Zo reis je van Bangkok naar Koh Phangan

Ben je op zoek naar info over hoe je van Bangkok naar Koh Phangan kunt reizen?

Dan ben je niet de enige, want Koh Phangan is hot en echt een geweldig eiland waar je ultiem zult genieten. Tuurlijk, je hebt er de beruchte Full Moon Party om volledig los (en naar de klote!) te gaan, maar er is zoveel meer dan alleen zon, zee en zuipen. Toch hebben de meeste mensen die ik over het eiland hoor praten er (helaas) er alleen dat beeld van.

Nu ik dit stukje voor je schrijf lig ik op een bamboebank op het terras van mijn Airbnb en loopt er een eekhoorn heen en weer over de meterslange bladeren van de palmboom. Achter de glooiende jungle-heuvels zie ik de horizon waar de zee en de lucht elkaar kruisen. Ondertussen hoor ik vogels, kikkers en krekels.

Wakker worden met een view

Toch helemaal super om zo wakker te worden?

Je gaat het zelf allemaal ervaren als je er bent.

Allereerst is het goed om te weten dat je verschillende manieren hebt om op Koh Phangan te komen. Het kan daarom lastig zijn om de voor jou beste keuze te maken. En juist keuzestress wil je zo min mogelijk hebben tijdens je backpacktrip.

Om je een handje te helpen heb ik deze handige gids voor je geschreven.

Zoek dus niet langer, en lees ‘m eventjes door. Ik bespreek namelijk alle opties voor je, en vertel je ook mijn favoriete optie. Daarnaast laat ik je zien hoelang je onderweg bent en zal ik zeggen welke optie het duurst en het goedkoopst is.

Voor ik de opties noem, heb ik verder nog wat algemene informatie die goed is voor je om te weten. Denk aan steden vanwaar je kunt vertrekken en welke bootmaatschappijen en havens er zijn.

In welke steden kun je op de boot stappen?

Je hebt twee steden om op de boot naar Koh Phangan te komen. Dit zijn Chumphon (3 uur en 45 minuten reistijd met de speedboot) en Surat Thani (2,5 uur reistijd met de ferry, 1 uur en 45 minuten met de speedboot).

Chumphon is populairder om naar Koh Tao te gaan, aangezien dit eiland vanuit daar dichterbij is dan vanuit Surat Thani. Om van Chumphon naar Koh Phangan te reizen heb je alleen de speedboot als optie, vanwege de relatief grote afstand.

Reis je naar Koh Phangan, dan is het dus logischer om in Surat Thani te vertrekken.

 

Welke maatschappijen zijn er?

Seatran, een van de bootmaatschappijen die vaart tussen Donsak (Surat Thani) en Koh Phangan

Kies je voor Surat Thani als opstapplaats, dan heb je de keuze uit drie maatschappijen om mee te varen: Lompraya (speedboot; 1 uur en 45 minuten reistijd), Raja Ferry (ferry; 2,5 uur reistijd) en Seatran (ferry; 2,5 uur reistijd).

Lompraya is zoals gezegd het snelst, maar ook het meest prijzig. Met de ferry duurt het overigens niet heel veel langer -3 kwartier- en het is qua kosten het interessantst.

Zelf heb ik met al deze operators gevaren en ze zijn allemaal goed bevallen. Wel moet ik zeggen dat Seatran net iets meer luxe bood dan Raja Ferry, zo vond ik hun minimarkt meer kwaliteit hebben. Behalve snacks etcetera bieden zij namelijk tevens verse espresso of ijskoffie aan. Verder hadden ze zelfs een massageruimte. Best verrassend toch?

 

Welke havens zijn er in Surat Thani?

Een wachtruimte in de Donsak Pier

In de omgeving Surat Thani heb je diverse havens met bootverbindingen naar Surat Thani. De meest bekende is de Donsak Pier, waar alledrie de bootmaatschappijen vertrekken. Lompraya heeft ook haar eigen haven, de Tapee Pier. In de stad zelf ligt de Surat Thani Pier. Daar vertrekt de nachtferry naar Koh Samui, Koh Phangan en Koh Tao.

Vanuit Surat Thani centrum duurt het 1 uur om op de haven van Donsak te komen. Vanaf de airport ongeveer 1,5 uur.

 

Hoe laat vertrekken de boten vanaf de Donsak Pier?

De ferry’s en speedboten vertrekken de hele dag door. Kijk op 12Go Asia om de exacte vertrektijden te zien.

Mijn ervaring is dat je meestal nog een uur moet wachten op de Donsak Pier, vooraleer de ferry of speedboot vertrekt. Je hebt daar een prima koffiezaak, een winkel met snacks en een restaurant.

 

Doe het rustiger aan, en slaap een nachtje in Surat Thani

Je hoeft de reis naar Koh Phangan heus niet persé in één ruk te doen hoor. Je kunt bijvoorbeeld ook een nachtje in Surat Thani slapen, en de volgende ochtend richting de haven en het eiland gaan. Dit heb ik onlangs nog gedaan en is me goed bevallen.

De busrit naar Donsak en het bijbehorende ferry-ticket koop je gewoon in het guesthouse waar je verblijft, of online via 12Go Asia.

’s Avonds kun je dan lekker over de San Chao Market struinen, een van de leukere avondmarkten van Thailand als je het mij vraagt. Voor de rest is Surat Thani totaal niet boeiend.

 

Waar op Koh Phangan kom je aan?

Haad Chao Phao Beach, een van mijn favoriete plekjes op Koh Phangan

Je komt met alle boten aan in de haven van Thong Sala, het hoofddorp van Koh Phangan. Daar kun je direct een scooter huren of een taxi nemen naar je accommodatie.

Kom je laat aan, dan kan het fijn zijn om een nachtje in Thong Sala te slapen en je scooter in alle rust de volgende dag te regelen.

 

Optie 1: (nacht)trein naar Surat Thani of Chumphon + bus + ferry of speedboot

Dit is een populaire reis onder backpackers, met name om ook een keer de nachttrein in Thailand meegemaakt te hebben. En om een nacht accommodatie uit te sparen 😉 .

De trein die ’s ochtends vertrekt kan ook hoor, maar zou ik gezien de reistijd en het ontbreken van een bed niet doen. In de nachttrein heb je namelijk wél een bed, wat chill is.

Opstappen doe je op het Hua Lamphong Station en je hebt de keuze uit een treinrit naar Surat Thani of Chumphon.

Kies je voor Surat Thani, dan duurt de reis om en nabij de 12 uur. En wanneer je de volgende ochtend aankomt ga je direct met de bus verder naar de Donsak Pier (1 uur reistijd), vanwaar je op de ferry stapt die je in Thong Sala, Koh Phangan afzet (2,5 uur reistijd).

De treinreis naar Chumphon duurt met 9 tot 10 uur iets korter, al ben je met de boot langer onderweg. Aangezien je ’s avonds vertrekt en een matras hebt om te slapen, maken die paar uur meer in de trein je waarschijnlijk niet uit – en daarmee is Surat Thani een betere optie. En ook goedkoper trouwens, want je kan vanuit daar de ferry nemen en in Chumphon alleen de (duurdere) speedboot.

Totale reistijd: +/- 15,5 uur.

Combiticket boeken: als je in Bangkok rond Khao San Road en Rambuttri verblijft, kun je altijd even een travel agency binnenlopen een daar je reis boeken. Een andere optie is online via 12Go Asia.

 

Optie 2: (nacht)bus naar Surat Thani+ bus + ferry of speedboot

Kies je voor deze reismogelijkheid, dan stap je op de bus in Bangkok die direct naar de Donsak Pier gaat (12 uur reistijd). Dit zal een nachtbus zijn, zodat je erna meteen de ferry kunt pakken richting Koh Phangan.

Het is de goedkoopste optie die je hebt en je bespaart -net als met de nachttrein- een nacht accommodatie.

Stel jezelf de vraag: ben je een goede busslaper of niet? Het is en blijft natuurlijk een achteruit klapbare stoel waar je het mee moet doen. Ik vind het niks, andere backpackers hebben er prima ervaringen mee. Het is dus aan jou.

Totale reistijd: +/- 14,5 uur.

Combiticket boeken: dit kan wederom bij een travel agency of online via 12Go Asia.

 

Optie 3: vliegtuig naar Surat Thani + ferry of speedboot

Wist je dat vliegen van Bangkok naar Surat Thani vaak al voor 30 euro of zelfs minder kan? Het is daarmee goedkoper dan de trein! Naast het fijne kostenplaatje ben je natuurlijk veel minder lang onderweg en zul je dus fitter aankomen. Wel zo fijn toch? Surat Thani is namelijk slechts een uurtje vliegen vanuit de hoofdstad.

Op de luchthaven kan je vervolgens een minivan naar de Donsak Pier (1,5 uur reistijd) nemen, om daar de ferry of speedboot richting Koh Phangan te pakken.

Of pak het ietsje relaxter aan en doe het zoals ik het deed. Ga vanuit de luchthaven met een minivan naar het centrum van Surat Thani (1 uur reistijd) en overnacht daar. De volgende ochtend reis je door naar Donsak en uiteindelijk Koh Phangan.

De laatste optie die je hebt is de nachtferry naar Koh Phangan. Dit doen echter maar weinig mensen, omdat je liefst 7 uur onderweg bent. Onnodig, gezien de andere reisopties die er zijn. Bovendien is het duurder dan de normale ferry.

Totale reistijd: +/- 5 uur.

Combiticket boeken: je vlucht van Bangkok naar Surat Thani boek je hier. De minivan + boot regel je hier. De transfer vanaf Surat Thani Airport naar Koh Phangan kun je ook bij aankomst op het vliegveld boeken.

 

Optie 4: vliegtuig naar Koh Samui + ferry of speedboot

Nee, Koh Phangan heeft geen luchthaven maar het buureiland Koh Samui wel. En Koh Samui kan je onder andere per vliegtuig vanuit Bangkok bereiken (1 uur reistijd). Daarna neem je een minibus naar de haven (10 minuten reistijd) en ten slotte de ferry (45 minuten reistijd) of speedboot (30 minuten reistijd) naar Koh Phangan.

Dit is de snelste optie van de vier, al is het tegelijkertijd ook de duurste. De vliegtickets naar Koh Samui zijn namelijk vrij prijzig, helemaal wanneer je enkele dagen van tevoren boekt ben je al snel 150 euro of meer kwijt. Enkel Bangkok Airways vliegt de route, wat de airline een monopoliepositie geeft – vandaar de hoge prijzen. Kies je deze optie, is het daarom aan te raden om je vliegticket tijdig te boeken, zodat je minder dan 100 euro betaalt.

Totale reistijd: +/- 2,5 uur uur.

Combiticket boeken: de vlucht van Bangkok naar Koh Samui boek je hier. Bij aankomst staan er mensen die een combiticket voor de bus en ferry of speedboot verkopen. Je kunt dit tevens via 12Go Asia regelen, een minivan-chauffeur wacht je dan op in de aankomsthal. Een vriend van me heeft dit onlangs gedaan en moest een uurtje wachten op de boot.

 

Direct je trip van Bangkok naar Koh Phangan boeken

Powered by 12Go system

 

Meer over Koh Phangan

 

Heb jij nog vragen over hoe je van Bangkok naar Koh Phangan komt? Stel ze in de comments 🙂 !

Haal het maximale uit je reis door Thailand

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door de Thailand halen? 

Lees dan even verder.

Speciaal voor Thailand-backpackers heb ik namelijk Backpackgids Thailand gemaakt. Dit heb ik gedaan op het prachtige eiland Koh Phangan. Met de insider-tips, gave routes en andere waardevolle info kan ik wel zeggen dat de gids een must is voor je reis. De reacties die ik erop krijg maken me helemaal blij 🙂 .

En als je naast Thailand ook nog naar andere landen in Azië gaat, dan is Backpackgids Azië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en tijdrovende voorwerk is voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben en waarmee je flink wat geld bespaart.

Backpackgids Thailand

Backpackgids Thailand heb ik geschreven op het Thaise eiland Koh Phangan en is een feestje om te lezen. Klik op de knop voor meer informatie.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw