De ultieme gids voor je bezoek aan Kanchanaburi

Op ongeveer 100 kilometer van Bangkok ligt het avontuurlijke Kanchanaburi. Als je het gehad hebt met de drukte van de hoofdstad dan is dit de ideale bestemming om heen te gaan. Nee, een mooie stad is het niet persé, al is in de omgeving een hoop te zien en te doen. Kanchanaburi wordt namelijk omringd door bergen, rijstvelden en prachtige watervallen.

Activiteiten zoals hiken, bamboeraften en simpelweg met de motorbike of fiets op avontuur gaan zijn absolute aanraders. En wat dacht je van een mysterieuze grottempel of de grootste gouden Boeddha van deze regio die vlak buiten de stad ligt?

Maar het stadje is meer dan alleen de dingen die ik hierboven noemde. Kanchanaburi staat namelijk ook bekend om haar bloederige geschiedenis. Tussen 1942 en 1945 werkten er meer dan 275.000 arbeiders aan de aanleg van een spoorlijn die Thailand met Myanmar verbindt, daarbij stierven meer dan 100.000 arbeiders. Hierover verderop meer.

In deze gids ga ik je alles vertellen over Kanchanaburi. Wat er zoal te doen is, tips voor vervoer en accommodaties, leuke eettentjes en hoe je er kunt komen.

Activiteiten en bezienswaardigheden in Kanchanaburi

Wat is er te doen in Kanchanaburi? Welke bezienswaardigheden zijn er? Hieronder lees je er alles over.

 

Kom alles te weten over de River Kwai Bridge

Kanchanaburi is vooral bekend vanwege de brug en de bijbehorende spoorlijn die over de River Kwai loopt. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd deze ‘Birmaspoorlijn’ gebouwd in opdracht van de Japanners, dit om een snelle en directe verbinding  met Myanmar te maken.

Tijdens deze mensonterende taak kwamen als gezegd meer dan 100.000 personen om het leven, en omgerekend zo’n 75 per dag. Een triest stukje geschiedenis dus en dé reden waarom de spoorlijn ook als Death Railway bekendstaat.

Het Wampo Viaduct is het viaduct dat hier door de gevangen langs een rots is gebouwd. De brug an sich zal je echter vrij snel gezien hebben, het is vooral het verhaal erachter waarom je erheen gaat. Veel toeristen stoppen er eventjes om over het spoor te wandelen, om bij de nabijgelegen grot -de Krasae Cave- te komen. Wanneer je dit ook doet, weet dan dat er een risico aan kleeft. Er rijden namelijk treinen en je kunt je nergens aan vasthouden als je uit balans raakt.

Om meer te weten te komen over de gesneuvelden en de achtergronden van deze zwarte bladzijde in de geschiedenis van Kanchanaburi, raad ik je absoluut aan om naar het Hell Fire Pass Memorial Museum te gaan. Sterker nog, dit mag je eerlijk gezegd niet gemist hebben. Je loopt over het pad -de Hellfire Pass- waar de slachtoffers zich te pletter hebben gewerkt en komt uiteindelijk uit bij een indrukwekkend monument.

 

Ga naar de Erawan Falls

De bekendste activiteit in de omgeving van Kanchanaburi is zonder twijfel een uitstapje naar de Erawan Falls, behorende tot het Erawan National Park. Deze spectaculaire gelaagde waterval bestaat uit zeven niveaus, en je kunt er lekker chillen in de natuurlijke zwembaden. Het water is op sommige momenten bijna turquoise, wat de setting sprookjesachtig maakt. Ieder niveau bereik je door te klimmen, waterschoenen zijn daarom wel zo handig.

Als je van plan bent om de Erawan-watervallen te bezoeken, pak dan vanuit Kanchanaburi de bus naar het Erawan National Park. De rit duurt zo’n 1,5 uur en er vertrekken de hele dag door bussen. Je kunt ook zelf met de scooter rijden. De entree bedraagt 300 baht. Voor de scooter betaal je 20 baht extra om te parkeren.

Ik raad je aan om zo vroeg mogelijk te gaan, om massatoerisme voor te zijn. Eventueel kan je een nachtje slapen in de buurt van het busstation, om zo op tijd naar de watervallen te kunnen lopen.

 

Maak een uitstapje naar het Sai Yok Noi National Park

Vlakbij het Erawan National Park ligt het Sai Yok Noi National Park. Het bergachtige gebied is bedekt met groene bossen, voornamelijk van teakhout en bamboe.

Je hebt hier onder andere diverse grotten, zoals de Dao Wadung Cave, de Khang Khao Cave en de Lawa Cave. De belangrijkste attractie die mensen naar het nationale park brengt is echter de waterval van Namtok Sai Yok Noi.

De entree tot het park bedraagt 300 baht. Er rijden bussen vanuit Kanchanaburi, de reistijd is om en nabij de 1,5 uur en de kosten zijn 50 baht. Let op, want je wordt zo’n 3 kilometer voor de ingang afgezet. Het laatste stuk kan je met een motorbike-taxi doen.

 

Kom met olifanten in aanraking bij Elephant Haven

Elephant Haven is een plek even buiten Kanchanaburi waar men olifanten opvangt. De indrukwekkende dieren hebben hier de vrijheid om te relaxen in een modderbad, af te koelen in de Kwai-rivier of om met elkaar te socializen.

Op hun website is te lezen: “No riding, no shows, just love.” En alleen dat is de manier waarop je met deze prachtige beesten hoort om te gaan.

Behalve een regulier bezoek heb je bovendien de mogelijkheid om er vrijwilligerswerk te verrichten. Een supergave en dankbare ervaring om mee te maken.

 

Ga bamboeraften, kajakken of suppen op de River Kwai

Voor meer inspanning en sensatie kan je gaan kajakken op de River Kwai. Je peddelt jezelf door het schitterende tropische regenwoud, die deze omgeving zo kenmerkt. Sportievelingen kunnen zichzelf uitdagen en tegen de stroom ingaan. Lijkt kajakken je wat? Dan raad ik je aan om even binnen te lopen bij River Kwai Canoe Travel.

Doe je het liever ietsje rustiger aan?  Ga dan suppen op de rivier. SUP Kanchanaburi organiseert leuke tours.

Of spring op een bamboeraft en geniet in alle rust van de weelderige natuur om je heen. precies zoals ze dat hier vroeger deden. Leuk om te weten: vroeger verplaatsten de plaatselijke rivierbewoners zich op deze manier, het is dus een echte local experience.

 

Loop door de grot bij Wat Tham Khao Pun

Even buiten het centrum ligt Wat Tham Khao Pun, een grottempel met nauwe maar verlichte doorgangen, en meerdere ruimtes met Boeddhabeelden en andere ondergrondse heiligdommen. Eenmaal buiten loop je naar boven waar een gouden stoepa staat. Je hebt daar een mooi uitzicht op de River Kwai en het omringende landschap.

Op de weg naar Wat Tham Khao Pun kom je langs de Chungkai War Cemetery, de oorlogsbegraafplaats waar vooral Nederlandse en Britse soldaten die meewerkten aan de Birmaspoorlijn begraven liggen. Je kunt beide plekken goed met elkaar combineren.

 

Bezoek Wat Tham Suea

Tot slot adviseer ik je om een kijkje te nemen bij het fascinerende Wat Tham Sua-tempelcomplex, dat op een kwartier rijden van Kanchanaburi middenin de rijstvelden ligt. Wat Tham Sua wordt overigens tevens de Tiger Cave Temple genoemd.

Leuk is om hier een ritje in de kabelbaan te maken, helemaal naar de top van de heuvel. Daar wacht een enorme gouden Boeddha van 18 meter hoog en 10 meter breed op je. Dit is het grootste Boeddhabeeld van Kanchanaburi. Boven heb je een weergaloos uitzicht op de Mae Klong-rivier en de uitgestrekte rijstvelden.

Lopen naar boven kan trouwens ook, je zult daarvoor 157 steile treden moeten trotseren. Ach, een eitje als je het vergelijkt met de ruim 1.200 stappen bij de Tiger Cave Temple in Krabi 😉 .

 

Hoe zit het met transport in Kanchanaburi?

In Kanchanaburi kan je gebruikmaken van de fiets, motorbike, tuk-tuk of bus. Hieronder vertel ik je wat de kosten zijn per vervoersmiddel en zal ik diverse tips voor verhuurbedrijven met je delen.

Kanchanaburi met de mountainbike verkennen is echt een aanrader. Een fiets huur je al vanaf 50 baht per dag, maar wil je een goede mountainbike dan moet je rekenen op 250 baht. Een bedrijf wat degelijke fietsen verhuurt is SUP Kanchanaburi.

Een scooter of motorbike huur je voor 250 baht per dag. Houd er rekening mee dat je je paspoort of een borgsom van rond de 3.000 baht moet achterlaten. Zelf vind ik het altijd fijn om een motorbike via m’n accommodatie te regelen, dan weet ik min of meer zeker dat mijn paspoort veilig is. Zoek je een goed verhuurbedrijf, dan is OK Bike Rental een aanrader.

Als je voor een tuk-tuk kiest, reken dan op 40 baht per ritje. Vanuit het centrum naar de River Kwai Bridge ben je bijvoorbeeld zo’n bedrag kwijt.

Tot slot is de bus een optie, zo rijden er bussen tussen Kanchanaburi-centrum en de Erawan-watervallen. Deze rit duurt 1 tot 1,5 uur en kost je 50 baht voor een enkele rit. Heen en terug ben je dus 100 baht kwijt.

 

Waar kan je je tours en activiteiten boeken?

De excursies zoals kajakken, raften en suppen kan je boeken via de genoemde organisaties. Verder raad ik je aan om een kijkje te nemen op Get Your Guide.

 

Welke zaakjes raad ik je aan op het gebied van eten en drinken?

Voor lekker en pittig Thais eten heb je in Kanchanaburi een hoop mogelijkheden. Drie lokale eettentjes die ik je aanbeveel zijn het Good Times Restaurant, het Kin Khao Lam Restaurant en Pai Kan. Iets duurder, maar zeer lekker, is het eten bij Keeree Mantra Kanchanaburi

Ook qua vegan food en vegetarische gerechten heb je twee uitstekende opties: On’s Vegan en Sen J.

Mocht je zin hebben in tapas, dan is het Tapas Thai Bar Restaurant een aanrader om heen te gaan.

Uiteraard mogen mijn tips op het gebied van (ijs)koffie niet ontbreken. Leuke en bovendien goede koffiezaakjes zijn Cinnamon Coffee, de Contrast Coffee Factory, Kuawtong Coffee en M.A.S Stay-at-cafe. Bij de meeste van deze zaken kan je bovendien lekker wat ontbijten, denk aan croissantjes en heerlijke taartjes.

 

Waar in Kanchanaburi raad ik je aan om te overnachten?

Een prima hostel om te slapen is het Asleep Hostel. Zoek je net iets meer comfort maar wil je wel de gezelligheid van een hostel? Dan is het Latima Boutique Hostel is accommodatie die bij je past.

Heb je liever een eigen kamer in een guesthouse? Dan zijn Home of River Kwai, het P.Y. Guest House en het Siam Guesthouse drie plekken die ik je aanraad.

Of wat dacht je van een homestay, maar dan wel vrij luxe? In dit geval zit je helemaal goed bij Chez Bure.

Tot slot heb je ook voldoende hotels met comfortabele kamers om uit te kiezen. Twee aanraders zijn Cross River Kwai en het Good Times Resort.

 

Wat is de beste reistijd voor Kanchanaburi?

Je kunt Kanchanaburi het hele jaar door bezoeken. De watervallen zijn echter het mooist wanneer er het meeste regen valt. De regenperiode loopt van mei tot en met oktober, waarbij september en oktober doorgaans de natste maanden zijn.

 

Hoe kom je in Kanchanaburi?

Het is een eitje om Kanchanaburi vanuit Bangkok te bereiken. Met de bus ben je 3 tot 4 uur onderweg en met de trein doe je er ongeveer 3 uur over. De treinreis is erg gaaf, met name omdat je deels over de River Kwai Bridge rijdt.

Een andere optie is om vanuit Ayutthaya te reizen. Dit is mogelijk met de bus (2 uur reistijd), een treinverbinding is er niet tussen beide plaatsjes.

Tickets koop je bij je accommodatie, een travel agency of online via 12Go Asia.

Haal het maximale uit je reis door Thailand

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door de Thailand halen? 

Lees dan even verder.

Speciaal voor Thailand-backpackers heb ik namelijk Backpackgids Thailand gemaakt. Dit heb ik gedaan op het prachtige eiland Koh Phangan. Met de insider-tips, gave routes en andere waardevolle info kan ik wel zeggen dat de gids een must is voor je reis. De reacties die ik erop krijg maken me helemaal blij 🙂 .

En als je naast Thailand ook nog naar andere landen in Azië gaat, dan is Backpackgids Azië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en tijdrovende voorwerk is voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben en waarmee je flink wat geld bespaart.

Backpackgids Thailand

Backpackgids Thailand heb ik geschreven op het Thaise eiland Koh Phangan en is een feestje om te lezen. Klik op de knop voor meer informatie.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw