Serra da Estrela: alle info + tips voor dit ruige stukje Portugal

Het Serra da Estrela Natural Park is een uitgestrekt natuurgebied met landschappen die worden gedomineerd door kronkelende riviertjes, machtige gletsjervalleien, granieten rotspartijen, bergpieken, hangbruggen en steile hellingen.

En verder vind je er allerlei afgelegen boerendorpjes vanwaar het geluid van rinkelende schapen- en geitenbellen klinkt. Het barst er van deze liever dieren, en dat is niet zonder reden. Zo is schapenkaas in deze regio een van de typische specialiteiten. En over specialiteiten gesproken, de Serra da Estrela-wijn hoort daar zeker ook bij.

Reis je met een camper of auto door Portugal, dan is het heerlijk om hier te roadtrippen. Met maximaal 3 uur rijden ben je er vanuit Porto of Lissabon. Maar ook als je geen eigen vervoer hebt kun je er komen, al zal je dan tours moeten doen om in de omgeving te komen.

Wandelen door de wildernis en langs de lieflijke dorpjes is er het absolute hoogtepunt. En met de Mondego Walkways is dat niet meer zo’n onmogelijke opgave als voorheen. Daarnaast is dit het enige deel van Portugal waar wintersporten mogelijk is. Of doe het iets rustiger aan en ga voor wijn- of kaasproeverij.

Wanneer je de natuur in wilt en een liefhebber bent van hiken in een minder ontdekt gebied van Portugal, dan mag je Serra da Estrela eigenlijk niet overslaan. En in deze gids ga ik je er alles over vertellen. Ik geef je onder andere tips qua bezienswaardigheden, accommodaties en hoe je er komt.

Waar ligt Serra da Estrela precies?

Vooraleer ik verderga met je meer te vertellen over het Serra da Estrela Natural Park is het handig voor je om te weten waar dit door UNESCO-natuurwalhalla precies ligt.

Het massieve berggebied valt onder de regio Midden-Portugal en strekt zich uit over een lengte van zo’n 100 kilometer en een maximale breedte van 30 kilometer. De dichtstbijzijnde grote steden zijn Coimbra en Porto, die op respectievelijk 115 en 200 kilometer afstand liggen.

 

Activiteiten en bezienswaardigheden in Serra da Estrela

Wat is er allemaal te doen in Serra da Estrela? Welke dorpjes zijn leuk? En wat zijn de bezienswaardigheden die je niet wilt missen? Je leest het hieronder.

 

Dorpjes in Sella da Estrela

Met een lengte van ongeveer 100 kilometer kent Serra da Estrela heel wat dorpjes, waardoor het in eerste instantie lastig kan zijn om je startpunt te bepalen.

De bekendste plaatsen in het natuurgebied zijn Belmonte, Celorico da Beira, Covilhã, Fornos de Algodres, Gouveia, Guarda, Manteigas, Oliveira do Hospital en Seia.

Een iets minder bekend maar pittoresk dorpje dat de moeite waard is, is het historische Piodao.

De bovengenoemde dorpjes zijn ideaal om als uitvalsbasis te gebruiken om de bergketen te verkennen. Leuke plekken om te overnachten in deze dorpjes vind je verderop in dit artikel.

 

Torre

De hoogste top die in Serra da Estrela te vinden is, is de 1.993 meter hoge Torre. Het is daarmee de hoogste van het Portugese vasteland. Als we de eilanden meetellen, dan is alleen Mount Pico op de Azoren hoger. Die torent namelijk 2.351 meter boven zeeniveau uit en is daarmee officieel de hoogste berg van Portugal.

Boven op de Torre-piek staat een koepelvormige toren die het hoogste punt van het Portugese vasteland markeert. Bij helder weer heb je er een mooi uitzicht en in de winter ligt er vaak een dik pak sneeuw.

Je hoeft overigens niet eens sportief te zijn om er te komen, want je kan helemaal naar boven rijden over een verharde weg of de kabelbaan pakken.

Je hebt daar onder andere een restaurant om iets te eten en te drinken en een winkel waar je spulletjes kunt kopen. Een aanrader is om de lokale ‘Queijo Serra da Estrela’ te proberen, dit is de kaasspecialiteit uit de regio.

Maar eerlijk, heel boeiend is het er verder niet hoor. Het is meer zo’n plek waarvan je late kunt zeggen: “Jaja, daar ben ik toen ook geweest.”

 

Poios Brancos

Een mooie wandeling is die naar de top van de Poios Brancos (1.704 meter). Boven kijk je uit op de verderop te bespreken Vale Glaciar do Zêzere en zie je diverse bergen liggen: de Torre, Cantaro Magro en de Cantaro Raso.

 

Mondego Walkways

Om het voor wandelaars allemaal wat makkelijker te maken heeft de Portugese overheid de Mondego Walkways aangelegd, een 12 kilometer lange houten boardwalk die dwars door het berglandschap gaat, en van Videmonte naar de Caldeirão Dam langs de Mondego-rivier loopt.

Onderweg kom je behalve bergen ook twee watervallen, het Mocho Real Viewpoint en drie hangbruggen tegen. Videmonte, Trinta, Vila Soeiro en Barragem do Caldeirão zijn alle plaatsjes waar je langskomt.

Trek er in totaal 4 uurtjes voor uit.

 

Covão dos Conchos

Een watervalletje in een meer, zo zou je Covão dos Conchos kunnen omschrijven. Klinkt bijzonder hè? Toch is het verhaal erachter minder spannend, want het gat is half jaren ’90 door mensen gemaakt om water af te voeren. Wel is het een bijzonder fenomeen om gezien te hebben.

Je wandelt er ongeveer een uurtje naartoe vanuit Lagoa Comprida.

 

Cabeça do Velho

Granieten rotsen en Serra Estrela zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. En het grappige aan deze rotsen is dat zo nogal eens iets weg hebben van mensen of dieren. Het is ronduit fascinerend om te zien hoe de natuur zulke mysteries heeft geschapen.

Cabeça do Velho, wat letterlijk vertaald ‘hoofd van een oude man’ betekent, is zo’n bijzondere rotspartij die je op 1.200 meter hoogte op zigzaggende bergpas tussen Gouveias en Manteigas tegenkomt. En als je ernaar kijkt, zie je inderdaad het hoofd van een (oude) man.

 

Penhas Douradas

Wanneer je van Cabeça do Velho richting Manteigas rijdt, kom je langs de Penhas Douradas, oftewel de gouden rotsen van de Serra Estrela. De naam komt van de goudachtige gloed die de keien hebben waarmee het landschap hier bestrooid lijkt.

In de Penhas Douradas heb je diverse wandelingen, waarbij er ook een naar de Torre en dus het hoogste punt van de bergketen gaat.

 

Vale Glaciar do Zêzere

Maak een ritje door Vale Glaciar do Zêzere, een gletsjervallei die je langs schapen- en geitenhoeders, rotsformaties en de Rio Zêzere brengt.

Er is trouwens een 17 kilometer lange trail die je wandelend kunt afleggen, maar je kan uiteraard ook voor korte hikes kiezen. Zo begint er een leuke wandeling bij het mooie Covao d´Ametade.

 

Poço do Inferno

Als je in het leuke stadje Manteigas bent, loop dan zeker naar de Poço do Inferno-waterval. Let echter wel op, want er zitten behoorlijk steile stukken bij en zo nu en dan zal je flink moeten klauteren. Goede schoenen zijn daarom aan te raden.

 

Praia Fluvial de Loriga

Rivierstranden, het is nog zoiets waar het Serra da Estrela Nature Park bekend om staat. En Praia Fluvial de Loriga, gelegen in de Loriga Glacier Valley, behoort zonder twijfel tot de mooiere.

Verfris jezelf hier na het wandelen met het ijskoude water uit de bergen en eet daarna een broodje bij de strandbar.

Het enige nadeel is dat het een bekende spot is met veel dagjesmensen, waardoor het er regelmatig aan de drukke kant is.

 

Lagoa do Vale do Rossim

De laatste bezienswaardigheid die ik bespreek is Lagoa do Vale do Rossim, een fraai bergmeer op ongeveer 1.400 meter hoogte.

Leuk is om er te kajakken of om op de oever een pauze te nemen en te picknicken. Of natuurlijk om af te koelen wanneer je het warm hebt gekregen.

Net als de Penhas Douradas vind je Lagoa do Vale do Rossim op de weg van Gouveias naar Manteigas.

 

Welke tours zijn er in Serra da Estrela?

Op Get Your Guide worden diverse tours door de bergeten aangeboden. Deze zijn ideaal wanneer je met de trein of bus naar Covilhã bent gekomen.

Een aanrader is deze dagtrip waarbij je de regio met een 4×4 verkent.

 

Waar in Serra da Estrela raad ik je aan om te overnachten?

In de bergregio liggen als gezegd heel wat dorpjes om te bezoeken en te overnachten. Ik heb de leukste slaapplekken voor je geselecteerd voor de dorpjes die ik besproken heb, zodat je geen moeite meer hoeft te doen om er zelf naar te zoeken.

Het zijn veelal quintas of huiselijke verblijven en niet zozeer luxueuze hotels. Tenzij je in de iets meer ontwikkelde plaatsen zoals Covilhã en Manteigas bent. De accommodaties liggen vaak prachtig in de natuur. Hostels vind je er overigens niet of nauwelijks.

In Belmonte is het authentieke Isabel de Gouveia een fijne plek. Datzelfde geldt voor Casa dos Andrades, waar je relatief goedkope privékamers hebt. Quinta da Ribeira met het lekkere zoutwaterzwembad is een andere aanrader.

Het dorpje Celorico da Beira is qua accommodaties vrij beperkt, maar Celorico de Sabores is goede optie om voor te gaan.

Bij het Sport Hotel Gym + SPA in Covilhã hebben ze comfortabele en betaalbare kamers. Zoek je iets groters, kies dan voor een appartementje bij Royal Collection Covilhã. Een chill hotel met ruime kamers is Terrace Serra Hotel. Ten slotte staat Casa das Muralhas als een van de betere adresjes van Covilhã te boek.

In Fornos de Algodres zijn Solar Dos Cáceres en Casa da Várzea twee toppers.

Dan het plaatsje Gouveia. Daar krijg je bij Casa Pelourinho echt een hoop terug voor je geld, want je hebt er twee slaapkamers en de prijs die je ervoor betaalt is eigenlijk ongelofelijk. Madre de Água Hotel Rural de Charme raad ik je aan als je in een landelijke omgeving wilt verblijven tussen de wijngaarden met uitzicht op de bergen. Ze hebben er bovendien lieve dieren en produceren zelf wijn, olijfolie en kaas. Als je wilt kun je er zelfs een handje meehelpen met de productie 🙂 .

Nadat je aangekomen bent in Guarda is het lekker om neer te strijken in het appartement Cabeço das Fráguas. Of boek een nachtje in het eeuwenoude Solar De Alarcao dat bekendstaat om haar fraaie antieke inrichting. Tot slot kun je ook even buiten het centrum in de natuur bij Quinta do Rio Noémi verblijven.

In Manteigas is Casa Das Obras een plek die je alle comfort biedt waar je na een dag wandelen behoefte aan hebt. Hotel Berne is hier een andere tip die ik voor je heb. Pure luxe vind je bij Casa das Penhas Douradas en Casa de São Lourenço.

Voor wat betreft Oliveira do Hospital raad ik je Casa Moiano en het Alva Valley Hotel aan. Of verwen jezelf bij het Aqua Village Health Resort.

Het pittoreske Seia heeft met Casa do Vidoeiro, Villa Alzira en Casas do Terreiro drie uitstekende slaapplekken voor je. Of ga voor een bijzondere ervaring in het ecoresort Casa do Fundo met duurzaamheid en natuur als centrale thema’s.

Tot slot van dit gedeelte heb ik nog enkele aanraders voor je in petto voor Piodao, al is daar amper iets te vinden. Je hebt er een schattig Hans en Grietje-huisje met de naam Story Studio Piódão. Vlakbij in Arganil ligt het goed beoordeelde Casa do Loureiro.

Uiteraard kan je behalve de bovenstaande tips tevens op (natuur)campings te verblijven wanneer je met een busje of auto rondrijdt. Of wissel het af.

 

Wat is de beste reistijd voor Serra da Estrela?

Je kunt de Serra da Estrela het hele jaar door bezoeken, tenzij je komt om te snowboarden of te skiën. Dan zijn januari en februari normaal gesproken de beste maanden.

In juli en augustus is het er het drukst en bovendien het warmst, waarbij augustus de meest droge maand is. Niet persé de beste periode om te gaan wanneer je het mij vraagt, zelf vind ik het altijd mooier als de natuur groen is.

Voor sfeervolle herfstkleuren zoals op de foto hierboven zijn oktober en november aan te raden, al moet je dan tevens voorbereid zijn op wat regen. Daarbij is het in november met minimaal 7°C en maximaal 14°C aan de frisse kant.

 

Hoe kom je in Serra da Estrela?

De beste optie is om met eigen vervoer te gaan, aangezien je dan makkelijk het gebied kunt verkennen en van dorpje naar dorpje kan rijden. Vertrek je in Porto, dan ben je ongeveer 2 tot 2,5 uur onderweg als je naar Gouveia rijdt en ruim 2,5 uur naar Manteigas. Mocht je nog op zoek zijn naar een auto, dan adviseer ik je om er een te huren via Discover Cars.

Je kunt echter ook de bus pakken. Zo rijden er bussen naar Covilhã vanuit Porto (3 uur en 15 minuten reistijd), Lissabon (3 uur en 15 minuten reistijd) en Coimbra (3 uur reistijd). Of neem de bus naar Gouveia vanuit Porto (2 uur en 45 minuten reistijd), Lissabon (4,5 uur reistijd) of Coimbra (2 uur reistijd).

Echter, in de regio is amper openbaar vervoer waardoor jezelf verplaatsen nogal eens een dingetje kan zijn. Er rijden taxi’s, maar het boeken van een tour zal je meer waarde geven.

 

Zoek je een route voor Serra da Estrela?

In Backpackgids Portugal heb ik een gave route door Serra da Estrela voor je uitgestippeld.

Daarnaast vind je in de gids flink wat insider-tips, bijzondere plekjes en meer routes door Portugal.

 

Meer lezen over Portugal

Op Backbackblog heb ik nog veel meer leuks geschreven over Portugal. Dus, als je graag doorleest raad ik je aan om de andere artikelen ook eens te bekijken. Die vind je op deze pagina.

Haal het maximale uit je reis door Portugal

Ga jij binnenkort naar Portugal? Ben je op zoek naar een leuke route? En heb jij geen zin om van alles uit te moeten zoeken, zowel voor als tijdens je reis?

Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Portugal halen?

Dan heb ik iets moois voor je 🙂 .

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Portugal ontwikkeld. Je krijgt er bovendien een bonus bij met 50 insider-tips voor Portugal.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Bekende maar ook geheime plekjes.
Leuke eetzaakjes.
Insider-tips waar je écht wat aan hebt.

Backpackgids Portugal

Dit is de ultieme gids voor reizigers die naar het mooie Portugal gaan. Of je nou gaat backpacken, roadtrippen of lekker vakantie wilt gaan vieren; met de handige tips en veelzijdige routes die ik je geef, heb je alles wat je nodig hebt voor een onvergetelijke reis.

Je krijgt er ook nog een bonusgids met 50 insider-tips bij. En ik beloof je: het zijn niet zomaar tips, maar écht waardevolle tips waar je wat aan hebt.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw