Een maand backpacken in Thailand: wat zijn de kosten?

De hele maand september heb ik in Thailand gebackpackt, om precies te zijn 30 dagen. Een vraag die veel mensen bezighoudt, is wat dat nou eigenlijk kost. Daarom laat ik je in dit artikel zien wat mijn totale uitgaven zijn geweest.

Ik maak steeds een kort overzichtje per bestemming waar ik ben verbleven. Het gaat om Bangkok, Chumphon en Koh Tao. Niet zo veel plekken zoals je ziet, maar tegelijkertijd heb ik daardoor behoorlijk low-budget kunnen reizen.

Benieuwd naar wat ruim 4 weken Thailand mij heeft gekost? Lees dan even verder voor het resultaat.

Opmerking:  de genoemde bedragen zijn in baht, maar de totale uitgave per bestemming en het overall bedrag geef ik ook steeds in euro. Hierbij ga ik uit van de wisselkoers €1 = 40THB.

1. Bangkok (10 dagen, 8.930 baht ~ 223 euro)

Ik ben mijn reis door Thailand begonnen met 10 dagen in Bangkok. Best wel lang, ook omdat ik een paar dagen ziek was. De totale kosten zijn uitgekomen op 8.930 baht, wat neerkomt op ongeveer €223.

Hieronder een overzichtje van de algemene uitgaven die ik hier heb gedaan:

• Een taxi vanaf de luchthaven naar Soi Rambuttri, gedeeld met een andere backpacker. Kosten: 250 baht.
• Accommodatie: New Siam Guesthouse. Kosten: 260 baht per nacht.
Wat Pho. Kosten: 100 baht.
• De trein naar Chumphon en een boot-ticket (Songserm) naar Koh Tao. Kosten: 1.200 baht.
• De boot naar Co van Kessel. Kosten: 14 baht.
• Eten, 3 tot 4 keer per dag. Kosten: 150 baht.
• Elke dag een versie koffie. Kosten: 25 baht.
• Mijn dagelijkse fruitshake. Kosten: 30 baht.
• 2 flessen water per dag, soms 3. Kosten: 26 tot 39 baht.
• Soms wat Oreo’s of chips. Kosten: 10 tot 40 baht.
• 1 zakje ongebrande en ongezouten amandelen. Kosten: 220 baht.
• De bus naar het treinstation. Kosten: 7 baht.
• Kokosnootolie in de 7/11. Kosten: 110 baht.

Opmerking:  de fietstocht door Bangkok was gratis voor mij aangezien een vriend van me werkzaam is bij deze organisatie. Ook hoefde ik maar eenmaal de boot te betalen, omdat op de heenreis niet werd gecontroleerd en ik geen idee had waar ik moest zijn voor een kaartje.

2. Chumphon (tussenstop, 750 baht ~ 19 euro)

Na 10 dagen Bangkok, ben ik met de nachttrein naar Chumphon gegaan. Helaas kwamen we veel te laat aan, waardoor de boot al vertrokken was. Omdat er diezelfde dag nog een Lomprayah-ferry zou vertrekken, kocht ik een nieuw ticket à 700 baht. Mijn kaartje voor de Songserm-boot kon ik voor de terugreis gebruiken.

De enige kosten die ik op de Lomprayah-haven verder nog heb gemaakt, zijn voor koffie (30 baht) en een cola (20 baht). In totaal dus 750 baht.

 

3. Koh Tao (16 dagen, 13.230 baht ~ 331 euro)

Koh Tao is de plek waar ik het langst ben geweest, namelijk 16 dagen. Aangekomen bij Mae Haad, belandde ik bij Utopia Guesthouse waar ik een fijne tijd heb gehad.

Hoe zagen mijn dagelijkse uitgaven eruit? Hieronder geef ik je een overzicht:

• Accommodatie: Utopia Guesthouse. Kosten: eerste 4 dagen 450 baht, daarna 400 baht per nacht.
• Een treinticket van Chumphon naar Koh Tao. Kosten: 550 baht.
• Uitstapje naar Koh Nang Yuan. Kosten: 330 baht voor de boot, 100 baht voor een strandstoeltje en 160 baht voor een bord rijst,
• Een mountainbike huren voor 1 dag. Kosten: 150 baht.
• De huur van een snorkelmasker bij Ao Leuk Bay. Kosten: 50 baht.

• Een bescheiden stapavondje (3 bier). Kosten: 240 baht.
• Eten, 3 tot 4 keer per dag. Kosten: 350 baht waarvan pasta (300 baht) mijn duurste avondmaal was.
• Elke dag een versie koffie. Kosten: 40 baht.
• Mijn dagelijkse fruitshake. Kosten: 50 tot 60 baht.
• 2 flessen water per dag, soms 3. Kosten: 40 tot 60 baht.
• Soms wat Oreo’s of chips. Kosten: 17 tot 40 baht.
• Dagelijks kokosnootwater (0,33 liter). Kosten: 32 baht.

Opmerking:  de (supermarkt)prijzen op Koh Tao zijn hoger dan in Bangkok, niet zo vreemd aangezien je op een eiland zit. Zo is (bij de 7/11) een fles water 20 baht in plaats van 13 baht en een grote zak chips (Lays) 76 baht terwijl deze in Bangkok 51 baht kost.

Overigens liep het hier bijna iets minder leuk af aangezien ik mijn waardevolle spullen kwijtraakte. Gelukkig heeft iemand deze voor me afgegeven op het politiebureau waar ik ze later die middag weer heb opgehaald.

 

4. Chumphon (tussenstop, 135 baht ~ 3,50 euro)

De ruim 2 weken op Koh Tao waren heerlijk, maar aangezien m’n visum bijna zou gaan verlopen, besloot ik om terug naar Bangkok te reizen via Chumphon.

De kosten die ik hier heb gemaakt, zijn voor fried rice (50 baht) en een pannenkoek (20 baht). Verder heb ik nog wat chips (41 baht) en kokosnootwater (24 baht) gekocht voor in de trein.

Tips:  als je op het treinstation van Chumphon bent en honger hebt, loop dan vanuit de ingang gezien rechtsaf naar buiten. Daar heb je heerlijke local food.

5. Bangkok (4 dagen, 2.955 baht ~ 74 euro)

Aangezien ik nog een visum had voor 4 dagen en ik Bangkok een prettige stad vind, besloot ik nog 3 nachtjes in de Thaise hoofdstad te blijven. In totaal heb ik 2.045 baht uitgegeven.

Eigenlijk waren het 2 echt volle dagen, omdat ik bij aankomst nogal moe was en ben gaan slapen én bij de dag van vertrek ik al om 08.15 uur mijn vlucht naar Medan (Sumatra) had.

De dagelijkse kosten waren hetzelfde als tijdens mijn eerdere verblijf in Bangkok, zie daarvoor puntje 1. De overige uitgaven:

• Met de bus van het treinstation richting Khao San Road. Kosten: 7 baht.
• Dagelijks kokosnootwater (0,4 liter). Kosten: 40 baht.
• Een minibus naar de luchthaven Dong Mueang. Kosten: 150 baht.
• Een taxi naar diezelfde airport, gedeeld met iemand anders. Kosten: 200 baht.

Opmerking:  ik werd ruim een uur te laat wakker (06.20 uur in plaats van 05.15 uur), waardoor ik de gereserveerde minibus naar de airport had gemist. Deze vertrok namelijk om 06.00 uur. Daarom heb ik even later snel een taxi genomen. Gelukkig was ik nog op tijd voor mijn vlucht die om 08.15 uur ging.

Totale kosten Thailand (30 dagen, 26.000 baht ~ 650 euro)

Als je alle gemaakte uitgaven bij elkaar optelt, kom je op: 8.390 + 750 + 13.230 + 135 + 2.955 = 26.000 baht. Uitgaande van de wisselkoers €1 = THB40 komt dit dus neer op:
• €650 voor 30 dagen en;
• €21,67 per dag.

Opmerking:  de transactiekosten voor het pinnen zijn hier niet in verwerkt. Het is me overigens opgevallen dat deze kosten nogal schommelen. Bij dezelfde bank op Koh Tao kostte 10.000 baht me de eerste keer namelijk €264,71 en de tweede maal €268,01.

Al met al kan ik wel stellen dat mijn maand in Thailand behoorlijk low-budget is geweest. Zonder dat ik hiermee bezig geweest ben overigens. Ik heb namelijk geen moment het idee gehad dat ik me gefocust heb op het besparen van kosten.

 

Hoe houd ik de kosten laag?

Ik heb dit vrij eenvoudig kunnen realiseren door veel streetfood te eten of bij lokale restaurantjes aan de straat.

Zo at ik op Koh Tao regelmatig curry met kip en rijst (100 baht) en ontbeet ik voor 70 baht (yoghurt met muesli en fruit). In Bangkok krijg je pad thai van een straatkraampje voor 30 tot 40 baht. Bij een eenvoudig restaurantje kies ik vaak voor een rijstgerecht, noodles of papajasalade, meestal niet duurder dan 60 baht.

Maar wat misschien wel de grootste reden is dat mijn kosten laag zijn uitgevallen, is het feit dat ik nooit die hard op stap ben geweest en daarom amper alcohol heb gedronken. In totaal kan ik de biertjes op 2 handen tellen: 6. Aangezien een flesje bier al snel 80 tot 100 baht kost in een bar, kan dit een flinke aanslag op je budget zijn.

Ik moet trouwens zeggen dat ik dat uitgaan helemaal niet mis. Mezelf gezond en fit voelen en zelf dingen ondernemen, is me veel meer waard. Als ik een nacht doorhaal, weet ik namelijk dat ik een hele dag met knallende koppijn op bed moet liggen om bij te komen.

Verder loop ik veel hard en kan ik me prima vermaken met een boekje, een mooie zonsondergang of door simpelweg rond te struinen en de omgeving te verkennen. Leuke dingen hoeven niet altijd geld te kosten.

Nog een belangrijk punt is dat ik geen tours heb gedaan. Om bijvoorbeeld naar Koh Nang Yuan te komen, heb ik een lokale boot geregeld, goedkoper dan een georganiseerde excursie.

Tevens is het natuurlijk zo dat ik slechts op 2 plaatsen ben verbleven: Bangkok en Koh Tao. Hierdoor zijn de transportkosten laag.

Bovendien heb ik voor ‘de ervaring’ meerdere keren een lokale bus genomen. Van en naar het Hua Lamphong-treinstation (Bangkok, bus 53) is dit 7 baht in plaats van 150 baht met de taxi, zonder dat je (veel) langer onderweg bent.

Ook kon ik over de prijs van mijn kamer onderhandelen op Koh Tao, aangezien ik aangaf langer te willen blijven dan ‘slechts’ een paar dagen.

Tot slot kijk ik verder dan m’n neus lang is en zoek ik behalve de vele 7/11’s naar lokale supermarkten (of groente- en fruitzaken). Daar zijn de prijzen vaak lager en liggen er bovendien veel meer (gezonde) producten in de schappen. Zo heb ik in Bangkok na lang zoeken zelfs ongebrande noten gevonden, iets dat ik thuis iedere dag eet.

 

Maar comfort is ook belangrijk

Het had allemaal nog goedkoper kunnen uitvallen als ik geen eigen kamers had genomen maar de keuze zou hebben gemaakt voor slaapzaaltjes. Tevens had ik een kamer met iemand kunnen delen. Echter, ik vind het hebben van een eigen stekje erg fijn.

Daarbij is het prijsverschil in euro’s tussen een slaapzaal en een privékamer vaak klein -zeker als je onderhandelt-, waardoor de keuze voor mij snel gemaakt is.

 

Wat vind jij van mijn uitgaven in Thailand?

Haal het maximale uit je reis door Thailand

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door de Thailand halen? 

Lees dan even verder.

Speciaal voor Thailand-backpackers heb ik namelijk Backpackgids Thailand gemaakt. Dit heb ik gedaan op het prachtige eiland Koh Phangan. Met de insider-tips, gave routes en andere waardevolle info kan ik wel zeggen dat de gids een must is voor je reis. De reacties die ik erop krijg maken me helemaal blij 🙂 .

En als je naast Thailand ook nog naar andere landen in Azië gaat, dan is Backpackgids Azië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en tijdrovende voorwerk is voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben en waarmee je flink wat geld bespaart.

Backpackgids Thailand

Backpackgids Thailand heb ik geschreven op het Thaise eiland Koh Phangan en is een feestje om te lezen. Klik op de knop voor meer informatie.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
9 Antwoorden
 1. Jack

  Leuk om te zien wat je kosten zijn. Ik ga begin volgend jaar een maand backpacken in Thailand. Zal bij mij wel wat duurder worden aangezien m’n totale reisduur maar 1 maand is en ik dus wel zo veel mogelijk wil zien en doen. Maar goed als ik de tips en kosten zo zie moet het wel meevallen.

  1. Avatar foto
   Robbert

   Ja als je een korte reis maakt, zal het over het algemeen duurder uitvallen. Je wilt dan (waarschijnlijk) toch van alles zien, bent veel onderweg etc. etc.

   Anyway, ik wens je een fijne tijd 🙂 .

 2. manon

  hey, wat vond je van de maand september om in Thailand te zijn ? ik zou er graag 3 weken met mijn vriend naartoe gaan in september, heb ook je bericht ivm het regenseizoen al gelezen maar vroeg me af hoe het weer bij jou juist was ?
  groetjes Manon

 3. Dilara

  Hoi Robbert,

  Ik heb een vraagje, ik ga zelf in september richting Thailand (mijn eerste verre bestemming en ook nog is alleen). Ik weet totaal niet wat ik moet verwachten.. Een vriend raad mijn vooral aan dat ik niet in hotels moet gaan zitten maar in hostels (vooral de eerste paar dagen, qua eenzaamheid) en ik blijf van 11 sep tot 4 okt dus 3,5 week en dan wil ik van bkk – chiang mai / rai en dan vliegen naar Koh Samui.. en dan verder de eilanden.. maar ik hoor best veel over drugs etc. Is het echt zo gevaarlijk? Want er word juist gezegd dat het dus heel veilig is!

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Dilara,

   Gevaarlijk? Welnee joh. Ik vraag me af wat je gehoord hebt? In bepaalde plekken is inderdaad drugs te krijgen, maar het is aan jou of je daar gebruik van maakt.

   Ik ben al zo vaak in Azië geweest, en heb het geen moment als gevaarlijk ervaren…

   Groet, Robbert

   1. Dilara

    Thanks voor het snelle antwoorden!

    Ja hoorde meer van je dat je op de omgeving moest opletten dat er geen drugs in je tas word gedaan.

    Heb jij zelf nog tips? Ik wil de eerste paar dagen wel in een hotel slapen in Bangkok raad je dit ook aan of zeg je: begin gelijk met hostels.

    1. Avatar foto
     Robbert

     Graag gedaan.

     Dat zijn inderdaad de verhalen, maar het valt allemaal erg mee hoor. Als extra veiligheidje kun je wel bijvoorbeeld een flightbag kopen en om je backpack heen doen met een slotje.

     Wellicht dat het lekker is om als je aankomt wat rustiger te beginnen om even bij te komen. Er zijn echter zat guesthouses/hostels waar je goedkoop je eigen kamer kunt boeken. Een aanrader is New Siam 1 Guesthouse. Wil je direct anderen ontmoeten, dan is bijvoorbeeld Here Hostel leuk om naartoe te gaan.

     Als er nog wat is, laat het me zeker weten.

 4. Jasper

  Hoi Robbert,

  Ik kwam toevallig op je blog terecht en ik wil ook voor de eerste keer alleen naar Thailand gaan en zelfs voor de eerste keer alleen op reis gaan omdat ik voel dat ik echt eens extreem hard uit mijn comfortzone moet komen en dan lijkt mij dit een goede manier en ook omdat Thailand me echt wel ligt als ik er zo over lees en wil dan ook wel veel doen en zien en beleven zoals in Chiang Mai met de olifanten en de jungle en mischien snorkelen.. maar alleen kom ik toe met 1200 euro voor ongeveer 16 dagen inclusief het vliegtuig ticket dat ik hoop te bemachtigen via Skyscanner rond de 500 euro in oktober te gaan dan? Het is alleen bestemd eng en ben zelf niet zo goed in plannen etc van welke routes en waar tickets te vinden Enzo voor nachttreinen bv van Bangkok naar Chiang Mai en dan naar meer de stranden etc. Bedankt voor je antwoord

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw