10 geweldige dingen om te doen in Bandung en omgeving

Als je in Indonesië bent en gaat backpacken in Bandung en omstreken, kun je jezelf voorbereiden op schitterende uitgestrekte landschappen met onder meer vulkanen, kratermeren en de typische groene theeplantages. Maar dat is niet het enige, zo zijn er ook ultieme mogelijkheden om te shoppen en heerlijk te eten. Al kan je eigenlijk overal in Indonesië wel lekker eten weet ik inmiddels 😉 .

Los van wat er allemaal te doen is, is het goed om te weten dat Bandung tussen drie bergen op 750 meter boven zeeniveau ligt. Hierdoor kent ze een koel klimaat wat een verademing is als je bijvoorbeeld uit het snikhete Jakarta komt.

Ben jij van plan om naar Bandung, het vroegere ‘Parijs van Java’ te gaan? Mis dan niet de tips uit dit artikel. Het zou namelijk zonde zijn als je denkt dat het alleen maar een vieze, drukke plek met vervuilende auto’s is. Want er is meer te zien en beleven, veel meer. De stad zelf is misschien niet altijd even boeiend, maar de omgeving zeer zeker wel.

Ik weet het nog goed, toen ik er voor het eerst kwam. Het was weer zo’n typische Indonesische stad waar ik verre van dol op ben. Overal verkeer en uitlaatgassen.  Zo’n gevoel dat ik ook had toen ik in Makassar was. Geef het echter eventjes de kans en je zult zien dat er buiten de drukte heel veel mooie plekjes zijn.

In deze gids deel ik tien gave dingen om te doen in Bandung en omgeving en zal ik afsluiten met wat handige tips op het gebied van transport en accommodatie.

Activiteiten en bezienswaardigheden in Bandung

Wat te doen in Bandung? Hier zijn ze dan, de tien to-do’s en bezienswaardigheden die ik aanraad voor Bandung en omstreken.

 

1. Bezoek Kawah Putih – de ‘Witte Krater’

Kawah Putih

Kawah Putih, ook wel bekend als de ‘White Crater’ is een waar natuurwonder dat je op ongeveer 50 kilometer ten zuiden van Bandung vindt. En echt, daarmee heb ik niets te veel gezegd. Wat een magisch mooie spot is dit.

Mocht je trouwens denken dat het hier om een wit kratermeer gaat, dan heb je het mis. De kleur van het water is namelijk fel turquoise. Het witte zit ‘m in de sprookjesachtige zwaveldampen die erboven hangen. Dit zorgt voor een schitterend effect.

Over zwavel gesproken, dit ruikt nogal sterk. Er wordt aanbevolen om niet langer dan 15 minuten aaneengesloten in de krater te zijn. Je kunt dan namelijk misselijk worden, hoofdpijn krijgen of je mond kan uitdrogen.

Vanuit Bandung-centrum is het ongeveer een uurtje rijden naar Kawah Putih. Echter, met het drukke verkeer kun je ook al snel 2 uur op pad zijn. Wees niet getreurd, want onderweg ga je genieten van mooie rijstvelden en de bosachtige omgeving.

Tip 1: neem een vestje mee, de krater ligt namelijk op ruim 2.400 meter hoogte, het kan daarom best fris worden. 14 graden Celsius of minder is niet uitzonderlijk.

Tip 2: vlakbij Kawah Putih vind je het serene Patenggang Lake, een meer dan zeker een bezoekje waard is. In het midden ligt overigens nog een klein eilandje waar je met de boot naartoe kunt varen.

2. Neem een kijkje bij de actieve vulkaan Tangkuban Perahu

Het prachtige uitzicht boven bij Tangkuban-Perahu

Heb je al eens een actieve vulkaan bezocht? Dit is mogelijk in de omgeving van Bandung, namelijk bij Tangkuban Perahu. Schrik trouwens niet van het woordje ‘actief’, de laatste uitbarsting was in 1983. Alweer even geleden dus.

Op zo’n 1.830 meter hoogte is een viewpoint waar je kunt genieten van een spectaculair uitzicht over het landschap. Als je naar beneden loopt kom je bij de Kawah Domas hotsprings. Helaas is dit enkel mogelijk met een gids, wat tot gevolg heeft dat veel van deze mensen zich nogal (kunnen) opdringen.

In tegenstelling tot Kawah Putih, ligt Tangkuban Perahu ten noorden van Bandung, op ongeveer een uurtje rijden (30 kilometer). Je kunt dit gewoon met de taxi doen.

 

3. Wandel door de Malabar Tea Plantations

Waar de Cameron Highlands in Maleisië bekendstaan om de adembenemende theeplantages, zijn dit de Malabar Tea Plantations in Bandung. Hoe lekker is het om in zo’n rustgevende omgeving terecht te komen nadat je een paar dagen in de stadsdrukte bent geweest? Heerlijk toch 🙂 ?

Je kunt in Bandung een excursie boeken waarbij een gids je onderweg meer vertelt over de theeproductie terwijl je allerlei plukkers aan het werk ziet. Zo kom je erachter hoe thee, het drankje dat je waarschijnlijk regelmatig drinkt, wordt gemaakt.

Nog iets: wanneer je voor de ultieme local-ervaring wilt gaan, kun je bij lokale bewoners overnachten.

De plantages liggen op 45 kilometer ten zuiden van Bandung. Je kunt het beste een tour boeken zodat transport is inbegrepen. Met het openbaar vervoer is het namelijk een stukje lastiger om er te komen. Een andere optie is om een local te vragen om je erheen te brengen, iets dat vrij gebruikelijk is in Indonesië.

 

4. Voel je één met de natuur bij Dago Pakar

Zo’n 15 kilometer ten noorden van het stadscentrum ligt Dago Pakar dat uit 2 verschillende parken bestaat: Taman Hutan Raya en Taman Wisata Maribaya. Hieronder bespreek ik enkele hoogtepunten van beide spots.

 

Taman Hutan Raya

Als je op zoek bent naar rust en bijna letterlijk door de natuur omarmd wilt worden, dan raad ik je aan om naar Tebing Keraton te gaan, een klif vanaf waar je een adembenemend uitzicht over het bosrijke landschap hebt. Als je nog niet wist wat mediteren was, is dit de ideale plek om het te leren 😉 .

Verder vind je in het park nog 2 watervallen die het bezoeken waard zijn: Curug Lalay en Curug Omas.

 

Taman Wisata Maribaya

Weer een stukje noordelijker ligt Taman Wisata Maribaya dat wandelend te bereiken is vanuit het eerder genoemde Taman Hutan Raya.

Een absolute aanrader is om naar de Maribaya Waterfall te lopen, een hike van om en nabij de 5 kilometer. Niet alleen is deze waterval schitterend, de weg erheen is minstens net zo bijzonder. Je loopt dwars door het ongerepte oerwoud en ademt onderweg de zuiverende berglucht in. Bovendien zijn er nog 2 grotten om te ontdekken: Gua Japang en Gua Belanda, ook wel bekend als de Japanese Cave en de Dutch Cave.

Vergeet niet in de natuurlijke warmwaterbronnen te springen, je zult je als herboren voelen. Dat heb je wel verdiend na deze stevige wandeling.

 

 

5. Bezoek het traditionele dorpje Kampung Naga

Kampung Naga
‘Dragon Village’ oftewel Kampung Naga | Credits: Peter Nijenhuis, Flickr

Toegegeven, dit is niet het meest dichtbijgelegen plekje dat je vanuit Bandung kunt bezoeken, maar een must als je écht van de gebaande paden wilt afwijken. Het is zo’n bestemming waar oude gewoonten de boventoon voeren. Bijzonder om te weten: je zult het dorpshoofd moeten informeren als je geïnteresseerd bent om een bezoek te brengen aan de gemeenschap.

Je kunt met een lokale gids uit het plaatsje de omgeving gaan verkennen. Hij zal je van alles vertellen over het lokale primitieve leven in Kampung Naga. Ik zeg primitief, omdat men bijvoorbeeld geen elektriciteit heeft. Verder krijg je een kijkje in een van de huisjes die middenin de prachtige groene rijstvelden liggen.

Het dorpje ligt op ongeveer 2 uurtjes rijden ten oosten van Bandung. Ik kan je alleen maar aanraden om te gaan, zeker als je op zoek bent naar een unieke ervaring.

Leuk weetje: ‘Kampung Naga’ betekent letterlijk vertaald ‘drakendorp’. Ze staat dan ook bekend als ‘Dragon Village’.

6. ‘Eet met een view’ bij Dapur Caringin Tilu

Bukit Moko, een berg in Bandung waar je een werkelijk adembenemend uitzicht over de stad en de bergvalleien hebt.

Ik wil je aanraden om tijdens het ondergaan van de zon te gaan eten bij Dapur Caringin Tilu, Het is wel wat duurder, maar je betaalt soms nou eenmaal iets meer als je een mooie ervaring wilt.

Trouwens, als je naar meer restaurantjes op zoek bent in Bandung waar je kunt ‘eten met een view’, dan heb ik nog een paar tips voor je:

  • The Valley Bistro Cafe: een van de bekendere plekken in Bandung met uitzicht over de stad vanuit de bergen.
  • Dusun Bambu: geloof het of niet, maar je kunt hier in een soort vogelnest eten.
  • Cafe D’Pakar: een ideale plek om tot jezelf te komen middenin de bergen. Bestel een koffie en de ‘sweet bread toast’, meer heb je hier niet nodig.
  • Sapu Lidi: als je voor een authentieke Indonesische ervaring wilt gaan middenin de rijstvelden. En wanneer je van ontspanning houdt 🙂 .

Enne, als je graags eens bij een traditioneel Indisch zaakje wilt eten, ga dan naar Warung Lela of Warung Talaga. Dit zijn van die typische tentjes waar je voor een euro superlekkere gerechten hebt. Ik ben fan 🙂 .

 

7. Snuif cultuur bij Saung Angklung Udjo

Saung Angklung Udjo
Een voorstelling bij Saung Angklung Udjo | Credits: inna dee, Flickr

Weer helemaal wat anders dan de bovenstaande activiteiten, is het bijwonen van de Saung Angklung Udjo, een bijzondere culturele show waar je kunt genieten van de lokale ‘Angklung’-muziek.

Het is fantastisch om te zien hoe de locals, veelal kinderen en jongvolwassenen, hier vol passie hun bamboe-instrumenten bespelen. De vrolijkheid van deze mensen is onbetaalbaar, eigenlijk alleen daarom al zou je een kijkje moeten gaan nemen.

En het hoeft niet alleen bij kijken te blijven. Ook als backpacker wordt uitgedaagd om mee te dansen. Durf jij jezelf over te geven?

 

8. Vaar over Lake Cileunca

Floating market Lembang
Danau Cileunca is een ideale plek om de drukte van Bandung te ontvluchten | Credits: iq ronaldo, Flickr

Het Cileunca-meer, lokaal ook wel Situa Cileunca genoemd, is een rustgevende plek die omringd wordt door theeplantages en berglandschap. Het is hier lekker koel, aangezien je er op zo’n 1.500 meter hoogte zit. Om precies te zijn in Pangalengan op zo’n 50 kilometer ten zuiden van Bandung.

Zonder te overdrijven, is het bijna meditatief om hier een boottocht over het water te maken en al die prachtige natuur om je heen te zien, zo mooi is het er. Verder kun je er goed vissen, iets dat je locals dan ook regelmatig ziet doen.

Overigens is er tevens nog een brug die 2 dorpjes met elkaar verbindt, de ‘Love Bridge’. Waarom deze naam? Het schijnt dat veel stelletjes hier de liefde gevonden hebben.

Verwacht hier trouwens geen massa’s toeristen, het is een plek die nog redelijk onontdekt is. En gelukkig maar 🙂 .

 

9. Ga shoppen in Cihampelas Walk

Het zou vreemd zijn als ik in een artikel over Bandung geen woord rep over shoppen. Immers, dit is juist iets waar de stad zo bekend om staat. De Cihampelas Walk-mall in Bandung-stad is een walhalla als je van winkelen houdt. Je kunt hier voor spotprijzen (namaak)-merkkleding kopen, vaak van supergoede kwaliteit.

Dit winkelcentrum wordt omgeven door vele bomen waardoor je het gevoel hebt in een soort jungle te lopen. Dit zorgt voor een gezellige setting, zeker in de avonduren wanneer alles sfeervol verlicht is.

Behalve winkelen, kun je er bovendien ook heerlijk eten bij een van de vele leuke cafeetjes. Als je van pittig houdt, probeer dan eens de ‘Nasi Ambeng Bali’.

 

10. Verfris jezelf bij Sanghyang Heuleut

Sanghyang Heuleut is een helder meertje en een fijne plek om te relaxen en om een duik te nemen. Het is niet enkel de kleur van het water die indruk op je zal maken, ook de grote rotsen en stenen maken deze plek bijzonder fotogeniek.

Ik raad je overigens aan om de weekenden te mijden, aangezien er dan veel locals naar Sanghyang Heuleut komen. Doordeweeks heb je echter een goede kans deze droomspot helemaal voor jezelf te hebben. (Westerse) toeristen zal je er weinig zien, dit omdat er simpelweg nog niet zoveel bekend is over deze bezienswaardigheid.

Als je dan toch een local tegenkomt, vraag dan eens naar het verhaal achter Sanghyang Heuleut. Er wordt bijvoorbeeld beweerd dat het meer ooit een belangrijke badplaats was voor engelen…

 

Is de floating market in Lembang de moeite waard?

Floating market Lembang
Een bootje op de floating market in Lembang | Credits: Nerissa Chandra, Flickr

Zelf vind ik de floating markets, oftewel de ‘drijvende markten’ in bijvoorbeeld Bangkok best wel tegenvallen. In Lembang, op zo’n 14 kilometer ten noorden van Bandung is er een die me ook nauwelijks kan boeien.

Verwacht in ieder geval geen authentieke drijvende markt, want dan kom je bedrogen uit. Het is eerder een soort themapark waar je heerlijke lokale gerecht kunt proberen en waar veel kinderen aan het spelen zijn. Het is dus niet een floating market zoals je bijvoorbeeld rond de Mekongdelta in Vietnam gewend bent.

Verder is er een European House, de cactus- en steentuin kun je een tochtje over het meer maken in een waterfiets.

Persoonlijk zou ik er geen 1,5 tot 2 uur voor reizen. Wellicht is het de moeite als je kleine kinderen hebt.

 

Waar in Bandung raad ik je aan om te overnachten?

Ik wil je alvast zeggen dat het niet altijd even eenvoudig is om een leuke accommodatie te vinden in Bandung. Veel hostels ga je er sowieso niet vinden.

Een tip om voor weinig te overnachten is OsteL By OstiC. In tegenstelling tot de meeste goedkope plekken in Bandung is het hier heel erg schoon. Het is bovendien een erg fijne plek om te verblijven en om andere backpackers te ontmoeten. Een ander hostel dat goed bekendstaat is Tokyo Cubo. Het is er schoon en ze ligt vlakbij het treinstation van Bandung.

Verder is Zenrra House een leuk onderkomen met uitstekende kamers voor lage prijzen. Je kunt hier bij Hera informatie vragen over de Kawah Putih. Zij verzorgen tevens georganiseerde excursies, mocht je daar behoefte aan hebben.

Slaap je liever een een wat luxer hotel en heb je simpelweg behoefte aan comfort? Dan is The Trans Luxury Hotel Bandung een plek die ik je aanraad.

 

Hoe zit het met transport in Bandung?

Je kunt natuurlijk zelf een motorbike huren en zo naar veel van de plekken rijden, maar wellicht dat je jezelf hier niet comfortabel bij voelt. Want zoals je weet is het verkeer in Indonesië, en met name in de steden, behoorlijk hectisch.

Indien je een privéchauffeur zoekt die al je transportzorgen uit handen neemt, dan kan ik je Jacktour.com aanbevelen. Vraag naar Novan Alf en het komt allemaal goed.

Overigens zijn ook Go-Jek en Grab aan te raden om goedkoop van A naar B te komen. Download de apps en boeken maar.

 

Hoe kom je in Bandung?

Bandung Airport is vanuit bijna iedere stad in Indonesië te bereiken, je kunt er tevens vanuit Kuala Lumpur naartoe vliegen (2 uur reistijd).

Als je bent aangekomen in Jakarta, kan je echter ook met de bus (ongeveer 3 uur reistijd) of trein (ongeveer 3 uur reistijd) naar Bandung reizen. Ik raad je overigens aan om dit traject met de trein te doen. Onderweg kom je langs prachtige landschappen met onder andere schitterende rijstvelden. Het is een trip vol sightseeing.

 

Waarheen na Bandung?

Wil je vanuit Bandung met de bus of trein doorgaan naar Yogyakarta? Regel dan je treinkaartje online via bijvoorbeeld 12Go Asia. Je kunt ook op het station zelf een ticket aanschaffen, maar weet dat deze trein vaak volgeboekt is voor dezelfde dag. De rit duurt +/- 6,5 uur.

Als je naar Pangandaran wilt, kun je met de trein naar Banjar (3 uur reistijd) of Sidareja (3,5 uur reistijd) gaan en daar een lokale bus pakken naar Pangandaran. Een andere optie is een directe bus vanaf busterminal Cicaheum, dit duurt 7 uur.

Tot slot kan je uiteraard ook richting Jakarta gaan, mocht je vanuit daar bijvoorbeeld naar huis of een andere bestemming willen vliegen. Met zowel de bus als trein ben je zo’n 3 uur onderweg.

 

Heb je een route voor Java nodig?

In Backpackgids Indonesië komt Java, inclusief Bandung, uitgebreid aan bod en heb ik heel wat toffe routes voor je uitgestippeld. Als jij een heerlijke reis op Java en eventueel de rest van Indonesië wilt maken, raad ik je zeker aan om de gids aan te schaffen. Je krijgt er ook nog een bonusgids bij met handige insider-tips.

 

Wat is jouw ultieme tip voor Bandung? Heb je vragen? Stel ze gerust.

Haal het maximale uit je reis

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Indonesië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk twee ultieme backpackgidsen voor Indonesië en Bali ontwikkeld. En heb je ook nog plannen om verder door Azië te gaan backpacken? Dan is Backpackgids Azië een absolute must om te hebben.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Indonesië

Ga jij naar het geweldige Indonesië? Dan is deze backpackgids een must om te hebben. 

Backpackgids Bali

Dé gids die je niet mag missen als je naar Bali gaat. Ook de Nusa- en de Gili-eilanden komen uitgebreid aan bod.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
17 Antwoorden
  1. N. Amry

    Dag Robbert,

    Wat een mooie reis heb je in Bandung gemaakt. En supper leuke tips die ik zeker ga bezoeken. Ik had nog één vraag, welke trein dien ik te nemen voor Jakarta naar Bandung. Ik lees overal de zuidelijke route, omdat je dan de mooiste route rijdt, wat jij ook aangeeft.

    Vast bedankt.

    N.Amry

  2. Annemarijn

    Hallo,
    Als we de 2 parken willen bezoeken en onder andere zonsopgang bij de klif willen zien en de hike naar de Maribaya waterfall, hebben we dan een gids nodig of kan dit zelfstandig?

    Groet Annemarijn

  3. Karin

    Vandaag naar the floating market in lembang geweest. Ik vraag me af wanneer je daar was, want in mijn persoonlijke mening zou iedereen deze plek beter kunnen vermijden. Het was wellicht ooit een mooie floating market maar nu is deze markt aangepast aan de bezoekers. Schrikbarend genoeg is het dus meer drievliet dan wel ponypark slagharen. Helaas loopt het er vol met schoolklassen met kinderen die samen gebruik maken van de rondrijdende treintjes, bootjes en de arcade hal. Oftewel weinig authentieks nog te vinden in lembang. Ik liep van de ene verbazing in de andere en aangezien het verkeer momenteel best tragisch is, zou ik iedereen af raden die kant op te gaan. Je bent bijna 2 uur onderweg voor een koude kermis, nou ja voor een kleine kermis. 😉

    groet karin

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hey Karin,

      Thanks voor je berichtje.

      Het klopt wat je zegt hoor, het is inderdaad meer een pretpark waar de floating markt slechts een onderdeel van is (geworden). Voor mij is het alweer even geleden dat ik de markt bezocht, ik heb daarom de info geüpdatet. Wellicht leuk als je kinderen hebt, maar als backpacker zou ik er nu ook niet meer heengaan…

      Groet, Robbert

  4. Lindsay

    Hi Robbert,

    Wij zijn nu in Bandung en willen dolgraag naar de dragon village. Hoe vindt je die via Google Maps. Ik krijg een museum namelijk als ik het intik op Google en welke mogelijke manier dan ook …

    Groetjes Lindsay

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Lindsay,

      Je kunt eerst naar Garut gaan en daar vragen naar Kampung Naga. Op Google Maps is inderdaad niets te vinden, al heeft Travelfish wel een locatie op kaart staan!

      Groet,

      Robbert

  5. Liza

    Hee Robert,

    Super leuke tips allemaal! Ik had gedacht dit alles zelf te doen, op de scooter maar ga nu steeds meer twijfelen vanwege de drukte en de mogelijkheden om daadwerkelijk een scooter te kunnen huren hier in Bandung.
    Hoe heb jij dat destijds gedaan? Een tour of privéchaffeur?

    Groetjes,
    Liza

  6. Marie-Lise

    Ik was afgelopen zomer in Bandung, helaas slechts 2 nachten. Wij hebben de Tangkuban Perahu bezocht en de anklung-school.
    Als ik zo jouw bericht zie, is het erg jammer dat we er niet langer zijn kunnen blijven!

  7. elske

    Hi Robert,

    Is er een fijne plek ten zuiden van Bandung (want de volgende dag door naar Pangandaran) waar je na de vlucht uit Holland lekker kunt ontspannen. Ik zat te denken aan de hot-springs maar vooralsnog vind ik deze alleen maar ten noorden van Bandung. Heb je nog een tip?

    Groeten Elske

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Elske,

      Kawah Puti en het Patenggang Lake liggen beide ten zuiden van Bandung, alleen niet op de route naar Pangandaran. Hetzelfde geldt voor de Ciwidey Hot Springs.

      Ik weet niet of je vanuit Bandung naar Pangandaran wilt of vanuit de volgende bestemming die ten zuiden van Bandung ligt?

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw