Sintra: de ultieme gids voor dit mystieke bergstadje

“Robbert serieus, wat je niet mag missen als je naar Lissabon gaat is Sintra.” Het is iets wat de hotelmedewerkster in Lagos meteen tegen me zei toen ik haar en d’r collega vertelde stilletjes aan richting de hoofdstad te gaan. Ze fleurde helemaal op toen ze het erover had.

En juist over Sintra wil ik het met je gaan hebben in dit artikel. Je hebt er vast al eens van gehoord. Of misschien niet, zou ook best kunnen.

Het is een mystiek bergstadje dat je in een dik half uur met de trein bereikt vanuit Lissabon. Het UNESCO-plaatsje staat bekend om haar pittoreske kastelen, kloosters en het kleurrijke, koepelvormige paleis. Verder heb je er een heleboel ‘quintas’, de in Portugal bekende grote landhuizen met indrukwekkende tuinen.

Tel daar de weelderige natuur en de laaghangende miststroken die tussen de heuvels zweven bij op, en je krijgt zo nu en dan het gevoel van: hey, is dit echt of ben ik aan het dromen? Zo onwerkelijk ziet het er soms uit.

(Al halen de ontelbare mensen die je overal tegenkomt je al vrij snel uit de illusie dat je in een sprookje zit 😉 ).

Klaar om meer te weten te komen over Sintra? Geniet dan van deze gids die ik voor je heb gemaakt!

Over Sintra

Vooraleer ik dieper inga op de dingen die er in Sintra te doen zijn, is het denk ik goed om je kort een beetje achtergrondinformatie te geven zodat je een beetje een beeld van het stadje krijgt.

Sintra ligt aan de voet van het Sintra-gebergte en kent een aantal prachtige parken. De karaktervolle gekleurde panden grenzen aan groene heuvels waarboven mistige dampen oprijzen. Het zijn echter vooral de roemruchte geschiedenis en de bijbehorende gebouwen die Sintra zo ontzettend aantrekkelijk maken.

Het landschap is er bezaaid met eeuwenoude kastelen, paleizen, landhuizen en kloosters en sommige van deze gebouwen hebben een link met het Portugese koningshuis. In de 19e eeuw was Sintra namelijk de officiële residentie voor de koninklijke familie en kozen belangrijke mensen van adel en buitenlandse rijkelui Sintra als toevluchtsoord. In 2017 kocht Madonna er zelfs nog een paleis voor het schamele bedrag van 7,5 miljoen euro.

Maar behalve banden met de koninklijken en andere rijke mensen zijn er ook connecties met de vrijmetselarij en de Moren. Er gaan zelfs verhalen dat er in een ver verleden allerlei dubieuze rituelen hebben plaatsgevonden onder het bewind van duistere sektes, al is dit nooit bewezen. Sintra heeft dus ook nog een mysterieus tintje.

Het plaatsje hoort bij het district Lissabon en is sinds 1995 werelderfgoed van UNESCO. Door het microklimaat is het er een stukje koeler dan in de hoofdstad, wat het een gewilde bestemming maakt tijdens de hete zomermaanden. De fantasierijke omgeving maakt Sintra tevens een geliefde plek voor schrijvers, schilders, muzikanten en andere kunstzinnige figuren.

 

Bezienswaardigheden en activiteiten in Sintra

Wat is er te doen in Sintra? Je komt natuurlijk vooral naar Sintra om de sprookjesachtige kastelen, landhuizen en paleizen te bekijken. Maar er is nog meer. In dit gedeelte vertel ik je alles over de mooie bezienswaardigheden die je niet gemist wilt hebben.

 

Het historische centrum

Het pittoreske oude centrum met geplaveide straatjes, smalle trappen en schitterende herenhuizen is de perfecte locatie om je expeditie in Sintra te beginnen. Start met een stadswandeling om daarna wat te eten en te drinken bij een gezellig cafeetje. Veel van de bezienswaardigheden die ik verderop beschrijf vind je in dit gedeelte van het stadje.

En wanneer je een nachtje (of langer) in Sintra verblijft, kan je hier in de vroege morgen genieten van de rust terwijl de boel langzaam tot leven begint te komen.

Vergeet ik het je alsnog bijna te zeggen: als je langs een bakkerij komt, probeer dan sowieso Sintra’s trots: de ‘queijada’. Een superlekker kaneelgebakje.

 

Palácio Quinta da Regaleira

Quinta da Regaleira is een sprookjesachtig kasteel dat zo uit een Harry Potter-film lijkt te komen. Kijk zelf maar naar het plaatje hierboven, niets aan gelogen toch?

Dit paleis werd in het begin van de 20e eeuw gebouwd door een zekere miljonair die zijn droom wilde laten uitkomen.

Op het enorme landgoed liggen allerlei verborgen paadjes, grotten en ondergrondse tunnels waar je zonder te overdrijven uren kunt ronddwalen. Het is een oogstrelend gotisch landgoed waar je telkens weer nieuwe details ziet, en lekker kunt wandelen door de fotogenieke tuin. Er is ook een 27 meter diepe waterput die via een lange trap van meer dan 100 treden te bereiken is.

Je vindt er er als gezegd spannende ondergrondse tunnels om doorheen te slenteren. Diep verscholen in deze gangen zie je verzamelingen van occulte en heidense symbolen, die je een beeld geven over het leven in die tijd. Al zullen ze gezien hun vaagheid vooral vragen bij je oproepen.

 

Pena Palace & Park

Het Pena Palace is zo’n beetje de populairste bezienswaardigheid van Sintra en staat op een 450 meter hoge heuvel. Het is een architectonisch wonder vol kleur met gouden koepels, torentjes en poorten – en diende vroeger als zomerpaleis van de Portugese koninklijke familie.

Tof is dat je er binnen een kijkje kunt nemen om met eigen ogen te zien hoe de koninklijken hier leefden. Vrijwel alles is goed intact gebleven, zo heb je er traditionele kamers en muren vol met indrukwekkende ‘azulejos’ – je weet wel, de voor Portugal kenmerkende keramische tegels die soms net kleine kustwerkjes zijn.

Rondom het paleis ligt verder een mooie tuin waar je kunt genieten van al het groen.

Nog een tip die ik voor je heb is om vanuit het paleis de Cruz Alta Loop te hiken. Je wandelt door de schitterende natuur die Sintra rijk is en belandt ten slotte bij het hoogste punt -529 meter- van Serra de Sintra, het Sintra-gebergte. Je hebt daar een waanzinnig uitzicht op het Pena Palace en de omringende bergen. Je bent in totaal zo’n 1,5 uur aan het lopen.

 

Castelo dos Mouros

Castelo dos Mouros staat ook bekend als het Moorish Castle en ligt pal naast het Pena Palace. De Moren bouwden het kasteel in de 9e en 10e eeuw om het veroverde land te verdedigen.

De kasteelmuren zijn 450 meter lang en langs de muren liggen diverse viewpoints met prachtige vergezichten. Eenmaal bij de ruïne heb je een panoramisch uitzicht over de heuvelachtige omgeving.

Ik adviseer je om ’s ochtends eerst naar het Pena Palace te gaan en daarna Castelo dos Mouros te bezoeken.

 

Sintra National Palace

Vanuit het centrum treed je in de voetsporen van de koninklijke familie en kom je uiteindelijk boven bij het Nationaal Paleis van Sintra uit.

Het is nauwelijks te bevatten dat men in de 15e eeuw op zo’n hoogte dit architectonische hoogstandje heeft kunnen bouwen. Opmerkelijk zijn de twee schoorstenen die uit het dak steken. Van binnen is alles echter vrij sober ingericht, wanneer je dit vergelijkt met het Pena Palace. Toch zijn de wanden met keramische tegeltjes -azulejos- altijd weer een lust voor het oog.

Ik zeg je alvast: ga vroeg in de ochtend, anders word je hier helemaal gek van de drukte.

 

Park & Palace of Monserrate

Het romantische Monserrate Palace ligt niet op de geijkte route maar is zeer zeker een bezoekje waard. De soms onnavolgbare gotische en Moorse invloeden zorgen voor een fijn sfeertje in deze rondvormige eyecatcher.

Vlak ernaast ligt trouwens een hele fraaie tuin met palmbomen en felgekleurde bloemen. Het is misschien wel een van Sintra’s mooiste parken. Doe een drankje in het daar gelegen theehuis en kom helemaal tot rust met al het groen om je heen.

 

Convento dos Capuchos

Dit klooster even buiten Sintra werd gebouwd voor de franciscaanse monniken die ervoor kozen om in verbinding met de natuur en in soberheid te leven, dit in tegenstelling tot het luxueuze Sintra. Bij deze plek zal je maar weinig andere toeristen tegenkomen.

Ook voor Convento dos Capuchos geldt dat het makkelijk is als je eigen vervoer hebt, al kan je tevens een Uber of een tuk-tuk nemen natuurlijk. Of rij zelf met een scooter 🙂 .

 

Cabo da Roca en Praia da Ursa

Als je met eigen vervoer bent, dan mag een bezoekje aan Cabo da Roca en Praia da Ursa eigenlijk niet ontbreken. Het is ongeveer een half uurtje rijden.

Cabo da Roca is het meest westelijke punt van het Portugese vasteland. Je kijkt er uit op de Atlantische Oceaan en ziet het Sintra-gebergte liggen.

Je kunt beide plekken mooi met elkaar combineren, aangezien ze slechts een kilometer van elkaar vandaan liggen.

Een ander mooi strand in de regio is Praia do Guincho, waar met name surfen populair is om te doen.

Zoek je trouwens nog een goede plek om goedkoop een auto te huren? Check dan Discover Cars.

 

Welke plekjes zijn aanraders qua eten en drinken?

Als je een lekkere en gezonde hap wilt, dan is Tábuas Honest Food een eetzaakje dat ik je aanraad.

Zin in een goed stuk kabeljauw? Ga dan naar São Pedro 26.

Verder raad ik alle vegan food-lovers aan om naar Mela Canela te gaan. Zij hebben onder andere heerlijke bonenburgers.

En wat is er nou lekkerder dan na een dag kasteel-hoppen jezelf te verwennen met een lekker zoet ijsje? Twee uitstekende ijssalons zijn Alba Gelato en Gelato Della Linea.

Of loop binnen bij Queijadas da Sapa om de al genoemde queijadas te proeven. Dit heerlijke kaneelbroodje is een must tijdens je verblijf in Sintra.

Tot slot vind je in Sintra een boel leuke koffietentjes, waar je behalve een stevige koffie ook kunt ontbijten. Aanraders zijn Café Saudade, Garagem Café en Ca.fé Coffee House. En sla de iconische Casa Piriquita niet over! Deze zaak is een begrip in Sintra, zoals Pastéis de Belém dat in Lissabon is.

 

Te voet, met de bus, scooter of auto? Hoe ontdek je Sintra?

Ja, als je sec de geijkte bezienswaardigheden in de het stadje zelf wilt zien is het allemaal lopend te doen. Helemaal indien je er meerdere dagen bent, al kan het misschien wat zwaar zijn om naar de heuvel te lopen waar het Pena Palace en het Moorish Castle liggen.

Verder staan er op iedere hoek van de straat tuk-tuks die je langs de plekken rijden die jij op je lijstje hebt staan. Echter, een tuk-tuk in Sintra krijg je niet voor de prijs die je in het tuk-tuk-walhalla Thailand gewend bent. Je betaalt, schrik niet, al gauw 70 euro per uur of 20 euro om bij het Pena Palace te worden gedropt. Tja… Dan kun je net zo goed een Uber boeken.

De meeste toeristen kiezen voor de bus, de hop-on-hop-off-bus. Om precies te zijn gaat het om de bussen 434 en 435, al stoppen die niet bij alle hoogtepunten. Ze rijden allebei een verschillende route, hieronder zet ik ze voor je uiteen:

  • Bus 434: station van Sintra –> historisch centrum van Sintra –> Castelo dos Mouros –> Pena Palace –> historisch centrum van Sintra –> Station van Sintra
  • Bus 435: station van Sintra –> historisch centrum van Sintra –> Quinta da Regaleira –> Seteais Palace –> Monserrate Palace –> Sintra Station

Een relatief nieuwe (en toffe!) manier om Sintra te exploren is met een (elektrische) scooter of fiets. Veel goedkoper dan een tuk-tuk en je hebt alle vrijheid. Daarnaast kun je zo ook naar Cabo da Roca gaan. Kijk bij onder Go2Cintra, zij bieden van alles aan.

Ten slotte kiezen sommigen ervoor om met de auto vanuit Lissabon te komen (huren doe je hier) en Sintra zelfstandig te verkennen. Zo kom je makkelijk bij een meer afgelegen plek als bijvoorbeeld het Convento dos Capuchos. Desalniettemin is rijden door Sintra niet persé aan te raden. De wegen zijn nogal eens smal en stijl, en zoals je weet bulkt het er van de mensen.

Wel wil ik je nog even meegeven om hiken door de natuur in Sintra absoluut niet over te slaan. Het is namelijk een van Portugals mooiste regio’s met de vele bergen en dichte bossen, toch zeker de mooiste in de buurt van Lissabon. Het zou zonde zijn als je daar weinig tot niets van meekrijgt. De wandelingen lopen uiteen van 1 tot 5 uur, dus er is voor ieder wat wils. Doe je liever een tour? Dan kun je ook altijd voor deze 3 uur durende trektocht kiezen.

 

Wat zijn de openingstijden van de bezienswaardigheden in Sintra? En wat kosten ze?

Vanaf hoe laat kun je jouw droompaleis, -fort of -kasteel bezoeken en wanneer sluiten ze? En wat zijn de entreeprijzen per plek?

Hieronder heb ik een overzicht voor je:

Bezienswaardigheid Open Sluit Entree
Quinta da Regaleira 10.00 19.30 €10
Pena Palace & Park 09.00 19.00 €14
Castelo dos Mouros 09.30 18.30 €8
Sintra National Palace 09.30 18.30 €10
Palace of Monserrate 09.30 18.30 €8
Convento dos Capuchos 09.00 18.00 €7
Queluz National Palace 09.00 18.00 €10

 

Waar kun je tickets en een tour boeken?

Weet dat je voor vrijwel alle bekende bezienswaardigheden telkens entree moet betalen (zie de tabel hierboven). Echter, de gebouwen zijn zo spectaculair waardoor dit het wat mij betreft waard is. Je ziet het nergens anders in Portugal. De prijzen liggen tussen de 7 en 14 euro per bezienswaardigheid, houd daar dus rekening mee.

In principe hoef je geen tour te doen en kan je alle spots op eigen houtje bezoeken. Entreekaartjes haal je vervolgens bij de plekken zelf of alvast online. Doe je dat laatste, dan hoef je niet in de vaak lange rijen te staan. Scheelt je weer gedoe 🙂 .

Mocht je het allemaal al geregeld willen hebben en met een gids en groep op pad gaan, bekijk dan het ruime aanbod in Sintra op Get Your Guide. Extra waardevol is dan natuurlijk dat je per plek alle bijzondere verhalen verteld krijgt, zodat je wat meer de diepte ingaat.

 

Hoeveel dagen raad ik je aan in Sintra?

In tegenstelling tot wat je bijna overal leest raad ik je aan om meerdere dagen naar Sintra te gaan en deze mooie bestemming niet slechts als dagtrip te bezoeken. Op deze manier kun je alles in een rustig tempo bekijken, in plaats van dat je in een middag de must-sees af probeert te werken met duizenden toeristen om je heen.

Ja, je kunt het mooiste van Sintra zeker in een enkele dag bezichtigen, bijvoorbeeld met een dagtrip vanuit Lissabon. En als je niet alle tijd van de wereld hebt, is dit een prima optie.

Echter, het is absoluut een toffe ervaring om een of meerdere nachtjes te slapen in een sprookjesachtig pand, en het plaatsje vervolgens zonder de hordes toeristen te ontdekken. Zo kom je tevens bij de minder bekende spots terecht. Bovendien is gewoon spontaan rondwandelen door de natuur net zo goed de moeite waard, want na een tijdje heb je de gebouwen waarschijnlijk wel gezien. Zoals je ook tempelmoe kunt worden weet je wel?

Mijn aanrader is zodoende om er minimaal een nacht en twee volle dagen te blijven.

 

Waar in Sintra raad ik je aan om te overnachten?

Sintra is zeker niet de goedkoopste bestemming om te slapen, simpelweg omdat het een van Portugals populairste bestemmingen is voor zowel locals als toeristen. Gelukkig heb je er voldoende hostels, waardoor je als solobackpacker in ieder geval niet meteen 50 euro of meer hoeft neer te leggen voor een nacht.

Een fijn hostel is bijvoorbeeld het Moon Hill Hostel, met een leuke gemeenschappelijke ruimte om andere reizigers te leren kennen. Twee andere tips die ik voor je heb zijn het Casa Azul Hostel en The Five House.

Betaalbare privékamers in een huiselijke sfeer heb je bij Vale do Sol. Daarnaast zit je bij het HappySintra GuestHouse qua budget en comfort helemaal goed.

Ook wanneer je liever iets luxer zit, zal Sintra je niet teleurstellen. Zo heb je bij Villa Estefânia hele chille studio’s en is het karakteristieke Chalet Saudade bijna een sprookje zo mooi.

Ben je met een groep mensen? Check dan Storytellers Villas.

 

Wat is de beste reistijd voor Sintra?

Ik raad je aan om Sintra buiten het weekend te bezoeken, op zaterdagen en zondagen is het er doorgaans namelijk bizar druk.

Hetzelfde geldt voor het hoogseizoen in juli en augustus. Overal staan touringcars en struinen mensen rond. Dus ja, als het effe kan, vermijd deze maanden dan.

 

Hoe kom je in Sintra?

Je kunt vanaf het Rossio Station in Lissabon de trein naar Sintra pakken, deze rit duurt 40 minuten. Ook vanaf station Sete Rios vertrekken treinen, in dit geval duurt de reis met 35 minuten ietsje korter. Heb je weinig tijd en wil je veel zien? Kies dan deze tour waarbij je de mooiste hoogtepunten van zowel Sintra als Cascais bezoekt als daguitstap vanuit Lissabon.

Verder heb je de mogelijkheid om in Cascais op de bus te stappen, je bent dan zo’n 30 minuten onderweg.

Daarnaast vertrekken er bussen in het surfplaatsje Ericeira. De reistijd is 50 minuten.

 

Op zoek naar een leuke route door Portugal?

Tijdens mijn reis van 6 maanden door Portugal heb ik de mooiste plekjes en unieke tips voor je verzameld. Vervolgens heb ik alles gebundeld in Backpackgids Portugal, zodat ook anderen ervan kunnen meegenieten.

Zoek je nog een avontuurlijke route door dit prachtige land of wil je gewoonweg meer weten over geheime en bijzondere bestemmingen die ik bezocht? En wil je geen gedoe hebben met je reisplanning en snel op pad kunnen? Of ben je van plan de ultieme roadtrip door Portugal te maken? Dan is de gids iets voor jou.

 

Meer lezen over Portugal?

Heeft dit artikel je enthousiast gemaakt om meer te lezen over (mijn avonturen) in Portugal? Al mijn persoonlijke artikelen over Portugal met een heleboel tips en ervaringen vind je hier.

Haal het maximale uit je reis door Portugal

Ga jij binnenkort naar Portugal? Ben je op zoek naar een leuke route? En heb jij geen zin om van alles uit te moeten zoeken, zowel voor als tijdens je reis?

Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Portugal halen?

Dan heb ik iets moois voor je 🙂 .

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Portugal ontwikkeld. Je krijgt er bovendien een bonus bij met 50 insider-tips voor Portugal.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Bekende maar ook geheime plekjes.
Leuke eetzaakjes.
Insider-tips waar je écht wat aan hebt.

Backpackgids Portugal

Dit is de ultieme gids voor reizigers die naar het mooie Portugal gaan. Of je nou gaat backpacken, roadtrippen of lekker vakantie wilt gaan vieren; met de handige tips en veelzijdige routes die ik je geef, heb je alles wat je nodig hebt voor een onvergetelijke reis.

Je krijgt er ook nog een bonusgids met 50 insider-tips bij. En ik beloof je: het zijn niet zomaar tips, maar écht waardevolle tips waar je wat aan hebt.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw