Kaohsiung: een must als je van tempels houdt

Houd je van tempels en Boeddha’s, dan is Kaohsiung een absolute must om aan je Taiwan-reis toe te voegen. Niet zozeer de stad zelf overigens, maar met name de imponerende Fo Guang Shan Monastery die op zo’n 15 kilometer van Kaohsiung ligt.

Zelfs als je al heel wat tempels en Boeddha’s gezien hebt, zal deze plek je versteld doen staan. En vlak ernaast ligt nog zo’n indrukwekkende plaats, namelijk het Buddha Memorial Center.

Het complete gebied is voor mij een van de mooiere boeddhistische plekken die ik tijdens mijn reizen heb bezocht. In dit artikel vertel ik je er meer over en geef ik je diverse tips voor Kaohsiung.

 

Het indrukwekkende Buddha Memorial Center

In eerste instantie dacht ik in het Fo Guang Shan-klooster aangekomen te zijn, maar ik kwam er pas een dik uur later achter dat het om het ernaast gelegen Buddha Memorial Center ging. 

Wanneer je door het entreegebouw met eetzaakjes en winkeltjes bent gelopen, kom je aan op een prachtig uitgestrekt pad met aan iedere kant vier in het oog springende pagodes. Ze staat bekend als de ‘Way to Buddhahood’.

Tip: in het entreegebouw heb je bovenin een vegetarisch buffetrestaurant. Je kunt hier voor 120 TWD (ongeveer 3,50 euro) onbeperkt eten.

In de verte zie je een megagrote gouden Boeddha, zittend op een plateau. Langzaam loop je richting deze Boeddha en geniet je van de spirituele en culturele omgeving.

Buddha-Memorial-Center

Neem boven de tijd om de vele details te bekijken, zoals de boeddhistische rituelen die in de pilaren verwerkt zijn. 

Vlak voor het hoofdgebouw met het standbeeld, vind je allerlei schilderingen en bijhorende verhalen uit het leven van Boeddha.

Buddha-Memorial-Center-2

Ik heb er bewust even stilgestaan en wat van deze verhaaltjes gelezen. Een aanrader, want zo krijg je een duidelijker beeld van wie Boeddha precies was en wat voor bijzondere dingen hij heeft meegemaakt. 

Een andere aanrader is het aangrenzende Buddhist Museum waar je liefst achttien verschillende ruimtes vindt met levensverhalen, Boeddha’s, religieuze uitingen en zulk soort dingen. Persoonlijk vond ik de levensloop van Boeddha, opgedeeld in meerdere fases, interessant om gezien te hebben. Wist jij bijvoorbeeld dat deze spirituele persoon geboren werd als Siddhartha Gautama? 

Tip: lees het boek Siddhartha van Hermann Hesse eens, echt een aanrader als je op een leuke manier meer over het boeddhisme te weten wilt komen.

Het Fo Guang Shan-klooster: een plek waar je stil van wordt

Ik zei het al even, ik dacht in het klooster van Fo Guang te zijn, terwijl dit het Buddha Memorial Center was. Hoe kom je er dan wel? Via een weg naast deze heilige plaats die redelijk steil omhoogloopt, beland je daadwerkelijk bij Fo Guang Shan. 

En wow, wat een schitterende plek is dit zeg. Tempels met Boeddha’s die er bijna uitzien als paleizen. Maar ook de magische Main Shrine, waarin drie grote Boeddha’s te vinden zijn met daaromheen liefst 14.800 beeldjes, verwerkt in de muren.

Echter, het meest indrukwekkend van dit tempelparadijs vind ik Great Buddha Land. In deze spirituele tuin staat een 40 meter hoge diepgouden Boeddha die wordt omsingeld door nog eens 480 kleinere Boeddha’s.

Great Buddha Land

Hij houdt z’n hand omhoog wat symboolstaat voor het moment dat hij verlichting -het ultieme- vond. Samen met al het groen, de rode bloemen en de rust, is dit een spot die pure spiritualiteit ademt. 

In de Fo Guang Monastery is nog een hoop meer te zien en je kunt er makkelijk uren ronddwalen. Ik had niet verwacht dat het zo groot zo zijn, net als het Buddha Memorial Center trouwens.

 

Hoe kom je bij Fo Guang Shan?

Vanaf Zuoying MRT kun je bus 8501 naar het klooster pakken. Ikzelf heb een taxi gedeeld met 5 andere personen, dit kostte 100 TWD (iets minder dan 3 euro) per persoon. Het metrostation Zuoying is eenvoudig te bereiken, mocht je ergens anders in Kaohsiung verblijven. Zo ben ik er vanaf de Formosa Boulevard MRT heengegaan.

 

Is Kaohsiung leuk en waar raad ik je aan om te slapen?

De meeste mensen gebruiken Kaohsiung voornamelijk als uitvalsbasis voor een bezoek aan het Fo Guang Shan-klooster. Persoonlijk vind ik Kaohsiung best een leuke stad om een aantal dagen te verblijven. Leuker dan bijvoorbeeld Taitung en Hualien. Je kunt er eenvoudig komen vanuit Tainan en Kenting.

Wat is er zoal te beleven?

Ga naar Central Park om een workout te doen, struin gewoonweg door het gezellige en moderne centrum rond de Formosa Boulevard of bezoek de levendige avondmarkten. Wat dat betreft zijn de Ruifeng Night Market en de Liuhe Night Market aanraders om heen te gaan. Je zult vast ook nog wel langs de Love River lopen, die dwars door de stad loopt.

Love-River-Kaohsiung

In de wijk Zuoying vind je de Dragon Tiger Tower. Je betreedt alle twee de pagodes, nadat je door de mond van een tijger en een draak gelopen bent. Waarom een tijger en een draak? Beide dieren hebben een belangrijke spirituele waarde in het Chinese boeddhisme.

Als je een comfortabel maar toch betaalbaar hotel zoekt, dan kan ik je Wecan Hotel aanbevelen. Maak ook meteen even een praatje met de aardige eigenaar Ben. De hierboven genoemde Liuhe Night Market ligt om de hoek en bij het 96 Restaurant kun je heerlijk, gezond en goedkoop eten.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw