Melides: een onontdekt kustplaatsje in de Alentejo

Ik weet het nog goed… Op een ochtend tijdens een gesprekje met de receptioniste van Hotel Gat Rossio in Lissabon hadden we het over plekken in Portugal waar ik al was geweest, en wat ik voor leuks op de planning had staan. Ik gaf vervolgens aan er al een heel avontuur op te hebben zitten, lekker langzaam te reizen en verder nauwelijks te plannen. De volgende bestemming wist ik zodoende nog niet.

Daarop vroeg ze of ze me wat tips mocht geven, een vraag die ik natuurlijk positief beantwoordde. En zo kwam het stranddorp Melides ter sprake. Ze vertelde onder andere tegen me dat het echt zo’n spot is die geliefd is onder locals, maar waar je toeristen niet of nauwelijks over hoort.

Ze zeggen wel eens: de beste tips krijg je van een local. Melides was er dus zo een, een tip om te onthouden. Toeval of niet, maar naderhand hoorde ik er meer Portugezen over praten. Ze hadden het over een authentiek dorpje met witte en blauwe huisjes, ruige stranden en een lagune.

Toen ben ik zelf op onderzoek uitgegaan en ontdekte dat er in de buurt het trendy Comporta ligt. En ietsje verder weg het leuke Vila Nova de Milfontes, de kustplaats waar ik vlak voor de hoofdstad nog geweest was.

Uiteindelijk ben ik er zelf niet meer geweest, omdat ik juist van zuid naar noord reisde en de verbinding met openbaar vervoer niet bepaald chill bleek te zijn. De receptioniste heeft me echter een heleboel tips gegeven die ik in dit artikel graag met je deel.

Als je een wat minder bekende strandbestemming zoekt om heen te gaan in de Alentejo-regio, dan zou ik Melides zeker op je lijstje zetten. In deze gids vertel ik je er meer over, zoals wat er te doen is, welke eetzaakjes aanraders zijn en ik deel een aantal leuke accommodaties met je.

Activiteiten en bezienswaardigheden in en rond Melides

Wat is er te doen in Melides? Je komt er vooral naartoe voor de mooie stranden. En natuurlijk om de Portugese sfeer te proeven in het gezellige historische centrum.

 

Het centrum

Melides is als gezegd een dorpje en vrij compact, zo wonen er nog geen 2.000 mensen. Er hangt een fijne, rustige sfeer en de bekendste bezienswaardigheden zijn Igreja de São Pedro, Igreja de Santa Marinha, de oude molen en een overdekte markt waar lokale vissers en boeren hun verse producten verkopen.

Ga zitten bij een restaurantje, bestel gegrilde sardines met friet en ervaar het echte Portugal. Vergeleken met de geijkte bestemmingen van het land gaat het leven hier allemaal een stuk langzamer. Nee, flitsend is het er zeker niet, maar wel heerlijke relaxed en authentiek.

Stop ten slotte ook even bij Fonte dos Olhos, dit is een waterbron waar de lokale bevolking verkoeling komt zoeken of een pauze neemt om te picknicken. Het is leuk om dit te zien en een kijkje te krijgen in het typische lokale leven van Melides.

 

Praia de Melides

Het aan duinen grenzende strand van Melides is uitgestrekt en je komt er normaal gesproken weinig andere mensen tegen. De golven zijn vaak wel aan de wilde kant waardoor zwemmen gevaarlijk kan zijn, maar dat zie je in de Alentejo wel meer is mijn ervaring. Bij de Atis Beach Bar staan parasols zodat je lekker in de schaduw kunt chillen met een drankje erbij.

PS. Als je zelf rijdt zorg dan dat je niet de onverharde weg pakt die erheen leidt. Je zult niet de eerste zijn die zichzelf er klem rijdt namelijk 😉 .

Als je nog een leuke activiteit zoekt om te doen rond Praia de Melides is paardrijden misschien iets voor je. Je komt hierbij onder andere langs het strand en de dennenbossen van Melides, waarna je uiteindelijk bij de fameuze zoetwaterlagune belandt. Een leuke toevoeging is om de dag te eindigen met een wijnproeverij. Lijkt dit je wat? Je kunt de tour hier boeken.

 

Praia da Aberta Nova

Een stukje noordelijker ligt Praia da Aberta Nova, alweer zo’n mooi strand in deze regio. Dit is het minst bekende strand van de twee en daarmee doorgaans wat rustiger dan Praia de Melides.

Let er wel op dat de laatste kilometers over een onverharde weg vol putten gaan en je nog een kilometer door het zand zult moeten lopen. Het strand is daarmee niet heel eenvoudig te bereiken. Avontuurlijk is het daarentegen wel 😉 .

 

Praia da Galé-Fontainhas

Ruig is denk ik het beste woord dat bij Praia da Galé past

Grenzend aan Praia da Aberta Nova ligt het prachtige Praia da Galé–Fontainhas, meestal afgekort tot Galé Beach. Behalve het zachte zand en de indrukwekkende kleur van het water is het de enorme rotswand die hier opvalt.

Voorheen had je er het Dreamsea Surf Camp Portugal liggen, een populaire plek onder surfers. Helaas zijn ze verhuisd richting Porto Covo. Wil je (leren) surfen? Ga dan naar Surf in Comporta, dat ik in het gedeelte hieronder ook nog bespreek.

 

Lagoa de Melides

Ten noorden van Melides Beach en ten zuiden van Praia da Aberta Nova ligt een lagune. Leuk is om hier even naar het observatieplatform te gaan dat gemaakt is van gerecycled materiaal. Daar kan je vogels zoals flamingo’s spotten.

Nog iets tofs om te doen is suppen op de lagune tijdens de zonsondergang. Je regelt dit via Surf in Comporta, die -zoals de naam al doet vermoeden- tevens surflessen aanbieden. Je zou ze kunnen mailen of bellen, want het zaakje ligt zo’n 22 kilometer buiten Melides, in het later te bespreken Comporta.

 

Praia de Comporta

Het gezellige Praia de Comporta

Zoek je een wat hipper strand dan in Melides? Rijd dan door naar Praia de Comporta, in de richting van Lissabon. Daar vind je meer levendigheid en flink wat strandtenten om iets te eten en te drinken. Weet wel dat het hier relatief prijzig is.

Comporta, het stadje zelf, is trouwens ook de moeite waard om een paar uur rond te struinen. Erbuiten vind je rijstvelden, dennenbossen en talloze wijngaarden.

 

Vila Nova de Milfontes

Praia da Franquia, de gouden baai van Vila Nova de Milfontes en erachter de witgekalkte huisjes

Op een uurtje rijden van Melides ligt het levendige badplaatsje Vila Nova de Milfontes, een favoriete vakantiebestemming onder veel Portugezen, zoals Cascais dat in de Lissabon-regio is. Leuk is om er een dagtrip naar te maken, of andersom, een dagtrip vanuit Vila Nova de Milfontes naar Melides.

Ik kan beamen dat Vila Nova de Milfontes er gezellig is. Zo heb je er pleintjes met terrassen, sfeervolle witgekalkte huisjes, het lange strand Praia da Franquia en Praia do Farol met de vrij opmerkelijke steenmannetjes. En er is nog meer te beleven. Alles over deze populaire kustplaats lees je hier.

 

Wat zijn leuke eettentjes in Melides?

Kabeljauw met rauwe groenten en rijst eet je bij O Fadista

Ik raad je aan om Japans te gaan eten bij À TOA dat je bij Praia de Melides vindt. Ze hebben hier superlekkere bijna rauwe tonijn die volgens de tataki-bereidingswijze is klaargemaakt.

Op hetzelfde Praia de Melides is het al even genoemde Atis Beach Bar een leuke plek als je op zoek bent naar een hippe strandbar.

Eet je liever in een lokaal tentje, ga dan naar O Fadista. Ze hebben er onder andere authentieke rijst-, vlees- en visgerechten. Vrij bizar is dat ze er gegrilde hagedissen serveren. Als je het mij vraagt tenminste. Ook Tia Rosa, een stukje ten noorden van Melides, is een aanrader als je Portugees wilt tafelen.

Heb je juist trek in Italiaans? Bij Tosca Melides maken ze superlekkere pizza’s en pasta.

Een krachtige kop koffie met wat gebak of cake erbij haal je bij A Tabanca. Een andere bakkerij waar veel mensen komen om te ontbijten is Panificadora de Santo André.

 

Waar in Melides raad ik je aan om te overnachten?

A Treasure of Nature, wat was het hier bijzonder zeg…

Goedkopere opties zoals hostels zijn er eigenlijk nauwelijks. Melides is nou eenmaal niet zo groot. In het centrum is Be My Guest een van de betere opties qua prijs-kwaliteit-verhouding. Verder heb je er nog het zeer luxe Vermelho Melides. Je verblijft er in een schitterend hotel gebouwd in traditionele Alentejo-stijl.

Als je buiten het centrum in de natuur in een prachtig houten huisje wilt verblijven is Montum Farm Living echt een aanrader. Vanuit je farm house kijk je uit op olijfbomen en de zee. De jacuzzi die in de tuin staat is ook het noemen waard, het is de ideale plek om van een Alentejo-wijntje te genieten tijdens de zonsondergang.

Een andere tip die ik voor je heb is de Nômade Melides Eco Lodge. Je zit er vlakbij de kust, al kan je tevens verkoelen in het heerlijke natuurlijk zwembad dat er ligt.

Nog een pareltje liggend in een serene omgeving is Á Espera – Turismo Rural Melides. Fijn is bovendien het zoutwaterbad dat ze er hebben.

Wanneer je aan het roadtrippen bent door Portugal zijn er in de omgeving een aantal campings om je auto of busje neer te zetten. Een aanrader is Camping Praia da Galé, vlakbij het gelijknamige strand. Op ruim een uur rijden ligt een geweldige natuurcamping: A Treasure of Nature. Ik ben er zelfs een hele maand geweest en hier lees je meer over deze verborgen parel.

 

Hoe kom je in Melides?

Melides is vanuit verschillende plekken vrij eenvoudig te bereiken, indien je eigen vervoer hebt tenminste. Zo rijd je er vanuit Vila Nova de Milfontes als gezegd in een uurtje naartoe. Vertrek je in Lissabon, dan duurt het ongeveer 1,5 uur, vanuit Évora doe je er nagenoeg even lang over en vanuit Setubal een uurtje.

Reis je met het openbaar vervoer, dan is het allemaal een stuk lastiger. Je zult via het plaatsje Grandola moeten reizen om daarna een taxi te pakken, of het kan zo zijn dat je accommodatie een shuttle-service aanbiedt. Vanuit Lissabon is het een dik uur uur met de trein.

Het is sowieso handig om een auto of busje bij je te hebben als je de omgeving rond Melides wilt verkennen. Zo ligt Praia de Melides op 6,5e kilometer van het centrum. Om een auto te huren adviseer ik je gebruik te maken van Discover Cars.

 

Ben je op zoek naar een leuke route door Portugal?

In Backpackgids Portugal heb meerdere veelzijdige en avontuurlijke routes door Portugal voor je uitgestippeld, waarbij je onder andere Melides zult bezoeken.

Of je nou gaat backpacken, van plan bent om te roadtrippen of een avontuurlijke rondreis door Portugal wilt maken, Backpackgids Portugal zal je in alle gevallen goed van pas komen. En niet minder belangrijk: de gids is leuk om te lezen en zal je inspireren. Je krijgt er bovendien een extra e-book vol met handige insider-tips bij.

 

Meer lezen over Portugal?

Lees je graag meer ervaringsverhalen, tips en leuke info over Portugal? Snap ik helemaal 😉 .

Alle andere artikelen over dit heerlijke land aangevuld met mooie foto’s vind je op deze pagina.

 

Ga jij Melides bezoeken? Vragen? Stel ze in de comments 🙂 !

Haal het maximale uit je reis door Portugal

Ga jij binnenkort naar Portugal? Ben je op zoek naar een leuke route? En heb jij geen zin om van alles uit te moeten zoeken, zowel voor als tijdens je reis?

Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Portugal halen?

Dan heb ik iets moois voor je 🙂 .

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Portugal ontwikkeld. Je krijgt er bovendien een bonus bij met 50 insider-tips voor Portugal.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Bekende maar ook geheime plekjes.
Leuke eetzaakjes.
Insider-tips waar je écht wat aan hebt.

Backpackgids Portugal

Dit is de ultieme gids voor reizigers die naar het mooie Portugal gaan. Of je nou gaat backpacken, roadtrippen of lekker vakantie wilt gaan vieren; met de handige tips en veelzijdige routes die ik je geef, heb je alles wat je nodig hebt voor een onvergetelijke reis.

Je krijgt er ook nog een bonusgids met 50 insider-tips bij. En ik beloof je: het zijn niet zomaar tips, maar écht waardevolle tips waar je wat aan hebt.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw