Een complete minigids voor backpacken in Melbourne

Melbourne is de hipste en meest culturele stad van Australië en een plek waar je het waarschijnlijk goed naar je zin zult hebben. Zoals je waarschijnlijk al wist is het helaas geen goedkope bestemming, al kan je er ook als backpacker prima leven zonder dat je meteen al je euro’s -euhh dollars- kwijt bent. Zolang je niet iedere avond aan de zuip gaat, zelf kookt en in hostels slaapt moet dat wel goed komen.

Anyway, ben je op zoek naar info voor backpacken in Melbourne? Dan is deze gids een aanrader om te lezen. Hierin geef ik je namelijk tips op het gebied van bezienswaardigheden, leuke eetzaakjes, het bruisende nachtleven, accommodaties, events, transport en meer.

Heb je het wel gezien in de hoofdstad van Victoria? Ook daar heb ik in deze blog op gerekend. Zo bespreek ik diverse plekken die je na je tijd in Melbourne kunt bezoeken.

Waarom zou je naar Melbourne gaan?

Street Art Melbourne
Street-art in Melbourne

Allereerst, je moet natuurlijk helemaal niks van mij. Maar het fijne aan deze megastad is dat er voor iedereen wel wat leuks te doen is, ongeacht of je een budgetbackpacker bent of wat je smaak is. Melbourne heeft het gewoon. Wat mij betreft dan ☺ .

Veel backpackers houden van Melbourne vanwege de levendigheid in de stad. Ondanks de grootte, is er overal en altijd wel wat te doen. Letterlijk op iedere hoek gebeurt er iets.

Behalve de fijne sfeer, de goede shop-, eet- & drinkmogelijkheden en kleurrijke street-art, is het een stad die qua oriëntatie vrij logisch in elkaar steekt. Melbourne staat daarnaast bekend als dé plek voor de beste koffie in heel Australië. Ik raad je aan om er eentje te drinken bij Cafe Bruce in St Kilda.

In de voorbije jaren is Melbourne door The Economist overigens meerdere keren uitgeroepen tot de ‘most liveable city’. Inmiddels is deze eer echter aan Auckland toebedeeld.

Tip: vlieg je direct op Melbourne en wil je bijvoorbeeld pindakaas, stroopwafels of iets anders typisch Nederlands meenemen, dan is dit geen probleem. Vuistregel: doe het in je koffer en niet in je handbagage. Zolang het om ‘processed food’ gaat, ben je veilig.

 

Welke bezienswaardigheden en activiteiten vind je in Melbourne?

Veel. Heel veel. Ik ga daarom niet 40 activiteiten opsommen, dit zou nog slechts een fractie zijn van alle mogelijkheden die Melbourne je te bieden heeft. Hieronder enkele van mijn favorieten:

Allereerst is de Eureka Tower een must-see als je in de stad bent. Het uitzicht vanaf het hoogste punt over Melbourne, is indrukwekkend. Heb je hoogtevrees? Wees dan voorbereid, je bevindt je namelijk op bijna 300 meter boven de begane grond 😉 .

Indien je van shoppen houdt, dan adviseer ik je om naar Flinders Street, Little Collins Street, Bourke Street of Swanson Street te gaan. Neem ook zeker een bezoekje aan de Rose Street Markets in Fitzroy. Een relatief kleine markt maar wel erg gezellig. Bovendien kun je er heerlijke koffie krijgen. Als je in St Kilda bent, dan heb je op zondagen diverse leuke marktjes om overheen te lopen.

Verder kan ik natuurlijk de St Kilda Pier Penguins niet vergeten. Je vindt deze prachtige beesten aan het eind van de lange en uitgestrekte pier van St Kilda tussen de rotsen. Ik wil je wel aanraden om er voor de zonsondergang te zijn om drukte enigszins te kunnen ontwijken. Doorgaans komen ze ongeveer een half uur na het ondergaan van de zon uit het water gelopen.

Over dieren gesproken, ga naar het Rowville Recreation Reserve dat op zo’n 32 kilometer ten zuidoosten van het centrum ligt. Je kunt hier onder meer kangoeroes door het gras zien rennen tijdens het ondergaan van de zon. Dit levert prachtige uitzichten op, vergeet dus zeker geen foto’s te maken.

Mocht je een liefhebber zijn van cricket of Australian Football, woon dan een wedstrijd bij in hét stadion van Melbourne, het Melbourne Cricket Ground. In dit reusachtige bouwwerk kunnen trouwens wel meer dan 100.000 bezoekers. Als je de Arena (Amsterdam) of Kuip (Rotterdam) al imposant vindt, dan weet je hier helemaal niet wat je meemaakt 🙂 .

Qua festivals en events heeft Melbourne meerdere mogelijkheden voor je. Het gehele jaar door is er altijd wel een big event of iets dergelijks. Denk alleen al aan de Grand Prix of het Australian Open. In april kan ik je het Comedy Festival aanbevelen. Althans, als je van cabaret, comedy’s en dergelijke houdt. In februari kun je met andere backpackers de zomer vieren tijdens het St Kilda Festival.

Wij Nederlanders (en Belgen ook een beetje 😉 ) houden van fietsen. In Melbourne kom je wat dat betreft niets te kort, met 670 kilometer aan fietspaden kun je de stad lekker op ’t fietsje verkennen. Er zijn diverse bedrijfjes waar je een fiets kunt huren, zoals bijvoorbeeld Blue Tongue Bikes. Een andere optie is om voor een georganiseerde tour door de stad te kiezen. Deze excursie is erg populair.

Tot slot is de Hidden Secrets Tour gaaf om eens te doen. Voor ongeveer AUD 60 krijg je de betere gedeeltes van de stad te zien op het gebied van eten, drinken, kunst en architectuur. Ik adviseer je om dit aan het begin van je trip te doen, zo kun je al wat handige insider-informatie over Melbourne opdoen.

 

Waar boek je je activiteiten?

Heel veel tours en activiteiten in Melbourne kan je ter plaatse boeken, maar ook simpel online. Een aanrader is om dit te doen via Get Your Guide.

 

Heeft Melbourne gratis to-do’s?

Een van de vele gezellige straatjes in Melbourne CBD

Jazeker, hierboven noemde ik er al een aantal. Denk niet dat dat Melbourne je niks te bieden heeft als je geen bergen geld te besteden hebt. Inderdaad, de kosten in Australië zijn vrij hoog, maar iedere stad kent wel verschillende gratis activiteiten. Zo ook Melbourne. Je hebt onder meer de mogelijkheid om optredens bij te wonen bij Cherry Bar in Flinders Lane en het Esplanade Hotel bij St Kilda.

Verder kun je gratis gebruikmaken van de City Circle Tram die nummer 35 heeft. Al rijdende word je van informatie voorzien voor wat betreft de belangrijkste bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt. Je kunt overigens in- en uitstappen waar je wilt. Een ideale manier om het centrale gedeelte van Melbourne beter te leren kennen!

Ook zijn veel van de eerder besproken festivals voor nop te bezoeken. Kijk hiervoor even op de website Thatsmelbourne.com. Dit geldt natuurlijk ook voor shoppingcentra en de lokale marktjes.

Tevens is Melbourne een stad bij uitstek om rond te struinen, te verdwalen en te genieten van de mooie artistieke straatjes. Enkele goede locaties zijn Union Lane, Hosier and Rutledge Lane en 21 Degraves Street. Je kunt ook kiezen voor een Free Walking Tour die dagelijks georganiseerd wordt door I’m Free Walking Tours Melbourne. Ze hebben zowel culturele als sightseeing-wandelingen.

Tot slot kun je gratis een bezoek brengen aan de Royal Botanic Gardens. Zeker als je de drukte uit de stad even zat bent, is dit een ideale spot om tot rust te komen. Via deze tuin kun je trouwens doorgaan richting het indrukwekkende Shrine of Remembrance. Oh ja, ook hiervoor hoef je geen entree te betalen 🙂 .

 

Welke stranden kent Melbourne?

Brighton Beach van bovenaf gezien

Behalve het bekende St Kilda, heeft Melbourne nog een aantal lekkere strandjes waar je met een koffietje of lekker koud biertje jezelf even kunt onttrekken aan de hectiek van de stad. Al zeg ik er ook meteen bij dat je ‘stadsstranden’ niet moet verwarren met onbewoonde eilanden 😀 . Hieronder een aantal suggesties:

St Kilda, ik noemde ze al even, is het meest bekende strand van Melbourne. Je vindt hier dan ook de meeste backpackers. Het kan er wel erg druk worden, niet helemaal mijn ding. Als het wat rustiger is, is het een meer dan fijn strandje.

Ook Elwood Beach is het bezoeken meer dan waard. Helaas niet eenvoudig met het openbaar vervoer te bereiken, maar met de auto of taxi goed te doen.

Dan het strand dat ik al noemde in mijn artikel over de 28 mooiste stranden in Australië: Brighton Beach. Het strand met de 82 gekleurde strandhuisjes. Je kunt er makkelijk komen met de ‘Sandringham train’ vanuit het Sandringham Station.

Houd je van Fish & Chips? Ga dan naar Half Moon Bay waar je bij het The Cerberus Beach House jouw portie kunt bestellen. Geniet vervolgens van het mooie uitzicht over de zee.

Een relatief rustige plek is Sandringham Beach. Het strand is ongeveer 2.5 kilometer lang en is omgeven door heuvels/duinen. Wederom te bereiken met de Sandringham train.

Parkdale Beach, ondanks op ruim 20 kilometer vanuit het centrum gelegen, is ook het noemen waard. Zeker als je op zoek bent naar ontspanning en bijvoorbeeld het drukke St Kilda wel gezien hebt, kan dit een welkome spot zijn om even te relaxen.

Zo kan ik nog wel even verder gaan, maar het mag duidelijk zijn dat je in en rondom Melbourne talloze mogelijkheden hebt om even het gevoel te hebben dat je weg bent uit de stad. En ik kan je maar een ding zeggen: maar daar gebruik van.

 

Welk stadsdeel van Melbourne is leuk voor backpackers?

De artistieke Hosier Lane is een toffe straat om doorheen te wandelen

Het hangt er natuurlijk erg vanaf waar je naar op zoek bent. Maar dat er voor iedereen wat leuks is, staat wat mij betreft vast. Eén ding dat ik je wil zeggen, is dat Melbourne een stad bij uitstek is die uit verschillende suburbs bestaat. Juist in deze omringende gebieden/wijken vind je het échte Melbourne.

In het hectische Melbourne Central Business District (CBS) zie je een leuke mix van zakenlui, stadsmensen en toeristen. En natuurlijk bekende merkwinkels, talloze eetzaken, hippe barretjes en dat soort dingen. Echte sfeer ontbreekt vooral in het moderne gedeelte waar je hoogbouw de norm is, maar er zijn zat smalle steegjes met boetiekwinkels, koffietentjes en schattige eetzaakjes die juist supersfeervol zijn. Tevens is de met street-arts versierde Hosier Lane een gave straat om even doorheen te slenteren.

Voor een kort bezoek aan Melbourne raad ik je aan om te verblijven in het centrale Southbank dat op 1 kilometer van het CBD ligt. Publiek transport is dichtbij en je zit middenin het levendige gedeelte van de stad.

Het merendeel van de backpackers settelt zich trouwens in en rondom St Kilda, met name omdat ze een fijne combi biedt van een gemoedelijke atmosfeer en levendigheid en natuurlijk vanwege St Kilda Beach.

Andere aanraders waar jij als backpacker terechtkunt zijn wat mij betreft Fitzroy met haar vele hipsters, artistieke mensen en bandjes, Richmond, South Yarra met diverse leuke cafeetjes en Lygon Street  waar je de lokale Italiaanse gemeenschap vindt. Je snapt al dat je hier lekker Italiaans kunt eten.

 

Wat zijn leuke plekjes op het gebied van eten en drinken in Melbourne?

Die zijn er heel wat kan ik je zeggen. Ik vertel je er hieronder meer over. Tevens noem ik nog wat leuke plekken om ’s avonds uit te gaan.

 

Eten en drinken

Om de kosten niet uit de hand te laten lopen, kan ik je de verschillende beer gardens aanbevelen. Op diverse zondagmiddagen bieden sommige van deze plekken namelijk gratis barbecues aan. Daarbij is het er erg gezellig, met name door de goede mix van locals en backpackers. Qua beer gardens zijn enkele aanraders: The Brunswick Green, Captain Baxter The Standard Hotel, The Fitzroy Beer Garden en College Lawn Hotel.

Leuke plekjes waar je bovendien betaalbaar en goed kan eten zijn Lucky Coq (lekkere pizza’s), Kewpie (lekkere pizza’s en een leuke bar waar dj’s draaien). Voor de Aziatische keuken kan je bijvoorbeeld terecht bij Tokui Sushi of Don don (heerlijk Japans), Joomak (Koreaanse gerechten), Sapa Hills (authentiek Vietnamees) en Dodee Paidang Thai Bar and Cafe (pittig Thais).

Voor verse en gezonde bowls ga je naar Superbowl. Bij Anatolian Gozleme Kitchen in de Prahran Market kan je allerlei Turkse gerechtjes proberen.

Ben je juist op zoek naar iets zoets van de bakker? Loop dan even binnen bij Sugar Bun of Bakemono Bakers. Tot slot is er de Queen Victoria Market, waar je onder andere verse oesters voor iets meer dan een dollar krijgen.

Enne, voor ik het vergeet: koffie is ‘het’ ding in Melbourne. Het barst er dan ook van de hippe koffiezaken waar je terecht kunt voor een lekkere espresso, latte of cappuccino. Plekken waar je wat mij betreft sowieso een kijkje moet nemen zijn Patricia Coffee Brewers, Bonnie Coffee Melbourne en First Love Coffee. Als je net als ik een koffiegek bent tenminste 😉 .

 

Nachtleven

Behalve de al even genoemde beer gardens vind je in Melbourne nog zat toffe plekken waar je een drankje kunt doen. Enkele aanraders zijn: The Retreat Hotel, The Night Owl, Station Backpackers, The Workshop, de Rooftop Bar, Cookie en de U Bar. Als je zin hebt in een Belgisch speciaalbiertje, ga dan naar Melbourne’s Belgian Beer Cafe.

Indien je geen idee hebt waar je moet zijn, maar zin hebt in een leuke avond, dan is Chapel Street de place to be. Hier vind je talloze cafeetjes en diverse discotheken. Onder meer de Revolver Upstairs waar je tot in de late uurtjes door kunt gaan.

 

Sunday Session

Heb je een zwaar weekend gehad of heb je gewoonweg zin in een chille zondag, dan is het misschien een goed idee om een Sunday Session bij te wonen bij één van de verschillende barretjes, waar je heerlijk kunt relaxen op de zondagmiddag. Enkele aanraders zijn het College Lawn Hotel, Republica, het eerder besproken Belgian Beer Cafe en The Retreat.

 

Welke accommodaties zijn aan te raden in Melbourne?

Ik ga er even vanuit dat jij als backpacker op zoek bent naar hostels waar je andere reizigers kunt ontmoeten, die betaalbaar zijn en waar het gezellig is om te verblijven.

Om het een beetje overzichtelijk te houden voor je, zet ik hieronder de accommodaties voor Melbourne CBD, Fitzroy, St Kilda en South Yarra uiteen.

  • Melbourne CBD. Flinders Backpackers is een levendig hostel waar een hoop andere backpackers verblijven. Leuk is verder dat er een bar is. Een ander fijn hostel is Selina CBD Melbourne met heerlijke bedden en iedere ochtend gratis pannenkoeken 🙂 . Tot slot is Melbourne Central YHA een schoon en trendy hostel om te verblijven.
  • Fitzroy. Een prima hostel in Fitzroy is The Nunnery Accommodation dat in een prachtig oud gebouw te vinden is. Binnen heb je er authentieke houten vloeren en meubels en er is een sfeervolle gemeenschappelijke ruimte. Een andere aanrader is Tramstop 14 Backpackers.
  • St Kilda. Een van de bekendere hostels in St Kilda is het levendige Base Backpackers waar je veel andere reizigers zult tegenkomen. Nog twee leuke hostels zijn Summer House Melbourne Backpackers en Habitat HQ.
  • South Yarra.Het South Yarra Backpacker Hostel is een gemoedelijk hostel dat vlakbij de bruisende Chapel Street ligt. Het brandschone Hotel Claremont Guest House is ook super. Ondanks dat het een hotel is, zijn er behalve privékamers ook kleine slaapzaaltjes waar solo-reizigers verblijven.

 

Hoe zit het met het transport in Melbourne?

De gratis City Circle Tram

Je zult een Myki-kaart moeten aanschaffen waarmee je toegang hebt tot het publieke transportsysteem van Melbourne, cash wordt namelijk niet meer geaccepteerd. Op deze manier kan je gebruikmaken van bussen, trams en treinen. Je zou de kaart kunnen vergelijken met onze eigen OV-chipkaart of de Opal Card in Sydney. Vergeet dus niet om uit te checken als je het voertuig verlaat. En probeer niet zwart te rijden door niet in te checken, want op zulke fratsen staan hoge boetes.

Tip: om erachter te komen welke bus, tram of trein je nodig hebt, kan je simpelweg gebruikmaken van Google Maps. Een andere app die je kunt gebruiken is Public Transport Victoria App.

Goed om te weten is dat Melbourne is opgedeeld in drie verschillende transportzones, en dat er in het CBD een gratis tramzone is. De eerdergenoemde City Circle Tram valt hier bijvoorbeeld onder.

In het centrum en daarbuiten rijden trouwens ook Ubers en reguliere taxi’s, al zal je die weinig nodig hebben gezien het goede publieke transport en het feit dat Melbourne een fijne stad is om in te lopen.

Tot slot kan je ook op z’n Hollands de fiets pakken om op ontdekkingstocht te gaan. In het gedeelte over de bezienswaardigheden in Melbourne sprak er er al even over.

 

Hoe kom je vanaf de airport in het centrum?

Als je per vliegtuig naar Melbourne gaat, dan is SkyBus een goede optie om te overwegen vanaf de luchthaven. Met hen kom je eenvoudig naar het stadscentrum of bijvoorbeeld St Kilda. Tickets kan je online reserveren.

Tip: let er bij het boeken wel op of je aankomt op Melbourne Tullamarine (MEL) of Melbourne Avalon (AVV).

Het nemen van een taxi raad ik, zeker als je alleen bent, af. De kosten vanaf de airport naar het centrum liggen namelijk rond de AUD 50 tot AUD 60.

 

Wat is de beste reistijd voor Melbourne?

Het ‘leuke’ aan Melbourne is dat het klimaat vrij onvoorspelbaar is. Locals zeggen niet voor niets: “Als het weer je niet aanstaat, wacht dan vijf minuten”. Zelden is het té koud of té warm, maar de beste periodes om de stad te bezoeken, zijn:

  • De herfst, in de maanden maart tot en met mei.
  • De lente, die loopt van september tot en met november.

Althans, als de je meest aangename temperaturen zoekt en de extreme drukte wilt mijden. Indien je Melbourne in de zomer bezoekt (december, januari en februari), dan kan het soms wat warm zijn, al is de gemiddelde temperatuur prima met 25°C.

Houd er verder rekening mee dat oktober de natste maand van het jaar is, al wijkt het aantal millimeters regen niet heel erg af van de droogste maand: januari. Laat ik zeggen dat Melbourne een fijn, gematigd klimaat kent zonder vreemde uitschieters.

Tip: als je voor surfen naar Melbourne en omgeving komt, dan zijn de maanden maart tot en met augustus de beste om te komen. Ga in dat geval naar Bells Beach in Torquay.

 

What’s next?

De ruige kustlijn van het Wilsons Promontory National Park

Ben je toe aan een volgende bestemming? Op slechts een aantal uren ten zuiden van Melbourne begint één van de meest bekende roadtrips die Australië kent, namelijk de te gekke trip langs de Great Ocean Road.

En wat te denken van het Wilsons Promontory National Park. Een topbestemming waar je in de wildernis kunt kamperen en tevens het pittoreske Squeaky Beach vindt. ‘De Prom’ is krap drie uurtjes rijden vanuit Melbourne. De roadtrip ernaartoe is trouwens ook een leuke om te doen!

Phillip Island is een andere plek die je op om en nabij de 90 minuten rijden van Melbourne kunt bezoeken. Het eiland heeft meer te bieden dan enkel de bekende pinguïnparade, denk bijvoorbeeld aan het Koala Conservation Center en de Chocolate Factory. Of ga naar Smiths Beach om een dagje te ontspannen met een goed boek.

Als je wat sportiever bent en zin hebt in een paar stevige hikes, ga dan naar het Gramphians National Park. Je bent er in drie uur rijden vanuit Melbourne. De ideale plek om rotsen te beklimmen en te genieten van adembenemende uitzichten.

Lees ook: ken jij deze 28 natuurparken in Australië al?

Wil je eindelijk eens zo’n typische Australische town zien? Dan is Bright een te gek dorpje om naartoe te gaan. Op ruim vier uur rijden ten noordoosten van Melbourne vind je dit charmante plekje. Met sommige plekken heb je dat, dat je langer blijft dan gepland. Denk bijvoorbeeld aan Pai in Thailand, de Perhentians in Maleisië, Ubud op Bali of de Outback-town Coober Pedy. Dit geldt wat mij betreft ook voor Bright in Australië. De rivier, de gekleurde bomen, het bergachtige landschap en de rust zullen je dit doen beamen.

Ook kun je bijvoorbeeld kiezen voor tripjes naar de wineries van Yarra Valley of het prachtige dorpje Daylesford; deze town ligt ten noordoosten van Melbourne. Je kunt hier lekker eten en verder zijn de Wombat Hill Botanic Gardens en The Mill Markets de moeite waard om te bezoeken.

Wil je iets helemaal anders en houd je van natuur? Pak dan het vliegtuig naar het ongerepte Tasmanië. Je kan er urenlang door de wildernis hiken, wildlife spotten, surfen, kajakken of ‘gewoon’ een avontuurlijke roadtrip maken. Tasmanië wordt ook wel ‘het Nieuw-Zeeland van Australië’ genoemd en dat heeft zo z’n redenen. Ga het zelf ervaren 🙂 .

Je vervoer regel je eenvoudig via Bookaway.

 

Heb jij toevoegingen? Laat het weten! Als je wat gehad hebt aan deze mini-guide, deel dit artikel dan 🙂

Haal het maximale uit je reis door Australië

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Australië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Australië ontwikkeld. En als je naast Australië ook nog naar Nieuw-Zeeland gaat, dan is Backpackgids Nieuw-Zeeland ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Australië

Ga jij binnenkort Down Under? Dan is deze klassieker onder de backpackgidsen een must om te hebben. Klik op de knop hieronder.

Backpackgids Nieuw-Zeeland

Ik kan kort zijn: deze gids moet je gewoon hebben als je naar Nieuw-Zeeland gaat. Klik op de onderstaande knop.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw