Een complete gids voor een bezoek aan de magische Kelimutu-vulkaan

De Kelimutu-vulkaan met haar drie gekleurde meren is zonder twijfel een van de bekendste trekpleisters op Flores. De kratermeren hebben ieder hun unieke kleur en liggen op zo’n 1.600 meter hoogte. Een bezoek tijdens de zonsopkomst is een absoluut hoogtepunt, vanaf het hoogste punt heb je dan namelijk een verbluffend uitzicht over het nationale park.

Ga jij binnenkort ook naar Kelimutu? Lees dan even verder, want in deze gids vertel ik je alles wat je moet weten en deel ik bovendien m’n mooiste ervaringen met je.

 

Moni als ideale uitvalsbasis

Vanuit het dorpje Moni rijd je in een half uurtje naar het Kelimutu National Park. Ze is daarmee de ideale plek om als uitvalsbasis voor je trip te gebruiken. Gezellig of boeiend is het er echter niet, het is slechts een lange straat met continu voorbij racende motorbikes en hier en daar wat guesthouses en homestays.

Ikzelf ben in de vroege ochtend -om 04.00 uur- met een scooter richting Kelimutu gereden. Zoals gezegd duurt dit ongeveer een half uur. De weg is in goede conditie, al zit ‘ie wel vol bochten. Rijd dus rustig. Een chauffeur boeken (350.000 IDR – 22,50 euro) is in ieder geval echt niet nodig. De huur van een scooter is 100.000 IDR (zo’n 6,50 euro) per dag, meestal te regelen bij de accommodatie waar je verblijft.

Ondanks dat je waarschijnlijk moe zult zijn, is de weg naar Kelimutu eigenlijk al een ervaring om niet meer te vergeten. Boven je zie je namelijk een hemel die volstaat met duizenden sterren. Magisch. En naast je ligt een vallei vol met rijstterrassen, al zie je die pas op de terugweg, wanneer het licht is.

Gebruik de app Maps.me en je zit altijd goed. Sowieso is er maar een weg, dus verkeerd rijden zal je niet doen.

Sommige mensen gaan trouwens naar Kelimutu vanuit Ende, al raad ik je dit niet aan. Je bent dan al snel 2 uur onderweg, iets waar je waarschijnlijk weinig zin in hebt, zo vroeg. Maak het jezelf daarom niet te moeilijk.

 

Overnachten in Moni

Aangezien je vroeg uit de veren moet (03.45 uur) om naar de vulkaan te rijden, is het wel zo prettig om een enigszins rustige slaapplek te hebben.

Een prima plaats om te overnachten is de Bintang Lodge. De kamers liggen gelukkig een stukje van de weg af, waardoor je relatief weinig geluidsoverlast van het verkeer zult ondervinden. Je krijgt een welkomstdrankje naar keuze, iets wat ik op Flores maar weinig heb gezien. Ze verhuren tevens motorbikes en de aardige eigenaar Tobias biedt ook privé-vervoer over het eiland aan, handig indien je een chauffeur zoekt.

Nog een andere tip is The Geckos Homestay, al heb ik er zelf niet geslapen. Veel andere reizigers raadden me deze spot aan, vandaar dat ik ‘m noem. De homestay ligt van de drukke weg af, wat een pluspunt is.

 

Restaurants in Moni

Goede restaurants zijn schaars in Moni. Het eetzaakje wat met kop en schouders boven de rest uitsteekt is wat mij betreft Good Moni Cafe & Resto. Alle gerechten worden hier bereid met verse en biologische ingrediënten, en dat proef je. Je vindt Good Moni net buiten het drukke centrum, al je de heuvel oploopt. Bovendien is de menukaart aantrekkelijk geprijsd, aangezien het een lokale warung is.

Indien je in de avond wat vertier zoekt, dan is Mopi’s Place een leuke tent om naartoe te gaan. Er is vaak livemuziek en je hebt er relaxte plekken om te zitten.

 

Hot springs en watervallen

Behalve Kelimutu is er rond Moni niet heel veel te beleven. Wel liggen er enkele hot springs en watervallen die je naderhand kunt bezoeken.

Op de terugweg van de vulkaan is het heerlijk om je moeheid weg te spoelen in het warme water van Permandian Air Panas Lia Sembe. Vlakbij vind je de Kolorongo Hot Spring die middenin de rijstvelden ligt. Een mooie setting, al is het water vrij lauw, wat ik persoonlijk minder vond.

Zin in verkoeling? Vlakbij het centrum ligt de Murundao Waterfall, die met name ’s middags populair is bij locals. Het is niet de meest indrukwekkende waterval, al is het lekker om er eventjes te relaxen.

 

Lokale markt

Iedere dinsdagochtend wordt er in het centrum een markt wordt gehouden. Schrik niet, deze is van 3.30 uur tot 09.00 uur.

 

Hoe kom je in Moni?

Ik ben vanuit Bajawa met een shared car richting Moni gereisd. Goed om te weten is dat je hiervoor over moet stappen in Ende. Naar Ende -3 uur- betaalde ik 100.000 IDR (6,50 euro) en voor de laatste 1,5 uur naar Moni 50.000 IDR (3,25 euro). De bus -Gunung Mas- is een andere optie. Deze rijdt direct naar Moni, zonder pauze in Ende.

De route Ende-Moni is overigens echt schitterend. Je komt langs talloze diepe valleien die bijna volledig uit groene rijstterrassen bestaan. Dit alles zie je vanaf grote hoogte, omdat je door de bergen rijdt.

Indien je via Maumere gaat, houd dan rekening met een reistijd van 3 uur. Ook hier kun je de Gunung Mas of een gedeelde auto pakken om in Moni te komen, eventueel met een stop in Koka Beach.

Lokale bussen zijn tevens mogelijk, al is dit meer gedoe en je bent langer onderweg.

 

De geweldige uitzichten in het Kelimutu National Park

Na een gevoelsmatig lange zigzag-weg vanuit Moni, beland je bij de ingang waar in slagboom je tegenhoudt. Hier koop je je kaartje plus parkeerticket, waarna je nog een dikke 3 kilometer rijdt voor je bij het startpunt komt.

Als je je scooter op de parkeerplaats hebt gezet, volgt een vrij eenvoudige wandeling naar het hoogste punt van het Kelimutu National Park. Je begint op een trap, en in 20 tot 30 minuten ben je boven. Daar verkopen locals koffie, thee, noodles en dat soort dingen.

Vervolgens wacht je tot de zon opkomt en het meer -Danau Alapolo- voor je krijgt geleidelijk aan een turquoise kleur, terwijl de rijzende zon voor een prachtige roodgele lucht zorgt. Ernaast ligt Danau Kootainuamuri, al is die vanaf deze plaats maar voor een klein stukje zichtbaar. Aan de andere vind je het derde -veel donkerdere- meer, Danau Abutu.

Een aanrader is om behalve dit uitkijkpunt ook naar de minder bekende plekjes te wandelen. Ik vond het zelf nogal druk worden, en zag een stukje lager een op het oog veel betere viewpoint. Beter omdat je vanaf die locatie een completer zicht hebt op de meren Danau Alapolo en Danau Kootainuamuri samen. Helemaal als je op de kraterrand gaat staan.

Ik besloot om erheen te lopen. Helaas stond er aangegeven dat je vanwege veiligheidsredenen op het platform moest blijven staan, al zag ik een zandpad met voetafdrukken die naar mijn beoogde doel leidden. Het leek me veilig genoeg en ik ging er daarom gewoon voor.

En jawel, daar stond ik dan. Helemaal m’n eentje. Geen stemmen. Pure natuur. Dit maakte het extra bijzonder. Ik werd vervolgens beloond met deze ronduit fenomenale beelden:

Zoals je ziet is ook het grijsbruine, ruige vulkanische landschap indrukwekkend. Het blauwgroene water en de invallende zonnestralen matchen er perfect mee.

Maak trouwens niet de fout om te snel weg te gaan, want hoe langer je wacht, hoe feller de kleuren van de kratermeren worden.

 

Bijgeloof

Over de kleuren gesproken, lokale bewoners geloven dat er geesten in de meren leven, wat volgens hen de verklaring voor de opmerkelijke kleuren is. Zo zou het donkere water van Danau Abutu de eindbestemming zijn van behekste zielen, en reizen jonge geesten af naar Danau Kootainuamuri.

De wetenschappelijke reden voor het kleurverschil is echter minder spannend. De meren bevatten allen verschillende mineralen, die op hun beurt voor de unieke kleuren zorgen.

 

Geldigheid ticket

Je kunt in de middag nog een keer teruggaan. Het nationale park is namelijk tot 18.00 uur geopend, en je ticket is de hele dag geldig. Alleen, in de praktijk heb je hier waarschijnlijk weinig trek meer in, aangezien je je na het bezoek in de ochtend waarschijnlijk vrij moe zult voelen. Bovendien is het dan meestal een stuk bewolkter.

 

Neem warme kleren mee

’s Ochtends vroeg is het behoorlijk koud, zeker als je op de scooter door de bergen rijdt. Een vest of trui en een lange broek zijn daarom nodig. Wanneer je eenmaal wandelt zal je merken dat je het warmer krijgt, al is het wachten op de top daarna weer vrij koud. Gelukkig is er thee en koffie, wat voor de nodige opwarming zorgt.

 

Wat kost een bezoek aan Kelimutu?

De entree tot het nationale park is 150.000 IDR (krap 10 euro) voor de hele dag, plus 5.000 IDR (0,30 euro) om je scooter te parkeren. Let op, want op zon- en feestdagen is de toegang zelfs 225.000 IDR (14,50 euro) per persoon. Wetende dat locals 7.000 IDR (0,45 euro) betalen, zijn deze bedragen een complete rip off, al moet je het ermee doen.

 

Vervolg je reis naar Koka Beach of Bajawa

Een erg mooie bestemming om na Moni te bezoeken is Koka Beach. Reis je de andere kant op? Dan zou ik naar Bajawa gaan. Ende, de stad die ertussenin ligt, is niets bijzonders.

Ga jij backpacken in Indonesië?

Backpackgids-Zuid-Indonesië-bannerLaat mij je dan helpen. Tenminste, als jij het maximale uit je reis wilt halen 🙂 .

Samen met verschillende Indonesië-experts heb ik namelijk een ultieme backpackgids speciaal voor Indonesië ontwikkeld. Het is een prachtige gids geworden vol met routes, insider-tips en inspiratie.

Onder meer de volgende dingen komen aan bod:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Tips waar je als backpacker moet zijn, maar ook waar beter niet.
Per bestemming bespreken we de mooiste bezienswaardigheden en de leukste activiteiten.
Veelzijdige routes die bovendien zijn aan te passen aan jouw specifieke wensen.
Iedere route is voorzien van een handig routekaartje, inclusief tips hoelang ergens te blijven.
Handige schema’s waarin je ziet hoelang het duurt om van de ene naar de andere plek te reizen.
Adviezen voor transport, om geld te besparen en om zo veilig mogelijk op pad te gaan.
52 extra tips om het maximale uit je reis te halen.

Wil jij meer weten over deze ultieme gids voor Indonesië-reizigers?

Arrow

Naar de aanbieding!

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw