7 indrukwekkende dingen om te doen in Évora

In het hart van de Alentejo ligt de UNESCO- en studentenstad Évora, een prachtige plaats waar je vooral een hoop culturele en historische bezienswaardigheden én een hele fijne sfeer vindt. Ook in de buurt is iets bijzonders om te zien. Zo ligt er op een half uurtje rijden een mysterieuze site met megalieten die stammen uit de prehistorie.

De meeste toeristen komen op een dagtrip vanuit Lissabon, maar er is genoeg om je langer te vermaken in dit leuke en karakteristieke stadje.

Als jij Évora ook wilt bezoeken, lees dan deze gids even door. Ik deel zeven indrukwekkende dingen die je er kunt doen en sluit af met handige tips op het gebied van eetzaakjes, accommodaties en hoe je er kunt komen.

7 indrukwekkende dingen op te doen in Évora

Wat kun je zoal doen in Évora? Hieronder vind je zeven leuke tips voor tijdens je verblijf.

 

1. Struin door het gezellige oude centrum

De old town van Évora is UNESCO-werelderfgoed en bestaat uit kronkelende straatjes, witte huisjes met gele details en talloze souvenirswinkels. Het is heerlijk om hier lekker rond te dwalen en de Portugese sfeer te proeven.

En als je het gehad hebt met lopen is het lekker om eventjes te chillen op Praça do Giraldo. Zoals in bijna ieder Portugees stadje is ook het centrale plein van Évora dé plek waar het allemaal te doen is. Hier vind je terrasjes, restaurants en de kerk van Santo Antão. Of plof neer op het gras van Jardim Público de Évora, het stadspark waar je behalve groen en een aantal ruïnes tevens een muur met toffe street-art kunt bewonderen.

Behalve het struinen door de straten en relaxen op het stadsplein of in het park vind je binnen de oude stadsmuren ook een heleboel historische bezienswaardigheden, waarvan de meeste, ondanks de aardbeving van 1755, intact gebleven zijn. Ze liggen allemaal op loopafstand van elkaar. Ik vertel je er meer over in de volgende tips.

 

2. Bezoek de overblijfselen van Temple Romano de Évora

Breng een bezoekje aan de Romeinse Temple Romano de Évora, waar je veertien overgebleven zuilen hebt met typische Romeinse invloeden. Sterker nog, het is een van de best bewaarde Romeinse monumenten in heel Portugal.

’s Avonds is de ruïne trouwens fraai verlicht en ziet het er extra mooi uit. Ga erheen als de zon ondergaat voor een toffe foto.

Luguber feitje: vroeger was deze tempel volledig ommuurd en werd ze als slachthuis gebruikt.

 

3. Wandel langs het Aqueduto da Água de Prata

Het Aquaduct van het Zilveren Water is een enorm bouwwerk uit de Renaissance en hét symbool van Évora. Ze heeft een lengte van liefst 18 kilometer, wat nauwelijks voor te stellen is. Parallel aan het aquaduct is een wandelpad van zo’n 8 kilometer aangeleged.

Opmerkelijk is dat men in de stad huizen en cafés binnen de bogen heeft gebouwd, wat voor mooie plaatjes zorgt.

Ben je met de auto, dan raad ik je aan om te parkeren bij Porta Velha da Lagoa en vanaf daar langs het viaduct te wandelen. Je komt dan langs het gedeelte waarin huisjes en cafés gebouwd zijn.

 

4. Loop naar het dakterras van Cathedral of Évora

Pal tegenover de overblijfselen van de Temple Romano de Évora staat de gotische en barokke Cathedral of Évora, ook wel de ‘Sé’ genoemd. Het woordje ‘Sé’ is overigens afgeleid van Sedes Episcopalis, wat zoiets als ‘bisschopszetel’ betekent in het Portugees. Je ziet het terug bij iedere kathedraal in Portugal.

Deze enorme kathedraal is vanuit nagenoeg iedere hoek in het stadje te zien, en heeft vanwege de grote torens aan de buitenkant iets weg van een fort en ziet er op het eerste zich misschien wat saai uit. Het is dan ook vooral de binnenkant die indruk zal maken, die zit namelijk vol versieringen en tierelantijntjes.

Je kunt via de fotogenieke kloosters naar het dakterras lopen, waar je een te gek uitzicht hebt op Évora en het omringende platteland. Dit is officieel het hoogste punt van Évora en de sprookjesachtige kerktoren die je er ziet brengt je in Harry Potter-achtige sferen.

 

5. Griezel in de Capela dos Ossos

Capela dos Ossos, heb je enig idee wat deze woorden betekenen? Daarop kom ik later terug, denk er dus nog maar eventjes over na.

De muren van deze kerk worden gevormd door -schrik niet- meer dan 5.000 schedels en botten, en binnen liggen ook nog twee gemummificeerde lijken, waaronder dat van een baby.

Monniken hebben deze kapel in de 16e eeuw gebouwd en de botten en schedels van geruimde graven een nieuwe plek gegeven, om zo de zielen te respecteren.

De betekenis van naam? ‘Chapel of Bones’ oftewel: ‘Kapel van de Botten’. En nu snap je waarschijnlijk meteen waarom.

 

6. Neem een kijkje in de University of Evora

In Évora staat de op een na oudste Universiteit van Portugal. Misschien wist je het al, maar de oudste vind je in de studentenstad Coimbra. De universiteit is zeker de moeite waard om een kijkje te nemen, al is die in Coimbra echt wel een stukje boeiender.

De collegezalen zijn rijkelijk versierd met blauwwitte azulejos, er is een kleine bibliotheek met een fraai plafond en ten slotte nog een mooie binnenplaats om wat te relaxen.

 

7. Maak een uitstapje naar de Cromeleque dos Almendres

Mocht je nog een toffe tour willen doen dan raad ik je aan om naar de megalieten bij Cromeleque dos Almendres te gaan, stenen die stammen uit het neolithicum of de nieuwe steentijd. We hebben het hier over een prehistorische periode die duizenden jaren voor Christus begon. De site werd overigens pas in 1966 ontdekt.

Als je een auto hebt kan je er ook zelf heenrijden, al is een gids echt wel aan te raden. Het zou namelijk zonde zijn als je de bijzondere verhalen die achter deze mysterieuze plek schuilgaan niet te horen krijgt. De tour duurt ongeveer 3 uur.

Een leuke organisatie om mee op pad te gaan is Ebora Megalithica. De gids Sira weet ontzettend veel en vertelt je op een vermakelijke manier alles over de geschiedenis van de site. Tot in het diepste detail.

 

Leuke tips voor eten en drinken in Évora

De Alentejo staat bekend om haar smaakvolle keuken, en in Évora kan je dan ook heel wat lekkers eten, veelal bij traditionele Portugese eettentjes.

Een authentiek familierestaurant is Taberna Típica Quarta-feira. Ze maken er heerlijke gerechten en het bijzondere is dat je hier eet wat de pot schaft. Nog zo’n authentiek tentje met lokaal, Portugees eten is Restaurante O Moinho do Cu Torto.

Erg lekker vegetarisch en veganistisch eten heb je bij Salsa Verde. En niet alleen het eten is er goed, want de verse sapjes en huisgemaakte toetjes zijn net zo goed aanraders om te proberen.

Ga tot slot naar Pastelaria Violeta, dat bekendstaat als een van de beste bakkerijen van Évora met heerlijke taarten, gebakjes en krachtige koffie. Het is een chille spot om te ontbijten en zo je dag rustig te beginnen.

Een ander iets waar de Alentejo beroemd om is, zijn de oh zo smaakvolle wijnen. Bestel daarom zeker een rood of wit wijntje tijdens het eten, als je daarvan houdt tenminste.

 

Waar in Évora raad ik je aan om te overnachten?

Een leuk guesthouse om te slapen is het Lavradores Boutique Guesthouse. De kamers zijn sfeervol ingericht en je krijgt er een lekker vers ontbijtje.

Als je een hostel zoekt en graag andere backpackers ontmoet, dan is Heaven Inn Suites & Terrace in het centrum van Évora wat mij betreft de beste optie.

Een erg fijn hotel is het MouraSuites Hotel. Men heeft hier een sfeervol oud gebouw gerenoveerd tot een moderne plek om helemaal tot rust te komen.

En wanneer je behoefte hebt aan een luxe accommodatie, laat jezelf dan in de watten leggen bij Convento do Espinheiro, Historic Hotel & Spa.

 

Hoe kom je in Évora?

Vanuit Lissabon ben je met zowel de bus als de trein 1,5 uur onderweg om in Évora te komen. Je zou daarom voor een dagtrip kunnen kiezen, al raad ik je aan om er een paar dagen te blijven. Dit ligt natuurlijk aan je beschikbare tijd.

Kies je voor een dagtrip vanuit de hoofdstad, dan kan je een van deze tours boeken waarbij alles voor je geregeld is, of gewoon lekker op eigen houtje gaan.

Haal het maximale uit je reis door Portugal

Ga jij binnenkort naar Portugal? Ben je op zoek naar een leuke route? En heb jij geen zin om van alles uit te moeten zoeken, zowel voor als tijdens je reis?

Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Portugal halen?

Dan heb ik iets moois voor je 🙂 .

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Portugal ontwikkeld. Je krijgt er bovendien een bonus bij met 50 insider-tips voor Portugal.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Bekende maar ook geheime plekjes.
Leuke eetzaakjes.
Insider-tips waar je écht wat aan hebt.

Backpackgids Portugal

Dit is de ultieme gids voor reizigers die naar het mooie Portugal gaan. Of je nou gaat backpacken, roadtrippen of lekker vakantie wilt gaan vieren; met de handige tips en veelzijdige routes die ik je geef, heb je alles wat je nodig hebt voor een onvergetelijke reis.

Je krijgt er ook nog een bonusgids met 50 insider-tips bij. En ik beloof je: het zijn niet zomaar tips, maar écht waardevolle tips waar je wat aan hebt.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw