Fietsen in Bangkok: het andere gezicht van de hoofdstad - Backpackblog.nl

Fietsen in Bangkok: het andere gezicht van de hoofdstad

Co van Kessel heeft ervoor gezorgd dat er een stukje Nederland naar Bangkok is gekomen. Ik heb het over de fiets. En niet zomaar, er zijn liefst 9 tours waaruit je kunt kiezen waarbij je allerlei indrukwekkende gedeeltes van de hoofdstad te zien krijgt.

Voorafgaand was ik eerlijk gezegd een beetje huiverig, aangezien toeristische activiteiten nooit erg hoog op m’n lijstje staan. Echter, aangezien een vriend van me bij Co van Kessel werkzaam is en het me aanraadde, heb ik toch besloten om het te doen. Bovendien las ik overal goede recensies, dus het zal dan wel de moeite zijn toch?

Ik stapte rond 12.00 uur op de boot om 20 minuten later aan te komen bij de Riverside-pier, daar waar Co van Kessel gevestigd is. Na 3 minuutjes wandelen was ik er, en zag ik bovendien Jurgen, de vriend waarover ik sprak, voor het eerst sinds 4 jaar weer eens.

Na eerst even (heerlijk) geluncht te hebben bij een klein eettentje, liepen we terug naar Co van Kessel en wachtte ik eventjes op de gidsen die de groep 3 uur rond zouden leiden. Dit waren Cookie en Ping, ik denk Europese namen om het voor ons wat eenvoudiger te maken.

Na een korte introductie liepen we, in totaal 8 deelnemers, naar buiten om een gele fiets uit te kiezen. Je hebt de keuze tussen een stadsfiets met een hoog stuur en een mountainbike. Ik koos voor de eerste, het voelde een beetje aan alsof ik op een chopper zat. Het hoge stuur en het zachte zadel zorgde voor een ontspannen gevoel.

 

De fietstocht van 14.00 uur tot 17.00 uur

Onderweg zijn we door allerlei supersmalle steegjes geslalomd. Steegjes waar ondanks de weinige ruimte van alles gebeurt. Scooters met daarop 4 mensen rijden langs en locals zijn aan het koken, sleutelen aan auto’s, relaxen voor hun woning of zijn met hun goederen richting de markt. Hier en daar passeert ook nog een monnik en een verdwaalde hond of kat.

Ondanks dat het overal nogal chaotisch is, lijkt alles op rolletjes te lopen. Iedereen baant zich hier een weg naar zijn of haar uiteindelijke bestemming. Dat je elkaar dan op een haar na niet raakt, is de normaalste zaak van de wereld.

Bangkok Chinatown
Het drukke Chinatown is een wereld op zich

Iets dat me direct opvalt, is dat nagenoeg iedere Thai die je tegenkomt lacht. Iets dat rond het over-toeristische Khao San Road wel anders is. De locals lijken oprecht blij om ons hier te zien. Met een lachje terug is het dan al snel goed.

We maken een stop bij een Banyanboom waarover Ping, de enthousiaste gids, vertelt dat Boeddha er verlichting onder bereikte. Verder banen we ons een weg door het drukke Chinatown en komen we vervolgens uit bij de bloemenmarkt om wat exotisch fruit te eten. Mangosteen, dragonfruit en een vrucht die op lychee lijkt.

De bloemenmarkt van Bangkok: fietsen lijkt onmogelijk maar dat is het niet
De bloemenmarkt van Bangkok: fietsen lijkt onmogelijk maar dat is het niet

Verbazingwekkend is het ogenschijnlijke gemak waarmee Ping midden op de weg gaat staan en ons, door zijn petje in de lucht te houden, als een verkeersleider door het drukke verkeer leidt. De auto’s stoppen telkens gehoorzaam voor onze groep. Hoe hij het voor elkaar krijgt, geen idee.

Voor m’n gevoel halverwege de trip, maken we een tocht op de Chao Phraya-rivier waarin allerlei opmerkelijke planten drijven. Ping had met een mooi verhaal verteld dat deze uit de amazone komen, maar ik denk dat hij de jungle bedoelde. We meren daarna aan in het gemoedelijke Thonburi.

Na in een soort villawijk te zijn, bezoeken we, zoals Ping zegt, de grootste zittende Boeddha van Bangkok. Een schitterend gouden beeld. We wandelen eromheen en in het donker spotten we nog allerlei verborgen beeldjes.

zittende-boeddha-bangkok
De zittende Boeddha: een oase van rust

In een parkje eten we wat chips, gefrituurde inktvis en drinken Thaise thee. Ik zeg voor de zekerheid nog “no sugar” maar mijn variant lijkt net een soort suikermelk. Locals voeren een soort dansritueel uit en joggen in een wel héél rustig tempo. Laat ik het beter snelwandelen noemen.

Dan is het echt tijd om weer terug te gaan. Voor een fotomomentje bij de rivier, staan we nog even stil op een brug die door het vele verkeer in beweging wordt gebracht. Iets dat me enigszins doet schrikken.

chao-phraya-rivier
De Chao Phraya-rivier vanaf de brug gezien

Alsof het zo moest zijn, kom ik onderweg een paar kinderen tegen die me al fietsend met een big smile een high-five geven. Voor mij de bevestiging van een erg gave middag.

Was het dan alleen maar rozengeur en maneschijn?

Nee.

De doordringende vislucht op een soort overkapt marktje middenin een sloppenwijkje waar we in het begin langskomen, was iets minder. Maar ach, ook dit hoort bij de local experience hè?

Deze dag brengt je niet op plekken waar continu aan je wordt gevraagd of je een pak, tattoo, tuk-tuk of taxi wilt. Wat je wel krijgt, zijn enthousiaste mensen die je aan de lopende band groeten, “sawasdee kha” voor vrouwen of “sawasdee khrap” voor mannen, zwaaien en lachen. Super!

Ga jij backpacken in Azië?

Backpackgids-Azie-bannerDan ga ik je graag helpen 🙂 . Samen met een team van Azië-kenners heb ik Backpackgids Azië ontwikkeld. De missie is duidelijk: zorgen dat jouw reis een groot succes wordt.

Onder meer de volgende issues komen aan bod:

Hoe stippel ik een route uit? Welke route(s) kan ik volgen? We geven je er meer dan 70.
Hoe kan ik kosten besparen en toch maximaal genieten?
Hoe blijf ik veilig en gezond tijdens mijn reis?
Waar moet ik als backpacker zijn?
Welke cruciale dingen mag ik niet vergeten voor ik vertrek?
Welke accommodatie past bij mij?

Wil jij meer weten over het grootste Nederlandstalige backpackpakket voor Azië-reizigers?

Arrow

Naar de aanbieding!

Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
1 Antwoord
  1. King Bikes

    Leuk artikel! Ik werk bij een fietsverhuurbedrijf in Amsterdam, voornamelijk er in gerold omdat ik gek ben op fietsen. In mijn vrije tijd ben ik zelf dus ook veel op pad en lees graag over andermans avonturen, tips en fietsroutes. Bedankt voor het leesvoer 🙂

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Blog Secrets

Wil jij geld verdienen met je blog? Heb je behoefte aan vrijheid? Laat me je dan helpen met de jarenlange ervaring die ik heb.

Ik deel GRATIS mijn geheime aanpak in ‘De gouden formule om geld te verdienen met je blog’, zowel voor startende als meer ervaren bloggers:

Mijn reisgidsen

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw

Korting op Airbnb