13 tips voor Mae Haad op Koh Tao

Reis jij binnenkort af naar het leuke eiland Koh Tao? En ben je van plan om te verblijven in Mae Haad?

Lees dan even verder, want ik ben er meerdere weken geweest en heb mijn beste 13 tips voor je in dit artikel gezet.

Mae Haad is trouwens het gedeelte waar je aankomt met de boot. De meeste backpackers trekken direct naar Sairee Beach, maar ik moet zeggen dat Mae Haad me persoonlijk meer trekt. Er is zowel rust als levendigheid. Daarbij is het een handige uitvalbasis wanneer je bijvoorbeeld richting het noorden, oosten of zuiden wilt trekken.

Goed om te weten: je loopt in zo’n 15 minuten naar het begin van Sairee. Hier vind je bovendien veel uitgaansgelegenheden zoals strandbarretjes met vuurshows.

Waarover ga ik het precies hebben?

Je kunt denken aan restaurants, koffiezaakjes, accommodaties, maar ook tips voor de huur van een mountainbike of dé spot om een schitterende zonsondergang te bekijken.

Hier zijn ze, m’n persoonlijke aanraders:

 

1. Slaap in Utopia Guesthouse

Toen ik aankwam op Koh Tao, liep ik in eerste instantie naar Triple B Bungalows. Echter bleek hier alles al volgeboekt. Daarom wandelde ik terug naar beneden en zo kwam ik bij Utopia Guesthouse uit. Wat mij betreft echt een aanrader.

Waarom?

De kamers zijn (heel) groot, het bed is mega-ruim en je hebt je eigen badkamer met warm water. De stekkeraansluitingen zijn zoals in Nederland en er is een koelkastje aanwezig. Daarbij is het erg rustig en ben je binnen 1 seconde bij de levendigere straat.

Vlakbij het pension ligt trouwens het eetzaakje Coconut Monkey, dit is een heerlijke plek om te ontbijten.

Heb je minder budget tot je beschikking, dan kun je natuurlijk ook in een van de vele hostels terecht. De meeste vind je rond het toeristischere Sairee. Een aanrader is Lucky House. Ook kun je het eerder genoemde Triple B Bungalows overwegen.

 

2. Ga eten bij Enjoy Restaurant

Drie keer raden wat de eigenaar zegt als hij het eten komt serveren? “Enjoy” 🙂 .

Overall genomen is dit mijn favoriete restaurant in Mae Haad. Oké toegegeven, de setting is misschien niet het meest gezellig met het TL-licht en de tv én je zit niet aan het water, maar de kwaliteit van het eten maakt alles goed. Bovendien krijg je grote porties.

De curry’s zijn hier echt ongeëvenaard lekker. Ik heb ze allemaal -panang, rood, groen en massaman- op en dit is 100% de beste plek voor curryliefhebbers.

groene-curry-koh-tao
Een van de vele curry’s die ik hier op heb – deze is met een extra gebakken eitje

Het zaakje wordt trouwens gerund door een Duitser. Daarom zal het je niet verbazen dat er tevens gerechten te krijgen zijn als schnitzel met friet en bijvoorbeeld ‘kartoffelsalat’. Voor wat betreft de schnitzel: je krijgt 3 verbazingwekkend grote stukken. Zelf heb ik deze niet op, maar wel voorbij zien komen. Van een Duits stelletje hoorde ik later dat ook dit een aanrader is.

Tot slot heb ik nog wat anders geprobeerd: kip met cashewnoten. En wederom: superlekker. De hoeveelheid (krokante) kip die je krijgt, heb ik nergens anders gehad.

chicken-cashew-nut
De ‘chicken cashew nut’, met heel veel kip 🙂

Goed om te weten:  bij de curry’s en andere Thaise gerechten is rijst inbegrepen. Dat is bij 99% van de restaurants niet zo, waardoor je hier doorgaans goedkoper uit bent.

Je vindt dit restaurant vlakbij de Songserm-pier. Sla bij het Songserm-kantoortje linksaf en ga vervolgens de eerste rechts omhoog. Loop een stukje naar boven en aan de rechterkant zie je Enjoy. Of gebruik gewoon Google Maps of Maps.me, dan vind je het zaakje ook zo.

 

3. Ga voor lekkere Westerse gerechten naar Bam Bam

De naam die je hierboven ziet staan is niet wat je misschien denkt.

Ongeveer 10 meter verder van Enjoy zit een ander eettentje, Bam Bam. Een suggestie die ik op de eerste dag van een Argentijn had gekregen, iemand die al maandenlang op Koh Tao woont.

Ik heb hier diverse gerechten uitgeprobeerd, waaronder de groene curry. Deze was zeker goed, maar bij Enjoy is ‘ie een stuk romiger. Oftewel: meer kokos en minder water.

Mijn absolute aanraders bij Bam Bam zijn de ei-sandwich en de kipburger met satésaus & gebakken aardappels. De sandwich is heerlijk als ontbijt. Geloof het of niet, maar toen ik honger had, heb ik tevens de kipburger erbij genomen. Een nogal stevig begin van de dag, maar ik was wel voldaan.

sandwich-met-omelette
De ‘egg sandwich’ is heerlijk als je behoefte hebt aan iets vetters

In plaats van de standaard ‘french fries’ krijg je vers gesneden grote stukken aardappel. Een soort Vlaamse frieten. De burger is met stukjes pinda en ‘echte’ kip, dus niet een kipnugget-variant.

kipburger-met-gebakken-aardappels
Wat was dit lekker zeg!

Goed om te weten:  Enjoy en Bam Bam zijn, behalve erg goed, verhoudingsgewijs goedkoop. Sowieso is alles doorgaans voordeliger geprijsd als je bergopwaarts richting de hoofdweg loopt. Waar een tanktop rond de pier 300 Baht kost, is dit op de hoofdweg en de heuvels omhoog slechts 150 Baht.

4. Drink lekkere verse fruitshakes

Fruitshakes, zoals je misschien wel weet, ben ik een echte fan. Wanneer ik in Thailand ben, neem ik er iedere dag neem wel één of twee. Maar waar zijn ze nou het best?

Wat mij betreft bij dit kraampje dat op de toeristische weg ligt, die langs het strand loopt. Je vindt ‘m schuin tegenover de Coffee House.

fruitshakes-koh-tao
Hier moet je zijn voor fruitshakes

De aanrader van mijn kant: een pure mango-shake. Maar lekkerder vind ik de mango-limoen-variant. Limoen noemen ze hier, zoals in heel Thailand, overigens ‘lemon’.

mangoshake-met-limoen
Mijn favoriet: mango met limoen

Tevens heb ik een pure limoen-shake op, deze was qua smaak perfect (lekker zuur 🙂 ) maar alleen wat lastiger te drinken omdat er in verhouding tot het fruit veel ijs inzit.

Tip: zeg altijd even dat je geen suiker wilt, althans als je niet van té zoet houdt. Het is in Thailand gebruikelijk om de shake nog zoeter te maken. Fruitsoorten zoals mango, banaan, dragon fruit etc. zijn wat mij betreft al zoet genoeg.

Bij Enjoy en Bam Bam heb ik trouwens ook de shakes geprobeerd. Zeker niet slecht, maar bij dit kraampje is de smaak een stuk krachtiger.

 

5. Ontbijt bij Paprika Restaurant

Vlakbij Utopia Guesthouse, ligt een ietwat onopvallend restaurantje dat Paprika heet. Naast het eerder genoemde Coconut Monkey is dit mijn favoriete plek om te ontbijten. Zelf neem ik hier altijd de muesli met fruit en yoghurt.

Ik was verrast met de grote hoeveelheid die je er krijgt. Liefst zes soorten fruit: banaan, dragonfruit, ananas, watermeloen, mango en papaja. De hoeveelheid muesli valt, zoals eigenlijk overal in Thailand, een beetje tegen. Al moet ik wel zeggen dat ik nogal veel eet, grote kans dat het voor jou meer dan voldoende is.

muesli-fruit-yoghurt
Mijn favoriet: muesli met (veel) fruit en yoghurt

Het tekort aan muesli, heb ik ‘opgelost’ door zelf wat havermout te kopen in de supermarkt. Na lang zoeken, had ik de eindelijk vlokken gevonden. De medewerkers van Paprika moesten nogal lachen toen ik het schaaltje zelf bijvulde. Niet zo gek eigenlijk, als ik er nu over nadenk.

Ze hebben trouwens ook zelfgemaakte yoghurt. En die is… Superlekker! Ze gebruiken deze verse yoghurt met name in de lassi’s, maar je kunt ook altijd even vragen of je ‘m bij je muesli kunt krijgen.

Behalve de muesli, is tevens de pannenkoek met honing aan te bevelen. Verwacht geen dun plakje, ze zijn hier een stukje dikker. Normaal gezien ben ik van de dunnere variant, maar daar ben ik een beetje op teruggekomen.

Tot slot is de kipsaté een must om te proberen. Ik zeg ‘must’ omdat dit het enige plekje is dat ik gevonden heb waar je echte pindasaus krijgt. En bovendien nog erg lekker ook.

 

6. Proef de traditionele Thaise keuken bij Pook Restaurant

pook-restaurant-koh-tao
Pook Restaurant, nog zo’n lokale aanrader

Wandel bij de 7/11 omhoog en aan de rechterkant zie je Pook Restaurant liggen. Zo’n typisch Thais tentje waar je heerlijk kunt eten. Zelf heb ik hier de ‘fried yellow noodles in gravy sauce’ op, een dik soepje met de grotere gladde noodles. Smaakvol en bovendien zijn de prijzen laag, zeker vergeleken met de drukkere straat beneden.

 

7. Probeer ook zeker de streetfood

Vergeleken met Bangkok, is het in Mae Haad echt goed zoeken voordat je een streetfood-kraampje gevonden hebt. Behalve de vele banana pancake-stalletjes is er niet heel veel aanbod. Echter, rond de 7/11 staan ’s avonds zo nu en dan wat kraampjes waar je pad thai en rijstgerechten kunt bestellen.

Ideaal als je even geen zin hebt om in een restaurant te eten, maar een snelle, goedkope en relatief gezonde snack meer naar huis te nemen. Je kunt er overigens wel zitten hoor, meestal staat er een een klein tafeltje bij de eetkraampjes.

pad-thai-koh-tao
Een heerlijke pad thai to-go

Een andere tip voor is om richting Sairee Beach te lopen naar Krua Tai. Ook hier heb je superlekkere streetfood voor lage prijzen.

 

8. Eet pasta zoals in Italië

Behalve de kipburger bij Bam Bam, heb ik nog een keer Westers gegeten. Ik houd simpelweg van Thais. Waar ik thuis normaal nooit 2 dagen achter elkaar rijst eet, doe ik dat hier meerdere keren per dag.

Maar goed, wat is mijn aanrader voor een Westers gerecht en dan met name pasta?

Neem eens een kijkje bij Tattoo Bar & Restaurant vlakbij Utopia Guesthouse. Dit is waar ik en mijn twee reisgenootjes uitkwamen na een dag op Koh Nang Yuan geweest te zijn. Fusilli met vers-gemaakte saus en kleine gehaktworstjes.

tattoo-bar-koh-tao-pasta
300 Baht, maar dan heb je ook wat

De Australische eigenaar, Andrew, is een bijzondere man met leuke verhalen. Zo vertelde ‘ie ons dat hij de naam van zijn restaurant ‘gekregen’ heeft van een vroegere vriend die vlakbij een tattooshop had zitten.

Aangezien deze vriend ermee ging stoppen en Andrew geen goede naam wist voor z’n eigen bar, vroeg hij of hij het logobord over kon nemen. Zodoende is de nogal aparte naam voor zijn eettentje ontstaan.

Ik zeg er meteen bij dat dit geen goedkope optie is. Wij betaalden per persoon 300 Baht voor de pasta. Daar kregen we overigens ieder een flink stuk knoflookbrood bij. Maar even relativerend: omgerekend €7,50 is normaal gesproken (voor Nederlandse begrippen) natuurlijk niet duur.

 

9. Drink de beste koffie van Mae Haad

zest-coffee-bar-koh-tao-inrichting
Zest is met stip nummer 1 (wat mij betreft)

Ik ben een koffieliefhebber. Thuis drink ik meestal twee espresso’s als ik opsta en nog eens twee na het avondeten. ’s-Middags zou ik ook wel willen, maar gezien de hoeveelheid cafeïne ga ik dan meestal over op kruidenthee.

Anyway, de tijden dat je in Thailand veroordeeld bent tot het drinken van (smerige) oploskoffie, zijn gelukkig voorbij. Althans, wanneer je even goed zoekt.

Het beste kopje koffie vind je wat mij betreft bij Zest. Dit tentje ligt vlakbij de 7/11 als je omhoogloopt. Kijk aan je linkerkant en je ziet Impian Divers en een paar meter verder Zest, daar waar je moet zijn voor verse bonenkoffie. De Americano is hier zeer smaakvol en verre van waterig.

zest-coffee-bar-koh-tao
Echte koffie, iets waar ik m’n dag graag mee begin

Nog even wat anders.

Iets dat je hier -behalve de koffie- écht moet uitproberen, is de ‘very berry shake’. Verkwikkend en gemaakt van verse blauwe bessen. Voor het ontbijt zijn de sandwich (je kunt zelfs een bruin broodje kiezen) met een gekookt eitje en de ‘full set’ aanraders.

very-berry-shake
De very berry shake, alleen de kleur al!
Wil je een soort van Engels ontbijt? Neem dan de 'full set'
Wil je een soort van Engels ontbijt, neem dan de ‘full set’

Dan is er nog de eerder genoemde Coffee House. In dit gezellige zaakje heb je lekkere stoelen en banken om in weg te zakken. De koffie is hier goed, maar wel een stukje minder dan bij Zest. Ook heb je er biologische theeën, betaalbare stukken taart en muffins.

the-coffee-house-koh-tao
Bij de Coffee House kun je tevens lekker loungen

Ga je voor de sfeer, setting en comfort, dan raad ik je aan om hierheen te gaan. De Coffee House ligt op de toeristische weg die langs het strand loopt. Om precies te zijn schuin tegenover de 7/11.

Tenslotte is ook Cappuccino Bakery & Coffee House een aanrader om naartoe te gaan. Het zaakje voelt Frans aan door de lekkere bakkersproducten en bovendien is de koffie er top. Al met al is deze tent ideaal om een ontbijtje te pakken.

 

10. Loop binnen bij lokale groente- en fruitwinkels

Het ontbreekt nogal eens aan groenten als je een rijst- of noodlegrecht bestelt. Vitaminebommen zijn gelukkig op veel plekken te krijgen. Zo is er tegenover Paprika Restaurant een plek waar je diverse soorten groenten kunt kopen. Gember, wortelen noem maar op. In sommige shops zijn zelfs avocado’s te krijgen.

Zelf koop ik regelmatig een stukje gember om thee mee te maken. In Utopia Guesthouse heb je een waterkoker op je kamer, erg handig. Bovendien wil de eigenaresse het ook voor je klaarmaken in de keuken.

Als je bij de 7/11 berg oploopt, kom je meerdere fruitzaakjes en groenteboertjes tegen. Met name zo rond het eind van de straat. Er is tevens een winkeltje met de naam Fruit Market. Je kunt er voor lokale prijzen groenten en fruit inslaan.

Goed om te weten:  bij fruitshake-kraampjes betaal je relatief veel voor losse stukken fruit. Wil je geld besparen, dan kun je beter in een winkeltje fruit kopen.

11. Huur een mountainbike en verken het eiland

In tegenstelling tot wat de meeste bezoekers op Koh Tao doen, het huren van een scooter, heb ik voor een mountainbike gekozen. Zo ben ik onder meer bij diverse schitterende stranden uitgekomen.

Weet wel dat het op veel stukken nogal steil kan zijn, waardoor afstappen soms noodzakelijk is. Dit is met name zo als je richting Sai Daeng Beach en Tanote Bay rijdt. Een voordeel is wel dat afstanden in kilometers meevallen.

Een verhuurbedrijf dat ik je kan aanbevelen is Oli’s Motorbike Rentals. Anders dan de naam misschien doet denken, verhuren zij behalve motorbikes tevens mountainbikes. En wel voor het zachte prijsje van 150 baht per dag. Bovendien kun je onderhandelen indien je er een voor meerere dagen huurt. Zo ben ik voor 6 dagen op 500 Baht uitgekomen. Niet slecht, zeker omdat het erg goede mountainbikes zijn en de eigenaar de fietsen goed onderhoudt. Een elektrische fiets is trouwens ook mogelijk, je betaalt dan 100 baht meer.

Wil je liever Koh Tao met de scooter ontdekken? Dan heb je in Mae Haad tal van mogelijkheden om er een te huren, onder andere bij hetzelfde Oli’s Motorbike Rentals. De kosten van een scooter bedragen 250 baht per dag.

 

12. Ga hardlopen naar de prachtige stranden

Ik vind Mae Haad de perfecte locatie om als startpunt te pakken voor diverse hardlooptripjes. Zo ben ik meerdere keren naar verschillende stranden gerend, vaak met wat bekijks van de locals omdat zij dit hier waarschijnlijk niet gewend zijn.

Chalok Bay is op ongeveer 2 kilometer vanaf de Mae Haad-pier te vinden op een redelijk vlakke weg. Je loopt via de hoofdstraat door het dorpje van Chalok, een route die daarom ook goed in het donker te doen is. Ik ben hier geen agressieve honden tegengekomen, alleen maar enkele slapende. Net voor de baai, als je naar beneden loopt, heb je aan de rechterkant wat rekken waar je eventueel wat pull-ups kunt doen.

Als je iets verder loopt, dan kom je bij Freedom Beach en Ta Toh Bay.

Freedom Beach is relatief eenvoudig te bereiken
Het mooie Freedom Beach is relatief eenvoudig te bereiken

Om naar Sai Daeng Beach te komen, is wat kracht vereist. De weg is behoorlijk heuvelachtig, zelf vind ik dit altijd wel een uitdaging. In de avond raad ik je niet aan om deze route te lopen, het is er heel donker en ik kwam een blaffende hond tegen die op me af kwam sprinten. Toen ben ik maar omgedraaid. Ook al was het een kleine, je weet het maar nooit.

Tot slot zijn Ao Leuk Bay (2,4 kilometer vanaf Mae Haad) en het op dezelfde weg liggende Tanote Bay (4,3 kilometer vanaf Mae Haad) uitdagingen. Met name de laatstgenoemde is erg zwaar om te komen. Wederom geldt: ga bij daglicht, bij Ao Leuk kwamen we namelijk enkele straathonden tegen.

 

13. Zie de zonsondergang vanaf het strand

Mae Haad ligt aan de westkant van Koh Tao. Dit is dan ook de perfecte plek om getuige te zijn van de schilderachtige zonsondergang. De ‘kwaliteit’ wisselt per dag, maar het mooie is dat de lucht er zo rond 18.00 uur steeds weer anders uitziet.

Een van de zonsondergangen die ik vanaf het Mae Haad Beach heb gezien
Een van de zonsondergangen die ik vanaf Mae Haad Beach heb gezien
zonsondergang-mae-haad-koh-tao
En een paar minuten later…

Ga op het strand zitten met een koud biertje (of een kokosnoot 😉 ), bij een van de barretjes of bekijk dit natuurgeschenk vanaf de Songserm- of de Lomprayah-steiger.

Haal het maximale uit je reis door Thailand

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door de Thailand halen? 

Lees dan even verder.

Speciaal voor Thailand-backpackers heb ik namelijk Backpackgids Thailand gemaakt. Dit heb ik gedaan op het prachtige eiland Koh Phangan. Met de insider-tips, gave routes en andere waardevolle info kan ik wel zeggen dat de gids een must is voor je reis. De reacties die ik erop krijg maken me helemaal blij 🙂 .

En als je naast Thailand ook nog naar andere landen in Azië gaat, dan is Backpackgids Azië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en tijdrovende voorwerk is voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben en waarmee je flink wat geld bespaart.

Backpackgids Thailand

Backpackgids Thailand heb ik geschreven op het Thaise eiland Koh Phangan en is een feestje om te lezen. Klik op de knop voor meer informatie.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
4 Antwoorden
 1. Karin Witkamp

  Hoi Robbert,

  Je hebt ons vorig jaar super geholpen met onze reis door Indonesië (Java en Sumatra). Aankomend jaar willen we in de maand juli naar Thailand. Ook nu weer veel informatie van je website kunnen gebruiken om de reis een beetje vorm te geven. We willen de reis afsluiten met snorkelen en duiken op Koh Tao. We gaan samen met onze twee tieners. Is het gezien de periode en omdat we met zn viertjes zijn aan te raden om de overnachting op dit eiland toch van te voren te boeken?
  Groetjes
  Karin Witkamp

 2. Karin Witkamp

  Nog aanvullende vraag omdat ik erg twijfel. Wij waren helemaal weg van de karamunjawa eilanden. We hebben elke dag gesnorkeld en zijn twee keer met een boot de zee op gegaan. Nu heb ik ook gelezen over de eilanden koh kood en koh mak. Welke zou je adviseren?

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw