Zo reis je van Koh Phangan naar Koh Lanta

Van Koh Phangan naar Koh Lanta reizen klinkt misschien niet als een trip die veel gemaakt wordt. Immers, wanneer je het wel gezien hebt op het eiland van de Full Moon Parties -Koh Phangan dus-, dan liggen er met Koh Samui en Koh Tao nog twee andere leuke eilanden in de buurt.

Waarom zou je dan helemaal naar Koh Lanta in het verre Krabi gaan?

Koh Lanta is simpelweg anders. Het is niet zo gecommercialiseerd als de eilanden van Surat Thani en daarmee een stuk authentieker. Daarnaast kun je vanaf Lanta een aantal toffe daguitstapjes maken, zoals de 4 Island Tour en de snorkeltocht naar Koh Rok en Koh Haa. Ook zijn er directe verbinding met Koh Lipe, Koh Jum, Ao Nang en Railay.

Het heerlijke Long Beach op Koh Lanta, ook bekend als Phra Ae Beach

Verder heb ik ervaren dat je op Koh Lanta op het gebied van accommodatie gewoonweg meer kwaliteit krijgt voor je geld. Koh Phangan en Koh Samui blijken op dit moment nogal in trek bij Russen en digital nomads, die er voor langere tijd iets huren. En je snapt het al: de enorme vraag naar woonruimte heeft een prijsopdrijvend effect. Zelfs in het laagseizoen zaten veel accommodaties tot op de nok toe vol.

Het was voor mij de reden om Koh Phangan, wat ik trouwens een heerlijk eiland vind met een mysterieuze, nauwelijks in woorden te vatten energie, te verlaten en voor Koh Lanta te kiezen. Het eiland waar ik de maanden ervoor al bijna 4 maanden was geweest. Ik voel me er thuis 🙂 .

Als jij hetzelfde wilt doen raad ik je aan om deze gids door te nemen. Ik bespreek namelijk hoe de reis van Koh Phangan naar Koh Lanta eruitziet, en vertel je hoe ik het heb ervaren.

Stap 1: van je accommodatie naar de haven van Thong Sala

Wanneer je je ticket naar Koh Lanta hebt geboekt, weet dan dat daar (doorgaans) geen transfer naar de haven van Thong Sala op Koh Phangan bijzit. Je zult die dus zelf moeten regelen. Via je accommodatie kun je vragen om een taxi te boeken of misschien ken je iemand die je met de scooter wil wegbrengen.

In mijn geval zat ik in het verre noorden bij Haad Salad, wat een klein halfuurtje rijden is naar de haven. Ik regelde via mijn Airbnb-host een motorbike-taxi voor 200 THB.

 

Stap 2: ferry of speedboot naar de haven van Donsak

De speedboot van Lompraya – de duurste en snelste optie om in Donsak te komen

Dan zal je vanaf Koh Phangan terug naar het vasteland moeten zien te komen. Daarvoor pak je de ferry (2,5 uur reistijd met Seatran of Raja Ferry) of speedboot (1,5 uur reistijd met Lomprayah) naar Donsak, de grootste haven in de buurt van Surat Thani.

De meeste mensen kiezen voor de ferry, omdat dit het goedkoopst is. Met de speedboot ben je een uur sneller in de haven van Donsak, maar het is niet persé gezegd dat er direct minivans vertrekken. Het kan daarom voorkomen dat je lang moet wachten en het voordeel van de speedboot wegvalt. Dit kun je echter checken in het reisschema, op 12Go Asia wordt de route bijvoorbeeld duidelijk aangegeven.

Zelf heb ik ook via 12Go Asia geboekt, en ik zag daar dat Phantip Travel de maatschappij was die de hele reis verzorgde. Bij aankomst in de haven van Thong Sala (Koh Phangan) meld je jezelf bij hun kantoortje, en krijg je de uitgeprinte tickets voor de verschillende trajecten. Daarnaast geven ze je een sticker, waarop je eindbestemming staat. In dit geval dus Koh Lanta. Je plakt deze op je T-shirt, zodat de buschauffeurs in Donsak je snel naar de juiste minivan kunnen brengen.

 

Stap 3: minivan naar Surat Thani Town

Bij aankomst in Donsak word je met een busje naar een opstappunt even buiten de haven gebracht. Daar staan minivans en net wat grotere bussen te wachten. Ze gaan onder andere naar Krabi Town, Trang en Phuket, maar stoppen eerst in het centrum van Surat Thani. Aan de sticker (zie stap 1) ziet men wat jouw eindbestemming is en word je naar de juiste minivan geleid.

Eenmaal in de minivan is het eventjes wachten tot ‘ie volzit. In mijn geval was dit een minuut of tien. Daarna vertrek je richting Surat Thani Town, omdat je daar wederom een overstap maakt. De reistijd bedraagt 1 uur.

 

Stap 4: minivan naar Krabi Bus Terminal

Eenmaal aangekomen in het drukke Surat Thani stap je over op de volgende minvan, ditmaal naar Krabi Town. Het kan zijn dat je in hetzelfde busje blijft zitten, maar meestal zal je gevraagd worden om uit te stappen en eventjes te wachten. Men vraagt vervolgens aan je wat je eindbestemming is, waarna je wacht tot de voor jouw juiste minivan er is.

In mijn geval moest ik een half uur wachten. Op zich prima, je kunt dan nog even iets te eten en bijvoorbeeld een verkoelende ijskoffie kopen. De reistijd van Surat Thani naar de Krabi Bus Terminal is 3 uur. Wij zijn onderweg nergens gestopt, zorg dus dat je wat water en eventueel snacks bij je hebt.

In Krabi Town wissel je van busje even buiten het centrum, vlakbij de busterminal van Krabi – en soms ook op de busterminal.

Is je eindbestemming Krabi Town? Dan zal je nog iets extra moeten betalen, zodat je met een van de minivans meekan die je in het centrum bij je ho(s)tel of guesthouse afzet. Ik heb dit laatst gedaan en het koste me 100 THB extra.

 

Stap 5: minivan + autoferry naar Koh Lanta

Als je niet weet waar je accommodatie te boeken: ga voor een plekje rond Long Beach 🙂

Tot slot pak je de minivan naar de haven van de autoferry. Dit is ongeveer 1 uur en 1 kwartier rijden. Vervolgens is het eventjes wachten tot de ferry volgeladen is, en vaar je in 10 minuten naar Koh Lanta Noi – een van de twee eilanden waar Koh Lanta uit bestaat.

Daar rijdt de minivan via de Siri Lanta Bridge naar het andere deel van Koh Lanta – Koh Lanta Yai – en zet je af bij je accommodatie. Dit zal 10 tot 45 minuten duren, afhankelijk van in welk gedeelte je verblijft.

Je hebt overigens ook nog een aantal andere mogelijkheden om naar Koh Lanta te komen vanuit Krabi Town, al is de minivan + autoferry tegenwoordig de meest gebruikelijke.

 

Hoelang duurt de reis?

Je bent de gehele dag onderweg, geen kattenpis dus. Reken op 8 tot 10 uur van deur tot deur, afhankelijk van de aansluitingen en of je een ferry of speedboot kiest (zie stap 2). Calculeer sowieso in dat je af en toe een half uur zult moeten wachten.

PS. Laat je niet afschrikken voor wat betreft de reistijden die op websites als 12Go Asia vermeld staan. Indien er bijvoorbeeld 10,5 uur staat aangegeven, kan het in de praktijk best 8 uur duren. Langer zal het echter zeker niet zijn.

 

Hoe vond ik de reis?

Als je reviews online leest kom je nogal veel horrorverhalen tegen. Te lang wachten, een ferry met krakkemikkige stoelen, een chauffeur die pakketjes ophaalt en aflevert, de airco die te hard blaast…

Tja, je bent in Thailand en zulke dingen horen er nu eenmaal bij. Wanneer je jezelf instelt op een uur of tien reizen, dan maak je het niet mooier dan het is en is er geen reden om met teleurgestelde gevoelens te zitten. Je moet nu eenmaal meerdere keren overstappen, en busjes vertrekken normaal gesproken pas als ze volzitten. Wachttijden zijn daarom onvermijdelijk.

Ik vond het al met al goed te doen, al had ik tussen Surat Thani Town en Krabi Town best nog ergens willen stoppen om iets te eten. Maar goed, er zijn ergere dingen.

 

Moet je de reis in 1 dag doen?

Als je overnacht in Krabi Town, eet dan een hapje bij Lan Lek Lek

Nee, zeker niet. Zo kun je er na stap 4 voor kiezen om een nachtje in Krabi Town te blijven en het lekker rustig aan te doen.

Leuk is om daar ’s avonds iets te eten op de Black Crab Night Market of de Krabi Town Night Market. Het tentje Lan Lek Lek is de hele dag open en een aanrader voor lekker Thais. En een van de beste ijskoffies van Thailand (nee, ik overdrijf niet) heb ik gedronken bij Much & Mellow.

De minivan van Krabi Town naar Koh Lanta kost je rond de 350 THB en boek je eenvoudig via je accommodatie of 12Go Asia.

 

Direct je reis van Koh Phangan naar Koh Lanta boeken

Je hebt meerdere vertrektijden om uit te kiezen. Zelf ben ik ’s ochtends om acht uur met de ferry gegaan. Kijk in het zoekformulier hieronder op welke tijdstippen jij kunt vertrekken.

Powered by 12Go system

 

Meer over Koh Phangan

 

Meer over Koh Lanta

 

Heb jij nog vragen over hoe je van Koh Phangan naar Koh Lanta komt? Stel ze in de comments 🙂 !

Haal het maximale uit je reis door Thailand

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door de Thailand halen? 

Lees dan even verder.

Speciaal voor Thailand-backpackers heb ik namelijk Backpackgids Thailand gemaakt. Dit heb ik gedaan op het prachtige eiland Koh Phangan. Met de insider-tips, gave routes en andere waardevolle info kan ik wel zeggen dat de gids een must is voor je reis. De reacties die ik erop krijg maken me helemaal blij 🙂 .

En als je naast Thailand ook nog naar andere landen in Azië gaat, dan is Backpackgids Azië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en tijdrovende voorwerk is voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben en waarmee je flink wat geld bespaart.

Backpackgids Thailand

Backpackgids Thailand heb ik geschreven op het Thaise eiland Koh Phangan en is een feestje om te lezen. Klik op de knop voor meer informatie.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw