Backpacken in Thailand is wat mij betreft in één simpel woordje samen te vatten: geweldig. Bruisende steden, ultieme party-eilanden, verlaten stranden, prachtige ongerepte natuur en vooral héél veel reizigers: ‘het Land van de Glimlach’ heeft alles te bieden waar jij als backpacker behoefte aan hebt.

In dit uitgebreide artikel geef ik je onder meer verschillende bezienswaardigheden die je kunt bezoeken in Thailand en verder een overzicht van de typische kosten die je tegen gaat komen. Tot slot bespreek ik waardevolle reisinformatie zoals de beste reistijd, visum, geldzaken en je benodigde vaccinaties als je gaat trekken door Thailand.

Laat ik meteen maar eens met de deur in huis vallen: Thailand (meestal Bangkok) is doorgaans het centrale punt voor mensen die in Azië gaan backpacken. Dit is niet alleen vanwege de centrale ligging, maar ook zeker wegens de prachtige Thaise eilanden, ongerepte jungles, het goedkope verblijf en omdat Thailand een land is dat relatief makkelijk bereisbaar is.

Ook als off the beaten path­-backpacker kom je aan je trekken, wees niet bang. Ondanks dat het land vele toeristische spots kent, zijn er nog altijd tal van plekjes die relatief onontgonnen zijn.

Voor mij persoonlijk is Thailand een ideale bestemming om je trip door Azië te beginnen. Na het lezen van de informatie en tips uit dit artikel, zal je dit ongetwijfeld beamen en heb ik hopelijk het gros van je vragen weggenomen 🙂 .

 

De thema’s van dit artikel zijn…

Kosten backpacken Thailand
Bezienswaardigheden Thailand
Voorbereiding backpacken Thailand

 

Backpacken Thailand – kosten

Ik begin met een overzicht van de kosten die je zoal kunt verwachten als je gaat reizen in Thailand. Denk hierbij aan de uitgaven aan accommodatie, eten en drinken, het transport en het ondernemen van activiteiten. Tevens geef ik een schatting van het dagbudget dat je in Thailand als backpacker nodig gaat hebben. Dit doe ik aan de hand van eigen ervaringen, recente research en op basis van wat ik van andere backpackers heb gehoord.

Dit gedeelte begin ik met de kosten voor accommodatie, daarna bespreek ik eten en drinken, transport en tot slot geef ik je een inzage in wat je kwijt gaat zijn aan tours en activiteiten.

Belangrijk: de prijzen in dit artikel zijn in Thaise baht (THB) en in euro (€). Ik ben uitgegaan van de gangbare koers 40 THB = €1. Voor de actuele wisselkoers, bekijk xe.com.

Accommodatie Thailand

Accommodatie Koh Lipe

Het uitzicht vanuit je strandhutje op Koh Lipe

Als je goedkope accommodatie zoekt, dan ben je net als vele andere Zuidoost-Aziatische landen in Thailand op de juiste plek. Weet wel dat het in Bangkok en het noorden van Thailand een stukje goedkoper is dan in de zuidelijke steden en eilanden.

In Bangkok kun je een private room boeken voor 180 THB (€4,50) maar tevens voor het 100-voudige. In Chiang Mai heb je qua goedkopere opties wat meer keuze dan in Bangkok. Ik sliep hier voor 140 THB (€3,50) in een slaapzaal en in Pai had ik samen met een reisgenoot een treehouse voor minder dan €5 (Twin Hut in Pai). Op de eilanden betaal je al snel het dubbele, zo niet het driedubbele. Voor Nederlandse begrippen nog altijd goed betaalbaar, maar het kan even wennen zijn als je vanuit het noorden komt.

Ben je op zoek naar meer luxe dan een eenvoudig hostel, dan kun je uiteraard ook opteren voor een drie- of zelfs vijfsterrenhotel. In het eerste geval heb je doorgaans een eigen kamer vanaf 700 THB (€17,50) terwijl je in de luxere hotels gemiddeld al snel 2.800 THB (€70) betaalt.

Persoonlijke en betaalbare aanraders om te slapen in Thailand zijn onder meer Sawasdee Guesthouse (Bangkok), Julie Guesthouse (Chiang Mai), My New House (Bangkok), Asia Backpackers (Koh Chang) en Koh Lipe Backpackers Hostel (Koh Lipe). Iets duurder voor backpack-begrippen, maar nog altijd goed betaalbaar, is Rambuttri Village Inn (Bangkok) inclusief zwembad op het dak!

 

Eten en drinken Thailand

Street Food

Probeer de heerlijke pad thai eens in Bangkok (Soi Rambuttri)

Zoals je waarschijnlijk al weet, is Thailand het land bij uitstek voor heerlijke streetfood. Vaak kun je voor bedragen tussen de 2 en 6 THB (€0,50 en €1,50) een perfect smakende maaltijd krijgen. Mijn persoonlijke favoriet is zonder twijfel Pad Thai maar ook de Sticky Rice uit Chiang Mai staat er bij mij goed op. Het is gebruikelijk dat bij de straatkraampjes potjes staan met pepertjes, geraspte pinda’s en dergelijke. Hiervan kun je gratis gebruikmaken, zo kun je nog een extra twist aan je maaltijd geven.

Voor mij is streetfood helemaal super, dat wil zeggen dat ik niet of nauwelijks in restaurants eet als ik ga rondreizen door Thailand. Wil je dit wel, reken dan op ongeveer het dubbele van de prijs die je voor een gerecht bij een straatkraampje betaalt, prijzen vanaf 120 THB (€3). Net als in omringende landen, zijn Westerse gerechten wat hoger geprijsd, variërend van 160 tot 320 THB (€4 tot €8). Ben je van plan om naar de Macdonalds te gaan, reken dan op ongeveer 100 THB ( €2,50) voor een Big Mac Menu. Helaas zijn de hamburgers wel wat kleiner dan thuis, maar de lage prijs is dan wel weer interessant. Een Sundae-ijsje voor 30 THB (€0,75) vind ik persoonlijk ook niet slecht 🙂 .

Dan het drinken in Thailand. Te beginnen met het meest genuttigde drankje onder backpackers: bier. Je kunt onder meer kiezen uit de merken Chang, Singha, Leo en Tiger. Bij de supermarktketen 7-11 moet je denken aan prijzen vanaf 40 THB (€1) voor een 66 centiliter fles. Persoonlijk vind ik Tiger het lekkerst, daarna Chang en Singha bevalt me het minst omdat ik ‘m wat waterig vind smaken. Verder kun je natuurlijk Heineken krijgen, wel tegen een ietwat hogere prijs.

Een fles water kost je minimaal 6 THB (€0,15), een fles wijn is net zoals in andere Aziatische landen prijzig, denk aan prijzen vanaf 600 THB (€12) in een lokale supermarkt. Voor softdranken betaal je in de supermarkt per blikje minder dan 20 THB (€0,50) en in een gemiddeld restaurant ongeveer 40 THB (€1).

 

Vervoer Thailand

skytrain Bangkok

De Skytrain in Bangkok

Het zal je niet verbazen, maar ook het transport in Thailand is goedkoop te noemen. Pak je een lokale stadsbus, reken dan op ongeveer 6 THB (€0,15) voor een enkele rit. Maak je gebruik van de metro of skytrain in Bangkok, dan kost je dit voor een enkeltje maximaal 50 THB (€1,25).

Denk je dat tuk-tuks goedkoop zijn? Dan kom je vaak bedrogen uit. Bespreek altijd de prijs op voorhand en onderhandel met de gangbare prijzen van andere transportvormen in je achterhoofd. Taxi’s zijn soms zelfs nog goedkoper dan tuk-tuks, voor een ritje door Chiang Mai of Bangkok zou je normaal gesproken niet meer dan 100 THB (€2,50) moeten betalen.

Als je van de ene stad naar de andere wilt reizen, maak je gebruik van de bus, trein of een minibus. De laatste optie is het duurst, maar wel het snelst. Voor transport per trein ben je overdag ongeveer 280 THB (€7) kwijt, voor een nachttrein inclusief bed (2e klasse, zonder airco maar met ventilator) zit je al snel rond de 800 THB (€20). Nachtbussen zijn goedkoper, maar wil ik je niet aanbevelen. In de trein krijg je een echt bed, terwijl je in de bus je stoel enkel naar achter kunt klappen om een dutje te doen. Dit is iets wat niet aan mij besteed is. Daarbij maken de nachtbussen vaak één of enkele tussenstops waardoor je uit je slaap wordt gehouden.

Verder heb je de boot of ferry als vervoersmogelijkheid, om naar omringende eilanden te reizen. De prijzen hiervan variëren van 200 THB (€5) tot ongeveer 480 THB (€12). Ik wil je adviseren om bijvoorbeeld via je guesthouse een pakketreis te boeken, waar zowel het trein- als bootvervoer in zit inbegrepen. Dit is doorgaans het goedkoopst.

Geld besparen tijdens het reizen?

Check dan mijn 22 budgettips voor tijdens het backpacken. Een andere aanrader is mijn boek 51 Tips & Tricks om geld te besparen tijdens backpacken in Azië, onderdeel van de reeks Backpackgids Azië.

Heb je niet alle tijd van de wereld tot je beschikking, is het vliegtuig een goed alternatief. Logischerwijs (wat) duurder dan de voorgenoemde opties, maar je bent wel sneller van A naar B. Daarbij zijn de deals lang zo slecht nog niet. Zo kun je in november 2016 in minder dan anderhalf uur van Bangkok naar Krabi vliegen voor €35. Wel wat fijner dan een busrit van 16 uur!

Bangkok Krabi Vliegtuig

Binnenlands vliegen kan behoorlijk goedkoop

Tours en activiteiten Thailand

Jungletrek Chiang Mai

Een jungletrek in Chiang Mai

Allereerst wil ik je adviseren: onderhandel over de aangeboden prijzen die je in reisbureautjes en dergelijke ziet. Je onderhandelingspositie wordt sterker indien je met meerdere personen bent, dus je weet wat je te doen staat: andere backpackers leren kennen 🙂 .

Voor een trekking ben je gemiddeld tussen de 1.000 en 2.000 THB (€25 en de €50) kwijt, afhankelijk van de plaats en populariteit. Als je bijvoorbeeld kiest voor Flight of the Gibbon in Chiang Mai, dan betaal je al snel 3.200 THB (€80), terwijl je voor een ééndaagse jungletrek in Chiang Mai zo’n 1.000 THB (€25) betaalt.

Tip: doe in ieder geval goed onderzoek en vergelijk de verschillende aanbieders. Zeker voor duurdere activiteiten kunnen de prijzen (sterk) uiteenlopen.

Wil je je PADI -ook wel duikcertificaat genoemd- in Thailand behalen? Goede keuze, want je hebt er verschillende goede en betaalbare opties, met name op het eilandje Koh Tao. Kosten Padi Koh Tao? Zeer schappelijk, met zo’n 9.000 tot 10.000 THB (€225 tot €250) voor een vierdaagse cursus. Nadat je deze hebt behaald, kun je ervoor kiezen om tevens nog je PADI Advanced Open Water te behalen voor zo’n 8.500 THB (€213).

Budget per dag Thailand

Hoe zit het met het dagbudget dat je nodig hebt om te backpacken door Thailand. Alles in ogenschouw nemend, dus de bovengenoemde kosten, reken op zo’n 600 tot 800 THB (€15-20) als budgetbackpacker en als flashy backpacker op 840 tot 1.400 THB (€21-35).

 

Backpacken Thailand – bestemmingen en bezienswaardigheden

In dit gedeelte geef ik je een aantal van mijn persoonlijke hoogtepunten die je tijdens je route door Thailand kunt bezoeken. Waarom zou je gaan backpacken in Thailand? Wat zijn met andere woorden mijn aanraders op het gebied van todo’s en mustsee’s in Thailand? De tips vormen overigens geen complete lijst, maar slechts een greep uit mijn favorieten.

 

1. Maak kennis met Bangkok

Wat Phra Kaew

Wat Phra Kaew, een van de bekendere bezienswaardigheden in Bangkok

Zoals ik eerder schreef, door veel reizigers wordt Bangkok alleen gebruikt als doorreis-stad. Ik zou je toch willen adviseren om hier tenminste een dag of drie te verblijven en een kijkje te nemen bij onder andere Khao San Road en Soi Rambuttri: backpackersgebieden bij uitstek. Je hoeft niet altijd een georganiseerde tour te doen, Bangkok is daar wat mij betreft het ideale bewijs van. Simpelweg rondstruinen, liggen in een van de stadsparken of tussen de locals eten, zijn aanraders die je zonder al te veel inspanning kunt doen.

Voor mij waren niet het Grand Palace en Wat Prakeaw dé hoogtepunten van de stad, al raad ik je zeker aan om hier een kijkje te gaan nemen. Wat ik vooral leuk vind aan Bangkok, is het spotten van andere kleurrijke reizigers in de straten van Soi Rambuttri en Khao San Road. De figuren die je ziet langskomen, maken alleen het zitten en rustig kijken al tot een ervaring op zich. Blote voeten, rasta’s, baarden, piercings, ladyboys: je ziet werkelijk alles rondlopen.

Bovendien is Soi Rambutti een heerlijke plek om een frisse gemberthee te drinken of een yoghurtje met muesli en vers fruit (papaja) te eten. Je kunt in deze straat trouwens ook goede bonenkoffie krijgen bij een aantal kleine eetgelegenheden. Voor Starbucksliefhebbers: er zit een Starbucks verstopt in één van de zijstraatjes van Khao San Road 🙂 .

Verder is het bruisende avondleven in Khao San de moeite waard. Ben je op zoek naar een wat meer relaxende vibe, dan is Rambuttri een betere optie.  Als je een shopaholic bent, ga dan naar het reusachtige MBK, een shoppingmall waar ik letterlijk verdwaalde. Tot slot, bezoek de beste plekken met overheerlijke streetfood. Probeer zeker pad thai.

Tot slot wil ik je aanraden om een fietstour door Bangkok te maken, je komt op plekjes waar je anders nooit zou zijn gekomen. Echt een aanrader.

Tip: als je voor de laatste paar uur naar Bangkok gaat en geen hostel meer nodig hebt, kun je jouw backpack veilig achterlaten bij het Nappark Hostel dat op Khao San Road bij de drop-off plaats van de bus gelegen is. Dit is tevens een populaire spot waar veel backpackers verblijven.

2. Blijf langer dan gepland in het gemoedelijke Chiang Mai

Songkran Chiang Mai

Songkran in Chiang Mai: zo gaat dat dus 😉

Dan is er nog die andere stad, Chiang Mai. Het is hier allemaal net even wat rustiger en gemoedelijker vergeleken met Bangkok. Als Bangkok Amsterdam is, dan is Chiang Mai, laten we zeggen, Breda.

Zoals ik eerder zei, heb je hier te gekke trekkingsmogelijkheden, bijvoorbeeld in het Doi Suthep-Pui National Park, of een tocht tocht door de jungle inclusief het bezoeken van een authentieke hilltribe. Ook vanuit Chiang Rai heb je trouwens goede opties voor avontuur.

Verder is er de altijd gezellige night market en zijn er verschillende tempels te vinden verspreid door de stad. Je kunt tevens een fiets (mountainbike) of scooter huren en er zelf op uittrekken richting de nabijgelegen watervallen. Chiang Mai is overigens ook dé stad om een kookcursus te volgen aangezien de stad bekendstaat om haar culinaire hoogstandjes.

Een andere aanrader is om met het Thaise Nieuwjaar in Chiang Mai te zijn, ook wel Songkran genoemd. Dit driedaagse waterfestival wordt jaarlijks in april gehouden. Chiang Mai is trouwens ook een topbestemming voor het vieren van de reguliere jaarovergang van 31 december op 1 januari. Het hoogtepunt is wat mij betreft het moment waarop de prachtig verlichte lampionnen worden opgelaten. Erg indrukwekkend en leuk om meegemaakt te hebben.

Wat ik afraad? De Tiger Kingdom. Zelf ben ik hier jaren geleden geweest, geen idee of de beesten hier gedrogeerd zijn, maar ik ga er niet meer heen. Tijgers horen niet in kooien en zijn geen attracties om mee op de foto te gaan, of ze nou onder de middelen zitten of niet.

Tip 1: als je toch in Chiang Mai bent, ga dan zeker naar Pai en omgeving. Een, nog altijd, authentiek bergdorpje dat veel bezocht wordt door hippies en backpackers. Voor het échte avontuur raad ik je aan een scooter te huren en de Mae Hong Son loop te doen.

Lees ook: hoe je vanuit Chiang Mai in Pai kunt komen.

Tip 2: wil je olifanten zien die wél goed worden verzorgd (en dus niet worden mishandeld)? Ga dan naar het Elephant Nature Park dat in de buurt van Chiang Mai ligt.

3. Ga op avontuur in het Khao Sok National Park

Khao Sok National Park Thailand

Het uitzicht vanuit de boot in het Khao Sok National Park

Dit natuurlijke wonder wordt niet voor niets beschouwd als een van de mooiste natuurlijke parken wereldwijd. Je vindt hier onder meer één van ‘s-werelds oudste regenwouden. Als avonturier kom je hier volledig aan je trekken, met grotten, rivieren, gigantische kalkrotsen en natuurlijk ongerepte jungles.

Zeker in de vroege morgen is de aanblik van de kalkstenen rotsen adembenemend mooi omgeven door mistige wolken en het geluid van de wakker wordende dieren uit de jungle.

Het zou vreemd zijn als je geen hike gaat doen als je in dit nationale park bent. Je hebt onder meer de keuze uit negen routes die je kunt afleggen. Onderweg kun je diverse vogelsoorten spotten en een verkoelende duik nemen bij de verschillende watervallen. Onder meer de Bang Liap Nam- en de Ton Kloi-waterval zijn vaak gedane stops onder de toeristen. Persoonlijk vind ik de Sip et Chan-waterval het meest spectaculair, misschien ook wel omdat hier juist niet zoveel andere hikers naartoe gaan gezien de ietwat lastige klim 🙂 .

Als je op zoek bent naar een zeer originele manier van overnachten, boek dan een drijvend hutje op het pittoreske Cheow Lan-meer. Breng zeker een bezoek aan Khao Sok als je in het zuiden van Thailand bent! Vanuit Phuket en Surat Thani kun je er eenvoudig komen.

Tip: als je wilt zien hoe olifanten écht leven, ga dan naar Elephant Hills dat in het nationale park ligt. Hier maak je geen misbruik van de dieren door in een mandje op ze te gaan zitten. Wat je wel gaat doen, is onder meer eten voor ze maken, met ze in bad gaan en ze verzorgen. Echt een aanrader!

4. Haal je PADI en ga duiken bij Koh Tao

Duiken Koh Tao

Duiken bij Koh Tao levert bijzonder momenten op

Koh Thao is ook direct het goedkoopste eiland om je PADI te behalen. Heb je het certificaat al? Dan raad ik je aan om te gaan duiken rondom Koh Tao, Khao Sok, Koh Lanta of de Similian Islands.

Tip: als je duikbrevet wilt halen op Koh Tao, is Impian Divers een duikschool die ik je kan aanbevelen. De school wordt gerund door Nederlanders en je accommodatie tijdens de cursus is gratis.

Waarom gaan zoveel backpackers naar Koh Tao om dat felbegeerde brevet te kunnen halen? De hoofdreden is dat het er relatief goedkoop is, zo kun je voor minder dan €250 je certificaat halen inclusief eten, drinken, overnachtingen en duikuitrusting. Verder zijn er op Koh Tao veel gerenommeerde duikscholen aanwezig, en dat is niet zonder reden: de onderwaterwereld rondom dit eiland is fantastisch.

Tip: de beste periode waarin je op kunt gaan voor de PADI, is februari tot en met oktober.

Zeker als je alleen gaat backpacken, kan het nemen van een duikcursus ervoor zorgen dat je vrij eenvoudig met andere reizigers in contact komt. Je duikt namelijk altijd samen met een aantal anderen en gedurende de hele cursus (meestal twee tot drie dagen) ben je onderdeel van een grote groep andere potentiële duikers.

Tip: wil je iets totaal nieuws doen? Ga dan nachtduiken met een uv-lamp, waardoor je de onderwaterwereld op een heel andere manier ziet dan je gewend bent. Dit is mogelijk bij Ban’s Diving Resort.

5. Ga los op de Full Moon Party op Koh Phangan

Full Moon Party bij binnenkomst

De entree bij de Full Moon Party

Deze spreekt denk ik voor zich. Een typische must-do die je van je bucketlist afstreept als je in Thailand gaat reizen. Helaas zal de kater des te erger zijn, maar het feest zelf is een ervaring op zich. En ach, zeg nou zelf: een kater op het strand uitslapen, hoeft niet perse heel erg te zijn toch?!

Wil je ook een avondje lekker losgaan op het vollemaansfeest op Koh Phangan, dan moet je zijn rondom het strand Haad Rin waar iedere maand het feestgedruis losbarst. Mocht je in een andere periode op het eiland zijn, kun je altijd nog kiezen voor de Half Moon Party. Deze wordt gegeven op Ao Ban Tai, een ander strand op Koh Phangan.

Tip: ik heb er zelf voor gekozen om voor een rustige accommodatie te kiezen, dat wil zeggen niet op het hectische Haad Rin dat zuidoostelijk ligt. Ik kan je zowel de oost- als westkust van het eiland aanbevelen. Voor de oostzijde raad ik Thong Nai Pan aan en als je westelijk gaat Baan Tai.

Goed om te weten is dat Koh Phangan veel meer te bieden heeft dan alleen feesten en alcohol. Zo heb ik er bijvoorbeeld een mountainbike gehuurd en ben ik de heuvelachtige binnenlanden in gefietst. Je vindt op dit eiland prachtige ongerepte natuur, met onder meer verlaten baaitjes, de Than Sadet Waterfall en het Namtok Phaeng National Park.

Wel moet ik toegeven dat het soms wat steil was om te mountainbiken, maar ik ben vrij sportief en houd wel van een uitdaging 🙂 . Geen zin om te zweten? Dan is een scooter huren misschien een betere optie.

 

6. Waan je in een paradijs op de vele fantastische eilanden

Koh Lipe

Chillen op het strand van Koh Lipe

Hiermee bedoel ik niet enkel de geijkte (party)bestemmingen als Koh Phi Phi, Koh Phangan (Bottle Beach(!)) en Koh Tao. Denk ook aan Koh Chang met het gemoedelijke Lonely Beach, Koh Lanta, Koh Lipe, Koh Yao Noi, Koh Yao YaiKoh Tarutao (valt net zoals Koh Lipe onder het Tarutao National Marine Park met liefst 51 eilanden), Koh Kradan, Koh Mook (ook wel ‘Koh Muk’ genoemd), Koh Phayam, Koh Adang, Koh Mak en het bekendere Koh Samui. En dan heb ik Koh Rok nog niet eens genoemd, een verlaten paradijsje waar je kunt kamperen (en snorkelen!).

Lees ook: alles over mijn zoektocht naar de stranden op Koh Tao en over de geweldige snorkeltrip rond Koh Lipe.

Trouwens, als je op Koh Chang bent en je zit toevallig bij Lonely Beach, denk dan niet dat je wandelend de omgeving kunt gaan verkennen. De wegen zijn namelijk bizar stijl en er is niet of nauwelijks ruimte op de weg om te kunnen lopen. Begrijp me niet verkeerd: Lonely Beach is een prachtige plek, maar er zonder scooter zelf op uit trekken, bleek voor mij een utopie 🙂 .

De eilanden in Thailand hebben overigens meer te bieden dan enkel zon, zee, strand (en alcohol). Iets dat ik je 100% kan aanbevelen, is om op Koh Lanta een scooter te huren bij Long Beach en de indrukwekkende binnenlanden in te rijden. Wat ik heerlijk vond, was om onderweg een stop te maken in de bergen en samen met enkele locals een van de lekkerste dingen te eten die ik ken: frisse maar erg pittige papaja-salade met pindastukjes. Echt een aanrader!

7. Zie de eeuwenoude tempels in Ayutthaya

Wat Chai Watthanaram

Wat Chai Watthanaram in Ayutthaya

Logisch, want Thailand ademt Boeddhisme. Maar je hebt tempels en tempels. Waar moet je zijn voor de mooiste tempels in Thailand? Dat is wat mij betreft zonder twijfel in Ayutthaya, met onder meer Wat Phu Khao Thong en Wat Chai Watthanaram, Chiang Mai met Wat Dokeung, Wat Doi Suthep, Temple Naga en Wat Chet Yot.

Het kan overigens ook nog gaaf zijn om een boottocht te maken over de rivier, vanaf een afstandje zie je dan vele bijzondere ruïnes liggen.

Heb je behoefte aan wat luxe? Dan kan ik je aanraden om te overnachten bij Baan Thai House waar je uitzicht op de voorgenoemde rivier hebt. Via hen kun je tevens een fiets huren om de mooie omgeving te verkennen. Bovendien ligt dit guesthouse vlakbij het station, je kunt er te voet heenlopen als je met de trein bent aangekomen. Vind je deze plek wat te duur en ben je simpelweg op zoek naar backpackers, dan is het Stockhome Hostel een goed alternatief.

Als je de naar Chiang Mai gaat, maak dan zeker even een tussenstop in deze voormalige hoofdstad van Thailand die op slechts 1,5 uur van Bangkok ligt. Het zou zonde zijn als je dit boeiende stukje van het land mist.

Behalve in Ayutthaya, zijn er door heel Thailand schitterende tempels te vinden. Bijvoorbeeld in Bangkok waar je Wat Chaiwatthanaram, Wat Mahathat, Wat Arun, Wat Pho en het Grand Palace vindt. Verder moet je als tempel-junky zeker niet vergeten om te gaan kijken in Chiang Rai (Wat Rong Khun) en Chiang Dao (Wat Tham Pha Plong). Tot slot is de Tiger Cave Tempel in Krabi erg gaaf om te zien. Ook in de Isaan-regio heb je meerdere spectaculaire bouwwerken staan, daarover vertel ik je meer in puntje 10.

 Lees ook: mocht je naar Cambodja gaan en tempels willen bekijken, bekijk dan mijn guide voor het bezoeken van het tempelparadijs Angkor Wat.

8. Trek de binnenlanden van Kanchanaburi in

Erawan Watervallen

De Erawan-watervallen

Huur een mountainbike of een scooter en trek de prachtige binnenlanden van het nog niet erg toeristische Kanchanaburi in. Aanraders zijn het Hellfire Pass Museum, Death Railway, het Sai Yok Noi National Park (hier heb je grotten en de Sai Yok waterval) en tot slot het Erawan National Park. Ook kun je een avontuurlijke kanotocht in de River Kwai doen.

Tip: altijd al de De Erawan Watervallen willen bezoeken? Pak dan vanuit Kanchanaburi de bus naar het Erawan National Park. De rit duurt zo’n 1,5 uur en tussen 08.00 uur en 16.00 uur vertrekt er om de 1,5 uur een bus. De kosten zijn 50 Baht plus 300 Baht entree voor het nationale park. Kom je met de scooter, dan betaal je nog eens 20 Baht extra.

Ik wil je aanraden om zo vroeg mogelijk te gaan, om massatoerisme voor te zijn. Overnachten kan bij Canaan Guesthouse dat op slechts één minuut lopen van het busstation ligt.

9. Word zen in Chumphon

Thung Wua Laen Beach

Thung Wua Laen Beach aan de kust bij Chumphon

Gelegen in het zuiden van Thailand, denk je wellicht aan massatoerisme, drukke stranden en een hoog party-gehalte. Niets is echter minder waar als je naar de ietwat slaperige provincie Chumphon afreist. Zeker als je op zoek bent naar rust en de stormvloed aan Westerse toeristen even wilt ontvluchten, adviseer ik om deze bestemming niet alleen als gateway naar het verdere zuiden te gebruiken. Chumphon heeft namelijk een hoop te bieden. Een hoop waar veel reizigers geen weet van hebben. En gelukkig maar 🙂 .

Langs de kust vind je diverse eilandjes waar je, zonder omringd te worden door andere mensen, goed kunt snorkelen en duiken. Aanraders zijn Koh Ngam Noi, Koh Ngam Yai, Hin Lak Ngam en Hin Pa. Verder heb je ook goede mogelijkheden om in een homestay te overnachten op het eilandje Koh Pitak.

Voor avontuur raad ik je aan om tussen februari en april te gaan raften in het Phato-district. Tot slot: pak een boek en kom helemaal tot rust op een van de strandjes. Rust die je misschien wel even nodig hebt als je vanuit Bangkok, Koh Phi Phi of Koh Phangan komt 😉 . Stranden waar dit goed kan, zijn onder andere Bang Son Bay, Haad Sairee, Thung Wua Laen Beach en Thung Makham Noi Bay.

 

10. Ga ook eens naar het minder bekende Isaan

Chiang-Khan

Het uitzicht vanuit Chiang Khan: de Mekong en aan de overkant Laos

Isaan is een regio in het noordoosten van Thailand die vaker wel dan niet wordt overgeslagen door reizigers. Zonde als je het mij vraagt, want er is heel veel moois te zien in dit gebied waar de tijd al jaren lijkt stil te staan. Dit is wat mij betreft de spot waar je moet zijn als je op zoek bent naar het authentieke Thailand.

Wat kun je zoal doen in Isaan?

Het is erg leuk om een fiets te huren en de omgeving te verkennen. Je kunt starten bij het dorpje Wang Saphung en vanuit daar langs de rijstvelden fietsen. Verder kun je een lokale boerderij bezoeken om met eigen ogen te zien hoe de lokale Thai nou eigenlijk leeft.

Indien je geïnteresseerd bent in tempels, dan raad ik je aan om naar de stad Buriram te gaan. Je vindt hier indrukwekkende (opgeknapte) ruïnes uit de Angkor-periode in het Muang Tum-tempelcomplex. Erg mooi is Phanom Rung, een tempel die bovenop een heuvel is gebouwd.

Voor trekkings kun je terecht in het Khao Yai National Park dat trouwens het oudste nationale park van Thailand is. Onderweg kom je langs mooie watervallen en heb je de kans om verschillende bijzondere dieren te spotten. Zo leven er olifanten, gibbons en verschillende tropische vogels, zoals de neushoornvogel.

Er is nog zoveel meer te zien en doen in deze prachtige regio. Zo kun je vanuit het Chiang Khan over de Mekong varen, enorme beelden bewonderen in het Sala Kaew Ku Sculpture Park en een kijkje nemen in het ‘zijdedorp’ Pak Thong Chai. Ik zou zeggen: wijk van het geijkte toeristenpad af en ga het ontdekken.

 

Phuket?

Waarom noem ik Phuket niet? Omdat ik deze provincie simpelweg niet zo boeiend vind. Het was voor mij een beetje Pattaya in het klein: veel oudere mannen met jonge Thaise meisjes/vrouwen. Wel heb je er een bruisend nachtleven en een mooi strand met Kata Beach. De overige stranden zijn, zeker met wat je voor de rest in Thailand vindt, niet bepaald noemenswaardig. Tot slot is eilandhoppen vanaf Phuket meer dan de moeite waard.

Voorbereiding backpacken Thailand: wat je moet weten

1. Beste reistijd Thailand

De meest geschikte periode om te gaan reizen door Thailand is november tot en met april. Wanneer het in ons kikkerlandje koud wordt, kun jij dus lekker je backpack uit het stof halen en vertrekken!

In Noord-Thailand valt de meeste regen in de maanden juni, juli en augustus. In het midden van Thailand zijn de maanden september en oktober het natst, dit geldt tevens voor Zuidwest-Thailand inclusief de maand mei.

Laat je niet teveel afschrikken door het woord ‘regenseizoen’ dat van juli tot en met oktober loopt. Waar het op neerkomt is dagelijks een (hevige) bui van een uur. Persoonlijk vind ik dit juist prettig als het zo warm is, het zorgt voor welkome verkoeling. Andere voordelen is dat het landschap groener dan groen is, de accommodatie goedkoper en je minder toeristen om je heen ziet.

 

2. Visum Thailand

Als je gaat backpacken in Thailand, heb je te maken met verschillende situaties. Vlieg je naar Thailand, dan krijg je standaard het Visa on Arrival dat voor 30 dagen geldig is. Verlaat je vervolgens Thailand en kom je naar een tijdje weer terug, dan heb je:

 • Recht op 30 dagen Thailand als je via het vliegtuig Thailand binnenkomt.
 • Sinds 1 januari 2017 gelden deze 30 dagen ook als je Thailand over land betreedt. Voorheen was dit 15 dagen. Echter, je mag Thailand op deze manier maar 2 keer per jaar binnenkomen. Als je met het vliegtuig reist, geldt deze beperking niet.

Het visum kun je overigens in Thailand verlengen met nog eens 30 dagen, de kosten hiervoor bedragen ongeveer 1.940 Baht (€48,50). Je kunt ook kiezen voor het doen van een ‘visa run’, waarbij je Thailand verlaat en vervolgens weer binnengaat. Op deze manier heb je recht op een nieuw visum, tenzij je over land reist en in het lopende jaar al (minimaal) twee keer in Thailand bent geweest, zoals ik hierboven heb beschreven.

Een bewijs van vertrek heb je doorgaans niet nodig. Wel kan het zo zijn dat de vliegmaatschappij waarmee je vliegt hier om kan vragen. Zorg daarom dat je dit voorafgaand aan je vlucht duidelijk hebt.

Buiten de hierboven genoemde opties, kun je tevens een speciaal toeristenvisum Thailand aanvragen. Hiermee kun je langer dan 30 dagen in Thailand verblijven, namelijk 60, en dat voor omgerekend €30. Ook dit visum kun je verlengen met 30 dagen, wederom voor 1.940 Baht (€48,50). De verlenging regel je in Bangkok, Chiang Mai of Koh Samui bij een immigratiekantoor.

 

3. Geld Thailand

In Thailand betaal je met de baht, ook wel afgekort met ‘THB’. Op dit moment is 40 baht gelijk aan één euro, een koers die over het algemeen stabiel te noemen is.

Als je gaat pinnen in Thailand, houd er dan rekening mee dat je bij de meeste banken 180 baht (ongeveer €4,50) per transactie betaald. Dit bedrag is onafhankelijk het afgehaalde bedrag. Ik raad je daarom aan om per keer een wat groter bedrag te pinnen.

Tip: als je pint, kies dan voor de optie ‘Without Conversion’. Zo betaal je minder transactiekosten.

Let er verder op dat je altijd wat cash op zak hebt, op de eilanden kan het soms lastig zijn om een pinautomaat te vinden. Dit heb ik aan den lijve ondervonden toen ik op Koh Chang was.

Behalve je pinpas, kun je in Thailand goed terecht met je creditcard. Vaak tegen een geringe commissie. Vraag de hoogte hiervan altijd even na. Betaling in euro’s raad ik je af, je betaalt in deze valuta doorgaans omgerekend te veel.

 

4. Vaccinaties en inentingen Thailand

Backpacken in Thailand betekent ook dat je bepaalde vaccinaties nodig hebt, al is er slechts één verplicht. Dit is het vaccin tegen gele koorts. Echter, deze vaccinatie is enkel nodig indien je in de zeven dagen voor je bezoek aan Thailand in een gebied of land geweest bent waar gele koorts voorkomt. Deze aandoening komt alleen voor in Afrika en Zuid-Amerika en niet in andere Aziatische landen.

Geadviseerd worden DTP, hepatitis A en tevens BMR wanneer je nog nooit tegen de mazelen gevaccineerd bent.

Als je langer dan twee weken in Thailand blijft, dan wordt ook een inenting tegen buiktyfus geadviseerd. Blijf je langer dan drie maanden? Dan worden de volgende vaccinaties aangeraden: hepatitis b, tuberculose en rabiës.

Goed om te weten: als je binnen 6 tot 12 maanden nog een keer een inenting voor hepatitis A haalt, dan ben je voor 25 jaar beschermd. Indien je als kind een vaccinatie tegen DTP hebt gehad, ben je met een nieuwe prik 10 jaar beschermd.

Malaria komt in Thailand trouwens nauwelijks voor, enkel beperkt bij de grenzen met Myanmar, Cambodja, Maleisië, Laos en in de binnenlanden. Zo beperkt, dat je er geen Malariatabletten hoeft te slikken. Je hoeft je hier dus niet op voor te bereiden als je enkel en alleen in Thailand gaat backpacken. Wel raad ik je ten zeerste aan om een goede insectenspray te gebruiken. Met name op de eilanden stikt het van de muggen als de avondschemering begint.

 

5. Reisverzekering Thailand

Zorg ervoor dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan mocht je in nood zitten. Sluit daarom een reisverzekering af. Zelf ben ik erg tevreden over FBTO. In dit handige stappenplan lees je hoe ik tot deze keuze ben gekomen.

Voor een uitgebreid overzicht en het vergelijken van verschillende aanbieders, adviseer ik je om gebruik te maken van Independer.

Ga jij backpacken in Thailand?

Backpackgids Azië De goede bestemmingen weten is één, maar hoe verbind je deze met elkaar? Hoe maak je met andere woorden een compleet reisschema om je reis door Thailand en Azië tot een succes te maken?

Daarvoor hebben wij Backpackgids Azië ontwikkeld. Een 6-delig reispakket waarbij vraagstukken die komen kijken bij de invulling van je reis volledig worden opgelost.

Denk bijvoorbeeld aan:

Hoe stippel ik een route uit? Welke route(s) kan ik volgen? Meer dan 70 routes!
Hoe kan ik kosten besparen zonder dat mijn reis aan kwaliteit inlevert?
Hoe blijf ik veilig en gezond tijdens mijn reis?
Waar moet ik als backpacker zijn?
Welke cruciale dingen mag ik niet vergeten voor ik vertrek?
Welke accommodatie past bij mij?

Wil jij meer weten over het grootste Nederlandstalige backpackpakket voor Azië-reizigers?

Arrow

Naar de aanbieding!

Heb je wat gehad aan deze ‘mini guide’ voor je rondreis door Thailand of heb je nog tips? Laat het me weten, like en share 🙂 ! 

4 reacties

 1. Salland Storage

  Thailand is in een simpel woordje samen te vatten: geweldig. Bruisende steden, ultieme party-eilanden, verlaten stranden, prachtige ongerepte natuur.

  Beantwoorden
 2. Kimberly

  Hi Robbert,

  hele vette verhalen! Ik ga voor het eerst backpacken, volgend jaar pas, maar ben nu al helemaal aan het researchen! Ik wil graag gaan backpacken in Thailand en Vietnam, alleen weet ik niet zo goed hoe ik dit moet combineren (ik kan maar max 4 weken). En ik wil graag Bangkok, Chiang Mai en een paar eilanden bezoeken. Heb je een leuke route voor mij, die max 2,5 weken duurt? En is het handiger om eerst in Vietnam te beginnen, of maakt dit niet zozeer uit? Oja, ik zag dat je in Vietnam en Bangkok van die op maat gemaakte kleding en leuke souvenirs kan kopen. Ik heb echt een familie die van liefhebbers van souvenirs zijn, maar als ik ga backpacken in 2 landen hoe praktisch is dit dan?

  Groetjes,

  Kimberly

  Beantwoorden
  • mm
   Robbert

   Hoi Kimberly,

   Aangezien dit je eerste keer wordt, zou ik beginnen in Thailand (Bangkok) en je reis in Vietnam eindigen. Je kunt bijvoorbeeld het volgende doen:

   Bangkok –> Chiang Mai –> vliegen naar Krabi. Nadat je bij Krabi diverse eilandjes hebt bezocht (Koh Lanta, Koh Phi Phi, Koh Jum, Koh Rok – wat jij wilt 😉 ) kun je vanuit daar vliegen naar bijvoorbeeld Saigon of Hanoi in Vietnam.

   Een alternatief is om via Bangkok direct naar de eilanden te gaan. Vanuit Krabi of Phuket kun je dan vervolgens naar Chiang Mai vliegen. Hier kun je verder reizen met het vliegtuig naar Hanoi of Saigon.

   Weet wel dat beide vluchten naar Vietnam over Bangkok gaan. Van Krabi naar Saigon, als je tijdig boekt, voor €60. Van Chiang Mai naar bijvoorbeeld Hanoi zal je €70 tot €90 kosten.

   Voor meer uitgebreide info en routes, kan ik je mijn e-book Fantastische Routes Door Azië aanbevelen.

   Oh trouwens, wat betreft op maat gemaakte kleding: je kunt deze ter plaatse -bijvoorbeeld in Hoi An- op laten sturen naar Nederland 🙂 .

   Als je nog vragen hebt, laat het me zeker weten.

   Beantwoorden
   • Kimberly

    Hi Robbert,

    Thanks voor de handige tips!!!

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

*