11 coole dingen om te doen in Ruteng (+ tips)

Op een bewolkte dinsdagmorgen ben ik met de scooter onderweg naar de Air Terjun Tengku Lese, een waterval en een van de hoogtepunten van Ruteng. Het is alsof ik in een doolhof gevangen zit, aangezien mijn navigatie me in de steek heeft gelaten en wegbordjes ontbreken. 

Als ik op enig moment de weg vraag aan een inwoner van het stoffige gehucht waar ik me bevind, word ik door hem en andere dorpelingen uitgenodigd om bij hen thuis koffie te drinken en iets te eten. Ik kan het niet beter treffen.

Eenmaal binnen in de houten woning ga ik zitten op een plastic stoel en neem ik een hap van mijn rijst. Daarna sip ik van de koffie, die mierzoet blijkt. Ondertussen wordt er voor m’n neus een rits turquoise stoelen neergezet. Alsof er zometeen een voorstelling op het programma staat. De stoelen worden al gauw ingenomen door een stel kinderen, die me stuk voor stuk nieuwsgierig bekijken. Ze hebben ‘zoiets’ als ik nog nooit gezien, da’s wel duidelijk haha!

Na Labuan Bajo is Ruteng een prachtige bestemming om toe te voegen aan je reis over Flores. Het door heuvels omringde dorpje zelf is overigens niet zo spannend, maar de omgeving is meer dan de moeite waard. Een beetje wat voor Bajawa ook geldt.

Huur een scooter en ontdek hoe mooi de regio is. Je vindt er wonderschone rijstterrassen, watervallen en primitieve dorpjes waar mensen je met een grote glimlach zullen begroeten.

Enne, heb je al eens gehoord va de beroemde spinnenweb-rijstvelden? Je vindt ze in Ruteng.

Fijn is bovendien het relatief koele klimaat wat er heerst. Dit is zoveel chiller dan het snikhete Labuan Bajo, je zult het onmiddellijk merken. De verklaring? Ruteng ligt op zo’n 1.200 meter hoogte. In de meeste accommodaties vind je daarom geen airco’s of ventilatoren, ze zijn simpelweg overbodig.

Reis jij binnenkort naar Ruteng? Lees dan verder, want in deze minigids bespreek ik wat er te doen is en deel ik m’n belangrijkste tips en mooiste ervaringen met je.

Over Ruteng

Machtige rijstterrassen op weg naar de Tengku Lese Waterfall

Ruteng is een bergdorp in het westen van Flores in de Manggarai-regio, te vinden op ongeveer 130 kilometer ten oosten van Labuan Bajo. Door de ligging op 1.188 meter hoogte aan de voet van Mount Anak Ranaka is het er betrekkelijk koel, een verademing vergeleken met het warme Labuan Bajo.

Kenmerkend zijn de talrijke rijstvelden en -terrassen die in de nabijheid liggen. Het groene en pure landschap is voor iedere fotograaf een droom die uitkomt. En ook als je geen fotograaf bent trouwens, want lekker wandelen door de rijstterrassen is heerlijk om hier te doen.

Zo’n beetje 90% van Ruteng is katholiek, zoals voor het overgrote deel van Flores het geval is. De bijnaam ‘City of a Thousand Churches‘ zegt het al: aan kerken is in Ruteng geen gebrek. Twee aandachtstrekkers zijn de Ruteng Old Cathedral en Cathedral St. Mary Assumption and St. Joseph. De christelijke invloeden zijn overigens het gevolg van de Portugese en Nederlandse kolonies in het verleden, je ziet het ook terug in de rest van Flores.

Ruteng is door de katholieke universiteit een echte studentenstad. In het centrum kom je zodoende regelmatig studenten maar ook jongere scholieren in schooluniform tegen. Ze maken graag een praatje met je om hun Engels te verbeteren.

De oorspronkelijke Aboriginal-bewoners van Ruteng en West-Flores zijn de Manggarai, vandaag de dag een etnische minderheid. Je vindt ze in de traditionele dorpen in de regio, met huisjes die opvallend kegelvormige rieten daken hebben.

 

Activiteiten en bezienswaardigheden in Ruteng en omgeving

Hieronder vertel ik je wat er te doen is in Ruteng. Van het dorp zelf hoef je weinig te verwachten, het is met name de schilderachtige omgeving die Ruteng een bezoekje waard maken.

 

Bezoek de schitterende rijstterrassen rondom Ruteng

Opzienbarende spinnenweb-rijstvelden rond Ruteng

De meest bezochte rijstvelden die je buiten Ruteng hebt zijn zonder twijfel de Lingko Spider Web Rice Fields, tevens bekend als de ‘Cancar Rice Fields’. Het nadeel hiervan is dat het er vaak nogal druk is. Om spinnenweb-rijstvelden te zien, hoef je echter niet perse richting Cancar te rijden. Rond Ruteng vind je er namelijk talloze (bijvoorbeeld hier).

Wat ik persoonlijk alleen indrukwekkender vond, was een wandeling in een vallei vol rijstterrassen vlakbij de kleine luchthaven van Ruteng. Boven parkeerde ik de scooter en op de bonnefooi liep ik naar beneden waar ik ineens in een geweldige omgeving terechtkwam.

Twee vrouwtjes die in de rijstvelden aan het werk waren adviseerden me om verder af te zakken, en kort daarna zag ik zes andere rijst-plukkende-vrouwen in de modder ploeteren. Aan hun blikken en gedragingen kon ik direct afleiden dat hier niet of nauwelijks toeristen komen. Lachend vroegen ze aan me of ik een foto van ze wilde maken. Nou natuurlijk:

Toen ik een moment later zo ongeveer op het laagste punt in de vallei stond, was het uitzicht op de felgroene terrassen met talrijke groentinten ronduit adembenemend.

Ik kan me niet voorstellen dat je deze rijstterrassen wilt missen, het is er echt onwijs mooi. De precieze locatie is hier.

 

Rijd naar de Tengku Lese Waterfall

Een ander hoogtepunt om vanuit Ruteng te bezoeken is de Tengku Lese Waterfall, die op zo’n 1,5 tot 2 uur rijden van het centrum ligt. Ze is lokaal ook bekend onder de naam ‘Cunca Lega’.

Het is overigens niet alleen een hoogtepunt vanwege de waterval zelf, maar eigenlijk met name door het avontuur wat je moet aangaan om er te komen. Zowel Google Maps als Maps.me lieten me in de steek, waardoor ik in het gehucht Tengku Lese aan locals de weg heb moeten vragen.

Onderweg kreeg ik behoorlijke trek, alleen was er in de verste verte geen warung te bekennen om iets te eten. Dit is sowieso iets om rekening mee te houden wanneer je de omgeving van Ruteng gaat verkennen. Neem dus telkens voldoende snacks, water en eventueel een beetje rijst mee. Én lange mouwen, indien je ’s avonds rijdt. Want geloof me, die heb je echt nodig.

 

Een onverwachte uitnodiging bij locals thuis

Toen ik bij een houten huisje stopte om de weg te vragen, nodigden de mensen me uit of koffie te komen drinken en rijst te eten. En daar was ik onwijs blij mee, want ik voelde aan alles dat ik brandstof nodig had. Eenmaal binnen, werden er stoeltjes tegenover me gezet en bekeek iedereen me non-stop. Ze waren zó blij om me te ontvangen, echt super om mee te maken.

Haha, kwamen ze ineens voor me staan en zitten om me van top tot teen te bekijken 😀

Toen ik de koffie van de vrouw kreeg, bedacht ik me dat ik had moeten zeggen “Tanpa gula,” wat ‘zonder suiker’ betekent. Doe je dit niet, dan kun je een mierzoete variant verwachten. Die kreeg ik dus ook. Gelukkig maakte ze met alle liefde een nieuw suikervrij bakje voor me.

Het staren ging door tot ik de laatste hap genomen had. Als toerist, en helemaal met blonde manen en een lengte die je minimaal drie koppen groter maakt dan de gemiddelde local, blijf je toch een bezienswaardigheid hè 😀 .

Op het eind maakten we een foto, waarbij de meeste kinderen keihard wegrenden aangezien ze te verlegen waren.

Geweldig 😀

De man die me had uitgenodigd, vertelde me dat ik vanaf z’n huis nog ongeveer een half uur moest rijden om bij de waterval te komen.

Met een unieke ervaring rijker vertrok ik die kant op.

 

Via de rijstterrassen naar de waterval

Na een bochtige tocht over veelal slechte wegen, kwam ik uiteindelijk bij de parkeerplaats om de scooter neer te zetten. Vanuit daar wandel je naar beneden, waarna je in een landschap komt dat zonder te overdrijven zo uit een sprookje lijkt te komen. Felle rijstvelden en -terrassen wisselen elkaar af, zowel in de kleuren groen als geel.

Het wandelpad dwars door de rijstterrassen dat naar de waterval leidt, met een klein meisje wat me erheen leidt
Zou een prachtig schilderij kunnen zijn, of niet dan?

Vervolgens loop je over een zanderig pad omhoog, en via een pad met daarnaast diepe afgronden beland je tenslotte bij de waterval waar je even lekker kunt afkoelen. Een reisgenootje (@tinaedenae) van me maakte deze foto:

De Tengku Lese Waterfall, die vrij lastig te bereiken is

Grote kans trouwens dat je gevolgd wordt door meerdere enthousiaste kinderen. Ze vinden het fantastisch om je als buitenlander in hun dorpje te ontvangen en je de weg te wijzen.

 

Afsluiten met een tropische bui

De eerste en de enige keer regenbui die ik op Flores heb meegemaakt, bleek meteen een vrij hevige. Boven me pakten donkere wolken zich samen en langzaam begon het nat te worden. Daarna volgde een tropische stortbui die ik nog maar weinig gezien heb.

Ik schuilde bij een woning waar ik langskwam. Grappig om te zien was dat de bewoners al het water in emmers en bakken opvingen, een jongetje begon zich er zelfs in te douchen. Met zeep en al. Dit is dus het echte lokale leven 😀 .

Doucheje pakken, zo gaat dat hier

Na een dik uur was het nagenoeg droog en kon ik eindelijk verdergaan met de lange en inspannende rit naar Ruteng.

 

Maak een praatje met lokale studenten

In Ruteng barst het van de scholieren die je aanspreken om hun Engels bij te spijkeren. Ze willen met je meelopen, samen iets eten en zullen je van alles vragen. De afsluiting is meestal dat ze je een schriftje geven om je naam en handtekening in te zetten. Schattig 🙂 .

Leuk om te ervaren, al heb je er niet altijd zin in. Bijvoorbeeld na een dag op verre van comfortabele wegen gereden te hebben. Maar ach, het is meestal een paar minuten en je helpt ze er erg mee. Hun enthousiasme is bovendien aanstekelijk 🙂 .

Weet sowieso dat je als toerist de grootste aandachtstrekker zal zijn in Ruteng. Ik werd aan de lopende band aangekeken, begroet en zo nu en dan uitgenodigd voor een praatje. De geijkte vraag is hoe dan ook: “Mau ke mana” oftewel: “Waar ga je naartoe?” Maar dit is eigenlijk overal in Indonesië het geval.

 

Fiets door de countryside en bezoek een traditioneel dorp

De rijstterrassen vlakbij het vliegveld van Ruteng

Rijd je zelf liever geen scooter? Fietsen is een perfect alternatief! Wat dacht je van een fietstour door de prachtige countryside van Ruteng? Flores Cycling Tours biedt zulke tours aan, en wel van 2 uur, een halve dag en een hele dag.

Op een (hopelijk) zonnige morgen vertrek je op een kwalitatieve mountainbike en rijd je door opzienbarende landschappen. Zo nu en dan wordt gestopt en vertelt de gids je interessante weetjes over de regio. Je wisselt de comfortabele hoofdweg af met zanderige paden die dwars door de natuur slingeren.

Kies je voor de dagexcursie, dan zal je beginnen met een tocht naar de oostkant om spinnenweb-rijstterrassen, tropische bossen en de achterliggende bergen te bewonderen.

Daarna ga je verder en pauzeer je in het met rijstterrassen bezaaide dorp Kenda. Onderweg kom je in het echte plattelandsleven terecht, en heb je de kans om in contact te komen met de lokale bewoners.

Verder bezoek je een koffieplantage om de Manggarai-Arabica en -Robusta met eigen ogen te zien groeien.

Lunchen doe je nadat je eenmaal terug bent in Ruteng, waar je neerstrijkt na een indrukwekkende route door rijstvelden die begrensd worden door glooiende heuvels.

Het middagprogramma staat in het teken van traditionele dorpen, een typisch iets waarvoor toeristen naar Ruteng komen. Je ziet er de karakteristieke kegelvormige Manggarai-huisjes en komt meer te weten over de ceremonies die ze hier houden.

Via de rijstvelden en het dorp La’o kom je ten slotte weer in het centrum. Daar sluit je het avontuur af met een kopje Ruteng-koffie en wat napraten met je groepje.

Kortom: een absolute aanrader. Wel is enige fitheid nodig aangezien er flink wat hellingen op je pad komen. Daarnaast is de route meer dan 20 kilometer lang. Al worden er genoeg rustmomenten ingelast. Uiteraard kan je evengoed voor een kortere variant kiezen. Of een waarbij mountainbiken en wandelen wordt gecombineerd. Keuze genoeg 🙂 .

 

Ga hiken op Mount Ranaka

Mount Ranaka is een vulkaan van 2.140 meter hoog, gelegen op een half uurtje rijden van Ruteng in Robo Village. Als je graag een hike in de wildernis wilt maken, is deze krachtpatser precies wat je zoekt. Het hele gebied is muisstil en je bevindt je in de pure natuur. De kans op het zien van andere klimmers is vrijwel nihil.

Het eerste deel van de wandeling leidt je naar een radiotoren, om daarna via een kronkelend, veelal door planten overwoekerd pad, door te gaan naar de vulkaan. Onderweg zie je stoom uit de grond oprijzen, je voelt de hitte er vanaf komen. Vanaf de top kijk je onder meer uit op Ruteng.

Een gids is niet persé vereist, al heb je vanaf de start wel enkele aanwijzingen nodig waar precies heen te gaan. Daar zal een local ter plekke je mee helpen. Reken op 2 tot 3 uur lopen vooraleer je boven bent.

Ben je een geoefend crossmotor-rijder, dan kan je hier zelfs naar boven rijden.

 

Verwen jezelf in een supermooi resort

Spring Hill is een plaatje van een accommodatie

Comfortabele slaapplekken blijken in Ruteng schaars. In het drukke centrum heb je eigenlijk continu geluidsoverlast van het lawaaierige verkeer, en na een uitputtende rit vanuit Labuan Bajo was dat het laatste waar ik zin in had.

Heb jij ook behoefte aan wat rust en luxe, kijk dan eens bij het Spring Hill Hotel. Dit is ongetwijfeld de beste en mooiste accommodatie die je in Ruteng zult vinden.

Het indrukwekkende complex bestaat uit een fraai aangelegde tuin, vijvers waarin allerlei grote vissen zwemmen en kamers gebouwd in traditionele stijl. De bedden liggen heerlijk en het ontbijt is een van de betere die ik op Flores heb gehad. Iedere dag is er een buffet met een ruime keuze. Ook Westerse dingen zoals een pot Nutella, pindakaas, cornflakes en havermout. Bovendien worden er verse eitjes en pannenkoeken voor je gebakken. Zoveel je wilt 🙂 .

Het enige nadeel wat ik kan bedenken aan de kamer, is de relatief dunne muur die van hout is. Wanneer je mensen naast je hebt zitten die tv kijken of hardop aan het kletsen zijn, zal je dit helaas horen. Nu ben ik wel tamelijk gevoelig moet ik zeggen, dus wellicht is het voor jou totaal geen issue.

 

Neem een kijkje op de traditionele markt

Iedere dag is in het centrum een traditionele markt waar de inwoners bijeenkomen om hun dagelijkse inkopen te doen. In tegenstelling tot de meeste markten in Indonesië, is deze levendige markt de hele dag geopend. Je hoeft er dus niet vroeg voor uit de veren.

Maar let op: er hangt een indringende visgeur, al zal je dat niet verbazen 😉 .

 

Bezoek een cultureel zweepgevecht

In de dorpen rond Ruteng worden jaarlijks diverse culturele festivals gehouden die je een inkijkje geven in de oude tradities en gebruiken.

De bekendste daarvan is het zogeheten caci, een vrij heftige aangelegenheid waarbij de deelnemers elkaar met zwepen van buffelhuid te lijf gaan. Verder wordt er luidkeels gezongen en gedrumd. Deze speciale dans hoort bij de Manggarai-minderheid, en het kan er hard aan toegaan.

Caci is vergelijkbaar met het stokvechten op Lombok, en ooit begonnen om een goede oogst in te luiden.

De legende eromheen vertelt dat wanneer een van de vechters op de achterkant van het lichaam geraakt wordt en er bloed volgt, de vruchtbaarheid van de bodem goed zal zijn. Het druppelende bloed symboliseert die vruchtbaarheid.

 

Eet lekkere streetfood

Het pleintje vol eetkraampjes

In de avond, zo vanaf een uur of zes, worden stalletjes opgezet door locals, meestal Javanezen. Ze koken er verrukkelijke streetfood voor je. Je vindt de kraampjes in Jalan Gajah.

De inwoners van Ruteng komen massaal op deze plek af. Het is een gezellige boel en dé spot om je onder te dompelen in het plaatselijke dorpsleven.

Wat wordt er zoal gemaakt? Uiteraard ‘nasi goreng’ en ‘lalapan’, maar bijvoorbeeld ook ‘pisang goreng coklat’. Dit is gefrituurde banaan met chocola.

En ik heb het in andere artikelen al eens gezegd: probeer zeker ‘martabak manis’ en ‘martabak telor’. De eerste is een soort dikke pannenkoek met beleg naar keuze, ik neem altijd geraspte pinda’s en hagelslag. Martabak manis wordt ook wel ’terang bulan’ genoemd. Martabak telor is een mengels van ei, fijngesneden groenten en eventueel vlees, dat men vervolgens onderdompelt in olie tot er een krokante korst ontstaat. Daarna is het smullen geblazen.

Voor groenten moet je op deze gezellige avondbijeenkomst trouwens niet zijn. Die kun je beter op de eerdergenoemde markt of bij een van de kleine zaakjes kopen.

 

Bezoek de Liang Bua Cave (Hobbit Cave)

Bij opgravingen in 2003 troffen archeologen een bijna compleet skelet van een zogenoemde Hobbit aan in de de Liang Bua Cave, oftewel de Hobbit Cave. Zoiets hoor je niet elke dag, fascinerend toch?

Deze mensensoort, bekend onder de Latijnse naam ‘Homo floresiensis’, leefde zo’n 50.000 jaar geleden op Flores en werden amper langer dan 1 meter.

Bij de kalksteengrot is een klein museum om verdere informatie in te winnen én je kunt er het skelet van dit ‘Floresmens’ bekijken.

Niettemin is de grot zelf weinig speciaals vergeleken met andere grotten in Zuidoost-Azië. Daarom zou ik ‘m alleen bezoeken indien je geïnteresseerd bent in archeologische vondsten. Je moet er namelijk wel een dik half uur voor rijden, en het zou zonde zijn als je er met verkeerde verwachtingen heengaat.

Om toegang te krijgen tot de grot betaal je 30.000 IDR, da’s inclusief een gids die je boeiende feitjes vertelt.

 

Geniet van de rust bij Danau Ranamese

Op een half uurtje rijden vanaf Ruteng ligt het pittoreske Ranamese-meer, volledig omzoomd door weelderig jungle-bos. Dit is de perfecte plek om een te worden met de stadsdrukte te ontvluchten. De rust, koelte en schoonheid van het landschap hebben hier iets weg van Nieuw-Zeeland.

Naast relaxen, wandelen en misschien mediteren is Danau Ranamese in trek onder vissers.

Belachelijk is echter de tiranieke toegangsprijs van 100.000 IDR, terwijl locals slechts 5.000 kwijt zijn om binnen te komen. Ga daar niet mee akkoord, en ze zullen je voor een fractie binnenlaten.

Oh voor ik het vergeet: sla de weekenden bij voorkeur over, mocht je voor je rust komen. Het is namelijk een populaire plek onder locals die ’s weekends een uitstapje maken vanuit de stad.

 

Welke eet- en drinktentjes in Ruteng zijn aanraders?

‘Tempeh bakar’, oftewel gegrilde tempé, is een van mijn favoriete Indonesische gerechten – mede door de verse sambal 🙂

Om authentiek Indonesisch te eten is Warung Makan Jawa RUTENG MANGGARAI een van de betere eetzaakjes om naartoe te gaan in Ruteng.

Alles wat met mie te maken heeft, zoals ‘mie goreng’ vind je bij HELAHAE. Een kleine warung waar je smaakpapillen verwend zullen worden. De gebakken rijst is er overigens evengoed superlekker.

Vergelijkbaar is Waroeng D’Joice, al staan zij vooral bekend om hun gegrilde kip met een dressing van chili en tomaat.

Heb je trek in rendangvlees en andere specialiteiten uit Sumatra? Dan is Rm Putri Minang Ruteng de plek waar je moet zijn.

En de avondmarkt, waarover ik eerder al sprak, is een plek die je sowieso een keer gezien wilt hebben. Je hebt er van alles, probeer ook de eerdergenoemde terang bulan, een fluffy pannenkoek die perfect is als toetje 🙂 .

Een fijn restaurant gericht op toeristen is Cafe AGAPE. Naast Indonesische gerechten hebben ze er eveneens pasta en steaks met friet. Hun koffie is trouwens ook uitstekend.

Voor een verse pizza is Alline Pizza top. Tot mijn verbazing hadden ze er bovendien een espressoapparaat, met lekkere en sterke koffie.

Terugkomend op koffie: de beste spot voor een bakkie is Kopi Mane Inspiration. Hier drink je heerlijke koffie van Flores uit de streek, Manggarai-Arabica of -Robusta.

 

Waar in Ruteng raad ik je aan om te overnachten?

In Ruteng heb je de keuze om in het (drukke) centrum of even daarbuiten in de rijstvelden- en terrassen je overnachten. Indien je een motorbike hebt, zou ik voor de tweede optie gaan. Kies je toch voor het centrum, check dan goed de reviews van de plek die je op ’t oog hebt. Met de accommodaties die ik voor je heb geselecteerd zit het in elk geval goed, check ze hieronder.

Ben je alleen dan is een hostel aan te raden, omdat je op die manier de kans vergroot op het ontmoeten van andere mensen. Bovendien ben je dan zo min mogelijk kwijt aan je slaapplek. Drie prima hostels om een bed te boeken zijn Chacha Homestay & Dormitory, MJR Ticketing Guest House en het Ruteng Hostel.

Een toffe homestay in de natuur is de Sun Rice Homestay, even buiten Ruteng. Je verblijft hier middenin de rijstterrassen en eigenaar Jeff is een superaardige kerel. De dag erop neemt hij je mee de rijstvelden in en maak je een schitterende wandeling.

Twee andere uitstekende homestays om een paar nachtjes te blijven zijn Wisma PO’ONG in de rijstvelden en Mama’s Homestay in het centrum. De laatstgenoemde is iets duurder, maar wel helemaal nieuw.

Voor meer comfort en een ietwat luxer verblijf adviseer ik je als gezegd het Spring Hill Hotel, wat aan de rand van het dorp ligt. Chill is hier het ontbijtbuffet waar je iedere ochtend smikkelend je dag zult starten, gelegen in een prachtige tuin. Ara Garden Inn is een ander hotel om te overwegen, ze bieden daar bovendien yogalessen aan.

Ten slotte wil ik nog een hele originele manier van overnachten met je delen: slapen in een klooster. Een volstrekt andere ervaring dan je gewend bent. Bij Hotel Susteran, behorende bij het Susteran Santa Maria-klooster, heb je de kans om dit te doen. Ze adverteren niet op Booking.com, gewoon effe langswippen dus 🙂 . Het klooster ligt in het centrum en is zodoende makkelijk te bereiken.

 

Hoeveel dagen raad ik je aan om in Ruteng te blijven?

Lief 💙

Ik raad je aan om sowieso 2 volle dagen voor je verblijf in Ruteng uit te trekken.

Je hebt dan 1 dag om te besteden aan de rijstvelden en een andere dag om eropuit te trekken naar de Tengku Lese-waterval, in mijn optiek de twee absolute hoogtepunten van Ruteng.

 

Hoe zit het met transport in Ruteng?

De beste en meest gemakkelijke manier om Ruteng te verkennen is per scooter. Die huur je voor 100.000 IDR per dag. Zorg wel bekend te zijn met de risico’s, zo is het van belang te weten dat je onverzekerd rondrijdt wanneer je geen motorrijbewijs hebt. Meer daarover lees je in deze gids.

Een andere optie die je hebt is om je door een ‘ojek’, wat een motorbike-taxi is, ergens te laten afzetten. Je moet er dan echter rekening mee houden dat je voor de terugweg waarschijnlijk niet zomaar iemand gevonden hebt, zeker in het geval waarin je naar een afgelegen rijstveld of de Tengku Lese Waterfall wilt. Voor korte ritjes is 5.000 IDR tot 10.000 IDR de standaard.

Via je accommodatie is het eveneens mogelijk om met een chauffeur op pad te gaan, die je langs de mooiere plekjes brengt. Hij zal telkens op je wachten tot je het welletjes geweest vindt en door wilt naar de volgende spot.

 

Wat is de beste reistijd voor Ruteng?

De grootste kans op fijne weersomstandigheden in Ruteng heb je in de relatief droge maanden, van juni tot en met september.

Veel meer nattigheid kun je verwachten in de overige maanden.

Eind september was de periode dat ik in Ruteng was, en op zich heb ik prima weer gehad. Met die ene tropische bui tijdens m’n vertrek van de Tengku Lese-waterval als uitzondering 😉 .

In Ruteng moet je kort gezegd altijd rekening houden met een bui. Je zit er nou eenmaal hoog en het landschap is er natuurlijk niet voor niets zo ontzettend groen. Niet getreurd, want later deze reis zal je nog zonnige plekken zien met tropische stranden, denk aan Koka Beach en de eilanden voor de kust van Maumere. Indien je van plan bent meer van Flores te ontdekken tenminste 🙂 .

 

Hoe kom je in Ruteng?

Ben je je reis op Flores in Labuan Bajo gestart, dan is Ruteng een logische volgende bestemming. Zelf heb ik die route ook bewandeld en met de minibus van operator Gunung Mas duurt het 4 tot 5 uur. Onderweg wordt er bij een warung gepauzeerd om een hapje te eten.

Kom je juist van de andere kant gereisd, bijvoorbeeld vanuit Bajawa, reken dan op 4 uur reistijd.

Zoals gezegd is er een airport -Frans Sales Lega Airport-, al is die erg klein en nauwelijks in gebruik voor commerciële vluchten. Enkel van en naar Kupang op West-Timor zijn die er (1,5 uur reistijd).

 

Vervolg je reis naar Bajawa of Wae Rebo

De karakteristieke kegelhuisjes in Wae Rebo

Een erg leuke plek om je reis naartoe te vervolgen is het eveneens in de hooglanden gelegen Bajawa. Daar is genoeg te beleven, met Mount Inerie en het dorpje Bena als twee belangrijke hoogtepunten.

Een andere optie is om een uitstapje te maken richting het dorp Wae Rebo, bekend om de kegelvormige huisjes. Om daar te komen zal je een chauffeur moeten regelen of zelf over de hobbelige weg naar het plaatsje Denge dienen te rijden. Denge is de plaats waar de 3 uur durende hike begint, die eindigt in Wae Rebo. Verwacht overigens geen al te authentieke belevenis, je merkt duidelijk dat men er de laatste jaren gewend is geraakt aan toeristen. Zo is het overnachten in een Mbaru Niang-huisje met 350.000 IDR per persoon behoorlijk prijzig te noemen. De toegang zonder overnachten bedraagt 200.000 IDR. Todo, een ander dorp in de buurt van Ruteng, is evenmin authentiek meer te noemen. Ruteng Puu Traditional Village, in Ruteng zelf, is te overwegen, al voel je ook hier het commerciële aspect. Indien je een authentiek dorp zoekt, kun je beter in de buurt van Bajawa kijken als je het mij vraagt.

Labuan Bajo is een logische volgende bestemming als je richting het westen van Flores gaat.

Vind je het zelf reizen allemaal een tikkeltje intensief en teveel geregel, dan past een Flores-tour beter bij je. Local Guides biedt toffe reizen aan, variërend van 3 tot 6 dagen. Samen met een gids uit de streek bezoek je de hoogtepunten van het eiland, met onder meer Ruteng.

 

Heb je een leuke route voor Flores nodig?

Mocht je wel wat hulp kunnen gebruiken bij het plannen van je reis op Flores, dan raad ik je aan om deze route te bekijken. In 2,5e week kom je langs de meest indrukwekkende plekken, uiteraard hoort Ruteng daar ook bij.

Een andere tip die ik voor je in petto heb is Backpackgids Indonesië. Hierin vind je alles wat je nodig hebt voor je reis naar Indonesië. Denk aan een heleboel veelzijdige routes, insider-tips, hidden gems en handige praktische info. Zo hoef je zelf niet meer het tijdrovende (en saaie) uitzoekwerk te doen, en heb je alle ingrediënten om er een te gekke reis van te maken.

 

Zo, ben je enthousiast geworden over Ruteng? Ga erheen en ervaar zelf hoe betoverend mooi het er is.

Vragen? Stel ze in de reacties 🙂 !

Haal het maximale uit je reis

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis op Indonesië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk de ultieme backpackgids voor Indonesië ontwikkeld. Specifiek voor Bali en Azië zijn Backpackgids Bali en Backpackgids Azië eveneens twee absolute aanraders.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Indonesië

Ga jij richting Indonesië? Dan is deze backpackgids een must om te hebben.

Backpackgids Bali

Dé gids die je niet mag missen als je naar Bali gaat. Ook de Nusa- en de Gili-eilanden komen uitgebreid aan bod.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
2 Antwoorden
  1. Wat een prachtig gedetailleerd avontuur! Jouw ervaring in Ruteng klinkt als een onvergetelijke mix van onverwachte gastvrijheid, verkenning en verbinding met de lokale cultuur. Ik kan me bijna de nieuwsgierige kinderen op hun turquoise stoelen voorstellen en de koele berglucht voelen, een verfrissend contrast met de hitte van Labuan Bajo. Het is geweldig hoe de eenvoud van het delen van een kopje zoete koffie met de locals kan uitgroeien tot een van de meest gekoesterde herinneringen.

    De spinnenweb-rijstvelden klinken als een must-see, en jouw beschrijving van het afdalen in de rijstterrassen en het ontmoeten van de vrouwen die in de velden werken, schetst een perfect beeld van de authenticiteit die Flores te bieden heeft. Ruteng lijkt een verborgen parel, ideaal voor wie de drukte wil ontvluchten en iets puurs en echts wil ontdekken. Bedankt voor het delen van zo’n levendige momentopname van je reis!

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw