Monchique: alles over dit mystieke bergplaatsje in de Algarve

Monchique is een relaxed plaatsje in de dichtbeboste bergketen Serra de Monchique, een stukje landinwaarts in de Algarve. Hier wil je heen als je van hiken door de bergen en natuur houdt, simpelweg tot rust wil komen of bijvoorbeeld van plan bent om een yoga-retraite te volgen. Dit is een compleet ander gezicht van de Algarve dan aan de kust.

Tijdens mijn lange avontuur in Portugal heb ik van veel andere mensen gehoord dat Monchique een geliefde bestemming is onder de meer spirituele mensen, omdat er naast de weelderige natuur een mystieke energie hangt. Je vindt er dan ook een boel communities, yoga-retraites, biologische farms en zulk soort dingen.

Wanneer je de drukte van Lagos wilt ontvluchten en graag iets landelijkers ervaart, is een plek als Monchique precies wat je nodig hebt. Met de auto ben je er al in 3 kwartier. Indien je echter voor levendigheid en het strandleven komt, past de kuststreek beter bij je. Of maak geen keuze en doe het gewoon allebei 🙂 .

Door de relatief hoge ligging zit je er soms wel letterlijk in de wolken, waardoor je nauwelijks iets ziet. Voor een langere tijd kan zoiets invloed hebben op je gemoedstoestand, helemaal als er daarnaast weinig mensen te bekennen zijn. Mijn moeder sprak een Nederlands stel dat jarenlang een B&B in Monchique runde maar vanwege de in hun ogen soms wat depressieve setting naar Lagos zijn getrokken. Daar runnen ze nu een ander kleinschalige accommodatie, rond Meia Praia.

Monchique staat verder trouwens ook bekend vanwege het heilige en genezende water vol mineralen wat er stroomt. Portugezen spreken er vol trots over.

Heb jij Monchique op de planning staan of zit je eraan te denken dit bergdorpje te bezoeken tijdens je bezoek aan de Algarve? Lees deze gids boordevol tips dan eventjes door. Ik vertel je onder andere wat er te doen en te zien is, deel goede eettentjes en bespreek leuke accommodaties om een paar dagen (of langer) te verblijven.

Activiteiten en bezienswaardigheden in en rond Monchique

Wat is er te doen in Monchique? Het is vooral natuur en wandelen waarom je naar dit bergstadje komt. Of juist om helemaal tot rust te komen.

Hieronder al mijn tips.

 

Struinen door het oude centrum

Dit soort klassiekers met geplaveide aflopende straatjes en gevels betegeld met kleurrijke azulejo’s brengen je al snel in de authentiek Portugese sfeer

Het dorpje zelf is een vredige plek met karakteristieke kleurrijke huisjes, fonteinen, een handjevol terrasjes en smalle straatjes met de bekende kleine steentjes. Heel veel bezienswaardigheden zijn er verder niet, al zou je een kijkje kunnen nemen bij de Igreja Matriz de Monchique en het gezellige dorpsplein.

De mooiste dingen van Monchique zie je vooral als je de omgeving gaat verkennen en de natuur intrekt. Daarover verderop meer.

 

Caldas de Monchique

De waterbron van Monchique is eerlijk gezegd niet zo speciaal om te zien en van een kuuroord is al helemaal geen sprake. Maar… de weg ernaartoe is absoluut schitterend om af te leggen.

Op bepaalde punten is het water zo zuiver dat je het kunt drinken. Je ziet er zo nu en dan locals lege flessen vullen. De vloeistof zou er zelfs heilig zijn en onder meer helpen tegen moeheid, een bewering die helemaal teruggaat naar de tijd van de Romeinen – een eeuw voor Christus.

En wist je dat er hier ook warmwaterbronnen te vinden zijn waar je jezelf kunt reinigen in het helende water? Hiervoor ga je naar Villa Termal, wat prachtig in het groen gelegen is met water dat zo uit de bergen komt stromen.

 

Mount Fóia en Serra da Picota

Het uitzicht vanaf Mount Fóia

Lekker door de bergen hiken of mountainbiken is wat de meeste reizigers doen die Monchique bezoeken.

Een bekende plek waar zowel wandelaars als fietsers heengaan is Mount Fóia. Met haar 902 meter is het de hoogste top van de Algarve en vanaf boven bij Miradouro da Fóia heb je een gaaf panoramisch uitzicht. Overigens kun je ook erheen rijden, al kom je langs tamelijk lastige slingerweggetjes die je mentaal op de proef zullen stellen. Boven is Luar da Fóia, een restaurant om uit te rusten met een hapje en een drankje (en een view!).

Vlakbij het hierboven besproken Caldas de Monchique start ook een wandeling van 18 kilometer (6 uur) naar Mount Fóia, al heb je tevens de mogelijkheid om voor een kortere variant te kiezen.

Een andere bekende piek onder hikers die in de Serra de Monchique lig is Serra da Picota, die de 774 meter aantikt. Het is na Fóia de hoogste berg van de Algarve.

Monchique ligt trouwens exact tussen beide bergen in.

Indien je nog een leuke tour zoekt die Monchique en omstreken inclusief Mount Fóia combineert, dan raad ik je aan om dit uitstapje te boeken.

 

Meer wandelingen

Om het je allemaal iets gemakkelijker te maken heeft de gemeente een aantal verschillende wandelingen voor je uitgezet, om precies te zijn zes. Ze worden allemaal aangeduid met de letters ‘PR’. Hieronder een paar voobeelden.

PR4 start vanuit het stadje leidt naar een oude watermolen en voert je onder andere door eeuwenoude kurkbossen die je in Lord of the Rings-sferen brengen. Ik heb dit gevoel al eerder gehad op deze magische plek in de Alentejo. PR2 loopt naar de helende bronnen van Caldas de Monchique met onderweg kleurrijke huisjes en views over Monchique. PR5 kenmerkt zich door groene valleien en wordt ook wel de ‘watervalroute’ genoemd.

Kies zelf welke trail je doet en ontdek verborgen watervallen, loop langs rotsachtige kloven, struin over gekleurde bloemenvelden en geniet van fraaie uitzichten.

 

Yoga, meditatie en plantmedicijnen

Temple of the Eart in Aljezur – een ceremonie die me diep raakte

Waar kan je nou beter yogaën dan in een groene omgeving waar je uitkijkt op de bergen? Precies! In Monchique zijn dan ook heel wat plekken die yogalessen en meerdaagse retraites aanbieden, tevens op het gebied van meditatie en wellness.

Quinta das Relvinhas is bekend om de goede yogalessen die ze geven. Zowel voor beginners als de meer beoefende yogi. Een andere aanrader is Wild Oasis, die een eigen yogadome hebben.
Wil je een reis naar binnen maken met plantmedicijnen? Daarvoor moet je beter zoeken, omdat je goed moet weten bij wie je dit doet en het aanbod simpelweg kleiner is. Ik deed het in de heuvels van Aljezur, het leuke surfplaatsje met een spirituele vibe dat 30 kilometer verderop ligt. Lees over deze intense ervaring die ik er had.

 

Community-life

Toen ik aankwam in Portugal wilde ik sowieso een ding doen: het leven op een natuurcamping of een community ervaren. Zodoende belandde ik op een hippie-camping in de buurt van Olhão, een plek waar ik uiteindelijk zo’n 1,5e maand ben geweest en allerlei bijzondere mensen heb ontmoet. Ieder met hun -vaak- verre van standaard verhaal.

Als het op communities aankomt is er in de Algarve veel aanbod. Zo ook in Monchique. Een spot die overwegend hippies aantrekt is Friday Happiness. Iedere vrijdagavond wordt hier de beruchte ‘pizza party’ gehouden. Je moet het een keer meegemaakt hebben, al s je in bent voor een feestje tenminste 😉 .

Voor mezelf hoeft die uitbundigheid en al die alchohol niet zo. Ben je net als ik meer van de rust, meditatie, puur leven en rauwe schoonheid van de natuur? Dan is Centro de Retiros Karuna een betere optie om te kiezen. Je kunt er tevens voor langere tijd verblijven.

 

Een dagtrip naar Silves

Heb je eigen vervoer? Dan is een dagtrip naar het nabijgelegen Silves de moeite waard om te doen.

Deze voormalige hoofdstad van de Algarve herbergt het best intact gebleven kasteel van de streek. Daarnaast is de gezellige old town plezierig om doorheen te wandelen. Silves ligt trouwens op een heuvel, wees dus voorbereid op wat zweetdruppels tijdens het lopen.

Je kunt eventueel nog een stukje doorrijden richting de kust om daar je dag af te sluiten op Armacao de Pera Beach, en een hapje te eten op de bruisende boulevard.

 

Hoe zit het met vervoer Monchique?

Om de regio rond Monchique te ontdekken is het absoluut aan te raden om een auto te huren. Fóia, het dorpje waar de hike naar de top van de gelijknamige berg start, ligt bijvoorbeeld ongeveer 6 kilometer van Monchique af. Caldas de Monchique vind je op 7 kilometer afstand en Silves op krap 30 kilometer.

Maak voor het huren van een auto gebruik van Discover Cars, zij vergelijken alle betrouwbare aanbieders met elkaar en geven je de goedkoopste optie.

Openbaar vervoer is ronduit beperkt. Vanuit Portimão rijden er bussen en die zetten je in het centrum af.

 

Wat zijn leuke eettentjes in Monchique?

Als Portugese fijnproever hoe ik je vast niet te vertellen wat dit is 😉

Een restaurant dat vastzit aan een fietsenzaak. Hm, klinkt nou niet meteen super hè? Toch kan je bij Velochique echt heerlijk eten. Salades, verse friet, garnalen en lekkere verse shakes. Ga er maar eens kijken zou ik zeggen. De koffie is er trouwens ook top.

Voor een mals stukje vlees met een lekker wijntje raad ik je aan om naar Jardim das Oliveiras te gaan. Ze hebben naast al het vlees ook een kleine viskaart.

Goede tapas krijg je bij Café Vintage Tapas & Wine. Ze bieden bovendien vegetarische en veganistische hapjes aan.

Een leuk biologisch tentje met een evengoed leuke naam is Grumpy Mamas Monchique. Gezond en onbewerkt eten staat hier centraal.

Zin in iets zoets zoals een ‘pastel de nata’? Dan heb je keuze te over bij Doce & Arte.

Indien je, ten slotte, nog een schattig en typisch theehuisje zoekt is Ochalá echt een plekje om niet te missen.

 

Waar in Monchique raad ik je aan om te overnachten?

Als je een leuk adresje zoekt om te verblijven in Monchique laat mij je dan een handje helpen. Ik heb namelijk de mooiste en fijnste accommodaties voor je geselecteerd. Hostels zijn er helaas niet, dan weet je dat vast.

Prachtige kamers met een panoramische uitzicht op de groene omgeving heb je bij Vilafoia. Er is verder een chill zwembad. Een andere topper in de regio is Vinha do Gaio. Dit zijn wat mij betreft twee van de mooiere slaapplekken in Monchique.

Een gave meer boerderij-achtige setting vind je bij Quinta da Idalina. Je hebt er twee bedden, een zwembad, fruitbomen en een weids uitzicht op een schitterende vallei. Het voelt hier net alsof je op een retraite bent, zo sereen is het er.

De bovengenoemde hotels liggen overigens even buiten het centrum, omgeven door natuur. Zit je liever iets centraler in Monchique? In dat geval is een appartementje van Alojamento S. Gabriel helemaal super om te boeken.

Tot slot is er nog een toffe eco-glamping die ik met je wil delen: Parque da Mina. Je slaap er in een tipi en er is een natuurlijke poel om in te verkoelen. Dit is de perfecte plek om één met de natuur te worden.

 

Wat is de beste reistijd voor Monchique?

De glooiende Monchique-heuvels tijdens de zonsondergang

Het fijne aan Monchique is dat je er eigenlijk het gehele jaar door heen kunt, de gemiddelde temperatuur is mild en ligt zo rond de 21°C.

In de zomermaanden is het daarbij een lekkere plek om te bezoeken wanneer je de hitte rond de kust te heftig vindt. In het berggebied is het namelijk een stukje koeler en waait er altijd wel een briesje.

Overigens zal het er net als in de rest van Portugal in de winter aan de koude kant zijn, al is het er met minima van 8°C aan de zachte kant.. In de lente is het er prachtig met alle bloemen die in bloei staan, terwijl je in de herfst getrakteerd wordt op bossen in sprookjesachtige en veelal warme kleuren.

 

Hoe kom je in Monchique?

Vanuit Portimão reis je per bus in 40 tot 45 minuten naar Monchique. Veel meer opties zijn er qua openbaar vervoer helaas niet.

Heel wat mensen die met de auto of een busje rondreizen, bezoeken Monchique tussen Faro en Lagos. Met de auto ben je vanuit Faro ongeveer 1 uur en 10 minuten onderweg. Met de bus kan ook vanuit Faro, al stap je dan over in Portimão.

Vanuit Lagos duurt het als gezegd 3 kwartier met de auto. Is het openbaar vervoer je enige optie, dan is de verbinding ronduit shit te noemen. Je bent dan dik 1,5 uur onderweg aangezien je -net als vanuit Faro- via Portimão reist.

Wil je van Aljezur naar Monchique? Met de auto ben je slechts een minuut of veertig onderweg. De rit erheen met het openbaar vervoer is nog omslachtiger dan vanuit Lagos, en loopt wederom via Portimão. De totale reistijd? Minimaal 2 uur en 15 minuten!

 

Ben je op zoek naar een leuke route inclusief Monchique?

In Backpackgids Portugal heb ik een heel wat veelzijdige en avontuurlijke routes door Portugal voor je uitgestippeld, waarbij je onder andere langs Monchique komt.

Of je nou gaat backpacken, van plan bent om te roadtrippen of een avontuurlijke rondreis door Portugal wilt maken, Backpackgids Portugal zal je in alle gevallen goed van pas komen. En niet minder belangrijk: de gids is ook nog eens vermakelijk om te lezen en zal je enorm inspireren. Je krijgt er bovendien een extra e-book vol met handige insider-tips bij.

 

Meer lezen over Portugal?

Lees je graag meer ervaringsverhalen, tips en leuke info over Portugal? Ik kan je zeggen: ik heb er onwijs vette avonturen beleefd die je zullen inspireren.

Alle andere artikelen over dit heerlijke land aangevuld met mooie foto’s vind je op deze pagina.

 

Ga jij Monchiue bezoeken? Vragen? Stel ze in de comments 🙂 !

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw