12 indrukwekkende dingen om te doen in Chengdu (+ tips)

Moet ik eigenlijk wel naar Chengdu gaan, of kan ik deze stad beter skippen?

Dat is de vraag die meermaals door mijn hoofd ging in Xi’an, toen ik bezig was met het kiezen van een volgende bestemming voor m’n China-reis.

Waarom overwoog ik nou om Chengdu over te slaan?

Nadat ik ondertussen meerdere Chinese steden had bezocht wist ik precies hoe het er bij de populaire bezienswaardigheden aan toeging. En daarmee bedoel ik: er zijn massa’s mensen, authenticiteit is doorgaans ver te zoeken.

Hét ding waar mensen Chengdu voor bezoeken zijn pandaberen. Nabij het centrum is namelijk een broedcentrum, en je hebt er de kans om de schattige beestjes van dichtbij in de ogen te kijken. Gaaf natuurlijk, alleen de gedachte die ik hierbij kreeg was dat het waarschijnlijk een dierentuin- c.q. pretpark-beleving zou gaan worden. En sorry, voor zulke zaken was ik niet naar China gekomen.

Verder had ik het idee dat de pandaberen het enige echte boeiende iets om te doen was in Chengdu. Immers, da’s alles waar mensen het over hebben als het over Chengdu gaat.

En dus stond ik op het punt om mijn initiële route te wijzigen en vanuit Xi’an naar ofwel Lijiang ofwel Kunming te reizen.

Na me nog een keer te hebben verdiept in Chengdu kwam ik desondanks tot een andere conclusie. Blijkbaar viel er veel meer te beleven dan enkel en alleen naar de panda’s kijken. Vooral in de omgeving, dat wel. En eerlijk: ik had weinig trek in een slopende vlieg- of treinreis naar het mijlenver weg gelegen Lijiang of Kunming. Chengdu ligt daarmee vergeleken om de hoek.

Zodoende stapte ik alsnog op de trein van Xi’an naar Chengdu, en daar ben ik achteraf blij om ook. Ik heb er namelijk een aantal te gekke dagen gehad, en prachtige dingen gezien.

Grote kans dat ook jij Chengdu gaat bezoeken wanneer je in China rondreist. Daarom heb ik deze gids geschreven. Behalve mijn ervaringen vertel ik je alles over de bezienswaardigheden, de fameuze Sichuan-keuken en fijne accommodaties om te verblijven. Daarnaast deel ik een hoop praktische tips met je, hoe zit het bijvoorbeeld met vervoer in Chengdu en op welke manieren kun je er komen?

Over Chengdu

Mount Qinqcheng, daar waar taoïsme geboren werd

Chengdu is de hoofdstad van Sichuan, de provincie in het westen van China die onder meer bekend werd vanwege het kenmerkende veelal pittige eten – te danken aan de Sichuanpepers. Qua inwoners is ze de vierde stad van China, er leven dik 18 miljoen mensen. Meer dan Nederland dus!

Ook is het de stad die populariteit verkreeg vanwege de Chengdu Panda Base, waar je tientallen pandaberen kunt bewonderen. Ze poseren maar al te graag voor je, terwijl ze gretig bamboe naar binnen werken.

Streetfood genoeg in Chengdu

Behalve de keuken en de pandaberen is het een van de betere plekken in China om het nachtleven in te duiken. Zowel techno als Chinese hiphop zijn hier booming.

Ten slotte heeft Chengdu je een hoop te bieden op het gebied van hiken. Kom je vanuit Beijing en Xi’an, dan zal Chengdu de eerste bestemming zijn waar je de bergen in kunt trekken en kennismaakt met de ongerepte natuur van China. De kerst op de taart is Jiuzhaigou, dichterbij liggen Mount Qingcheng en Mount Emei.

 

Activiteiten en bezienswaardigheden in en rond Chengdu

In Chengdu zelf is niet persé heel veel spannends te beleven. Het is echter wel de ideale uitvalsbasis om een aantal schitterende stukken natuur in de omgeving te bezoeken.

Benieuwd geworden? Hieronder vertel ik je precies wat er allemaal te doen is in en rond Chengdu.

 

Zie ontzettend snoezige panda’s in de Chengdu Panda Base

Zulke plaatjes kun je verwachten 🙂

Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding, kortweg de Chengdu Panda Base, is de absolute publiekstrekker van Chengdu.

In 1987 opgericht, waren er hier zes panda’s die uit slechte omstandigheden gered werden. Intussen leven er zo’n 120 reuzenpanda’s en bijna 80 rode panda’s. Deze indrukwekkende dieren worden in dit centrum gefokt om het dreigende uitsterven ervan tegen te gaan.

Mijn angst in een dierentuinfestijn terecht te komen viel gelukkig mee, al zou ik liegen als ik zei dat er geen mens te bekennen was. Niettemin had ik door de diverse gebieden in het park voldoende mogelijkheden om deze lieverds van behoorlijk dichtbij te aanschouwen, wat een coole ervaring was. Grappig om te zien hoe ze plots gaan zitten om bamboe te knabbelen, zoals op de bovenstaande foto te zien is.

De toegang tot het broedcentrum bedraagt 55 CNY en je kunt er gemakkelijk met de metro en bus komen vanuit Chengdu-centrum. Reken op een minuut of veertig reizen. Vermijd weekenden en feestdagen, ik was er op een nietszeggende dinsdag en het wat er al aan de drukke kant.

Oh en nog iets: je kunt het best voor een uur of een ’s middags komen. In de ochtend zijn de panda’s namelijk het speelst, terwijl ze in de middaguren vooral lekker een uiltje knappen.

Zoek je een minder toeristisch alternatief? Check dan het Wolong Breeding Center, op 2 uur reizen vanuit Chengdu. Of de Dujiangyan Panda Base, die ongeveer 1 uur reizen is.

 

Ga hiken op de heilige Mount Qingcheng

De trap die nooit op lijkt te houden 😀

Ik was al best wel een poosje in China maar had nog geen mooie natuur gezien. Vooral moderne steden, old towns en tempels. Daar kwam met Mount Qingcheng verandering in, de berg waar het taoïsme geboren werd. En dat is goed te merken, want het wemelt er van de tempels op de weg omhoog.

De heilige berg die de 1.267 meter aantikt staat sinds 2000 op UNESCO’s werelderfgoedlijst en is onderverdeeld in twee secties: de Front Mountain en de Back Mountain. Het gros van de bezoekers bezoekt het Front-gedeelte, de meest toegankelijke van de twee. De Back Mountain is rauwer en vergt bovendien meer inspanning om te bereiken.

Een van de typische bezienswaardigheden is het fotogenieke Laojun Pavilion, die op de eerste top van Mount Qingcheng alle aandacht naar zich toetrekt.

Er is trouwens een kabelbaan om je van beneden naar boven te brengen. De prijs daarvan is 20 CNY voor een enkeltje, en 35 CNY voor een retour. Ikzelf ben te voet gegaan en vond dit prima te doen, al is het wel flink zweten geblazen zeg ik je vast. Er zitten serieus steile stukken tussen. Wees niet bang als je hoogtevrees hebt, overal zijn trappetjes en je zult geen diepe afgronden tegenkomen.

Hoe kom je er? Pak de trein van Xipu Railway Station naar Qingchengshan Railway Station, wat circa 40 minuten reizen is. Daarna is een korte taxi- of busrit nodig om bij de ingang van het park te komen.

De toegang tot de Front Mountain is 80 CNY, en voor de Back Mountain betaal je 20 CNY.

 

Stap terug in de tijd in de Jinli Ancient Street

Druk doch sfeerrijk: de Jinli Ancient Street in Chengdu

Wanneer je door het centrum van Chengdu slentert mis je in eerste instantie misschien een bepaalde sfeer. Zeker wanneer je niet lang ervoor in een pittoreske old town als Pingyao bent geweest. Niet zo vreemd ook, want het ooit zo schilderachtige oude centrum heeft men grotendeels ingewisseld voor moderne gebouwen.

Toch is er met de Jinli Ancient Street in Downtown Chengdu wel degelijk een charmant stukje Chengdu om te bezoeken, in deze oude straat stap je vele tientallen jaren terug in de tijd. Je wandelt langs oude woningen uit de Qing-dynastie, die inmiddels omgetoverd zijn tot winkels en eetzaken. Er is daarnaast volop streetfood te verkrijgen.

Authentiek is het er overigens allerminst, het stikt er namelijk van de toeristen, op welke dag van de week je ook gaat. Er is zelfs een Starbucks, wat voor mij een beetje voelt als vloeken in de kerk maar goed.

Wat ik verder nog vet vond om mee te maken was de wandeling van het nabijgelegen metrostation -Gaoshengqiao- door een buurt waar ik veel monniken in hun oranje gewaden over de straten zag lopen. Zoiets geeft toch net een extra speciaal tintje.

Eventueel kun je Jinli Street combineren met het naastgelegen Chengdu Wu Hou Shrine.

Meer sferen van welleer vind je in de Kuan Alley and Zhai Alley, al is het er net als in Jinlin behoorlijk commercieel geworden. Desalniettemin lachen om even overheen te lopen.

Wil je een oud stadje buiten Chengdu bezoeken? Dan is een uitstapje naar de Shangli Ancient Town de moeite waard. Je zult daarvoor wel 2 uur moeten reizen.

 

Chill in een van de stadsparken

Wat is er lekkerder dan aan het eind van de middag gebouwen en verkeer voor even achter je te laten en lekker in een parkje te chillen? Of sporten natuurlijk, mocht je net als ik van calisthenics of iets in die trant houden.

Een leuke spot met een bamboebos is het Wangjiang Pavilion Park, gewijd aan een Chinese dichtster uit de Tang-dynastie. Je kijkt uit op de Jin-rivier en er staan verder diverse fraaie oude gebouwen. Zeker in de vroege morgen -zo vlak na het ochtendgloren- heeft de omgeving hier iets sprookjesachtigs.

Het bekendste is het People’s Park, een plek waar bewoners bijeenkomen om te dansen, sporten of om gewoonweg een praatje te maken onder het genot van een kopje thee in het traditionele theehuis.

 

Check ’s avonds de fraai verlichte Anshun Bridge

De Anshun Bridge is overdag niet opvallend, ’s avonds daarentegen…

Het symbool van Chengdu, zo mag je de Anshun Bridge wel betitelen. Deze eyecatcher die hangt boven de Jin-rivier en levert vooral ’s avonds mooie plaatjes op, door de verlichting ontstaat een prachtige weerspiegeling op het water.

Langs de rivier is een boomrijk wandelpad aangelegd om uit te waaien. In de buurt vind je bovendien talrijke bars, terrasjes en eetzaken die voor de nodige gezelligheid zorgen. Daarnaast vullen de pleintjes zich met mensen die een dansje komen wagen, wat een leuk sfeertje geeft. Voor een avondje uit ziet je hier ook helemaal goed, het gebied rond de brug is namelijk het uitgaansgebied van Chengdu.

Vanaf de rivieroever zag ik ook dit mooie gebouw

Leuk weetje: ontdekkingsreiziger Marco Polo bezocht de Anshun Bridge in de 13e eeuw.

 

Volg een kookles

Sichuan is een van China’s culinaire hotspots en heeft naam gemaakt op het gebied van pittig eten. Lijkt het jou wel wat om de gerechten uit deze streek straks voor je vrienden en familie te kunnen maken? Of gewoon lekker voor jezelf?

Volg dan deze kookles.

Allereerst bezoek je een authentieke markt om inkopen te doen, en zal de gids die mee is je alle ins en outs over de Sichuan-keuken vertellen.

Vervolgens is het moment daar en gaat de wok op het vuur. Met een kok aan je zijde leer je de fijne kneepjes van het vak en flans je een aantal heerlijke en klassieke Sichuan-gerechten in elkaar. Nadien schuif je met het groepje aan tafel om van al het lekkers te genieten.

Sommige hostels organiseren trouwens ook kookavonden. Dit is bijvoorbeeld het geval in het Chengdu Local Tea Hostel Poshpacker.

 

Bekijk het Wenshu Yuan Monastery

Mocht je nog een tempel willen zien in Chengdu dan is Wenshu wat mij betreft de meest interessante. Dit boeddhistische klooster stamt uit de Sui-dynastie en werd gebouwd tussen 605 en 617 ter ere van Wenshu, de God van de Wijsheid.

Op het complex staan talrijke paviljoens, tempels, een theehuis en er is een vegetarisch restaurant om van een (gezond) hapje en drankje te genieten.

Veel toeristen ga je hier niet zien, het is bovenal een spot waar lokale boeddhisten komen om te bidden en/of rust te vinden.

De toegang tot deze spirituele site is geheel gratis. Zorg wel dat je de kledingvoorschriften respecteert: bedek je knieën en schouders.

Meer tempels zien? De Baoguang Temple, Daci Temple en Taikooli Temple zijn andere aanraders.

 

Snuif cultuur in de Sichuan Opera

Een operavoorstelling zal misschien niet direct je enthousiasme aanwakkeren, maar ik beloof je dat die in Chengdu indruk op je gaat maken.

Je neemt plaats op een klapstoeltje in het oude theehuis annex theater Shu Feng Ya Yun, om daar 1,5 uur naar een opzienbarend theaterstuk te kijken. Onder meer gezichtsverwisselingen, acrobaten en vuurspuwers zorgen voor spektakel. De spelers geven je op een vermakelijke manier een inkijkje in de soms nogal mystieke tradities van China.

Ticketprijzen lopen uiteen, maar beginnen normaliter rond de 140 CNY. Hier scoor je een kaartje.

 

Bewonder ’s werelds grootste stenen Boeddha

Indrukwekkend: Leshan Giant Buddha

Misschien ken je dat plaatje van die bizar grote koperkleurige Boeddha die in de rotsen is uitgehouwen? Het betreft hier de Leshan Giant Buddha en met 71 meter is het de grootste stenen Boeddha op onze aardkloot. Met vingers die de 8 meter ontstijgen en teennagels groter dan de gemiddelde mens is de letterlijke grootsheid ervan wel duidelijk dacht ik zo.

Dit werelderfgoed gaat terug naar de 8e eeuw ten tijde van de Tang-dynastie, en de bouw ervan nam meer dan 90 jaar in beslag. Rondom het meesterwerk vind je verder nog diverse pagodes, tempels en wandelroutes om af te leggen. Je kunt je er zodoende gemakkelijk een hele dag vermaken.

Om de Boeddha in het vizier te krijgen heb je twee mogelijkheden: wandelen of varen. De wandeling naar het viewdeck duurt gemiddeld 2 tot 3 uur. Veel korter is de boottocht, die slechts een half uur in beslag neemt. Ideaal indien je niet zo lang de tijd hebt. Helaas zal je dan echter niet zoveel details van het beeld kunnen zien.

Je komt er door de trein naar Leshan te nemen (0,5 uur reistijd) en daar een taxi of bus naar de ingang pakken.

De entree bedraagt 80 CNY. Wil je tevens een boottocht maken, dan kun je daar 70 CNY bij optellen.

Blijf je langer in Leshan en omstreken en hike je graag? Overweeg dan ook een bezoek aan Mount Emei.

 

Droom weg in het opzienbarende Dujiangyan Zhongshuge

Dujiangyan Zhongshuge, wat zou het zijn? Een bibliotheek a.k.a. boekwinkel. Klinkt je dit wat saai in de oren? Laat je oordeel even varen zou ik zeggen…

Deze bibliotheek doet je mond openvallen van verbazing. Binnenin deze natte droom voor boekwurmen wordt de presentatie van boeken de heuse kunst verheven. Spiegels, enorme bogen en speciale verlichting zorgen voor een onwerkelijk effect, het lijkt soms net het decor van een sciencefiction-film.

Het dichtstbijzijnde treinstation is het Dujiangyan Railway Station, in zo’n 20 minuten te bereiken vanuit Chengdu. Daar zal je vervolgens per bus of taxi verder reizen naar deze fascinerende bieb.

Vlakbij heb je de Dujiangyan Panda Base, een minder bekend alternatief voor de opvangplaats is Chengdu.

 

Dompel je onder in de magische natuur van Jiuzhaigou

Een van de turquoise meren in de blauwe vallei van Jiuzhaigou

Jiuzhaigou is een van de mooiste natuurparken die China rijk is. Dit walhalla voor wandelaars ligt echter niet om de hoek, je zult een dikke 500 kilometer moeten overbruggen alvorens je in dit UNESCO-wonder bent aanbeland.

Deze 720 km² grote vallei is beroemd om de sprankelende meren (meer dan 100!), watervallen en opdoemende bergen die met bomen begroeid zijn. Ook vind je er traditionele Tibetdorpen. In de herfst is het er door de kleurenmix op z’n mooist.

In het verleden moest je ofwel de bus (minimaal 10 uur reistijd) of het vliegtuig nemen om er te komen. Een heel gedoe. Sinds augustus 2024 is er een verbinding met de hogesnelheidstrein, waardoor het allemaal een pak gemakkelijker is geworden.

Pak de trein naar het Huanglongjiuzhai Station en je bent er al in minder dan 2 uur. Daar vertrekken shuttlebussen. Schrik niet: dit duurt nog eens 2 uur. Voor een dagtrip is het teveel van het goede, ik adviseer je daarom om een nachtje rond het nationale park te verblijven.

Tickets kosten 220 CNY in het hoogseizoen -1 april tot en met 15 november- en slechts 80 CNY in het laagseizoen -16 november tot en met 31 maart-. Je zult eveneens een ticket voor de sightseeing-bus moeten kopen om je door het park te kunnen verplaatsen, kosten: 90 CNY.

 

Maak een meerdaagse trip naar Tibet

Altijd al gedroomd van een reis naar Tibet? Goed nieuws, want Chengdu is een goede uitvalsbasis om de Roof of the World te bezoeken. Het is daar waar je de majestueuze Mount Everest vindt en kennis zult maken met de unieke Tibet-cultuur.

Je kunt het zelf regelen en bijvoorbeeld een vlucht of treinreis boeken naar Lhasa, Tibets hoofdstad. Maar let op: je hebt een permit nodig. Een andere optie is een tour boeken in je hostel en met een clubje backpackers per trein die kant op gaan. Zulke tours duren minimaal 3 dagen en vergen de nodige dagen voorbereiding, dit om al je papierwerk rond te maken.

Heb je niet de tijd om naar Tibet af te reizen, maar wil je toch een glimp krijgen van het Tibetaanse leven? Check dan het Wuhou District, tevens gekend als Little Lhasa. Het is een buurt in Chengdu waar Tibetanen leven, je kunt er lekker ronddwalen en cultuur snuiven.

 

Tours in Chengdu

Get Your Guide is een aanrader om tours en activiteiten te boeken in Chengdu. Dit zijn de zes tours die bij hen het vaakst worden geboekt:

Powered by GetYourGuide

 

Welk eten en drinken in Chengdu raad ik je aan?

Deze lanzhou-noodles vond ik echt verrukkelijk

Een van de dingen waar de gemiddelde inwoner van Chengdu vol lof over praat is de Sichuan-keuken. In Chengdu is dan ook genoeg te proeven, de smaak is weer helemaal anders dan je in andere delen van China gewend bent. Zoals ik al zei is de Sichuan-peper een veelgebruikt ingrediënt, pittigheid gegarandeerd dus.

Coole spots om te streetfood te eten zijn de Tibetaanse wijk, Yulin E Road, Jinlin Street en het deel als je uitstapt bij het Xinnanmen metrostation.

Wat zijn nu iconische gerechten in Chengdu? Ik heb een leuke selectie voor je gemaakt.

Een van de beroemdste dingen om te proberen is de Sichuan hotpot. Met een groep andere backpackers zit je rond een pan met borrelende, pittige bouillon waarin je van alles en nog wat kunt dippen. Denk aan kip, rundvlees, tofu en tig soorten groenten. Onwijs lekker en een must-try.

Voor vegetariërs is mapu tofu een aanrader. Dit is een pannetje gevuld met tofu en een dunne spicy-saus die roodkleurig is.

Lanzhou noodles is een verkwikkende noodlesoep op basis van rundvlees. Speciaal zijn de noodles, die met de hand gemaakt (lees: getrokken) worden. Niet persé iconisch voor Chengdu, maar wel lekker!

Een ander noodle-gerecht is ants climbing a tree. Laat je niet afschrikken door de naam, je krijgt geen mieren op je bord haha. Ook dan dan noodles mag je noteren. Veelal is gehakt varkensvlees het hoofdingrediënt, aangevuld met fijngesneden groenten, pepertjes en een chilisausje.

Avontuurlijker ingesteld? Misschien is dan de spicy rabbit head iets voor jou… Of varkenshersens? Yep, het staat af en toe serieus op het menu.

Snacks die je bij kraampjes op de stoep koopt zijn onder meer bladerdeegbroodjes gevuld met ei en een soort grote poffertjes met (zoete) rode bonenpasta. Op een avond zag ik een gozer die allerlei soort flatbreads verkocht, wat een lekkere afwisseling was met alle noodles en rijst. Daarnaast zal je regelmatig stokjes met vlees of groenten zien, bekend als chuan chuan.

Deze snack met rode bonenpasta is top als je iets zoets zoekt

Mijn kennismaking met het culinaire deel van Chengdu was overigens niet bepaald een feestje. Het plaatje aan de wand zag er veelbelovend en tamelijk risicoloos uit. De praktijk bleek pure horror: de kipstukjes waren slijmerig en donker van kleur, en het was meer bot dan vlees. Supersmerig vond ik het! Kortom: vertrouw niet zomaar op de mooie plaatjes 🙂 .

Tot slot: ben je evenals ik geen fan van varkensvlees? In Chengdu vind je tal van Chinese moslim-restaurants die heerlijke gerechten met kip en rundvlees serveren. Ze zijn bovendien vaak erg schoon, zo was mijn indruk.

 

Waar in Chengdu raad ik je aan om te overnachten?

Yulin E Road is wat mij betreft een van de leukere delen van Chengdu

Chengdu is een megastad met zowel mooie als hoogst onaantrekkelijke plekken. Een leuke locatie vinden kan een hele opgave zijn, vandaar dat ik je een handje help. Ik kan je er op basis van m’n eigen ervaringen vier aanraden: Xinnanmen, People’s Park, Yulin en het kloppend hart Tianfu Square – met een torenhoog standbeeld van Mao Zedong als blikvanger.

Er zijn genoeg hostels om uit te kiezen in Chengdu, en een aanrader is Chengdu Local Tea Hostel Poshpacker. Fijn is het goed Engelssprekende personeel wat graag met je meedenkt over wat te doen, en er is een chille gemeenschappelijke ruimte. Je kunt er ook talloze tours boeken. Nadeel: de douche en wc zitten in de dorm, geluidsoverlast ligt derhalve op de loer. Ikzelf ben een vroege slaper, maar heb meerdere keren meegemaakt dat iemand na twaalven (’s nachts dus) de kamer inkwam om vervolgens met de deuren te rammen en nog even een douche pakte ook. Twee andere prima hostels zijn het Chengdu Desti Youth Park Hostel en het Lazybones Hostel.

Wist je dat je voor nog niet eens zoveel meer geld je een eigen kamer in een budgethotel hebt? Da’s wat ik heb gedaan toen ik volslagen krankjorum werd van de overlast in de dorm. Ik verkaste naar het Chengdu Dijing Hotel (boeken via Agoda, selecteer wel een kamer met raam!), waar ik voor minder dan een tientje per nacht kon pitten. Het hotel ligt aan de Yulin E Road, een levendige straat met lokale vibes die met name in de avond helemaal opbloeit.

Heb je ietsje meer te besteden dan kun je bij een wat luxer hotel kijken. Een plek die je voor relatief weinig geld een topverblijf biedt is Dorsett Chengdu. Een leuk, authentiek verblijf is het Buddha Zen Hotel. Twee andere aanraders met vijf sterren bekroond en in hartje centrum zijn The St. Regis Chengdu en The Ritz-Carlton.

 

Hoelang raad ik je aan om in Chengdu te blijven?

Fraaie plaatjes tijdens de zonsondergang

Zoals ik je heb laten zien is er genoeg leuks te beleven in, maar vooral rond Chengdu. Wil je een of twee dagtrips doen, dan zal je rekening moeten houden met redelijk wat gereis. Van hot naar her gaan brengt vermoeidheid met zich mee, neem daarom je tijd in Chengdu. Waarschijnlijk heb je ook al een lange treinreis gemaakt vooraleer je in Chengdu arriveerde.

Dat gezegd hebbende raad ik je aan om tenminste 3 volle dagen in Chengdu te blijven. Een dag gebruik je voor de panda’s en een aantal bezienswaardigheden in de stad, een andere dag voor Mount Qingsheng en nog een dag voor de Grote Boeddha van Leishan of bijvoorbeeld een kookklas. Aan jou de keuze 🙂 .

 

Hoe zit het met transport in Chengdu?

Fiets huren? Geen probleem in Chengdu!

Evenals voor alle metropolen in China is de metro hét vervoersmiddel om je binnen de stad te verplaatsen. De kosten zijn met 2 CNY tot 7 CNY ontzettend laag en door de vele stations kun je vrijwel overal komen. Al moet je soms nog wel effe een kilometer (of net ietsje langer) lopen. Dit is bijvoorbeeld het geval voor de Jinli Ancient Street, tenzij je de bus pakt.

Want inderdaad, de bus is evengoed een optie in Chengdu. Al zal je daar waarschijnlijk geen gebruik van maken, simpelweg omdat de metro zo gemakkelijk is en je daarmee potentiële verkeersophopingen ontwijkt. Ritjes kosten meestal 2 CNY.

Ook deelfietsen zie je geregeld in Chengdu, en het is een leuke manier om de stad op eigen houtje te verkennen. Reken op 1,5 CNY per kwartier en 1 CNY extra voor ieder bijkomend kwartier.

Ten slotte rijden er volop taxi’s in het centrum. Met een starttarief van 9 CNY en 2 CNY voor iedere volgende kilometer is het bovendien spotgoedkoop, voor Nederlandse begrippen dan hè. Download de app DiDi of maak gebruik van de DiDi-integratie in de Alipay-betaalapp. Je kunt zo gemakkelijk en voor een faire prijs een taxi boeken, zonder te hoeven onderhandelen.

 

Wat is de beste reistijd voor Chengdu?

Nog een keertje dan, om je in lokale sferen te brengen: Yulin E Road

Ben je een koukleum? Sla de winter -december tot en met februari- dan lekker over. Gemiddeld tikt het kwik de 5°C aan, al heb je door de hoge luchtvochtigheid het idee constant onder nul te bivakkeren.

Net zoals voor de meeste steden in China geldt dat de lente -maart tot en met mei- en de herfst -september tot en met november- de beste jaargetijden zijn om Chengdu te bezoeken. Met milde temperaturen, een kleine kans op regen en relatief weinig bezoekers is het er dan simpelweg het prettigst toeven. Daarbij zouden de panda’s in zich in de lente en herfst van hun speelste kant laten zien. Logisch ook, want in de hitte van de zomer raken ze sneller uitgeput.

Over de zomer gesproken, temperaturen bereiken zo nu en dan de 35°C en het is dan benauwd. Daarbij valt er behoorlijk wat regen, met name in juli. Juli en augustus vormen bovendien de drukste maanden, die zou ik daarom bij voorkeur overslaan.

Ook de vakantiedagen laat je het liefste aan je voorbijgaan, denk aan Chinees Nieuwjaar (ieder jaar een andere datum) en Labor Day (1-5 mei). Je wilt niet weten hoe overspoeld met mensen plekken als het Pandareservaat, Mount Qingcheng en de Grote Boeddha dan raken. Ik heb het meegemaakt in Beijing en Pingyao aangezien ik daar tijdens Labor Day was (1-5 mei), iedere bezienswaardigheid is dan schrikbarend druk.

 

Hoe kom je in Chengdu?

En toen stond ik oog in oog met dit prachtbeest

Chengdu bereiken is een fluitje van een cent, ze is namelijk aangesloten op de hogesnelheidslijn. Het station heet Chengdudong (Chengdu East Railway Station). Met de bullet-train raas je in 3,5 uur van Xi’an naar Chengdu. Andere veel gekozen vertrekpunten zijn Guilin (5 uur reistijd) en Zhangjiajie (7,5 uur reistijd). Om vanuit Chengdudong naar het centrum te komen ben je ongeveer een half uur onderweg met de metro.

Het Chengdu Railway Station bedient de reguliere (langzamere) trein. Je bent dan om en nabij de helft goedkoper uit vergeleken met de bullet-train, al duurt de reis vele malen langer. Neem Xi’an als voorbeeld: 15,5 uur (reguliere trein) versus 3,5 uur (bullet-train). Ja, je leest het goed. Nou, dan betaal ik liever twee keer zoveel dan in zo’n niet vooruit te branden ding te zitten (of liggen).

Kaartjes voor de trein koop je ofwel op ’t station ofwel online. Kies je voor het laatste, ga dan naar Trip.com en 12Go Asia.

De bus is eveneens een optie. Ook nu geldt echter weer: de reis duurt zoveel langer dan die met de bullet-train. Van Xi’an naar Chengdu duurt normaliter 8 tot 10 uur. En voor de prijs hoef je het niet te doen, want een buskaartje kost je om en nabij hetzelfde als een ticket voor de snelle trein.

Kom je vanuit Beijing of Pingyao? Dan kun je beter het vliegtuig nemen, aangezien de treinreizen vanuit beide steden minimaal 9 uur zullen duren. Chengdu heeft twee vliegvelden: Shuangliu (CTU) en Tianfu (TFU). Let er goed op naar welke van de twee je vliegt, want Tianfu ligt zowat 60 kilometer van het centrum af, terwijl Shuangliu op 15 kilometer afstand te vinden is.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw