Ericeira: het surfmekka van Portugal

Het relaxte plaatsje Ericeira is een heerlijke bestemming aan de Atlantische oceaan in de buurt van Lissabon, en wordt door velen als de beste surfplek van Portugal gezien. Net als het bekende Nazare komen er surfers van over heel de wereld naar Ericeira toe.

Maar ook als niet-surfer zal je je hier prima vermaken hoor. Zo is er het sfeervolle centrum met kleurrijke huisjes en street-art, kan je er prachtige kustwandelingen maken, zijn er yogascholen om helemaal zen te worden, kun je het water opgaan om te suppen en natuurlijk kan je ook gewoon lekker chillen op het strand. En dan heb ik de vele gezellige eetzaakjes en cafés waar je verse seafood kunt krijgen nog niet eens genoemd.

Het fijne is bovendien dat het dorpje nog niet door de grote massa ontdekt is. Als je over de geplaveide straatjes wandelt zal je daarom het authentieke Portugal ervaren.

Mocht Ericeira op jouw lijstje staan, lees dan deze gids even door. Ik vertel je namelijk alles over de bezienswaardigheden, dingen om te doen en heb nog wat tips voor je op het gebied van eten & drinken en accommodatie.

 

Het centrum

Net zoals bijna voor ieder dorpje in Portugal het geval is, is ook het centrum van Ericeira vol sfeer met talloze wit- en blauwgekalkte huisjes, gezellige zitplekjes, steegjes waar mensen de was te drogen hangen, muren met street-art en gevels die bedekt zijn met fraaie ‘azulejos’, de voor Portugal zo iconische kleine artistieke tegeltjes.

Behalve locals zal je surfdudes, backpackers en Portugese toeristen zien rondstruinen door de straten. Pensionado’s kom je er amper tegen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Algarve of andere bekende plaatsen aan de westkust.

Een leuke plek om eventjes te gaan zitten op een bankje is Praca do Jogo da Bola. Of ga naar de haven, die perfect gelegen is om en zonsondergang te bekijken. Verder heb je er boetiekzaken waar je terechtkunt voor je nieuwe hippe strandoutfit.

 

Yoga

Ik zei het al even: yoga is iets dat in Ericeira populair is, er zijn dan ook een heleboel yogascholen en -studio’s in het plaatsje te vinden. Dus, als jij er een liefhebber van bent of juist wil leren om yoga te beoefenen, loop dan bij een van deze schooltjes naar binnen. Of je nu yin-yoga, vinyasa-yoga, ashtanga-yoga, hatha-yoga of welke vorm dan ook wilt proberen; het is allemaal mogelijk.

Aanraders zijn Ericeira Yoga Studio, Five Deep Breaths Yoga en Olive3 Yoga Retreat Center.

Persoonlijk ben ik fan van vinyasa, omdat het lekker ‘flowend’ is. Voor mij als stijve hark is dit echt de ultieme uitkomst geweest. Ik doe het nu ongeveer een jaar en heb er veel baat bij.

 

Suppen

Wanneer surfen voor jou een brug te ver is maar je toch wat vets wilt doen, raad ik je aan om te gaan suppen. Ericeira SUP organiseert allerlei tripjes, waarbij je op de rustige Lizandro-rivier, in de haven of op zee het avontuur aangaat. Voor ieder niveau is plaats.

En geloof het of niet, maar ze bieden zelfs yogasessies op zo’n paddleboard aan in het water. Suppergaaf đŸ˜‰ .

 

Surfen

Dat Ericeira een walhalla voor surfers is blijkt wel uit het feit dat ze ’s werelds enige officiële surfreservaat is. Wat betekent dit nou? Men beschermt bepaalde zones, golven en surfomgevingen, zodat ze zoveel mogelijk onaangetast blijven.

Langs de kust vind je wel een boel leuke surfstrandjes en surfers van ieder niveau kunnen in Ericeira terecht. Over de verschillende stranden vertel ik je meer in de volgende kopjes.

Als je wilt leren surfen, let dan even goed op. De beste periode hiervoor loopt namelijk van mei tot september, in de rest van het jaar zullen de golven normaal gesproken te hoog zijn voor beginnelingen. In die maanden komen vooral de doorgewinterde surfers met hun plank het water op.

Indien je op zoek bent naar een goede surfschool, kijk dan bij Ericeira Surf Camp, Ericeira Waves of Surf Riders Ericeira. Vaak kan je tevens een compleet pakket afnemen bij je accommodatie, waarbij surflessen en fietsen om de omgeving te verkennen zijn inbegrepen.

 

Praia dos Pescadores

Het stadsstrand van Ericeira is Praia dos Pescadores, en door de ligging is het er nogal eens behoorlijk druk. In de zomermaanden dan hè đŸ™‚ . De zee is hier relatief rustig en daarmee ideaal voor beginnende surfers. Je vindt er verder legio bars en eetgelegenheden.

Mocht je zin hebben om een lekker stuk te wandelen, dan is de trail van Praia dos Pescadores naar Praia do Sul leuk om te doen. Je loopt hierbij over de kliffen, tegelijkertijd zie je surfers bezig en hoor je de golven tegen het gesteente kletteren. Je eindigt bij een viewpoint waar je een fraai uitzicht op Praia do Sul hebt. Over Praia do Sul lees je hieronder meer.

 

Praia do Sul

Praia do Sul is een ander populair strand vlakbij het centrum. Zowel onder dagjesmensen als surfers. Wat mij betreft is dit niet het mooiste strand, simpelweg omdat ik meer van ongereptere plekken houd die volledig in de natuur liggen. Gezellig is het er echter absoluut.

Even ten zuiden van Praia do Sul kan je trouwens iets doen wat je misschien niet zo snel zou verwachten. Er zijn hier namelijk diverse rotstekeningen om te bewonderen, loop er dus zeker even heen.

 

Praia de SĂ£o SebastiĂ£o

Praia de SĂ£o SebastiĂ£o is een ruig strand dat omringd wordt door klifpartijen. Ook hier kan je zowel als beginnende als ervaren surfer terecht. Tof is verder om de surfers hun kunsten te zien vertonen als je bovenop de kliffen staat en uitkijkt op de zee.

 

Praia do Matadouro

Praia do Matadouro is een zeer rotsachtig strand met goede golven die veel surfers aantrekken. Je kan hier lessen nemen om de watersport onder de knie te krijgen.

Om simpelweg te relaxen op je handdoek is dit strand minder fijn, het is namelijk klein, veel zand is er niet en het wemelt er van de surfscholen.

 

Praia de Ribeira d’Ilhas

Een van de mooiere stranden is wat mij betreft Praia de Ribeira d’Ilhas dat in een mooie, natuurlijke omgeving ligt.

Het is bovendien de populairste surfspot van Ericeira, zowel beginners als meer gevorderden kunnen hier prima terecht. Er zijn tevens enkele tentjes om wat te eten en te drinken.

 

Leuke tips voor eten en drinken

Een gaaf lokaal tentje waar je goede vlees- en visgerechten hebt is O Gafanhoto. Het is vooral populair onder locals, ’s avonds kan het er daarom vrij druk worden. Maar dit is natuurlijk niet voor niets.

Hetzelfde geldt voor de authentieke Adega Bar 1987, waar je een leuke mix van toeristen en lokale bewoners treft. Je hebt er goede tapas en het is misschien wel de gezelligste kroeg van Ericeira.

Of misschien heb je meer zin in een lekkere pizza? Kijk in dat geval bij Le Kiosque Ă  Pizza Ericeira.

Heerlijke vegetarische en veganistische opties hebben ze voor je bij het zaakje Tiki Healthy Food Cave. Ze serveren er trouwens ook gewoon vlees en vis.

Voor verse sapjes, goede koffie en huisgemaakte pindakaas met vers brood raad ik je aan om naar GiG – Green is Good te gaan.

 

Waar in Ericeira raad ik je aan om te overnachten?

Een chill hostel om te verblijven is het 70’s Hostel. Je komt er makkelijk in contact met andere backpackers en ze organiseren er allerlei toffe activiteiten. Twee goede alternatieven zijn Ocean House Ericeira en het GiG Capsule Hostel.

Ben je niet zo van de hostels en slaap je liever in een comfortabel hotel? Twee aanraders zijn het Villa Ana Margarida Hotel en Reserva FLH Hotels Ericeira.

Luxe heb je bij het Immerso Hotel, al zit je dan buiten het centrum maar wel vlakbij het mooie Praia de SĂ£o Lourenço.

 

Hoe kom je in Ericeira?

Ericeira is met de bus te bereiken vanuit Lissabon, de reistijd bedraagt 1 uur en 25 minuten. Het is daarmee een ideale dagtrip om aan de drukte van de hoofdstad te ontsnappen. Ook kan je in Sintra op de bus stappen, je bent dan zo’n 50 minuten onderweg.

Kom je vanuit Peniche? Dan zal je eerst naar Torres Vedras (50 minuten reistijd) moeten gaan, waarna je overstapt op de bus naar Ericeira (45 minuten reistijd).

Haal het maximale uit je reis door Portugal

Ga jij binnenkort naar Portugal? Ben je op zoek naar een leuke route? En heb jij geen zin om van alles uit te moeten zoeken, zowel voor als tijdens je reis?

Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Portugal halen?

Dan heb ik iets moois voor je đŸ™‚ .

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Portugal ontwikkeld. Je krijgt er bovendien een bonus bij met 50 insider-tips voor Portugal.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Bekende maar ook geheime plekjes.
Leuke eetzaakjes.
Insider-tips waar je Ă©cht wat aan hebt.

Backpackgids Portugal

Dit is de ultieme gids voor reizigers die naar het mooie Portugal gaan. Of je nou gaat backpacken, roadtrippen of lekker vakantie wilt gaan vieren; met de handige tips en veelzijdige routes die ik je geef, heb je alles wat je nodig hebt voor een onvergetelijke reis.

Je krijgt er ook nog een bonusgids met 50 insider-tips bij. En ik beloof je: het zijn niet zomaar tips, maar Ă©cht waardevolle tips waar je wat aan hebt.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw