13 essentiële backpackvragen door mij beantwoord

In dit artikel geef ik antwoord op 13 veel voorkomende vragen die backpackers hebben, zowel voor als tijdens hun trip.

Dus, ga jij backpacken? Heb je algemene tips nodig, of adviezen voor specifieke landen zoals Australië of Thailand. Wil je Suggesties voor wat betreft veiligheid en gezondheid? Lees dan de onderstaande vragen met mijn antwoorden door.

Ook wil ik jou als lezer aanmoedigen om jouw vraag te stellen, zodat ik deze in dit artikel voor je kan beantwoorden. Laat het me zeker weten op Facebook, onder dit artikel of per e-mail 🙂 .

 

1. Hoe blijf jij langer in een land dan je visum toestaat?

Het antwoord is eigenlijk simpel: verlaat het land waar je langer wilt blijven en kom vervolgens weer terug. Dit kan over land of via het vliegtuig.

Een voorbeeld is als je jouw verblijf in Cambodja wilt verlengen (en daar zijn redenen genoeg voor 😉 ). Je kunt dit eenvoudig oplossen door naar Thailand te reizen en weer terug te komen. In Cambodja krijg je zowel over land als per vliegtuig recht op een 30 dagen verblijf.

Voor sommige landen kan het zo zijn dat je pas weer na een paar of meerdere dagen het land in mag. Ook verschilt het aantal dagen soms naargelang je gekozen transport. In Thailand krijg je bijvoorbeeld 15 dagen als je via land reist en 30 als je voor het vliegtuig kiest.

 

2. Hoe zorg je dat je gezond blijft?

Sporten op reis

Gezondheid is een issue waar ik sowieso veel mee bezig ben. Als ik niet aan het backpacken ben, sport ik thuis eigenlijk iedere dag. Dit varieert van hardlopen tot crossfit. Ik voel me hier lekker bij, het geeft me meer energie, een positief gevoel en bovenal is het goed voor m’n gezondheid. Naja, misschien dat m’n knieën er wat onder te lijden hebben, maar dat zie ik later wel weer 😉 .

Anyway, wat ik hiermee wil aangeven, is dat bewegen iets is dat ik in het ‘normale’ leven sowieso veel doe. Dit probeer ik tijdens het maken van een reis vast te houden. Ik moet zeggen: dat lukt aardig.

Wat ik vaak doe is hardlopen langs het strand of in een stadsparkje. Verder doe ik mijn dagelijkse push-ups en buikspieroefeningen. Ook voor pull-ups (optrekken) is vaak een goede mogelijkheid, het enige dat ik hiervoor nodig heb is een balk om me aan vast te houden (of een boom, zoals op de bovenstaande foto 😉 ).

Tot slot neem ik altijd een springtouw mee. Uiterst effectief: het weegt niets en je kunt ‘m nagenoeg overal gebruiken.

Qua eten en drinken let ik met name op de hoeveelheid alcohol die ik binnenkrijg. Voor mij betekent backpacken niet alleen maar zon, zee en zuipen. Omdat ik vrij veel beweeg en niet snel aankom, hoef ik niet echt rekening te houden met het beperken van koolhydraten en dergelijke. Een voordeel in bijvoorbeeld Azië is dat streetfood vaak veel verse groenten bevatten.

 

3. Reis jij altijd met een enkele vlucht?

Ja, als de vliegmaatschappij dat toelaat wel. Sommige maatschappijen stellen als voorwaarde dat je een ticket dient te hebben waarmee je aan kunt tonen dat je het land binnen de gestelde periode verlaat. Dit is mij echter nog nooit overkomen.

Toen ik voor de eerste keer ging backpacken en naar Thailand ging, las ik ook van alles over een uitgaand ticket. Echter, door wat onderzoek te doen, kwam ik er al snel achter dat er bij de Thaise immigratie helemaal niet naar gevraagd wordt.

Met een enkeltje naar Australië? Ook dit kan zonder problemen, als je maar een visum en voldoende geld op je rekening hebt staan.

Als je gaat zoeken naar informatie over het al dan niet moeten hebben van een retourticket, kom je voor veel landen tegen dat dit verplicht is. De realiteit is echter dat hier bij aankomst niet naar wordt gevraagd. In de meeste gevallen is de enige sta-in-de-weg dus de vliegmaatschappij waarmee je vliegt.

Je kunt dit oplossen door een goedkoop ticket te boeken via een budgetaanbieder of zelfs een bus- of treinreis waarmee je aantoont het land in kwestie bijtijds te verlaten.

 

4. Bestaat er zoiets als reismoeheid?

Jazeker, dat zal ik niet ontkennen. Je moet dit echter niet verwarren met eenzaamheid die je in het begin veelal hebt als je alleen gaat backpacken. De kunst is dan juist om door te zetten en langzaam uit je comfortzone te stappen.

Als ik het saai vind worden op een bepaalde bestemming, dan twijfel ik niet en kies ik ervoor om verder te trekken (al is dit ook wel eens anders geweest). De volgende bestemming heeft dan vaak een hoop nieuws en moois te bieden, waardoor ik weer nieuwe inspiratie en energie krijg om mijn trip te continueren.

Echter, op een zeker moment voel ik dat mijn reis erop zit. Wat ik dan doe? Ik breek mijn trip af en boek een ticket terug naar Nederland. Klaar is klaar, dit is een bepaald gevoel dat je -waarschijnlijk- na verloop van tijd krijgt. De ene keer sneller dan de andere overigens.

 

5. Slik jij Malariatabletten?

Eerlijk: nee. Ik neem wel altijd malarone mee als ik naar een risicogebied afreis. Echter, op het moment zelf heb ik ze nog niet geslikt. Dit omdat ik vreemde verhalen van andere backpackers heb vernomen. Verhalen over haaruitval en psychotische dromen die mij hebben doen besluiten om enkel in noodsituaties de tabletten te nemen. Dat wil zeggen als ik merk dat mijn maatregelen geen succes hebben. Dit is me trouwens nog nooit overkomen.

Wat doe ik dan wel? Ik zorg dat ik, voordat het begint te schemeren, mezelf heb opgefrist en daarbij lange mouwen plus een lange broek aandoe. Verder koop ik lokaal altijd een zeer goede muggenspray of –crème waarmee ik iedere mug van me afhoud.

Persoonlijk schaf ik de insectencrèmes altijd lokaal aan, en niet voorafgaand in Nederland. Dit deed ik wel toen ik voor het eerst ging reizen, maar de lokale middelen bleken veel beter te werken. Het merk ‘OFF!’ kan ik je wat dat betreft ten zeerste aanbevelen.

Voor mij bij voorkeur geen middeltjes als lariam en malarone. Het blijven toch ernstige chemische goedjes die hoe dan ook niet goed zijn voor het menselijk lichaam.

 

6. Ben jij veel met je veiligheid bezig tijdens je reizen?

Tijdens het reizen niet zozeer, omdat ik niet wil backpacken vanuit een negatieve insteek. Het idee dat je ergens niet veilig bent, zorgt toch voor slechte gevoelens terwijl backpacken juist zou moeten leiden tot iets positiefs. Althans, dat is mijn mening.

Het is een feit dat in bijvoorbeeld Azië verschillende scams voorkomen, zie daarvoor het boek ‘Veilig Backpacken In Azië’ dat ik heb geschreven. Ik zorg er altijd voor dat ik me op voorhand goed inlees over deze bestemmingen waar ik naartoe ga. Op die manier weet ik wat ik kan verwachten en hoe ik me tegen zwendelaars en dergelijke kan weren.

Tijdens het backpacken hanteer ik verder de eeuwenoude wijsheden: “doe niets wat je thuis ook niet zou doen” en “vertrouw op je intuïtie”. Ik moet zeggen, dit heeft me in 99% van de situaties goed genoeg geholpen.

Lees ook: als je als vrouw alleen gaat reizen, lees dan het artikel over het maken van een individuele reis als vrouw. Daarin staan tevens diverse adviezen op het gebied van veiligheid.

7. Hoe voorkom je dat je jouw paspoort ergens achter moet laten als borgstelling?

Dit is een issue waar veel backpackers mee te maken krijgen. Als je bijvoorbeeld een scooter wilt huren of je paspoort als borg dient af te geven bij een hotel.

Persoonlijk probeer ik dit altijd te voorkomen. Om dit te realiseren, zorg ik ervoor dat ik in ieder geval een aantal kopieën van mijn paspoort in m’n backpack heb zitten. Helaas gaat een hostel of verhurende partij hier doorgaans niet mee akkoord. In plaats van je paspoort, kun je ook aanbieden om een geldbedrag als borg achter te laten. Dit lukt meestal wel.

In het laatste geval: als je het niet vertrouwt, maak dan een foto van de verhuurder met het geld (lees: jouw borg) in zijn of haar handen. Zo heb je altijd een bewijs voor wat betreft het bedrag dat jij als borg hebt betaald.

 

8. Hoe kom je in contact met locals zonder hun taal te spreken?

Deze schattige kinderen kwam ik in Siem Reap tegen toen ik een minority village bezocht

Allereerst wil ik je zeggen dat je in de toeristische gebieden vaak wél kunt communiceren met locals. Dit kan in het Engels, Spaans of welke taal dan ook zijn. Kies je ervoor om meer off the beaten track te gaan backpacken, dan kan het zo zijn dat je helemaal niet kunt communiceren met de lokale bewoners.

Inderdaad, geen verbale communicatie is lastig. Maar geloof me, het non-verbale aspect is erg veel waard. Zo heb ik in de Filipijnen, in Myanmar bij de Shwedagon Pagoda en in de jungle van Cambodja verschillende locals ‘leren kennen’ zonder echt met ze te spreken. De lachende gezichten, de vrolijkheid en het ultieme geluk dat deze mensen uitstraalden, bezorgde mij een super goed gevoel.

Zo werd ik uitgenodigd om rijstwijn te drinken in Ban Lung en om een kinderschooltje te bezoeken in Siem Reap. Zonder verbaal te communiceren, zijn het toch echt momenten die ik nooit meer zal vergeten.

Gebaren en gezichtsuitdrukkingen zeggen vaak meer dan woorden 🙂 .

 

9. Wat doe jij als bekenden jouw dromen niet ondersteunen?

Je kent het wel, je deelt je dromen met een bekende en die persoon zegt:

 

Zou je dat wel doen? Is dat niet gevaarlijk? Heb je daar wel de kennis en vaardigheden voor? Daar kun je toch geen geld mee verdienen? Dit is niet wat gangbaar is.

 

Hoe ik hiermee omga? Simpel, ik heb ervoor gekozen om mijn eigen pad te volgen. Zo heb ik inderdaad mijn baan opgezegd om te gaan reizen en om mijn eigen bedrijf te kunnen starten. Zijn anderen enthousiast over mijn plannen, vind ik dat leuk. Indien niet, jammer, maar even goede vrienden. Uiteindelijk moet je het toch zelf doen, dat geldt zowel voor het maken van een individuele reis als voor het runnen van een eigen bedrijf.

Mensen die altijd maar het onmogelijke van jouw dromen benadrukken, zijn waarschijnlijk die mensen die zelf nooit of te nimmer een avontuur aangaan of zelden out-of-the-box denken. Prima hoor, maar moet je hen een invloed laten hebben op welke (gewaagde) keuzes je maakt? Dan zul je nooit die reis maken of onderneming starten die je zelf voor ogen hebt…

Je kunt er trouwens ook voor kiezen om degene die jouw plannen niet support eens duidelijk uit te leggen wat je doel precies is en hoe je dit wilt gaan bewerkstelligen. Misschien heeft de persoon in kwestie je verhaal in eerste instantie niet goed begrepen, en is wat meer duidelijkheid gewenst.

Als je echt met iemand te maken hebt die jouw dromen continu blokkeert en die louter zorgt voor negatieve energie, dan is het -hoe moeilijk ook- misschien beter om de relatie op een lager pitje te zetten of zelfs te beëindigen.

Nogmaals: uiteindelijk doe je het allemaal voor je zelf, heb jij vertrouwen in je plannen, ga er dan voor. Laat je niet blokkeren door wat anderen vinden. Iedereen vindt altijd wel iets.

 

10. Vind jij het niet vreemd om alles alleen te doen op reis?

In het begin vond ik het soms wel vreemd om alleen aan een tafeltje te zitten of om in m’n uppie door een stad te dwalen. Dit gevoel verdwijnt echter naarmate je langer aan het reizen bent. Er zijn zoveel andere backpackers die alleen zijn, daarom lijkt het al snel een soort van ‘normaal’.

Ik ben niet het meest extraverte type, eerder introvert. Hierdoor vind ik het vaak best lastig om zomaar op vreemde mensen af te stappen. Er is dan iets in me dat me blokkeert. Iedere reis weer, wordt ook dit gemakkelijker als ik wat langer op pad ben. Ja, uit mijn comfortzone treden is daarvoor noodzakelijk, maar hierin groei je automatisch, zeker als je een lange reis gaat maken.

 

11. Hoe ga je met eenzaamheid om?

Alleen vertrekken wil zeker niet zeggen dat je altijd alleen bent tijdens je reis. Als je jezelf een beetje open opstelt, ontmoet je aan de lopende band andere backpackers. Alleen reizen kent vele uitdagingen, iets waar je achteraf alleen maar profijt van gaat hebben.

Natuurlijk is het wel zo dat je geen vertrouwde personen om je heen hebt, het gebrek hieraan kan soms voor eenzaamheid zorgen. Echter, de moderne mogelijkheden zoals Skype en Whatsapp helpen hier zeker bij.

Weet wel dat een lange periode (alleen) backpacken zowel ups als downs kent. Logischerwijs gaan er momenten komen dat je alleen bent en je ook alleen voelt. Ook ik ken deze gevoelens.

Op die momenten kies ik er vaak voor om bekenden op te zoeken via bijvoorbeeld Skype om bij te praten en mijn gevoel uit te spreken. Dit lucht vaak op. Een andere optie is dat ik een tour boek (nieuwe contacten gegarandeerd!) of naar de plaatsen ga waar veel backpackers zijn. Dit laatste blijkt in de praktijk echter niet altijd mogelijk, als ik bijvoorbeeld op een minder toeristische plek verblijf.

Tot slot kies ik er ook vaak voor om het gewoon zo te laten zijn, immers, eenzaamheid hoort er soms bij en voor het bijkomende gevoel loop ik liever niet altijd weg. Juist eenzaamheid doet je soms aan dingen denken waar normaal geen ‘plaats’ voor is.

 

12. Hoe beslis je waar je overnacht?

Persoonlijk ben ik op het gebied van accommodatie niet de moeilijkste. Zolang er een ventilator en bed aanwezig is, vind ik het vaak al prima. Ik ben dan ook niet voor niets een budgetbackpacker 🙂 .

Ik boek in ieder geval nooit iets op voorhand, tenzij ik ergens in de nacht arriveer of het gezien de omstandigheden niet anders kan. Denk bijvoorbeeld aan de drukte in de periodes dat de Full Moon Party op Koh Phangan is.

Ondanks dat ik niet veel plan, houd ik doorgaans wel met een aantal dingen rekening:

 • De Locatie. Bevindt het hostel zich in het gebied waar backpackers verblijven? Is het openbaar vervoer dichtbij? Is het een gezellige wijk?
 • De groepsomvang. Met meerdere mensen wordt het goedkoper en comfortabeler om een eigen kamer te huren. Ben ik alleen, dan kies ik vaak voor een slaapzaaltje of betaalbare eenpersoonskamer.
 • De kamers. Het is belangrijk of er stopcontacten zijn. Ik heb meegemaakt dat deze enkel in de gang aanwezig waren. Niet erg handig als je je telefoon op moet laden. Verder check ik altijd even de matrassen en lakens op hygiëne, voor zover mogelijk natuurlijk.
 • De lobby. Is deze gezellig, zitten er veel andere mensen of juist niet?
 • Veiligheid. Zijn er kluisjes aanwezig?

Een pre is als er gratis Wi-Fi is, maar als de accommodatie erg goedkoop is, ben ik zeker niet teleurgesteld mocht dit niet het geval zijn. Dan maar internetten bij het dichtstbijzijnde barretje, no problem!

 

13. Waar bewaar jij je waardevolle spullen?

Aapjes-Angkor-Wat
Ook buiten op je spullen passen, want aapjes kunnen je ook bestelen 😉

Mijn advies is om altijd een klein rugzakje bij je te hebben voor dit soort items. Denk bijvoorbeeld aan je pasjes, laptop, tablet telefoon en geld. Voor wat betreft geld wil ik je adviseren om dit niet op één enkele plek te bewaren. Zorg ook altijd dat je ergens een tweede pinpas of creditcard achter de hand hebt. Zo heb je in geval van nood altijd een reserve.

Wat je op internet en in reisgidsen veel leest, is het gebruik van een money belt oftewel een geldriem. Persoonlijk vind ik dit niks en ook helemaal niet nodig.

Een aantal andere tips voor wat betreft het opbergen van je waardevolle spullen, zijn de volgende:

 • Als je ho(s)tel kluisjes heeft, maak hier dan gebruik van. Immers, als je naar een bar of discotheek gaat, wil je niet al je spullen continu met je meedragen.
 • Pronk niet (teveel) met je waardevolle bezittingen in drukke gebieden. Dit werkt diefstal alleen maar in de hand.
 • Sluit een reisverzekering af die je ook bijstaat in het geval van diefstal.

Oh, voordat ik het vergeet. Ook door dieren kun je worden bestolen. Zo pakte in Angkor Wat een aap mijn fles water af 🙂 .

 

Heb jij nog vragen die je beantwoord wilt zien? Stel ze gerust hieronder 🙂

Haal het maximale uit je reis en steun mij

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk verschillende toffe backpackgidsen geschreven.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Naast dat je er zelf wat aan hebt, help je ook mij een stukje door zo’n gids te kopen. Thanks daarvoor 🙂 !

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
11 Antwoorden
 1. Suze

  Heehallo, ik heb een vraagje over de rugzak die je mee neemt op reis. Ik ga samen met een vriendin 5 weken naar Thailand aankomende zomer, en ik vroeg me dus af welke afmetingen qua rugzak het handigst zijn?

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Suze,

   Zelf reis ik met een 30 liter rugzak. Voor mij prima, voor veel misschien wat klein. Ik raad je 40 liter aan, die kun je tevens meenemen als handbagage.

   Groet, Robbert

 2. Britt

  Hey Robbert,

  Wellicht dat het al ergens op je site staat, maar ik kon het zo 1 2 3 niet vinden. Ik zit met het volgende probleem(wss ook een vraag die je al 100x gesteld is). In maart vertrek ik naar Thailand. Het visum voor 60 dagen is inmiddels aangevraagd. Nu heb ik alleen een enkeltje geboekt van Amsterdam naar Bangkok. Is dit oké bij douane/vliegmaatschappij of kom ik hier alsnog mee in problemen? Ik persoonlijk vind het zonde en gedoe om een goedkoop vliegticket te boeken terwijl ik hem daarna weer cancel. Ik begrijp dat ze er meestal niet naar vragen, maar het zou jammer zijn als je er dan net tussenuit wordt gepikt.. Heb jij tips?

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Britt,

   Dit hangt een beetje af van de vliegmaatschappij waar je mee reist. Zo vraagt bijvoorbeeld Qatar Airways regelmatig naar een uitreisticket, maar bijvoorbeeld Aeroflot weer niet. Ikzelf heb het in ieder geval nog nooit meegemaakt.

   Dus mijn vraag aan jou: waarmee vlieg je?

 3. Naomi

  Heei Robert,

  Ik ga over paar maanden voor het eerst backpacken in Thailand. Maar ik wil ook laos en Vietnam bezoeken. Nu zeggen veel mensen dat je een open world ticket moet boeken maar als ik maar alleen die 3 landen ga dan is gewoon en vlucht boeken toch veel goed koper? En binnenlandse vluchten nemen en trein env. Of heb je hier voor echt een open world ticket nodig?

  groetjess

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Naomi,

   Je zou het kunnen doen, maar of je dan goedkoper uit bent? Geen idee (ik betwijfel het). Wat zou voor jou een reden zijn? Bovendien leg je op deze manier je hele route al behoorlijk vast, ik weet niet of je dat wel wilt? Persoonlijk vind ik het leuk aan backpacken juist dat er ruimte moet zijn voor spontane bestemmingen.

   Ikzelf heb in ieder geval nog nooit een Around the World Ticket gekocht.

   Groet, Robbert

 4. rob

  Wat betreft die borg als je een motor huurt bv. (i.p.v. je paspoort afgeven): vrienden die Cambodja bezochten stuitten op een merkwaardig gebruik in dit land. Ze gingen ergens wat drinken, toen kwamen mensen vragen: jullie waren toch met een motor? Nou, die staat er nu niet meer. Gingen ze kijken: motor verdwenen. Naar de verhuurder: 500 dollar dokken. Vermoeden: dat de verhuurder iemand achter je aan stuurt, en zodra je het ding ergens parkeert, achter je rug de motor weghalen. Anyway Zo’n verhuurder neemt dus nooit genoegen met een borg van 100 € of zo, dat dekt de ‘diefstal’niet.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw