Om positief te beginnen: Ninh Binh zelf is totaal niet bijzonder.

In de regio zijn echter een hoop mooie plekken te vinden. En dat op slechts 2 tot 3 uur rijden van de totaal andere wereld die Hanoi heet. Onder meer uitgestrekte plattelanden, extreem groene rijstvelden, kalksteenrotsen, geweldige uitzichten en bergen kenmerken de omgeving.

Ik geef 7 tips voor je bezoek aan Ninh Binh. En dan heb ik het met name over het mooie Tam Coc, dat op ongeveer 7 kilometer van de stad ligt. Ik ben er een week geweest en daar is een goede reden voor. Meerdere trouwens 🙂 .

 

1. Verblijf een homestay aan het water

Tam-Coc-Bungalow-uitzicht

Zo werd ik iedere ochtend wakker

Een tip die ik je meteen wil meegeven: stap niet uit in het centrum van Ninh Binh, maar vraag aan de buschauffeur of je gedropt kunt worden in het nabijgelegen Tam Coc. Een prachtig gebied met rijsvelden, karstbergen en de zo kenmerkende rivier. Vanuit Hanoi kun je er al voor $5 heen. Als je zelf rijdt, dan is het natuurlijk helemaal makkelijk.

Mijn aanrader is om te verblijven in een van de homestays die aan het water liggen. Zelf ben ik bij Tam Coc Bungalow geweest, waar je vanaf de haven in een minuut of 10 naartoe loopt. Deze zeer chille accommodatie ligt pal aan de rivier en is een heerlijke plek om te relaxen, maar tevens om andere backpackers te ontmoeten. De bedden zijn bovendien erg fijn en het inbegrepen ontbijt is ruim.

Wat is er nou lekkerder dan wakker worden en vervolgens ontbijten met uitzicht op het water en de bergen?

Typerend zijn de regelmatig roeiende vrouwtjes -soms mannen- die langskomen, af en toe met allerlei spulletjes om te verkopen. En het grappige is: ze roeien met hun voeten.

  

2. Geniet van een fantastisch uitzicht vanaf de Mua Cave Viewpoint

Mua-Caves-Viewpoint

Het uitzicht vanaf boven

‘Mua Cave’ klinkt misschien spannend, de werkelijkheid blijkt echter anders. De grot is namelijk verre van bijzonder. Voor de bijbehorende viewpoint geldt het tegenovergestelde. Je loopt ongeveer 500 treden omhoog en dat is behalve een boost voor je conditie niet voor niets. Het 360-graden-uitzicht vanaf het hoogste punt is namelijk schitterend. En met een beetje geluk heb je deze spot helemaal voor jezelf.

Zoals bij zoveel plekken in Vietnam, moet je er overigens wel voor betalen. 100.000 dong om precies te zijn, zo’n 4 euro. 

 

3. Ga op pad met de mountainbike of scooter

Bai-Dinh-Pagoda

Binnenin de Bai Dinh Pagoda doet het fonkelende goud bijna pijn aan je ogen

Op verschillende plaatsen in Tam Coc kun je mountainbikes huren. Zo ook bij de eerder besproken homestay. Een aanrader, aangezien je op deze manier zelf kunt bepalen waar je heengaat. Uiteraard is een scooter ook mogelijk, maar een beetje beweging is goed voor je hè?

Zelf heb ik maps.me gebruikt om naar Trang An te fietsen, dat op ongeveer 15 kilometer van Tam Coc Bungalow ligt. Je kunt daar een riviercruise doen. Eén ding zeg ik je alvast: ontwijk het weekend, want dan wordt het extreem druk met (luidruchtige) locals. Dit heb ik aan den lijve ondervonden op zaterdagmiddag. Een rustiger alternatief is de tocht die ik in het vierde puntje noem.

Anyway, ik ben verdergegaan en zo uiteindelijk beland bij de Bai Dinh Pagoda, naar wat men zegt een van de grootste pagodes van Azië. Bovendien staat er een gigantisch breedlachend bronzen Boeddhabeeld, al vond ik die niet heel indrukwekkend of zo.

Wat ik het mooiste vond, waren de 3 gouden Boeddha’s in de Bai Dinh Pagoda. Nu heb ik er al heel wat gezien, toch heeft het me geïmponeerd. Ook door alle details in de muur, waarin duizenden Boeddhabeeldjes verwerkt zitten.

Het viel me op dat er weinig Westerse toeristen rondliepen. Zelf was ik er aan het eind van de middag, iets wat ik je kan aanraden. A. vanwege de zonsondergang en B. omdat het er dan relatief rustig is. De weg erheen door de natuur is bovendien geen straf te noemen.

Tot slot: je hoeft hier een keer geen entree te betalen. De vraag is alleen: voor hoelang nog?

 

4. Maak een tocht over de rivier

Tam-Coc-river-cruise

Een lokaal bootje met achterin het rijstveld een werkende vrouw met de voor Vietnam iconische punthoed

Zoals ik al zei, kun je vanaf Trang An een riviertour doen. Een andere optie is om dit in Tam Coc te regelen. Je kunt bij de haven op een bootje stappen en vaart in 1,5 uur langs rijstvelden, door 3 grotten en het bergachtige landschap. Ik vond het in ieder geval de moeite waard om te doen, meer ook niet.

Dit lag voornamelijk aan het continue gevraag om fooi door de roeister en haar vriendin, die in een andere boot zat. Het irriteerde ons best wel, aangezien we ieder al voldoende hadden betaald voor de trip zelf. En als kers op de taart werd er nog even medegedeeld hoeveel fooi we beiden moesten geven. Niet dat we aan deze vraag hebben voldaan, maar toch.

Even voor de goede orde: de natuur waar je langskomt, is zeer zeker de moeite waard. Ik raad aan om in de ochtend of later op de middag te gaan. Zo ontwijk je de massa. Ga je voor de ‘grotervaring’, dan is Trang An beter om te doen. Weet wel dat die riviercruise 2 tot 3 uur duurt, afhankelijk van de route.

 

5. Eet de lokale specialiteit: geitenvlees

Geitenvlees. Dat is waar Ninh Binh om bekendstaat. Dit heb ik op enigszins lugubere wijze ondervonden, door het zien van dode geiten die buiten op een tafeltje staan te ‘wachten’ om verkocht te worden. In het begin geloofde ik maar nauwelijks wat ik nu eigenlijk zag.

In nagenoeg ieder restaurant kun je deze lokale trots bestellen. Probeer de gegrilde variant eens. De maak heeft iets weg van rund.

 

6. Sta binnen enkele stappen in de meest mooie natuur

Thai-Vi-Temple

Hier, tussen de velden in, heb ik zelfs nog staan springtouwen en allerlei oefeningen gedaan waarbij locals me soms lachend aanmoedigden – die fiets is trouwens niet van mij

Hardlopen is voor mij een goede manier om te ontspannen en me daarna weer als een soort van herboren te voelen. Vanuit Tam Coc-centrum sta je binnen 5 minuten in de rijstvelden. Heerlijk om te joggen, wandelen of fietsen.

Een weg die ik je vanaf de Tam Coc-haven kan aanraden, is die naar de Thai Vi Temple, zo’n 1,5e kilometer regelrecht door de natuur. Ik ben op bepaalde plekken gestopt om wat oefeningen te doen, maar ook omdat ik me verbaasde over hoe wonderschoon het er is. En dat op slechts 1 minuut lopen van het centrum.

Thai-Vi-Temple-2

Indrukwekkend hè?

Het is eigenlijk niet de tempel waarvoor je hier komt, maar de fabelachtig mooie omgeving. Uit de rijstvelden steken vaak de typische punthoeden van de vrouwen die aan het werk zijn. De aanwezige berggeitjes maakten voor mij met hun schattige gemekker het totale plaatje helemaal af. Even werd ik nog bijna omvergelopen door een koe die mij als doel leek te hebben, maar dit liep gelukkig goed af.

Zonder overdrijven is het een van de mooiere plekken die ik in Tam Coc heb gezien.

 

7. Vervolg je reis naar Hanoi of Phong Nha

De meest voor de hand liggende bestemming om je reis voort te zetten, zijn Hanoi of Phong Nha. Zelf ben ik met de dagtrein naar Dong Hoi gegaan (8 uur) en heb ik vanaf daar een bus naar Phong Nha genomen (1 uur). Vanuit Tam Coc-centrum kun je voor 60.000 tot 100.000 dong (maximaal 4 euro) een taxi nemen die je in een kwartier bij het treinstation afzet.

Het nadeel vind ik persoonlijk dat alle bussen naar Phong Nha in de avond gaan, waardoor je vervolgens gebroken aankomt. Dit is misschien persoonlijk; ik ben simpelweg geen kei in het slapen in bussen.

De trein is wel ongeveer 3 keer zo duur, maar het matras (‘soft berth’) is veel waard. Je krijgt ook nog een stopcontact. Met mobiel internet heb ik me prima vermaakt. Als het tegenzit, kan er zomaar een nieuwsgierige muis rondlopen. Die was er bij mij tenminste 🙂 . Ach ja, alles beter dan een rat toch?

De andere optie is afreizen naar Hanoi. Met de bus duurt het om en nabij de 2,5 uur. Erg goed te doen.

Extra tip 1: boek je busticket niet bij je homestay maar bij een travel agency, dit is doorgaans een stuk goedkoper.

Extra tip 2: wil je met de trein verdergaan, koop dan zelfstandig je ticket online via vr.com om te voorkomen dat je commissies betaalt.

Ga jij backpacken in Azië?

Backpackgids-Azie-bannerDan ga ik je graag helpen 🙂 . Samen met een team van Azië-kenners heb ik Backpackgids Azië ontwikkeld. De missie is duidelijk: zorgen dat jouw reis een groot succes wordt.

Onder meer de volgende issues komen aan bod:

Hoe stippel ik een route uit? Welke route(s) kan ik volgen? We geven je er meer dan 70.
Hoe kan ik kosten besparen en toch maximaal genieten?
Hoe blijf ik veilig en gezond tijdens mijn reis?
Waar moet ik als backpacker zijn?
Welke cruciale dingen mag ik niet vergeten voor ik vertrek?
Welke accommodatie past bij mij?

Wil jij meer weten over het grootste Nederlandstalige backpackpakket voor Azië-reizigers?

Arrow

Naar de aanbieding!

Over de auteur

mm

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van de succesvolle boekenreeksen 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

2 reacties

 1. Aad

  Ha robbert, ik zit met een vraag. Heb in al mijn vorige (georganiseerde) reizen altijd een spiegelreflex camera bij mij gehad. Nu is dit natuurlijk met backpacken erg onhandig. Maar nu viel mij op dat jij best wel erg mooie foto’s maakt. Doe je dat met je telefoon of heb je een compact camera oid? Alvast bedankt!

  Beantwoorden
  • mm
   Robbert

   Hoi Aad,

   Mijn foto’s maak ik met m’n telefoon, ik ben wat dat betreft zeker geen expert. Maar voor mij is het simpel: ik heb geen zin om al die zware spullen mee te nemen. En als je eenmaal aan spiegelreflex begint, is de volgende stap een drone. Behalve meer gewicht, leidt dit tot een hoop extra werk. Het is simpelweg een vak. En ik ken mezelf :). Liever niet dus.

   Maar voor jou: ik zie best wat reizigers die hun camera meenemen. Kan dus zeker!

   Groet, Robbert

   Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

*