Toen ik in april 2013 weer in Thailand ging backpacken, besloten ik en mijn toenmalige vriendin om vanuit Bangkok door te vliegen naar Krabi en daar te beslissen waar we vervolgens heen zouden gaan. Dit werd uiteindelijk het prachtige eiland Koh Lanta, een erg fijne bestemming als je op zoek bent naar relatieve rust maar tegelijkertijd naar een plek waar genoeg te beleven valt.

Verwacht geen party-eiland als Koh Phi Phi of Koh Phangan, maar ook op Koh Lanta Lanta zijn diverse barretjes waar je in de avonduurtjes terechtkunt om je te vermaken.

Het is trouwens niet de meest voor de hand liggende bestemming als je veel in contact wilt komen met andere reizigers. Natuurlijk zijn ze er wel, maar het is geen massatoerisme-oord waar je moet vechten voor je plekje op het strand. En gelukkig maar 🙂 .

In dit artikel vertel ik je meer over mijn ervaringen op Koh Lanta dat in de Adamanse zee in het zuiden van Thailand ligt, op zo’n 70 kilometer van Krabi Town.

 

Wat je precies in dit artikel gaat vinden

Koh Lanta: een korte introductie
Bezienswaardigheden en activiteiten op Koh Lanta
Extra tips voor Koh Lanta

 

Koh Lanta: een korte introductie

Zoals ik al zei, is Koh Lanta een prettig, rustig eiland van zo’n 25 kilometer lang dat in ieder geval niet bekendstaat om alleen maar grote feesten zoals je nogal eens ziet op bijvoorbeeld het nabijgelegen Koh Phi Phi.

Je vindt er eigenlijk allerlei soorten mensen: zowel gezinnen, koppeltjes, (solo)backpackers en dagjesmensen. Verder trekken veel mensen naar Koh Lanta voor een eiland-, duik- of snorkeltour.

Goed om te weten is dat Koh Lanta uit meerdere eilandjes bestaat, waarvan de bekendste Koh Lanta Noi en Koh Lanta Yai zijn. Het laatstgenoemde eiland is het grootst en waarschijnlijk de plek waar je neer zult strijken. Als ik het in dit artikel over ‘Koh Lanta’ heb, weet dan dat ik Koh Lanta Yai bedoel.

Een eiland is geen eiland wanneer er geen stranden zijn. Ik heb de meeste tijd doorgebracht op het prachtige Long Beach, lokaal ook wel ‘Pra Ae’ genoemd, dat aan de noordzijde van Koh Lanta ligt. In totaal vind je er negen stranden, waarover later meer.

Koh Lanta is onder te verdelen in verschillende gebieden: Saladan, Klong Dao, Klong Khong, Haad Phra Ae (Long Beach), Klong Nin, de Old Town en het Diepe Zuiden (Kantiang Bay). De meeste toeristen verblijven in en rondom Saladan.

 

Bezienswaardigheden en activiteiten op Koh Lanta

Wat is er zoal te doen op Koh Lanta? Ik noem, in willekeurige volgorde, een aantal van mijn favoriete activiteiten en bezienswaardigheden van het eiland.

 

1. Huur een scooter

Dit is ook meteen mijn favoriete to-do op het eiland. Koh Lanta is met een lengte van zo’n 25 kilometer een ideale plek om met een scooter te verkennen. Behalve in het centrum is er weinig verkeer, de wegen zijn verhard en je hebt diverse mooie plekjes om naartoe te cruisen.

Zo zijn we de bergen in gereden (super om te doen) en hebben we onderweg een stop gemaakt bij het NOON Sunset Viewpoint Restaurant. Je kunt hier genieten van een fantastisch uitzicht over het water, een echte aanrader. Verder hebben we ook nog een heerlijke pittige papajasalade gegeten bij een ultralocal eettentje. Het was een kraampje langs de weg waar enkele locals zaten. Zo kom je nog eens ergens 😉 .

Op een andere dag zijn we naar Lanta Old Town gegaan dat aan de oostkant van het eiland ligt. Alles is hier nog heel traditioneel: veel hout, huizen op palen, overal vogelkooitjes, diverse tempeltjes en bovendien zie je hier alleen maar locals. Je hebt het idee dat je écht even ergens anders bent, als je naar de oude stad van Lanta gaat. We hebben hier bij een lokaal restaurantje gegeten, een soort vlonder op het water.

Tja, je kunt nog zoveel meer doen als je de scooter hebt. Zo kwamen wij ook nog uit bij een waterval (de Khlong Chak Waterfall) en een verlaten strand met een bar die al jaren niet meer gebruikt leek te worden. Alleen een zwart katje was aanwezig 🙂 . Rijd gewoon langs de westkust naar het zuiden en je komt bij de mooiste plekjes uit. Er staat telkens goed aangegeven of er een strand in de buurt is.

De kosten voor het huren van een motorbike liggen hier zo rond de 200 tot 250 Baht per dag. Dit kan echter goedkoper, als je het voertuigje voor meerdere dagen huurt. Wel onderhandelen natuurlijk!

Behalve een scooter, kun je er ook voor kiezen om een mountainbike te huren. Dit heb ik helaas niet gedaan, maar voor wat beweging ideaal om te doen.

 

2. Bezoek de verschillende stranden

Zonsondergang koh Lanta

Deze prachtige zonsondergang zag ik bij Long Beach

Op Koh Lanta zijn negen verschillende stranden, waarvan ik er hieronder een aantal noem.

Allereerst is er het prachtige Long Beach, het strand waar ik en mijn vriendin verbleven. Een erg fijne plek met, toen wij er waren, weinig toeristen. Best apart, aangezien dit toch een van de meest bekende stranden van het eiland is. Af en toe zie je eens een local en op 50 meter van ons lag de eerst zichtbare Westerling.

Long Beach Koh Lanta

Het uitgestrekte Long Beach

Het is bovendien een groot strand -zo’n vier kilometer lang- met fijn wit zand. Ik heb hier regelmatig langs het water hardgelopen bij het ondergaan van de zon wanneer de lucht prachtige roze kleurde. Als je gaat zwemmen, let dan wel op want het wordt vrij snel diep.

Aan de linkerzijde (als je met je hoofd naar de zee staat) kun je bij Suza Hut wat eten en drinken. Onder meer hele lekkere koffie. Er is hier trouwens ook de mogelijkheid om in een bungalowtje verblijven, iets dat wij een paar nachtjes hebben gedaan.

Een andere aanrader is Lanta Klong Nin Beach. Net als op Long Beach hang hier een prettige, relaxte sfeer. Ook hier is het rustig, schoon, staan er palm- en dennenbomen en -niet minder belangrijk- je kunt er heerlijk zwemmen. Tevens vind je hier diverse restaurantjes waar je tijdens de prachtige zonsondergang kunt genieten van een biertje en lekkere verse seafood.

Ten derde is ook Klong Dao Beach een uniek stukje ongerepte natuur met meerdere gezellige eettentjes, denk bijvoorbeeld aan Time for Lime en Pizzeria Italia. Dit is, samen met Long Beach, het meest populaire strand op Koh Lanta.

Ondanks dat het strand geliefd is bij toeristen, hoef je ook hier geen drukte te verwachten. Mocht het nou toch wat drukker worden, dan heb je altijd wel zat ruimte om ergens je badhanddoek neer te leggen. De zandvlakte is namelijk zo’n drie kilometer lang. Het verschil met Long Beach is dat hier wat meer levendigheid is door de aanwezige accommodaties en barretjes.

Tot slot noem ik het prachtige Kantiang Bay dat op het zuiden van Koh Lanta ligt. Niet voor niets werd ze in 2009 uitgeroepen door een van de mooiste stranden ter wereld door The Sunday Times.

Let wel op dat je hier doorgaans meer gezinnen aan zult treffen dan andere backpackers. Je kunt vanaf hier tevens een longtailboot nemen om de onvergetelijke 4 Island Tour te doen, een must als je op Koh Lanta bent! Hierover meer in puntje 3.

Tip: als je op Kantiang Bay bent, ga dan naar de hippie-achtige Why Not Bar met het grote peace-teken aan de buitenkant. De houten inrichting is echt geweldig en er worden hier regelmatig feestjes en vuurshows gehouden. Wij kwamen hier per toeval met de scooter langs.

Het is goed om te weten dat hoe zuidelijker je gaat, hoe ongerepter en verlatener de plekjes zijn die je tegenkomt.

 

3. Doe de 4 Island Tour

Koh-Kradan-longtailboot

Verwacht dit soort uitzichten vanaf Koh Kradan

Ga zeker eilandhoppen als je op Koh Lanta bent. Een aanrader is om de 4 Island Tour te doen, bij ieder reisbureautje of eventueel in je guesthouse te boeken. Je wordt in de ochtend opgehaald en samen met een aantal andere reizigers naar de boot gebracht voor een dag vol avontuur.

De plekken waar je stopt, zijn -afhankelijk van de tour die je boekt- de Emerald Cave, Koh Ngai, Koh Mook, Koh Kradan en Koh Chuak. Je krijgt een heerlijke lunch en kun onderweg op verschillende plaatsen snorkelen. Ook de strandjes zijn fabelachtig mooi, op een aantal kun je zelfs overnachten. Wellicht iets voor na Koh Lanta?

Toen wij deze tour deden, waren er bij de eerste stop microscopisch kleine kwalletjes (‘sea lice’) aanwezig waardoor we een hele tijd kleine beetjes voelden. Ook scheen de zon in het begin niet, waardoor het zicht niet optimaal was. Klein minpuntje dus, maar dit is natuurlijk slechts een momentopname.

Deze dagtrip kost tussen de 1.250 en 1.500 Baht, afhankelijk van waar je boekt.

Tip 1: maak ook zeker een uitstapje naar de Koh Rok Islands met Koh Rok Nok Koh Rok Nai. Voor snorkelen is dit een van de betere opties waaruit je kunt kiezen, zelfs vanaf het strand is de onderwaterwereld al direct prachtig.

Tip 2: zin in een onbewoond eiland? Ga dan vanuit Koh Lanta naar Koh Jum.

Tip 3: voor duiken raad ik je aan met de boot naar Hun Daeng, Hin Muang of Koh Haa te gaan. Ze behoren tot de betere duikspots van Thailand.

4. Bezoek het Mu Koh Lanta National Park

Mu Koh Lanta National Park

Een van de twee verlaten baaitjes in het Mu Koh Lanta National Park | Credits: kayzu, Flickr

Een zeer mooi stukje van Koh Lanta is het gelijknamige nationale park dat op het meest zuidelijke stukje van het eiland ligt. Behalve ongerepte jungle, heb je hier tevens twee idyllische strandjes waar letterlijk niemand te vinden is. Je kunt hier even zwemmen of in alle rust genieten van een goed boek.

Loop zeker even naar de vuurtoren waar het uitzicht over de zee indrukwekkend is, zeker wanneer de zon ondergaat. Deze ligt op een hoge klif tussen deze twee stranden.

Let wel op de apen die nogal eens agressief uit de hoek kunnen komen en het op je spullen gemunt hebben.

De entree bedraagt 200 Baht plus 40 Baht voor je scooter. De weg erheen langs de kust is erg mooi om te rijden.

 

5. Bekijk een Muay Thai wedstrijd bij het Klong Dao Stadium

Het is niet bepaald waar je het eerst aan denkt als je naar Koh Lanta trekt, maar voor de afwisseling en wat actie is het zeker de moeite waard om hierheen te gaan. Er wordt doorgaans begonnen door de jongere vechters, denk aan kinderen van acht tot 10 jaar. De meest ervaren sporters vertonen op het eind hun kunsten.

Overigens vind je hier bijna geen toeristen, het zijn grotendeels locals die op de evenementen afkomen.

Tip: als je zelf lessen wilt volgen, volg dan losse lessen voor 300 Baht. . Ook heb je op verschillende plekken op het eiland diverse fitness- en andere boksscholen. Ideaal, als je net als ik fit wilt blijven tijdens je reis.

De entree voor een avondje vechtsport bedraagt 800 Baht.

 

6. Ga naar het Lanta Animal Welfare

Lanta-Animal-Welfare

Ooit waren dit straathonden zonder toekomst, in Lanta Animal Welfare hebben ze een nieuwe kans gekregen | Credits: ironypoisoning, Flickr

Deze opvangplaats voor katten en honden is een initiatief waar je alleen maar respect voor kunt hebben. De beesten die aan hun lot zijn overgelaten en op straat zwerven, komen terecht in deze diervriendelijke omgeving. Ook worden ze hier gesteriliseerd en ingeënt.

De eigenaresse van de deze plek heeft jaren geleden al haar spullen in Noorwegen achtergelaten en is teruggegaan naar Koh Lanta om het welzijn van de dieren te verbeteren. Ja, dit soort mensen bestaat dus nog echt 🙂 .

Je kunt een bedrag doneren, meewerken als vrijwilliger, een hond uitlaten of een van de diertjes adopteren. Een must-go!

 

7. Doe een kookcursus

Dit heb ik zelf niet gedaan aangezien ik koken niet zo bijzonder vind. Mijn vriendin heeft de cursus wel gevolgd en was er lovend over. Zij heeft dit gedaan bij Time for Lime.

Bereid je wel voor op hard werken: eerst krijg je een korte theoretische klas over koken en daarna is het snijden, hakken en wokken tot je er letterlijk bij neervalt 😉 .

Deze cursus wordt gegeven door de Noorse vrouw Junie Kovacs die in 2002 deze kookschool heeft opgericht. Het prettige is dat de school en het bijbehorende restaurant pal aan het strand van Klong Dao Beach liggen.

Tijdens deze dag leer je een hoop kneepjes van het vak, want een vak, dat is het echt. Je komt in ieder geval een hoop wijzer thuis dan je wegging.

Wat maak je zoal? Denk aan de lekkerste loempia’s, knapperig gewokte groenten, zelfgemaakte currypasta en verse garnalen. Natuurlijk zijn ook smaakmakers als citroengras, limoenbladeren, knoflook en koriander in overvloed aanwezig. Wees creatief.

Goed om te weten: de winsten van Time for Lime gaan naar het eerder genoemde Lanta Animal Welfare.

De kosten van een eendaagse cooking class bedragen 2.000 Baht.

 

8. Ontdek het nachtleven

Ja oké, zoals ik eerder aangaf is Koh Lanta geen feesteiland zoals Phi Phi of Koh Phangan. En gelukkig maar, wat mij betreft. Echter zijn er zeker wel leuke barretjes waar men niet vies is van een feestje. Iedere bar heeft vaak een eigen ‘vaste’ avond waarop het allemaal gebeurt.

Tip: voor een avondje uit kun je het beste naar Long Beach, Klong Dao of Ba Kantiang gaan.

Op zoek naar een discotheek-achtige setting? Ga dan naar de Opium Bar die je in Phra Ae village (Long Beach) vindt. Verwacht hier elektronische muziek gedraaid door bekende Thaise dj’s. Je kunt hier tevens terecht voor een potje poolen.

In deze zelfde straat is nog een soort hippietent die wordt gerund door een Nederlandse man. Ik heb hem een aantal keren gesproken, hij heeft alles achtergelaten om hier een nieuw bestaan op te bouwen samen met z’n vriendin. Ook hier zijn avonden met gast-dj’s, happyshakes en noem maar op. De naam van het tentje weet ik niet meer, maar als je door het ‘dorpsstraatje’ loopt, kom je er vanzelf langs.

Verder is ook de Ozone Bar op Long Beach de moeite waard om heen te gaan. Op donderdagavond gaat het hier helemaal los tot in de vroege uurtjes, meestal een uur of 5.

Als je behoefte hebt aan goede livemuziek, kan ik je Cheeky Monkey bij Klong Dao Beach aanbevelen. Ga op vrijdagavond, de huis-band speelt dan te gekke rock en roll-muziek uit de jaren ’60-’70. De Australische eigenaar Steve is bovendien erg aardig en altijd in voor een praatje. Ook de Marlin Rock Pub is hier een topper voor een gezellig avondje uit.

Tot slot kun je naar Kantiang Bay trekken voor een chille strandbar met livemuziek, vuurshows of zo nu en dan een zelf georganiseerde Full Moon Party (ga hiervoor naar het Top View Resort). Bezoek zeker de eerder genoemde Why Not Bar.

 

9. Ga op avontuur in de Khao Mai Kaew Cave

Althans, als je houdt van een avontuurtje, (enigszins) fit bent en geen last hebt van claustrofobie. Het is namelijk een hele klim door de jungle om bij de ingang van de grot te komen en binnen moet je nogal eens klauteren en kruipen door (zeer) smalle doorgangswegen. Als je overgewicht hebt, is deze trip dan ook geen aanbeveling om te doen.

Wanneer de tocht er bijna opzit, kom je langs een ruimte met allerlei kleine vleermuizen. Dit zijn niet de enige diertjes die hier leven, zo herbergt de grot tevens verschillende grote spinnen en kleine reptielen. De gids zal je hier op attenderen, door met z’n zaklamp er op te schijnen.

Verwacht verder geen op en top verzorgde excursie waarbij alles tot in de puntjes geregeld is. Veel komt aan op eigen verantwoording, let daarom goed op waar je loopt. Gelukkig krijg je een lampje op je hoofd, vroeger was het zo dat je in één hand een zaklamp vast moest houden wat de tocht nog lastiger maakte.

Je kunt zelfstandig of georganiseerd naar deze grot gaan. De entree bedraagt, afhankelijk van het seizoen, 300 of 350 Baht. Zorg wel dat je goede schoenen aanhebt, dus zeker geen slippers of zo.

Backpacken op Koh Lanta: extra tips

Beste reistijd Koh Lanta. De meest aangename periode om Koh Lanta te bezoeken, is van november tot en met april. Verwacht temperaturen van 26 tot 32°C. Goed om te weten is dat de temperatuur van het zeewater het hele jaar stabiel is, zo rond de 29°C.

Bereikbaarheid Koh Lanta. Vanuit bijvoorbeeld Bangkok kun je -net als ik deed- naar Krabi vliegen. Ook Trang of Phuket zijn opties.

Als je in Krabi bent, kun je kiezen voor Krabi Town (480 Baht, twee uur) of Ao Nang (580 Baht, twee uur 15 minuten) als vertrekpunt kiezen om naar Koh Lanta te gaan. Vanuit Trang ben je met de ferry ongeveer twee uurtjes onderweg. Deze trip kost je om en nabij de 850 Baht. Tot slot kun je ook van Phuket naar Koh Lanta gaan, dit tochtje duurt ruim vier uur en kost 950 Baht.

Een alternatief voor de ferry is de speedboot, dit scheelt je flink wat tijd alleen kost het je wat meer. Heb je geen haast, dan raad ik je dit niet aan.

Vanuit Koh Lanta kun je eenvoudig verdergaan naar bestemmingen als Koh Phi Phi, Koh Lipe, Railay, Koh Muk, Koh Kradan, Koh Libong, Langkawi of de hierboven besproken eilandjes.

Vervoer Koh Lanta. Er wordt op het eiland veel gebruikgemaakt van tuktuks en pick-up-trucks. Daarbij kun je een scooter (200-250 Baht per dag) of mountainbike huren (150 Baht per dag). De kosten voor benzine zijn 40 Baht per liter. Voor een mountainbike moet je wel wat beter zoeken, deze zijn niet in grote getalen aanwezig.

Accommodatie Koh Lanta. Wij verbleven op bij Long Beach. Als je op zoek bent naar een rustige sfeer, is dit een plek die ik je aanbeveel. Je kunt bijvoorbeeld verblijven bij Long Beach Chalet, behalve de zee heb je hier tevens een zwembad. Mijn vriendin en ik zijn verbleven in Lanta Sunny House. Aangezien we hier twee weken zijn geweest, heb ik vooraf onderhandeld over de prijs. Pluspunt: ook hier is een groot zwembad dat wij altijd voor ons alleen hadden na een dagje strand.

Indien je behoefte hebt aan andere backpackers, ga dan naar het meest toeristische gedeelte: Saladan. Een leuke accommodatie is het Metallic Hostel. Ook Non La Mer is een aanrader. Wel is het in Saladan een stukje prijziger vergeleken met bijvoorbeeld het zuiden. Logisch natuurlijk: hoe meer toeristen, hoe hoger de prijs.

Behoefte aan een te gek hutje bij het strand? Ga dan naar BeeBee Bungalows bij Klong Kong Beach waar je soms al vanaf 200 Baht terechtkunt. Pluspunt: iedere bungalow heeft een hangmat.

Eten en drinken Koh Lanta. Qua barretjes heb ik eerder in dit artikel al een aantal suggesties gedaan. Maar ook voor wat betreft lekker eten, heb je héél erg veel keuze op Koh Lanta.

Allereerst wil ik je aanraden om in Phra Ae village (Long Beach) Indiaas te gaan eten bij Indian Tandoori. De Chicken Masala met naanbrood is hier echt heerlijk.

Als je aan het strand wilt eten en ietwat ruimer in je budget zit of jezelf gewoon een avondje wilt verwennen, ga dan eens eten bij het Beachcomber Restaurant. Probeer zeker de biefstukspiesjes en de chicken fajita’s. Verder is de pad thai is hier trouwens erg lekker. Ook als je behoefte hebt aan goede koffie, zit je hier goed.

Een andere suggestie is Irie Bar & Restaurant. Wat is het hier lekker zeg! De porties zijn bovendien groot. De fried bruine rijst met groenten en de verse loempia’s zijn twee gerechten die je zeker even moet proberen.

Tot slot, stuitten wij per toeval op een Franse bakkerij. We hadden zo’n behoefte aan een goed stuk brood in plaats van rijst of die witte toast als ontbijt. Bij de Fam de Loup French Bakery zit je wat dat betreft helemaal goed. Muffins, croissants, vers brood en on-Aziatische bonenkoffie: alle lekkere dingen van de bakkerij thuis zijn hier aanwezig. Een echte aanrader als je rondom Long Beach verblijft.

Ga jij backpacken in Azië?

Backpackgids-Azie-bannerDan ga ik je graag helpen 🙂 . Samen met een team van Azië-kenners heb ik Backpackgids Azië ontwikkeld. De missie is duidelijk: zorgen dat jouw reis een groot succes wordt.

Onder meer de volgende issues komen aan bod:

Hoe stippel ik een route uit? Welke route(s) kan ik volgen? We geven je er meer dan 70.
Hoe kan ik kosten besparen en toch maximaal genieten?
Hoe blijf ik veilig en gezond tijdens mijn reis?
Waar moet ik als backpacker zijn?
Welke cruciale dingen mag ik niet vergeten voor ik vertrek?
Welke accommodatie past bij mij?

Wil jij meer weten over het grootste Nederlandstalige backpackpakket voor Azië-reizigers?

Arrow

Naar de aanbieding!

Over de auteur

mm

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van de succesvolle boekenreeksen 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

*