Wat kost backpacken op Java?

Nu mijn laatste dag op Java erop zit, wordt het weer eens om de financiële balans op te maken. Hoeveel geld heb ik uitgegeven in 36 dagen op het dichtstbevolkte eiland van Indonesië?

In dit artikel geef ik je een uitgebreid kostenoverzicht per bestemming die ik heb bezocht. Tot slot bespreek ik wat de totale en de dagelijkse uitgaven zijn geweest.

Goed om te weten:  ik noem zowel de prijs in rupiah als in euro. De wisselkoers die ik hanteer is 15.000 rupiah = 1 euro.

Mijn eerste bestemming op Java was Yogyakarta. Dit is dan ook de stad waarmee ik hieronder ga beginnen.

 

Yogyakarta (12 nachten, 13 dagen – kosten: 3.331.00 rupiah ~ 222 euro)

Omgerekend heb ik in de 13 dagen dat ik in Yogyakarta ben geweest 222 euro uitgegeven. Per dag komt dit neer op zo’n 17,10 euro.

De kosten die ik zoal heb gemaakt, zijn de volgende:

 • 1 overnachting in een slaapzaal bij Good Karma. Kosten: 80.000 rupiah inclusief ontbijt (5,35 euro).
 • De andere 12 nachten heb ik geslapen in het veel rustigere Ndalem Mantrigawen. Daar had ik een eigen kamer en een groot bed. De eerste nacht een kamer met airco 200.000 rupiah (gedeeld met iemand), zo’n 6,65 euro per persoon . De overige dagen had ik een kamer met een ventilator. Kosten: 150.000 rupiah per nacht (10 euro).
 • Een bezoek aan het Prambanan-tempelcomplex. Kosten: 234.000 rupiah wat 15,60 euro is. De scooter die ik samen met iemand heb gehuurd, kostte 70.000 rupiah voor een dag, oftewel 35.000 rupiah (2,35 euro) per persoon.
 • Het verlengen van mijn visum. Kosten: 350.000 rupiah (23,35 euro). Hiervoor ben ik in totaal 4 keer naar de immigratie geweest met een Go-jek (scootertaxi). Per enkel ritje was dit 24.000 rupiah, precies 1,60 euro.
 • Eten en drinken heb ik 3 keer per dag gedaan bij warungs, dat zijn lokale restaurantjes, vaak streetfood-kraampjes. Meestal rijst met groenten en vis. Kosten: 10.000 tot 20.000 rupiah (0,65 tot 1,35 euro). Soms bestelde ik er een ijsthee of water met verse sinaasappelsap (‘es jeruk’) bij, doorgaans niet meer dan 0,25 euro.
 • Elke dag een fruitshake, meestal avocado of mango. Kosten: 10.000 rupiah (0,65 euro).
 • Zo nu en dan een kokosnoot om uit te drinken. Kosten: 10.000 rupiah (0,65 euro).
 • De was heb ik eenmaal laten doen. Kosten: 3.000 rupiah voor 1 kilo (0,20 euro).
 • De bus (Day Trans, ruim 5 uur op een drukke zaterdag) naar Semarang. Kosten: 80.000 rupiah (5,35 euro).

 

Semarang (5 nachten, 6 dagen – kosten: 1.242.000 rupiah ~ 82,80 euro)

Mijn volgende stop was Semarang waar ik 6 dagen ben geweest. De totale uitgaven waren 82,80 euro, oftewel 13,80 euro per dag. Wel waren dit geen 6 hele dagen, aangezien ik laat in de avond aankwam in de middag ben doorgereisd. De werkelijke dagelijkse kosten liggen daarom wat hoger.

Mijn uitgaven waren als volgt:

 • Slapen bij Purwosari Residence voor 157.000 rupiah per nacht (10,45 euro). Hiervoor kreeg ik een groot bed en airconditioning maar geen ontbijt (soms wel trouwens 🙂 ). De totale kosten: 785.000 rupiah, 52,33 euro. Ik ga hier alleen NOOIT meer naartoe, lees hier waarom.
 • 1,5e kilo was laten doen bij het guesthouse. Kosten: 10.000 rupiah, zo’n 0,66 euro.
 • 3 tot 4 keer per dag eten bij een lokaal restaurantje met een drankje. Kosten: 12.000 tot 25.000 rupiah (maximaal 1,65 euro).
 • Regelmatig een fruitshake drinken, meestal avocado of mango. Kosten: 10.000 rupiah, (0,65 euro).
 • Eenmaal een grote koffie bij Starbucks. Kosten: 34.000 rupiah (2,25 euro).
 • Een bezoekje aan Umbul Sidomukti, een zwembad met een schitterende uitzichten over rijstterrassen en bergen. Kosten: 8.000 rupiah entree, 2.000 rupiah parkeerkosten en 25.000 rupiah voor nasi goreng (2,35 euro).
 • De shuttlebus (2,5 uur) naar Jepara. Kosten: 45.000 rupiah (3 euro).

Om bij Umbul Sidomukti en andere plekken te komen, heb ik geen scooter hoeven huren. Ik ben namelijk regelmatig met een local weggeweest, waarbij ik achterop de motorbike kon springen.

Het viel me verder op dat we steeds 1.000 tot 2.000 rupiah (0,15 euro maximaal) moesten betalen om de scooter te parkeren. Op iedere plek liep iemand om te controleren.

 

Jepara (1 nacht, 2 dagen – kosten: 321.000 rupiah ~ 21,40 euro)

Vanuit Semarang ben ik met een shuttlebus naar Jepara gegaan, de toegangspoort om op het eiland Karimunajwa te komen. Ik ben hier niet langer gebleven dan nodig, namelijk 1 nachtje en nog geen 20 uur. De totale kosten waren 321.000 rupiah, zo’n 21,40 euro.

Mijn uitgaven waren de volgende:

 • Ik heb geslapen bij Kota Baru Homestay voor 120.000 rupiah (8 euro). Ontbijt is hierbij niet inbegrepen.
 • Eten in de middag, avond en ochtend. Kosten: 7.000 tot 15.000 rupiah (maximaal 1 euro).
 • De fast-boot naar Karimunjawa (2 uur reistijd). Kosten: 150.000 rupiah + 25.000 ‘eiland-fee’ (11,65 euro).

 

Karimunjawa (9 nachten, 10 dagen – kosten: 1.919.000 rupiah ~127,95 euro)

Karimunjawa had ik als tip van een local gekregen. En wat ben ik blij dat ik er ben geweest. In totaal 10 dagen waarin ik 1.919.000 rupiah (127,95 euro) heb uitgegeven. Per dag is dit dus 12,80 euro.

De kosten zijn als volgt opgebouwd:

 • Als accommodatie heb ik voor RGJS gekozen. Kosten: 100.000 rupiah per nacht (6,65 euro) en dat inclusief ontbijt dat ik onbeperkt zelf mocht klaarmaken 🙂 .
 • Een dagje eilandhoppen en snorkelen met lunch. Kosten: 175.000 rupiah (11,65 euro).
 • Eten op de vismarkt. Kosten: 25.000 rupiah tot 40.000 rupiah per vis (1,65 euro tot 2,65 euro).
 • Overige gerechten: nasi goreng en eten bij een grote warung nabij het voetbalveld. Kosten: 10.000 rupiah tot 15.000 rupiah (maximaal 1 euro) inclusief ijsthee of water met limoensap.
 • Zo nu en dan een fruit-shake. Kosten: 12.000 rupiah (1,25 euro).
 • Een kokosnoot om uit te drinken. Kosten: 15.000 rupiah (1 euro).
 • Drop-off bij Teluk Topeng (strand). Kosten: 30.000 rupiah (2 euro).
 • De fast-boot naar Kendal (3 uur reistijd). Kosten: 150.000 rupiah (10 euro).

Ik heb voor Kendal gekozen, omdat ik met iemand had afgesproken in Semarang. Vanuit Kendal ben je in 45 minuten met de bus in Semarang-centrum. Er gaat tevens een slow-boot naar Semarang, maar dit duurt 6 uur.

 

Kendal (tussenstop – kosten: 20.000 rupiah ~ 1,35 euro)

De enige kosten die ik hier heb gemaakt, zijn voor de bus. Een ticket kostte me 20.000 rupiah (1,35 euro).

 

Semarang (4 nachten, 5 dagen – kosten: 1.091.000 rupiah ~ 72,75 euro)

De dagelijkse kosten zijn hetzelfde geweest als tijdens mijn eerdere bezoek aan Semarang. In totaal omgerekend 82,75 euro en per dag daarmee 14,55 euro.

Mijn overige uitgaven waren als volgt:

 • 250 gram ongebrande en ongezouten amandelen (jaja 🙂 ). Kosten: 60.000 rupiah (4 euro).
 • De bus naar Yogyakarta. Kosten: 75.000 rupiah (5 euro).

 

Yogyakarta (4 nachten, 5 dagen – kosten: 1.140.000 rupiah ~ 76 euro)

In deze ruim 4,5e dagen Yoygakarta heb ik geen bijzondere activiteiten ondernomen. Ik ben vooral in en rondom de levendige straat Malioboro geweest en heb daar lekker gegeten en gedronken. Deze kosten zijn vergelijkbaar met mijn eerdere bezoek aan de stad, aan het begin van dit artikel.

M’n overige uitgaven zijn de volgende geweest:

 • 1 nachtje slapen bij House of Nasi Bungkus, aanbieding voor 125.000 rupiah (8,35 euro). Daarvoor kreeg ik een eigen kamer met ventilator.
 • De overige 3 nachten heb ik bij het Losman Utar Pension geslapen. De kamer had een groot bed en airco. Kosten: 180.000 rupiah (12 euro) per nacht.
 • Een taxi naar de luchthaven. Kosten: 50.000 rupiah (3,35 euro) na afdingen.
 • Koffie en eten op de luchthaven. Kosten: 40.000 rupiah (2,65 euro) en 35.000 rupiah (2,35 euro).

 

Overige veel terugkomende kosten

Buiten de bovengenoemde uitgaven, heb ik best wel wat fruit gekocht. Denk aan mango’s (1 kilo voor 1 euro), snakefruit (1 kilo voor 0,65 euro) en bananen (1 kilo voor 1 euro).

Tip:  ga, zeker op markten, niet zomaar akkoord met de voorgestelde prijs, maar durf te onderhandelen. Je zal niet altijd de ‘lokale prijs’ krijgen, maar betaalt dan in ieder geval niet het dubbele van wat zou moeten. Van 1 tot 20 kunnen tellen in het Indonesisch helpt je een hoop in je onderhandelingspositie. En dat tellen is trouwens helemaal niet zo lastig 🙂 . ‘Berapa’ betekent trouwens ‘hoeveel’.

Tot slot heb ik in Semarang en met name Yogyakarta regelmatig gebruikgemaakt van een Go-Jek (scooter-taxi). De kosten waren 7.000 tot 24.000 rupiah (0,45 euro tot 1,60 euro). Erg goedkoop en handig.

 

Wat zijn mijn totale uitgaven geweest in 5 weken op Java?

Als je alle nachten bij elkaar optelt, kom je uit op 35. Dit komt overeen met 36 dagen. De totale uitgaven zijn 9.064.000 rupiah geweest, oftewel 604,25 euro. Per dag komt dat neer op 16.80 euro.

Niet slecht hè?

En voor dat bedrag heb ik telkens een eigen kamer gehad, op 1 nachtje in Yogyakarta na. Toegegeven, ik heb weinig echt dure hoogtepunten bezocht en heb niet gedronken. Dat houdt de kosten natuurlijk laag. Wel ben ik er regelmatig met de scooter op uitgetrokken en heb ik me vermaakt door simpelweg te sporten of door de stad te wandelen.

Ook ben ik bijvoorbeeld een avondje weggeweest met een lokale Engelse-docent en enkele van haar studenten om wat met ze te praten. Dit kost niets, maar is wel een hele leuke ervaring voor me geweest.

En… Wat vind jij van mijn uitgaven? Valt het je mee of juist tegen?

Haal het maximale uit je reis

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis op Bali halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk de ultieme backpackgids voor Bali ontwikkeld. En als je van plan bent om ook naar andere delen van Indonesië of Azië te gaan, dan zijn Backpackgids Indonesië en Backpackgids Azië twee absolute aanraders.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Indonesië

Ga jij behalve Bali ook naar andere delen van Indonesië? Dan is deze backpackgids een must om te hebben.

Backpackgids Bali

Dé gids die je niet mag missen als je naar Bali gaat. Ook de Nusa- en de Gili-eilanden komen uitgebreid aan bod.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
2 Antwoorden
 1. Yeliz

  Hee Robbert,

  Wij denken erover na om ook een nachtje in Jepara te slapen om de bus te nemen naar Karimunjawa want wij hebben niet zo’n zin in een nachtbus alleen vragen wij ons af hoe wij in Jepara bij de haven kunnen komen.

  Hoe heb jij dit gedaan? Er is volgens mij geen Grab!

  En heb jij je ticket voor de boot een dag van te voren gekocht of op de dag van vertrek?

  Groetjes

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hey Yeliz,

   De boot naar Karimunjawa bedoel je 😉 .

   Als je met DayTrans gaat, word je gewoon bij de haven afgedropt.

   Het ticket heb ik de volgende ochtend gekocht, aangezien de counter al gesloten was.

   Veel plezier daar!

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw