt van de trein, en als je verder richting het westen wilt -bijvoorbeeld naar Sagres– dan zal je een bus moeten pakken of je kunt een auto huren.
Een andere mogelijkheid is om richting het oosten te reizen en Olhão en Tavira te bezoeken. Bij Olhão vind je bovendien de toffe camping waar ik ben verbleven, je gaat er helemaal back to basics. Al heb je er wel gewoon warme douches, wifi en een keuken hoor 😀 . Na het drukke stadse leventje kan zoiets heerlijk zijn. Update: helaas is de camping ondertussen gesloten.
Hulp nodig bij het plannen van je Portugal-reis?
Na mijn maandenlange reis waarin ik heel Portugal doorkruiste, heb ik een handige en inspirerende reisgids geschreven om andere mensen te helpen maximaal te genieten van hun tijd in Portugal.
De gids zit boordevol routes, leuke plekjes en insider-tips.
Meer weten? Hier lees je er alles over.