Een complete gids voor een bezoek aan de Mekong Delta

Peddelend ga je door de smalle waterwegen van de rivier, en aan de zijkant zijn mensen druk maar met een lach op het gezicht aan het werk. Je roeit langs aandoenlijke houten huisjes die op palen boven het water staan, terwijl er kinderen naar buiten rennen om vrolijk naar je te zwaaien en hoi te roepen. Even later zie je een oudere vrouw langs de oever varen met de voor Vietnam zo kenmerkende kegelvormige hoed.

Dit is de ervaring waar je naar op zoek was.

Als je het nog niet wist, ik heb het natuurlijk over de Mekong Delta; een plek waar drijvende markten, woonboten en allerlei riviertjes samenkomen. Het is erg leuk om hier een boottocht te doen en zo kennis te maken met het authentieke Vietnam. Maar let op, want als je de verkeerde touroperator kiest, dan is de ervaring veel minder tof dan die had kunnen zijn.

Anyway, lees eventjes verder, want in deze gids deel ik mijn persoonlijke tips met je voor een bezoek aan de Mekong Delta.

Gebruik Can Tho als uitvalsbasis

De zon die ondergaat achter de Mekong

Can Tho is de bekendste en bovendien grootste stad in de Mekong Delta. Het gros van de backpackers boekt hier z’n accommodatie, om de dag erop aan de boottocht te beginnen of om bijvoorbeeld drijvende markten te bezoeken.

Maar, in Can Tho zelf heb je ook nog wat plekjes die de moeite waard zijn. Zo raad ik je aan om een kijkje te nemen op de Tay Do Night Market om streetfood te eten of gezellig een terrasje te pakken. Overdag is er de Can Tho market waar locals hun dagelijkse inkopen doen. Als de avond valt kan je bovendien van een fraai uitzicht over de Mekong genieten terwijl de zon ondergaat.

Enne, als je een lekker bakkie koffie wilt, dan is het tof om naar een typische Vietnamese koffiezaak te gaan. Enkele toffe spots zijn Wood House Coffee, Lego Coffee en COCO Coffee.

Daarnaast raad ik je aan om Vietnamees te gaan eten bij zowel Ghế Gỗ als het Phuong Nam Restaurant. Bij de laatstgenoemde eet je met uitzicht op de rivier. Heb je meer behoefte aan de Westerse keuken, zoals een krokante pizza of een verse salade met geitenkaas? Dan is The Lighthouse een chil restaurant om naartoe te gaan.

Overigens zijn er ook tig primitieve eettentjes op de straat, bestaande uit een kraampje met wat krukjes. De locals die deze tentjes runnen maken nogal eens de lekkere ‘pho bo’, oftewel Vietnamese noodlesoep, vaak afgetopt met flinterdunne plakjes biefstuk. Het is heerlijk om hiermee je dag te beginnen, rustig soep te slurpen en op die manier de lekkere smaak van de Mekong Delta te proeven.

 

Maak een idyllische boottocht dwars door de Mekong Delta

Typische Vietnamese sferen tijdens de boottocht

Dé manier om de Mekong Delta te ontdekken is door een boottocht over de rivier te maken. Je ontmoet lokale families, vaart langs drijvende markten en wordt onderweg beloond met prachtige groene natuur. Het is absoluut een van de hoogtepunten in het zuiden van Vietnam.

Het meest authentieke gevoel zal je eraan overhouden als je geen tour boekt maar het uitstapje zelf regelt. De Mekong Delta is de laatste jaren namelijk behoorlijk toeristisch geworden, en wanneer je via een georganiseerde tour gaat is de kans groot dat je meer toeristen dan locals ziet. Zelf regelen kan als gezegd in Can Tho of bijvoorbeeld in My Tho. Verder heb je de mogelijkheid om op de boot te stappen in minder bekende plaatsjes als Ben Tre of Cai Be. Hier zal je waarschijnlijk amper andere reizigers tegenkomen.

 

Drijvende markten

De Mekong Delta is vooral bekend vanwege de drijvende markten die er dagelijks worden gehouden. En het is supergaaf om hier in de vroege ochtend wat cultuur op te snuiven en jezelf in het lokale leven van Vietnam te storten. De meeste markten beginnen rond een uur of vier in de ochtend en sluiten om en nabij 10 uur.

Allereerst is er de Cai Rang Floating Market. Deze markt is op 6 kilometer vanaf Can Tho te vinden. Het is wel even vroeg opstaan, maar dan heb je ook wat. Hangende ananassen, pompoenen, knoflook, uien en de locals met de typische Vietnamese hoeden op hun hoofd, maken het plaatje helemaal compleet.

Een andere drijvende markt die de moeite waard is in deze regio is Phoung Dien. Deze floating market is wat kleiner en minder toeristisch dan Cai Rang. Aan de oevers heb je cafés liggen waar je wat kunt eten en drinken terwijl je van het uitzicht op de markt geniet. Tussen 7 en 8 uur ’s ochtends valt er doorgaans het meest te beleven.

Wanneer je een tour doet ben je zo’n 5 uur onderweg en bezoek je beide markten. Je kunt het ook anders pakken en zonder tour gaan. Regel in dit geval een bootje bij de Ninh Kieu Wharf in Can Tho.

Mocht je nou nog twee andere floating markets willen zien, dan kan je buiten Can Tho terecht bij Nga Nam en Nga Bay. Bij de eerstgenoemde raad ik je aan om wat te eten bij het Nga Nam Floating Market Cafe.

 

Verken de omgeving per fiets

Fietsen door de indrukwekkende countryside van de Mekong Delta

De meeste toeristen verkennen de Mekong Delta per boot, alleen wist je dat je er tevens te gekke fietstochten kunt maken? Je rijdt langs groene rijstvelden en fruitboomgaarden waarin locals aan het werk zijn. Onderweg lopen er naar schoolgaande kinderen langs die je maar al te graag een high five willen geven. Verder zie je uitgestrekte landschappen met kanalen, vertakte rivieren, mystieke tempels, cacaoboerderijen en lokale noodle-fabrieken. Zo nu en dan zal je met een klein pondje het water moeten oversteken, wat de ervaring alleen maar leuker maakt.

Je kan een fiets -ik zou kiezen voor een mountainbike- huren en zelf op pad gaan door gebruik te maken van een app als Maps.me. Populaire regio’s zijn Can Tho, Ben Tre, Cai Be, An Giang en Vinh Long. Een andere optie is het boeken van een tour waarbij er een gids met je meegaat.

 

Doe een uitstapje naar An Binh Island

Indien je nog een uitstapje wilt maken adviseer ik je om naar An Binh Island te gaan. Mooie natuur, vriendelijke locals en vooral heel erg authentiek; dat zijn de woorden die bij dit eilandje passen. Buiten zie je ouders met hun kinderen spelen, en als het te warm wordt zitten ze met de hele familie achter een jaren 90-tv.

De mensen zien er zo ontzettend gelukkig en zorgeloos uit, heel anders dan je thuis gewend bent. Dan blijkt maar weer eens dat hoe fijn je het kunt hebben zonder al te veel luxe. Je leeft dan veel meer vanuit je essentie 🙂 .

Het eiland is tevens een aanrader als je bij mensen thuis in een homestay wilt verblijven. Een leuke plek is de Ut Trinh Homestay. Ook kan je er heerlijk fietsen en de omgeving op je eigen tempo ontdekken.

An Binh Island is eenvoudig te bereiken vanuit het plaatsje Vinh Long. Om in Vinh Long te komen pak je in Can Tho een bus, de rit duurt ongeveer 1 uur. Nabij de Vinh Long Market gaan bootjes die je in 5 minuten naar An Binh Island brengen.

 

Waar kan je tours en activiteiten boeken?

Je boottocht door de Mekong Delta kan je makkelijk in Ho Chi Minh City of Can Tho regelen. Ik raad je aan om voor een meerdaagse trip te gaan om jezelf zo optimaal te kunnen onderdompelen in de Vietnamese cultuur. Je zou eventueel ook online via Get Your Guide kunnen boeken.

Doe in ieder geval geen dagtour vanuit Ho Chi Minh City, dan zie je simpelweg veel te weinig en gaat alles behoorlijk gehaast. Sowieso zou ik je tour niet in de hoofdstad vastleggen, je hebt lokaal namelijk zat betere opties.

Voor het bezoeken van de drijvende markten hoef je absoluut geen tour te boeken trouwens. Dit kan je prima op eigen houtje doen.

 

Waar in de Mekong Delta raad ik je aan om te overnachten?

Zoals ik al zei is Can Tho de meest gebruikelijke plaats om als uitvalsbasis te gebruiken voor je Mekong Delta-avontuur. Wat zijn nou leuke accommodaties in Can Tho? Mijn tips vind je hieronder.

Indien je graag andere backpackers wilt leren kennen en simpelweg niet te veel uit wilt geven, is het aan te raden om in een hostel te slapen. Twee leuke plekken zijn in dit geval het Adora Central Park Hostel en het CT Morning Hostel.

Verder vind je in en rond Can Tho flink wat authentieke homestays om te verblijven. Een aantal aanraders zijn de Dan Sinh Homestay, de 09 Homestay, Quyen’s House en de Can Tho Orchid Garden Homestay.

Tot slot kan je natuurlijk ook gewoon voor een hotel kiezen. Luxe heb je in het Vinpearl Hotel Can Tho, waar je bovendien een heerlijk ontbijt krijgt. Er zijn tevens zat goedkopere hotels met prima kamers, denk bijvoorbeeld aan het Apple Hotel, het KP Hotel en het Mekong 69 Hostel.

Meer behoefte aan een resort? Ga dan naar het Con Khuong Resort Can Tho of de Can Tho Ecolodge.

 

Hoe kom je in de Mekong Delta?

Pak vanuit Ho Chi Minh City een minivan richting het plaatsje Can Tho (3,5 uur reizen) of My Tho (2 uur reizen), en boek daar vervolgens een tour of spreek een local aan die je met z’n bootje wil rondvaren. Heb je een tour in Ho Chi Minh City geboekt, dan is je transport uiteraard al geregeld.

Bustickets kan je ter plaatse regelen of online, bijvoorbeeld via 12Go Asia.

Verder is het goed om te weten dat Can Tho een airport heeft. Je kan er vanuit bijvoorbeeld Hanoi in 2 uur heen vliegen.

 

Reis door naar Phu Quoc of Con Dao

Wil je je Vietnam-reis graag voortzetten op het strand, dan heb je met Phu Quoc en Con Dao twee hele goede opties.

Phu Quoc is te bereiken via Ha Tien (5 uur bus + 1,5 uur boot)  en Rach Gia (3,5 uur bus + 2,5 uur boot). Om op de Con Dao Islands te komen reis je via Soc Trang (1,5 uur bus + 2 uur boot). In Soc Trang is de Som Rong Pagoda overigens echt een must-see. Waarom? Je hebt er een liggende Boeddha van liefst 63 meter lang, een van de grotere in Vietnam.

 

Reis door naar Cambodja

Als je vanuit Vietnam naar Cambodja wilt trekken, dan is het ideaal om dit vanuit de zuidelijk gelegen Mekong Delta te doen. Zo kan je vanuit Chau Doc met de boot naar Phnom Penh reizen, je bent dan ongeveer 5 uur onderweg. En wanneer je tijd over hebt, is het leuk om nog een kijkje in lokale leven van Chau Doc te nemen. De mensen leven hier aan de rand van de Bassac-rivier in traditionele houten hutjes die op palen gebouwd zijn.

Een andere optie is om vanuit Can Tho een bus te pakken naar de grensovergang bij Ha Tien, de reistijd is dan ongeveer 5 uur. Daar kan je een minibus naar bijvoorbeeld Sihanoukville nemen. In Sihanoukville heb je de mogelijkheid om per boot naar Koh Ta Kiev, Koh Rong of Koh Rong Samloem te reizen.

Haal het maximale uit je reis door Vietnam

Ga jij backpacken in Vietnam? Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Vietnam halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere experts heb ik namelijk Backpackgids Azië ontwikkeld. De gids staat vol met onwijs gave en waardevolle info over Vietnam en andere landen in Azië.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gids vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Bovendien krijg je er liefst drie gratis bonussen bij!

Wil jij alles uit je reis halen? Klik dan nu op de onderstaande knop.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw