Pattaya? Nee voor mij niet meer

(Opmerking: dit artikel heb ik geschreven op basis van mijn ervaringen in Pattaya in 2012 en aanvullend onderzoek dat ik in 2016 heb gedaan. Sindsdien kan er natuurlijk een hoop veranderd zijn, al heb ik in 2023 nog altijd dezelfde verhalen gehoord. Als er iets veranderd is, laat het me weten in de comments.)

Toevallig schreef ik deze week een stukje over mijn negatieve ervaringen in het Filipijnse Angeles City. Aangezien dit verhaal voornamelijk over sekstoerisme gaat, werd ik al schrijvende getriggerd om m’n ervaringen over een soortgelijke plek met je te delen. Ik heb het hier over de badplaats Pattaya, het voormalige vissersdorpje dat vandaag de dag is overgenomen door sekstoeristen.

Toen ik dit blog startte, was het eigenlijk niet m’n doel om dit soort verhalen te gaan schrijven. Maar goed, ook de minder leuke kanten van backpacken mogen wat mij betreft worden belicht. Helaas zijn er heel wat plekken op te noemen waar dingen gebeuren die je op z’n minst in twijfel kunt trekken. Nou, Pattaya is dus zo’n plek.

Hoe ik in Pattaya terechtkwam

Pattaya Beach
Voor het strand hoef je ook niet naar Pattaya te gaan | Credits: jbremer57, Flickr

Op het moment dat ik in Bangkok was, stelde een Nederlands reisgenootje (Abdel) voor om naar Pattaya te gaan. Ik had hier niet echt zin in, aangezien ik alleen maar negatieve verhalen over deze stad had gehoord en gelezen.

Dit was dan ook juist de reden dat Abdel wél naar Pattaya wilde gaan. Hij wilde met eigen ogen gaan zien of het klopte wat er over deze plaats wordt gezegd en geschreven.

Nou, ik was om. Ik dacht, waarom ook niet? Het was immers maar een paar uurtjes rijden vanaf Bangkok en een minibusje was zo geboekt. We gingen uiteindelijk met nog twee Zweedse gasten die kant op, in een behoorlijk gammel busje 😉 .

Tweeënhalf uur later waren we aangekomen en werden we bij een grote rotonde gedropt. We waren in de stad waar het om nachtleven en prostitutie draait. Althans, dat is wat we tot op dat moment dachten te weten.

Of dit zo was, gingen we zelf maar eens uitzoeken. Misschien viel het allemaal wel mee. Immers, hoe vaak is het niet dat je negatieve dingen over een bestemming leest en dat het dan vervolgens heel erg mee blijkt te vallen?

 

Meteen was ik het al zat

We liepen vervolgens door de stad op zoek naar een guesthouse om te overnachten. Ik was behoorlijk moe en verlangde eigenlijk vooral naar m’n bed. Helaas zat dit er nog even niet in.

Onderweg kwamen we namelijk langs verschillende open barretjes. We werden echt overal toegeschreeuwd en tegengehouden door schaars geklede vrouwen en ladyboys die bij de ingang van de bars stonden.

Ik kreeg hier direct een wat vreemd gevoel bij. Daarbij was het gewoon erg vermoeiend. Overal waar je langsloopt, word je aangesproken en bejegend om wat te komen drinken. Als je dan doet wat ik deed, deze mensen negeren, word je vervolgens nageroepen (en als arrogante toerist bestempeld?).

Uiteindelijk checkten we in bij een willekeurig hostel. Eindelijk. Waar de anderen nog de deur uit wilden, heb ik gezegd dat ik ging slapen. Ik was behoorlijk vermoeid en had geen zin in die continue aandacht bij de bars. Ik had het eigenlijk al helemaal gehad.

 

De dag daarop

Goed, eigenlijk nog geen hele vreemde dingen meegemaakt tot dit moment dus. We begonnen fit aan de dag, misschien zou het vandaag allemaal wat beter bevallen. Gisteren, toen we aankwamen, was het allemaal wat druk geweest.

Het was lekker weer, en dus besloten we om richting het strand te gaan. Dit was meteen een domper, het had in ieder geval weinig te maken met wat je jezelf voorstelt als je aan een strand in Thailand denkt.

Nu ben ik zelf sowieso meer een liefhebber van de wat meer verlaten stranden. Pattaya was 100% het tegenovergestelde. De zandvlakte lag vol met strandbedjes en backpackers waren er niet. Waar waren we in hemelsnaam beland? Het had iets weg van de drukte van Scheveningen, maar dan helaas zonder jeugd.

Toen zijn we wat gaan lopen en verveelden we ons eigenlijk een beetje. Het ‘leven’ lijkt in deze stad pas in de avonduren op gang te komen. Achteraf bekeken, hadden we beter kunnen gaan eilandhoppen om wat mooie dingen te kunnen zien.

 

Het nachtleven in

Pattaya Walking Street
Pattaya: go-go-bars in overvloed

Pattaya staat bekend als uitgaansstad, vandaar dat we die avond het nachtleven indoken. We voerden ons gebruikelijke ritueeltje uit, dat wil zeggen: naar de 7-11 om wat Redbull en wat lokale rum (Sangsom) te kopen om een beetje in de sfeer te komen.

Dit deden we in de Walking Street van Pattaya. We gingen op de stoeprand zitten, dronken wat en keken vooral vol verbazing om ons heen. Vol verbazing, omdat het hier de normaalste zaak is om als 60-er met een jonge Thais meisje hand in hand te lopen, te zoenen en weet ik veel wat uit te spoken.

Na ongeveer drie kwartier liepen we verder en stapten we een bar binnen. Het leek best een prima avond te worden eerlijk gezegd.

Ik begon me echter al vrij snel te storen.

Wat mij namelijk niet beviel, was het rondlopende personeel dat met een zaklampje op handen van gasten schijnt als ze geen drankje meer hebben. Oftewel de boodschap dat je meteen iets moet gaan bestellen. En je raadt het al: de drankprijzen liggen hier beduidend hoger dan je gewend bent.

Dit gebeurde dus ook bij ons. Toen we vervolgens zeiden geen dorst te hebben, werden we er bijna uitgezet. Zo gaat dat dus in Pattaya.

Beneden sprak een aantal meisjes ons aan. Op zich leuk, niks mis mee. Ze zagen er ook nog eens goed uit, prima dus. Zou het dan toch nog leuk worden in Pattaya?

De twee Zweedse jongens waren inmiddels al naar huis gegaan. Ik was daarom alleen nog met mijn Nederlandse reisvriend.

We praatten wat met de meisjes. Eerlijk gezegd had ik geen argwaan, ze vroegen niet om drankjes, niet om geld, maar toonden gewoon interesse. Niets mis mee dus.

Tot het moment dat een vriendinnetje, van het meisje waar ik mee aan het praten was, tegen me zei dat ik “moest betalen als ik wilde dat ze mee ging naar m’n hostel”. Vervolgens gaf ik aan helemaal niks te betalen, dat ik hier niet kwam om de hoerenloper uit te hangen.

M’n reisbuddy, was inmiddels met een vriendin van de meisjes ervandoor. En jawel, wat bleek, ook hij kreeg het verzoek om te betalen in ruil voor seks. Dit terwijl hij dacht gewoon een gezellige vrijwillige avond te beleven.

Noem het naïef, maar wij waren toch enigszins verbijsterd. Een normale bar blijkt een verkapte go-go-bar te zijn waar (jonge) meisjes aan het werk zijn. Weer iets bijgeleerd.

 

Meisjes te koop

De dag daarna was niet zo bijzonder. Behalve de avond, waarbij we in een cafeetje terechtkwamen waar ik echt niet wist wat ik zag.

Dat er veel mannen aan de bar zaten met daaromheen Thaise dames en ladyboys in bikini, mag inmiddels geen verrassing meer zijn. En dat er een grote hot tub op de ‘dansvloer’ stond met daarin vrouwen met alleen een string die allerlei dingen met elkaar aan het doen waren, daar keek ik ook al niet meer van op.

Wat ik wél schokkend vond, waren de jonge meisjes die op het podium aan het dansen waren. Het bizarre was dat ze allemaal een cijfertje aan de voorkant geplakt hadden zitten.

Oftewel: kies het nummertje dat je aanspreekt, en verdwijn hiermee naar een obscuur kamertje om er seks mee te hebben. Bizar. Ik heb bezoekers van de bar deze jonge meisjes zien ‘kiezen’.

 

Seks met minderjarigen is ook in Thailand strafbaar

Laat ik even duidelijk zijn. Toen ik in Pattaya was had ik vaak het idee dat het minderjarige meisjes waren die in de clubs werkten of hand in hand liepen met een Westerse man. Echter, om niet zomaar wat in het wilde weg te roepen, heb ik uitgezocht of dit beeld eigenlijk wel klopt.

In ieder geval is het zo dat dat als je in Thailand seks hebt met een meisje dat jonger dan 15 jaar is, je een gevangenisstraf van twee tot zes jaar boven het hoofd hangt én nog een boete van 200.000 Baht. Indien het meisje tussen de 15 en 18 jaar is, geldt een straf van één tot drie jaar én een boete van 60.000 Baht.

Daarbij zijn bareigenaren strafbaar voor het in dienst hebben van minderjarige prostituees. De gevangenisstraf is in dat geval drie tot 15 jaar.

Dus, ook al heb je het idee dat je met minderjarige meisjes te maken hebt, ga hier niet altijd zomaar vanuit. Aziaten zien er nou eenmaal vaak (een stuk) jonger uit dat ze werkelijk zijn.

Maar goed, dat mijn vermoedens niet helemaal onjuist zijn, blijkt wel uit deze reportage van het programma Undercover in Nederland waarin Alberto Stegeman de trieste realiteit van Pattaya laat zien. Zo is hij in meerdere barren waar blijkt dat er veel te jonge jongetjes in de seksindustrie werkzaam zijn.

 

Prostitutie in Thailand: gedwongen of niet?

Prostituees-Thailand
‘Go-go-girls’ in Pattaya

De meerderheid van de Thaise prostituees komt uit het noordoosten van Thailand uit de regio Isaan. Dit is niet vreemd, aangezien dit tevens het armste gebied van het land is.

Als ik de dingen die ik hierboven beschrijf zie gebeuren, dan zou ik zo graag willen ingrijpen. Iets doen. Want dat hier sprake is van (minderjarige) prostitutie, is wel duidelijk. Het vervelende is alleen dat je machteloos staat. Je kunt niks doen. Je bent slechts een passant.

Daarbij lijken de dames in kwestie het allemaal wel prima te vinden, ze krijgen immers goed betaald en worden (grotendeels) onderhouden door hun (soms wel) 40 jaar oudere ‘partners’.

Bovendien, wat is het alternatief voor ze?

Een (arm) leven dat ze liever niet willen leiden.

Daarom lijkt de meerderheid van de meisjes zich inderdaad erbij neer te leggen om met een (veel) oudere man uit het Westen te leven in ruil voor financiële steun. Of in de reguliere goedbetaalde prostitutie te werken met veel wisselende contacten. Met het verdiende geld kunnen ze vervolgens zichzelf en hun familie onderhouden.

Al met al lijkt het een vrijwillige keuze…

Maar ja, wat is vrijwillig als je financieel niet bepaalde goede alternatieven hebt en op deze manier zowel je familie als jezelf een leven zonder geldzorgen kunt bezorgen? Diep van binnen weten wij allemaal dat deze meisjes graag iets anders zouden doen. Helaas liggen de mogelijkheden in Thailand niet voor het oprapen, zoals bij ons wél het geval is.

Maar er is meer dan alleen dit…

Bekijk de eerder besproken reportage eens waarin duidelijk wordt dat er ook minderjarige jongens (van soms slechts 11 jaar!) in Bangkok worden geronseld en in Pattaya aan het werk worden gezet. Deze kinderhandel en het misbruik hebben natuurlijk helemaal niets met vrijwilligheid te maken.

 

Terug naar Bangkok

Wat was ik blij dat de drie nachtjes in Pattaya erop zaten. Het zegt denk ik genoeg dat mijn hoogtepunt in Pattaya de lokale McDonald’s was.

Voor mij was in ieder geval één ding duidelijk. Ik zag er meer dan ooit naar uit om terug te kunnen naar het veel leukere Bangkok en deze plek te verlaten.

Of ik blij was alles met eigen ogen gezien te hebben? Een eyeopener was het zeker. Maar zo lang hier niks verandert, komt Pattaya niet voor in mijn route door Thailand.

 

Een aantal indrukwekkende dingen om te doen in Pattaya

Nee, het is heus niet zo dat er helemaal niks leuks te beleven is in Pattaya als je niet van het uitgaansleven houdt. Hieronder bespreek ik een aantal uitstapjes en bezienswaardigheden met je die populair zijn onder reizigers.

Allereerst is eilandhoppen naar Koh Pai, Koh Rin en Koh Ped supervet om te doen. Je vaart per catamaran naar de eilandjes en vult de dag verder met snorkelen, socializen en lekker eten. De tour boek je hier.

Een andere must-do is het bezoeken van de Elephant Jungle Sanctuary, waar men op een diervriendelijke manier en vol liefde met de olifanten omgaat. Je krijgt de mogelijkheid om met deze prachtige dieren te wandelen en te baden. De tour boek je hier.

Tot slot is de Big Buddha Temple een boeddhistisch meesterwerk dat je niet wilt missen. Je hebt er een prachtige gouden Boeddha en diverse viewpoints. De toegang is helemaal gratis.

 

Boek je accommodatie in Pattaya

Zit jij eraan te denken om naar de beruchte badplaats te gaan? Boek dan alvast je accommodatie. Ik heb de betere en leukere van Pattaya voor je geselecteerd.

Een fijn hostel is het Nonze Hostel. Je slaapt er in een capsule, de trend die uit Japan is komen overwaaien. Ook Sindy’s Hostel is een aanrader.

Heb je liever een eigen kamer in een budgethotel? In dit geval is het Nalanta Hotel Pattaya een van de betere keuzes. Of boek een paar nachten bij The Corner Lodge.

Zoek je een luxe hotel? Check dan het Hilton Pattaya. Goedkoper maar net zo goed heerlijk comfortabel is Somerset Pattaya.

Haal het maximale uit je reis door Thailand

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door de Thailand halen? 

Lees dan even verder.

Speciaal voor Thailand-backpackers heb ik namelijk Backpackgids Thailand gemaakt. Dit heb ik gedaan op het prachtige eiland Koh Phangan. Met de insider-tips, gave routes en andere waardevolle info kan ik wel zeggen dat de gids een must is voor je reis. De reacties die ik erop krijg maken me helemaal blij 🙂 .

En als je naast Thailand ook nog naar andere landen in Azië gaat, dan is Backpackgids Azië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en tijdrovende voorwerk is voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben en waarmee je flink wat geld bespaart.

Backpackgids Thailand

Backpackgids Thailand heb ik geschreven op het Thaise eiland Koh Phangan en is een feestje om te lezen. Klik op de knop voor meer informatie.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
28 Antwoorden
 1. Peter Jongerius ( 36 jaar)

  Ha ha! Men weet drommels goed wat Pattaya is. Ziet het ook met eigen ogen en vervolgens is men verontwaardigd als er betaald moet worden indien men op de avances van een hoertje ingaat! Dat van minderjarigen is flauwekul. De Thaise politie is daar zeer alert op en de straffen zijn niet mals/Nederlands. Tien jaar in een smerige cel is niks. Voor de rest herken ik veel in je weerzin. Het strand is armoedig en de zee is ook nog eens ronduit smerig. Wat mij ook opviel waren de grote groepen Chinese toeristen. Wat zoeken ze in vredesnaam in Pattaya?

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Peter,

   Dank voor je reactie.

   Wat je zegt over verontwaardigd zijn: bij ons was het meer verbazing. Tuurlijk hadden we gehoord over hoe het er in Pattaya aan toegaat, maar om dan vervolgens zelf zoiets mee te maken is nog net even anders. Zeker als je op het moment zelf er niet echt bij stilstaat. Ja oké, misschien een beetje naïef, maar toch.

   Verder: wat is precies flauwekul over minderjarigen? Inderdaad, er staan (flinke) straffen op, maar dit wil niet zeggen dat het niet gebeurt. Vandaar dat ik een linkje met een reportage heb toegevoegd.

   En ja, Chinese toeristen… Waar zie je ze niet kun je beter zeggen 😉 ?

   1. Peter Jongerius

    Hoi Robbert,

    Met flauwekul bedoel ik dat er best wel ergens minderjarige prostituees in Pattaya zullen zijn ( die blijken er tenslotte zelfs in Nederland te zijn ) maar het beeld wat vaak in het westen leeft over hele jonge meisjes is volstrekte onzin. In tegendeel, de hoeren in de open bars zijn vaak grootmoeders.

    Ja die Chinezen in Pattaya soms wel 10 bussen achter elkaar op Beach-Road. Misschien komen ze net als veel westerlingen met eigen ogen kijken naar het bruisende rosse nachtleven om er vervolgens in China schande van te kunnen spreken:)

    Groeten,

    1. Avatar foto
     Robbert

     Dat ben ik inderdaad met je eens, al moet ik je zeggen dat ik geen grootmoeders gezien heb…

     Voor wat betreft de Chinese toeristen: het zou kunnen, maar daar ga ik geen uitspraken over doen 🙂 . Ik denk dat ze gewoon langskomen ‘om het gezien te hebben’, zoals ook geldt voor Bangkok, Chiang Mai enz.

   2. johan

    Er is in Thailand zoveel moois te bezoeken en te zien en dan ga jij uitgerekend naar het nachtleven van Pattaya , voor het internettijdperk kon je nog zeggen dat je het niet wist maar tegenwoordig kun je bijna iedere plek op aarde scannen op de to do en to dont’s en de vele reviews zeggen voldoende over hoe het er aan toe gaat in deze pretbuurten. Daarbij geldt wat je niet zoekt vind je niet en dat geldt ook voor de Wallen in Amsterdam , niet naar toe gaan dus. Als je echt avontuur zoekt dan zal je de Nederlandsebril af moeten zetten om het tot je te laten komen zonder vooroordelen.

    1. Avatar foto
     Robbert

     Er staat volgens mij in het artikel dat Pattaya min of meer toevallig op mijn pad kwam. En als er bepaalde geruchten over een plaats rondgaan, is het altijd goed om zelf te gaan kijken wat hiervan klopt. Althans dat is mijn mening. Heeft dus ook helemaal niets met vooroordelen te maken, ik beschrijf gewoon letterlijk wat ik heb gezien.

     Groet, Robbert

  2. Martijn

   Dag Robbert,

   Zojuist heb ik je blogpost gelezen over Pattaya. Ik had al zo’n vermoeden wat betreft drukte/nachtleven. Ik heb het volgende plan voor ogen:

   Ik vlieg naar Bangkok en neem vrijwel direct de bus naar Pattaya (of andere suggestie niet te ver van Bangkok) om vervolgens mijn reis naar Cambodja te maken. Ik ben zelf niet zo van het stappen, dus meer dan even op
   het strand/relaxen in het hotel zal het niet worden (even los van een uitstapje om te eten oid).

   Heb je wellicht tips die handig kunnen zijn op weg naar de grens met Cambodja? Leuke dingen om te zien? Zelf dacht ik juist aan de eilandjes die je zelf ook aangaf (bijv Koh Chang) maar misschien mis ik iets? En heb je een idee hoe lang het ongeveer duurt om van Pattaya
   naar de grens te komen van Cambodja?

   Alvast dank voor je informatie. Leuke website heb je ook! Heb er zeer veel aan.

   MVG!

   1. Avatar foto
    Robbert

    Hey Martijn,

    Thanks voor je berichtje.

    Dan zou ik inderdaad naar Koh Chang gaan en bijbehorende eilandjes Koh Kut (Koh Kood) en Koh Mak. Op Koh Chang kun je eenvoudig een minibus regelen die je vanaf het vasteland (Trat) naar Koh Kong City (Cambodja) brengt. Deze rit duurt 1,5 uur. Uiteraard kan dit ook vanuit Pattaya, maar aangezien je zelf al aangeeft daar weinig voor te voelen, zou ik dat niet doen.

    Groet, Robbert

  3. Backpackers zijn paupers

   Pauper backpackers are gonna be pauper backpackers. Op de stoep bij 7 met fles samsong toeristen kijken. Paupers zoals jullie verneuken Pattaya juist. Ga lekker met je veel te grote broek jezelf hervinden in brazilie ofzo en blijf lekker weg uit Thailand. Niemand moet jullie hier. En ja, de standaard backpackers worden inderdaad nageroepen, omdat jullie een stelletje paupers zijn. Die meiden staan daar voor 10 euro per dag ene proberen wat geld te verdienen met de de verkoop van drank, lady drinks, en jullie losers gaan naar Seven en kopen voor 300 baht, met 4 man, een flesje Samsong en gaan op de stoep zitten. Nee, dat wordt je niet in dank afgenomen. Natuurlijk niet. Ongelooflijk stelletje schraperts bah bah

 2. carlo

  Backpackers………..en dan met de minibus van BKK naar PTT?
  En dan ook nog in de avond aankomen?
  Sorry, dat gaat er bij mij niet in, dan ben je geen backpacker.

 3. Greet

  Pattaya is echt voor de bruisende toerist die met volle teugen de geneugten wilt ervaren, niet voor de bekrompen ouwe lul die eilandjes, strandjes en tempeltjes wilt bezoeken Voor deze uitgebluste personen zou ik aanraden net als vele Chinezen doen een georganiseerde reis boeken zodat je van A tot Z weet wat je te wachten staat en geen enge dingen ziet die je ogen niet kunnen verdragen.
  Als ik jouw verslag zo lees dan is mijn vader van 70 nog veel jonger als jij.

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Greet,

   Sorry hoor, maar alles waar jij het over hebt, benoem ik helemaal nergens.

   Bekrompen ouwe lul? En heb ik het erover dat ik alles georganiseerd en uitgestippeld wil? Daar houd ik juist totaal niet van. Maar goed, ik ga mezelf hier niet zitten verdedigen tegenover jou.

   Pattaya is voor mij gewoon een stad vol met sekstoerisme, niets meer en niets minder. Of je het daarmee eens bent, is aan jou. Ieder z’n mening.

   1. Greet

    Maar beste Robbert, als je meer dan het sekstoerisme had willen zien had dan verder gekeken. Je word plat gegooit in Pattaya met vele tours naar diverse attracies voor lage prijzen. Ook boten die vertrekken naar Koh Samet. En Pattaya ligt dichtbij Bangkok waar dagelijks vele minibussen (ik meen 100 baht een ticket) naartoe gaan. In anderhalve uur zit je in BKK waar je dan weer vele dingen kan bezichtigen.
    Ook Jomtien het stadje dat aan elkaar is geplakt aan Pattaya heeft een veel beter strand. In 10 min met de brommer of bahtbus (10 baht) zit je er al.
    Ook heb je de Theprasit markt een grote avond markt waar ze vele verschillende dingen en dieren verkopen.
    Dus voor de toerist is Pattaya super aantrekkelijk alles in 1 en overal dichtbij.

    Greet

    1. Avatar foto
     Robbert

     Hoi Greet,

     Wat je zegt klopt, tuurlijk zijn er ook leuke dingen te doen in de omgeving van Pattaya. Maar dit geldt voor héél erg veel plekken in Thailand 🙂 . Juist de overvloed aan sekstoerisme, (jonge) prostituees, het continue geroep van uit bars en het volgepakte strand, zijn voor mij redenen om ergens anders te gaan kijken. Want waarom zou ik (weer) naar een plek gaan als er veel mooiere andere spots zijn?

     Toch bedankt voor je tips!

     Groet, Robbert

 4. Greet

  Hi Robbert,

  er zijn vele mooie spots in Thailand en niet erg veel plekken is zoveel veelzijdig, en centraal als Pattaya. Ik woon al 14 jaar in Thailand heb in diverse steden, dorpen en eilandjes gewoond. Ok, jouw ervaring was een domper omdat er leuke jonge meiden naar je roepte en dat je geen plekje kon vinden op het strand waar je je handdoek neer kon liggen (omdat je niet verder had gekeken ). in Iedergeval ik wens je het beste Robbert met je reizen

  Greet

 5. Zilver

  Hoi Robbert, dank voor dit stuk. Ik heb het met interesse gelezen en je lijkt me een leuke en integere gozer. Ik heb je stuk gelezen omdat mijn vader en zijn (tweede) vrouw al jaren naar Pattaya gaan. Hij is al ver in de tachtig. Ze vinden ‘de mensen zo aardig’ en het is er lekker warm enz. Ik heb me er maar niet teveel in verdiept, want wat moet ik er ook mee, ze doen wat ze willen, maar ik had natuurlijk wel mijn vermoedens (en ik walg ervan!). Ik kan me helemaal vinden in wat je schrijft. Ik hoop dat je veel mooiere en leukere plekken hebt gevonden in Thailand en nog hebt genoten van je reis. Maar dat zal wel, want met jouw smaak zit het wel goed. Groetes!

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Zilver,

   Het kan natuurlijk best dat mensen het er naar hun zin hebben, je hoeft natuurlijk lang niet alles te zien… Maar goed, dat er een zwarte kant aan Pattaya zit, staat voor mij wel vast.

   Groet, Robbert

 6. Sjeng

  Hoi Robbert,
  als eerste respect dat je de ballen hebt gehad om op deze manier de wereld ( azië ) rond te reizen.
  Verder herken ik in je verhaal veel overeenkomsten met Gambia waar eenzelfde probleem is. Vieze oude kerels ( in Gambia dito vrouwen ) die in veel gevallen meisjes misbruiken die jong genoeg zijn om hun achterkleinkind te zijn.
  En JA 100% zeker dat er in Pattaya veel heel veel minderjarige kinderen zijn die misbruikt worden door die viespeuken. En nee niet iedereen weet dit van te voren. En dan nog ….moet je het dus volgens sommige figuren maar goed en normaal vinden …nee natuurlijk niet.
  Prostitutie is in deze landen een groot probleem omdat het, zoals je al beschreef, vaak de enige manier is om aan een inkomen te komen.
  Zelf heb ik respect voor de meisjes/dames die dit doen omdat ik weet ( uit ervaring heel dicht bij me ) wat een mens kan doen als zij/hij honger heeft.
  Intense walging heb ik voor die kerels die misbruiken maken van zo’n minderjarig kind, castratie is niet zo’n heel gek idee.
  Voor degene die denken daar heb je weer zo’n figuur die niet weet wat er in de wereld omgaat.
  Ben zelf opgegroeid in een hoerenbuurt en vond het geweldig als kind zijnde. Ook familieleden zaten in het wereldje dus ik weet waar ik het over heb. Heb ook geen problemen met hoerenlopers maar wel met figuren die uit hun strot lullen en zeggen dat er bijna geen kinderprostitutie is in Pattaya.
  Robbert Ik wens je nog ongelooflijk veel en mooie reizen toe een goede gezondheid en een top 2018.
  Wie weet zien we elkaar wel in Samui in Feb ….

  โชคดี
  Chokh dī

 7. leo

  Ik woon 13 jaar in Thailand….Pattaya is het sodom en gomorra van de wereld van nu…..Het is de perfecte plaats voor mensen met een dierlijk gedrag….En dat is niet aan mij besteed.

 8. Peter Jongerius

  @Sjeng . Je kan dan wel opgegroeid zijn in één of andere hoerenbuurt maar dat betekent nog niet dat jij precies weet hoe het er in Pattaya aan toegaat. Je zwamt uit je nek met de bewering “”En JA 100% zeker dat er in Pattaya VEEL HEEL VEEL minderjarige kinderen zijn die misbruikt worden door die viespeuken. En nee niet iedereen weet dit van te voren.””

  Dommer en onwetender kan bijna niet! Je beweringen komen erg gefrustreerd over. Lever bewijs voor het , veel heel veel, anders ben je duidelijk een ophitser van het bekende soort.

  In Pattaya anno 2019 vind je namelijk geen “minderjarige kinderen” (rare kreet) en kinder-prostituees in de seksindustrie. Goedkoop geschreeuw zonder enig bewijs. De pedo’s die dat zoeken kunnen beter in Nederland blijven, meer kans en waar ze niet het risico lopen 25 jaar in een smerige cel op de grond te moeten slapen naast 60 celgenoten met kettingen aan hun benen. Schijnbaar heb je zelf geen al te frisse vader en/of grootvader (gehad) gezien je stigmatiserende kreet over “Vieze oude kerels” of ben jezelf al in de vijftig. Niet alle oudere mannen/vrouwen zijn van dat soort, sommige jongeren wel!

  Als je iets van het huidige Pattaya zou weten zou je niet zo opgewonden te keer gaan. In het huidige Pattaya zijn thans het overgrote deel van de (seks)toeristen veelal uit India, Zuid-Korea en Japan die zelfs jonger zijn dan ondergetekende van 39 jaar! Ik zou zeggen bekijk eens een recente You Tube video over Pattaya en zie dat je raaskalt. Als je op oudere vrouwen valt is Pattaya the place to be. In de open bard zijn nauwelijks vrouwen onder de 30 jaar te vinden en die zijn daar niet om hun dochters te prostitueren:)

  1. Jacqueline

   Ben het helemaal met peterjongerius eens , het is geen backpackersbestemming , maar wel een hele gezellige stad om te overwinteren , en ECHT NIET 1 op de 5 zit in de prostitutie. Vind jij Pattaya geen backpackers bestemming , haal het dan van je backpacker pagina af ipv onwetende halve waarheden te schrijven .

   1. Avatar foto
    Robbert

    Ieder z’n mening. Halve waarheden is onzin, ik schrijf puur op wat ik heb gezien. Wat anderen daar van vinden en dat ze zich kennelijk aangevallen voelen, so be it.

    Fijne reis!

 9. Fred

  Heel Thailand zit vol met prostitutie. Ook de eilanden. Uitzondering Krabi. Dat is wel iets voor families. Het is dat het eten in Thailand goed is en het klimaat. Verder is het goedkoop en dicht bij Novosibirsk. Redelijk dichtbij dan. Zou ik anders ook naar Thailand gaan? Nou nee. Weinig alternatief om Russische winters te ontwijken. Mbt Pattaya. Gaven pratamjak zitten of jomtien en ga gewoon niet naar walkingstreet etc. Dan gaat het best wel. Thailand gaat het niet redden als de niks veranderen. En dat geldt niet alleen voor Pattaya.

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Fred,

   Fijn dat er ook eens iemand niet zo geïrriteerd reageert onder dit artikel!

   Heel Thailand vind ik overigens wel meevallen hoor… Zat eilanden waar dit niet zo is.

   Thanks voor je reactie.

 10. Elma

  Hi Robbert,

  ik heb net je artikel gelezen.
  Zelf ben ik een aantal jaren geleden in pattaya geweest.
  En niet omdat het zo’n fijne stad is om te zijn en ook niet voor de prachtige natuur en schitterende dorpjes. En zoals je de vele bars beschrijft en het gegil en geschreeuw naar de mannen die daar zoeken naar een beetje geluk herken ik ook.
  Met afschuw heb ik gekeken naar alle mannen die daar, meestal alleen, rondliepen op zoek naar een meisje om de vakantie mee door te brengen of alleen iets voor de eenzame nachten.
  Als westerse vrouw kan je daar redelijke veilig rondlopen, de aandacht van alle schaaarsgeklede meisjes gaat met name uit naar de eenzame mannen die daar lopen. Samen met mensen van een prachtige organisatie, Tamar Center (https://www.tamarcenter.org/) ben ik de bar ingegaan en heb ik meisjes gesproken die daar als prostituee aan het werk waren. Ik heb verhalen gehoord uit een arm Isaan, waar de meeste vandaan komen, verhalen van het achterlaten van hun kinderen bij oma/opa, verhalen van een dronken echtgenoot, verhalen van armoe en niet weten hoe de eindjes aan elkaar te knopen, verhalen van dromen op geluk bij een rijke westerling (farang) etc etc.
  Tamar Center is al meer dan 20 jaar werkzaam pattaya en geeft de vrouwen een mogelijkheid om uit te stappen, een vak te leren en terug te keren naar hun kinderen.
  Een druppel op een gloeiende plaat zou je kunnen zeggen…
  Maar je zal maar zelf die druppel zijn…. en door andere mensen uit de goot gehaald worden… Dan telt toch elk leven!
  Dus naast de ellende in de stad met z’n prostitutie, gogo bars, lady-boys en geweld klinkt er ook het verhaal van hoop. Gelukkig maar….

  Mocht je meer informatie willen over deze organisatie, kijk dan eens op deze link:
  https://www.tamarcenter.org/

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hey Elma,

   Dankjewel voor je reactie, en fijn dat er ook eens iemand is die niet ontkent wat ik zeg :).

   Superbedankt voor het delen van Taman Center, ik ben blij om te horen dat er een lokale organisatie is die deze vorm van gedwongen prostitutie tegengaat. Aan de andere kant zeg je dat ze er al 20 jaar werkzaam zijn en de situatie is al jaren schrijnend… De vraag is dus ook dat wanneer meisjes/vrouwen gedwongen worden, in hoeverre kunnen ze dan uitstappen?

   Groet, Robbert

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw