10 typische dingen die iedere Japan-reiziger herkent

Japan is een superleuk, mooi en bovenal uniek land om te backpacken. Ik schreef al heel wat artikelen met betrekking tot de verschillende plaatsen die ik er bezocht, maar heb het nog nooit met je gehad over de typische dingen die je in Japan tegenkomt. Die dingen die het land zo leuk, herkenbaar en soms ook afwijkend maken.

Dan heb ik het trouwens niet over bekende zaken als kersenbloesem, spelletjeshallen, tempels en mensen die mondkapjes dragen. Ze zijn wat mij betreft té normaal, iedereen kent bijvoorbeeld de Japanse kersenbloesem of weet dat er tempels in Japan staan.

Waarover ga ik het dan juist wél met je hebben? Je leest het in dit artikel.

1. De futuristische toiletten

In Azië zijn toiletten sowieso al anders dan in Nederland; de welbekende bum gun is onder backpackers inmiddels een begrip geworden. Echter, de wc’s in Japan blijken echt next level. Ik vind ze persoonlijk helemaal geweldig.

Bij m’n aankomst in Tokyo maakte ik er direct kennis mee. Brilverwarming, geluidsopties, verschillende bidet-mogelijkheden, drukregelaars, een droger en ga zo maar verder. En de ene is nog luxer dan de andere. Toiletpapier is in ieder geval niet meer nodig.

Om het specifieker te maken: soms is er zelfs een knop waarop ‘privacy’ te lezen valt. Als je die indrukt, volgt er een geluid om je -inderdaad- meer privacy te geven tijdens je toiletbezoek.

En het fijne is dat de wc’s bijna overal waar je komt zo luxe zijn als ik hierboven heb beschreven. Wel zijn de badkamers waarin ze zitten vaak mega-klein, al is dit gezien het ruimtegebrek in Japan simpelweg logisch. Efficiënte is in Japan het devies.

Anyway, terug in Nederland ga je deze wc’s absoluut missen. Zullen we wedden?

 

2. Vrouwen die rondlopen in kleurrijke kimono’s

De kimono is een traditioneel Japans kledingstuk, een soort losse mantel, die doorgaans bij officiële gelegenheden wordt gedragen. Je ziet er vooral vrouwen in lopen, meestal met teenslippers die een nogal hoge zool hebben. Teenslippers gecombineerd met sokken trouwens 😀 .

Tegenwoordig is het lopen in een kimono ook een dingetje voor toeristen geworden. Je kunt ze op verschillende plekken huren en zo als ‘Japanse’ door de stad wandelen. Met name in het bruisende Kyoto ben ik ze veel tegengekomen.

 

3. (Mystery) vending machines

Dan zijn er de vending machines die je werkelijk overal in Japan ziet. Zelfs op de meest verlaten plekken zie je zo’n automaat staan. Japan is dan ook het land waar je de meeste van dit soort automaten op straat vindt. Meestal zitten er allerlei soorten drankjes in.

Maar dit is nog niet alles…

Zo kun je tevens een ‘gokje’ wagen bij een mystery vending machine, je weet hier van tevoren niet wat je gaat krijgen. Of je ziet een machine met allerlei soorten drankjes zonder dat je een keuze kunt maken welk drankje eruit komt. Je gooit er het gevraagde bedrag in, en vervolgens rolt er iets uit.

Overigens zijn er tevens vending machines die andere producten verkopen dan drankjes. Denk aan noodles, rijst, ijs, sigaretten en zulk soort dingen. Deze zie je alleen een stuk minder.

En geloof het of niet: sommige van de automaten hebben gratis wifi.

 

4. Onsens met unieke baden

Bijna in iedere plaats in Japan is wel een onsen -oftewel een hot springs- te vinden. Wat ik je meteen wil vertellen is het volgende:

  • Vrouwen en mannen zijn van elkaar gescheiden.
  • Badkleding is niet toegestaan. Helemaal naakt is de regel, al kun je wel een handdoekje meenemen.
  • Tatoeages zijn meestal niet toegestaan, tenzij je naar een speciale onsen gaat die melding maakt dat het wel oké is.

Behalve warmwaterbaden is er meestal ook een sauna om lekker te zweten, en soms een buitengedeelte om af te koelen – eventueel met wat waterbronnen en bubbelbaden erbij.

Het kan trouwens wat onwennig voelen om als (enige) Westerling tussen al die naakte (behaarde) mannen of vrouwen te lopen. Gelukkig viel dit in mijn geval wel mee, al werd ik in het begin wel even aangekeken 😀 .

Het meest bijzondere maakte ik mee in een onsen in Fuji City. Daar was een bad met kleine elektronische schokjes. Zoiets had ik nog nooit gezien. Toevallig had ik toen net flinke spierpijn in m’n onderrug waardoor ik niet langer dan een minuut of 20 kon lopen. Na mezelf lichtelijk gepijnigd te hebben in het elektrische bad, was dit probleem echter helemaal verdwenen.

 

5. De meest opmerkelijke cafés

Je kunt het zo gek niet bedenken of Japan heeft het. Zo ook cafés met dieren, oftewel de animal cafes. Vooral Tokyo staat erom bekend trouwens. Katten, honden, uilen, konijnen, egels – je vindt ze er allemaal. Tijdens het drinken van je koffie of thee kun je de diertjes bekijken of eventueel met ze spelen.

Behalve in Japan zie je deze trend overigens steeds meer overwaaien naar andere landen. Ook in Nederland zijn er bijvoorbeeld al kattencafeetjes.

Maar het kan nog aparter hoor…

Want in de elektronische wijk Akihabara in Tokyo heb je zogenaamde maid cafes waar je door ietwat truttig ogende dienstmeisjes bediend wordt. Of laat ik het beter over-de-top noemen. Ze lijken zo uit een strip- of tekenfilm te komen. Wanneer je door Akihabara loopt, zie je deze dienstmeisjes flyers uitdelen om je naar hun tent te lokken. Daar word je vervolgens als heer behandeld.

Geloof het of niet, maar zulke maid cafes zijn oorspronkelijk opgericht om de natte droom van game-freaks en anime-lovers waarheid te laten worden. Vandaag de dag zie je er echter zat toeristen die uit nieuwsgierigheid een kijkje komen nemen.

PS. Behalve cafés met dienstmeisjes en dieren kent Japan nog veel meer extravagante cafés. Denk aan knuffel-, horror-, ninja- en gevangeniscafés. En bijvoorbeeld ook robot- of Alice in Wonderland-restaurants.

 

6. Piepkleine ramen-restaurants

Ramen is een bekend Japanse noodlesoep, geserveerd in een bouillon van vlees of vis. Ik vind het echt superlekker, en jij vast ook 🙂 . Opmerkelijk zijn de vaak piepkleine eetzaakjes waar men dit gerecht serveert. Van de buitenkant lijkt het in sommige gevallen net of je een verkapte schuur instapt, dat had ik bijvoorbeeld bij Taiga Noodles in Kanazawa en bij Ramen Hirano in Kamakura.

Binnen is meestak een lange bar waaraan een man of acht (of minder) kunnen zitten. Voor je neus wordt de ramen voor je gekookt. Knus, gezellig en meestal erg lekker.

In sommige ramen-zaken staat in het begin een automaat waar je een keuze maakt uit het type ramen dat je wilt. Vervolgens gooi je het benodigde bedrag erin en wordt de bestelling doorgegeven aan de koks.

 

7. Oude maar chique taxi’s met onwijs beleefde chauffeurs

Toen ik aankwam in Tokyo zag ik vrij veel taxi’s door de stad rijden. Redelijk oude Toyota’s van het type Crown. Maar ondanks dat het om verouderde modellen gaat, zien ze eruit alsof ze net van de dealer komen.

Wat echter vooral opvalt zijn de deftige chauffeurs die in de taxi’s rijden. Gekleed in een strak pak, witte handschoentjes aan en een deftige hoed op. Als je in wilt stappen drukt deze chauffeur een knopje in waardoor de deur automatisch voor je opengaat. En wanneer het regen komt hij/zij met een paraplu bij je staan om je droog je spullen in de auto te kunnen laten leggen.

Nee, zo netjes als de taxichauffeurs eruitzien en zich gedragen in Japan, heb ik eigenlijk nog nooit ergens meegemaakt.

 

8. Bizar duur fruit

Japan is duur, dit hoeven we niet onder stoelen of banken te steken. Alleen als het op fruit aankomt weet je soms echt niet wat je ziet. Een losse appel kost je al snel meer dan een euro, ik heb ze zelfs voor 5 euro gezien. Maar aardbeien spannen de kroon.

Hierboven zie je een foto die ik maakte van een doosje met tien stuks voor de prijs van 1.707 yen, omgerekend ruim 14 euro. Ja, je leest het goed. Bananen waren daarentegen wel vrij goedkoop.

 

9. (Sterk afgeprijsde) bento boxes

Als je op zoek bent naar een goedkope, lekkere maaltijd kun je in de supermarkt je slag slaan. Ze verkopen er namelijk ‘bento boxes’. Dit zijn bakjes met rijst- en noodlegerechten, vis, vlees, sushi en ga zo maar door. En het mooie is dat ’s deze bento boxes ’s avonds flink worden afgeprijsd.

Vaak wordt begonnen met 20% korting en later op de avond 50%. Zo heb ik regelmatig sashimi voor een prikkie gescoord 🙂 .

 

10. Capsulehotels met alles wat je je maar kunt wensen

Een capsule is misschien wel de populairste manier om te overnachten voor zowel soloreizigers en zakenlui. Zo’n ding is dus echt letterlijk een capsule, inclusief ventilator of airco, een matras, tv, wifi en een stopcontact. En exclusief raam 😀 . Je vindt ze zowel in hotels als hostels.

Het is de goedkoopste type accommodatie als je een privé-‘kamer’ zoekt.

Wel is me opgevallen dat capsules niet altijd capsules zijn. Begrijp je wat ik bedoel? Sommige hostels adverteren onder de naam ‘capsule’ maar bieden dan vervolgens een versie aan zonder afsluitklep. In plaats daarvan een gordijntjeof een schuifdeur, waardoor het echte capsulegevoel ontbreekt.

 

En… wat is voor jou typisch Japans?

Haal het maximale uit je reis door Japan

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Japan halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere Japan-experts heb ik namelijk Backpackgids Japan ontwikkeld. En als je naast Japan ook nog naar Zuidoost-Azië gaat, dan is Backpackgids Azië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Japan

De absolute musthave als je naar Japan gaat. Klik meteen op de knop hieronder.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw