7 magische plekken in Kamakura

Op minder dan een uur van Tokyo ligt het sfeervolle tempelplaatsje Kamakura. Met de trein ben je er al in minder dan een uurtje. Het is daarmee een populaire bestemming om voor een of meerdere dagen te bezoeken en eventjes te ontsnappen aan de drukte van de hectische metropool.

Wat maakt Kamakura zo speciaal? De stad staat vol met schrijnen en schitterende tempels, je vindt er serene Zentuinen, er zijn avontuurlijke trails aangelegd om te hiken en ze is omgeven door zee en groen begroeide bergen. Op straat zie je zo nu en dan meisjes in traditionele kimono’s wandelen, wat voor een typisch Japanse sfeer zorgt. En in de piekperiodes van de herfst en de lente is het er door de felle kleuren extra mooi.

Zelf ben ik er overigens 3 volle dagen geweest. En als je de tijd hebt raad ik je een wat langer verblijf zeker aan. Zo kun je Kamakura in alle rust ontdekken. Alles -of veel- in een dag willen doen kan hoor, al moet je dan wel uitkijken dat je niet tempelmoe wordt.

In dit artikel deel ik zeven magische plekken met je voor een bezoek aan Kamakura. Ik sluit af met enkele aanvullende tips.

 

1.  Tokei-ji Temple

De Tokei-ji-tempel stond vroeger bekend als de Divorce Temple omdat de plek een uitweg vormde voor vrouwen die door hun man werden mishandeld, om zo hun scheiding in gang te zetten. In dit voormalige klooster vind je een prachtig aangelegde tuin vol bomen, bloemen en beelden. Ook liggen er talloze graven van belangrijke personen. Denk aan filosofen, zakenlui en politici.

Het bijzondere aan Tokei-ji vind ik dat je allerlei kleine zijweggetjes in kunt lopen, waar je telkens weer wat moois ziet. Je wandelt langs boeddhistische beelden, palen met Japanse tekens, bomen met kronkelige takken of trappen die met mos begroeid zijn. Bovendien is het er relatief rustig, wat de ervaring alleen maar beter maakt.

 

2. Engaku-ji Temple

Tegenover Tokei-ji ligt de veel grotere Egaku-ji Temple, een plek die in de 13e eeuw diende om te bidden voor de Japanse en Mongoolse soldaten die waren omgekomen tijdens Mongoolse invasie van Japan. Het is een van de belangrijkste Zen-tempels van het land.

Via een schitterende toegangspoort kom je op het complex, waar onder meer de Shariden Hall staat. Het verhaal gaat dat men hier de as van de Boeddha bewaart.

Iets uitdagends doen? Op zondagen kun je er in de vroege ochtend een Zen-meditatiesessie bijwonen, samen met de plaatselijke monniken.

 

3. Megetsu-in Temple

Megetsu-in, ook bekend als de Hydrangea Temple, is een sprookjesachtig tempelcomplex dat op z’n best is in juni, wanneer de hortensia’s langs de trap in bloei staan. Helaas was dit tijdens mijn bezoek niet zo, maar de wandeling over het vrij grote terrein heeft zeker indruk op me gemaakt.

Op het complex is trouwens een klein stuk bos dat uit bamboebomen bestaat, gaaf om even doorheen te lopen en de ideale spot voor een mooie foto. Verder vind je er de Hojo Hall, die een cirkelvormige opening heeft waardoorheen je een gedeelte van de fraaie tuin kunt zien.

 

4. Hokokuji Bamboo Forest

Verborgen in de heuvels van Kamakura ligt de Hokokuji Temple. Vroeger diende Hokokuji onder meer als familietempel van de regerende de Ashikaga-familie, een Japanse samurai-clan die van 1336 tot 1573 Japan in handen had.

Naast de tempel zelf staat Hokokuji vooral bekend om het dichtbegroeide bamboebos dat er ligt. Vlakbij het hoofdgebouw loopt een smal pad waar zo’n 2.000 bamboestengels omheen staan. Verschillende smalle paadjes brengen je bij een knus theehuisje waar je een gezond kopje Matcha kunt drinken.

En om het allemaal nog wat spannender te maken: achter dit bos ligt een aantal grotten waarin het as van vroegere Ashikaga-grootheden wordt bewaard.

 

5. Kotoku-in: the Great Buddha

De bekendste bezienswaardigheid van Kamakura is zonder twijfel Kotoku-in, oftewel de grote bronzen Boeddha die bijna 12 meter hoog is. Achter het enorme holle beeld zie je groene heuvels oprijzen.

Al met al zeker een indrukwekkend geheel, al vond ik de enorme drukte de schoonheid van deze plek een beetje wegnemen. Ga daarom vroeg in de ochtend of aan het eind van de middag, al geldt dit eigenlijk voor bijna alle bekendere tempels in Kamakura.

 

6. Hase-dera Temple

Vlakbij Kotoku-in ligt de prachtige Hase-dera Temple die gebouwd is op een beboste heuvel. Halverwege deze heuvel staat je het hoofdgebouw met een aangrenzend terras. Binnenin kun je een ruim 9 meter hoog beeld van de elfkoppige Kannon bekijken, oftewel de God van de Genade.

Vanaf het aangelegen terras kijk je uit op de kustlijn van Kamakura. Wandel vervolgens via de Jizo-do Hall naar boven en geniet van al het groen om je heen. Wat ik verder erg gaaf vond was de mysterieuze grot waarin Boeddha-beelden zijn uitgehakt. Beneden vind je nog een torii-poort die leidt naar een kleurrijk bord, waar mensen schelpjes met een wens hebben opgehangen.

 

7. Sasuke Inari Shrine

Na een wandeling door een bos dat deels verwoest was door de tyfoon uit oktober 2019, kwam ik al klauterend terecht bij de torii-poorten van het Sasuke Inari Shrine. Ze doet een beetje denken aan de Fushimi Inari in Kyoto. Later werd duidelijk dat ik dit heiligdom veel makkelijker had kunnen bereiken via de gebruikelijke ingang die wat lager gelegen is. Aan de andere kant was het juist een avontuur wat het extra leuk maakte.

Op het pad wat door ongeveer 100 rode torii-poorten loopt zie je meerdere standbeelden van vossen. Waarom vossen? Men gelooft dat een Inarie-vos voormalig militair-leider Yoritomo Minamoto zou hebben geholpen in het behalen van belangrijke overwinningen. Daarom wordt op deze plek de Inarie-vos geëerd. Het belangrijkste voorbeeld hiervan is het schrijn wat boven te vinden is.

Voor mij is Sasuke Inari misschien wel de mooiste spot van Kamakura. Er waren nauwelijks mensen, de weg om er te komen was avontuurlijk en de hele setting in het geheuvelde bos met de torii’s heeft simpelweg iets onwerkelijks. En het mooie is: de toegang is gratis, in tegenstelling tot de andere tempels die ik bezocht.

 

Wandel door het gezellige Komachi Dori Street

Als je aankomt op Kamakura Station kun je meteen de gezellige Komachi Dori Street inlopen. Een gezellige straat waar van alles te beleven valt. Eetzaakjes, ijssalons, boetiekjes, souvenirwinkels en zelfs een hondencafé maken dit tot een favoriete plek bij toeristen.

In tegenstelling tot het vooral historische Kamakura is alles hier juist erg modern, wat ik voor de afwisseling eigenlijk wel lekker vond.

 

Relax of surf bij een van de stranden

Na een dag vol sightseeing is het heerlijk om je dag relaxed af te sluiten op een van de stranden die Kamakura rijk is. Dit kun je doen bij Shichirigahama Beach. Behalve wandelen of relaxen kun je er trouwens goed surfen. Als je aankomt, zie je dan ook vele locals met hun surfboard naar de golven lopen.

Een andere aanrader is Yuigahama beach dat het dichtste bij het centrum van Kamakura ligt. Ook hier zie je surfers hun kunsten op het water vertonen.

 

Bezoek een van de miniscule koffiezaakjes

In Japan weten ze de vaak weinige ruimte optimaal te benutten. Dit geldt voor hotels, privéwoningen maar bijvoorbeeld ook voor de koffiezaakjes. Ze zijn nogal eens behoorlijk smal en klein van stuk. In eerste instantie denk je misschien dat zoiets niet bepaald fijn is, toch heb ik het juist als gemoedelijk ervaren. Het is weer eens wat anders. En de koffie? Supergoed.

M’n favoriete mini-koffieplek is SJO Coffee. Over een smalle en korte trap loop je naar beneden waar het kleine barretje is.

 

Hike een van de avontuurlijke trails

Kamakura heeft een aantal avontuurlijke trails om te hiken. Een leuke wandeling is de 6 kilometer lange Daibutsu Trail die tussen Kotoku-in en de Jochi-ji Temple ligt. Ook de Tenen Trail die 7 kilometer lang is en door de bergen loopt, is de moeite waard. Tot slot is de Gionyama Trail (4 kilometer) er een met een verhaal, onder andere omdat je bij de Harakiri Yagura Cave komt waar de overblijfselen van oud Kamakura-leider Hojo Takatoki liggen.

 

Stop eerst bij Kita-Kamakura Station

Indien je vanuit Tokyo met de trein reist, raad ik je aan om de halte voor Kamakura Station uit te stappen. Dit is bij Kita-Kamakura Station. Je hebt hier namelijk heel wat mooie tempels liggen, waaronder de eerste drie die ik hierboven heb benoemd: Tokei-ji, Engaku-ji en Megetsu-in.

 

Zorg voor voldoende cash

Goed om te weten is dat je voor de meeste tempels in Kamakura entree dient te betalen. Het bedrag ligt doorgaans tussen de 300 (2,50 euro) en 500 yen (4,15 euro) per tempel. Neem daarom voldoende cash mee.

 

Waar raad ik je aan om te overnachten?

Een leuke accommodatie om te verblijven is B&B Surf Rider. Je hebt er een eigen kamer en een huiselijke gemeenschappelijke ruimte inclusief keuken. Een ander voordeel is dat je vlakbij Yuigahama Beach zit, je loopt er in luttele minuten naartoe.

Ga jij backpacken in Japan?

Backpackgids-Japan-bannerDan moet je dit echt even lezen 🙂 .

In samenwerking met een aantal andere Japan-experts heb ik namelijk de ultieme backpackgids speciaal voor Japan ontwikkeld. Ik kan wel zeggen dat het een prachtig product geworden is, vol met routes, insider-tips en inspiratie.

Je kunt onder meer het volgende verwachten:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Tips waar je moet zijn, maar ook waar beter niet.
Per bestemming bespreken we de mooiste bezienswaardigheden en de leukste activiteiten.
Veelzijdige routes inclusief tips om de routes in te korten en uit te breiden. Zo heb je oneindig veel mogelijkheden.
Iedere route is voorzien van een handig routekaartje, inclusief tips hoelang ergens te blijven.
Adviezen voor transport, om geld te besparen en om zo veilig mogelijk op pad te gaan.
52 extra tips om het maximale uit je reis te halen.

Wil jij meer weten over deze ultieme gids voor Japan-reizigers?

Arrow

Naar de aanbieding!

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw