Guilin was voor mij de eerste bestemming in China waar ik écht onder de indruk raakte van de natuur. Hier kreeg ik eindelijk het rauwere gezicht van China te zien, zonder het idee te hebben telkens in een pretpark te lopen. Het uitzicht op de brug en daarachter de ontelbare toppen van ongewone bergen vormden een decor dat ik niet snel meer zal vergeten.
Vraag je aan de gemiddelde Chinees welke plek in China je beslist niet mag missen, dan zal de naam Guilin vaak vallen. Achter prachtige meren doemen grillige karstbergen op, terwijl de iconische Li River met al haar vertakkingen dwars door de stad kronkelt. In het centrum vind je een aantal schitterende parken om rond te dwalen en pittoreske dorpen in de omgeving nodigen je uit voor een aantal spectaculaire hikes. Verder weg vind je bovendien een van China’s bekendste rijstterrassen.
In deze gids neem ik je mee naar Guilin en vertel ik je over mijn ervaringen, wat er te doen is, lekker eten en de fijnere slaapplekken. Ook geef ik je handige praktische info, hoe je er komt en op welke manier je je binnen de stad kunt verplaatsen.
Over Guilin
Guilin, spreek uit als ‘Kweilin’, is een stad in het zuiden van China en behoort tot de provincie Guanxi. Vanwege het unieke karstlandschap waardoor de Li-rivier zich een weg baant, is ze een van China’s typische toeristentrekpleisters. Jarenlange erosie van de bergen heeft tot de meest opzienbarende vormen geleid.
Turend naar de glooiende heuvels moest ik nogal eens terugdenken aan Ha Giang in Vietnam, het backpackersplaatsje dat ook stikt van zulke wonderlijke kanjers.
Het is niet overal even pittoresk hoor trouwens. Net buiten het centrum staan zat lelijke gebouwen die maar al te goed een likje verf zouden kunnen gebruiken. Ze ontsieren het potentieel zo mooie aanzicht van de stad.
In de omgeving is genoeg te beleven en voor fotografen mag je de streek gerust een walhalla noemen. Zo ook Xingping. Toeristen komen er met hun verfrommelde 20 yuan-briefje naartoe om een selfie te maken op de oever van de Lijiang- rivier, die als inspiratie diende voor datzelfde briefje.
Het metropolische gevoel zoals in Beijing, Xi’an, Shanghai en Chengdu zal je in Guilin niet hebben. Het is er allemaal veel kleinschaliger.
Verder heb ik me laten vertellen dat Guilin en omstreken perfect is voor mensen die even afstand willen nemen van het drukke en snelle leven uit de grote steden. Na m’n bezoek kan ik dit inderdaad beamen.
Guilin is vooral interessant als je graag in de natuur vertoeft. Qua steden zijn er in mijn optiek leukere plekken.
Activiteiten en bezienswaardigheden in en rond Guilin
Wat er precies te doen is in Guilin, lees je in het vervolg van dit artikel.
Wandel langs de oevers van Shanhu en Ronghu Lake

Het eerste wat ik deed toen ik de bus uitstapte, was het aangrenzende park inlopen. Geen idee waar ik nou precies zat, maar het zag er allemaal prachtig uit. Dat het begon te regenen nam ik op de koop toe, de uitzichten over de meren Shanhu en Ronghu hadden iets onwerkelijks en betoverden me bijna. Het leek soms wel een Japanse zentuin die ik voor me had.
Wat het extra vet maakte waren de achterliggende toppen van de karstbergen die Guilin haar unieke karakter geven. Je ziet ze eigenlijk overal in de stad wel ergens bovenuit steken.
De toegang tot de meren is gratis, ze zijn onderdeel van de Guilin Rongshanhu Scenic Area.
Maak een rondje in het Seven Star Park
Het Seven Star Park is het drukstbezochte en grootste park van Guilin, en telt talloze bezienswaardigheden. Denk aan de Flower Bridge, Seven Stars Cave, de Putuo Mountain, Camel Hill, Crescent Mountain, Guihai Stele Forest en het Light of China Square.
Leuk is ook om wat inkopen te doen in een minimarkt en op het gras te picknicken. Ondertussen kijk je uit op kalkstenen bergen, je kunt het slechter treffen.
Een van de dingen die je hier niet wilt missen is de al genoemde Flower Bridge, die gebouwd werd ten tijde van de Song-dynastie (960-1279). Guilins oudste brug dankt haar naam aan de bloemen waarmee ze iedere lente en zomer versierd wordt. Opvallend is de weerspiegeling van de brug in het water, die ziet eruit als een volle maan.
De entree bedraagt 55 CNY.
Bekijk de Sun en Moon Pagoda
Guilins iconen zijn de Sun en Moon Pagoda, oftewel de Zon- en Maanpagode. Ze bereiken hoogtes van respectievelijk 35 en 41 meter en staan te pronken in het Shan Hu Lake. Beide bouwwerken gaan vele honderden jaren terug tot de Tang-dynastie en trekken de hele dag door bezoekers, die rond het meer met hun camera’s de beste plekjes uitzoeken.
’s Avonds is het er overigens het mooist. Zoals voor veel bezienswaardigheden in China geldt, zijn ook deze torens dan fraai verlicht. Een onderwatertunnel verbindt beide pagodes met elkaar en voor 35 CNY mag je er komen rondneuzen. Al zou ik het lekker bij kijken op afstand houden, aangezien binnen geen Engelse uitleg is. Tenzij je met een gids de pagodes betreedt, dan is het meer de moeite waard.
Klim naar de top van de Elephant Trunk Hill
Het dikste uitzicht in Guilins centrum heb je vanaf de Elephant Trunk Hill. Deze kalkstenen heuvel die iets wegheeft van een drinkende olifant, is onderdeel van het Xianshang Park, en via een korte klim sta je boven.
Toen ik er was bleek de toegang helaas afgesloten te zijn. Ik kon derhalve niet naar de top klimmen en ben na wat rondgeslenterd te hebben in het park weer weggegaan.
Vlakbij vertrekken eveneens bamboevloten die je aan de voet van de heuvel brengen. Het is echter een nogal toeristische aangelegenheid, door de ontelbare mensen gaat er helaas een hoop van de charme verloren.
Maak een tochtje over de Li-rivier
Bamboevloten zie je volop in Guilin, een tochtje op de Li River is dan ook hét ding waarvoor de meeste Chinezen naar Guilin komen.
De omgeving is zonder twijfel schitterend en de lokale dorpen langs de oevers nostalgisch, maar je hoeft geen heel authentieke ervaring te verwachten. Ben daar dus op voorbereid.
Vertrekken doe je vanaf de Yangdi Pier en je bent pak ‘m beet 1 uur aan het varen op een gemotoriseerde bamboeraft. De kosten bedragen 150 CNY tot 200 CNY per persoon.
Lang niet alle vloten zijn daadwerkelijk van bamboe trouwens, nadat ik ze van dichtbij bekeek bleken de meeste van kunststof. Dit om het kappen van bamboebomen tegen te gaan, zo vertelde een local me.
De 4 uur durende riviercruise naar Yangshuo (zie verder) is een andere populair activiteit. Je hebt daarbij de keuze uit eenvoudige tot vrij luxe boten.
Dwaal door de Reed Flute Cave
Grotten, heb jij ook het gevoel dat ze altijd een beetje van hetzelfde zijn?
In Guilin heb je er talrijke, de Reed Flute Cave is daarvan de bekendste. En ik moet je zeggen: deze uit karstberg geërodeerde ondergrondse gang van 240 meter is best de moeite waard. Binnenin vind je de welbekende verzamelingen van onze hangende en staande vrienden: stalactieten en stalagmieten.
De grot dankt haar naam aan het rietgras wat bij de ingang groeit. Vroeger gebruikte men het om fluiten van te maken, da’s het verhaal in elk geval.
Cool is om een fiets te huren en er op eigen houtje naartoe te trappen. Eventueel kun je een gids aanspreken voor een rondleiding, zodat je meer leuke weetjes te weten komt.
Je betaalt 90 CNY om de grot in te mogen.
Ontdek de schoonheid van Yangshuo en Xingping
En dan nu over naar twee naburige dorpjes die bekendstaan om hun schoonheid: Yangshuo en Xingping. Hier moet je zijn indien je graag door de natuur fietst, bergen bewandelt en het landelijke China wilt beleven. Waar Guilin nog aanvoelt als een stad, is dat op deze twee plekjes volstrekt anders.
Vanuit Guilin ben je met de trein al in 20 minuten op station Yangshuo, dat beter Xingping zou kunnen heten trouwens. Het station ligt namelijk op ongeveer 10 minuten rijden van Xingping, terwijl Yangshuo zelf 1 uur rijden is.
Dat gezegd hebbende, je kunt kiezen voor een dagtrip naar een van beide vissersplaatsjes of het rustiger aan doen en er een aantal nachtjes blijven pitten. Ik deed het laatste en wel in Xingping, ik verbleef er in de mooiste accommodatie van m’n hele China-reis. Een heerlijke afsluiter van mijn trip.
Het hoogtepunt van Xingping is Xiangong Hill, na een klim word je op een uitzicht getrakteerd waar je onmogelijk niet van onder de indruk zult raken. Van grote hoogte kijk je uit op de meanderende Li-rivier, de omringende countryside en vele karstheuvels die haast getekend lijken zo bijzonder zijn ze van vorm.
Ga je naar Yangshuo? Dan is het gaaf om vanuit Guilin met een bootje te gaan. Je wordt dan naar de haven gebracht (1,5 uur reistijd) waarna je over de rivier naar Yangshuo vaart (4,5 uur reistijd). Voor velen is dit een piekervaring tijdens hun reis door China. Behalve mooie natuur is The Impression Liu Sanjie Show in Yangshuo een must-see.
Authentiek kan je beide dorpen helaas niet meer noemen (maar goed, welke plaats in China wel?). Tekenend hiervoor zijn de West Street in Yangshuo en de Xingping Acient Town, waar souvenirwinkels en mensen die je in hun zaak proberen te praten domineren. Gezellig is het er daarentegen absoluut.
Maak een dagtrip naar de Longji-rijstterrassen
De Longji Rice Terraces behoren tot de mooiste van China en kun je vanuit Guilin per bus bereiken. Je bent 2 uur onderweg en zult 100 CNY moeten neertellen om de daar gelegen Rice Terraces Scenic Area te kunnen betreden.
Een reisgenootje van me is er geweest en vertelde me dat wanneer je al de nodige rijstterrassen gezien hebt, het misschien niet de moeite waard is om erheen te gaan. Toen ze me de foto toonde van het grotendeels verregende landschap hakte ik voor mezelf de knoop door om inderdaad niet te gaan. Ik had de voorbije weken al zoveel gereisd en voelde er weinig voor om sec voor rijstterrassen weer 4 tot 5 uur van de dag in een bus door te brengen (herkenbaar 🙂 ?).
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat Longji geen waanzinnig mooie plek is. Zeker van eind september tot begin oktober zou ik ze niet overslaan, de terrassen kleuren dan talrijke geeltinten en zijn in deze relatief korte tijd doorgaans op hun mooist.
Tours in Guilin
Wanneer je in een kort tijdsbestek veel van de fraaie omgeving wilt zien, is het boeken van een excursie absoluut aan te raden. Maar ook als je een gids zoekt om je meer info over een bepaalde plek te geven.
Hieronder vind je de zes populairste tours in Guilin volgens Get Your Guide, je boekt binnen een paar simpele klikken:
Welk eten en drinken in Guilin raad ik je aan?
Welke eten en drinken is nou typerend voor Guilin?
Guilin rijst-noodles worden als het iconische hapje van Guilin beschouwd. Je krijgt ze geserveerd met gebakken pinda’s, fijngehakte groenten en stukjes vlees, veelal met bouillon als basis. De glibberige koolhydraatbom is vooral in trek tijdens de ontbijturen. In China noemt men ze overigens ‘mifen’.
Een ander ding om te proberen zijn de Li River shrimps. Kleine en licht zoete garnalen die een knapperig laagje hebben, omdat men ze bakt in lekkere vette boter.
De Yangshuo beer fish is eveneens een bekend gerecht. Deze karper, gevangen uit de Li River, wordt gestoofd met bier, diverse kruiden en groenten.
Verder is Lipu Taro Pork het proberen waard indien je buikspek lekker vindt. Het vlees is ondergedompeld in een gefermenteerd sausje van tofu.
Voor de meer avontuurlijke eter is Quanzhou Vinegar Blood Duck vast en zeker interessant. Pittig eendenvlees gekookt in, jawel, eendenbloed met overjarige azijn.
Qua drankjes mag je Gongcheng Oil Tea niet missen. Een verkwikkende thee gemaakt door gestampte theebladeren en gember te bakken. Daarna ontstaat een pasta, die de basis van de thee vormt. Je krijgt er vaak pinda’s, sojabonen en gepofte rijst bij.
Waar moet je zijn?
Een levendige spot om een hapje te eten is Guilin Zhengyang Road Pedestrian Street.
Waar in Guilin raad ik je aan om te overnachten?
Qua omgeving is het centrum de leukste locatie van Guilin om te verblijven. Je zit dan vlakbij de Elephant Trunk Hill, de pagodes en de stadsmeren. Hieronder vind je al mijn aanraders om te slapen in Guilin.
Een leuk hostel in het centrum is Travel light Inn Guilin. Datzelfde geldt voor het Fish House Youth Hostel. Zoek je een dorm of privé-kamer vlakbij het Guilin North Railway Station, dan is het Murphy Youth Hostel een prima optie. De eigenaresse Fiona spreekt goed Engels en helpt je met al je vragen. Ook lopen er een paar snoezige katjes rond. Handig: hier vertrekken dagelijks meerdere treinen naar Yangshuo.
Twee fijne budgethotels zijn Riverside Inn Guilin Central en Lakeside Inn. Aan de rivierbank, op een minuut of vijftien van het centrum, is Serene Vale Inn Guilin helemaal super. Het uitzicht vanuit je kamer op de rivier en bergen is hun dikste pluspunt. Vergelijkbaar is Cozy Li Riverside Inn, die bovendien elektrische scooters voor je hebben.
Ben je meer van de luxere hotels? Boek dan een paar nachtjes in het Aroma Tea House of het Shangri-La Guilin.
Yangshuo en Xingping
Wil je liever in Yangshuo of Xingping overnachten? Is net zo goed mogelijk natuurlijk. Daar vind je de pas écht pittoreske accommodaties, omgeven door ongerepte natuur.
Mocht je nog een originele slaapplek in Yangshuo zoeken, dan is Yangshuo 1Q84 Tree Hotel een dikke aanrader. Voor de luxepaardjes is Yangshuo Sugar House top. Hostels en guesthouses vind je er ook een aantal, Yangshuo Sudder Street Guesthouse is m’n aanrader.
In Xingping sliep ik in het Xingping Valley Hotel, in een kamer met giga-ramen had ik het beste uitzicht ever (zie de foto boven). Nog een aanrader in het vissersdorpje is Leisure Courtyard Hotel. Een uitstekend hostel in de oude stad is Pomelo Hostel Xingpin.
Hoelang raad ik je aan om in Guilin te blijven?
Om een goede indruk van Guilin te krijgen raad ik je aan om tenminste 3 dagen voor je bezoek uit te trekken. Je hebt zo een dag voor het centrum en eventueel de grotten, een dag voor een dagtrip naar Yangshuo en/of Xingping en een dag om naar de Longji-rijstterrassen te gaan.
Zoals gezegd raad ik je aan om enkele dagen in Yangshuo of Xingping te blijven, omdat een dagtrip aan de korte kant is. Je kunt dan een dag minder in Guilin doorbrengen. Een andere mogelijkheid is om dan wel Yangshuo dan wel Xingping als uitvalsbasis te gebruiken om de Guilin-regio te verkennen.
Onderschat het reizen niet. Het kan absoluut fijn zijn om even een dagje niks te doen en op adem te komen. De treinreizen kunnen er best inhakken in China. Zelf ben ik bijvoorbeeld 3 nachten in Guilin en 3 nachten in Xingping gebleven.
Hoe zit het met transport in Guilin?
Huh, ik zie nergens een metro? mompel ik tegen mezelf na aankomst in Guilin. Ben ik misschien op het verkeerde treinstation? Het oogt allemaal ietwat afgelegen en oud.
Guilin bleek helemaal geen metro’s te hebben, zoals je in andere steden gewend bent. Het is er dan ook een heel stuk dorpser vergeleken met metropolen als Chengdu, Xi’an, Shenzen en Guangzhou.
De bus is derhalve de way to go om je in en naar het centrum te verplaatsen. Voor 2 CNY kun je opstappen en uitstappen waar je maar wilt. In het centrum zelf is het meeste overigens prima te voet te doen.
Een andere vervoersmiddel is de deelfiets die je voor het zachte prijsje van 2 CNY per uur huurt. Je kunt tevens bij je guesthouse een fiets voor een dag regelen, reken dan op tenminste 20 CNY.
Of ga voor een elektrische scooter, die kost je 40 CNY per dag en je kunt er 200 kilometer mee rijden.
Uiteraard rijden er ook volop taxi’s in de stad. Een ritje daarin start op 9 CNY en daarna betaal je 2 CNY voor iedere afgelegde kilometer.
Wat is de beste reistijd voor Guilin?
Waar mei en juni in een groot deel van China zonnige en droge maanden zijn, is het er dan in de Guilin-regio juist op z’n natst. Zelf was ik er halverwege mei en in die kleine week (Guilin plus Xingping) heb ik inderdaad flink wat regen gezien. Niettemin ook genoeg zon. Een voordeel van de nattigheid is dat alles extra mooi groen kleurt.
Juli en augustus, het hoogseizoen, is ietsiepietsie droger maar tegelijkertijd ontzettend warm en aan de benauwde kant. De temperatuur zal veelvuldig boven de 30°C uitkomen. Gezien de drukte zou ik deze twee maanden links laten liggen.
De beste maanden om Guilin te bezoeken zijn maart, april, september, oktober en november. In maart en april is het lente, vanaf mei wordt het als gezegd natter. September tot en met november is de herfst, de meeste regen is dan geweest en de echte benauwdheid en droogte van de zomer verdwenen. Daarbij beginnen de rijstvelden weer schitterende kleuren te krijgen.
Gedurende de wintermaanden -december tot en met februari- is het koud en vochtig, niet persé de meest aangename tijd om in Guilin te vertoeven. Vergeleken met noordelijk China is de kou echter een lachertje, je zult in Guilin het kwik niet snel onder nul zien zakken.
Als laatste wil ik je nog even meegeven Guilin niet in de vakantiemaanden te bezoeken. Een voorbeeld daarvan is 1 tot en met 5 mei. De mensenmassa’s halen in dergelijke periodes een hoop reisplezier bij je weg.
Hoe kom je in Guilin?
Guilin is met de bullet-train te bereiken en wel via twee stations: Guilin North Railway Station en Guilin West Railway Station. Er zijn directe verbindingen met onder andere Beijing (minimaal 8 uur reistijd), Xi’an (minimaal 8 uur reistijd), Chengdu (minimaal 5 uur reistijd), Kunming (minimaal 4,5 uur reistijd), Shenzen (minimaal 2,5 uur reistijd) en Guangzhou (minimaal 2 uur reistijd). Eenmaal daar reis je per bus of taxi (zie eerder) verder naar je accommodatie.
Het Guilin Railway Station ligt het dichtstbij het centrum en bedient de reguliere (veel langzamere) trein. Gezien de buitensporig lange reistijden acht ik de kans klein dat je van deze trein gebruik zult maken. Een voorbeeld: vanuit Beijing is het minimaal 19 uur zitten (of liggen) in de langzame trein versus 8 uur in de hogesnelheidstrein.
Kaartjes voor de trein zijn op het station te koop maar ook online. Kies je voor het laatste, ga dan naar Trip.com of 12Go Asia.
Naast de trein is de bus evengoed een optie om naar Guilin te reizen. Wel moet je in dat geval uitgaan van een vrij lange reistijd, zo ben je vanuit Shenzen minimaal 8 uur onderweg, terwijl diezelfde trip met de bullet-train slechts 2,5 uur duurt.
Tot slot beschikt de stad over een vliegveld: Guilin Liangjiang International Airport (KWL). Vanaf de airport is het een half uur rijden alvorens je in hartje centrum bent, voor 20 CNY kun je een bus nemen.
Meer lezen over China
Meer tips, inspiratie en handige info nodig voor China? Of wellicht gewoon vermakelijke kost?
Lees ook mijn volgende artikelen:
- Hoe mijn reis naar China op dramatische wijze begon
- 10 leuke dingen om te doen in Beijing
- 8 leuke dingen om te doen in Pingyao
- 9 leuke dingen om te doen in Xi’an
- 12 leuke dingen om te doen in Chengdu
- Laat je betoveren in het bergdorpje Xingping
- Dit kost backpacken in China (inclusief mijn uitgaven)
- Deze 20 dingen vielen mij op in China