7 tips voor een bezoek aan het authentieke Kanazawa

Kanazawa is een leuk stadje gelegen aan de westkust van Japan. Het is een van de weinige grote steden van het land die geen schade heeft opgelopen door bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. Traditionele buurten, heiligdommen en andere bezienswaardigheden zijn daarom volledig intact gebleven. Daarmee is Kanazawa de best bewaarde stad uit de Edo-periode (1603-1868).

Behalve authentiek is het een bestemming die niet overlopen wordt door massa’s toeristen. Maar ik geef toe, plekken zoals Kyoto, Takayama en Kamakura boeiden me meer. Echt indrukwekkende tempels heb ik bijvoorbeeld niet gezien in Kanazawa. Toch is het de moeite om de stad een paar dagen te bezoeken, zeker al ze op de route ligt. In dit artikel deel ik m’n zeven beste tips met je.

 

1. Eet ramen bij Taiga Noodles

Toen ik aankwam op het busstation van Kanazawa had ik erg zin in ramen. Niet ramen van glas hè, maar uiteraard de heerlijke Japanse noodlesoep 😉 . Vaak bereid op basis van varkensbotten-bouillon, ‘miso’ of sojasaus. Mijn favoriet? Miso, 100%.

Ik koos ervoor om het mezelf makkelijk te maken en Googelde “Ramen near me.” Zo kwam ik uit bij Taiga Noodles, een eetzaak die -zo blijkt- hoog in de rankings van Tripadvisor terug te vinden is. En aangezien deze tent vlakbij lag, liep ik er vol verwachting op af.

Van buiten zou je nauwelijks zeggen dat hier om een eettentje gaat, al geldt dit wel vaker voor ramenrestaurants. Al bukkend loop je naar binnen en zie je maximaal een man of 10 aan de bar zitten. Het is zo’n typische plek die er niet uitziet, maar waar het eten supergoed is. Absoluut proberen dus. Vanaf het station loop je er zo heen.

 

2. Wandel door de Kenrokuen Garden, een van de mooiste tuinen in Japan

Samen met Mito’s Kairakuen Park en Korakuen in Okayama behoort Kanazawa’s Kenrokuen tot de drie mooiste landschapstuinen van Japan. Het is een vrij groot park waar je makkelijk een paar uur kunt ronddwalen. Verborgen hoekjes, uitkijkpunten, theehuisjes, vijvers, watervallen en boogbruggetjes maken het samen met de aanwezige natuur en de talloze Japanse details een fijne plek om te relaxen.

In april kun je hier kersenbloesem zien, terwijl je van eind november tot begin december getrakteerd wordt op de prachtige rode, gele en oranje herfstkleuren. Opvallend zijn de bomen die in de herfst en winter een traditionele puntvormige kap hebben om ze te beschermen tegen de sneeuw.

De Kenrokuen Garden is vooral in de kleurrijke seizoenen een populaire bezienswaardigheid om heen te gaan. Wees daarom voorbereid op veel mensen. Echter, het park is gelukkig groot en daarom kun je altijd wel een plekje voor jezelf vinden.

De entree tot de tuin bedraagt 310 yen (2,60 euro).

 

3. Ga naar de iconische Higashichaya Old Town

In het historische centrum Higashichaya vind je allerlei traditionele straatjes, zoals je die bijvoorbeeld ook in Takayama ziet. Op de hoofdstraat komen overigens wel heel veel toeristen af, wat de ervaring minder authentiek maakt dan je in eerste instantie misschien zou denken. Desalniettemin vond ik het zeker de moeite waard om de oude Japanse woningen, theehuizen en shops van dichtbij te zien. Dit is overigens tevens de plek die bekendstaat als het Geisha District van Kanazawa, al heb ik geen enkele geisha gespot. Wel komen er locals in kimono’s op Higashichaya af, wat voor een typisch Japans sfeertje zorgt.

Vlakbij vind je tevens de Kazuemachi Tea House Street, een fotogeniek straatje met theehuisjes, gelegen aan een rivier. Met name ’s avonds is het er mooi, de straat is dan namelijk sfeervol verlicht. De theehuisjes waren in mijn geval overigens niet geopend.

 

4. Bekijk het kasteel van Kanazawa

Op steenworp afstand van de Kenrokuen Garden ligt het Kanazawa Castle Park, met als belangrijkste trekpleister het Kanazawa-kasteel. Een mooi bouwwerk, al vind ik het kasteel in Matsumoto en ook die in Hiroshima indrukwekkender.

Tijdens de Edo-periode diende ze als belangrijkste plek voor de toenmalige Maeda Clan, een Japanse Samurai-beweging die grote delen van de Hokuriku-regio in handen had. Daartoe behoort onder meer de Ishikawa Prefecture, waarin Kanazawa ligt. Belangrijke stukken van het park zijn door de eeuwen heen meerere keren afgebrand, de laatste keer was in 1881. De grootste gedeeltes heeft men gelukkig weer heropgebouwd, in 2010 werd bijvoorbeeld de Kahoku-mon Gate in ere hersteld.

Behalve het kasteel kun je een lekkere wandeling maken door het heuvelachtige park. Maak sowieso nog even een stop bij de Gyokuseninmaru Garden, en bij voorkeur in de avond. De tuin is dan helemaal verlicht, wat het een extra magisch tintje geeft.

Tegen betaling van 310 yen (2,60 euro) kun je binnen een kijkje nemen. Wil je dit doen, dan raad ik je aan om voor 500 yen (4,15 euro) een combinatieticket te kopen waarmee je zowel toegang tot het kasteel als de Kenrokuen Garden hebt. De toegang tot het park zelf is overigens gratis.

 

 

5. Breng een bezoekje aan het Oyama Shrine

Helaas vielen de tempels in Kanazawa me best wel tegen. Zo is er de toeristische Myoryuji Ninja Temple, die van buiten niet heel erg tot de verbeelding spreekt. Binnenin is het echter wel de moeite waard, al is de rondleiding tegen betaling in het Japans. Eromheen vind je nog wat andere kleine tempeltjes waar je nauwelijks toeristen tegenkomt, zoals de Korin-ji Temple.

Het mooiste heiligdom in Kanazwa is wat mij betreft het Oyama Shrine. Niet zozeer vanwege het gebouw zelf als je het mij vraagt, maar vooral door de indrukwekkende ingang met de hoge trap en de fraaie tuin die ernaast ligt. Het schrijn eert Maeda Toshiie, een oud leider van de eerdergenoemde Maeda-clan, en z’n vrouw Omatsu. Leuk weetje: deze plek is ontworpen door de Nederlandse architect Holtman.

 

 

6. Bezoek het Hyakumangoku Festival

Ieder jaar, in het eerste weekend van juni, wordt in de straten van Kanazawa Hyakumangoku Matsuri gehouden. Een kleurrijk festival waarbij de inwoners van de stad de verjaardag van die hierboven genoemde Maeda Toshiie op uitbundige wijze vieren.

De openingsceremonie is bij het station waar men met enorme drums muziek maakt. Vervolgens begint de Hyakumangoku Parade. Vele mensen gekleed in traditionele kostuums lopen door de stad, geleid door acteurs die de eerdergenoemde leider Maeda Toshiie en z’n vrouw Omatsu spelen. Er wordt gedanst, gezongen en zijn allerlei activiteiten. Hyakumangoku eindigt met verschillende theeceremonies in en rond het Kenrokuen Park.

De vrijdagavond voor het festival is de Asanogawa-rivier versierd met duizenden handgemaakte lantaarns en kaarsen. De bewoners van Kanazawa komen hier massaal op af om zich zo op ontspannen wijze voor te bereiden op Hyakumangoku, wat de dag erop begint.

 

7. Begin je dag bij de German Bakery en de Green Bar

Een spot waar je terechtkunt voor een lekker ontbijtje is de German Bakery. Nu is ‘Duitse bakkerij’ enigszins misleidend, want ze verkopen er vooral Franse bakkersproducten. Heerlijke broodjes, appel-kaneel-cakejes, toast met gesmolten kaas en ga zo maar door.

Koffie heb je er ook, al kun je als echte espresso-liefhebber beter even binnenlopen bij de verderop gelegen Green Bar. Behalve de goede koffie is de atmosfeer er super.  Je hebt er namelijk relaxte zitruimtes met ernaast grote ramen om naar buiten te kijken.

 

Waar in Kanazawa raad ik je aan om te overnachten?

Het is leuk om in een traditioneel Japans appartementje te verblijven. Een aanrader is het recent gebouwde Guest Room Tiie. Je hebt er je eigen tatami-ruimte, keuken en een comfortabel slaapgedeelte. De bezienswaardigheden liggen bovendien op loopafstand.

 

Vervolg je reis naar…

Zelf ben ik met de bus (3,5 uur) doorgegaan naar Kyoto. Je kunt ook de andere kant op reizen, richting Shirakawa-go (1 uur met de bus) of Takayama (2 uur met de bus). En met de Shinkansen-trein ben je in 2,5 uur in Tokyo.

Ga jij backpacken in Japan?

Backpackgids-Japan-bannerDan moet je dit echt even lezen 🙂 .

In samenwerking met een aantal andere Japan-experts heb ik namelijk een ultieme backpackgids speciaal voor Japan ontwikkeld. Ik kan wel zeggen dat het een prachtig product geworden is, vol met routes, insider-tips en inspiratie.

Je kunt onder meer het volgende verwachten:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Tips waar je moet zijn, maar ook waar beter niet.
Per bestemming bespreken we de mooiste bezienswaardigheden en de leukste activiteiten.
Veelzijdige routes inclusief tips om de routes in te korten en uit te breiden. Zo heb je oneindig veel mogelijkheden.
Iedere route is voorzien van een handig routekaartje, inclusief tips hoelang ergens te blijven.
Adviezen voor transport, om geld te besparen en om zo veilig mogelijk op pad te gaan.
52 extra tips om het maximale uit je reis te halen.

Wil jij meer weten over deze ultieme gids voor Japan-reizigers?

Arrow

Naar de aanbieding!

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw