Coimbra: leuke tips voor deze sfeervolle stad

Coimbra ligt centraal in Portugal op een dik uur rijden van Porto en ietsje langer van Lissabon. Ondanks de makkelijke bereikbaarheid en het feit dat het een van de grotere steden van het land is, is het echter niet de populairste trekpleister van het Land. Dit is te merken aan het relatief lage aantal toeristen dat naar de stad afreist. Zonde als je het mij vraagt, want er valt echt een hoop moois te zien en de sfeer die er hangt is gewoonweg superfijn.

Overigens is Coimbra vooral bekend als studentenstad, wat zeker een ding is waar die fijne sfeer mee te maken heeft. En het is niet zomaar een studentenstad trouwens, want de oudste universiteit van Portugal is er namelijk te vinden. En die universiteit is een bezienswaardigheid op zich, zo herbergt ze een adembenemende bibliotheek waarvoor mensen uit heel Portugal en zelfs Europa speciaal naar Coimbra afreizen.

Het aan de Mondego River liggende stadje heeft een charmant historisch centrum, tal van indrukwekkende gebouwen met invloeden uit onder andere de Romeinse periode en heel wat leuke cafés en eetzaken om heen te gaan.

Heb jij Coimbra nog niet op je lijstje gezet? Doe dit dan meteen 🙂 . Deze gids die ik voor je heb geschreven helpt je met de planning van je verblijf in de stad. Zo vertel ik je meer over de bezienswaardigheden, fijn plekjes om een hapje te eten en te drinken en deel ik een aantal leuke accommodaties met je om te overnachten.

Activiteiten en bezienswaardigheden in Coimbra

Wat is er te doen in Coimbra? Op die vraag geef ik je in dit gedeelte een antwoord.

 

Het Centro Histórico de Coimbra

Het oude en heuvelachtige deel van Coimbra is een lust voor fotografen

De kans is groot dat je begint in het mooie sfeervolle oude centrum van Coimbra, wat gelegen is op een heuvel vanwaar de Rio Mondego ziet liggen. Het moderne gedeelte van de stad is beneden te vinden, iets dat je in Portugal wel vaker ziet – bijvoorbeeld in een plaatsje als Aljezur.

In de old town kan je onder meer de universiteit en de oude kathedraal bezoeken, twee plekken waarover ik je verderop meer vertel.

Als je aan de wandel gaat, weet dan dat je afwisselend bergop en bergaf zal moeten lopen, veelal over geplaveide straatjes. Neem af en toe een welverdiende break bij een pastelaria zoals het populaire Afonso, om wat lekkers te eten en te drinken.

Net als in zoveel Portugese bestemmingen raad ik je daarom aan om goede schoenen te dragen, zodat je de kans op het verzwikken van je enkels minimaliseert.

 

Universidade de Coimbra

De ingang en de klokkentoren van de prachtige Universiteit van Coimbra

Een universiteit bezoeken klinkt misschien niet zo spannend, maar in Coimbra moet je dit echt gedaan hebben. Het is als gezegd de oudste universiteit van Portugal en het instituut behoort tot het werelderfgoed van UNESCO.

Je vindt er allerlei gebouwen waaronder het voormalig Koninklijk Paleis, een serene botanische tuin -Jardín Botánico de la Universidad de Coímbra- en de beroemde Biblioteca Joanina. Het zijn allemaal bezienswaardigheden die je wilt zien. En neem ten slotte een kijkje in de sprookjesachtige Capela de São Miguel.

Grappig is trouwens dat de studenten hier in zwarte gewaden gekleed zijn. Samen met de betoverende architectuur heb je daardoor bijna het gevoel op Zweinstein rond te lopen. Je weet wel, die tovenaarsschool uit Harry Potter.

Vlakbij de universiteit ligt Praça da República, een plein waar studenten bijeenkomen om iets te eten en te drinken in een van de cafeetjes.

Mocht je een gegidste rondleiding door de universiteit willen doen, dan is deze tour een absolute aanrader.

 

Sé Velha de Coimbra

De ruïnes van Mosteiro de Santa Clara-a-Velha hebben bij slecht weer iets griezeligs

De oude kathedraal van Coimbra ziet er aan de buitenkant misschien wat sober uit, maar wanneer je het complex inloopt zal je jezelf pas beseffen hoe mooi het is. Je ziet er zowel Romeinse, gotische en renaissance-architectuur.

Een van de hoogtepunten is het gewelfde plafond, wat eruitziet als pure kunst. Een fraai element uit de Renaissance is het houten altaarstuk met allerlei speciale details. Verder zie je een hoop ‘azulejos’ waarop bijbelse verhalen staan afgebeeld.

Andere bekende gebouwen om te bezoeken in Coimbra zijn Igreja de Santa Cruz en de ruïnes van het klooster van Santa Clara-a-Velha. Bij de laatstgenoemde plek voelt het bij dreigend weer ietwat spookachtig aan, kijk maar naar de foto hierboven.

 

Parque Verde do Mondego

Aan de oever van de Rio Mondego vind je Parque Verde do Mondego, een park waar je even kunt relaxen in een groene omgeving. Je kan ook over de kleurrijke Pedro en Ines Voetgangersbrug lopen, je hebt daar mooie uitzichten op Coimbra en de rivier.

Dit park is trouwens in trek onder locals, die hier aan het eind van de middag wat babbelen met een drankje erbij. Het zorgt voor een gezellig sfeertje.

 

Kajakken op de Mondego-rivier

Kajakken in zo’n omgeving? Heerlijk!

Ik zei het je al even, Coimbra ligt pal aan de Mondego-rivier. Een wateractiviteit mag op dit lijstje dan ook niet ontbreken. Vet is om dwars door de riviervallei te kajakken, startend bij de Carvoeira-dam.

Je peddelt jezelf door de vallei die omzoomd is met mooie bossen (zie de foto hierboven) en een aantal pittoreske dorpjes. Verder kom je langs kleine rivierstranden die perfect zijn om een pauze te nemen en lekker te picknicken.

Jaja, het is weer eens iets helemaal anders dan rondslenteren over geplaveide straatjes en daarmee een leuke afwisseling.

Lijkt zo’n kajaktocht je wel wat? Je kunt de tour hier boeken.

 

De ruïnes van Conímbriga

De ruïnes van Conímbriga herinneren je aan de Romeinse tijd en zijn boeiend om even gezien te hebben. Het is een vrij groot terrein met prachtige mozaïekvloeren. Je stapt er gevoelsmatig in een tijdmachine, met sommige gedeeltes die daten uit de tijd van Jezus Christus.

Deze oude Romeinse stad is een van de rijkste archeologische vondsten die men in Portugal heeft gedaan. Je bent dus niet zomaar even op een willekeurige plek aanbeland.

Naast de ruïnes ligt tevens nog het Museu Monográfico de Conimbriga, een interessant museum waar je meer achtergrondinformatie over de ruïnes krijgt.

Overigens vind je Conímbriga even buiten Coimbra, als je een auto hebt is dat dus wel zo handig.

 

Miradouro de Vale de Canas

Miradouros, oftewel uitkijkpunten, je ziet ze in overvloed door heel Portugal. In iedere (heuvelachtige) stad heb je er meerdere, zo ook in Coimbra.

Het is aan jouzelf om je favoriete viewpoint uit te kiezen, maar voor mij behoort Miradouro de Vale de Canas tot de betere van de stad. Je kijkt vanaf boven uit op een vrijwel het gedeelte van de Coimbra. Leuk is om er naartoe te gaan tijdens de zonsondergang. Of ga overdag en wandel naar beneden richting een rivierstrandje bij de Mondego-rivier.

Andere bekende uitkijkpunten in Coimbra zijn het Hell Valley Viewpoint, Miradouro do Sr Justo en Miradouro do Penedo da Saudade.

 

Fado-bars

Fado, je hebt er vast wel een van gehoord. Het is de Portugese volksmuziek die ontstaan is in Lissabon en dus Coimbra. Het is absoluut de moeite waard om een avondje fado bij te wonen in een van de authentieke fado-bars waarmee het centrum bezaaid is.

Enkele leuke bars/restaurants zijn bijvoorbeeld À Capella- Casa de Fados, BAR DILIGÊNCIA en Fado ao Centro.

Een aanrader is om deze faro-show te boeken die eindigt met een heuse portproeverij. Zo kom je helemaal in de Portugese sferen.

 

Wat zijn leuke eettentjes in Coimbra?

Deze in champignonsaus ondergedompelde tonijnsteak was puur genieten 😀

Eenvoudig, lekker, lokaal en goedkoop eten kan je krijgen bij Zé Manel dos Ossos en Toca do Gato. Denk aan seafood en allerlei soorten vleesgerechten. Het zijn typische traditionele Portugese restaurants waar je vooral lokale bewoners tegenkomt.

Twee tentjes met goede vegetarische en veganistische hapjes zijn Restaurante GreenSide en Fangas Veg.

Als je een vers ontbijtje zoekt is Salatina een toppertje. Ze hebben er onder andere heerlijke bowls met yoghurt, noten, zaden en fruit. Een erg lekkere vitaminekom vol Açaibessen en fruit haal je bij Açaí Natura.

Voor een stevige espresso met een vers stuk taart raad ik je aan om naar Café Santa Cruz te gaan. Datzelfde geldt trouwens voor Café Académico, die bovendien heerlijke shakes op het menu hebben staan. Of ga naar het al even genoemde Afonso, een van de betere bakkerijen die je in Coimbra vindt.

 

Waar in Coimbra raad ik je aan om te overnachten?

Coimbra aan het begin van de herfst

Indien je alleen reist en andere mensen wilt leren kennen is een hostel of levendig guesthouse je beste keuze. Een tof hostel om te verblijven is Change The World Hostels. Een andere geliefde plek onder backpackers is de Zero Box Lodge Coimbra.

Zit je liever iets meer privé met een comfortabele eigen kamer? Dan zijn Casa dos Carvalhos, LAA Studios en Sophia Studios drie accommodaties die je helemaal blij zullen maken.

Een fijn appartement met twee slaapkamers wat verder van alle gemakken voorzien is en middenin het bruisende centrum ligt, is Casas do Arco.

Ben je op zoek naar luxe? Ook in dat geval heb je een aantal goede opties in Coimbra. De beste is wat mij betreft het Sapientia Boutique Hotel.

 

Hoeveel dagen heb je nodig in Coimbra?

Stel nou dat je maar 1 dag hebt om Coimbra te ontdekken, besteed die dan aan de University of Coimbra plus de daar gelegen bibliotheek en botanische tuin.

In alle andere gevallen adviseer ik je om in elk geval 2 tot 3 dagen te blijven.

 

Hoe kom je in Coimbra?

Coimbra heeft geen luchthaven, de dichtstbijzijnde is Lisbon Airport in de hoofdstad. Er is een pendeldienst die beide steden met elkaar verbindt, deze heet Coimbra Airport Shuttle en boek je hier.

Er zijn daarnaast heel wat manieren om in Coimbra te komen met het openbaar vervoer, hieronder noem ik er een aantal.

Zo kan je in Porto de trein (1 uur en 15 minuten reistijd) of bus (1 uur en 25 minuten reistijd) pakken. Ook vanuit Lissabon vertrekken treinen (1,5 uur reistijd) en bussen (2 uur 20 en minuten reistijd). Verder rijden er vanuit Gouveia, het plaatsje dat in het Serra da Estrela-gebergte ligt, bussen richting Coimbra (2 uur reistijd).

Dichterbij liggen Nazaré, Leiria, en Aveiro, waarvandaan je respectievelijk 1,5 uur, 50 minuten en 45 minuten onderweg bent met de bus. Met de trein ben je vanuit Aveiro zelfs al in minder dan 25 minuten in Coimbra.

Trein- en bustickets boek je eenvoudig online via Bookaway.

Rijd je zelf en zoek je een betrouwbare partij om goedkoop een huurauto te regelen? Kijk dan op Discover Cars.

 

Ben je op zoek naar een leuke route inclusief Coimbra?

In Backpackgids Portugal heb ik een boel leuke routes door Portugal voor je uitgestippeld, waarbij je onder andere langs Coimbra komt.

Of je nou gaat backpacken, van plan bent om te roadtrippen of een avontuurlijke rondreis door Portugal wilt maken, Backpackgids Portugal geeft je antwoord op al je vragen. En niet minder belangrijk: de gids is ook nog eens leuk om te lezen en zal je enorm inspireren. Je krijgt er bovendien een extra gids vol met handige insider-tips bij.

 

Meer lezen over Portugal?

Ik heb nog zoveel meer over Portugal geschreven, het is een land waar ik gewoonweg een heel fijn gevoel bij heb. Ik ben er niet voor niets 6 maanden achter elkaar geweest natuurlijk.

Lees je graag verder? Alle andere artikelen over Portugal met tips en een boel mooie foto’s kun je vinden op deze pagina.

 

Ga jij het geschiedenis ademende Coimbra ook bezoeken? Vragen? Stel ze in de comments 🙂 !

Haal het maximale uit je reis door Portugal

Ga jij binnenkort naar Portugal? Ben je op zoek naar een leuke route? En heb jij geen zin om van alles uit te moeten zoeken, zowel voor als tijdens je reis?

Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Portugal halen?

Dan heb ik iets moois voor je 🙂 .

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Portugal ontwikkeld. Je krijgt er bovendien een bonus bij met 50 insider-tips voor Portugal.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Bekende maar ook geheime plekjes.
Leuke eetzaakjes.
Insider-tips waar je écht wat aan hebt.

Backpackgids Portugal

Dit is de ultieme gids voor reizigers die naar het mooie Portugal gaan. Of je nou gaat backpacken, roadtrippen of lekker vakantie wilt gaan vieren; met de handige tips en veelzijdige routes die ik je geef, heb je alles wat je nodig hebt voor een onvergetelijke reis.

Je krijgt er ook nog een bonusgids met 50 insider-tips bij. En ik beloof je: het zijn niet zomaar tips, maar écht waardevolle tips waar je wat aan hebt.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw