Kaohsiung: laat je betoveren in het Fo Guang Shan-klooster

Kaohsiung is een absolute must om aan je Taiwan-reis toe te voegen als je warm wordt van tempels en Boeddha’s. Niet zozeer de stad zelf overigens, het is met name het magische Fo Guang Shan Monastery wat hier tot de verbeelding spreekt. Het kolossale klooster ligt op zo’n 15 kilometer van Kaohsiung. Er is daar een serene tuin met een duizelingwekkende verzameling gouden Boeddha-beelden die in het felle zonlicht schitteren. Een tuin die oprecht iets betoverends heeft.

Zelfs wanneer je al heel wat tempels en Boeddha’s gezien hebt zal dit klooster je versteld doen staan. Ik heb het aan den lijve ondervonden. En vlak ernaast ligt alweer zo’n indrukwekkende plaats, namelijk het Buddha Memorial Center.

Het complete gebied is voor mij een van de mooiere boeddhistische plekken die ik tijdens mijn reizen heb bezocht. Zoiets zie je niet zo 1,2,3 ergens anders.

En hoe zit het met Kaohsiung-centrum?

Ook daar is het een en ander te beleven, de stad is de voorbije jaren flink in ontwikkeling en is van een wat saaie havenplaats veranderd in een steeds hippere plek.

Het stikt er van de hipstercafés, parken en bruisende avondmarkten. Daarnaast is het trendy gedeelte bij de haven een garantie op gezelligheid. En wat dacht je van jezelf onderdompelen in kunstzinnige sferen bij het Pier2 Art Center? De Love River die zich een weg door de stad baant zorgt bovendien voor een leuke sfeer en biedt liefdeskoppels de mogelijkheid om een romantische boottocht te maken.

Lonely Planet riep Kaohsiung in 2018 uit tot een van de top-10 steden om te bezoeken op de wereld. Da’s echter een tikkeltje overdreven als je het mij vraagt. 

Denk jij eraan om Kaohsiung te bezoeken? In deze gids vertel ik je wat er te doen is en geef ik je tips voor je verblijf in de havenstad.

Over Kaohsiung

Een shot van Kaohsiung-centrum

Met zowat 3 miljoen inwoners is Kaohsiung na Taipei en Taichung de derde stad van Taiwan. De strategische ligging aan het water maakt ze tot Taiwans belangrijkste havenstad. Veel van de producten die je thuis hebt en uit Taiwan komen, zijn vanuit de haven in Kaohsiung vervoerd.

In 1602 was het toenmalige vissersdorp in handen van de VOC, waarna de Nederlandse bezetters in 1662 door de Chinees Koxinga werden verdreven. Exact hetzelfde als wat er in Tainan gebeurde. 

Later in 1895 werd Kaohsiung een Japanse kolonie, om vervolgens in 1945 wederom in Chinese handen te vallen.

Vandaag de dag is Kaohsiung steeds populairdere trekpleister onder toeristen. In het bijzonder omdat er een van ’s lands meest indrukwekkende bezienswaardigheden te vinden is: het Fo Guang Shan Monastery. Verder is de stad beroemd om de vele straatkunst, de Circular light rail, het Kaohsiung Music Center, het gave Pier2 Art Center en de compleet vernieuwde haven. En natuurlijk vanwege de Love River en de avondmarkten.

 

Activiteiten en bezienswaardigheden in Kaohsiung en omgeving

Ik zei het al even: het onmiskenbaare hoogtepunt in Kaohsiung is het Fo Guang Shan-klooster. 

Persoonlijk vind ik Kaohsiung best een leuke stad om een aantal dagen te verblijven. Leuker dan bijvoorbeeld Taitung en Hualien. Maar minder boeiend dan Tainan.

Wat is er te doen in Kaohsiung? Je leest het hieronder.

 

Wandel door het indrukwekkende Fo Guang Shan Buddha Museum

Buddha-Memorial-Center
De pagodes en de zittende Boeddha gezien vanuit het Memorial Center

In eerste instantie dacht ik in het Fo Guang Shan-klooster aangekomen te zijn, maar ik kwam er pas een dik uur later achter dat het om het ernaast gelegen Fo Guang Shan Buddha Museum -voorheen bekend als het Buddha Memorial Center- ging. 

Wanneer je door het entreegebouw met eetzaakjes en winkeltjes bent gelopen, kom je aan op een prachtig uitgestrekt pad met aan iedere kant vier in het oog springende pagodes. Ze staat bekend als de ‘Way to Buddhahood’.

Tip: in het entreegebouw heb je bovenin een vegetarisch buffetrestaurant. Je kunt hier voor 120 TWD (ongeveer 3,50 euro) onbeperkt eten.

In de verte zie je een megagrote gouden Boeddha, zittend op een plateau. Langzaam loop je richting deze Boeddha en geniet je van de spirituele en culturele omgeving.

Neem boven de tijd om de vele details te bekijken, zoals de boeddhistische rituelen die in de pilaren verwerkt zijn. 

Vlak voor het hoofdgebouw met het standbeeld vind je een verzameling muurschilderingen en bijhorende verhalen uit het leven van Boeddha.

Buddha-Memorial-Center-2

Ik heb er bewust even stilgestaan en wat van deze verhaaltjes gelezen. Een aanrader, want zo krijg je een duidelijker beeld van wie Boeddha precies was en wat voor bijzondere dingen hij heeft meegemaakt. 

Een andere aanrader is het aangrenzende Buddhist Museum waar je liefst achttien verschillende ruimtes vindt met levensverhalen, Boeddha’s, religieuze uitingen en zulk soort dingen. Persoonlijk vond ik de levensloop van Boeddha, opgedeeld in meerdere fases, interessant om gezien te hebben. Wist jij bijvoorbeeld dat deze spirituele persoon geboren werd als Siddhartha Gautama? 

Tip: lees het boek Siddhartha van Hermann Hesse eens, echt een aanrader als je op een leuke manier meer over het boeddhisme te weten wilt komen.

Bezoek het Fo Guang Shan-klooster: een plek waar je stil van wordt

Fo-Guang-Shan-Buddha-Land
Het torenhoge Boeddhabeeld in Fo Guang Shan

Ik zei het al even, ik dacht in het klooster van Fo Guang rond de struinen, terwijl ik in feite in het Fo Guang Shan Buddha Museum was. Hoe kom je er dan wel? Via een weg naast deze heilige plaats die redelijk steil omhoogloopt, beland je daadwerkelijk bij Fo Guang Shan. 

En wow, wat een schitterende plek is dit zeg. Tempels met Boeddha’s die er bijna uitzien als paleizen. Maar ook de magische Main Shrine, waarin drie grote Boeddha’s te vinden zijn met daaromheen liefst 14.800 beeldjes, verwerkt in de muren.

Echter, het meest indrukwekkend van dit tempelparadijs vind ik Great Buddha Land. In deze spirituele tuin staat een 40 meter hoge fonkelend gouden Boeddha die wordt omsingeld door niet minder dan 480 kleinere Boeddha’s.

Hij houdt z’n hand omhoog wat symboolstaat voor het moment dat hij verlichting -het ultieme- vond. Samen met al het groen, de rode bloemen en de rust, is dit een spot die pure spiritualiteit ademt. 

In de Fo Guang Monastery is nog een hoop meer te zien en je kunt er makkelijk uren ronddwalen. Ik had het niet zo groot verwacht, evenmin bij het Buddha Memorial Center trouwens.

Als klap op de vuurpijl is de toegang tot het complex ook nog eens helemaal gratis.

 

Hoe kom je bij Fo Guang Shan?

Vanaf Zuoying MRT kun je de E02 Harvard Express-bus naar het klooster pakken. Ikzelf heb een taxi gedeeld met een vijftal andere personen, dit kostte 100 TWD per persoon.

Het metrostation Zuoying is simpel te bereiken, mocht je ergens anders in Kaohsiung verblijven. Zo ben ik er vanaf de Formosa Boulevard MRT heengegaan.

 

Vermaak je in The Pier2 Art Center

Bij het Pier2 Art Center heeft men oude pakhuizen omgetoverd in een heuse kunstwijk. Volgens locals is het een van de meest creatieve en culturele parken van Taiwan.

Het bulkt hier van de straatkunst, winkels, cafés, muziekbars, galerieën, attracties en openbare kunstinstallaties. Je zult je er zonder moeite een hele middag vermaken.

Een vette plek om een biertje te doen is Beer Talk Cafe & Bar.

Langs het geheel loopt een boomrijke boulevard. Verder is het top om hierheen te gaan om de zonsondergang te bekijken.

De bereikbaarheid is easy peasy, er is met Yanchengpu Station namelijk een tramhalte aanwezig. Vind je het prima om een kilometer of 2,5 te wandelen vanuit het centrum, dan kun je dat natuurlijk evengoed doen.

 

Geniet van opzienbarende kunst in het Kaohsiung Museum of Fine Arts

Kan je geen genoeg krijgen van kunst? Breng dan ook een bezoekje aan het fameuze Kaohsiung Museum of Fine Arts.

Binnen in het strak ontworpen gebouw word je getrakteerd op schilderkunst en fotografie. Rondom ligt een rustgevend bos, perfect passend bij de setting.

Het museum is te vinden in het Neiwei Cultural Park, waar je verder onder meer nog het Children’s Museum of Art en het Neiwei Art Center hebt. Al met al een kunstzinnige bedoeling dus 😉 .

Vlakbij ligt de Neiwei Flea Market, die leuk is om mee te pakken indien je een authentieke beleving zoekt.

 

Maak een wandeling in Central Park of het Aozidi Forest Park

Central Park is een mooi stukje groen en rust in het volgebouwde en redelijk hectische centrum Kaohsiung. Je kunt er relaxen op een bankje, er is een speelgedeelte voor kinderen of ga een rondje joggen. ’s Ochtends en ’s avonds zie je hier talloze locals oefeningen doen om fit te blijven.

Het is verder niet groot of zo, in een kwartiertje ben je helemaal eromheen gelopen. 

Een ander boom- en bloemrijk en bovendien veel groter park in Kaohsiung is het Aozidi Forest Park. De bloemen in tal van kleurtinten bij sommige vijvers zijn echt blijmakend. Er is zelfs een skatebaan om je uit te leven. Tip: ieder vierde weekend van de maand wordt hier een boerenmarkt gehouden. Mocht je dan in Kaohsiung zijn: gaan!

 

Eet streetfood op de Ruifeng Night Market en de Liuhe Night Market

Op de Liouhe Tourist Night Market verveel je je nooit

Avondmarkten, ze zijn in vrijwel heel Taiwan te vinden en het is er altijd gezellig. In Kaohsiung springen er twee bovenuit: de Ruifeng Night Market en de Liuhe Night Market. De eerste ligt in het Zuoying-district en is donderdag tot en met zondag geopend, de laatste vind je in het centrum in het Sinsing-district en is iedere dag open.

Na het ondergaan van de zon gaan de lichtjes aan en dringen de kruidige geuren van streetfood je neus binnen. Beide markten bruisen en zijn lachen om even overheen te slenteren en jezelf te verwennen met lokale gerechten. Of om eens iets te proberen buiten je comfortzone, bijvoorbeeld een ‘Dongshan duck head’.

Behalve onwijs veel eten kennen beide markten gedeeltes met kleding en attracties om kinderen te vermaken.

Oh en als je op de Liuhe Night Market bent, loop dan meteen eventjes naar het metrostation Formosa Boulevard. Daar staat de Dome of Light – ’s werelds grootste glaskunstwerk.

 

Bekijk de Sanfong Temple

Op steenworpafstand van de Liuhe Night Market is een van Kaohsiungs bekendste tempels te bewonderen: de Sanfong Temple. Dit taoïstische heiligdom is gewijd aan god Nezha.

Achter prachtig gedecoreerde houten deuren ligt een enorme binnenplaats die versierd is met tientallen rode lantaarns, de setting heeft een aanzuigende werking op fotografen.

Vooral in de avond is het hier extra fotogeniek, aangezien het geheel dan verlicht is. Neem de trap naar boven en geniet van een mooi uitzicht.

Meer tempel-inspiratie nodig? Voeg de Tianliao Stone Temple toe aan je lijstje zou ik zeggen.

 

Check de Dragon and Tiger Pagodas

In de wijk Zuoying vind je de Dragon Tiger Tower, eveneens bekend als de ‘Dragon and Tiger Pagodas’. De torens zijn pontificaal aanwezig op een grasveld naast de Lotus Pond, een kunstmatige vijver in de stad en samen met de pagodes een toeristische trekpleister.

Je betreedt alle twee de pagodes nadat je door de mond van een tijger en een draak gelopen bent.

Waarom een tijger en een draak? Beide dieren hebben een belangrijke spirituele waarde in het Chinese boeddhisme.

 

Vaar over de Love River

Love-River-Kaohsiung
De Love River loopt dwars door de stad

Ik heb hem al een paar keer genoemd, de Love River. Het is de voor Kaohsiung iconische rivier die zicht uitstrekt over een lengte van 12 kilometer, en door de stad naar de haven loopt. Een coole spot is Lover River Waterfront Park, gelegen langs de oever en vol met eetzaken, bars en hippe cafés.

De Liefdesrivier is populair onder koppeltjes die een boottocht in de ‘Love Boat’ willen maken. Zulke tochten starten in Guomin Street en duren een half uur. Je komt langs diverse bezienswaardigheden, denk hierbij aan het Kaohsiung Music Center, de Love Pier, de Zodiac Wharf en de Glory Pier. In de Glory Pier drijven twee reusachtige badeenden van 18 meter die alle aandacht opeisen, ontworpen door de Nederlander Florentijin Hofman.

Behalve varen kun je natuurlijk ook gewoon over de promenade wandelen en gezellig een hapje eten en drinken bij de haven.

 

Beklim de ‘apenberg’ Shoushan

Makaken op weg naar boven

Vlakbij de haven ligt een 356 meter hoge heuvel die in de 17e eeuw Monkey Hill genoemd werd door de Nederlandse kolonisten, dit omdat er talrijke rotsmakaken leefden. Die zie je je anno nu nog steeds een hele hoop trouwens, let dus goed op je spullen en hou geen items in je hand, want het zijn brutale makkers die niet snel ergens voor terugdeinzen. 

De wandeltocht is zo’n 5 kilometer en duurt 2, maximaal 3 uur. Vanaf de piek heb je een weids uitzicht op de stad en onderweg passeer je lang ruïnes van duizenden jaren oud.

Eventueel kun je ook naar boven fietsen, al heb je vanwege de hellingen wel een mountainbike of een e-bike nodig.

 

Doe een dagtrip naar Cijin Island

Tot slot is het de moeite om een dagtrip naar het nabijgelegen Cijin Island te maken. Stap op in de Gushan Harbour en 5 minuten later ben je er al. Als alternatief kun je kiezen voor de Snoopy Ferry die vanaf KW2 vertrekt.

Cijin is bekend door de fraaie tempels, zwarte zandstranden, een historisch fort en een pittoreske oude straat boordevol visrestaurants. 

Leuk is om er een fiets te huren en langs de hoogtepunten van het eiland te rijden. Van noord naar zuid zijn dit de Kaohsiung-vuurtoren, het Cihou-fort, Cijin Beach, de Rainbow Church, de Cijin Tiensheng Temple en het Cijin Windmill Park.

De lengte van Cijin is 8,5e kilometer.

 

Waar boek je tours en activiteiten in Kaohsiung?

De activiteiten waarvoor een toegangsticket vereist is, zoals een boottrip over de Love River, boek je zonder problemen op locatie. 

Wat ik je nog wel aanraad is om een kijkje te nemen op Get Your Guide, hieronder zie je de zes populairste uitstapjes die je via hen kunt boeken:

Powered by GetYourGuide

 

Welke eet- en drinktentjes in Kaohsiung zijn aanraders?

Typisch Chinees eten in een buffetrestaurant

De twee avondmarkten die ik reeds heb aangeraden zijn top om lokale snacks te proeven. Maar qua eten is er in Kaohsiung nog veel meer te ontdekken.

Een typische Taiwanese eetzaak met soepjes, tal van groenten en een ruime keuze aan vis is 加樂小廚的評論.

Q比 Kitchen is een ander tof tentje indien je graag dingen eet als pasta, risotto, friet en seafood zoals mossels. 

Een lunchplek met goede broodjes, salades en lekkere smoothies is Yaletown Bistro.

Snak je naar een pokebowl en vitaminen? Check in dat geval KIWI POKE.

Voor een gezond ontbijtje, bijvoorbeeld een smoothie-kom gevuld met fruit en noten, adviseer ik je om naar To Be Smoothie te gaan.

Zoek je een goede koffiebar? Aroma caf’e live is een populaire spot in het centrum met heerlijke koffie. Oracle Coffee is een andere aanrader. Nog een plek die ik je beslist niet wil onthouden is 草圖自家烘焙咖啡館 Sketch cafe & Roastery. Behalve een lekker bakkie hebben ze er bijvoorbeeld ook verrukkelijke wafels met slagroom en fruit. De laatste koffietip die ik voor je heb is MINI.D COFFEE. Probeer daar tevens de salades.

 

Waar in Kaohsiung raad ik je aan om te overnachten?

Voor backpackers is het Trip GG Hostel een prima plek om te pitten. Het is een van Kaohsiungs bekendste hostels en je ontmoet er gemakkelijk mensen. Een andere aanrader is het Flyinn Hostel.

Een te gekke spot met zowel slaapzalen als privé-kamers is het Ahiruyah Guesthouse. Er is eveneens een café om op je laptop te werken en te kletsen met andere lui.

Als je een comfortabel en tegelijkertijd betaalbaar hotel zoekt, kan ik je Hotel Blessing en Start Hotel aanbevelen. 

Ietsje duurder is het fijne Greet Inn, bekend om haar comfort, hygiëne en moderne kamers. Het ontbijtbuffet is er ook voortreffelijk trouwens.

Voor pure luxe moet je zijn bij het Kaohsiung Marriott Hotel en Hotel Indigo.

 

Hoeveel dagen raad ik je aan om in Kaohsiung te blijven?

Great Buddha Land, een sectie behorende bij het Fo Guang Shan-klooster

Ik raad je aan om in ieder geval 2 volle dagen uit te trekken voor je bezoek aan Kaohsiung.

Je hebt dan 1 dag om te besteden aan het Fo Guang Shan-klooster en nog 1 dag om vrij in te vullen, bijvoorbeeld met een boottocht of een uitstapje naar Cijin Island.

 

Hoe zit het met transport in Kaohsiung?

De Dome of Light, een blikvanger is het Formosa Boulevard Station

In het centrum van Kaohsiung heb ik alles te voet gedaan, prima te doen! Wil je grotere afstanden overbruggen? Hieronder vertel ik je over het vervoer in Kaohsiung.

Zo is er een uitstekend metro-/tramnetwerk om gebruik van te maken. Het netwerk telt 36 stations en ritjes beginnen bij 20 TWD. Een dagkaart bedraagt 200 TWD.

Verder rijden er bussen die onder andere bij het treinstation vertrekken en aankomen. Ritten beginnen bij 12 TWD. De express-bus naar het Fo Guang Shan-klooster pak je vanaf metrostation Zuoying en kost 70 TWD voor een enkele rit.

Daarnaast kun je een fiets huren om de stad te verkennen. Een deelfiets van C-Bike is gratis voor het eerste uur en kost daarna 10 TWD per half uur. Een andere aanbieder is YouBike.

Ten slotte is er de taxi om gebruik van te maken. Je betaalt 80 TWD voor de eerste 1,5e kilometer en daarna 20 TWD per kilometer.

 

Hoe kom je in Kaohsiung?

Kaohsiung is eenvoudig te bereiken vanuit Tainan en Kenting.

Zelf ben ik er vanuit Kenting met de bus naartoe gereisd, die rit duurt 4 uur. 

Kom je van de andere kant, bijvoorbeeld vanuit Tainan? Het makkelijkst is om daar te trein te pakken, een reis van slechts 25 minuten.

Wil je vanuit Taipei direct naar Kaohsiung? Met de snelste trein ben je dik 2 uur onderweg.

Nabij Kaohsiung ligt ook het plaatselijke vliegveld: Kaohsiung International Airport (KHH). Vanuit bijvoorbeeld Kuala Lumpur (4 uur en 50 minuten reistijd), Hanoi (2,5 uur reistijd), Ho Chi Minh City (3 uur en 10 minuten reistijd), Bangkok (3,5 uur reistijd), Manilla (2 uur reistijd), Tokyo (4 uur reistijd) en Singapore (4,5 uur reistijd) vertrekken dagelijks directe vluchten. Verder zijn er talloze verbindingen met Chinese bestemmingen. Op de luchthaven stap je op de metro bij het Kaohsiung International Airport Station, en stap je (bijvoorbeeld) uit op het Formosa Boulevard Station (20 minuten reistijd).

 

Vervolg je reis naar Tainan

Volg je een route die je vanuit Taipei langs het oosten, zuiden en westen van Taiwan brengt? Dan is Tainan een volgende logische stap om in je reisplan om te nemen.

In deze bruisende studentenstad maak je kennis met het beste wat Taiwan je op culinair vlak te bieden heeft en het barst er van de tempels. De reis is lekker kort en duurt als gezegd 25 minuten.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw