Het was in Xi’an waar ik op een vrijdagavond in mei iets bijzonders meemaakte. Ik hing aan de rekken in het plaatselijke stadspark en stond in het middelpunt van de belangstelling. Mensen staarden naar me, en als ik terugkeek schoot hun gezicht de andere kant op. Een gebruikelijk fenomeen in China, zo heb ik ervaren haha.
Maar het is niet dit wat ik je wil vertellen. Wat dan wel? Dat zeg ik je verderop. Het is een iets te lang verhaal voor deze intro namelijk.
Oftewel: lekker verder lezen dus 🙂 .
Xi’an was ooit de hoofdstad van China en is beroemd om het terracottaleger, duizenden unieke beelden die nog niet eens zo heel lang geleden werden ontdekt door een volstrekt verraste boer.
Behalve deze archeologische vondst heeft Xi’an meer moois te bieden. Vooral ’s avonds bruist het en barst het van de streetfood en fraai verlichte gebouwen. En wat dacht je van een van ’s werelds langste stadsmuren verkennen?
Staat het historische Xi’an ook op jouw lijstje om te bezoeken tijdens de rondreis door China? Zeker niet overslaan zou ik zeggen!
In deze gids neem ik je mee naar Xi’an en deel ik m’n ervaringen met je. Wat er te doen is, waar je moet zijn, welke slaapplekken ik je aanraad en welk eten je niet wilt missen. Ten slotte nog de nodige praktische info: hoe kom je in Xi’an en op welke manieren kun je je in en rond de metropool verplaatsen?
Over Xi’an

Beijing mag dan tegenwoordig de hoofdstad van China zijn, Xi’an -vroeger Chang’an geheten- heeft liefst dertien dynastieën en meer dan 1.000 jaar lang die titel gehad. Ooit was het zelfs de grootste stad ter wereld.
Toen de Tang-dynastie viel ‘degradeerde’ Xi’an naar een vrij bescheiden provinciestad. Daar kwam in 1974 verandering in, vanwege de vondst van het terracottaleger. Vandaag de dag is ze de belangrijkste stad van de Shaanxi-provincie, en komen toeristen er grotendeels naartoe om de wereldberoemde soldaten-beelden met eigen ogen te zien.
Xi’an vertolkte een belangrijke rol in de Zijderoute, het was (en is) namelijk het oostelijke eindpunt van het duizelingwekkend lange traject. Juist door deze strategische ligging vertolkte Xi’an jarenlang een belangrijke handelsrol, en floreerde de economie als nooit tevoren. Ze werd een van ’s werelds bekendste zijdeverkopers.
Wat ik opvallend vond is dat er een moslimbuurt in het centrum te vinden is. Da’s voor China best uniek te noemen. En het leuke: het is er ontzettend gezellig. Rond die moslimbuurt is trouwens ook het leukste om als backpacker je accommodatie te boeken. Je vindt hier bovendien de Bell Tower en Drum Tower.
Een bijzondere ervaring in het park
Dan nu terug naar het bijzondere moment in het park, waarover ik in de intro sprak…
Op enig ogenblik wandelde een jonge vader met zijn zoon en dochter langs, en zodra ze mij hadden opgemerkt stopten ze. Z’n dochter van een jaar of zeven tikte hem aan en wees naar me. Ik moet er wel om lachen, zo schattig altijd hoe ongefilterd die jonge keuters zich gedragen.
Ik wierp ze een vrolijke blik toe, verlegen deden zij hetzelfde naar mij. Toen ik wederom met optrekken begon liepen ze verder. Nog geen tien minuten later spotte ik ze alweer, en gaf de vader me plots een blikje frisdrank.
Om het ijs te breken groette ik met “Ni hau“, Chinees voor ‘hallo’. Ze reageerden blij en de man vroeg middels een vertaal-app aan me of ik door China reisde en wat ik ervan vond. Aan alles merkte ik dat hij nog wel honderd vragen voor me in petto had, z’n enthousiasme had iets aandoenlijks.
Daarna nodigde hij me uit om een hapje te gaan eten met hem en z’n kroost. Hoe lief is dat? Z’n dochter spiekte telkens naar me, maar verstopte zich wanneer ik m’n ogen op haar richtte. Of ze fluisterde iets in de oren van haar jongere broertje.
In het restaurantje at ik een van de lekkerste maaltijden die ik in China opheb. Weer eens wat anders dan typisch backpackersvoedsel.De vader wilde voortdurend bijbestellen, duidelijk als een teken van gastvrijheid. Pas nadat ik vier keer aangaf dat er al zat eten op tafel stond, stemde hij ermee in.
We sloten af met het uitwisselen van contactgegevens. Zo makkelijk nog niet, want dingen als Whatsapp en Facebook gebruiken ze in China amper. Zonder VPN kun je ze überhaupt niet gebruiken. Hij nam een foto van m’n Facebookaccount en zei er alles aan te doen om ook een profiel aan te maken.
Met een lach en omhelzing namen we afscheid. Wat een lieve man, echt een speciaal moment.
Activiteiten en bezienswaardigheden in en rond Xi’an
Dit is ongetwijfeld hét deel waar je naar op zoek bent. Ik vertel je hier namelijk wat er te doen is in Xi’an, inclusief de niet te missen bezienswaardigheden. En da’s meer dan enkel het terracottaleger verklap ik je alvast, al is dat wel dé publiekstrekker van Xi’an.
Heb je niet zo lang en moet je een kleine selectie maken? Hou het dan bij het terracottaleger, de moslimwijk en een wandeling over de stadsmuur.
Duik in het fascinerende verhaal van het terracottaleger
We schrijven 29 maart 1974 als een clubje boeren een waterput aan het graven is. Yang Zhifa, een van hen, stuitte op een stuk terracotta. Het bleken de eerste sporen van het nadien wereldberoemd geworden terracottaleger, de grootste archeologische vondst uit de 20e eeuw.
Ongelofelijk maar waar. En dat geldt eveneens voor het verhaal achter de duizenden beelden, soldaten in levensgrote afmetingen.
Qin Shi Huang, de eerste keizer van China, liet een eeuwig ondergronds onderkomen voor hem bouwen, aangezien hij zeker wist dat z’n leven na overlijden daar zou doorgaan. Om hem te beschermen in het hiernamaals werd het terracottaleger een belangrijk onderdeel van z’n graftombe. Bijzonder: deze naar schatting 6.000 soldaten zien er allemaal anders uit, je kunt er zo’n 2.000 bekijken. Qin Shi Huang was trouwens ook de opdrachtgever voor de bouw van de Chinese Muur.
Het complex is onderverdeeld in Pit 1, Pit 2 en Pit 3. Aangeraden wordt om ze in omgekeerde volgorde te bezoeken, aangezien Pit 1 het meest indrukwekkend is. En het lekkerste bewaar je het beste voor het laatst, ja toch?
In iedere hal staat het nodige uitgelegd in het Engels. Mocht je budget het toelaten, raad ik je absoluut aan om met een gids te gaan. Zo kom je achter de meest boeiende en spannende details, en zal je het grotere plaatje beter begrijpen. Boek je een tour, dan word je bovendien opgehaald en hoef je niet de reis per metro met overstappen op eigen houtje te maken. Voor jouw info: de directe bus rijdt niet meer. Ik las erover op de website van de Lonely Planet, maar kwam bedrogen uit toen ik op het station aankwam.
Het daadwerkelijke graf van Qin Shi Huang ligt 2 kilometer verderop: het Mausoleum van Qin Shi Huang. Je kunt hier gratis heengaan op vertoon van je ticket van het terracottaleger.
Overigens kletste ik bij Pit 1 met een local, ze zei wat ik dacht: “Qin Shi Huang was ronduit egoïstisch, het is bizar hoeveel geld hij aan z’n eigen graf heeft uitgegeven, geld wat hij ook in publieke zaken had kunnen steken.”
Bewonder Xians iconen: de Bell Tower en de Drum Tower
De Bell en Drum Tower vormen de iconen van Xi’an en staan beide op korte afstand van elkaar, in hartje centrum. Stoffige feitjes over de bouwjaren enzovoorts laat ik achterwege. Liever vertel ik je iets boeienders. Zo is er de legende dat de klokkentoren gebouwd werd omdat er een reusachtige slang onder de grond zou leven. Dit reptiel was volgens keners de oorzaak van aardbevingen tijdens de Tang-dynastie. De komst van de Bell Tower zou de slang moeten verdrijven, en bij het luiden van de klokken zouden aardbevingen voorkomen worden.
Eventueel kun je in de torens om naar boven te gaan en van een gaaf uitzicht op de stad genieten. Echter, je moet dan wel 30 CNY voor de Bell Tower en 35 CNY voor de Drum Tower betalen (of een combo-ticket kopen voor 50 CNY), wat het in mijn optiek niet waard is. Ik vind ze van buiten mooier om te zien in elk geval. Bovendien moet je in China voor nagenoeg elke bezienswaardigheid lappen, waardoor je soms ook keuzes zal moeten maken. Als je de kosten niet uit de hand wilt laten lopen tenminste 🙂 .
Met name ’s avonds als de torens oplichten zijn ze een lust voor het oog. Aan de rand van de weg staan meisjes in klassieke Chinese kledij te poseren voor een coole foto. Fotografen bieden hun diensten aan, mocht je een profi plaatje van jezelf willen.
Eet en snuif cultuur in de gezellige moslimwijk (en ook daarbuiten)
Een moslimwijk in China? Had ik niet verwacht! En al helemaal niet zo’n uitbundige, echt een van de leukste stukjes Xi’an als je het mij vraagt.
Tijdens m’n eerste avond in de miljoenenstad ben ik meteen richting die fameuze moslimbuurt gelopen om lekker te eten. Grappig genoeg bleek ik niet in die wijk te zijn beland, maar in de straat die ertegenover ligt. Daar is het evengoed onwijs gezellig, en er is volop streetfood te krijgen. Vergeet ook die kant van de weg niet dus 🙂 .
Behalve culinair genot is de Great Mosque een bezoekje waard, het is een van China’s oudste moskeeën. Leuk is de vermenging van religies in de wijk, zo is er ook de taoïstische City God Temple.
En minder bekende spot is Gao’s Grand Courtyard, het voormalige huis van Gao Yuesong. Je geniet hier van prachtige architectuur, folklore en een poppentheater. Yuesong was een prominente kunstenaar en geleerde uit de Ming-dynastie (1368-1644) die slechts 31 jaar werd.
Om in de moslimwijk te komen ga je naar de eerdergenoemde Drum Tower. Daar grenst een straat aan waar het allemaal te doen is. Er is zoveel lekkers te krijgen, verwen je smaakpapillen zou ik zeggen.
Wandel of fiets over de Xi’an City Wall
Evenals wel meer Chinese steden is ook het centrum van Xi’an omsloten door een stadsmuur. Een gigantische stadsmuur welteverstaan. Ze is haast 14 kilometer lang, 12 meter hoog en aan de bovenkant maximaal 14 meter dik. En het mooie is dat de wal uit de 14e eeuw goed intact gebleven is.
Je kunt er via een van de vier hoofdingangen naar binnengaan en de rechthoek helemaal rondlopen (4 uur wandelen), of een gedeelte ervan natuurlijk. Een andere optie is om ter plekke een fiets te huren. Het populairste deel om de muur te betreden is bij de South Gate, oftewel de Yongning Gate. Eenmaal boven word je direct getrakteerd met een uitkijk op het aangrenzende South Gate Square, met als aandachtstrekker een kolossaal gebouw dat ’s avond schitterend verlicht is.
Tijdens het wandelen is er genoeg moois te zien. Naast een hoop uitkijkpunten kom je langs tal van geschuttorens die een vrij statische omgeving van een sierlijk randje voorzien. Het zorgt voor mooie plaatjes.
Om de stadsmuur te kunnen betreden betaal je 54 CNY. Huur je daar nog een fiets bij, dan moet je rekenen op 45 CNY voor 3 uur.
Ik had de mazzel gratis naar binnen te kunnen, omdat een groep uit Pakistan me uitnodigde om langs het poortje te lopen. Voor deze lui was alles door hun overheid betaald, ze waren er namens het land of zoiets. Geen idee waarom ik geen enkele vraag kreeg van de medewerker bij de controle, maar ik vond het prima 🙂 .
Neem een kijkje bij de Big Wild Goose Pagoda
De Big Wild Goose Pagoda, gelegen ten zuiden van het centrum, is een andere geijkte trekpleister van Xi’an. Dit boeddhistische bouwwerk bestaande uit zeven verdiepingen staat naast het Tang Paradise Park, en is onderdeel van het Da Ci’en-tempelcomplex. Opvallend is de vierkante bouwstijl van de toren, wat kenmerkend is voor de Tang-stijl.
In de avond is er een mooie fonteinshow aan de noordzijde van het complex. Overigens is de pagode sowieso ’s avonds het boeiendst, overdag vond ik het aanzicht eerlijk gezegd een tikje tegenvallend. Zoals je op de bovenstaande foto ziet, is de kleur wat vlak.
Nadien (of ervoor) kan je verdergaan naar het hierna te bespreken Shaanxi History Museum, dat ligt namelijk op slechts 10 minuten lopen.
Om de pagode te betreden wordt 25 CNY in rekening gebracht, de toegang tot het omringende park is gratis.
Meer zien? Dan kun je de het kleinere broertje Small Wild Goose Pagoda nog bekijken.
Kom meer te weten over Xi’ans roemruchte geschiedenis in het Shaanxi History Museum
Ook al ben je geen stereotype museumjunk, dan nog is een bezoekje aan het Shaanxi History Museum leuk om te doen. Je komt hier alles te weten over het verleden Xi’an, onder andere dat het gedurende dertien dynastieën de hoofdstad van China was. Daarnaast is er een een berg aan antiek spul van duizenden jaren geleden te bewonderen, opgravingen uit de verschillende dynastieën die opmerkelijk goed bewaard gebleven zijn.
Nadien zal je China’s geschiedenis door een hele andere bril bekijken dan je gewend bent vanuit Westers perspectief. Zoals reizen wel vaker doet, verbreedt het je kijk op de wereld.
Het is overigens een aanrader om erheen te gaan voordat je naar het terracottaleger en de keizerlijke begraafplaats gaat, je weet dan vele malen beter wat je voor je hebt.
In tegenstelling tot de meeste bezienswaardigheden hoef je niets te betalen om binnen te komen, een (online) reservering is desondanks vereist. Het is aan te raden om een aantal dagen op voorhand je plekje te reserveren, bijvoorbeeld via Trip.com. Het is namelijk nogal eens volgeboekt. Op maandagen is het museum gesloten. En tot slot: vermijd bij voorkeur de weekenden, het is er dan retedruk.
Ervaar het lokale leven in het Revolution Park
Het boomrijke Revolution Park is een van de stadsparken die Xi’an rijk is, en ik kwam er min of meer toevallig omdat het om de hoek van m’n hotel lag. Voornamelijk tegen het eind van de middag stroomt het vol met locals en begint het gezellig te worden. Het is tevens hier waar ik de vader en z’n kinderen leerde kennen die me mee uit eten vroegen.
Je kunt er wandelen, relaxen, sporten of aan het begin van de avond meedoen met een danssessie. Het is zo schattig om de Chinezen in groepjes met elkaar te zien bewegen op vaak hilarische muziek (lees: pompende beats, een soort lokale hardcore). Er is trouwens ook een klein pretpark met een bescheiden achtbaan, leuk voor als je met kids op pad bent.
Ga ’s avonds naar de Grand Tang Dynasty Everbright City
De Tang-dynastie (618–907) is een glorieuze periode uit de Chinese geschiedenis, en de theatervoorstelling in Xi’an waar deze ‘gouden’ tijd centraal staat behoort tot de mooiste van China. Het bezoeken waard dus.
Aan de hand van acht scènes begeleid door dans, zang en acteerwerk krijg je op een vermakelijke manier een goed beeld van hoe het er in die tijd aan toeging in Xi’an.
De show wordt gehouden in het prachtige Tang Dynasty Palace en duurt een uur. De toegang bedraagt 268 CNY. Ik raad je aan om je ticket hier te bemachtigen.
Alternatief: de Hua Qing Pool-voorstelling is een andere aanrader wanneer je dieper in de Tang-dynastie wilt duiken. Het vertelt een tragisch liefdesverhaal van keizer Xuanzong en Yang Guifei. De locatie is niet ver van het terracottaleger, daarmee zijn ze samen goed te combineren.
Beklim de heilige Mount Huashan
Zin in een toffe hike? Dan is een uitstapje naar de Huashan-berg een activiteit die bij je past, een van de vijf heilige bergen in China. De hoogste piek tikt de 2.155 meter aan en langs de wandelpaden staan meerdere taoïstische tempels. Populaire bezienswaardigheden op de weg omhoog zijn de Jade Spring Temple, Xiyue Temple en de Xianyu Scenic Area.
Verder passeer je langs viewpoints om de van weidse uitzichten te genieten. Al worden de vergezichten zo nu en dan volkomen geblokt door de wolken, het is daarom ook een kwestie van een beetje geluk hebben.
Geen trek om voortdurend de benenwagen te nemen? Chinezen houden van gemak, zodoende is er een kabelbaan aangelegd. Die kun je dus eventueel pakken, al is lekker hiken echt wel de moeite waard moet ik je zeggen. Monniken klimmen hier sinds jaar en dag naar de tempel op de top vanwege het spirituele belang ervan. Ook jij kunt die pelgrimstocht afleggen, de reguliere wandeling duurt 3 tot 5 uur.
Mount Huashan ligt overigens een eindje weg van Xi’an, zo’n 120 kilometer ten oosten ervan. Neem een trein naar het Huashan North Railway Station (Huashan Bei) en stap daar in een shuttlebus of taxi, om bij de voet van de berg te komen.
Tickets kosten 160 CNY, niet bepaald goedkoop. Zeker als je het vergelijkt met Mount Qingcheng bij Chengdu, die de helft kost.
Tours in Xi’an
Hieronder zie je de zes populairste tours en activiteiten in Xi’an volgens Get Your Guide. Zit er iets voor je bij? Je boekt binnen een paar klikken.
Welk eten en drinken in Xi’an raad ik je aan?
Dé eetspot van Xi’an is zonder enige twijfel de reeds genoemde moslimwijk. Het wemelt er van de streetfood-kraampjes en er is van alles om te proberen. Behalve varkensvlees, da’s in de moslimcultuur not done zoals je weet. Een straat verderop zie je het echter overal, mocht je willen.
Eenvoudig maar verrukkelijk vond ik het knapperige broodje met dun gesneden kippenvlees. Deze snack heet roujiamo, bekend als de hamburger van Xi’an. Ik heb ze verder nergens anders in China gezien. Sowieso in kippenvlees niet altijd even eenvoudig te krijgen, aangezien varken de norm is in China.
M’n tweede culinaire tip is paomo, een kruidige soep op basis van lamsbouillon met flatbread om lekker te dippen.
Probeer verder ook de pittige koude noodles liangpi, doorgaans ondergedompeld in een sausje van sesampasta, chili, azijn en sojasaus. Flinterdun gesneden komkommer maakt het af
Goede niurou bing eet je voornamelijk in de moslimwijk en deed me denken aan de beef bun van Beijing. Het is een crispy broodje gevuld met sappig rundvlees. Een heerlijke snack!
Een crêpe-achtige pannenkoek maar dan met een hartig smaakje, dat is jianbing. Eieren, bosui en knapperige crackers zorgen voor een hap die je een klein geluksmomentje geeft. Je koopt deze snack bij stalletjes langs de weg.
Biang biang mian zijn noodles die opvallen door hun dikte, en een goedkoop maar lekker gerecht om je maag goed te vullen. De smaak wordt gemaakt door een combinatie van Sichuan-pepertjes, knoflook en hete olie. Het perfecte gerecht voor backpackers die cheap eten willen scoren.
Waar in Xi’an raad ik je aan om te overnachten?
Boek je accommodatie in de buurt van de Bell en Drum Tower, da’s het leukste gedeelte om te verblijven. Je zit dan bovendien aan de rand van de levendige moslimwijk. Aan hostels en hotels is geen gebrek, al ben je wel ietsje goedkoper uit wanneer je net daarbuiten verblijft.
Om andere backpackers te ontmoeten is een hostel wat je zoekt. En natuurlijk ook om niet teveel kwijt te zijn aan je slaapplek. Een aanrader is het Xi’an Desti Youth Park Hostel. Ze hebben er eveneens privékamers, ideaal indien je op je privacy gesteld bent maar tegelijkertijd niet vies bent van een beetje reuring. Een andere tip die ik voor je heb is het Heye Youth Hostel.
Tip: ben je net als ik gevoelig voor geluiden? Boek dan niet het goedkoopste hostel, geef 1-2 euro meer uit en ga voor net wat meer comfort. Minder bedden in de kamer, meer privacy, betere geluidsisolatie en (waarschijnlijk) minder mensen in de dorm. Dit geldt trouwens voor heel China.
Tuk je liever in een hotel? Je kunt in de budgethotels al voor minder dan omgerekend een tientje terecht. Dikke prima! Maar let op: het is niet altijd even geluiddicht en de kamers stinken nogal eens naar sigaretten. Yep, zelfs wanneer ‘ie zogenaamd rookvrij is (let hierop bij het boeken!). Goedkoop is qua locatie chill is het Luoqi Hotel (boek via Agoda, scheelt superveel met ter plekke boeken). Ik heb er lekker geslapen, al had ik de eerste nacht last van knalhard gepraat van een buurman. Alsof ie in m’n kamer stond. Zo’n hels type dat je overdag niet hoort maar vanaf negen uur ’s avonds constant doorgaat. Gelukkig heb ik daarna een rustigere kamer gekregen, zonder buren. Een andere leuke plek is Campanile Xi’an. Heb je meer te besteden, check dan Hantang Inn of Hilton Xi’an. Een luxer verblijf vol charme is het Sofitel Legend People’s Grand Hotel.
Hoelang raad ik je aan om in Xi’an te blijven?
Om het mooiste van Xi’an te zien raad ik je aan om tenminste 2 volle dagen te bijven. Je hebt dan een dag voor het terracottaleger, in de avond kun je de moslimwijk ingaan en de dag erop zou ik dan het Shaanxi History Museum en de stadsmuur bezoeken.
Plak er een dag aan vast als je behoefte hebt om te relaxen en niet continu onderweg wilt zijn. En geloof me, in China zal je die behoefte zo nu en dan hebben.
Ikzelf ben er zelfs 4 nachten gebleven. Dit had er echter ook mee te maken dat ik me vermoeid voelde (na een vreselijke nacht door de buurman waarover ik eerder sprak) en wilde sporten om m’n fitheid te behouden. Aangezien ik toch geen strak tijdsplan had, vond ik een extra nachtje daarom helemaal prima.
Hoe zit het met transport in Xi’an?
Xi’an beschikt over een uitstekend metronetwerk, met de metro kun je dan ook in iedere uithoek van de stad komen en de rest lekker wandelend doen. Kost verder geen drol, met bedragen tussen de 3 CNY en 7 CNY. Ik heb geen ander type vervoer hoeven te gebruiken, al heb je die wel.
Zo vind je er net als in Beijing en andere voorname steden deelfietsen om op verkenning te gaan. Hier zal je portemonnee evenmin om hoeven te huilen, met tarieven van 1 CNY tot 3 CNY per uur.
Uiteraard is ook de bus is een mogelijkheid, reken op 2 CNY per rit.
Verder zoeven er door heel de stad elektrische tuk-tuks waar je voor 5 CNY tot 10 CNY gebruik van kunt maken. Het hangt grotendeels af van je onderhandelings-skills, de regel is dat men steevast een te hoge startprijs aanbiedt.
Wil je een uurtje rondgereden worden in een authentieke fietstaxi en zo diverse hoogtepunten bezoeken? De prijs hiervan is 35 CNY tot 45 CNY.
Ten slotte kun je de taxi pakken, in China verrassend goedkoop. De eerste drie kilometer betaal je maximaal 10 CNY, om vervolgens 2 CNY per afgelegde kilometer extra te betalen.
Wat is de beste reistijd voor Xi’an?
In Xi’an heerst een landklimaat, dat betekent koude winters en warme zomers. In de wintermaanden december tot en met februari zal het kwik tot ver onder nul dalen.
Grof genomen worden maart, april, mei, september, oktober en november als beste maanden gezien om de metropool te bezoeken. Qua seizoenen hebben we het dan over de lente en herfst. De temperaturen zijn mild en er valt relatief weinig regen. Juni kan evengoed, de maanden juli en augustus zijn echter bloedjeheet en aardig benauwd.
En net als voor alle andere Chinese hotspots geldt: ontwijk de feestdagen. Kaartjes voor bijvoorbeeld het terracottaleger kun je dan op je buik schrijven en het is er bovendien ondoenlijk druk. Een periode om een kruis doorheen te zetten is bijvoorbeeld 1 tot en met 5 mei.
Hoe kom je in Xi’an?
Xi’an is met de hogesnelheidstrein gemakkelijk te bereiken. Zelf ben ik er vanuit Pingyao naartoe gereisd, een prima rit van 2,5 uur. Andere logische vertrekpunten zijn Beijing (minimaal 4 uur reistijd), Datong (minimaal 4,5 uur reistijd), Chengdu (minimaal 3 uur reistijd) en Zhangjiajie (minimaal 9 uur reistijd).
Je komt aan op station Xianbei, gelegen op circa 40 minuten reizen met de metro van de Bell Tower (en dus het centrum).
Kies je voor de traditionele (en veel langzamere) trein, dan stap je uit in het Xi’an Railway Station, aan de noordzijde van het centrum van de stad. De afstand naar de Bell Tower is alsnog 3,5e kilometer.
Treinkaartje kopen? Trip.com en 12Go Asia bieden alle treinritten aan, al is 12Go Asia duurder.
Evenals de reguliere trein is de bus een relatief goedkope optie, al moet je dan wel rekening houden met vrij lange reistijden. Zo ben je vanuit Pingyao al gauw 7 uur onderweg, terwijl de bullet-train er als gezegd slechts 2,5 uur over doet. Aan jou de keuze 🙂 .
Xi’an is eveneens per vliegtuig te bereiken, het vliegveld heet Xianyang International Airport (XIY). Er zijn volop binnenlandse en internationale verbindingen.
Om je exacte route binnen de stad te plannen raad ik je aan om de apps Kaarten (voor iPhone) of Maps.me te gebruiken. Ze geven je alle info inclusief de prijs. Google Maps is veelal onvolledig of geeft totaal geen info.
Ga jij Xi’an bezoeken?